a000000 Re: W. Bartoszewski nie zyje 24.04.15, 21:57 Kolejny wielki człowiek odszedł. R.I.P. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: W. Bartoszewski nie zyje 24.04.15, 21:59 Zajrzyjcie na "Strefę Wolnego Słowa". Odpowiedz Link
jureek Re: W. Bartoszewski nie zyje 24.04.15, 22:33 Przed chwilą usłyszałem o tym w radiu. Smutno mi się zrobiło. Pociecha jest tak, że zmarły sam o sobie mówił, że ma spełnione życie. Jednak innym będzie go brakować. Szczególnie teraz, gdy trzeba by dać odpór amerykańskim głupolom pierniczącym o "nazistowskiej Polsce". Odpowiedz Link
lepian4 Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 10:42 Bartoszewski raczej wspieral intelektualnie tych glupoli, ktorzy glosili bajki o "nazistowskiej Polsce" W izraelskim parlamancie durnowato milczcal, gdy opowiadano brednie o nazistowskich Polakach mordujacych zydow - m.i.n R. Rivlin. Pozniej bagatelizowal to nienawistne wydarzenie, gloszac, ze byl to wystep jednego, nieliczacego sie "glupiego eksteremisty". Klamal tez o swojej roli w Zegocie, ktora publicznie nazywal polsko- zydowskim ruchem pomocy Zydom. W tamtych czasach byl conajwyzej podwladnym Zofii Kossak. To ona narazala swje zacie, nie mlody Wladzio. Nie reagowal tez, gdy Zofiia Kossak i inni AK-wcy z Zegoty byli szkalowani przez jego izraelskich przyjaciol. Do dnia dzisiejszego nie rozumiem jego intecji przeprosin za przesiedlenia Niemcow. Jego posada prezesa Rady Nadzorczej LOT w wieku 83 lat rzuca na jego "wybitna postac" wiecej cieni niz blaskow, podobnie jak jego wyborzca retoryka w stylu "dewianci i bydlo"! Jedyne, co mu sie w zyciu udalo, to wykreowanie jego syna, historyka w zydowskim instytucie w Oxfordzie, na pelnomocnika rządu ds. bezpieczenstwa energetycznego w randze ministra w rzadzie Marcinkiewicza. Warto pamietac historyczne osiagniecia historyka juniora Bartoszewskiego: jako ?Editor? wydal ksiarke zydowskiego polakozerycy Samuela Willenberga ?Surviving Treblinka?, w ktorej radosnie glosi sie sensacyjne wiesci, ze antysemiccy AK-owcy mordowali zydow, a zydowki to wczesniej nawet gwalcili. Coz jaki profesor, takie osiagniecia naukowe, zarono jego wlasne, jak roweniez jego rownie wybitnej latorosli Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 15:44 Debil cytuje debila, ale na wszelki wypadek "zapomina" podać źródło i prezentuje to jako własną "wiedzę". Wyrzyguje to wszystko w swoim kretyńsko-egzaltowanym stylu i myśli, że ktoś tu da się nabrać na te jego ejakulaty. Tupet tego bydlaka zaczyna nabierać groteskowych rozmiarów - kiedy w końcu ten śmieć zrozumie, że jego miejsce jest wyłącznie w ltynie obok? Chyba nigdy. Odpowiedz Link
lepian4 Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 19:03 Ot, krasnaje i gowniane argumenty szabrownika zza Buga ! Jak widacza zmarlym Guru wszedzie dostrzegasz bydlo. Coz takie elity. Albo jak Bartoszewski znacie sie na bydle,albo jak Bronek na kurach. Choc ciebie akurat widze przez wzglad na twoj rodzinny kurnik u boku Bronka. Misiu, opowiedz nam lepiej, jak Bartoszewski zostal wypuszczony na wolnosc z Oswiecimia? Dlaczego Czerwony Krzyz wspominacie, a nie siostre kolaborantke? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 19:18 Chyba nie oczekuje, że z takim nazistowskim pomiotem będę dyskutował. Nauczyli go historii po swojemu i niech się jej kurczowo trzyma - nikt od jednokomórkowca nie oczekuje, żeby zmieniał zdanie. Niech tylko nie liczy na to, że ktokolwiek normalny z takim motłochem zechce polemizować. Odpowiedz Link
lepian4 Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 20:09 Pjaczku- szabrowniczku, do konca zycia bede Bogu dziekowal, ze nie uczynil mnie normalnym w twoim rozumieniu Odpowiedz Link
lepian4 Re: W. Bartoszewski nie zyje 27.04.15, 19:59 Przytocze znawce od bydla: Oft schon bin ich in Polen gefragt worden: „Wie konntest Du mehrere Jahre in Deutschland leben, in einem Land, in dem man Dich als 18-Jährigen ins Konzentrationslager gebracht hat?“ Ich habe gesagt, dass ich diejenigen, die das getan haben, nie getroffen habe. Hätte ich sie getroffen, so hätten diese gesagt: „Wir haben damals gehandelt, wie wir handeln mussten.“ Das wäre ein Thema zu einem Gespräch gewesen. Aber niemand hat sich gemeldet. Warum soll ich ihre nächste Generation beschuldigen? Pajaczku, dlaczego nie stosujesz sie do nauk twojego idola, ktory podczas okupacji bardziej bal sie Polakow od nazistowskich oprawcow? Odpowiedz Link
maria421 @Lepian 04.05.15, 15:49 Ty moze najpierw przezyj wojne, zdabadz status wieznia Auschwitz, status Sprawiedliwego Wsrod Narodow, status wieznia politycznego z czasow stalinowskich, kilkanascie doktoratow Honoris Causa, kilkanascie orderow polskich i zagranicznych, przerozne nagrody i wyroznienia, napisz pare ksiazek, to potem bedziesz mial prawo do oceniania Wladywlawa Bartoszewskiego. Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 04.05.15, 20:01 Gdyby moja siostra wyszla za SS-manna tez mialbym duze szanse na przezycie wojny.Nie wykluczone jest tez, ze Bartoszewski w Oswiecimiu szpiegowal na rzecz szwagra,wiec spusc prosze z tonu. Mnie nie przeszkadza profesor po maturze, wiec nie wiem dlaczgo mialbym sie teraz posypywac w pokorze popiolem. Mam jednak watpliwoci co do jego czystego sumienia. Jego wystapienia na miedzynaodowej scenie szkodzily tez Polsce. Jest to fakt nad ktorym powinnismy sie powaznie zastanowic, a nie zachwycac sie bajkami nad jego rzekomymi walkami z okupantami nazistowskimi i sowieckimi Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 04.05.15, 20:19 Lepian, sumienie Bartoszewskiego zostaw Panu Bogu, ok? I ponownie polecam troche pokory w ocenie kogos, kto moglby byc Twym ojcem, kto przeszedl przez Auschwitz , powstanie warszawskie i wiezienie w stalinowskiej Polsce i kto mial ogromna wiedze, niezaleznie od tego czy mial tytul profesora czy nie. Kogos , kto byl niezalezny, byl soba , mial odwage mowic to, co mysli. Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 04.05.15, 20:51 Opowiadanie korzstnych dla systemu pseudo-wartosci nie jest odwaga obwatelska. Podaj mi prosze jednostke, w ktorej tak dzielnie sluzyl. Chetnie dowiem sie,gdzie walczyl. Jaka mialf unkcje w swojej jednostce? Czym sie odznaczyl? Obcnie znani sa jedynie wspolwiezniowie, ktorzy potwierdzaja wspolprace z nazistami. Studenci z jego podziemnego uniwerstetu wspominaja, ze zajety donosami nie mial czasu na studia, wiec pozegnal sie z nimi po trzecim semestrze Mozesz bc pwena, ze jestem bardzo szczesliwy, ze ten kolaborant nie byl moim ojcm. Ba, nawet dalekim krewnym! Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 04.05.15, 20:53 Tak na marginesie, Bartoszewski moglby byc moim dziadkiem Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 05.05.15, 08:45 lepian4 napisał: > Opowiadanie korzstnych dla systemu pseudo-wartosci nie jest odwaga obwatelska. > Podaj mi prosze jednostke, w ktorej tak dzielnie sluzyl. Chetnie dowiem sie,gdz > ie walczyl. Jaka mialf unkcje w swojej jednostce? Czym sie odznaczyl? > > Obcnie znani sa jedynie wspolwiezniowie, ktorzy potwierdzaja wspolprace z nazis > tami. Studenci z jego podziemnego uniwerstetu wspominaja, ze zajety donosami n > ie mial czasu na studia, wiec pozegnal sie z nimi po trzecim semestrze > Mozesz bc pwena, ze jestem bardzo szczesliwy, ze ten kolaborant nie byl moim oj > cm. Ba, nawet dalekim krewnym! Lepian, skad mozesz byc pewny ze "alternatywne zrodla" na ktorych opierasz swa "wiedze" o Bartoszewskim mowia prawde, a oficjalne zrodla nie? Jaki cholerny interes masz w tym zeby z Bartoszewaskiego robic "kolaboranta"? Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 05.05.15, 10:39 Do oficjalnych zrodel naleza jego sensacyjne opowiesci o tym, ze podczas okupacji nie bal sie Niemcow, tylko Polakow, ktorych nazywal pieszczotliwie ochrzczonym motlochem. Jego syn przesiakl oficjalna propaganda i spisal polakozercze Shoha-basnie. O czym dzis historyk z zydowskiego instytutu moze pisac? Dzieki tym bzdurom tatus uczynil go w dupokratyczne Polsce ekspretem ds. bezpieczenstwa energetycznego!! Dla mnie relacje wspolwiezniow sa bardziej wiarygodne, niz politycznie poprawne opowiesci mossadu i ich przyjaciol. Nie ma sensu o tym wiec dyskutowac. Nie bede tego tematu dalej drazyc. Jest to bezmyslny spor na temat wiarygodnosci zrodel. IPN tez sie tym zupelnie przypadkowo kompletnie nie interesuje Zapomnialas mi podac nazwe jednostki, w ktorej Bartoszewski bohatersko walczyl o wolna Polske! Mozesz przy okazji podac mi dlaczego siedzial po wojne za Sowietow w wiezieniu? Ronil tak chetnie lzy o rozmowach z nazistowskimi wspolwiezniami, ktorzy szyderczo wypominali mu wiezienne katorgi. Jako Ak-owiec zostalby szybko zlikwidowany przez mowe wladze i nie bylby wieziony z nazistami. Jako volksdeutsch muisalby odsiedziec do 10 lat w wiezieniu i siedzialby w jednej celi z nazistami. Co tez poslusznie uczynil, oczywiscie ku chwale ojczyzny. Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 05.05.15, 11:05 Lepian, to alternatywne konstruowanie przeszlosci Bartoszewskiego bardzo mi przypomina alternatywne wyjasnianie katastrofy smolenskiej. W obu przypadkach nie potrzebne sa zadne konkretne dowody, wystarcza tylko przypuszczenia, podejrzenia na ktorych konstruuje sie "prawde". Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 05.05.15, 11:43 Masz w zupelnosci racje, W obu przypadkach obce wywiady maja w kwestii polskich interesow najwiecej do powiedzenia. Wszyscy, ktorzy jeszcze probuja samodzielnie myslec, zaliczani sa przez oredownikow jezyka milosci do obrzezanego motlochu, do bydla... Mozesz wyjasnic mi, co masz na mysli wspominajac "alternatywne wyjasnianie". W przypadku katastrofy smolenskiej przyjaciele Moskwy obnazali swa glupote, negujac przy tym elementarne zasady fizyki. W przypadku prof. Maturzysty wystarczy zdrowy rozsadek i odrobina logiki. To raczej ty dopasowujesz rzeczywistosc do jego bujnej Shoha- wyobrazni. Prosilem ciebie o podanie jednostki, w ktorej tak dzielnmie sluzyl i ratowal zydow. Mozesz to dla mnie uczynic, korzystajac oczywiscie z wlasciwych zrodel? Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 05.05.15, 12:18 lepian4 napisał: > Masz w zupelnosci racje, W obu przypadkach obce wywiady maja w kwestii polskich > interesow najwiecej do powiedzenia. Wszyscy, ktorzy jeszcze probuja samodzieln > ie myslec, zaliczani sa przez oredownikow jezyka milosci do obrzezanego motloch > u, do bydla... Oba wywiady czyli Mossad i CIA? Ty juz zupelnie odleciales??? > Mozesz wyjasnic mi, co masz na mysli wspominajac "alternatywne wyjasnianie". W > przypadku katastrofy smolenskiej przyjaciele Moskwy obnazali swa glupote, neguj > ac przy tym elementarne zasady fizyki. Alternatywne wyjasnianie odbywalo sie przez "ekspertow" z ktorych zaden wczesniej nie badal katastrofy lotniczej i to oni negowali elementarne zasady fizyki. W przypadku prof. Maturzysty wystarczy z > drowy rozsadek i odrobina logiki. To raczej ty dopasowujesz rzeczywistosc do je > go bujnej Shoha- wyobrazni. W przypadku zyciorysu kogokolwiek licza sie FAKTY a nie pomowienia. > Prosilem ciebie o podanie jednostki, w ktorej tak dzielnmie sluzyl i ratowal zy > dow. Mozesz to dla mnie uczynic, korzystajac oczywiscie z wlasciwych zrodel? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: @Lepian 05.05.15, 13:09 maria421 napisała: (...) Do "obrzezanego motłochu" się nie odniesiesz dlatego, że nie zauważyłaś, zauważyłaś ale określenie mogłoby wyjść także z Twojej klawiatury? Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 05.05.15, 13:19 zbyfauch napisał: > maria421 napisała: (...) > > Do "obrzezanego motłochu" się nie odniesiesz dlatego, że nie zauważyłaś, zauważ > yłaś ale określenie mogłoby wyjść także z Twojej klawiatury? Mylisz sie. Po pierwsze takie okreslenie nigdy nie wyszlo i nie mogloby wyjsc spod mojej klawiatury. Po drugie nie odnosze sie do nic nie wnoszacych do dyskusji epitetow. Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 06.05.15, 08:01 Rypnalem sie i tyle. Po co ta ideologia? W sumie chodzi jedynie o to, ze obronca obrzezanegp motlochu namietnie glosil nienawistne wizje o ochrzczonym motlochu. Dzis jego wyznawcy zastrzegaja sie, ze o obrzezanym motlochu nie chca nic wiedziec. Jednoczesnie znajda tysiace argumentow na potwierdzenie chorej wizji ochrzczonego motlochu Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 06.05.15, 14:54 Marycha, nie CIA, tylko FSB i Mossad. By nie zostac wariatem, nelezy dzis w sprawie katastrofy smolenskiej powolywac sie na bzdury z FSB, albo na piewcow tej postsowieckiej bandy. Do takowych nalezy chocby wybitna ekspertka we wszystkich dziedzinach nauki, pani Kopacz. Udalo jej sie przeorac pospiesznie zabetonowane miejsce wypadku. To jest dopiero sztuka! Nie mnie oceniac te katastrofalne proby dezinformacji ze strony rzadu. Zreszta, co to ma wspolnego z tematem tego watku? Myslisz, ze prof. Maturzysta, zajety wspolpraca z Mossadem, mialby jeszcze czas na scisla wspolprace z FCB? Albo, ze tez nam macil w sprawie katastrofy smolenskiej? Jakos umknelo mi to mojej uwadze, choc wcale mnie by to nie zdziwilo. W tym przypadku ochrzczony motloch slusznie chial pelnego wyjasnienia katastrofy smolenskiej, wiec to bydlo nie moglo przypasc do gustu wiecznemu maturzyscie . Proste, co nie? Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 06.05.15, 16:40 lepian4 napisał: > Marycha, nie CIA, tylko FSB i Mossad. > By nie zostac wariatem, nelezy dzis w sprawie katastrofy smolenskiej powolywac > sie na bzdury z FSB, albo na piewcow tej postsowieckiej bandy. Do takowych nal > ezy chocby wybitna ekspertka we wszystkich dziedzinach nauki, pani Kopacz. Udal > o jej sie przeorac pospiesznie zabetonowane miejsce wypadku. To jest dopiero sz > tuka! Nie mnie oceniac te katastrofalne proby dezinformacji ze strony rzadu. Zr > eszta, co to ma wspolnego z tematem tego watku? Myslisz, ze prof. Maturzysta, z > ajety wspolpraca z Mossadem, mialby jeszcze czas na scisla wspolprace z FCB? A > lbo, ze tez nam macil w sprawie katastrofy smolenskiej? Jakos umknelo mi to moj > ej uwadze, choc wcale mnie by to nie zdziwilo. W tym przypadku ochrzczony motlo > ch slusznie chial pelnego wyjasnienia katastrofy smolenskiej, wiec to bydlo ni > e moglo przypasc do gustu wiecznemu maturzyscie . > Proste, co nie? To naprawde nie ma nic wspolnego z tematem watku, ale to Ty ten aspekt poruszyles. Odpowiedz Link
lepian4 Re: @Lepian 06.05.15, 21:31 Wspominalem o panoszeniu sie obcych wywiadow.Jeden z nich odznaczal prof.Maturzyste za wybitne osiagniecia w propagowaniu ich spaczonej wizji rzeczywistosci. By zachowac ciaglosc propagandy,Bartoszewski mogl w Shoha instytucie spaczyc do reszty swojego syna.Teraz on bedzie poslusznie szerzyl brednie o polakozercach i o ochrzczonym motlochu. Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 07.05.15, 08:35 lepian4 napisał: > Wspominalem o panoszeniu sie obcych wywiadow.Jeden z nich odznaczal prof.Maturz > yste za wybitne osiagniecia w propagowaniu ich spaczonej wizji rzeczywistosci. > By zachowac ciaglosc propagandy,Bartoszewski mogl w Shoha instytucie spaczyc do > reszty swojego syna.Teraz on bedzie poslusznie szerzyl brednie o polakozercach > i o ochrzczonym motlochu. Ty naprawde odleciales.... Odpowiedz Link
maria421 Re: @Lepian 05.05.15, 12:21 lepian4 napisał: > Prosilem ciebie o podanie jednostki, w ktorej tak dzielnmie sluzyl i ratowal zy > dow. Mozesz to dla mnie uczynic, korzystajac oczywiscie z wlasciwych zrodel? Bartoszewski byl w Komendzie Glownej AK, w Biurze Informacji i Propagandy, wspolpracowal z Zegota. Za darmo Zydzi go w poczet Sprawiedliwego Wsrod Narodow Swiata nie wpisali. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W. Bartoszewski nie zyje 25.04.15, 07:41 Ruhe in Frieden"Teofil" PS. Są niestety też tacy, którzy tańczą z tego powodu - nawet na tym forum - jeszcze wylezą z nor. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 14:10 Nie dziwi mnie zachowanie ks.Lemańskiego: gosc.pl/doc/2466112.Ks-Lemanski-nielegalnie-na-Mszy Moje pytanie: kto go tam wpuścił. Dla przypomnienia: www.diecezja.waw.pl/3937 Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 15:34 Rozpoznalam ks. Lemanskiego na cmentarzu, w pierwszym rzedzie duchownych i tez sie dziwilam. Ale w katedrze nie widzialam nikogo z PiSu. Byla tam jakas delegacja z PiSu czy nie? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 16:11 maria421 napisała: " Ale w katedrze nie widzialam nikogo z PiSu. Byla tam jakas delegacja z PiSu czy > nie? " Nie wiem, ale na pewno byli ci których by życzył sobie Bartoszewski na swoim pogrzebie. Pani Agnieszka Romaszewska wspomniała gdzieś w sieci ( nie pamietam, czy to TT czy salon24 ),że jej mama otrzymała telefon od żony śp. i powiedziała jej że WB bardzo chciał aby Zbigniew Romaszewski - pomimo różnic poglądowych i wygłoszenia wiadomych brzydkich słów pod adresem partii, ktorej ZR był reprezentantem - żegnał go ale stało się inaczej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 16:30 astra18 napisała: > Nie wiem, ale na pewno byli ci których by życzył sobie Bartoszewski na swoim po > grzebie. Kazdy chyba sobie zyczy zeby na jego pogrzebie byli jego przyjaciele. Ale to nie byl pogrzeb prywatny. To byl akt panstwowy w holdzie bardzo zasluzonemu Polakowi, z udzialem najwyzszych wladz duchownych i panstwowych. Obecnosc czy nieobecnosc na takim pogrzebie ludzi liczacych sie w polityce jest zauwazalna i odpowiednio oceniana. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 16:51 maria421 napisała: "Ale to nie byl pogrzeb prywatny. To byl akt panstwowy w holdzie bardzo zasluzon > emu Polakowi, z udzialem najwyzszych wladz duchownych i panstwowych. Obecnosc c > zy nieobecnosc na takim pogrzebie ludzi liczacych sie w polityce jest zauwazaln > a i odpowiednio oceniana. " No ale nie wiemy czy byli czy nie byli skoro pytałaś. Śp.Bartoszewski wyraził publicznie swoją wolę kogo sobie życzy widzieć na swoim pogrzebie, mając świadomość że będzie mieć charakter państwowy. I na pewno ta wola - a ona jest najświętsza - została spełniona. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 16:56 astra18 napisała: > No ale nie wiemy czy byli czy nie byli skoro pytałaś. Gdyby byli ci, ktorych twarze sa ogolnie znane, to bym zauwazyla. > Śp.Bartoszewski wyraził publicznie swoją wolę kogo sobie życzy widzieć na swoim > pogrzebie, mając świadomość że będzie mieć charakter państwowy. > I na pewno ta wola - a ona jest najświętsza - została spełniona. Masz jakis link do tego? Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 17:06 maria421 napisała: "> Śp.Bartoszewski wyraził publicznie swoją wolę kogo sobie życzy widzieć na > swoim > > pogrzebie, mając świadomość że będzie mieć charakter państwowy. > > I na pewno ta wola - a ona jest najświętsza - została spełniona. > > Masz jakis link do tego? " Tekst pochodzi z "Newsweeka", nie mam całości wywiadu bo trzeba mieć płatny dostęp, dlatego tylko przedruk: telewizjarepublika.pl/bartoszewski-namawia-do-glosowania-na-komorowskiego-nie-chce-aby-jakis-idiota-przemawial-nad-moim-grobem,18621.html Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 17:17 astra18 napisała: > Tekst pochodzi z "Newsweeka", nie mam całości wywiadu bo trzeba mieć płatny dos > tęp, dlatego tylko przedruk: > > telewizjarepublika.pl/bartoszewski-namawia-do-glosowania-na-komorowskiego-nie-chce-aby-jakis-idiota-przemawial-nad-moim-grobem,18621.html To sie odnosilo tylko do tych, ktorym z racji stanowiska przypadaloby wygloszenie mowy na jego grobie, czyli do obecnych kandydatow na prezydenta. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 17:23 maria421 napisała: "To sie odnosilo tylko do tych, ktorym z racji stanowiska przypadaloby wygloszen > ie mowy na jego grobie, czyli do obecnych kandydatow na prezydenta." No to chyba wystarczy. Każdy z kandydatów ma za sobą partię i przede wsztstkim wyborców. Wg jego kryteriów tylko Komorowski się nadawał więc spełniła się jego wola, wyrazona publicznie. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 18:07 astra18 napisała: > No to chyba wystarczy. Każdy z kandydatów ma za sobą partię i przede wsztstkim > wyborców. > Wg jego kryteriów tylko Komorowski się nadawał więc spełniła się jego wola, wy > razona publicznie. To jest tylko wygodne alibi dla nieobecnych. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 04.05.15, 18:16 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > No to chyba wystarczy. Każdy z kandydatów ma za sobą partię i przede wszt > stkim > > wyborców. > > Wg jego kryteriów tylko Komorowski się nadawał więc spełniła się jego wo > la, wy > > razona publicznie. > > To jest tylko wygodne alibi dla nieobecnych. No ale nie wiesz dokładnie czy ktoś z nich był czy nie był, więc to taka mowa-trawa. Ja tylkoi wyraziłam opinię że zmarły miał taki pogrzeb jaki chciał. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 18:25 astra18 napisała: > No ale nie wiesz dokładnie czy ktoś z nich był czy nie był, więc to taka mowa-t > rawa. > Ja tylkoi wyraziłam opinię że zmarły miał taki pogrzeb jaki chciał. Napisalam wczesniej, ze gdyby sie pojawila jakas ogolnie znana twarz, to z pewnoscia bym ja zauwazyla. Odpowiedz Link
astra18 Re: Pogrzeb 05.05.15, 06:19 maria421 napisała: " Napisalam wczesniej, ze gdyby sie pojawila jakas ogolnie znana twarz, to z pewn > oscia bym ja zauwazyla. " Może kamera zbierała tych "najznamienitszych":) Ale jest relacja na TT dziennikarza z "Rzepy": "Michał Szułdrzyński @MSzuldrzynski 7 godz.7 godzin temu Musze przyznać, że @AndrzejDuda ładnie postąpił idąc na mszę pogrzebową ministra Bartoszewskiego" Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 05.05.15, 08:49 OK, jezeli Duda byl, to znaczy ze PiS uratowal honor. Odpowiedz Link
maria421 Re: Pogrzeb 04.05.15, 18:35 astra18 napisała: > Acha. > > "diecezja.waw.pl/4129" Ksiadz Lemanski ma jednak manie protagonizmu. Odpowiedz Link
maria421 Re: W. Bartoszewski nie zyje 04.05.15, 17:05 W kazdym razie dali fantastyczna oprawe muzyczna w archikatedrze. Mozarta. Confutatis i Lacrimosa na sam koniec to jest to! Ale mnie zawsze do lez doprowadza "Anielski orszak", nie melodia, tylko tekst : Przybądźcie z nieba na głos naszych modlitw, mieszkańcy chwały wszyscy święci Boży; Z obłoków jasnych zejdźcie aniołowie, Z rzeszą zbawionych spieszcie na spotkanie. Ref. Anielski orszak niech twą duszę przyjmie, Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba, A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi, Aż przed oblicze Boga Najwyższego. Niech cię przygarnie Chrystus uwielbiony, On wezwał ciebie do królestwa światła. Niech na spotkanie w progach Ojca domu Po ciebie wyjdzie litościwa Matka. Promienny Chryste, Boski Zbawicielu, jedyne światło, które nie zna zmierzchu, bądź dla tej duszy wiecznym odpocznieniem, pozwól oglądać chwały Twej majestat. I dobrze, ze jest to zawsze spiewane przez ksiedza i zalobnikow, nie przez chor. Tak to zawsze pamietam, to nalezy do kazdego polskiego pogrzebu, jak i Salve Regina nad grobem. Odpowiedz Link