ucitielnica 07.06.06, 23:56 jak powiemy poprawnie??? он хочет стать столяром или слесарем... chodzi mi tu o poprawną formę zawodów z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metelica Re: prośba o pomoc 08.06.06, 00:09 Jeżeli Pani chodzi o to,kiedy mowimy "слесарь",a kiedy "столяр". To,wedlug mnie, "столяр" pracuje z drzewem,a "слесарь"- z metalem. Odpowiedz Link
ucitielnica Re: prośba o pomoc 08.06.06, 21:32 to wiem:) chodzi o formy tych słów, tzn czy całe to wyrażenie jest poprawne Odpowiedz Link
metelica Re: prośba o pomoc 08.06.06, 22:20 Wydaje mi sie,ze ta forma,jak Pani napisała: "он хочет стать столяром или слесарем" jest poprawna. Natomiast ja chyba zle napisałam,że столяр pracuje z DRZEWEM . Chyba powinno byc z DREWNEM ? To własnie skutki tego,ze czlowiek zamiast iśc spac w nocy,to siedzi w necie i jeszcze się wymądrza na Forum :-)))) Odpowiedz Link
qubraq Re: prośba o pomoc 09.06.06, 11:40 metelica napisała: > ... czlowiek zamiast iśc spac w nocy,to > siedzi w necie i jeszcze się wymądrza na Forum :-)))) ... i bardzo serdeczne dzięki Ci za to :))) wszyscy korzystamy przecież z tego! Odpowiedz Link
ucitielnica Re: prośba o pomoc 09.06.06, 17:07 serdeczne dzięki, spotykam ciągle tyle różnych form że momentami to juz sama sie gubię:))) Odpowiedz Link