27.10.10, 13:40
wa tongue_out
Bylam dzis zglosic imiona dzieci. I okazalo sie cos czego my nie zauwazylismy. Ewka ma w akcie urodzenia wpisane imie matki Agnieszka KAtarzyna a Fanasi tylko Agnieszka. I teraz czeka mnie wycieczka do USC w Atenach zeby skorygowac blad bo wychodzi na to,ze dzieci maja rozne matki uncertain
A najlepsze,ze prawdopodobnie bedzie potrzebna zgoda sadu.
Kurdem no sad
Obserwuj wątek
    • babycool Re: kur...... 27.10.10, 15:10
      to faktycznie kur....! nie prosciej jedno imie Tobie wykreslic? smile
      • morita11 Re: kur...... 27.10.10, 15:37
        Mi wykreslic??? z mojego aktu? z mojego paszportu itp??
        choroba
        jutri wolne, w piatek pewnie niewiele zalatwie od poniedzialku sie biore za telefony.
        • babycool Re: kur...... 27.10.10, 17:22
          tongue_outtongue_out korektorem wymaz smile

A tak powaznie to cholerka cierpliowsci Ci zycze!!!!
          • mamalal-ka Re: kur...... 27.10.10, 20:45
            O witaj w klubie! Moi chłopcy też mieli różne mamusie, hehehe
            jedna to KATARZYNA a druga KATAZYNA.
            Poszłam do isagielea w ciągu 5 minut pani podbiła, zmieniła, pośmiała się i dodała
            nieszczęsne zapomniane "R" tam gdzie trzeba. Z tym papierkiem poleciałam do dimarxio
            tam też pozmieniali i problem z głowy ! ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ !ΗΕΗΕΗΕΗΕΗΗΗΕ
    • penteli Re: kur...... 27.10.10, 20:59
      Hurra hurra! Będzie kawcia pod Akropolem!

Bo będzie, prawda?
      • morita11 Re: kur...... 27.10.10, 21:12
        hehe Ewa, okaze sie jak sie dodzwonie do usc i dowiem co oni na to. Mam nadzieje,ze pojdzie tak latwo jak lalce wink
        Kasia ten papierek do isagelea to Ty sama czy usc ???
        • mamalal-ka Re: kur...... 28.10.10, 14:05
          morita11 napisała:
          > Kasia ten papierek do isagelea to Ty sama czy usc ???

Sama kochaniutka załatwiałam, pisałam, że trwało to 5 min, jakbym miała czekać na
          urzędowe wysyłki to dzieci by do Polski nie poleciały, bo chodziło o paszporty.
          • morita11 Re: kur...... 01.11.10, 10:03
            Czy dzisiaj jest jakis strajk albo inne swieto???
            Nigdzie nie odbieraja telefonow suspicious
            grrrrrrrrr
            • mamalal-ka Re: kur...... 01.11.10, 12:03
              morita11 napisała:

> Czy dzisiaj jest jakis strajk albo inne swieto???

tak Wszystkich Świętych wink

by the way ...znicze zapalone ? Ja zaraz pędzę na cmentarz...ryczeć mi się
              chce ...jak co roku zresztą sad(((((
              • morita11 Re: kur...... 03.11.10, 09:27
                Lalkaczy Ty pamietasz do kogo sie z tym podaniem idzie???
                Bo chcialam zadzwonic sie poinformowac ale nie wiem, ktory numerek wybrac...

www.eispa.gr/opencms/opencms/epa_site/epa/phones.html
                • mamalal-ka Re: kur...... 03.11.10, 10:28
                  powiedziałabym Εισαγγελικά Γραφεία – Πληροφορίες ...ale tel brak wink
                  Zadzwoń w takim razie do Εισαγγελέας Εκτέλεσης Αποφάσεων i opowiedz swój problem.
                  Liczysz na to, że załatwisz to drogą pocztową ???
                  • morita11 Re: kur...... 03.11.10, 11:48
                    W droge pocztowa watpie ale ja nie mieszkam blisko Aten wiec musze wszystkowiedziec zeby pozniej niespodzianek nie bylo. Mnie sie w ogole nie usmiecha podroz do Aten a co dopiero siedzenie tam kilka dni. Dlatego musze sie dowiedziec co i jak przez telefon ina pewniaka jechac.
                    A tak w sumie to nic by sie nie stalo jakby si edalo te sprawe przez KEP zalatwic. tongue_out
                    • morita11 Re: kur...... 07.12.10, 10:20
                      No i nici z kaffki. OKazalo sie, ze i tesciowa moze moja sprawe zalatwic i juz dziala.
                      Najlepsze i najdziwniejsze jest to,ze ich nie interesuje moj paszport ani moj akt urodzenia. Oni chca akt slubu i tak jak na akcie tak bedzie i na aktach urodzenia.
                      • bachula_gr Re: kur...... 07.12.10, 10:29
                        > ......ich nie interesuje moj paszport ani moj akt urodzenia. Oni chca akt slubu i tak jak na akcie tak bedzie i na aktach urodzenia.

Nie dziwota- wszak dziecie z prawego loza wink
                        • morita11 Re: kur...... 07.12.10, 11:55
                          Ale o moje imie chodzi wiec chyba ich powinien jakis moj dokument interesowac, nie????

W ogole to rozwalila mnie ta pani z lixiarhio, tesciowa chciala zeby szwagierka te sprawe zalatwiala bo ma wiecej czasu, bo tesciowa, wiadomo, kto ze wsi do stolycy jedzie ten po lekarzach biega wink a okazalo sie,ze musza sie nazwiska zgadzac wiec moze tylko ktos kto ma takie nazwisko jak ja albo m a szwagierka nie ma tongue_out
                          • bachula_gr Re: kur...... 07.12.10, 16:59
                            morita11 napisała:
                            > Ale o moje imie chodzi wiec chyba ich powinien jakis moj dokument interesowac,
                            > nie????

Akt slubu w polowie jest Twoj przeciez wiec....wink)))

> .......a okazalo sie,ze musza sie nazwiska zgadzac wiec moze tylko ktos kto ma takie nazwisko jak ja.....

A to dziwne, w kraju w ktorym malo ktore dziecko ma nazwisko zvbiezne z matka, maz z zona.
                            Tak czy siak powodzenia. Niech moc bedzie z tesciowa!
                            • morita11 Re: kur...... 07.12.10, 17:32
                              No a u nas dodatkowo szwagierka ma nazwisko po swoim tatusiu wiec ma jeszcze inne tongue_out
                              • morita11 Re: kur...... 09.12.10, 13:05
                                ciag dalszy, zeby bylo weselej

Pani w Atenach wyrzucila tesciowa z urzedu. Wymyslila,ze po polsku jest katarzyna a po grecku pisze Καταζινα α powinno byc Καταρζινα I nie obchodzi ja,ze pan w usc mykonos tak napisal bop stwierdzil,ze skoro tak sie czyta to on tak napisze suspicious
                                Teraz najpiew musze skorygowac akt slubu, w tym celu najpierw musze isc do irinodikastirio na mykonosie, z ich papierkiem isc do usc mykonos, jak poprawia to z tym papierkiem do usc w atenach.

qrwa

popierniczony kraj suspicious
                                • annielika Re: kur...... 09.12.10, 13:25
                                  aha, czyli kawka nadal aktualna!

• bachula_gr Re: kur...... 09.12.10, 16:47
                                  morita11 napisała:
                                  > Wymyslila,ze po polsku jest katarzyna a po grecku pisze Καταζινα α po
                                  > winno byc Καταρζινα I nie obchodzi ja,ze pan w usc mykonos tak napisal bop stwierdzil,ze skoro tak sie czyta to on tak napisze suspicious

.....lomatko. Dlatego bede trwac w przekonaniu, ze imiona dzieciom mieszanym nalezy nadawac nie z klucza rodzinnego ale tak aby sie je latwo literowalo w przyszlosc.
                                  Nothing personal, morita wink
                                  Powodzenia cd.
                                  • morita11 Re: kur...... 09.12.10, 19:01
                                    Bacha ale przeciez to ni ema nic wspolnego z imionami dzieci tylko z moimi suspicious

baby no w Polsce to ja jeszcze bezdzietna panienka jestem big_grinbig_grin
                                    • bachula_gr Re: kur...... 09.12.10, 19:12
                                      morita11 napisała:
                                      > Bacha ale przeciez to ni ema nic wspolnego z imionami dzieci tylko z moimi

Wiem, wiem, toz napisalam "nothing personnal", ja tak generalnie, na przyszlosc sobie napisalam albo komus ku przestrodze wink

> w Polsce to ja jeszcze bezdzietna panienka jestem big_grinbig_grin

Znaczy sie DO WZIECIA!!!???
                                • babycool Re: kur...... 09.12.10, 16:47
                                  Czyli generalnie jestes bezdzietna panna? ;P
                                  • morita11 Re: kur...... 10.12.10, 09:41
                                    baby w grecji to ja nie wiem co ja jestem big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin Stavros ma isc dzis do sadu sie dopytac mozliwe,ze i tutaj slubu nie mam big_grinbig_grinbig_grin

No dobra, koniec zartow, wkurzajace to jest. Kazdy w kazdym urzedzie wie lepiej i pozniej wychodza takie cyrki.
                                    Wczoraj opowiadalam ginowi o moich przygodach i o tym,ze musze isc do tutejszego pana urzednika a ten do mnie "Do tej adelfary musisz isc, wspolczuje"

.... big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Dodam,ze gin z Izraela i tez ju tu swoje przezyl wink
                                    • izka7790 Re: kur...... 10.12.10, 10:21
                                      Serdecznie Ci współczuję Aga i jak doskonale rozumiem.
                                      Sama mam ochotę sobie przyklnąć na mojego pracodawcę
                                      i na IKA, gdzie jestem prawie codziennie walcząc o swoją książeczkę zdrowia uncertain
                                      • morita11 Re: kur...... 10.12.10, 15:03
                                        Ksiazeczke to ja odebralam po 2,5 roku jak juz Ewke mialam i nie pracowalam...
                                        • morita11 Re: kur...... 14.12.10, 08:58
                                          Kurcze, w sadzie mu kazali przyjsc po 9 a wlasnie mi dzwoni,ze sedzia poplynal na Syros suspicious
                                          • mamalal-ka Re: kur...... 14.12.10, 11:52
                                            morita11 napisała:

> Kurcze, w sadzie mu kazali przyjsc po 9 a wlasnie mi dzwoni,ze sedzia poplynal
                                            > na Syros suspicious

Dziwisz mu się? Syros to fajna wyspa ! Co będzie chłopina siedział na stołku...
                                            • morita11 Re: kur...... 14.12.10, 14:42
                                              Dziwie sie bo on nie stad, z Syrosu wlasnie. Mam nadzieje,ze limeniki go przywioza z powrotem.
                                              • morita11 Re: kur...... 15.12.10, 12:05
                                                Rece mi zaczynaja opadac.
                                                Pan eisageleas, czlowiek po studiach, morfomenos, powiedzial m ,ze on nie wie czy moze, ze "ehoume provlima me tous ksenous", ze on sie musi naradzic z panem z liksiarhio itp, itd
                                                Jutro maja oddzwonic.
                                                Mam coraz wieksza ochote na wyjazd z tego kraju. Ten kraj to jakas pomylka...
                                                • mamalal-ka Re: kur...... 15.12.10, 16:39
                                                  Współczuję Ci, że trafiłaś na takich beznadziejnych urzędników .
                                                  ...jak pisałam u mnie dodanie literki "r" trwało 5 min
                                                  Wniosek! Wszystko zależy na jakiego służbistę trafimy !
                                                  • morita11 Re: kur...... 15.12.10, 18:35
                                                    Ja trafilam na ksenofoba sad
                                                    Ciekawe czy jutro zadzwonia...facet cos napomykal o adwokacie i sadzie sad
                                                  • morita11 Re: kur...... 16.12.10, 12:15
                                                    No i zadzwonil.
                                                    Choroba.
                                                    Okazalo sie,ze aktu slubu ani Katazyny skorygowac nie mozna big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                                    Jak zalatwialam dokumenty do slubu to pan tlumacz w Polsce przetlumaczyl Katarzyna na Καταζινα i to jest swiete.
                                                    Moim zdaniem tak jest dobrze bo skoro sie czyta ż a nie r z no to chyba dobrze, no nie???
                                                    W kazdym badz razie poniewaz tamten dokument mial pieczec msw ruszyc go nie mozna. Teraz musze wydobyc to pierwsze tlumaczenie z naszej teczki slubnej i z tym albo do adwokata albo dikastika.

Zaczyna mnie to bawic a jeszcze wczoraj plakalam. Najlepsza byla reakcja tesciowej jak jej powiedzialam,ze jak nie chca to nie, wyrobie dzieciom polskie dokumenty a greckich nie beda mialy wink tongue_out
                                                  • bachula_gr Re: kur...... 16.12.10, 14:26
                                                    morita11 napisała:

....wyrobie dzieciom polskie dokumenty a greckich nie beda mialy wink tongue_out

Ale jedno nie wyklucza drugiego, co najwyzej podwaja koszty ;-(

• morita11 Re: kur...... 17.12.10, 10:17
                                                    Guzik dostalam a nie teczke, musze sobie poszukac adwokata i walczyc w sadzie o to glupie R
                                                    Musze podziekowac mamusi za dwa imiona tongue_out

Lalka a kiedy powstal ten blad u Ciebie? bo jak zapytalam czemu jedna osoba mogla to zalatwc w 5 minut a druga potrzebuje kasy i czasu to mi powiedziala,ze widac u Ciebie ten blad zrobili greccy urzednicy a u mnie polski i dlatego sad
                                                  • mamalal-ka Re: kur...... 17.12.10, 10:49
                                                    > Lalka a kiedy powstal ten blad u Ciebie? bo jak zapytalam czemu jedna osoba mog
                                                    > la to zalatwc w 5 minut a druga potrzebuje kasy i czasu to mi powiedziala,ze wi
                                                    > dac u Ciebie ten blad zrobili greccy urzednicy a u mnie polski i dlatego sad

Pewnie, że greccy urzędnicy w moim przypadku. Jedno dziecko z r drugie bez r ,
                                                    zmienione zostało w dimarxio gdzie mam "ikogieniaki merida "
                                                    tam były różnie zapisane dzieci.
                                                    Czy w lixarxio podczas ślubu wpisali mnie tak czy siak to już mnie nie interesuje,
                                                    ważne , że w ikogieniaki merida poprawili po poleceniu isagielea.

Ale nie bardzo rozumiem, że tobie pokręcili polacy ?Jak to????
                                                  • morita11 Re: kur...... 17.12.10, 11:50
                                                    Bo moje dokumenty do slubu tlumaczylam w pl i stamtad przylazla za mna ta katazyna.
                                                  • bachula_gr Re: kur...... 17.12.10, 16:00
                                                    morita11 napisała:

> Bo moje dokumenty do slubu tlumaczylam w pl i stamtad przylazla za mna ta kataz
                                                    > yna.

Niedopatrzenie tlumacza- wyslij mi rachunki za te Twoje przejscia. Smialo!
                                                  • morita11 Re: kur...... 17.12.10, 17:23
                                                    Tobie???? Siur????

Z panem dzis rozmawialam, chcialam sie dowiedziec jak to jest z tlumaczeniem imion wlasnych itp. Odpowiedz brzmiala :jak chce klient:
                                                    Tylko,ze klient nic z nikim nie uzgadnial, klient wysylal kurierem dokumenty do pana i pan tlumaczyl. Czyli samowolka pana tlumacza. Tyle,ze pan mowi,ze imiona typu Katarzyna sa z reguly tlumaczone jako Katazyna bo przeciez tak sie wymawa, w koncu on tez jest w pl Szpuła a w gr Sypula.

I wiecie co? Ja to rozumiem i moje zdanie jest takie same, gdyby tylko nie ta pinda w Atenach.
                                                  • bachula_gr Re: kur...... 17.12.10, 17:41
                                                    morita11 napisała:
                                                    > Tobie???? Siur????

Moje niedopatrzenie wink))) Mialo byc MU, oczywiscie.

Szybko mi sie napisalo o mi sie przypomnialo jak kilka lat temu to ja na koszt tlumacza wysylalam MU jego tlumaczenie MOICH dokumentow z bledami.
                                                  • mamalal-ka Re: kur...... 17.12.10, 18:25
                                                    Aga ty nie możesz tego tak zostawić! Tupnij nogą i przywołaj ich do porządku!
                                                    Tłumaczenie Καταζινα jest jak najbardziej poprawne!
                                                    Moje też takie było, później jakiś urzędnik w jednym akcie ur nie wiem dlaczego dodał r.
                                                    Idąc do isagielea kazałam wykreślić to r ALE !...pani była taka łebska, że
                                                    sama zaproponowała, że lepiej je dodać by się odemnie odczepili raz na zawsze
                                                    ponieważ w dowodzie polskim jest widoczne i tylko będę się wkurzać tłumacząc każdemu
                                                    urzędnikowi, że "rz" to difono i brzmi inaczej.
                                                    Wniosek! Nie zawinił polski urzędnik tylko grecki ! Idź ich przywołaj do porządku
                                                    niech wykreślają i już!
                                                    Chyba muszę odnaleźć tą panią i wysłać jej butelkę szampana...patrząc na to jak Cię
                                                    ganiają po urzędach !
                                                  • morita11 Re: kur...... 18.12.10, 07:10
                                                    Idąc do isagielea kazałam wykreślić to r ALE !...pani była taka łebska, że
                                                    sama zaproponowała, że lepiej je dodać by się odemnie odczepili raz na zawsze
                                                    ponieważ w dowodzie polskim jest widoczne i tylko będę się wkurzać tłumacząc każdemu
                                                    urzędnikowi, że "rz" to difono i brzmi inaczej.

No ale wlasnie o to chodzi, zeby sie odczepili musze te R dopisac.
                                                    Szkoda tylko,ze irinodikastis sie boi i zamiast wystawic zgode to mi sie kaze szlajac po sadach.
                                                  • morita11 Re: kur...... 11.01.11, 12:48
                                                    I po polowie sprawy.
                                                    Ten kraj mnie nie przestanie zadziwiac. M zalatwil w prokuraturze wszystko sam, bez mojej pisemnej zgody, bez mojego podpisu, moglabym nie istniec wink
                                                    Oczywiscie pani sie tego brakujacego r czepila ale m jej wytlumaczyl co nam tlumacz powiedzial i pani zgode podpisala.

Jutro lixiarhio uncertain
                                                  • mamalal-ka Re: kur...... 11.01.11, 13:07
                                                    Βrawo! Teraz już wiesz kogo wysyłać do latania po urzędach !
                                                  • morita11 Re: kur...... 11.01.11, 14:10
                                                    No ale stanelo na Katazynie. Mam nadzieje,ze nie bedzie kiedys z tym problemu wink Chyba sobie to pisemko skopiuje, tak jakby co wink
                                                  • morita11 Re: kur...... 12.01.11, 11:41
                                                    Pani w lixiarhio nawet okiem nie mrugnela wink
                                                    Wreszcie moje dzieci maja te sama matke wink i moge skladac wnioski o paszporty.

UFFFFFFFFFFFFFFFFF
                                                  • mamalal-ka Re: kur...... 12.01.11, 14:30
                                                    To teraz pamiętaj przy trzecim dziecku aby patrzeć urzędnikom na ręce !
                                                    hehehheeheh wink
                                                  • morita11 Re: kur...... 12.01.11, 14:43
                                                    Boj Sie Boga kobieto, mnie na ulgach podatkowych az tak nie zalezy wink
                                                  • morita11 Re: kur...... 17.02.11, 18:36
                                                    Perypetii ciag dalszy. Powinnam tu co swiecej napisac ale nie mam nerwow suspicious
                                                    Jak dobrze pojdzie to w poniedzialek bede w Atenach grrrrrrrr
                                                  • lilalo1972 Re: kur...... 18.02.11, 14:30
                                                    Lo Matko, co to za watek i za historia...w Grecji nie mozna sie nudzicsmile
                                                    "Akcja z dwoma imionami " to jest tutaj chyba jakas popularna. mnie niestety, troche w innym kontekscie, ale tez dotknela. Oczywiscie jest to tez moje niedopatrzenie, ale kto by pomyslal, ze az taka fasaryja sie zrobi. Staram sie teraz o pozwolenie na nauke jezyka angielskiego i nagle sie okazuje ze na dyplomie Cambridge mam wpisane tylko pierwsze imie. Mam jeszcze wczesniejsze dyplomy, gdzie na jednym znowu tylko jedno imie, ale w drugim juz dwa. Greckie Ministersto Edukacji wcale nie wzrusza ten fakt i sugeruja ze takie dyplomy to mozna sobie metoda domowa produkowac. Wydalam juz kupe kasy na te przesylki do nich, na znaczki skarbowe i prawnika, ktory bogu dzieki liczy sobie tylko za stempel, bo ja robie wszystkie tlumaczenia. Teraz znowu czekam na odpowiedz...ale moja determinacja siegnela zenitu i w razie czego to bedzie do nich prawnik dzwonil, bo ja to chyba nie po grecku tylko po chinsku do nich gadam!
                                                    Przestroga kochane: w Polsce czy Grecji, uwazajcie co waszym pociechom do dyplomow wpisuja.
                                                    No i jeszcze jedno: polecam cwiczenia pdt" zapuszczanie zurawia", czyli czynna analiza tego co Pani w okienu przy nas wypisujesmile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka