wirujacypunkt 15.12.17, 20:29 pomarudzić nie ma z kim Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Nawet 06.02.18, 20:48 No, kiepsko... Wiem, co Michu by napisał o dzisiejszej Polsce. I miałby rację! A co z Marchewą? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Nawet 03.03.18, 13:46 ewa9717 napisała: > No, kiepsko... > Wiem, co Michu by napisał o dzisiejszej Polsce. I miałby rację! Michu miałby baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo do powiedzenia o tym, co dzieje się teraz w Polsce. > A co z Marchewą? > Mam nadzieję, że nie zginął marnie w zupie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nawet 16.09.18, 19:01 A szkoda! Może Balamuk dołączy, jak wróci ze stresującego wojażu Odpowiedz Link
manka50 Re: Nawet 20.09.18, 22:27 Narzekać mi ciężko. Dlaczego? Mam tyle poważnych problemów że narzekanie to w zasadzie małą chmurka zamiast zachmurzonego nieba.... Narzekać mogę tylko na to, że źli ludzie mają lepiej. Nie dość, że spadają na cztery łapy, to jeszcze niczym się nie przejmują. Też bym tak chciała ! No to pomarudziłam. Odpowiedz Link
balamuk Re: Nawet 22.09.18, 17:37 A proszę, mogę pomarudzić, bo właśnie dowiedziałam się, że mamy "plebiscyt na Polkę Stulecia - razem z Wami, naszymi czytelniczkami, chcemy wybrać kobietę, która od roku 1918 do 2018 miała największy wpływ na losy świata, kraju, na społeczeństwo, której energia, mądrość, kompetencje i odwaga są wzorem i wsparciem." I jeszcze: "W wyborze kierowałyśmy się tym, żeby: 1. nasze bohaterki po raz pierwszy pojawiały się tam, gdzie byli do tej pory tylko mężczyźni, przełamywały tabu, 2. efekty ich pracy były ważne dla kobiet, były wzorami do naśladowania, 3. działały na rzecz kobiet." Nonkonformistyczne Irena Santor i Maryla Rodowicz? Musierowicz przelamująca tabu? Kalina Jędrusik, którą zresztą bardzo lubię, ale? A Helenka Rubinstein wyjechała za hranicę w 1900 r., inna rzecz, że nie znam jej życiorysu, może działała aktywnie na rzecz opuszczonej ojczyzny, jakby co, odszczekam. No. Odpowiedz Link
balamuk Re: Nawet 22.09.18, 19:10 A cię bardzo, tak się zadziwiłam, że zapomniałam: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,166192,23867864,plebiscyt-czytelniczek-wybierz-kobiete-stulecia-uzasadnij.html#s=BoxOpCzol8 Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Nawet 22.09.18, 19:46 Na pierwszy rzut oka wiele kandydatur zadziwiających, wiele dla mnie nie do przyjęcia, ale z drugiej strony... Ja miałabym kłopot i z podaniem kandydatek, i z głosowaniem. Na rozum to Marynia Skłodowska, a reszta to wedle osobistych sympatii, np. Krzywicka, Sendlerowa, Skarbkówna, Kossakówna, Krzyżanowska... Jakoś tak na K i S mi wyszło Odpowiedz Link
balamuk Re: Nawet 22.09.18, 20:55 Marynia rządzi, a dalej to chyba właśnie te osobiste sympatie. Z twoimi akurat się zgadzam, ale możemy się ściąć na innym polu - ty Nałkowska, ja Dąbrowska albo odwrotnie itd. W ogóle lepiej było darować sobie tę wzniosłą introdukcję, że wpływ na losy świata, mądrość i wsparcie. Mogłoby być "kogo lubię i szanuję" i chwatit, bo tak to wychodzi, że redakcja stworzyła w bólach tezę, a potem wstukała na Wiki "sławne Polki" i spontanicznie skopiowała. Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Nawet 22.09.18, 23:24 Zdecydowanie Marie Curie Skłodowska, która przetarła wiele dróg. Pierwsza Polka chemik i fizyk dostała dwa razy Nagrodę Nobla, dzięki Jej odkryciu medycyna zrobiła ogromny krok do przodu, ponieważ prześwietlenia umożliwiły dużo lepszą diagnostykę wielu chorób, nie mówiąc o innych możliwościach jakie dają Jej odkrycia. Odpowiedz Link