adi_74 14.04.05, 08:56 Witam, Czy mógłby ktoś mnie oświecić co oznacza wyrażenie z tematu, w kontekscie włoskiego systemu prawnego. Dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: camera di consiglio 14.04.05, 09:51 Sala narad: ta, w ktorej sedziowie podejmuja decyzje o wyroku sadowym. Odpowiedz Link
adi_74 Re: camera di consiglio 14.04.05, 10:29 a jak ktos jest wezwany na takie cos, co to oznacza? sytuacja jest taka ze moja dziewczyna jest wezwana na "camera..." i nie bardzo umiala mi wytlumaczyc po polsku co to znaczy, no i oczywiscie troche mnie to wkurzylo... dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link
pp17 Re: camera di consiglio 14.04.05, 12:00 Camera di Consiglio La Camera di Consiglio è una modalità di celebrazione dell'udienza. La data dell'udienza è fissata dal giudice o dal presidente del collegio giudicante. L'udienza si svolge senza la presenza del pubblico. L'imputato è presente. Il verbale dell'udienza è redatto soltanto in forma riassuntiva. Si procede in camera di consiglio ad esempio: quando il GIP non accoglie la richiesta di archiviazione del PM (art. 409 cpp); per il riesame e l'appello avverso le ordinanze in materia di misure cautelari personali (artt. 309 e 310 cpp); nell'udienza preliminare (art. 418 cpp); quando si giudica con giudizio abbreviato (art. 441 cpp). (art. 127 cpp) Co w skrócie oznacza,że przesłuchanie odbywa się "za zamkniętymi drzwiami" pzdr Piotr Odpowiedz Link
adi_74 Re: camera di consiglio 14.04.05, 12:53 dzieki wielkie rozumiem ze to nie jest normalna rozprawa, tylko cos w stylu przesłuchania przez prokuratora, i chyba w tym momencie nie wiadomo w jakim charakterze, po prostu przesłuchanie... mam jeszcze jedna prosbe, bo widze ze kolega zna sie na tamtejszym prawie, czy istnieje w Italii instytucja unieważnienia małżeństwa, jesli tak to w jakich przypadkach mozna to zrobic? Odpowiedz Link
linn_linn Re: uniewaznienie 14.04.05, 14:16 Istnieje. Zalezy jaki byl slub; jesli cywilny najdokladniej opisuje to kodeks. Odpowiedz Link
adi_74 Re: uniewaznienie 14.04.05, 14:49 tak myslalem, ze mozna znalezc to w kodeksie:) ale, wdzieczny bylbym za przyblizenie tej kwestii, jakies ogólne mozeliwosci, wloskiego nie znam wiec lektura artykułow odpada... dzieki Odpowiedz Link
dorrit Re: uniewaznienie 15.04.05, 09:54 Uniewaznienie dot. tylko slubu koscielnego i przeprowadza sie przez watykanska Sw. Rote, warunki sa tez dostepne po polsku (w PL tez bowiem mozna to robic), ale niestety, nie pamietam adresu www. Separacja i rozwod dot. slubu cywilnego; rozwod jest mozliwy minimum 3 lata od separacji. Odpowiedz Link
linn_linn Re: uniewaznienie 15.04.05, 10:00 Nie jestem prawnikiem, wiec trudno mi udzielac porad matury prawnej. Mozna jednac wystapic np. o uznanie malzenstwa za niewazne. Il matrimonio si perfeziona col consenso dei due nubendi davanti ad un ufficiale dello stato civile. L’invalidità può essere richiesta dalle parti o da terzi estranei; sono motivi di invalidità: vincolo di precedente matrimonio, insanabile; interdizione di uno dei coniugi, insanabile; difetto di età; vincolo di parentela; vizi del consenso quali: violenza, timore di accadimenti esterni, errore sull’identità e senso di malattia fisica; sentenza di condanna o dichiarazione di delinquenza abituale; simulazione con prescrizione annua; Odpowiedz Link
adi_74 Re: uniewaznienie 15.04.05, 11:21 prawdopodobnie o to chodzilo, teraz bede musial mocno przysiasc i wziac sie za tlumaczenie co nie bedzie latwe, moze dam rade:) pozdrawiam i dzieki wielkie Odpowiedz Link
linn_linn Re: uniewaznienie 15.04.05, 14:28 Najwazniejsze jest miec jakis powod. Najlepiej zapytac adw- tzw. matrymonialisty. Z tego co wiem, malzenstwo moze byc niewazne / tzw. nullo / albo mozna je uniewaznic. Co do szczegolow, zdalabym sie na kodeks. Odpowiedz Link
linn_linn Re: uniewaznienie 15.04.05, 14:33 vincolo di precedente matrimonio, insanabile; Motywy: - istnienie poprzedniego malzenstwa - ubezwlasnowolnienie jednego z malonkow - nieodpowiedni wiek - pozostawanie w stosunku rodzinnym - wady do. zgody / gwalt, obawy przed zdarzeniami zewnetrznymi, blad co do osoby i natury choroby - wyrok sadowy Tlumaczenie na tzw. kolanie. Odpowiedz Link
adi_74 Re: uniewaznienie 19.04.05, 13:53 dzieki wielkie, linn, mam jeszcze prośbe, moglbym zapytac cie jeszcze o jedna rzecz na prv ? (nie bardzo chce/moge uzewnętrzniac sie na forum...) Odpowiedz Link