iza_daw 01.11.05, 00:24 Mieszkam w Rzymie i w marcu zostanę mamusią.Mam pytanko.Jakie mam prawa i pomoc finansową ze strony państwa włoskiego po urodzeniu dziecka( jestem na papierach) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorrit Re: Przyszłe mamy 02.11.05, 13:42 Wejdz na strony INPSU (www.inps.it), poszukaj tez na stronach Comune (www.comune.roma.it), oraz na www.welfare.gov.it. Jesli nie pracujesz, to jakies pieniadze "daje" INPS i pareset euro mozna bylo dostac od Comune, ale musisz doczytac, przy jakich dochodach. Pozdrawiam, tez z Rzymu. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Przyszłe mamy 02.11.05, 22:51 Przepraszam to mozna dostac jakas pomoc? Mozna dostac jakies pieniadze z tytulu urodzenia dziecka wloskiego ale trzeba miec pobyt staly. A moj maz dostawal 42 euro miesiecznie na pampersy i tyle Odpowiedz Link
dorrit Re: Przyszłe mamy 03.11.05, 11:18 Jak pisalam - wszystko jest czarno na bialym na w/w stronach. Poza tym warto zapoznac sie z ustawa nt. macierzynstwa i - tu brak mi polskiego odpowiednika - "tacierzynstwa" - "Testo unico sulla maternità e paternità", tez latwo dostepny w internecie. Osobiscie nie dostalam zadnych pieniedzy, bo nie nalezaly mi sie, jako ze dostawalam 80% pensji przez 5 miesiecy macierzynskiego: ew. pomoc nie przyslugiwala pracujacym. Czasem region cos tam wymysla w ramach pomocy (www.regione.lazio.it), ale czy i w tym roku??? Odpowiedz Link
dorrit Cuciolo 03.11.05, 11:22 Te 42 euro "na pampersy" to pewnie sa tzw. Assegni al Nucleo Familiare (ANF) wyplacane przez INPS, wyplacane: - za posrednictwem pracodawcy - wowczas figuruja na odcinku placy/"busta paga"; - bezposrednio z INPS, jesli sie nie pracuje. Ich wysokosc zalezy od dochodu. Mozna sie o nie zwrocic tez, gdy sie nie ma dzieci, jako ze nie sa "na dzieci" a "na rodzine". Odpowiedz Link
daisy123 Re: Cuciolo 03.11.05, 14:04 Kazde comune ma swoja kase na pomoc itd. Np gdy ja urodzilam w 99 roku na kazde dziecko nasze comune dawalo chyba po 500 tys lirow. Pisze chyba, bo ja nie poszlam po pieniadze. W 2000 roku dawano bony na zakupy w aptece miejskiej itd. Wszystko zalezy od comune i funduszy jakie maja. Do 1999 w naszym miescie byl przyrost naturalny duzo ponizej sredniej krajowej, ale wszystko zmienilo sie po 2000 roku i chyba stad ta roznica w "premiowaniu" narodzin. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Cuciolo 03.11.05, 17:00 Ja rodzilam w 2002 roku w pulli ale rezydencje mam w kalabrii choc teraz mieszkam w rzymie to takie zamieszanie. Moj maz mial i ma pensje diciamo z budzetowki i sie nie zalapalam na slynne 1000 euro za urodzenie obywatela wloskiego bo za krotko bylam we wloszech i nei mialam jeszcze stalego pobytu. Ta subtelna roznica miedzy carta a permesso di soggiorno Zreszta Wy wiecie wszystko pozdr Odpowiedz Link
daisy123 Cuciolo napisala: 04.11.05, 09:08 -Zreszta Wy wiecie wszystko- Tak razem to rzeczywiscie wiemy wszystko;)) Odpowiedz Link
cuciolo Re: Cuciolo napisala: 04.11.05, 12:39 I oto chodzi zebysmy wiedzialy wszystko! Bo razem damy se rade z kazdym przepisem Howk Odpowiedz Link
linn_linn Re: Przyszłe mamy 04.11.05, 11:16 Takie sprawy nalezy weryfikowac w danym momencie. Wlasnie teraz mowi sie o jakichs kwotach, ktore beda przyslugiwaly w roku 2006. Odpowiedz Link
daisy123 Re: Przyszłe mamy 05.11.05, 09:35 Tak jeszcze na marginesie: "slynne" 1000 euro Berlusconiego nie przysluguje, gdy narodzi sie obywatel wloski ale gdy mama jest obywatelka unii rezydujaca we Wloszech. Odpowiedz Link
linn_linn Re: juz sie wyjasnilo...niestety 10.11.05, 10:59 notizie.tiscali.it/feed/news/2005/11/10/ansa/ansak2005-11-10_1914287.html Odpowiedz Link
socka2 Re: juz sie wyjasnilo...niestety 10.11.05, 15:39 ja wlasnie czytalam, ze w 2005 bedzie 1000 euro za kazde narodzone dziecko (a nie tylko drugie), w 2006 juz nie. Do tego maja dac 160 euro za dzieci ponizej 3 roku zycia, czyli urodzone od 2003 do 2005 (na telegazecie na rai uno) Odpowiedz Link
socka2 Re: juz sie wyjasnilo...niestety 10.11.05, 15:40 aaaa, ja dostalam zasilek macierzynski na dwojke, ale mam carte a nie permesso (jakos 270 euro przez 5 miesiecy wyplacane jednorazowo) Odpowiedz Link
dorrit Re: juz sie wyjasnilo...niestety 11.11.05, 09:42 Dostalas, Socka, "contributo" dla niepracujacych matek, jak wnosze. A mnie wkurzaja co rok nowe decyzje - 1000 euro za 2. dziecko ale tylko np. w 2005, 160 e za kazde urodzone od 2003 do 2005 (a dlaczego nie np. od 2001 albo wczesniej, w koncu wszystkie sa jeszcze niepelnoletnie) i tak dalej. Co rok nowy wynalazek. Wiadomo z czyich pieniedzy. Ale coz - wybralismy sobie (ci co glosowali) takich poslow, no bo innych nie bylo, wiec teraz musimy scierpiec ich kolejne wynalazki. We wszelkich dziedzinach, niestety. Odpowiedz Link
iza_daw Nowy przepis na 2006r??? 12.11.05, 13:32 Wielkie DZIEKI dziewczyny,bo widze ze watek sie rozwinal i co troche pojawiaja sie nowe wiadomosci.Troche mi sie rozjasnilo.Jednak we wczorajszej gazecie wyczytalam,ze ta sumka(ok.1000 euro)nalezy sie jedynie dzieciom urodzonym do konca 2005r.Ja mam termin na marzec 2006,wiec przepis juz mnie nie obejmie.Podobno ma byc cos na to miejsce,ale co i w jakiej formie nie mam zielonego pojecia.Moze Wy wiecie cos wiecej. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Nowy przepis na 2006r??? 12.11.05, 15:52 Nie wiemy. Byla nadzieja na rok 2006, ale kwota ta nie weszla do budzetu. Radze Ci nie przejmowac sie tymi zmianami. Jakiekolwiek by nie byly, nie warto. Niepotrzebne zludzenia... A w marcu i tak poinformujesz sie na biezaco... Odpowiedz Link
andziucha4 Re: Przyszłe mamy 13.11.05, 20:01 Ja rowniez urodze juz w 2006 tj.styczniu, jestem mezatka(moj maz jest wlochem) czy w takiej sytuacji moge liczyc na jakas pomoc?To smutne ze przepisy w takiej sprawie zmieniaja sie co roku-prawda? Ja niestety nie czuje sie jeszcze zbyt dobrze tutaj wiec i ze zdobyciem wiadomosci ciezko. Nadmienie tylko ze mieszkam kolo Rzymu ale rodzic bede nie w Lazio a Campagnia.Dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link
daisy123 Re: Przyszłe mamy 15.11.05, 10:12 Zadna pomoc nie zostala cofnieta. Zlikwidowano tylko bonus 1000 euro, ktory przyslugiwal wszystkim dzieciom bez wzgledu na dochody rodzicow. Odpowiedz Link