01.12.13, 19:56
sie zaczal.

Zycze radosnego oczekiwania na Boze Narodzenie:

www.youtube.com/watch?v=cZOL57lspSU
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Adwent 02.12.13, 11:18
      Wzajemnie.
      Od lat nurtuje mnie pytanie, jak się zapala tę świeczkę na wieńcu adwentowym, to co, ona tak sie pali przez tydzień, czy tylko do obiadu?
      • maria421 Re: Adwent 02.12.13, 11:58
        Ja swiece na wiencu zapalam tylko wieczorem i to nie kazdego wieczora :)
        • jureek Re: Adwent 02.12.13, 13:15
          U nas w domu zapala się wieczorem, a po trzykrotnym odśpiewaniu przez rodzinny chórek "Oto Pan Bóg przyjdzie", znowu się gasi.
          Jura
      • ja.nusz Re: Adwent 03.12.13, 11:52
        Tradycja mówi, że kolejność zapalania świec powinna być odwrotna do kierunku obrotu wskazówek zegara.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Gegenuhrzeigersinn.png/220px-Gegenuhrzeigersinn.png

Nie bez znaczenia jest też kolor świec - w tradycji katolickiej jedna różowa i trzy filoletowe (różowa na 3. niedzielę adwentu).
        Są plemiona katolickie, które stosują 5 świec - dodatkowa biała na środku wieńca.
        • alpepe Re: Adwent 03.12.13, 14:26
          a co to jest w trzecią niedzielę Adventu? Pamiątka miesiączki NMP czy jak?
          • ja.nusz Re: Adwent 03.12.13, 14:53
            alpepe napisała:

> a co to jest w trzecią niedzielę Adventu? Pamiątka miesiączki NMP czy jak?

Rozumiem, że miało być dowcipnie - wyszło niestety raczej marnie do niesmacznie - ogólnie lewel denny.
            Jest chyba jasne, że NMP krótko przed porodem nie mogła mieć miesiączki....

Wyjaśnianie znaczenia koloru świec na wieńcu katolickim daruję więc sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka