Dodaj do ulubionych

Lody Pingwin

09.07.03, 20:43
Kto pamieta lody"Pingwin"sprzedawane na Gdynskiej plazy?Sprzedawali je mlodzi
ludzie w bialych fartuszkach,i furazerkach..rowniez bialych.Poniewaz bylo to
tak strasznie dawno temu,nie pomne czy konkurowali z tymi od lodow"Mewa"czy
bylo to wczesniej.
Obserwuj wątek
    • jarohu Re: Lody Pingwin 12.07.03, 20:19
      Nie pamiętam lodów "Pingwin". W Sopocie w latach pięćdziesiątych były lody "U
      Włocha" (całe 1,20 za gałkę!), lody czerpane łyżką do waflowych rożków z
      ulicznych termosów (1,00 zł gałka) i oczywiście lody "Mewa" (też po złotówce).
      Te ostatnie miały kształt podłużnego walca na patyku, waniliowe, o mocno
      zmrożonej masie, oblane dość kiepskiej jakości twardą polewą czekoladową.
      Czy "Pingwiny odpowiadają temu rysopisowi ? Czy były gdyńską mutacją "Mew" ?
      Chrakterystyczne, że "Mewy" były sprzedawane wyłącznie na plaży oraz czasami w
      kinach sopockich. Pewnie teraz uznałbym je za bardzo marne. Jednak jako dziecko
      przepadałem za nimi. Dopiero później, na początku lat 60-tych pojawiły się
      lody "Calypso".
      • x2468 Re: Lody Pingwin 13.07.03, 13:39
        O ile dobrze pamietam to "Pingwiny"byly pododne do "Mew".
        Sopockie lody od p.Demarco,byly zdaje sie najlepsze w Trojmiescie.
        W Gdyni najlepsze to chyba byly w "Muszelce"
        Pzdr.
        • x2468 Re: Lody Pingwin 31.08.03, 11:33
          Widze ze nikogo to nie interesuje.Tym niemniej,ab postawic kropke nad...Jak
          wyczytalem w Dzienniku Baltyckim,lody Pingwin i Mewa to to samo.Zaczeto
          produkcje na ulcy Slaskiej pod nazwa"Pingwin".Po przeniesieniu wytworni na
          ulice Swietojanska,przemianowano na "Mewa".Wytwornia zostala przez uwczesne
          wladze zniszczona kartkami na cukier.
          Pzdr.
          • windyga Re: Lody Pingwin 31.08.03, 11:44
            x2468 napisał:

> Widze ze nikogo to nie interesuje.Tym niemniej,ab postawic kropke nad...Jak
            > wyczytalem w Dzienniku Baltyckim,lody Pingwin i Mewa to to samo.Zaczeto
            > produkcje na ulcy Slaskiej pod nazwa"Pingwin".Po przeniesieniu wytworni na
            > ulice Swietojanska,przemianowano na "Mewa".Wytwornia zostala przez uwczesne
            > wladze zniszczona kartkami na cukier.
            > Pzdr.

Dorzuce pewna historyjke "z ostatniej chwili".
            Otoz tekst o lodach Mewa w Dz.b. powstal w pewnym stopniu z mym udzialem.
            Wiedzialam bowiem, ze we Wroclawiu zyje rodzina niegdysiejszego wlasciciela
            firmy produkujacej ww lody. Nawiazalysmy zreszta z synowa owego wlasciciela -
            juz niezyjacego od kilkunastu lat - p. Fuglewiczowa, b. mily kontakt. Do niej
            tez zapukala po info. dziennikarka Dz,B.
            Lic3encia poetica, a moze tzw. pojscie na skroty stalo sie zarzewiem oburzenia
            dwoch czytelniczek gazety, a przede wszystkim potomkin pewnego cukiernika. Po
            lekturze artykulu uznaly, ze p. Fuglewicz zawlaszczyl sobie autorstwo receptury
            lodow
            ewa, podczas gdy PRAWDZIWYM ich tworca byl ojciec tychze pan. Byly roztrzesione
            uznajac ze stal sie skandal, ale kiedy poradzilam im zeby po prostu napisaly o
            swym ojcu do Dziennika - stwierdzily, |e "to nie o to chodzi". I jak szybko
            oraz niespodziewanie wpadly do mnie ( musialy troszke sie wysilic zeby mnie
            znalezc), tak wybiegly. Nie zdazylam nawet zapamietac nazwiska ich taty,
            zasluzonego dla lodow Mewa. No wiec nadal, zasluzenie czy tez nie, czlowiekiem,
            ktory sprawial przez lata radosc mieszkancom i turystom w Gdyni bedzie w
            publicznej swiadomosci (przynajmniej czytelnikow Dz. B.) - pan Fuglewicz z
            Wroclawia, biznesman, ktory ktoregos pieknego dnia wpadl na pomysl by krecic
            lody w Gdyni...
            • d.z Re: Lody Pingwin 31.08.03, 21:50
              Pamiętam lody Pingwin sprzedawane na plaży:)
              Rodzice kupowali mi je niechętnie ponieważ zawsze i tak udawało mi się go
              wypaprac w piasku (co nie przeszkadzało w dalszej konsumpcji).
              Lodów Mewa nie pamiętam z plaży ale z kina. Tak z kina.
              Lenią porą chłopak w białym kitlu chodzący z taką skrzynką z lodami, stawał
              przed wejściem do sali kina Goplana i sprzedawał Mewy:)
              Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Mewy były w czekoladzie:)
              • windyga Re: Lody Pingwin 31.08.03, 23:23
                d.z napisał:
                > Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Mewy były w czekoladzie:)

.. No jasne! I przypominaly z wygladu - na zewnatrz i w srodku, palki wodne, no
                wiecie jakie.
                Jarohu pamieta byle jaki smak czekolady, a mnie utkwil wlasnie jej pyszny,
                chrupiacy smak i to fajne wrazenie kiedy odklejala sie od zoltego trzonu lodow,
                ktore od patyczka w srodku rozchodzily sie promieniniscie - no tak jak palki
                wodne wlasnie.
                • x2468 Re: Lody Pingwin 02.09.03, 09:31
                  windyga napisała:

> d.z napisał:
                  > > Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Mewy były w czekoladzie:)
                  >
                  > .. No jasne! I przypominaly z wygladu - na zewnatrz i w srodku, palki wodne,
                  no
                  >
                  > wiecie jakie.
                  > Jarohu pamieta byle jaki smak czekolady, a mnie utkwil wlasnie jej pyszny,
                  > chrupiacy smak i to fajne wrazenie kiedy odklejala sie od zoltego trzonu
                  lodow,
                  >
                  > ktore od patyczka w srodku rozchodzily sie promieniniscie - no tak jak palki
                  > wodne wlasnie.

Tak!To wlasnie bylo to.
                  Faktycznie sprzedawano je rowniez w kinach.Pamietam rowniz lobuziakow-
                  kawalazy,pokrzykujacych "lody meewaa"Smakosze nerwowymi spojrzeniami
                  poszukiwali sprzedwcy,a tego nie bylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka