Dodaj do ulubionych

pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać

21.09.04, 19:24
------------------------------------------------------------------------------
--
W Polsce mam umowę o pracę do 2007r. Moje miesięczne zarobki to ok. 1100 zł
na rękę. Mobbing
w mojej pracy to codzienność. Człowiek nie liczy się wogóle. Szef jest
zdania, że jest tylu bezrobotnych, że zawsze znajdzie się ktoś na mojej
miejsce....

Mam też możliwość wyjazdu do pracy do Włoch, w rejonie Wenecji. Ta praca
byłaby tylko na 8 m-cy. Ale myślę, że po podszkoleniu włoskiego nie byłoby aż
tak trudno znaleźć pracę. Znam bardzo dobrze niemiecki, włoski dobrze, ale
warto byłoby poduczyć się trochę tego języka. Warto ryzykować? Mam 24 lata,
nie założyłam jeszcze rodziny, więc myślę, że opłaca się spróbować...

Co byście zrobili na moim miejscu?

Esk@24
Obserwuj wątek
    • niki_133 Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 21.09.04, 19:57
      sprawdz maila tam Ci odpisalam
    • elisa1974 Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 22.09.04, 09:07
      czesc eska, mysle ze warto, kazde doswiadczenie wzbogaca czlowieka.
      We Wloszech ostatnimi czasy tez jest ciezko o prace jest bezrobocie, a w
      rejonie do ktorego ty jedziesz zamykaja fabryki i przenosza je do rumuni lub
      chorwacji.Takze miejscowi narzekaja co dopiero obcokrajowcy.
      Nie wiem jaka masz propozycje pracy, ale pracodawca musi zalatwic ci pozwolenie
      na prace i inne formalnosci. W kazdym bac razie sprobuj jeszcze bedac w polsce
      przedstawic swoja kandydature firmom wloskim, zobacz jaka reakcja. Skonsultuj
      sie z osrodkami wlosko-polskimi itp. Wtedy bedziesz wiedziala co robic.
      na koniec radze ci pojechac na osiem mioesiecy a potem zadecydujesz przeciez
      jeszcze wszystko przed toba, powodzenia i nie zakochuj sie od razu bo
      zostaniesz na dluzej, ciao
    • pulzara Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 22.09.04, 10:17
      Ja bym radzila sprobowac. Jak sama stwierdzilas jestes mloda, nie masz jeszcze
      zobowiazan rodzinnych. Jedz, naucz sie dobrze jezyka, szczegolnie mowionego.
      Nie wspomnialas jakie masz wyksztalcenie, ale Twoja dobra znajomosc
      niemieckiego bedzie duzym atutem, bo we Wloszech niewiele osob posluguje sie
      tym jezykiem. Po pierwszych 8 miesiacach mozesz szukac innej pracy. Ryzykowac
      warto (czego ja sama jestem dowodem :). Powodzenia.
      • eska24 odp. do pulzary 22.09.04, 21:45
      • eska24 odp. do Pulzary 22.09.04, 21:55
        Helo,

Mam wykształcenie wyższe. Jednak z przykrością muszę stwierdzić, że ukończenie
        studiów w Polsce niewiele daje..Niestety..Znam niemiecki, we włoskim chciałabym
        się podszkolić. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć pracę, w której będę miała
        możliwość wykorzystania znajomości tych języków. W obecnej pracy na początku
        mówili mi, że będzie kontakt z niemieckim, obsługa klientów zagranicznych itp.
        No i jak narazie to tyle porozmawiam sobie po niemiecku że odbiorę telefon, i
        przekazuję słuchawkę osobie która tak faktycznie sama zajmuje się obsługą
        klientów niemieckojęzycznych. Nie ma żadnego podziału na klientów...

P.S. Czym się zajmujesz we Włoszech? Też zaryzykowałaś z wyjazdem i zostałaś na
        dłużej?

Chyba odważę się i zaryzykuję z tym wyjazdem..A co..Raz się żyje..

Aha, DZIĘKI ZA ŻYCZENIE POWODZENIA:)

pozdrawiam

eska24
    • slims1 Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 22.09.04, 11:20
      ja tez bym sprobowala tymbardziej ze masz mozliwosc pracy.take wyjazdy bardzo
      rozszezaja horyzonty.radze zorientowac sie wczesniej co do miejsca do mieszkania
      powodzenia
      • dorrit Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 22.09.04, 12:34
        Probuj. A bedac na miejscu, jesli faktycznie praca bedzie tylko na 8 miesiecy,
        zorientuj sie jak jest z ofertami w rejonie Bolzano (Alto Adige) - tam
        niemiecki jest jez. oficjalnym obok wloskiego.
        pozdr
        • eska24 odp. do Dorrit 22.09.04, 20:48
          Ciao,

Ta praca będzie na 100% tylko na 8 m-cy, ponieważ jest to praca sezonowa, w
          hotelu (godzinkę drogi od Wenecji). Załapałabym się na karnawał w
          Wenecji...Bajka..

Nawet dłużej nie chciałabym tak pracować. W końcu nie po to kończyłam studia.
          Ten wyjazd chciałbym wykorzystać jako możliwość nauki języka włoskiego. Mam
          nadzieję że w Wenecji są kursy dla obcokrajowców.

A o Bolzano słyszałam, sporo jest informacji w internecie. Większość osób
          faktycznie zna niemiecki, więc może naprawdę warto pomyśleć o tym miejcu. Tym
          bardziej, że niemiecki znam bardzo dobrze.

Obawiam się tylko jednego, a mianowicie: że jak zrezygnuję z pracy w Polsce, i
          skończy się 8-miesięczna praca we Włoszech, to że nie uda mi się znaleźć potem
          porządnej pracy we Włoszech i zostanę na lodzie. Przecież wtedy do kraju nie ma
          sensu wracać..

Jak wogóle jest z pracą we Włoszech? Trudno znaleźć?

saluto

esk@24
          • dorrit Re: eska... 23.09.04, 09:43
            Odpowiedz na Twoje pytanie moglaby stanowic prace magisterska, pod warunkiem
            obowiazkowego uwzglednienia ostatnich statystyk.
            Generalnie: im dalej na poludnie, tym trudniej o (zwl. dobra i legalna) prace.
            Nie sadze, ze masz powod do zmartwien. W Twoim wieku masz wlasnie dokladnie
            czas na rozne doswiadczenia. Po skonczeniu 8-miesiecznej umowy nie znajdziesz
            pracy? Moze nie znajdziesz od razu, tylko po miesiacu, a moze od razu, ale byle
            jaka, a te lepsza po jakims czasie? Wydaje mi sie, ze nie masz wiele do
            stracenia ani wiele nie ryzykujesz. Co do Bolzano i calego rejonu, to niemiecki
            jest tam raczej czesciej uzywany niz wloski i jest preferowany, wiec moze to
            wykorzystasz... tylko, ze to tak malo "wloski" rejon...
            Poszukaj przez wyszukiwarke postow nt. pracy tutaj, zwlaszcza zwroc uwage, co
            pisaly dziewczyny z Mediolanu (tam jest najbardziej mobilny we Wloszech rynek
            pracy); duzo ich bylo w watku pt. "Praca kobiet we Wloszech" czy cos takiego.
    • pulzara Re: pracować we Włoszech? -- czy warto wyjechać 23.09.04, 11:44
      Cara Eska,
      Ja tam bym sie nie przejmowala statystykami i niekoniecznie szukala pracy w
      Bolzano, gdzie niemiecki nie jest takim atutem, bo wiekszosc mowi w tym jezyku.
      Na pewno zacznij sie juz teraz na powaznie uczyc wloskiego, kontynuuj we
      Wloszech w jakiejs szkole jezykowej (masz juz jakies namiary?), mozesz np.
      wymieniac sie z jakims studentem: ty dajesz lekcje niemieckiego on tobie
      wloskiego. Przygotuj juz cv w dwoch jezykach, popros kogos o pomoc przy wersji
      wloskiej. Przygotuj wszystkie dokumenty na potwierdzenie doswiadczenia
      zawodowego i wyksztalcenia. I zacznij szukac innej pracy juz teraz lub od
      poczatku pobytu we Wloszech. Jakie studia skonczylas? Choc w sumie to nie ma
      duzego znaczenia, czasem robi sie cos zupelnie innego.
      Ja wyjezdzalam z Polski do Szwajcarii, gdzie na poczatek znalazlam prace na rok
      w zastepstwie kolezanki idacej na macierzynskie. Moja praca znalazla uznanie u
      szefow i zostalam zatrudniona na stale. Potem zmienilam prace i z ta nowa firma
      szwajcarska przenioslam sie do Wloch z powodow glownie osobistych (narzeczony).
      Przyznaje mialam duzo szczescia, poznawalam wlasciwych ludzi, ktorzy mnie
      wspierali. Wszystko jest mozliwe i trzeba w to wierzyc. Mam 30 lat, ale nie
      wahalabym sie przeniesc w inne miejsce, zmienic znowu prace i kraj. Poki nie
      mam rodziny moge sobie na to pozwolic. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka