Dodaj do ulubionych

Chwala nas

12.05.12, 21:59
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11709889.html
Obserwuj wątek
    • koelscher Re: Chwala nas 13.05.12, 01:45
      Jakich "nas", Marysiu? Mieszkasz w Polsce? Pracujesze tam? Inwestujesz? Prowadzisz interesy? Zatrudniasz ludzi?
      k-r

maria421 napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11709889.html
      • ja.nusz Re: Chwala nas 13.05.12, 08:02
        koelscher napisał:

> Jakich "nas", Marysiu? Mieszkasz w Polsce? Pracujesze tam? Inwestujesz? Prowadz
        > isz interesy? Zatrudniasz ludzi?
        > k-r

Sądzisz, że Maria pisząc "nas" miała personalnie siebie samą na myśli?
        • koelscher Re: Chwala nas 13.05.12, 18:03
          Nie sadze, ja.nusz - wiem. Gdybym tylka sadzil, musialbym dopuszczac u Marysi mozliwosc miekkomozdza. "Nam" jest bowiem celownikowa forma "my". "My" zas jest zbiorem, zawierajacym "ja".
          k-r

ja.nusz napisał:

> koelscher napisał:
          >
          > > Jakich "nas", Marysiu? Mieszkasz w Polsce? Pracujesze tam? Inwestujesz? P
          > rowadz
          > > isz interesy? Zatrudniasz ludzi?
          > > k-r
          >
          > Sądzisz, że Maria pisząc "nas" miała personalnie siebie samą na myśli?
      • maria421 Re: Chwala nas 13.05.12, 08:27
        koelscher napisał:

> Jakich "nas", Marysiu?

Nas, Polakow, chwala. Ja jestem Polka.

> Mieszkasz w Polsce? Pracujesze tam? Inwestujesz? Prowadz
        > isz interesy? Zatrudniasz ludzi?
        > k-r

Cos Ty taki ciekawski? :)
      • a000000 Re: Chwala nas 13.05.12, 10:45
        koelscher napisał:

> Jakich "nas", Marysiu?

no wiesz!!! Maria jest POLKĄ, jedną z nas. I dobro Polski leży jej na sercu. A że chwilowo przebywa w innym kraju - jakie to ma znaczenie? Na zawsze jej ojczyzną pozostanie Polska. Niemcy są tylko miejscem pobytu, miłym, przyjaznym, ale nie ojczyzną. Ojczyzny się nie wybiera, ojczyznę się MA.
        • koelscher Re: Chwala nas 13.05.12, 11:38
          Strasznie, a nawet ungemein, mi przykro. Nie czulem nigdy przynalenosci do konkretnego stada, co najwyzej do pewnych wartosci. Nie przyszloby mi nawet do glowy odnosic pochwal (lub nagan) do siebie, tylko dlatego, ze urodzilem sie w panstwie, ktore akurat "chwala". Ze sie tam nie urodzilem, to juz zupelnie inna sprawa...
          k-r

a000000 napisała:

> koelscher napisał:
          >
          > > Jakich "nas", Marysiu?
          >
          > no wiesz!!! Maria jest POLKĄ, jedną z nas. I dobro Polski leży jej na sercu. A
          > że chwilowo przebywa w innym kraju - jakie to ma znaczenie? Na zawsze jej ojczy
          > zną pozostanie Polska. Niemcy są tylko miejscem pobytu, miłym, przyjaznym, ale
          > nie ojczyzną. Ojczyzny się nie wybiera, ojczyznę się MA.
          • a000000 Re: Chwala nas 13.05.12, 12:03
            przynależność "do stada" jak to nazywasz, nie jest determinowana miejscem urodzenia. Tu chodzi o te wartości zwane imponderabiliami - korzenie kulturowe. Bratanica urodziła w Londynie dziecko, które mieszka w Londynie, lepiej pozna angielski niż polski, tam jest zarejestrowane..... jako POLAK z polskim paszportem. A ojczyzną jest Polska, tam gdzie ojce.

Nie wiem, jak to będzie za sto lat, gdy wnuki urodzonych dziś na wyspach nie będą już czuli żadnej więzi z krajem pochodzenia.... duma narodowa jest właśnie jedną z tych wartości oznaczających przynależność. Duma - gdy w ojczyźnie dobrze się dzieje, gdy chwalą...... wzruszenie, gdy na mistrzostwach hymn grają... gdy na antypodach flagę zobaczysz...

Tego nie da się opisać, to się czuje.

Coś Ty za jeden, że takie podstawowe sprawy trzeba Ci tłumaczyć?
            • koelscher Re: Chwala nas 13.05.12, 12:12
              Otoz widzisz, ze mnie taki jest oto "jeden", ktoremu niczego tlumaczyc nie trzeba. Zwlaszcza zas tego, ze caly ten nacjonalistyczno-patriotyczny syf, ktory zdaje sie do dzis pokutowac w glowach takich, jak - nie przymierzajac - Twoja, jest w zasadzie strasznym wytworem (zeby nie powiedziec - potworem) XIX wieku.

k-r
              • a000000 Re: Chwala nas 13.05.12, 12:15
                koelscher napisał:

>ze caly ten nacjonalistyczno-patriotyczny syf,

nie masz racji. Uczucia narodowe przy jednoczesnym szacunku wobec innych syfem nie są. Takim się stają, gdy ludzie gardzą innymi.
                • koelscher Re: Chwala nas 13.05.12, 12:30
                  Zaiste, nie potrafie dyskutowac na takiej plaszczyznie jak "uczucia narodowe". Niewiele jest rzeczy, ktore bylbyby mi podobnie obce.
                  k-r

a000000 napisała:

> koelscher napisał:
                  >
                  > >ze caly ten nacjonalistyczno-patriotyczny syf,
                  >
                  > nie masz racji. Uczucia narodowe przy jednoczesnym szacunku wobec innych syfem
                  > nie są. Takim się stają, gdy ludzie gardzą innymi.
          • wkkr Poczucie wspólnoty narodowej to 13.05.12, 12:44
            ewolucyjne przystosowanie.
            Brak ci go? Znaczy żeś bolszewik.....
      • wkkr Deutschland, Deutschland über alles! 13.05.12, 12:41
        Ma zaśpiewać!?
        Nie żartuj!
        On identyfikuje się z Polską chociaż mieszka tam.
        • koelscher Re: Deutschland, Deutschland über alles! 13.05.12, 13:02
          (?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????)
          Panuja u ciebie b. wysokie temperatury?

wkkr napisał:

> Ma zaśpiewać!?
          > Nie żartuj!
          > On identyfikuje się z Polską chociaż mieszka tam.
    • maria421 Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 12:01
      Od strony 76 do 83 same pochwaly Polski!!!

Tytul artykulu "Cud po sasiedzku" , w podtytule "Ukraina zlym chlopcem - Polska prymusem?"
      Dalej "Wschodzaca gwiazda" jako tytul do wykresow z ktorych wynika ze od roku 2004 realny PNB wzrosl w Polsce o ponad 40% a w calej UE tylko o 10%, ze zadluzenie panstwowe w Polsce nie dochodzi do 60% , podczas gdy srednia UE dochodzi do 80%.

• koelscher Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 12:46
        Trele morele. Polska jest u mnie bardziej zadluzona niz Niemcy.
        :-)
        k-r

maria421 napisała:

> Od strony 76 do 83 same pochwaly Polski!!!
        >
        > Tytul artykulu "Cud po sasiedzku" , w podtytule "Ukraina zlym chlopcem - Polska
        > prymusem?"
        > Dalej "Wschodzaca gwiazda" jako tytul do wykresow z ktorych wynika ze od roku 2
        > 004 realny PNB wzrosl w Polsce o ponad 40% a w calej UE tylko o 10%, ze zadluze
        > nie panstwowe w Polsce nie dochodzi do 60% , podczas gdy srednia UE dochodzi do
        > 80%.
        >
        • maria421 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 12:48
          koelscher napisał:

> Trele morele. Polska jest u mnie bardziej zadluzona niz Niemcy.
          > :-)
          > k-r

Trele morele.
          Ty sobie pisz , co chcesz, ale nie oczekuj, ze ktos w to wszystko uwierzy :)
          • koelscher Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 13:23
            Staraj sie postrzegac wiare jako dar...

eita legei tôi Thômai
            phere ton daktulon sou hôde kai ide tas cheiras mou
            kai phere tên cheira sou kai bale eis tên pleuran mou
            kai mê ginou apistos alla pistos
            :-)

maria421 napisała:

> koelscher napisał:
            >
            > > Trele morele. Polska jest u mnie bardziej zadluzona niz Niemcy.
            > > :-)
            > > k-r
            >
            > Trele morele.
            > Ty sobie pisz , co chcesz, ale nie oczekuj, ze ktos w to wszystko uwierzy :)
      • a000000 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 13:20
        maria421 napisała:

> Od strony 76 do 83 same pochwaly Polski!!!

łaaa... zastanawiam się, czy nie trzeba mieć się na baczności... ktoś czujność usypia?
        • koelscher Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 13:27
          Jako zywo, na bacznosci sie miec trzeba!
          Niemce zawsze knuja, a w nowych czasach nawet szachruja - no, wiadomo z kim...
          k-r

a000000 napisała:

> maria421 napisała:
          >
          > > Od strony 76 do 83 same pochwaly Polski!!!
          >
          > łaaa... zastanawiam się, czy nie trzeba mieć się na baczności... ktoś czujność
          > usypia?
        • maria421 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 14:30
          a000000 napisała:

> łaaa... zastanawiam się, czy nie trzeba mieć się na baczności... ktoś czujność
          > usypia?

Azerko, uwazasz ze powinnam te wiadomosc trzymac przed Polakami w tajemnicy?
          • a000000 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 14:51
            maria421 napisała:

> Azerko, uwazasz ze powinnam te wiadomosc trzymac przed Polakami w tajemnicy?

absolutnie NIE!!! byłabyś wówczas jako ta sabotażystka, po stronie spiskowców.
            My się tu zachłyśniemy dumą, że oto Niemiec nasz chwali... a tymczasem dołek wykopany, my wpadnięci.
            powiadam Ci - miejmy się na baczności!

A tak bez jaj - nie wiem, czy jest co chwalić. Ja tu mieszkam na co dzień.
            • maria421 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 16:42
              a000000 napisała:

> absolutnie NIE!!! byłabyś wówczas jako ta sabotażystka, po stronie spiskowców.
              > My się tu zachłyśniemy dumą, że oto Niemiec nasz chwali... a tymczasem dołek w
              > ykopany, my wpadnięci.
              > powiadam Ci - miejmy się na baczności!

Ten dolek to kto kopie?

> A tak bez jaj - nie wiem, czy jest co chwalić. Ja tu mieszkam na co dzień.

Chwalic wyniki ekonomiczne i cieszyc sie ze Polska nie jest w sytuacji Grecji, Hiszpanii, Portugalii.
              • a000000 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 17:04
                maria421 napisała:

> Ten dolek to kto kopie?

no jak to kto!!! WRÓG.

> Chwalic wyniki ekonomiczne i cieszyc sie ze Polska nie jest w sytuacji Grecji,
                > Hiszpanii, Portugalii.

czyli mamy się cieszyć z normalności? Co za czasy!
                • ja.nusz Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 17:51
                  a000000 napisała:

> maria421 napisała:
                  >
                  >
                  > > Ten dolek to kto kopie?
                  >
                  > no jak to kto!!! WRÓG.
                  >
                  > > Chwalic wyniki ekonomiczne i cieszyc sie ze Polska nie jest w sytuacji Gr
                  > ecji,
                  > > Hiszpanii, Portugalii.
                  >
                  > czyli mamy się cieszyć z normalności? Co za czasy!

Nie masz przypadkiem zbyt wygórowanych oczekiwań?
                  Ledwo 20 lat temu padła komuna, a ty chciałabyś już mieć Szwajcarię?
                  W którym kraju byłej komuny gospodarka rozwija się lepiej niż w Polsce?
                  Z syfu wychodzi się nieco wolniej niż niektórzy marzyciele by sobie tego życzyli - a jak jeszcze dopuszcza się do władzy takich kretynów jak Kaczyńscy, to nie należy się dziwić, że Wisłą jeszcze nadal częściowo płynie gówno a nie czekolada.
                • maria421 Re: Dzisiejszy Spiegel 21.05.12, 17:57
                  a000000 napisała:

> no jak to kto!!! WRÓG.

A to kto? Bo z Niemcami jestesmy tazem w UE i w NATO :)

> czyli mamy się cieszyć z normalności? Co za czasy!

Czy nie walczylismy o to, zeby Polka w koncu byla normalnym krajem?
    • maria421 Re: Chwala nas 22.05.12, 16:22
      W Gazecie tez czytaja Spiegla :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11773532,_Der_Spiegel__o_Polsce__Niewiele_jest_na_swiecie_takich.html
    • fan.club Przed Polską chwalili Irlandię i Portugalię. 24.05.12, 15:08
      Co będzie gdy pochwały się skończą?

www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/wirtschaftsmacht-polen-bereitet-sich-auf-em-vor-a-834316.html
      • maria421 Re: Przed Polską chwalili Irlandię i Portugalię. 24.05.12, 16:10
        Mam nadzieje, ze Polacy wiedza ze nic wiecznie nie trwa, ze nie moze byc ciaglego boomu, ciaglego przyrostu i ze nalezy sie przygotowac na chude lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka