melinek 07.04.03, 08:37 Watek zalozylam dla Normy_Jean, by mogla nam opisywac w nim wrazenia z okolic, w ktorych mieszka. Norma, to jakie sa te namiary na hotele? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 10:15 Czyli Norma za duzo pisze....paniala :))) Na hotele w Pyszkarze poszukam, bo tu poki co znam dwa, mnie chodzilo o hotele w okolicach Ancony gdzie wczoraj cudna wycieczke w porywach lodowatego wiatru zaliczylam. Stronka www.le-marche.com Aha, i jeszcze taka book on-line z calymi Wlochami www.redtaglodging.com Wybaczcie ze nie wklejam linkow, ale zanim dojde jak po wlosku jest kpoiuj wklej to wakacje sie skoncza :))) Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:21 norma_jean napisała: > Czyli Norma za duzo pisze....paniala :))) Chyba niewiele paniala, ;)) bo ten watek jest zaproszeniem do dalszego pisania. Mam nadjezdu, ze teraz paniala tak jak powinna. ;)) Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:35 Ty nie wiesz Melinek w co sie pakujesz!!!! Tera beda posty: Pada snieg. Wyszlo slonce Przejechal samochod :))))))))) No i dziekuje za watek :)) Nie wiem tylko czy w najblizszym czasie znowu przerwy nie bedzie bo jutro mam sie wreszcie z hotelu do mieszkania wprowadzac i nie wiem ile w tej Afryce bede mi Internet montowac, a 15 do Polski na swieta lece i zero netu! Ale jak wroce to uzupelnie :) Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 10.04.03, 22:51 norma_jean napisała: > Ty nie wiesz Melinek w co sie pakujesz!!!! Tera beda posty: > Pada snieg. > Wyszlo slonce > Przejechal samochod :))))))))) Nie mam nic przeciw temu, jesli bedzie nadal w tym samym stylu co do tej pory, chetnie poslucham nawet warkotu tych samochodow przykladajac ucho do komputera. ;)) Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 10.04.03, 23:04 Wrrrrrrrrr tit tit tiiiiiiiiit wrrrrr (w tle pisk opon :)))))))) Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 11.04.03, 11:52 Oooo! O to mi chodzilo. ;)) Po warkocie silnika poznalam, ze musialo to byc alfa romeo. Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 11.04.03, 22:57 melinek napisał: > Oooo! O to mi chodzilo. ;)) Po warkocie silnika poznalam, > ze musialo to byc alfa romeo. Kofana!!!! W samo sedno trafilas!!!! Ja wlasnie dzisiaj wieczorem pierwszy raz w moim krotkim zyciu prowadzilam alfa romeo!!! No i wszyscy przezyli - pasazer, ja i reszta na drodze (a jezda tu jak dzikie swinie) No ale ta alfa ma maly bagaznik, a ja mam zamiar tu duzo autkiem pozwiedzac, wiec zmieniamy. Firma mojego szczescia taka mila ze zmieni :)))) Ale co sie przejechalam to moje!!! Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 13.04.03, 00:10 norma_jean napisała: Ale co sie przejechalam to moje!!! Czyzby wiec cos nie zdazylo uciec spod kol? Jakie nowe trofeum przywiozlas z soba? Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 10:30 A co mi tam, jeszcze se popisze :) Ja juz osobisty watek dostalam to moze to bedzie taki blog? To jest trendi teraz :)))))) Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:07 norma -sluze pomoca:)))) wklej- incolla, wytnij - taglia, kopiuj- t juz chuba latwo bedzie :)))) co tam ciekawego w tej Anconie? Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:11 A w samej Anconei nie bylam, tylko Ripatransone, Ofiidzie, Acqviva. To taki szlak po winnicach, neistey nie degustowalam, bo to nie sezon. Ale widoki!!!!!!! I te miescinki!!! Rewelacja! Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:19 ja tam tylko przejazdem bylam, wiec nic nie widzialam. bardziej po drugiej stronie Wloch jezdzimy. Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:20 A ja moze na dlugi weekend majowy w Neapolu bede :))) Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 11:25 jak pogoda sie zmieni (a post juz sie skonczy), to bede w Peastum nad morzem w majowy weekend. Neapol jest ladny, ale strasznie sie po nim jezdzi Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 07.04.03, 20:23 O swoj watek trza dbac. No to pisze: Nic nie robilam caly dzien :)))) Snieg padal z przerwami a ja postanowilam sie nie przemeczac przed jutrem. Sluchajcie - w nowym mieszkaniu czeka mnie chcrzest bojowy, bede pierwsze dwie noce sama. No ale jak tam straszy? Albo ktos sie na moja cnote zawezmie? Ja sie boje!!!!!!!!! Takze jutro mnie nie ma i jakas litosciwa duszyczka niech watek na tpie utrzymuje :)))) Buziaki, Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 08.04.03, 01:03 norma - bedziemy dzielnie uzupelniac Twoj watek :))) baw sie dobrze podczas przeprowadzki :))))))) Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.04.03, 14:39 No i prosze, ile to ma nowa ojczyzna ;) wspolnego ze stara! Nawet snieg w nowej pada. W starej sniega pada za to zima nie chce upasc ... na kolana i poddac sie. Zawziela sie na nas w tym roku. Choc ja podejrzewam o cos gorszego, co wam zdradze na ucho... ona sie nie zna na kalendarzu, niedouczona jakas. ;) Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.04.03, 16:31 masz racje melinek :) ta cholerna zima nie zna sie nic a nic :))) jakas malo "intelygentna" jest ;) no i zeby tutaj, w slonecznej Italii?????? a niech ja!!! Odpowiedz Link
melinek Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.04.03, 18:04 A co z Norma? Rozumiem, ze to dzis w nocy walczy z duchami. Gdyby podala jakies blizsze namiary na siebie, mozna by jakies egzorycymy na odleglosc urzadzic. ;)) Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.04.03, 18:09 Norma sie przeprowadza :OOOOO a moze ja zasypalo w tej pyskarze ????? Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 10.04.03, 20:57 Hehe, dorwalam sie do netu na jeden wieczor, zeby dac swiadectwo prawdzie :))) No i utrzymac osobisty watek na topie :)) Wiec tak: w mieszkaniu jeszcze nie spalam, bo moj facet (nie wiem czy to juz pisalam) wyjechal i zostawil z tym burdelem sama. W akcie litosci zmusil mnie, zebym poki co spala w hotelu, a nie walczyla z duchami. Takze spedzam tam cale dnie (nareszcie mam swoja kuchnie i moge spbie zrobic kawy z gruntem!!!) a jak obi sie ciemno i straszno to pedem do hotelu. Przeprowadzka: makaroniarze to wstretne leniwce!!!!!! Rzeczy przewozone byly taka fajna firma ktora wszystko pakuje, zalatwia formalnosci, i potem rozpakowuje. NIESTETY!!!! Dzialalo tylko w Polsce. We wtorek panowie Wlosi rzeczy przywoezli, wniesli i....najchetniej by sobie juz poszli na piwo. No nie ze mna te numery Bruner!!! Zagonilam towarzystwo do roboty, to mnie znienawidzili. A i tak, czego nie dopilnowalam, nie bylo zrobione. A nie moglam dopilnowac wszystkiego, bo musialabym sie roztroic. No i klne na nich od wczoraj, robiac to co oni powinni we wtorek. Wstretne wstretne lenie!!!!!!! Snieg juz nie pada dzisiaj nawet cieplo bylo. A z jednej strony mieszkania widze piekne osniezone gory!!! Widoczek jak na widokowkach!!! No to tyle, bo padam na ryjek. A tu konca nie widac. Teraz to chyba naprawde bede tu dopiero w maju. buziaczki dziewczynki!!!! Socka - do Twoich gazetek sie jeszcze nie dokopalam, ale licz na mnie :))) Odpowiedz Link
bugia he he fajnie tu u was 11.04.03, 00:19 He he fajny wątek, uśmiałam cię!!! Norma to ja też te kciuki dla Ciebie; nie wiem czy wiesz, ale jeśli chodzi o duchy, to słyszalam dzis, że mianowano pierwszego księdza- egzoecystę. Więc możesz to załatwić tak elegancko, nie jakies tam zabobony!! Poza tym pozdrawiam cię bardzo goraco oraz resztę urzędująca w tym watku. Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 11.04.03, 10:55 hej norma:))))) nareszcie cieplo, co?????????????????????? :))))))))))))))))))))))))))) chyba jednak az tyle nie nagrzeszylysmy ;)))) slonko, upaliki sie zblizaja, plaze, cieplusie morze, brazowe cialko - juz sie nie moge doczekac, kiedy sie wreszcie walne na lezaczek i pouzywam po 2 latach abstynencji slonecznej!!! co do widoczkow, to ja tez mam niezle - osniezone (jeszcze co nieco) gory, ale zdecydowanie wole morze (no chyba ze nasze polskie Tatry!!!) Co do gazetek, to ciesze sie i czekam z niecierpliwoscia, bo juz mnie szlag trafia jak sie gapie w ten monitor i odwalam prasowke - zdecydowanie preferuje papier. ale cierpliwie czekam :))) pozdrawiam goraco :)) bugia - dla Ciebie tez sloneczne pozdrowienia :) Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 11.04.03, 23:00 Sloneczko przygrzalo trochu, ale wiaterek wieje. Czekam na opalanie jak diabel na dusze, no i moze w koncu na rolki wyjde???? Dziewczynki! Jutro nieodwolalnie ten hotel opuszczam, a w domu net niet. Zyczcie mi milej pierwszej nocy (szczescie wrocilo, duchy przegoni) a ja Wam zycze smacznego jajka i Wesolego Alleluja!!!!! Buziaczki, do zobaczenia za trzy (???) tygodnie! Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 04.05.03, 18:15 No dziewczynki!!! Ladnie to tak??? Ja mam przejsciowe klopoty z dostepem do netu, a watek samopas spada na dol!!! Podrowienia z Rzymu!! Siedze w najpieklniejszym miescie swiata, dorwalam sie do kompa, pije piwko a pan kelner skacze kolo mnie. Czy mozna jeszcze czegos chciec? Aha, ja bym chciala coby Bozia dala mi troche orientacji w terenie. Jestem w Rzymie nie wiem ktory raz a nadal jak juz gdzies dojde to najpierw zwiedze pol Rzymu i po drodze kompletnie nie wiem gdzie jestem. Co najdziwniejsze w koncu trafiam gdzie zamierzalam! Z mapy nawet nie mam zamiaru korzystac bo i tak zawsze trzymam ja do gory nogami, goopia Norma! Dzisiaj zaczelam samotne wakacje w Wiecznym Miescie. Moje szczescie wyjechalo i zostawilo mnie sama na pastwe makaroniarzy! Ale ja sie nie dam!!! W Pyszkarze nie moglam zostac, bo wiecie - te duchy!!! Mam zamiar zwiedzic czego do tej pory nie zwiedzilam, nie zrujnowac konta na Via Condotti i w jednym kawalku doczekac wtorku! Z zamierzen to pierwsze jest chyba najlatwiejsze, zakupy: wlasnie siedze na Placu Hiszpanskim, przede mna najdrozsza ulica Rzymu, a ja mam w kieszeni karte mojego szczescia z PINcodem. Wytrzymam? Qrde.... pozostanie w jednym kawalku: no przechodzenie przez ulice powinno tu wymagac specjalnego pozwolenia! Ja po prostu wchodze na jezdnie i czekam az sie zatrzymaja porazeni moja slowianska uroda. Na razie zyje, ale co bedzie jak ktos preferuje Mulatki????? To tyle, w domu netu zero, ale walcze ze sprawa zeby moc do Was wrocic na stale. Buziaki Odpowiedz Link
melinek Ooooo Norma_jean wrocila!!!! 05.05.03, 23:03 Wiec wszystko inne tez wraca do normy. ;)) Ciesze sie niezmiernie, zes sie odezwala. Podejrzewalam juz te duchy o zachachmecenie Twej bezcennej duszy. U nas do duszy jest tylko podoga. Nie wiadomo, o co jej chodzi. Raz pada deszczem, to znowu swieci sloncem lub chowa je za chmurami. Bez niej i tak sie trzymamy, bo podoga ducha nas nie opuszcza. No, na cos sie jednak te duchy przydaja. ;) Odpowiedz Link
norma_jean Re: Ooooo Norma_jean wrocila!!!! 06.05.03, 12:29 Wrocilam na chwilke, dzisiaj do Pyszkary na wygnanie wracam i znowu zero netu : ((( Bo podlaczyc to cudo w tej dziwnej krainie nie jest latwo, oj nie jest!!! Ale jak juz sie na stale zainstaluje to dam znac! Socka! Gazetki przyjechaly! Odpowiedz Link
socka2 Re: Ooooo Norma_jean wrocila!!!! 06.05.03, 16:50 hej hej Normo!!!!!!!!!!!!!!!! fajowo ze juz jestes, ale...teraz ja wyjezdzam - lece do naszego kochanego kraju!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))) o jakam hepi:))) ale gazetki z checia przyjme - wysle Ci adres na priva pozdrawiam Odpowiedz Link
melinek Re: Ooooo Norma_jean wrocila!!!! 06.05.03, 21:57 Jesli moge zauwazyc, duzo podrozujecie Drogie Panie :)) Mi ostatnio krag podrozy zawezil sie niebezpiecznie do najblizszej okolicy to jest do promienia ok 2km. Z nadchodzacym latem zamierzam poprawic ta sytuacje i wypuscic sie za granice mojej miejscowosci. Poki co pozostaje mi sledzic trasy waszych wedrowek lub udac sie na film Makrokosmos. ;)) Odpowiedz Link
annie76 ja tylko podciagam w gore :)) 26.05.03, 20:43 zeby nam sie historyja nie zagubila :) Odpowiedz Link
norma_jean Buziaczki!!!!!! 30.05.03, 11:35 Jestem!!!! Mam net!!!!! Hura!!!! Nawet makaronce czasem cos dobrego dla ludzkosci zdzialaja!!!! Dzisiaj tylko krotka relacja bo poki co nie wiem gdzie rece wsadzic i latam po stronach jak jaka glupia :))) Grilluje codziennie tylek na balkonie i juz sie troche zbrazowilam a wlosy mam biale. Zaliczylam kilka udanych prob jazdy samochodem po wloskiej dzungli drogowej. Blizszych lub dalszych znajomosci nie zawarlam ale ide do szkoly to moze tam. Czy Socka juz wrocila z wojazy? Pozdrawiam nastepnym razem zdam relacje szczegolowa lacznie z predkoscia osiagnieta na drodze :))) Odpowiedz Link
socka2 Re: Buziaczki!!!!!! 31.05.03, 22:02 ciao Norma:))) Jestem, jestem - wlasnie dzisiaj wrocilam z wojazy. Napisze jutro wiecej, bo dzisiaj na twarz padam - samolot mialam o 6 rano :OOOOOO pozdrawiam Socka Odpowiedz Link
norma_jean Re: Buziaczki!!!!!! 02.06.03, 21:49 Lo Matko Buzka, jaka linia Ty lecialas???? 6 rano to czyste barbarzynstwo. Napisxz wiecej, ja napisze wiecej jak mi przejdzie dzisiejszy podly humor. Poki co jestem w nadstroju bojowym i zamordowanie kilku makaroniarzy zrobiloby mi dobrze. Wrrr co za narod. Odpowiedz Link
socka2 Re: Buziaczki!!!!!! 03.06.03, 08:18 Lecialam czarterem z Neapolu do Berlina - pierwszy lot mojego malenstwa trwal tylko 2 godziny bez przesiadek, dlatego sie zdecydowalam. Moj skarbik przespal cala podroz, a ja ...No, ale powoli dochodze do siebie. A jaka to krzywde wyrzadzili Ci podli makaroniarze??? Ja jestem zalamana, ze znowu do tych krzykaczy wrocilam - w Polsce bylo tak spokojnie.... Pedze cos zjesc, bo zoladek mi sie wywraca na druga strone z glodu.paaa Odpowiedz Link
dorrit Re: Buziaczki!!!!!! 03.06.03, 14:01 Socka, napisz cos o przebiegu podrozy, a przede wszystkim, czy nie mialas klopotu z uwagi na to, ze Ty masz paszport polski, a bobasek wloski (o ile dobrze pamietam). Tak bym chciala przeleciec sie do PL, ale jak?? Urlopu mam tyle co mam, pojedziemy gdzies do Piemontu pewnie w sierpniu... pa! Odpowiedz Link
norma_jean Pare minut... 03.06.03, 18:43 ...na relacje z zeslania. Internet mam po wielkich trudach i ciagle nie stale lacze tylko przez modem. Zalatwienie tu czegokolwiek graniczy z cudem. Mucho macho wloscy gapia sie jak na mieso (nie zebym sie na pieknosc kreowala, ale qrna gapia sie i to chamsko!!!) Dziala to na moje instykty mordercy stymulujaco!!! Znalezienie dobrej pralni chemicznej - niemozliwe!!! Znalezienie gosposi - niemozliwe!!! Dobre strony - jedzenie tak mi nie smakuje ze schudlam trzy kilo, hurrra!!! Takze widzicie, ze ja sie tu nie nadaje! Ostatnio moje slownictwo ogranicza sie do shit Italy i tym podobne. Moze ja jaka nienormalna jestem? Nie odpowiadac twierdzaco, pytanie retoryczne :))) Odpowiedz Link
annie76 nie poddawaj sie!!! :)))))) 03.06.03, 21:25 norma_jean napisała: > ...na relacje z zeslania. trzymamy kciuki :)))) nie przejmuj sie tymi matolkami oni juz tacy sa nieokrzesancy jedni! my tu w ojczyznie mamy prawdziwie wloska pogode, juz nie wiem w co sie ubrac do roboty, nikt jakos nie wpadl na pomysl z klima :( a najlepsze wloskie zarcie to i tak robi moj subny co to wlochem nawet na oko nie jest :) trzym sie tam i nie chudnij za bardzo!!! a plywalas juz w adriatyku? buzia a Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 03.06.03, 20:38 doritt - odpowiadam: lecialam z Paula z Neapolu do Berlina, wczesniej podroz z Potenzy i potem z Berlina do Slupska samochodem - cala podroz moje malenstwo znioslo dzielnie - przespala cala Europe w jedna i druga strone :)))) z paszportem nie bylo problemow, nikt nawet nie zapytal dlaczego tak jest, paska w PL jeszcze jej nie zalatwilam, bo tatusia podpis jest potrzebny i chyba zrobie to przez ambasade w Rzymie (mniej latania) - a propos - jak Ty to zalatwialas, tzn. zwiazek malzenski (rejestracja) i dzieci??? Norma: biedactwo, ale ci Wlosi sa podli...nie przejmuj sie, ja z dzieckiem i mezem ide i tez sie bezczelnie gapia ...a kij im w ..... z tym zalatwianiem spraw przez nich masz racje - szlag moze czlowieka trafic - wlasnie do nas przyszli zamontowac drzwi po 6 miesiacach (!!!) Trzymaj sie, nie dawaj sie im i postaraj sie dorwac jakas Polke, to moze lepiej na tym wyjdziesz :))) paaaaaa Odpowiedz Link
melinek Oooo, wreszcie watek wrocil do Normy. ;)) 03.06.03, 21:54 Jakze sie ciesze, ze cie znowu widze. :)) Czekalam z utesknieniem na wiesci od ciebie i oto sa. Rzucilam sie na nie jak na swieze buleczki. Lapczywie czytam, co zostalo napisane. Bardzo, baaaardzo lubie ten rodzaj literatury. ;)) Poprosze o dokladke. ;P Wiecznie spragniony melinek :)) Odpowiedz Link
norma_jean Czuje sie tu... 03.06.03, 22:16 ...rozpieszczana :))))) Nie zebym narzekala, prosze czesciej :))) W Adriatyku jeszcze nie plywalam bo jak sie ma 150 metrowy balkon i mase przepieknych kwiatow na nim to az sie nie chce tylka ruszyc! A do plazy piec minut, no ale co - sama pojde? Na odstrzal tych pozal sie Boze macho? Dziekuje postoje! Nozki pomoczylam podczas spacerku i wystarczy! Aha, mam pytanie - gdzie jest ten bazar na ktorym Wlosi kupuja prawo jazdy? No bo nie powiecie mi, ze dostali je legalnie!!!!! Mam juz swoje, ale co tam, swinia nie bede, kuzynkowi kupie! To tyle, moglabym narzekac do rana, ale kij im w oko. Socka! Zabijesz mnie wiem, ale gazetki przyszykowana, tylko ja przez maile nie moge sie przekopac za Twoim numerem. Sorry! Za dwa tygodnie znowu do domciu lece to bede o Tobie pamietac, ale wczesniej wysle przestarzala partie :))) Buziaczki dziewczynki Odpowiedz Link
norma_jean Doniesienia z frontu... 05.06.03, 08:36 Dzisiaj mam zamiar zamowic taksowke. Tak tak, nie smiejcie sie to historyczne wydarzenie zwazywszy fakt, ze w centrali taksowek pewnie nie mowia w ludzkim jezyku, a ja po ichniemu. Mam zamiar powiedziec TAXI i adres. A jak sie nie uda, to pojde pieszo te 5 kilometrow do centrum :(( Ale jak mi sie uda, to nastapi szalenstwo zakupowe :)))) Bo przecie ja NIE MAM CO NA SIEBIE WLOZYC :)))))) Jutro jade odkrywac nowe tereny, konkretnie Neapol. Podobno najlepsza pizza. I z powodu tej wycieczki nie zaglosuje w referendum! A tak chcialam jedyny raz w zyciu spelnic obywatelski obowiazek! A za tydzien: do Polski!!!! Wyslalam juz Mamie dopuszczalne menu obiadu powitalnego: zadnych ryb i frutti di mare. Miecha i ciezkie sosy :))) I BIGOS!!!! Odpowiedz Link
dorrit Re: Doniesienia z frontu... 05.06.03, 10:31 Mnie mama przyslala bigos w sloiku tak zwana "okazja"... mniam. I sledziki. Uch. I zurek, ale tylko w proszku...... Socka: ja jeszcze nic nie zarejestrowalam w konsulacie w Rzymie, ale jestem na bbbarrrdzo dobrej drodze, bo pobralam i przetlumaczylam "copia integrale dell'atto di matrimonio" oraz "copia integr. atto di nascita" dzieciakow. Brak aktu urodzenia mezusia, bo jest zarejestr. w Comune w Turynie. Ale po znajomosci zalegalizuja mi to co mam (kiedys pracowalam w konsulacie). Potem wysle to rodzince do PL - nie bede rejestrowac przez konsulat, bedzie szybciej, jak zrobi to w PL moja rodzina w USC. Jak potrzebne Ci jakies info, to pisz. czolko D Odpowiedz Link
norma_jean Doniesienia z frontu...cd. 05.06.03, 12:13 Bylam!! I wrocilam!!! I nikt mnie nie zjadl!!! Taksowke zamowilam mowiac TAXI prego i podajac adres - przyjechala!!!! No czy ja nie jestem geniusz??? Bylam nawet przygotowana na to zeby podac moj numeru telefonu w razie potrzeby! No Einstein ze mnie!!!! Pani w Sisley gdzie zakupilam boskie jeansy, byla bardzo mila i powiedziala, ze dobrze mowie po wlosku (chyba powinnam napisac ze ona byla baaaaardzoooo niewymownie mila :)))))) Potem poszlam do sklepu w ktorym inna Pani zawsze byla dla mnie mila i nie uwierzycie: zaprosila mnie na plaze!!!! Czyli mam pierwsza kolezanke!!! Hurra!!!! Oprocz tego ze jak zwykle wydalam za duzo pieniedzy bylo super!!!! Aha, jak sie podlaczalam zeby Wam to wszystko opisac to mnei prad pokopal. Nie moze byc za rozowo!!! Buziaczki od wniebowzietej Normy!!! Odpowiedz Link
wiedzma_ple_ple Re: Doniesienia z frontu...cd. 06.06.03, 10:17 Czytam sobie różne wątki na forum i muszę Wam powiedzieć że ten Normy-Jean jest nie lada perełką :) Widać można się komunikować nawet w necie nie obrzucając innych błotem - o czym wielu zdaje się na Forum gazety zapominać.. :[[[ Przeczytałam Twój wątek wczoraj przed wyjściem z pracy i mimo, iż był to ciężki dzień - wyszłam uśmiechnięta! Norma_Jean zazdroszczę bycia w Bell Paese (nawet pomimo leniwych robotników ;), choć nie ukrywam że to włoskie "rozciągnięcie w czasie" też działa mi na nerwy ;)) Cieszę się, że to już czerwiec bo pewnie za nie długo uda mi się znów tam pojechać, mam nadzieję że na dłużej. Pozdrawiam serdecznie wszystkich i mam nadzieję na dalsze relacje z "frontu" - bardzo miło się to czyta! Odpowiedz Link
norma_jean Re: Doniesienia z frontu...cd. 08.06.03, 22:40 wiedzma_ple_ple napisała: > Czytam sobie różne wątki na forum i muszę Wam powiedzieć że ten Normy-Jean jest > > nie lada perełką :) > Pozdrawiam serdecznie wszystkich i mam nadzieję na dalsze relacje z "frontu" - > bardzo miło się to czyta! > Ojej!!! Zarumieniona Norma mowi dziekuje :)))) Zapraszam ponownie. Jutro relacja z pobytu w Campanii. Czy ja juz wspominalam ze nie lubie wloskich mucho macho? Szczegoly w jutrzejszym wydaniu :))))) Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 06.06.03, 16:05 Norma, z checia bym Ci napisala co jest warte zobaczenia w Neapolu, ale za cholere nie wiem, co i jak sie nazywa :OOOO bylam tam juz nascie razy i w przeciwienstwie do Rzymu niczego nie nazwe i nie polece...no chyba, ze sklepy...hehehe... panie w sklepach sa przewaznie mile - nie zdarzysz wejsc i juz cie dopadaja - nie lubie tego, bo wole sama sie szwendac i ogladac - w Berlinie to byl raj!!! Doritt: co wlasciwie potrzeba do zarejstrowania zwiazku i dziecka? jakie dokumenty? i naprawde w PL bedzie to krocej trwalo wg Ciebie? A jak tam Twoi faceci? chodza juz? pozdrawiam z nedznej Potenzy ehhhhhhhhhh............. Socka Odpowiedz Link
dorrit Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.06.03, 11:53 Socka: do zarejestrowania, zdaje mi sie, ze pisalam. No, ale od poczatku: do zarejestrowania zw.malz: copia integrale dell'atto del matrimonio + estratto per riassunto dell'atto di nascita mezulka; oba akty przetlumaczone na polski, poprawnie i z polskimi znakami diakrytycznymi; wszystko to zalegalizowane w konsulacie. Do zarejestr. dzieci: estratto per riassunto dell'atto di nascita con paternità e maternità, albo copia integrale dell'atto di nascita. Tak samo: przetlumaczone na polski i do legalizacji w kons. Za wszystko trzeba placic (oplaty konsularne; jesli robisz poczta - to oplata poprzez vaglia postale). Potem mozesz prosic o rejestracje przez konsulat, albo zabrac zalegalizowane akty, wyslac rodzinie do kraju, zeby zaniesli do Twojego USC i zarejestrowali. Niech Ci wysla polskie odpisy skrocone aktow malz. i urodzenia. Szybciej przez rodzine, bo z konsulatu zanim poczta wyjdzie, uplyna ze 2 tygodnie. Pozdrawiam, czesc! Dor Odpowiedz Link
norma_jean Miala byc relacja... 13.06.03, 15:54 ...ale mnie chandra dopadla, i bylo kiepsko z pogonym nastrojem w jakim chce tu pisac, nawet o morderstwach popelnianych na mucho macho. Ale poniewaz Alzheimera jeszcze nie mam, nic nie zapomne i opowiem pozniej. Pozniej bedzie za 2 tygodnie bo jutro lece odwiedzic kraj przodkow :))) i najesc sie bigosu. Do zobaczenia dziewczynki i coby mi watek nie spadl :))) Odpowiedz Link
annie76 up :) 16.06.03, 21:31 norma_jean napisała: > Do zobaczenia dziewczynki i coby mi watek nie spadl :))) robie co moge :) jak tam chandra? Odpowiedz Link
norma_jean Re: Wrocilam! 04.07.03, 18:13 Pierwszy dzien po powrocie przeryczalam, wiec z wena krucho bylo. Dzisiaj szlag mnie na italiancow trafil (ktory to juz raz??) i wena poszla w las. Las piniowy oczywiscie. Dobre wiesci: krolik dotarl do Wloch!!!! Zle wiesci: nie podoba sie mu tutaj jak mnie. Relacja rozszerzona w poniedzalek. Socka ja Cie podziwiam: jakby miala tu zyc wiedzac, ze juz na zawsze, to od razu szukam wysokiego budynku. Odpowiedz Link
melinek Wreszcie jestes ;)) 04.07.03, 23:32 norma_jean napisała: >... jakby miala tu zyc wiedzac, ze juz na zawsze, to od > razu szukam wysokiego budynku. Czy moglabys wyjsnic co ma wspolnego jakosc zycia w Italii z mieszkaniem w wysokim budynku? Odpowiedz Link
viki2lav Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 08:45 1/chyba wiem,co ma wspolnego 2/ Norma szykuj tylek na lanie! Odpowiedz Link
norma_jean Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 13:23 melinek napisał: > > Czy moglabys wyjsnic co ma wspolnego jakosc zycia > w Italii z mieszkaniem w wysokim budynku? Jasne. Z mojego 4 pietra nie ma pewnosci, ze sie na miejscu zabije. Dzisiaj moj nastroj jest ponizej sredniej, wiec rycze caly dzien (no na razie tylko pol). Nie podoba mi sie tu!!!!!!!! Tzn. podoba mi sie pogoda. I roslinnosc. I jedzenie. Ale mentalnosc i zachowanie makaroniarzy doprowadza mnie do spazmow, robie sie ksenofobka!!!!!! Wiem, ze macie dosc mojego narzekania, wiec moze lepiej odezwe sie dopiero jak mi minie. Aha: w czwartek znowu lece do Polski na pare dni, a potem bedzie gorzej, buuuu!!!!! Viki: lej!!!! Odpowiedz Link
misiania Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 14:44 o. zwyczajem Mahometa siądę u stóp góry... Odpowiedz Link
the_ladybird Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 14:56 o. a ja tu jeszcze mąkę przyciągnę. i ser i cukier i jajka. co jeszcze będzie potrzebne? Odpowiedz Link
maga34 Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 15:05 a ja tylko dodam,że króliczek nie zobaczyłby słońca Italii, gdybyśmy go wspólnie spod wanny nie wyciągnęli :)) Odpowiedz Link
viki2lav Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 15:06 ser bialy pelnotlusty i kilka garci rodzynek Odpowiedz Link
piotr_c Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 15:22 I jeszce skórki pomarańczowe oraz galaretka. Odpowiedz Link
norma_jean Re: Wreszcie jestes ;)) 07.07.03, 17:30 No tak, tu zebranie z popkornem, a mnie wywial wiatr od pustyni! Wyruszylam na kolejna niebezpieczna wyprawe po ulicach tego dzikiego miasta. Z narazeniem zycia przedzieralam sie przez gaszcz niebezpieczenstw (dodam, ze taksowka - jest to tym bardziej bohaterskie zwazywszy na to co sie tu dzieje na ulicach). Wyprawa karkolomna acz niezbedna do dalszego funkcjonowania - odebrac pranie z pralni (oczywiscie ze mam pralke, ale nie mam instrukcji. I nie lubie prasowac.) Terez swietuje pelen sukces przy serniczku :)))) Odpowiedz Link
maggie-c Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 08.07.03, 11:27 hm... czy mozecie mi po krotce wytlumaczyc o co w tym watku chodzi? dopiero dobilam do waszego gronka i nic z tego watku nie rozumiem. wyglada na to ze norma jean jest wieziona w italii bo widze wiele narzekania z jej strony??? moze sie myle...? Odpowiedz Link
dorrit Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 08.07.03, 12:11 Ja tez sprobuje sie "podoswiadczac": Norma_j, dlaczego MUSISZ siedziec we Wloszech, skoro tak Ci sie tu nie podoba? Z postow wydaje mi sie, ze jestes raczej wolna dusza...??? Ja tez tu siedze, ale az tak nie cierpie. Odpowiedz Link
socka2 Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 08.07.03, 14:09 Norma, biedactwo!!! A coz to za cierpienia??? Mieszka nad morzem, upal jak cholera, nic tylko z jakas ciekawa ksiazka walnac sie na lezaku i zazywac kapieli slonecznych, a ta ryczy po katach!!! Ja, tak jak Dorrit az tak nie cierpie, chociaz pewnie wolalabym byc u siebie, w Polsce. Co do przedzierania sie przez ulice miasta...jakos mi sie udaje, klnac pod nosem, ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo - wpadam do sklepow i poddaje sie uczcie wydawania kasy :))) Odezwij sie na gg pa Socka Odpowiedz Link
maggie-c Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 08.07.03, 15:52 a mozna wiedziec gdzie Wy dziewczyny mieszkacie? Odpowiedz Link
dorrit Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.07.03, 09:03 Ja tez w Rzymie. pzdr Odpowiedz Link
norma_jean Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 09.07.03, 13:27 Wiezi mnie tu moje serce :((((( (Zaznaczam, ze wybranek nie jest Wlochem i narzeka tak jak ja: nakrecamy sie wzajemnie :)))) Lezenie z ksiazka na lezaczku to moje ulubione zajecie ale: - przeczytalam wszystkie ksiazki - czasem trzeba twierdze opuscic. No i cierpie. Socka - zakupy to tez moje lekarstwo, ale jakbym wszystkie tutejsze smutki tak leczyla, to nawet Rockefeller nie nastarczy :))) Wczoraj walczylam z wiatrakami: przez caly dzien nie bylo pradu i nie dzialal telefon: czy tu jest ustroj komunistyczny??????? Do tego o 13:30 na poczcie Pani poinformowala mnie ze chiuso a aperto domani!!!!! Niezle tu maja godziny pracy, chyba sie zatrudnie. Moj wniosek po paru miesiacach - jestem nieeksportowalna patriotka i bez bigosu i ogorkow kiszonych to ja juz dlugo nie pociagne!!!!! Odpowiedz Link
norma_jean Re: Kuracja alkoholowa... 10.07.03, 10:43 Znowu pozostawiono mnie sama sobie na cztery dlugie dni,w tym trzy jeszcze dluzsze noce. A wiecie, ze z duchami nigdy nic nie wiadomo!!!!! Pierwsza zwyczajowo przespalam na sofie. Sofa ma te zalety, ze jest w poblizu drzwi wejsciowych, i mam wiecej na oku. Ma rowniez wady - okropnie jest niewygodna! W dodatku nie lubie spac przy zapalonym swietle, ale nie da rady - w calym mieszkaniu oswietlony kazdy kat, zeby duchy nie mialy gdzie sie schowac! Wczoraj postanowilam zawalczyc ze strachem i chyba znalazlam skuteczny sposob. Sposob co prawda jest szkodliwy dla zdrowia i skutki odczuwam do dzis, ale zadzialal i to jak!!! Przespalam noc w moim lozku a w sypialni nie zapalilam swiatla!!!! (Wlaczylam TV ale to sie nie liczy) Pelen sukces. Okupiony ten sukces bolem glowy, ale co tam, dzis znowu zastosuje! Sposob nazywa sie......butelka Chianti i zaden duch mi nie podskoczy!!!! Odpowiedz Link
annie76 Re: Kuracja alkoholowa... 06.08.03, 17:17 zapilas sie Skarbie??!!! pobudka, przynosze alka-prim, tu masz wode z cytryna i miodem, dodalam lodu bo goraco, a tu masz glukoze, powinno Cie na nogi postawic :) odezwij sie Dziewczyno bo wydaje mi sie ze sama jako ten duch po pyszkaze straszysz;) Odpowiedz Link
norma_jean Jakby kto nie wierzyl... 06.10.03, 22:38 To jestem i zyje! Sprawy dziwne wokol mnie sie dzieja, na trzy lata przyjechalam, a za miesiac wyjezdzam. Tiaaa....i wloskiego ni w zab, i kraju nie ziwedzilam dokladnie...buuu!!!!!!!!!!!!! I gazet Socce do dzis nie wyslalam goopia Norma.... Odpowiedz Link
melinek Wlasnie nie wierze ... moim oczom. :)) 07.10.03, 01:49 Milo cie powitac ponownie na tutejszych stornach. :)) Na duchy mam skutecznijeszy sposob od butelki chianti sa to egzorcyzmy. Mowisz duchom idzie ode mnie i od mego domu precz, idzcie w spokoju i niech swiatlosc bedzie z wami. I wyobrazaj sobie, ze cale mieszkanie jest wypelnione bialym swiatlem, ktore rozprasza wszystkie ciemne zakamarki. To pomoze, :)) ale sama tez powinnas w to uwierzyc. Pozdrawiam mel...) Odpowiedz Link
socka2 Re: Jakby kto nie wierzyl... 09.10.03, 10:05 ooooooooooo!!!!!!!!!!Norma, slonce!!!!! A gdzies Ty bywala, jak Ciebie nie bylo????? (bo ja 2 dluuuugie miechy w Ojczyznie mej). Dokad tym razem smigasz??? Odezwije sie czasem. socka Odpowiedz Link
norma_jean Socka :))) 10.10.03, 22:56 Norma klopoty ma, a wtedy aspoleczna bywa :))))) (rymowanki czestochowskie) Ale w Italii to sie chyba juz nie zobaczymy, bo opuszczam ten kraj, nie nauczywszy sie jezyka nawet (goopia Norma) Takze - koniec relacji, ale watku nie zamykajcie, bo gdzie Was znajde :)))) Odpowiedz Link
runcry Re: Pyszkara ;)) Zebysym to mieli w jedym watku. 15.07.03, 18:29 hej! ja tez jestem uwieziona wtwoich okolicach , ale mi sie tu calkiem podoba , tz.jestem na wakacjach. mieszakm 50 km od pescary , w popoli. moze sie kiedys spotkamy na ktorejs z plaz w pescarze...pogadamy o bigosie etc;)..papa Odpowiedz Link