Dodaj do ulubionych

Kamień Pomorski

02.01.14, 17:47
Nie marudzenie, szok.
Im więcej się dowiaduję tym większy..
szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,15212404,Po_tragedii_w_Kamieniu_Pomorskim__Co_sie_stalo_w_bmw_.html
Ksywa "Sokół", znany w miasteczku ze szpanowania starym BMW, karany wcześniej za jazdę po pijaku, za kradzieże i inne.
Był pod wpływem i alkoholu i narkotyków.
I jakaś młoda panna, wiedząc o tym, wsiadła z nim do auta.
Bardzo bym chciał się dowiedzieć kim jest, jak wygląda, ile ma lat i co ma w głowie..
Słowo honoru - bardzo chcę to wiedzieć, bo już podejrzewam - tleniona blondynka, lat 17, tipsy, białe kozaczki, solarka itp.
Do czego dążę? Ano do tego, że pasażer jest bezwzględnie WSPÓŁODPOWIEDZIALNY - za idiotę i potencjalnego zabójcę..
Obserwuj wątek
    • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 02.01.14, 18:54
      Nowe:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15213943,Wypadek_w_Kamieniu_Pomorskim___Namawianie_pijanego.html#BoxSlotIIMT
    • zed-is-dead Re: Kamień Pomorski 02.01.14, 20:14
      Mnie w tym wszystkim boli to, że teraz przez tydzień media będą miały (rzeczywistą) krew, która będzie się lała z telewizora (a jak pokazała mama Madzi - taki temat można i przez rok eksploatować), zaś politycy na wyścigi będą krzyczeć o zaostrzeniu kar; żaden zapewne nie zająknie się o uproszczeniu procedur prawnych pozwalających karać skuteczniej i bardziej adekwatnie w świetle obowiązujących przepisów.
      A jak wyobrażę sobie Ziobro Ziobro Siedem w światłach fleszy, to już mi słabiej...
      • old.bear Re: Kamień Pomorski 02.01.14, 21:47
        Faktycznie, media mają używanie. I politykierzy też. Najgorsze jest to że pogadają, pogadają i nic z tego nie wyniknie.
        • stefcia41 Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 15:17
          To jak rozwiązać ten problem? Pytam serio.
          Ja nie mam pomysłu.
      • wirujacypunkt Re: Kamień Pomorski 02.01.14, 22:05
        To co się wydarzyło w Kamieniu Pomorskim - przeraża, przeraża głupota tego człowieka,
        który pijany siadł za kierownicą i dziewuchy która wiedząc o tym, że jest pijany siadła obok niego i zgodziła się by kierował autem, przeraża mnie także głupota polityków którzy
        prześcigają się w pomysłach jak karać kierwoców prowadzących po pijaku.
        Nasi światli politycy powinni walczyć o to, żeby kara dla tych bandytów była nieuchronna
        i w miarę możliwości natychmiastowa. Prawo jazdy powinno być odbierane dożywotnio,
        a rejestr tych delikwentów możliwy do sprawdzenia natychmiast.
        • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 03.01.14, 17:50
          Dodałbym: opubliczniać dane osobowe i foto potencjalnego zabójcy.
          Ponoć już któreś miasto w Polsce to robi..
          • zed-is-dead Re: Kamień Pomorski 03.01.14, 19:48
            Tak, a potem budować nowe więzienia dla sprawców samosądów. I ich dane też upubliczniać.
            • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 13:28
              Racja, zaczęłyby się lincze..
              Czyli tzw. "złotego środka" nie ma i nie będzie.
        • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 13:47
          >zgodziła się by kierował autem...

Zgodziła się? To był jej samochód? Gdzie masz taką informację? Samochód zdaje się był kierowcy i on sam nie przymuszony przez nikogo (nie po raz pierwszy zresztą) zasiadł za jego kierownicą.
          Może jeszcze winna matka, że źle go wychowała (wiadomo, kobiety zawsze winne), albo Pani w przedszkolu?
    • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 13:46
      Winny jest kierowca i nikt inny. Tylko on sam.
      Dziewczynę zostawcie spokoju.
      Patriarchalne czasy widać nadal mają się dobrze, pijany cham już kiedyś mający problem z alkoholem za kierownicą przejechał rodzinę, ale winna dziewczyna, która nawet nie siedziała za kółkiem.
      • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 13:56
        >zgodziła się by kierował autem...

Skąd wzięłaś ten cytat?
        • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 13:58
          Aaa, już znalazłem..
          Ja napisałem, że w ogóle zgodziła się z nim wsiąść do auta.

Ale uważasz, że współodpowiedzialność jest złym pomysłem?
          • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 14:52
            Tak, złym, rozmywanie odpowiedzialności na wiele osób nie jest niczym dobrym.
            Winny jest kierowca i on sam, jeden.
            Kultura patriarchalna i zdejmowanie odpowiedzialności z mężczyzn bo "to kobieta powinna być bardziej odpowiedzialna i odpowiadać za innych" ma się nadal dobrze.
            Czemu nikt nie założył temu o głównym sprawcy nieszczęścia?
            Zdaje się nie był to jego pierwszy raz pod wpływem alkoholu za kółkiem, kilka lat wcześniej również to mu się zdarzyło. I co? Też wtedy była winna jego dziewczyna, zapewne wtedy jeszcze inna niż obecna?
            Wszyscy winni tylko biedny żuczek RECYDYWISTA nie..
            Bo obok była kobieta i ona powinna była za niego myśleć, tyle że to nie dwulatek ale dorosły pełnoletni od dawna mężczyzna który już na własnej skórze przekonał się wcześniej czym grozi siadanie za kółkiem w takim stanie.
            Baby winne...
            • kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 14:58
              Nie odniosę się do tego pseudo-feministycznego komentarza.
              No, może po części = nie "baby" winne, ale KAŻDY współpasażer pijanego albo naćpanego kierowcy.
              A jako PS zobaczcie jak burza medialna ostatnich trzech dni wpłynęła na tych:
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15222927,Poscig_jak_z_filmu__Audi_ucieklo_policji__probowalo.html?lokale=lodz#BoxWiadTxt
            • stefcia41 Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 15:16
              A ja jednak uważam, że jest współwinna.
              I nie ma dla mnie znaczenia czy to kobieta czy mężczyzna.
              Chyba do cholery widać po kimś, że ma ponad 2 promile alkoholu we krwi?
              Tak samo bym uważała, gdyby zamiast niej siedział koleżka tego bandyty.

• kapitan_marchewa Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 16:07
                Stefcia, o tym właśnie pisałem.
                Pełna zgoda..
              • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 04.01.14, 17:23
                A może jednak skupiać się na kierowcach, a nie ich pasażerach, nie sądzisz?
                • stefcia41 Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 08:50
                  To nie tak Gazeto, nie tak.
                  Jesli ktoś zakatuje dziecko a drugi ktoś sie temu przyglada i nic nie robi to ma postawione zarzuty o nieudzielenie pomocy. Jest tak? Jest.
                  W przypadku pijanych kierowców powino byc pobodnie , czyli karac kieowców a pasażerów, którzy wsiedli świadomie z nim do auta, karać za współudział.
                  No nie wierze, że nie wiać jak ktos jest nawalony! Litości!
                  • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 11:45
                    Rozumiem zatem, że w tym przypadku kierowca nie jest winny jest tylko współwinny, tak?
                    • stefcia41 Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 12:49
                      Nie rozumiesz, nic takiego nie napisałam.

• stefcia41 Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 12:52
                        Napisałam wyraźnie :
                        "W przypadku pijanych kierowców powino byc pobodnie , czyli karac kieowców a pasażerów, którzy wsiedli świadomie z nim do auta, karać za współudział. "
                        Albo ja nie umiem pisać ze rozumieniem dla innych albo Ty czytać ze zroumieniem.
                      • gazeta_mi_placi Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 13:12
                        A odpowiedź na moje pytanie Cię przerasta? Czy kierowca jest współwinny bo jechał z nim także pasażer?
                        • stefcia41 Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 13:57
                          Kiedy padło takie pytanie?

Napiszę jeszcze raz i wyraźnie :kierowca jest winny a pasażerkę uważam za współwinną bo nie wierzę, że nie wiedziała, że jest pijany.

Nie sprowokujesz mnie do bezsensownej dyskusji polegającej na szukaniu drugiego dna tam gdzie go nie ma i czepianiu się słowek.

miłej niedzieli
                    • zed-is-dead Re: Kamień Pomorski 05.01.14, 15:15
                      Na odwrót, Gazeto: winny kierowca, a współwinny pasażer. Trzeba wyjątkowo złej woli, żeby ie wysnuć takich wniosków z wcześniejszych postów Kapitana i Stefci.
    • zed-is-dead A ja mam inne pytanie: 04.01.14, 15:28
      Czy za trącenie pieszego na pasach jest jakaś określona kara? Czy ta kara jest z automatu podwyższana, jeśli kierujący używał telefonu komórkowego?
      Pytam, bo w tym horrorze dla niepoznaki nazywanego "ruchem na polskich drogach" giną przede wszystkim piesi.
      I na koniec jeszcze jedno pytanie: czy są przewidziane jakieś kary za dramatyczne niedostosowanie dróg do natężenia ruchu - zarówno pojazdów, jak i pieszych - zwłaszcza w przypadku dróg krajowych i wojewódzkich?
      • kapitan_marchewa Re: A ja mam inne pytanie: 04.01.14, 16:08
        Ciekawostka taka, proszę o uważne przeczytanie i wnioski:
        wyborcza.pl/1,95892,6828746,Morderca_jest_kim_innym_niz_to_opisuja_media.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
        • gazeta_mi_placi Re: A ja mam inne pytanie: 04.01.14, 17:25
          Zgroza! Z tego tekstu wynika, że winny jest trzeźwy kierowca (statystycznie), a nie żaden pasażer!
          Zgroza!
          • kapitan_marchewa Re: A ja mam inne pytanie: 04.01.14, 18:06
            Gazeto, masz zły dzień? Zdarza się, prześpij się, przemyśl.
            Pozdrawiam..
            • gazeta_mi_placi Re: A ja mam inne pytanie: 05.01.14, 11:44
              Widzę, że umiesz dyskutować merytorycznie, zwłaszcza z osobą która ma odmienne poglądy od Twoich smile
              Ciężki dyżur? big_grin
              • kapitan_marchewa Re: A ja mam inne pytanie: 05.01.14, 12:59
                Mój link to tzw "fake", jak się okazuje.
                Jednak wygrywają młodzi w BMW:
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15224343,Trzezwa_kobieta_najwiekszym_zagrozeniem_na_drodze_.html#BoxSlotIIMT
        • zed-is-dead Re: A ja mam inne pytanie: 05.01.14, 15:08
          O! Ten list dość dobrze wpisuje się w problematykę którą postawiłem powyżej. I choć nie można tu mówić o żadnej prawidłowości statystycznej - pokazany jest kawałek jakiegoś zjawiska. A kierowcę trącającego pieszego i twierdzącego, ze ma pierwszeństwo, bo była zielona strzałka - z automatu wysyłałbym na powtórny egzamin teoretyczny na prawo jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka