Gość: kamiler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 14:57 jak mam wybrać modem do komputera? czym się kierować i na co zwracać uwagę poza ceną oczywiście...:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.iplus Re: modem - iPlus 08.02.08, 10:48 Witam, w chwili obecnej cena wszystkich modemów w iPlusie ustabilizowała się na poziomie 1 PLN, więc jako kryterium przy wyborze chyba nie powinna być najważniejsza ;). Kierować należy się wygodą użytkowania, potrzebami, wymiarami, wyglądem, ... itd. Mamy do wyboru 3 typy modemów (podział ze wzgłedu na zastosowany typ łącza): www.iplus.pl/indywidualni-modemy.html Modemy USB: Są najbardziej uniwersalne, bo moga pracować zarówno na Laptopie, jak i na komputerze stacjonarnym, ale blokują nam 1 łącze USB (w laptopie, gdzie mamy czasami 2 porty USB, może to być dość istotną wadą) Modemy PCMCIA Zdecydowana większość Laptopów posiada ten port, wieć jeśli mamy Notebooka, możemy smiało założyć, ze modem tego typu bedzie do niego pasował. Aby korzystać z modemu PCMCIA na stacjonarnym PCecie nalezy stosować specjalny adapter. ExpressCard: Złącza tego typu są następcami standardu PCMCIA, jeśli posiadamy nowego Laptopa, to prawdopodobnie jest on wyposażony w tego typu łącze i spokojnie możemy zdecydować sie na modem tego typu. ExpressCard występuje w 2 odmianach: ExpressCard 54 - karty o szerokości 54 mm, ExpressCard 34 - karty o szerokości 34 mm Poza typem łacza ważną cechą każdego modemu jest mozliwość i prędkość pracy w poszczególnych technologiach (niektóre modemy nie obługują Technologii (HSDPA/3G)! Z drugiej strony, jeśli nie przebywamy za zasięgu (HSDPA/3G) (patrz: www.iplus.pl/indywidualni-zasieg.html) , braku tej funkcji nie odczujemy. Modemy z technologią HSDPA moga pracować z maksymalna prędkości do 7,2 Mb/s Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamiler Re: modem - iPlus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 14:19 serdeczne dzieki za tak bardzo wyczerpujaca odpowiedz .Teraz juz wszystko wiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lila-3 Re: modem - iPlus 24.02.08, 11:21 Mam pytanie, czy już się zdecydowałeś/aś na podpisanie umowy z Plusem. Pytam, ponieważ szukam osoby, która byłaby chętna na zmianę, cesję umowy ze mną. Mam modem Huwei E800. Ja chcę zrezygnować, ponieważ internet w mojej miejscowości słabo chodzi. Aby nie płacić kary muszę znaleźć osobę chętną na internet. Odpowiedz Link Zgłoś