gira_sole 18.06.07, 11:17 Witajcie, jak na jlepiej dojechac z Rzymu do Sieny: pociagiem czy autobusem. Z tego co zrozumialam, to jesli pociagiem to musze sie przesiaść? I gdzie wysiadac jesli autobusem - jest kilka przystanków w Sienie. Poradzcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonalisa Re: Rzym - Siena 18.06.07, 15:45 Strona z informacjami jak dojechać do Sieny m.in. autobusami z Rzymu www.comune.siena.it/main.asp?id=3850 Rozumiem, że interesuje Cie przystanek najbliżej głównych atrakcji turystycznych: o ile dobrze pamiętam to należy wysiąść na Piazza Gramsi (tak przynajmniej sobie przypominam patrząc na mapę:-) Dworzec kolejowy w Sienie jest dosyć daleko dlatego wygodniej chyba wybrać autobus. Odpowiedz Link
gira_sole Re: Rzym - Siena 19.06.07, 11:07 Dzieki, wszyscy tutaj mowia, ze lepiej pojechac pociagiem, ale skoro mam tam byc tylko kilka godzin, to chyba lepiej wyladowac blizej miasta. Czy dobrze rozumiem z tej strony z autobusami, ze Giornaliere to znaczy codziennie i autobus ze Sieny do Rzymu w sobote wyjezdza rowniez o 18.00. Moja Wloszka w szkole nie wiedziala o co chodzi na tej stronie ;), musze zapytac kogos innego. Dzieki :) Odpowiedz Link
bonalisa Re: Rzym - Siena 19.06.07, 12:14 Patrząc na ten rozkład wygląda na to, ze dobrze go interpretujesz :-) Miłego zwiedzania (a warto :-) Odpowiedz Link
senese Re: Rzym - Siena 02.07.07, 10:17 Chyba trochę spóźniona ta moja odpowiedź ale jedź autobusem bo pociągiem trzeba się przesiadać w syfiastym Chiusi. Odpowiedz Link
mitmit1 Re: Rzym - Siena 02.07.07, 13:52 A czymze sobie Chiusi zasluzylo na tak wdzieczny epitet? Odpowiedz Link
senese Re: Rzym - Siena 03.07.07, 16:34 Tym że bardzo wcześnie kończą tam kursować pociągi i wielu osobom się zdaża że dojeżdżają wieczorem z Rzymu do Chiusi i na pociąg do Sieny muszą czekać do rana, paranoja! Wyobraź sobie siedzieć całą noc na małym drewnianym peroniku. To chyba możliwe tylko we Włoszech żeby ośrodek akademicki jakim jest Siena nie miał bezpośredniego połączenia kolejowego ze stolicą. Odpowiedz Link
senese Re: Rzym - Siena 02.07.07, 11:16 Polecam autobus! Jeśli będziesz chciała dojechać pociągiem to będziesz musiała się przesiąść w Chiusi. Poza tym dworzec kolejowy w Sienie jest daleko od miasta a autobus podjeżdża pod samo miasto (wysiądź na przystanku Piazza Gramsci). Z Piazza Gramsci dojdziesz na Campo idąc cały czas ulicą Banchi di Sopra. Zajmie Ci to 10-15 minut, no chyba że będziesz chciała sobie zrobić zakupy, bo Banchi di Sopra to jedna z głównych "zakupowych" ulic w Sienie (jest jeszcze Pantaneto i Via di Citta'). Życzę miłego zwiedzania ale bardzo na siebie uważaj bo w Sienie na tych cieniutkich uliczkach nie ma podziału na jezdnię i chodnik a samochody, autobusy i motorynki pędzą tam często ponad 80 km/h. Nawet jeśli Cię zdążą zauważyć to nie licz że chociaż przyhamują bo tamtejsi kierowcy wychodzą z założenie, że to nie oni muszą uważać na pieszych tylko piesi muszą uciekać w popłochu przed nimi. Dlatego jest mnóstwo potrąceń. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące Sieny to pisz! Pozdrawiam Odpowiedz Link
gira_sole Re: Rzym - Siena 11.07.07, 19:30 Witam, dziekuje bardzo za bardzo dokładną podpowiedź. Niestety z Rzymu już wróciłam :(, a do Sieny tez w końcu nie pojechałam, bo mi sie plany zmieniły. Ale na pewno to mi sie przyda, bo mam nadzieje być w Rzymie jeszcze nie raz, a do Sieny w końcu tez kiedys musze sie wybrac. Szczerze mówiąc zaczynam tęsknić za tymi pojazdami pędzącymi, bo cieniutkich uliczkach :). Jak mi brakuje tego hałasu, zgiełku i pędu rzymskiego. I zapachu kawy, smaku kawy ... Mieszkasz w Sienie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
senese Re: Rzym - Siena 03.08.07, 16:26 Już nie, ale mieszkałam :) Jeśli będziesz chciała dowiedzieć się czegoś o Sienie, to pisz, ja chętnie Ci odpowiem. Napewno warto zobaczyć Sienę, ale ja polecałabym wybrać się w lato albo na wiosnę, bo na jesieni i w ziemie ciągle pada. No i w pochmurne dni światło słoneczne słabo dociera do tych wąskich uliczek, więc jest trochę posępnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
gira_sole Re: Rzym - Siena 17.08.07, 20:52 O, a ja właśnie planuję pojechac w pażdzierniku. Mam nadzieję, że to jeszcze nie jest pora deszczowa, bo chciałam pojeżdzić po okolicach, a w deszczu to nie za bardzo. Może jednak tylko Rzym znowu, a Sienę zostawię na przyszły rok. Odpowiedz Link