tez_ja 17.08.06, 22:35 Witam Essudato infiammatorio - czy to jest płyn surowiczy? Chodzi mi o plyn, jaki wydzielaja naczynia wlosowate po jakims urazie. Jesli nie surowiczy to jak sie nazywa? Ewa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viki2lav Re: Essudato infiammatorio 18.08.06, 09:55 tu mam takie wyszukane, o Wysięk (medycyna) Z Wikipedii W medycynie wysięk jest to płyn powstający w przebiegu zapaleń. Przez ściany naczyń krwionośnych przenikają płynne składniki osocza i gromadzą się w tkankach i jamach ciała; wysięk może mieć charakter surowiczy, włóknikowy, ropny lub mieszany. Płyn taki powstaje w wyniku zapalenia i wymaga odróżnienia od przesięku, który może powstawać z innych przyczyn, a daje podobne objawy kliniczne Odpowiedz Link
tez_ja Re: Essudato infiammatorio 18.08.06, 11:43 Bardzo mi to pomoglo. Praktycznie to jest to czego potrzebowalam. Teraz tylko musze dojsc co to tak naprawde jest ten plyn surowiczy. Bo mnie chodzi po glowie ta nazwa i nie wiem do czego ja przypisac. Ale to juz pytanie tylko i wylacznie moje prywatne. Tak, ze na spokojnie sobie go gdzies poszukam. Dzieki raz jeszcze. Ewa Odpowiedz Link
tez_ja Re: Essudato infiammatorio 18.08.06, 19:12 I jeszcze jedno: skad masz to: "zawierajacy zarazki wysiek"? Pytam, bo moze mi sie przydac w ramach innych problemow. Ewa Odpowiedz Link
viki2lav Re: Essudato infiammatorio 19.08.06, 09:21 niezastapiona wikipedia, i... troche czasu w Italii; tu gdzie pracuje sa lekarze, pielegniarki wiec pytam:-) samo "essudato" to wlasciwie plyn, ktory sie oddziela od masy stalej w przypadku urazu, rowniez pod skora. a tu jeszcze mam takie o: it.wikipedia.org/wiki/Infiammazione_purulenta Odpowiedz Link
tez_ja Re: Essudato infiammatorio 19.08.06, 11:29 Bardzo serdecznie dziekuje. Bardzo cierpie na brak jakiegos slownika z terminami medycznymi ( tak mniej wiecej medycznymi ). Pracuje ze zwierzakami i chcialam sobie cos poczytac na temat niektorych chorob. Niestety w internecie po polsku jest bardzo malo. Po wlosku troche wiecej, ale juz sie potykam o takie sprawy jak ta , o ktora pytalam. Mysle, ze jeszcze sie zglosze. Ewa Odpowiedz Link