kubissimo 16.11.05, 10:03 ostatnio widzialem w sklepie polskie opakowanie i w nazwie usunieto koncowe E nie do konca rozumiem po co (moze wtedy bedzie latwiej odmieniac po polsku?) myslicie, ze sie przyjmie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubissimo Re: panetton 16.11.05, 10:38 myslisz, ze wydrukowali cale opakowanie po polsku tylko po to, zeby spopularyzowac jedno slowo w dialekcie mediolanskim? ;) Odpowiedz Link
rara_avis7 Re: panetton 16.11.05, 19:27 kubissimo napisał: > myslisz, ze wydrukowali cale opakowanie po polsku tylko po to, zeby > spopularyzowac jedno slowo w dialekcie mediolanskim? ;) To miał być sarkazm. Poza tym, gdyby miało być w dialekcie mediolańskim byłoby raczej "Panetùn". Stoję na stanowisku, że ktoś raczej strzelił byka. Odpowiedz Link
andrea_w_polsce Re: panetton 16.11.05, 13:10 rara_avis7 napisała: > a może to w dialekcie mediolańskim? Oto "panetún". www.melegnano.net/meneghino/dialetto05.htm pa A. Odpowiedz Link
rara_avis7 Re: panetton 16.11.05, 19:33 No właśnie! Przed chwilą napisałam do kogoś na forum, że byłoby raczej "panetùn". Pamiętam stary program satyryczny "Cours de Lumbard' per Terùn e i Neger", tylko nie pamiętam jak nazywał się ten aktor, który wyglądał jak Umberto Bossi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gonia.pk Re: panetton 16.11.05, 11:38 szczerze mowiac brzmi paskudnie i jakos tak "mocarnie" zupelnie inaczej niz smakuje ;) Odpowiedz Link
cuciolo Re: panetton 16.11.05, 14:24 A mi sie z niczym nie kojarzy. Ktos chyba szczelil byka. Przeciez w Polsce wszystko co wloskie przyjmowane jest entuzjastycnzie wiec po co by zmieniac nazwe wypieku typowego dla Wloch? A wogole to w Polsce mozna dostac Panettone? A colombe tez? Odpowiedz Link
funghettino Re: panetton 16.11.05, 15:45 mi sie z benettonem kojarzy :/ a gdzie to mozna w kraju dostac, bo nie widzialam nigdy? Odpowiedz Link
kubissimo Re: panetton 16.11.05, 19:59 hesus, to gdzie Wy mieszkacie? w Warszawie nie ma zadnego problemu z kupieniem panettona ;) przynajmniej kazdy supermarket je sprzedaje i to od kilku lat co ciekawsze colomby nie ma no ale na wielkanoc mamy wlasne baby i mazurki, ktore sa bezkonkurencyjne Odpowiedz Link
funghettino Re: panetton 16.11.05, 20:55 no co ty, ja w wa-wie nie widzialam panettona zupelnie :/ fakt ze nie szukalam specjalnie, bo panettonami sie najadam przed swietami, a w swieta wole makowczyk :)ale wielka kolorowa paka powinna mi sie rzucic w oko przeciez... Odpowiedz Link
kubissimo Re: panetton 16.11.05, 21:00 no to naprawde musialas sie postarac, zeby nie patrzec w jego strone :) od 1998 kupuje go bez problemu :) umiem okreslic date, bo w 1997 jeszcze o istnieniu panetona nie wiedzialem Odpowiedz Link
funghettino Re: panetton 16.11.05, 21:14 znaczy ze wzokiem jest gorzej niz myslalam :)wyteze go do granic mozliwosci w tym roku w poszukiwniu panettona, obiecuje, bo mnie zaintrygowal temat :) a tymczasem wrzuce mojego na grzejnik,niech sie rozgrzeje, i zjem go sobie dzis wieczorem,a co mi tam :) Odpowiedz Link
linn_linn Re: panetton 17.11.05, 08:04 Te, ktore widzialam przed laty byly w opakowaniach celofanowych / najtansze /. Odpowiedz Link
mwend Re: panetton 16.11.05, 15:45 Zwykła podróba! Nieco zmieniona nazwa, a ludzie i tak sie nabiorą ;-) Odpowiedz Link
krowkasmieszka Re: panetton 16.11.05, 16:40 a czy ta nazwa nie jest prawnie chroniona? to tylko moje domysly, ale jesli by tak bylo to nie moznaby nazwac panettone czegos produkowanego u nas. to tak jakby mieszkancy dolomitow wyprodukowali sobie serek i ochrzcili go oscypkiem ;-) a tak z ciekawosci - gdzie to cudo mozna dostac? aaaa jeszcze jedna teoria... moze producent musial zaplacic grafikowi projektujacemu opakowanie od kazdej literki i tak mu taniej wyszlo? ;-)))) zgadzam sie ze produkty wloskie maja u nas wziecie, ale szczerze powiedziawszy pomysl z panettone srednio mi sie podoba ( moze dlatego ze nie jestem fanka panettone) malo to naszych tradycyjnych specjalow? juz bez dodawania ze sa o niebo lepsze... Odpowiedz Link
pp17 Re: panetton 16.11.05, 16:57 krowkasmieszka napisała: > > zgadzam sie ze produkty wloskie maja u nas wziecie, ale szczerze powiedziawszy > pomysl z panettone srednio mi sie podoba ( moze dlatego ze nie jestem fanka > panettone) malo to naszych tradycyjnych specjalow? juz bez dodawania ze sa o > niebo lepsze... Pewnie, gdzie im tam do naszego swiątecznego makowca :)))))))))))))) Odpowiedz Link
cuciolo Re: panetton 16.11.05, 17:32 zgadzam sie ze, mamy wspaniale wypieki a kuchnia polska jest swietna ale jesli ktos sprowadza sos pesto z wloch i oliwe z oliwek to czemu nie panettone? rzecz gustu i kieszeni co kto wybierze bo to pewnie za tanie nie jest anka ps no ale jesli ktos podrabia i wyrabia pseudo bulke to juz inna sprawa Odpowiedz Link
linn_linn Re: panetton 16.11.05, 19:09 Panettone jest w sprzedazy od ponad 10 lat: na pewno widzialam w Supersamie w roku 1993. Odpowiedz Link
kubissimo Re: panetton 16.11.05, 20:01 Panettona :D widzialem ostatnio w Lukullusie przy pl. Wilsona (wawa) swoja droga to cudowna nazwa sklepu. potem wszystkim mowilem, ze wpadlem do Lukullusa po bułki ;) Odpowiedz Link
viki2lav Re: panetton 17.11.05, 16:40 kubissimo napisał: > Panettona :D widzialem ostatnio w Lukullusie przy pl. Wilsona (wawa) > swoja droga to cudowna nazwa sklepu. potem wszystkim mowilem, ze wpadlem do > Lukullusa po bułki ;) ze niby telo culli, o te lo cullano, kubissimo v.matta Odpowiedz Link
samotnywloch napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dobrze. 17.11.05, 17:55 a nie ma co sie zdziwic. polacy nawet PO POLSKU nie umieja. pracujac jako tlumacz raz mialem tlumaczyc "warunki CHandlowe" jakiegos analfabeta.. a w srodku dworzec centralny w warszawie, jakies czas temu stala piekna tablica warszawy, z zapisem "ŻOLIBOŻ" (hala glowna, na gore, 10 m od kasach biletowych, gdzies po srodku, nogi tablicy jesli dobrze pamietam byli zamocowane do jakas krzesla) Odpowiedz Link
linn_linn Re: napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dob 17.11.05, 17:59 Tym razem przesadziles. Do 6 milionow analfabetow nam daleko... Odpowiedz Link
cuciolo Re: napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dob 17.11.05, 18:41 cos nie tak z tym samotnym wlochem. Non stop obraza az dziw bierze bo przeciez pochodzi z kraju gdzie tolerancja wobec innych nacji jest gloszona wszem i wobec Odpowiedz Link
tylko-my Re: napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dob 17.11.05, 23:00 On juz taki jest - czyli ten typ tak ma. Ciekawe swoja droga dlaczego jest samotny....?;-) Odpowiedz Link
cuciolo Re: napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dob 17.11.05, 23:11 Moze ma pecha w zyciu albo nie trafil na wlasciwa osobe lol Odpowiedz Link
cuciolo Re: napewno to blad.. polacy nie umieli pisac dob 17.11.05, 18:42 A czego Ty chcesz tu od nas? Prowokujesz? Zaczepiasz? Mscisz sie? Czy My non stop glosimy ze wlosi to mafiosi skapani w makaronie? Wiecej luzu chlopie Odpowiedz Link
viki2lav Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 09:36 a samotny wloch pisze sie oddzielnie, skocz po topor i dziel razem z wlosem, nawet na cztery! Odpowiedz Link
tylko-my Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 09:50 nie kaz nam poprawiac twoich bledow w polskim, bo nam dnia nie starczy! Odpowiedz Link
cuciolo Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 15:15 no patrzcie jak Go wzielo. I chlop za chiny ludowe nie rozumie, ze wole byc jedno cuciolo niz cucciolo 12345 Cos widac ze zima idzie i mozg Mu przymarza Biedaczek Czapke barania se kup Odpowiedz Link
cuciolo Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 15:42 to bedzie jak wiking albo Pan mLody z Wesela Wyspianskiego mialem ci ja czapke z pior ostal mi sie jeno sznur Odpowiedz Link
funghettino Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 17:26 jak pan mlody raczej nie, bo on mial panne oprocz czapki i rogu, a samotny samotny jest jak palec hehe Odpowiedz Link
cuciolo Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 17:31 a to juz niech sobie sam dopowie jak taki znajacy Polske lol zaczynam sie obawiac ze za chwile ulegne swoistej prowokacji jak nam sie tu serwuje Odpowiedz Link
funghettino Re: pisze sie "cuCCiolo" 18.11.05, 17:36 jak widac kazde forum musi miec swojego trolla... Odpowiedz Link