Dodaj do ulubionych

obywatelstwo wloskie

19.11.06, 15:10
Witam wszystkich,

Mam jedno pytanko, czy ktos z was skladal niedawno dokumenty o otrzymanie
obywatelstwa wloskiego?Czy moglibyscie mi potwierdzic, ze wystarczy zlozyc
wypelniony formularz A, ze strony Prefettury w Mediolanie (moj maz jest
Wlochem) i odpis skrocony aktu urodzenia w wersji wielojezycznej?Nie jestem
pewna, czy ten akt urodzenia jest ok.
Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 10:01
      www.prefettura.milano.it/uffici/cittadinanza/0106modelloA_Art5.doc
      • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 10:15
        No to wiele sie uproscilo w ostatnich latach...
        Zastanawia mnie ten akt urodzenia: zalegalizowany w konsulacie wloskim, a
        przetlumaczony np. przez konsulat polski w Rzymie?
        Ktos robil to ostatnio i moglby opisac kolejne kroki?
        • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 11:32
          ja nie zrobilam nigdy obywatelstwa z lenistwa, ale wiem, ze tlumaczenie aktu
          urodzenia robia w konsulacie w miediolanie, bo do kiedys do czegos
          potrzebowalam...skleroza nie boli ;)
          • linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 11:41
            Ja chyba tez z lenistwa, ale zwykle zwalam to na biurokracje. Teraz widze
            dokumentow zostalo malo.
            • pytia74 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 14:31
              Prosze powiedzcie mi, do czego w praktyce moze byc potrzebne obywatelstwo
              wloskie? Czy daje to jakies przywileje (oprocz politycznych) lub ulatwia jakies
              sprawy zwiazane z praca badz z rozpoczynaniem wlasnej dzialalnosci ? Maz mnie
              przekonuje, ze mi to potrzebne a ja twierdze, ze nie i ze jestem zadowolona ze
              swojego obywatelstwa, ale zadnych rzeczowych argumentow na poparcie ani jednego
              ani drugiego stanowiska nie znam.
              • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 17:11
                jak sama zauwazylas to pozwala glosowac, a oprocz tego to np.nie masz problemow
                z wiza do stanow
              • pulzara Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 17:13
                Przede wszystkim majac obywatelstwo mozesz glosowac czyli byc pelnoprawnym
                obywatelem, korzystac ze wszystkich praw i podlegac wszystkim obowiazkom z tym
                zwiazanych.
                Poza tym np. nie potrzebujesz wizy do USA.
                • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 17:21
                  czy ja to napisalam po chinsku?
                  • ilecka Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 18:15
                    Nie, prawie w tym samym czasie :)
    • pulma Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 18:04
      MNie się przydaje.
      Przydało mi się do uzyskania stałej pracy no i nie muszę już co 4 lata odnawiać
      pERMESSO DI SOGGIORNO.
      • piccola.volpe Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 18:29
        Sluchajcie, dolacze sie do pytania, jak to jest z aktem urodzenia. Ma byc
        zalegalizowany, czyli co? Konsulat wloski w PL? Ale oni juz chyba nie legalizuja
        dokumentow, czyli potrzebna jest ta Apostille z MSZ? Jednym slowem z Wloch sie
        wszystkiego nie da zalatwic, prawda?
        Ja nie chcialam obywatelstwa, troche z wygody i troche dla zasady, ale maz
        nalega i widze, ze mu zalezy. Ja tyle sobie nastrzepilam jezyka o tym, ile z tym
        zachodu, ale widze, ze chyba nie az tak wiele?
        • kasia.radice Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 19:00
          Dziekuje za wszystkie wiadomosci, ale dalej nie mam odpowiedzi na moje
          watpliwosci. Wyjasnie lepiej: w konsulacie mi powiedzieli, ze wystarczy akt
          urodzenia w wersji wielojezycznej (na ktorej jest tez jezyk wloski), ktorego
          nie trzeba tlumaczyc ani legalizowac (a tak przy okazji, konsulat nie robi
          tlumaczen a we Wloszech nie istnieje instytucja tlumacza przysieglego). Akt
          takowy zdobylam, ale nie ufam slepo informacjom z konsulatu, bo juz raz mi
          troche zle podpowiedzieli (przy dokumentach potrzebnych do rejestracji coreczki
          w USC w Polsce). Bylam w Prefetturze po dokladne informacje (przyjmuja we
          wtorki i czwartki), ale kolejka byla dlugasna, panie mile ale poddenerwowane,
          akceptuja tylko jedno twoje pytanie, na ktore i tak nie znaja dokladnej
          odpowiedzi. Kiedy zapytalam czy wystarczy akt urodzenia w wersji
          wielojezycznej, bez tlumaczenia i legalizacji konsulatu, pani mi powiedziala
          niepewnie, ze chyba tak. I tyle sie dowiedzialam, po godzinnym staniu w
          kolejce.

Ja tez do tej pory nie ubiegalam sie o obywatelstwo, bo nie mialam czasu ani
          ochoty zdobywac dokumenty, ale skoro teraz podobno wystarczy tylko akt
          urodzenia...miejmy nadzieje...ide chyba w ta sobote zlozyc dokumenty, oby nie
          na darmo.
          Ubiegam sie o obywatelstwo glownie po to, zeby nie odnawiac co 5 lat permesso
          di soggiorno (konczy mi sie w 2008 roku, wiec chyba i tak nie zdaze), zeby miec
          paszport wloski na wypadek wyjazdow do krajow gdzie inaczej na granicy traktuja
          Polakow i Wlochow.
          A obywatelstwo polskie zatrzymam. Gdyby nie bylo mozliwosci posiadania
          podwojnego obywatelstwa, to o wloskim bym w ogole nie myslala...

jak ktos rzeczywiscie wie, jak to jest z tym aktem urodzenia, to prosze o
          odpowiedz...

Dzieki, pozdrawiam!

• linn_linn Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 19:12
            Wyglada na to, ze ta wersja wielojezyczna wystarcza. Kiedys takiej nie bylo /
            przynajmniej z wloskim /. Jesli tak, to formalnosci zredukowane do minimum.
            Ciekawe, czy komus udalo sie zlozyc dokumenty w takiej wlasnie formie... Kasiu,
            sprobuj Ty :)
            • makda Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 19:19
              Mala rada "techniczna", jesli masz meza Wlocha: pamietaj, ze wg wloskiego
              kodeksu cywilnego nie mozna przyjac nazwiska meza. Z chwila uzyskania
              obywatelstwa wloskiego powracasz do nazwiska panienskiego, oczywiscie tylko we
              Wloszech (nie skutkuje to w Polsce).
              Ja np inaczej sie teraz nazywam w PL a inaczej we Wloszech, co mzoe byc
              problemem..
              • pytia74 Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 19:32
                Ja po slubie pozostalam przy swoim wiec zarowno w Polsce jak i we Wloszech nosze
                to samo nazwisko. Troche to zbulwersowalo moja rodzinke a zwlaszcza to, ze moje
                dziecko nazywa sie inaczej niz ja.
                • kasia.radice Re: obywatelstwo wloskie 20.11.06, 23:01
                  Ciao,

linn linn, tak tez zrobie, dam znac, co mi powiedzieli w Prefekturze, chociaz
                  nie wiem, czy oni przyjmuja tylko dokumenty, a potem po jakims czasie je
                  przegladaja i daja znac jesli dokumenty nie sa w porzadku, czy od razu mi
                  powiedza, ze dokumenty sa prawidlowe i wystarczajace.
                  co do nazwiska, to ja tez nosze dalej panienskie, i w Polsce i we Wloszech
                  (wyszlam za maz we Wloszech), nie sprawia mi to ani mnie ani mojej rodzinie
                  zadnego problemu, jedyna rzecz to to ,ze Wlosi sobie jezyki lamia i myla caly
                  czas w roznych dokumentach moje nazwisko, na pewno z wloskim nazwiskiem byloby
                  mi latwiej...ciao!
                  • testardo Nazwisko po slubie 23.11.06, 19:58
                    takie male sprostowanie do poprzedniego posta:
                    wloski kodeks cywilny
                    Art. 143 bis Cognome della moglie
                    La moglie aggiunge al proprio cognome quello del marito e lo conserva durante lo
                    stato vedovile, fino a che passi a nuove nozze.
                    • anna.99 Re: Nazwisko po slubie 23.11.06, 21:20
                      Testardo

Makda miala racje. Sens artykulu ktory zacytowalas jest taki, ze po slubie
                      mezatka uzywa nazwiska meza, ale uzywa go wirtualnie, poniewaz w dokumentach ma
                      do smierci nazwisko ojca . (NIE PANIENSKIE,TYLKO OJCA moze sie zdazyc, ze w
                      Polsce ktos nosil nazwisko matki, po slubie z Wlochem przyjal nazwisko meza, a
                      jak dostal obywatelstwo wloskie to otrzymal trzecie nazwisko, ktorego nigdy
                      przedtem nie uzywal!)
                      We Wloszech nazwisko dziedziczy sie po ojcu tzw. cognome paterno.
                      Ja po slubie dodalam nazwisko meza i przez kilka lat mialam w dokumentach
                      wloskich podwojne nazwisko ale JAKO POLKA. Kiedy otrzymalam obywatelstwo na
                      dekrecie bylo napisane: "Conseguemente alla stessa compete il cognome
                      paterno ... in conformità alla legge italiana" i oczywiscie otrzymalam nowy
                      dowod z nazwiskiem ojca, w moim wypadku panienskim. Zlozylam podanie jako
                      Wloszka do Ufficio Nomi e Cognomi o dodanie nazwiska meza (ktore jako Polka
                      zachowalam, ale tylko w polskich dokumentach)jestem ciekawa jak to sie rozwinie,
                      jako powod podalam niewymawialnosc wsrod Wlochow polskiego nazwiska.
                      • testardo Re: Nazwisko po slubie 24.11.06, 20:57
                        A ja ten artykul rozumiem raczej tak, ze po slubie mezatka uzywa podwojnego
                        nazwiska. Mniejsza z tym. Moje nazwisko, w polaczeniu z dlugasnym i
                        skomplikowanym imieniem sprawia mi sporo moze nie problemow, ale niewogod w
                        kraju malo rozgarnietych urzedasow. Najchetniej zalegalizowalabym sobie skrocona
                        wersje imienia i przyjela tylko nazwisko meza (chyba nie przewidziane:)), bo
                        zalatwianie kazdej sprawy trwa o jakies 30% procent dluzej niz powinno tylko ze
                        wzgledu na bledy w moich danych, ktore trzeba korygowac, czesto drukowac
                        ponownie dokumenty no i ogolnie trzeba sie duzo nagadac. Choc czasami bywa to
                        tez podstawa do zartow, co mi sie akurat podoba, ale wcale mi nie smieszno gdy
                        wciaz musze poprawiac roznych ludzi.
                        • pytia74 Re: Nazwisko po slubie 24.11.06, 23:56
                          Bardzo mnie zainteresowala ta wymiana waszych doswiadczen z nazwiskami.
                          Powiedzcie mi tylko jako ciekawostke, czy we Wloszech istnieje wogole zwyczaj,
                          ze kobieta Wloszka po slubie przyjmuje nazwisko meza lub je dodaje do swojego
                          panienskiego? Ja sie z tym tutaj jeszcze nie spotkalam. Nawet matka mojego meza
                          nie nosi nazwiska swojego meza i tym samym swojego syna. Moj maz sie do mnie
                          czasami w zartach zwraca uzywajac swojego nazwiska i mowi, ze dawniej jeszcze w
                          czasach babc kobieta zmieniala nazwisko po slubie.
                          • linn_linn Re: Nazwisko po slubie 25.11.06, 07:48
                            Moge sie mylic, ale zmiany nastapily chyba na podstawie nowego prawa
                            rodzinnego / lata 70-te /. Uzywac mozna nazwiska podwojnego, tylko meza, ale w
                            sprawach formalnych obowiazuje tylko i wylacznie nazwisko rodowe. Ja w
                            dokumentah wpisuje nazwisko panienskie, np. w pralni podaje nazwisko meza, a
                            kiedy podpisuje np. list polecony do meza, uzywam nazwiska podwojnego.
                            Po rozwodzie nazwiska meza uzywac nie mozna: wyjatek dotyczy kobiet, ktore w
                            pracy zawodowej / np. jako dziennikarka / uzyskaly popularnosc pod nazwiskiem
                            podwojnym / z tym, ze chyba trzeba sie o to zwrocic do sadu /.
                            Moja rada: zostawac przy nazwisku panienskim, a na wymowe nie zwracac uwagi.
                      • makda Re: Nazwisko po slubie 25.11.06, 18:23
                        Anna99- ja mialam dokladnie taki sam przypadek. Po uzyskaniu obywatelstwa
                        "obcieto" mi nazwisko meza.
                        Tyle, ze ja mam na szczescie bardzo latwe nazwisko rodowe.
          • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 09:25
            kasia.radice napisała:
            > konsulat nie robi > tlumaczen a we Wloszech nie istnieje instytucja tlumacza
            przysieglego).

konsulat w mediolanie sam w sobie nie robi tlumaczen, ale bezczelnie wywiesil
            kiedys liste tlumaczy od ktorych JEDYNIE przyjmowal tlumaczenia przysiegle i
            to zakrawalo, moim zdaniem, na przestepstwo, bo jakim prawem oni moga
            decydowac, ktory tlumacz jest dobry, a ktory nie

> nie ufam slepo informacjom z konsulatu, bo juz raz mi
            > troche zle podpowiedzieli

no wlasnie o tym mowie, ze nic tam nie robia tylko zle informacje podaja

>Bylam w Prefetturze po dokladne informacje (przyjmuja we
            > wtorki i czwartki), ale kolejka byla dlugasna, panie mile ale poddenerwowane,
            > akceptuja tylko jedno twoje pytanie, na ktore i tak nie znaja dokladnej
            > odpowiedzi. niepewnie, ze chyba tak. I tyle sie dowiedzialam, po godzinnym
            staniu w
            > kolejce.

po co sie ustawiasz w kolejce. na stronach internetowych sa wszystkie
            informacje i w dodatku odpowaidaja na telefon

> Ubiegam sie o obywatelstwo glownie po to, zeby nie odnawiac co 5 lat permesso
            > di soggiorno

jak juz napisalam w innym poscie, jest mozliwosc zrobienia carta di soggiornio,
            ktora jest bezterminowa, ale musisz udokumentowac, ze masz odpowiednio wysokie
            zarobki i nie pamietam jakie inne dokumenty

• daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 09:27
              > we Wloszech nie istnieje instytucja t
              > lumacza
              > przysieglego).

zapominialam dodac, ze oczywiscie istnieje i nazywa sie TRADUTTORE GIURATO
      • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 09:16
        nic nie trzeba odnawiac jak masz carta di soggiorno, ktora jest bezterminowa
        • daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 09:17
          odpowiadalam na posta pulma

pulma napisała:
          > MNie się przydaje.
          > Przydało mi się do uzyskania stałej pracy no i nie muszę już co 4 lata
          odnawiać
          > > pERMESSO DI SOGGIORNO.

• kasia.radice Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 13:44
            Hej daggy4,

gdybym znalazla wszystkie potrzebne mi informacje i potwierdzenia moich
            przypuszczen i wiadomosci z konsulatu na stronie prefettury, to na pewno bym
            sie do samego Mediolanu nie wlokla...na stronie nie ma nic wspomnianego, ze
            rowniez akt urodzenia w wersji wielojezycznej jest przyjmowany, bez zadnej
            legalizacji ze strony ambasady badz konsulatu.
            a co do telefonow, to probowalas dzwonic?bo ja tak, wielokrotnie i
            bezskutecznie...niczego lepszego sie zreszta nie spodziewalam po publicznych
            instytucjach wloskich.

pozdrawiam

• daggy4 Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 13:49
              bo po polskich publicznych instytucjach sie spodziewalas?

ja jakos zawsze sie dodzwonie albo doszukam i nigdy jeszcze nie chodzilam po
              jakis dokument dwa razy.
              • kasia.radice Re: obywatelstwo wloskie 21.11.06, 14:17
                no to szczesciara jestes...gratulacje...oby tak dalej

• deelaylah carta di soggiorno 23.11.06, 09:57
          Daggy ma racje z tym odnawianiem, tak sie sklada, ze jestesmy w UE, a dla
          obywateli Unii przewidziana jest Carta di Soggiorno CEE, nie permesso. Roznica
          polega na tym, ze pds stanowi warunek przebywania na terenie Wloch (dla
          obywateli spoza UE), natomiast cds jedynie potwierdza prawo obywatela UE do
          przebywania we Wloszech (nawet jesli nie masz cds, nie moga cie z Wloch wydalic).

Pierwsza cds CEE wydawana jest na 5 lat, a nastepna bezterminowo. Nie ma wiec
          problemu z "odnawianiem co 4 lata".

Pozdrawiam,
          Dee
          • linn_linn Re: carta di soggiorno 23.11.06, 10:10
            Z tym, ze po dluzszym pobycie na podstawie permesso / np. z powodow
            rodzinnych /, juz ta pierwsza jest bezterminowa.
            • deelaylah Re: carta di soggiorno 23.11.06, 10:31
              Zgadza sie.:) Mialam na mysli osoby, ktore wystepuja o cds i np. zastanawiaja
              sie nad obywatelstwem, bo "przynajmniej nie trzeba bedzie odnawia pds co 4 lata".:-)
              • kasia.radice Re: carta di soggiorno 23.11.06, 10:45
                Uff...znalazlam wreszcie odpowiedz na nurtujace mnie pytanie co do odpisu aktu
                urodzenia. Nie potrzebna jest zadna legalizacja!wystarczy akt urodzenia w
                wersji wielojezycznej! jest on akceptowany przez urzedy wloskie(piccola.volpe -
                to odpowiedz rowniez na twoje watpliwosci).

Zalaczam link strony Ambasady Wloskiej w Warszawie, gdzie znajdziecie
                wyjasnienia:

www.ambvarsavia.esteri.it/Ambasciata_Varsavia/Menu/In_linea_con_utente/Domande_frequenti/Risposte_FAQ/FAQ2.htm

Wynikaloby z tego ,ze wystarczy rzeczywiscie tylko ten akt urodzenia i
                wypelniony formularz!speriamo...

ciao!

• linn_linn Re: carta di soggiorno 23.11.06, 12:09
                  No to juz faktycznie biurokracja zredukowana do minimum. Wydadza w Polsce akt
                  urodzenia komus z rodziny czy trzeba pojsc osobiscie?
                  • kasia.radice Re: carta di soggiorno 23.11.06, 14:14
                    Ja poszlam do konsulatu polskiego w Mediolanie i za odplatnoscia okolo 30 euro
                    oni mi to zalatwili w ciagu okolo 1,5 miesiaca. Moze ci go tez zalatwic jedno z
                    rodzicow w Polsce ale chyba juz dalsza rodzina nie. Chyba ze dasz komus
                    autoryzacje.
                    Ja nie prosilam rodzicow bo urodzilam sie w innym miescie niz w tym gdzie
                    mieszkaja rodzice, wiec musieliby jechac do Warszawy go odbierac, wiec w sumie
                    z biletami na pociag i platnoscia za sam akt tyle samo by mnie to kosztowalo.

pozdrawiam!
                    • linn_linn Re: carta di soggiorno 23.11.06, 16:30
                      Przez konsulat to juz jest cos...
                  • slims1 Re: carta di soggiorno 23.11.06, 19:36
                    Tak, w polce wydadza komus z rodziny )przecwiczone 6 miesiecy temu)
                    • testardo do linn_linn 23.11.06, 20:03
                      Linn, zdecydowalas sie na obywatelstwo czy z czystej ciekawosci pytasz? O ile
                      sie nie myle pisalas kiedys, ze nie chcesz obywatelstwa, jesli zmienilas zdanie
                      to napisz prosze co Cie do tego przekonalo.
                      • linn_linn Re: do linn_linn 24.11.06, 08:17
                        Nie sadze abym czula sie Wloszka w wiekszym stopniu niz teraz: sam papier
                        uwazam za formalnosc / pzrynajmniej w moim przypadku: w koncu jestem tu od 15
                        lat /. Raz juz nawet mialam zbierac papiery, ale bylo to kilka lat temu i bylo
                        tego sporo: wszystko legalizowane, tlumaczone. Teraz jest to uproszczone do
                        minimum, wiec chyba sie zmobilizuje.
          • daggy4 Re: carta di soggiorno 29.11.06, 11:43
            ja od razu dostalam bezterminowo. to wszystko najwyrazniej zalezy od jakiegos
            tajemniczego "widzimisie"
    • linn_linn Re: do czego wymagane jest obywatelstwo wloskie 04.12.06, 12:37
      Np. do otrzymania licencji na sprzedaz papierosow i znaczkow skarbowych / info
      z rai3 /.
      • piccola.volpe Kasiu, no i co? 29.01.07, 09:59
        przypomnialam sobie o sprawie:
        Kasiu, zlozylas te wszystkie dokumenty bezproblemowo?
        Rzeczywiscie wystarczy tylko formularz i wielojezyczny akt urodzenia?
        Pozdrawiam!
        • kasia.radice Re: Kasiu, no i co? 30.01.07, 00:04
          Ciao piccola volpe,
          tak, zlozylam dokumenty w grudniu. Wystarczyl formularz i wielojezyczny akt
          urodzenia (bez legalizazji ani tym podobnych procedur). No i oczywiscie marca
          da bollo za 10 czy 11 euro, juz nie pamietam. No i fotokopie formularza,
          dokumentu tozsamosci i aktu urodzenia ale o tym mozesz doczytac na samym
          formularzu. Przyjeli moje dokumenty i podobno w tym roku maja do mnie wyslac
          pismo, czy dokumenty zostaly zaakceptowane do procedury przyznawania
          obywatelstwa itd. wiec mam nadzieje, ze wszystko jest ok i czekam. A, i fajnie,
          ze mozna skladac dokumenty w sobote (Prefettura w Milano) , przynajmniej nie
          trzeba zwolnienia z pracy brac. Pozdrawiam!
          • piccola.volpe Re: Kasiu, no i co? 05.02.07, 11:41
            Kasiu, napisalam do Ciebie na priva.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka