Dodaj do ulubionych

nowe lepsze mandaty ;P

03.03.04, 20:31
widzieliscie nowe stawki? nie wiem czy to prawda ale slyszalem ze za
przekroczenie 0,05 promila 11k Euro lub 6 miesiecy. Czas przerzucic sie na
trawke ;o)

Ps ciekawe jak bedzie wygladalo egzekwowanie tych mandatow?
Obserwuj wątek
    • piemeltje Re: nowe lepsze mandaty ;P 03.03.04, 22:27
      www.verkeerswet.be
      De eerste belangrijke wijziging is de nieuwe indeling van de overtredingen.
      Naast de gewone overtredingen werden er drie graden van ernstige overtredingen
      gecreëerd. De nieuwe indeling houdt meer rekening met de gevaren van bepaalde
      gedragingen voor de andere weggebruikers, en bestraft overtredingen naargelang
      van hun ernst. De gevaarlijkste overtredingen worden dus het strengst bestraft.

De wet voorziet ook in een uitgebreider toepassing van de onmiddellijke inning.
      Er komt binnenkort trouwens een nieuwe procedure om de inning van boetes te
      verbeteren.

In de meeste gevallen wordt de gevangenisstraf vervangen door het verval van het
      recht tot sturen. De gevangenisstraf blijft echter behouden voor:
      vluchtmisdrijf; verhinderen van de vaststelling van overtredingen; rijden zonder
      verzekering; rijden ondanks een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs of
      tijdens de periode van vervallenverklaring; overtredingen met lichamelijke
      letsels tot gevolg; ernstige gevallen van recidive.

Tevens werd er een nieuwe tenlastelegging ingevoerd wanneer een ongeval dat te
      wijten is aan een gebrek aan vooruitziendheid of voorzorg vanwege de bestuurder
      leidt tot slagen en verwondingen (gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en/of
      boete van 275 tot 5500 euro) of de dood (gevangenisstraf van 3 maanden tot 5
      jaar en/of boete van 275 tot 11.000 euro).
    • piemeltje Re: nowe lepsze mandaty ;P 03.03.04, 22:37
      Paw, nie panikuj, te € 11000 to za jazde powyzej 0.8 promila. Ale jest ciekawsza
      zmiana: obligatoryjne zabieranie prawa jazdy za "staat van dronkenschap". To
      ostatnie to jest diagnoza kliniczna, stawiana przez doktora, ktory bada
      delikwenta. W praktyce wyglada to tak: policja kaze dmuchac, wychodzi
      pozytywnie, proponuja badanie krwi. Przywoza klienta zwykle na Spoed, a tam
      doktor dostaje formularz na 4 strony (w trzech egzemplarzach) i probowke.
      Pobiera krew, a nastepnie odpowiada na standardowe pytania, ktore maja na celu
      ustalic, czy jest stan upojenia: czy skladnie mowi, czy prosto chodzi, czy ma
      nie taki chuch, czy jest agresywny, czy mu sie film urwal itp. I teraz: to jest
      sprawa w sumieniu doktora, a doktor tez czlowiek. Jesli delikwent bedzie
      niemily, mozna przeciez napisac, ze oczy czerwone, chuch zabojczy i belkocze,
      nie? A wtedy od jutra jezdzisz autobusem i taksowka... Wiec jesli Cie juz
      zlapia, lepiej badz mily dla doktora... :-P
      • bachatka Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 00:07
        Ja tam z Polski jestem, jak jade to nie pije, jak pije to nie jade :)
        Od pewnego czasu jezdze nawet niespecjalnie szybko, ale i tak trudno mi sie
        przyzwyczaic do mysli, ze jazda po Bruskeli 61km/h to kara 150 EUR...
      • paw_dady Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 08:07
        piemeltje napisała:

> Paw, nie panikuj, te € 11000 to za jazde powyzej 0.8 promila.

czyli jak wracasz np. z imprezy, ale spox jak sie nawalisz marycha to nie masz
        promili !!!

> sprawa w sumieniu doktora,
        i tu sie czagos nowego dowiedzialem

> a doktor tez czlowiek.
        ooo i znowu ;P

> niemily, mozna przeciez napisac, ze oczy czerwone, chuch zabojczy i belkocze,
        > nie? A wtedy od jutra jezdzisz autobusem i taksowka... Wiec jesli Cie juz
        > zlapia, lepiej badz mily dla doktora... :-P

hmm a czy jak zagryze marchewke i powiem eeee what's up doc? to bedzie mile? ;P
        • onlyania Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 23:03
          ojejku, a czego ja sie dowiedzialam...oj, oj, oj
          doktor tez czlowiek, i do tego moze paw dadiemu za przekroczenie tego 0,8
          promila, z jego wlasnych ow czlowiek doktor, utrzymujacy sie z paw dadiego
          osobistych podatkow, jak paw dadi byndzie niegrzeczny dla pana doktora, to mu
          doktorek siup, i odbierze prawko, ha!
          i widzisz ty paw na kogo ty kurna podatki placisz....zeby ci taki jeden z
          drugim, nie dosc ze i tak zeruja na twojej kieszeni to jeszcze ci prawko
          wyzerli!
          • paw_dady Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 23:41
            onlyania napisała:

> ojejku, a czego ja sie dowiedzialam...oj, oj, oj
            > doktor tez czlowiek, i do tego moze paw dadiemu za przekroczenie tego 0,8
            > promila, z jego wlasnych ow czlowiek doktor, utrzymujacy sie z paw dadiego
            > osobistych podatkow, jak paw dadi byndzie niegrzeczny dla pana doktora, to mu
            > doktorek siup, i odbierze prawko, ha!

uspokoje cie -> nie pije prowadze pijac. za duzo sie rozlewa ;P
            • onlyania Re: nowe lepsze mandaty ;P 05.03.04, 22:39
              paw, co sie lamiesz, juz na sklepach pojawily sie pewnie roznego rodzaju jajka
              wielkanocne z czekolady, czasem zdarzaja sie takie z
              zawartoscia.....czekoladkie za okno, papirki po jajeczku porozrzucac po aucie i
              tak stojac na czerwonym (bo wtedy rzecz jasna sie nie rozlewa), albo w koreczku
              stojac.....lyp, lyp.....:)))))
              jak zatrzymaja to wmowic ze sie czlowiek energetyzowal czekoladkamy belgyjskymy
              a tam ne pysaly ze po nich autem to juz nie mozna......:))
    • pszemcio Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 10:57
      A nie słyszeliście czegoś o zakazie prowadzenia pojazdów po 22h w weekendy dla
      młodych poniżej 26 lat? Coś mi się obiło o uszy ale nie wiem czy to propozycja
      oficjalna.
      Jeśli to prawda to oznacza to nie tylko skrajny totalitaryzm w Królestwie ale i
      przymusową abstynencję piszącego te słowa :(
      • paw_dady Re: nowe lepsze mandaty ;P 04.03.04, 23:31
        > A nie słyszeliście czegoś o zakazie prowadzenia pojazdów po 22h w weekendy
        dla młodych poniżej 26 lat? Coś mi się obiło o uszy ale nie wiem czy to
        propozycja oficjalna.
        >

i slusznie mlodziaki powinny sie uczyc ;P

> Jeśli to prawda to oznacza to nie tylko skrajny totalitaryzm w Królestwie ale
        > przymusową abstynencję piszącego te słowa :(

he he cos taki czuly? jak chcesz totalitaryzmu pojedz od Azji lub USA tam jest
        totalitaryzm
        • pszemcio Re: nowe lepsze mandaty ;P 05.03.04, 13:50
          paw_dady napisała:

> > Jeśli to prawda to oznacza to nie tylko skrajny totalitaryzm w Królestwie
          > ale
          > > przymusową abstynencję piszącego te słowa :(
          >
          > he he cos taki czuly? jak chcesz totalitaryzmu pojedz od Azji lub USA tam
          jest
          > totalitaryzm

hehe, a kto coś pisał o azylu w USA? A może pójść na całość i do Phenianu Pawiu!
          • paw_dady Re: nowe lepsze mandaty ;P 05.03.04, 18:43
            pszemcio napisał:

> hehe, a kto coś pisał o azylu w USA? A może pójść na całość i do Phenianu
            Pawiu
            > !

prosty powod: jesli cos umiesz wiecej tam zarabiasz. No i goscie od podatkow i
            budzetu nei czytuja Pottera ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka