Dodaj do ulubionych

Taka jedna wiadomosc

13.06.15, 20:51
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18116165.html#MTstream
W Niemczech slon uciekl z cyrku i zabil 65 mezczyzne.

Mezczyzna, jak powiedziala jego zona, jak co rano wstal o 5.00 i poszedl na spacer zeby zbierac butelki...

To raczej nie byl ekologista. To byl ktos, kto te porzucone butelki, najczesciej po piwie, odnosil do sklepu i pobieral 0.25 € (poprawcie mnie jezeli sie myle) za kazda...

Juras tego nie widzi zza szyb swej "tlustej bryki".... I pewnie zaraz powie ze prawdziwa wolnosc bedzie w Niemczech wtedy, jak zaden emeryt nie bedzie musial dorabiac zbieraniem butelek...
Obserwuj wątek
    • astra18 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:12
      maria421 napisała:

"To raczej nie byl ekologista. To byl ktos, kto te porzucone butelki, najczescie
      > j po piwie, odnosil do sklepu i pobieral 0.25 € (poprawcie mnie jezeli si
      > e myle) za kazda..."

A jest tam napisane, że zbierał te butelki z biedy czy z oszczędności ?
      Bo ja doczytałam tylko że zbierał, a po co i dlaczego to dopisałaś Ty.
      • maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:18
        astra18 napisała:

> A jest tam napisane, że zbierał te butelki z biedy czy z oszczędności ?
        > Bo ja doczytałam tylko że zbierał, a po co i dlaczego to dopisałaś Ty.

Ogladam tutejsza telewizje, to wiem ze takie dorabianie paru Euro do emerytury sie zdarza.
        Sama zreszta tez juz widzialam ludzi szperajacych w smieciach.
    • a000000 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:14
      maria421 napisała:

> W Niemczech slon uciekl z cyrku i zabil 65 mezczyzne.

a tych 64 pozostałych nie ruszył?

> Juras tego nie widzi zza szyb swej "tlustej bryki".... I pewnie zaraz powie ze
      > prawdziwa wolnosc bedzie w Niemczech wtedy, jak zaden emeryt nie bedzie musial
      > dorabiac zbieraniem butelek...

chyba się czepiasz....

• maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:19
        a000000 napisała:

> a tych 64 pozostałych nie ruszył?

65 letniego :)

> chyba się czepiasz....

Odpowiadam echem:)
    • zbyfauch Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:21
      Butelka od piwa kosztuje osiem centów.
      • maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 21:24
        zbyfauch napisał:

> Butelka od piwa kosztuje osiem centów.

OK, dzieki, nie wiedzialam.
        • lepian4 Re: Taka jedna wiadomosc 15.06.15, 10:52
          Szkalne butelki sa tansze. Najzabawaniej jest to, ze podczas masowych imprez zbieracza butelek odmawiaja przyjecia szklanych, bo wala lzejsze i drozsze plastikowe.

W sumie ten pomysl zielonych okazal sie niewypalem. Mial ograniczyc produkcje plastikowych butelek, a stalo sie dokladnie odwrotnie. Nawet Coca Cola, jeden z najwiekszych producentow napojow, w wyniku tych absurdow chce sie wycofac z produkcji napojow w szklanych opakowaniach. Ot, Gutmenschen znowu dobrze chcieli, ale im nie wyszlo
          • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 15.06.15, 12:24
            lepian4 napisał:

> Szkalne butelki sa tansze. Najzabawaniej jest to, ze podczas masowych imprez zb
            > ieracza butelek odmawiaja przyjecia szklanych, bo wala lzejsze i drozsze plasti
            > kowe.
            >
            > W sumie ten pomysl zielonych okazal sie niewypalem. Mial ograniczyc produkcje p
            > lastikowych butelek, a stalo sie dokladnie odwrotnie. Nawet Coca Cola, jeden z
            > najwiekszych producentow napojow, w wyniku tych absurdow chce sie wycofac z p
            > rodukcji napojow w szklanych opakowaniach. Ot, Gutmenschen znowu dobrze chcieli
            > , ale im nie wyszlo

To trochę chyba nie tak, bo przecież po to skupuje się te plastikowe butelki, żeby je przerabiać na nowe, prawda? Poza tym, te flaszki są tak cienkie, że z zakrętką ważą zaledwie nieco ponad 30 gram, więc aby zebrać 3 kilkgramy, potrzeba ok. setki butelek, co ma praktyczne znaczenie w transporcie itd.

Są oczywiście butelki plastikowe grubsze, solidniejsze, jak np. te firmy Deit, ale te są już tak samo ponownie napełniane, jak te szklane do piwa.

Mam jeszcze taki zupełnie prywatny argument za wprowadzeniem kaucji na puszki i flaszki, a mianowicie gdy razem z żoną w latach dziewiędziesiątych opiekowaliśmy się kościołem i terenem przykościelnym w naszej dawnej parafii w Kolonii, w dzielnicy Köln-Chorweiler, porzucane w krzakach puszki i plastiki były dla nas po prostu horrorem. Każdego tygodnia zbieraliśmy tego dziesiątki, a w okresie karnawału – setki. Zbieraliśmy, żeby wyrzucać. Po wprowadzeniu kaucji i praktycznej likwidacji puszek, problem dosłownie z dnia na dzień przestał istnieć… Podobnie wygląda to w większości parków i skwerków; zaśmiecanie bardzo drastycznie jednak spadło…

Pozdro.
            • lepian4 Re: Taka jedna wiadomosc 15.06.15, 14:09
              A nie zgodze sie z toba. Tritin po to wprowadzal kaucje na plastikowe butelki, by ograniczyc produkcje takowych wyrobow. Stalo sie dokladnie odwrotnie. Przytaczasz argument zakretki, ktora w butelce jest najcenniejsza. Generalnie nie powinno oddawac sie zakreconych butelek, bo ciezko jest je zdusic. A to zwiesza niepotrzebnie koszty transportu. Postepujac zgodnie z rozumem wyrzucasz najcennieszy element do smieci!
              Mnie najbardziej draznia boksy na plastikowe butelki. Wystawione sa na ulicach z naiwna wiara, ze zamiast wyrzucic do kosza, lub tez na ziemie, naiwni obywatele beda skladowac tam pokornie butelki, by biedni mogli humanitarnie drobic pare Euro. Ta ideologia pseuo- pomagania nie rozwiazuje problemu biedy. Wrecz przeciwnie, w tym przypadku doplaca sie do glupawego pozoru, ktore ma zalagodzic nasze sumienie. W praktyce wyglada to tak, ze importowani cyganie i inne elity okupuja takowe stoiska i dorabiaja obok zebraniem. Koszmar!

Nie wiem, gdzie teraz mieszkasz,ale w Köln-Chorweiler jest ciagle brudno. Porzuconych puszek nie brakuje, bo skupowane sa jedynie specjanie oznakowane, rodzime produkty. Na chodniku mozesz tez odnalezc widoczny slad wydeptanych gum do zucia, wyplutych pestek... Tym szlakiem dojdziesz zawsze do meczetu. Tam tez mozesz zaopatrzyc sie w nowe puszki bez kaucji, ktore zwykle laduja w krzakach.
      • alpepe Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 23:17
        chyba że to piwo z Lidla w plastikowej butelce, wtedy 25. Nazywa się jakiś tam Adler.
    • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 13.06.15, 22:45
      maria421 napisała:

> Mezczyzna, jak powiedziala jego zona, jak co rano wstal o 5.00 i poszedl na spa
      > cer zeby zbierac butelki...

Mój ukochany piesek nie żyje od lutego, ale kiedy jeszcze żył i musiałem wychodzić z nim o 5-tej na na pierwszy spacer, bardzo często znajdowałem na mojej drodze porzucone Plastikflaschen w cenie 25 centów za sztukę i skrupulatnie je zabierałem do domu.

Z dwóch powodów: po pierwsze bardzo sobie cenię czystość na naszym osiedlu, a BSR (Berliner Stadtreinigung) na zbieranie śmieci wyrusza u nas dopiero ok. 8-ej, a po drugie dlatego, że jak każdy mieszkaniec Berlina, regularnie odnoszę butelki do zwrotu i kilka dodatkowych znalezionych „za friko“ na moim osiedlu zupełnie mi nie przeszkadza.

Pecunia non olet , powiadali starożytni Rzymianie, no, ale to byli starożytni Rzymianie, a nie starsze panie polskiego pochodzenia, od lat mieszkające na stałe w Niemczech i nie mające pojęcia ile wynosi kaucja za butelkę po piwie...

> Juras tego nie widzi zza szyb swej "tlustej bryki"....

Toyota Aygo, rocznik 2007. Ciemnoniebieska zresztą.

> I pewnie zaraz powie ze prawdziwa wolnosc bedzie w Niemczech wtedy, jak zaden emeryt > nie bedzie musial
      > dorabiac zbieraniem butelek...

Co jak co, ale wolność w Niemczech nie tylko istnieje od dość dawna, ale jest strzeżona jak źrenica oka. Ta państwowa i ta zupełnie prywatna, niezależnie od tego czy jest praktykowana w kościele, czy na paradzie równości.

No niechby takiego Cema Özdemira ktoś nagrał w meczecie jak niepoprawnie o coś prosi Allaha, a potem opisał to w gazecie, załączając filmik dla tych, co to „słuchają oczami“! Nawet pyskowanie Marii o tych okropnych Turkach na forum tejże niemieckiej gazety nic by nie pomogło, Cem Özdemir już by się o to postarał, żeby nadgorliwy investigator wyleciał z redakcji na pysk, a ona sama zapłaciła zajebiste odszkodowanie za zniewagę...

W Polsce natomiast ... no tak...
      • maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 08:36
        jurasberlinczyk49 napisał:

> Co jak co, ale wolność w Niemczech nie tylko istnieje od dość dawna, ale jest s
        > trzeżona jak źrenica oka. Ta państwowa i ta zupełnie prywatna, niezależnie od t
        > ego czy jest praktykowana w kościele, czy na paradzie równości.
        >
        > No niechby takiego Cema Özdemira ktoś nagrał w meczecie jak niepoprawnie
        > o coś prosi Allaha, a potem opisał to w gazecie, załączając filmik dla tych, c
        > o to „słuchają oczami“! Nawet pyskowanie Marii o tych okropn
        > ych Turkach na forum tejże niemieckiej gazety nic by nie pomogło, Cem Özdemir j
        > uż by się o to postarał, żeby nadgorliwy investigator wyleciał z redakcj
        > i na pysk, a ona sama zapłaciła zajebiste odszkodowanie za zniewagę...
        >
        > W Polsce natomiast ... no tak...

Nie widzisz ze sam sobie zaprzeczasz?

Najpierw gloryfikujesz niemiecka wolnosc slowa, a potem bajdurzysz, ze sfilmowany w meczecie polityk moglby postarac sie o to, zeby "nadgorliwy investigator" wylecial z redakcji.

Nie widzisz ze sie sam zaplatales?
        • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 09:06
          maria421 napisała:

> Nie widzisz ze sam sobie zaprzeczasz?
          >
          > Najpierw gloryfikujesz niemiecka wolnosc slowa, a potem bajdurzysz, ze sfilmowa
          > ny w meczecie polityk moglby postarac sie o to, zeby "nadgorliwy investigator"
          > wylecial z redakcji.

Oczwiście! Bo naruszyłby WOLNOŚĆ innej osoby do PRYWATNOŚCI. I poniósłby za to odpowiednią karę.

To „postaranie się“ posła tureckiego pochodzenia nie miałoby nic wspólnego ze „postaraniem się“ różnych Grasiów, Zniszczę-Cię-Schetynów, czy innych wszechwadców „wolnej“ Polski, no ale jak ktoś odbiera CAŁY świat kategoriami tej polskiej quasi-demokracji, to mu się – jak temu Jasiowi z dowcipu – wszystko jednakowo kojarzy.

Cem Ö. walczyłby jedynie o należne mu prawa do prywatności i NA PEWNO byłby skuteczny.

Gdzie Ty tutaj widzisz sprzeczność?

Tak a’propos, przek kilku laty, długo po wprowadzeniu przez Zielonych kaucji za puszki do piwa i plastikowe butelki (dokonały pomysł, bo zlikwidował nie tylko rozrzutną produkcję puszek, ale wpłynął na zniknięcie ze środowiska porozrzucanych wszędzie plastikowych butelek) oglądałem w telewizji reportaż o facecie, który ze zbierania butele uczynił prywatny... biznes. Poruszał się po okolicy rowerem z przyczepką i zbierał butelki. Był doskonale zoientowany gdzie je szukać, odwiedzał różne dicsa na świeżym powietrzu, różne zgromadzenia, przeglądał kontenery z odpadkami, zarośla w parkach itd. Nie pamiętam już ile na tym wychodził, ale było to w każdym razie dużo więcej niż jego Sozialhilfe (tak się kiedyś nazywał Hartz IV). Reportaż ukazywał tego gościa nie jako biedaka, któremu na chleb nie starcza, ale jako rzutkiego, obrotnego gościa, który zbiera pieniądze, jak to się w Polsce powiada „leżące na ziemi“. Poszperam w internecie, być może znajdę kopię tego programu na Youtube.

Tak więc ten nieszczęśnik zabity przez słonia wcale nie musiał być przymierającym głodem biedakiem, ale kimś, kto ma głowę na karku i podobnie jak ja podnosi z ziemi „pieniądze“. NaWET Żona mówi o nim, że wybrał się „na spacer“...

Kulą w płot, droga Marysiu, kulą w płot...

• maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 09:31
            Juras, Ty masz klopoty z pojeciem slowa "prywatnosc"???

Ty uwazasz takie wydarzenie jak msza sw. na Wawelu dla uczczenia 5 rocznicy katastrofy smolenskiej, msza sw, z udzialem najwazniejszych politykow najwiekszej partii opozycyjnej, msze sw. o ktorej pisze cala prasa, to jest "prywatnosc"???

To zdjecie tez narusza "prywatnosc" Kaczynskiego?

wpolityce.pl/smolensk/241389-krakow-obchody-piatej-rocznicy-pogrzebu-lecha-i-marii-kaczynskich

• jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 09:40
              maria421 napisała:

> Ty uwazasz takie wydarzenie jak msza sw. na Wawelu dla uczczenia 5 rocznicy kat
              > astrofy smolenskiej, msza sw, z udzialem najwazniejszych politykow najwiekszej
              > partii opozycyjnej, msze sw. o ktorej pisze cala prasa, to jest "prywatnosc"??
              > ?
              >
              > To zdjecie tez narusza "prywatnosc" Kaczynskiego?

Nie miałem pojęcia, że Kaczyński jest obywatelem niemieckim...

Bo to, zdaje się, że droga Maria napisała:

“I pewnie zaraz powie ze prawdziwa wolnosc bedzie w Niemczech wtedy, jak zaden emeryt nie bedzie musial dorabiac zbieraniem butelek...” (wytłuszczenia moje.)

To jak, rozmawiamy o “słoniu”, “emerycie”, “butelkach” i wolności w Niemczech, jak sugerujesz w rozwinięciu wątku, czy o Kaczyńskim?

“Jasiu, znowu dostałeś dwóję! Tak tato, ale… Kaczyński dostał dwie…”

• maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 09:56
                Juras, nie krec.

Jakbys nie krecil, tak nie wykrecisz, ze msza sw. na Wawelu to byla uroczystosc prywatna i ze w zwiazku z tym media nie mialy prawa pokazywac zdjec czy nagran z tej uroczystosci.
                • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:01
                  maria421 napisała:

> Juras, nie krec.
                  >
                  > Jakbys nie krecil, tak nie wykrecisz, ze msza sw. na Wawelu to byla uroczystosc
                  > prywatna i ze w zwiazku z tym media nie mialy prawa pokazywac zdjec czy nagran
                  > z tej uroczystosci.

To Wawel TEŻ jest w NIEMCZECH???
                  • maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:02

> To Wawel TEŻ jest w NIEMCZECH???

Nie krec, bo zawrotu glowy dostaniesz.

• jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:09
                      maria421 napisała:

> jurasberlinczyk49 napisał:
                      >
                      > > To Wawel TEŻ jest w NIEMCZECH???
                      >
                      > Nie krec, bo zawrotu glowy dostaniesz.
                      >

Maria napisala:

"W Niemczech slon uciekl z cyrku i zabil 65 mezczyzne.
                      Mezczyzna, jak powiedziala jego zona, jak co rano wstal o 5.00 i poszedl na spacer zeby zbierac butelki...
                      To raczej nie byl ekologista. To byl ktos, kto te porzucone butelki, najczesciej po piwie, odnosil do sklepu i pobieral 0.25 € (poprawcie mnie jezeli sie myle) za kazda...
                      Juras tego nie widzi zza szyb swej "tlustej bryki".... I pewnie zaraz powie ze prawdziwa wolnosc bedzie w Niemczech wtedy, jak zaden emeryt nie bedzie musial dorabiac zbieraniem butelek... "

Zachowujesz się jak Urban, co to w czasie stanu wojennego, po sankcjach Regana, koce dla bezdomnych w USA chciał wysyłać. Pamiętasz?

;-)
                      • maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:13
                        Juras napisal :

No niechby takiego Cema Özdemira ktoś nagrał w meczecie jak niepoprawnie o coś prosi Allaha, a potem opisał to w gazecie, załączając filmik dla tych, co to „słuchają oczami“! Nawet pyskowanie Marii o tych okropnych Turkach na forum tejże niemieckiej gazety nic by nie pomogło, Cem Özdemir już by się o to postarał, żeby nadgorliwy investigator wyleciał z redakcji na pysk, a ona sama zapłaciła zajebiste odszkodowanie za zniewagę...

W Polsce natomiast ... no tak...

A teraz Juras kreci a kreci zeby zakrecic ze mu sie aluzja do video na ktorym Kaczysnki na mszy sw. na Wawelu spiewa " Ojczyzne wolna racz przywrocic Panie" nie udala....
                        • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:25
                          maria421 napisała:

> Juras napisal :
                          >
                          > No niechby takiego Cema Özdemira ktoś nagrał w meczecie jak niepoprawnie o c
                          > oś prosi Allaha, a potem opisał to w gazecie, załączając filmik dla tych, co to
                          > „słuchają oczami“! Nawet pyskowanie Marii o tych okropnych Turkach
                          > na forum tejże niemieckiej gazety nic by nie pomogło, Cem Özdemir już by się o
                          > to postarał, żeby nadgorliwy investigator wyleciał z redakcji na pysk, a ona s
                          > ama zapłaciła zajebiste odszkodowanie za zniewagę...
                          >
                          > W Polsce natomiast ... no tak...

>
                          > A teraz Juras kreci a kreci zeby zakrecic ze mu sie aluzja do video na ktorym K
                          > aczysnki na mszy sw. na Wawelu spiewa " Ojczyzne wolna racz przywrocic Panie" n
                          > ie udala....

No widzisz, jaki jestem uczciwy? Zorientowawszy się, że piszę o NIEMCZECH, dalszą refleksję NATYCHMIAST przerwałem i nie napisałem już ani słowa o Wawelach, Kaczyńskim, specach od słuchania oczymi i takich tam, nie mieszczących się w temacie wątku pierdołach

Ty natomiast…

• maria421 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:29

> No widzisz, jaki jestem uczciwy? Zorientowawszy się, że piszę o NIEMCZECH, dals
                            > zą refleksję NATYCHMIAST przerwałem i nie napisałem już ani słowa o Wawelach
                            >
                            , Kaczyńskim, specach od słuchania oczymi i takich tam, nie m
                            > ieszczących się w temacie wątku pierdołach
                            >
                            > Ty natomiast…

Tak tak, ja natomiast znow Cie przylapalam na tym ze sam sobie zaprzeczasz, ze piszesz bez zastanowienia co Ci akurat do glowy przyjdzie, az w koncu straciles kierunek i nie wiedziales w ktora strone dalej krecic.
                            • jurasberlinczyk49 Re: Taka jedna wiadomosc 14.06.15, 10:32
                              maria421 napisała:

> Tak tak, ja natomiast znow Cie przylapalam (...).

He, he, he, he….
                              Specjalistka od “przyłapywania” się znalazła… He, he, he…

;-)

• jurasberlinczyk49 W międzyczasie wrzuciłem na Youtube hasło: 14.06.15, 16:40
                                Flaschensammler (zbieracz butelek)... Filmików na ten temat jest multum! Zachęcam do obejrzenia, droga Mario.

W ŻADNYM z tych, które zdąrzyłem obejrzeć, nie kpiono z tych ludzi, nie przedstawiano ich jako przymierających głodem biedaków lecz - jak już napisałem - przedstawiano ich jako obrotnych ludzi, którzy sprytnie podnoszą "pieniądze leżące na ziemi"...
                                • maria421 Re: W międzyczasie wrzuciłem na Youtube hasło: 14.06.15, 17:24
                                  Czy ktos tu kpil ze zbieraczy butelek???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka