Dodaj do ulubionych

Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie?

30.06.05, 13:21
Witajcie.
Mieszkam w Rzymie, chrzest ma odbyc sie w PL, mam zostac chrzestna i tu mam
pytanie: podobno musze miec jakies zaswiadczenie z polskiego kosciola ze
jestem katolikiem czy cos podobnego.
czy tak ma byc? czy to jest tylko wymysl ksiedza?
Bardzo prosze o odpowiedz.. moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja..
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 13:33
      Zwykle potrzebne bylo swiadectwo bierzmowania...
      Moze rodzice dziecka dowiedza sie w kosciele, gdzie bedzie chrzczone, co masz
      przyniesc?
      • porrka Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 13:49
        No wlasnie to tam ksiadz powiedzial im, ze mam tutaj w Rzymie taki papier
        zalatwic. Tylko po co? Papier z bierzmowania i wg mnie to powinno wystarczyc..
        Pozdrawiam
    • bonalisa Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 15:41
      faktycznie jak byłam chrzestną potrzebny był taki papierek, który potwierdzał,
      że jestem katoliczką i to nie było potwierdzenie samego bierzmowania ale (jak
      dobrze pamietam bo było to kilka lat temu) wystawiany był w mojej parafii na
      podstawie m.in. wpisu w księgach kościelnych o chrzcie i bierzmowaniu,
      chodzenia do kościoła i przyjmowania księdza po kolędzie (a jak sie okazuje
      księża mają pamięć jak mało kto ;-). Było to wystawione na specjalnym
      formularzu. Nie wiem jednak czy wszystkie polskie kościoły obligatoryjnie tego
      wymagają (w każdym bądź razie ja trafiłam na księdza służbistę;-)
      • porrka Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 16:05
        Ale ja tu nie jestem nawet zameldowana (ze tez brat musial mu sie przyznac..
        grrr...). Do kosciola nie chodze. Z Ksiedzem raz minelismy sie wiec nawet nici z
        koledy.
        Zameldowana jestem w PL od samego urodzenia, wiec chrzest i bierzmowanie jest ok.
        Ale co teraz z tym fantem skoro "ja tu nie istnieje"?
        • daisy123 Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 17:44
          W kosciele wloskim robi sie dichiarazione typu: La sottoscritta .... dovendo
          fungere da madrina a.... ATTESTA SOTTO LA PROPIA RESPONSABILITA' E CON VERITA'
          DI ESSERE INDONEO A TALE INCARICO in particolare attesta:
          di essere di religione cattolica
          di aver ricevuto i Sacramenti della Confermazione (Cresima) e dell'Eucaristia
          itp itd

Moge Ci taki formularz wyslac ale nie wiem na ile Ci sie przyda.
          • porrka Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 17:54
            Witaj Daisy...
            Bardzo bylabym wdzieczna za podeslanie takiego formularza...
            Chocby dlatego, ze z moim wloskim nie jest super wiec w takim przypadku poprostu
            moglabym pokazac go Ksiedzu i byloby po sprawie.
            Dziekuje z gory

Pozdrawiam
            • koekast Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 19:22
              Bralem takie zaswiadczenie w Rzymie - po wlosku.
              nazywalo sie "idoneita dei padrini".
              Ksieza w PL powinni rozumiec dokument po wlosku raczej...
              Proboszcz mial taki formularz pod reka....

zobacz moze tu, ale nie wiem czy link dziala www.moduli.it/item.php/2060
              • koekast Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 30.06.05, 19:27
                link dziala dopiero jak sie zaznaczy/kliknie checkboxa "Dichiaro..." na
                stronie :)
                • porrka Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 01.07.05, 11:55
                  Wielkie dzieki, koekast :-)
                  Moze sie rzyda, moze nie... lepiej miec pod reka :))

Dziekuje i pozdrawiam
                  • daisy123 Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 01.07.05, 15:57
                    porrka: taka deklaracje to Ci dadza w kosciele. problem z tym, ze tutaj to
                    wystarczy wypelnic, podpisac i "po ptokach", a w Polsce to by chyba chcieli z
                    pieczatka parafii itd. Idz zatem do ksiedza i popros o cos takiego. A czy w
                    parafii w Polsce, gdzie jestes zameldowana nie uda Ci sie zdobyc czegos
                    takiego???
                    • porrka Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 01.07.05, 17:36
                      Witaj Daisy.
                      W PL ksiadz dowiedzial sie, ze tu mieszkam i poprosil o cos takiego stad z
                      polskiego kosciola. Problem w tym, ze on chyba nie wie, ze nie mam tu meldunku,
                      wiec papier powinnam miec jednak z PL. A widocznie nie zostal o tym
                      poinformowany stad kazal mi ten papier zalatwic tu w Italii (chyba nie bedzie
                      robil z tym problemow...). Sprawa juz jest (chyba) rozwiazana. Papier mam juz
                      zalatwiony w Pl, na szczescie w drugim kosciele. Mam nadzieje, ze bedzie ok.

Dzieki za wszystko
                      Pozdrawiam
                      • zuzinkas Re: Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie? 01.07.05, 20:59
                        Ja bylam chrzestna 3 lata temu. Mieszkam od 8 we Wloszech i jedyne co bylo
                        potrzebne to zaswiadczenie z mojej prafii z Polski ze bylam chrzczona i
                        bierzmowana. Z Wloch nic nie chcieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka