sylwialew 09.11.06, 21:22 Dzisiaj przezylam pierwszy przed Bozo Narodzeniowy szok na wystawie choinka w kolorze CZARNYM (tak dobrze widzicie) ubrana na srebrno.I co o tym myslicie???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 14:43 Na wystawie sklepowej- ok, w domu- nigdy. U nas we wsi tez pierwsza knajpa zrobila porzadki w piwnicy i wyciaganela choinke na ulice juz teraz. na szczescie jeszcze jej nie przystroii. Ja w ramach wlasnych przygotowan zamowilam dzis stos kartek BN z UNICEFu. www.unicef.gr/shop_products.php?cat=172 Polecam bo sa sliczne a poza tym wiadomo gdzie idzie kasa (no czesc tej kasy), a same kartki od nich do mnie bardzo sprawnie via poczta grecka. PS - a samych Swiat BN w Grecji nie cierpie ale nie mam wyjscia bo szczyt sezonu zamyka mi droge do PL ;-( Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 15:16 W centrum Aten również robi się świątecznie ale dla mnie Boże Narodzenie to śnieg skrzypiący pod stopami i rodzinna atmosfera. W tym roku muszę jednak zrobić sztuczny śnieg i atmosferę rodzinną w greckim domu Odpowiedz Link
nagare Re: Boze Narodzenie 17.11.06, 16:08 Bachula a czemu, jeśli wolno spytać, nie cierpisz świąt w Grecji? Z przyczyn zawodowych - bo szczyt sezonu i duzo pracy - czy też z jakiegoś innego względu?... Mnie sezon Świąteczny z kolei odcina drogę, tyle że do Grecji - ze względu na ceny biletów lotniczych Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 20:39 hhmmm boze narodzenie w grecji; moje w tym roku bedzie drugie. juz sama nie pamietam ile choinek ubralam, chyba bedzie z siedem bo spotykalismy sie u kazdego w domu na poltkach przedswiatecznych i planowaniu prezentow. bylo bardzo sympatycznie, 25go spotkalismy sie cala rodzina na kolacji(a duuuuza rodzinke mamy) kazdy przyniosl cos do jedzenka(ja oczywiscie po polsku, a co) posiedzielismy pogadalismy, a pozneij wszycy mlodsi poszlismy do klubu i buzuki. wiec czas spedzony jak najbardziej mile i przyjemnie. Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 20:56 a u nas wyglada to tak, ze 24 grudnia cala rodzina od rana do nocy gotuje, bo 25 sa imieniny nie-tescia i cala rodzina sie schodzi. ale w tamtym roku (moje pierwsze swieta w grecji) to ja zrobilam wigilie i zaprosilismy rodzicow i siostre do nas. jedzenie bylo polsko-szwedzkie, na koniec oczywiscie prezenty. wiec typowe swieta, jak u mnie w domu. 25 i 26 bylismy u nie-tesciow, ja przynioslam rowniez swoje jedzenie, ktore moglam sobie jesc i nie ruszac tych mies mies mies greckich. greckie jedzenie jest dobre, ale musi jeszcze troche czasu minac, bym uznala je za swoje, a do tego czasu swieta oznaczaja w/w jedzonko dla mnie. dodam, ze byly to dodatkowo pierwsze swieta razem z moim ukochancem, wiec byly dlatego dodatkowo wazne dla nas, jako pary. w sumie bylo niesamowicie milo i w tym roku czekam na swieta z utesknieniem. aaa, tylko ze dekoracje swiateczna zrobie wczesniej Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 13:20 Dla wszytskich niewyzytych artystycznie tudziez na wypadek wagarow w greckich przedszkolach i szkolach czyli na zajecia plastyczne w domowym przedszkolu i nie tylko: www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_bozonarodzeniowe_papierowa_gwiazdka_3d.shtml www.kuradomowa.com/dzieci/aniolek_z_papieru.shtml www.kuradomowa.com/dzieci/zimowa_choinka_z_papieru.shtml www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_choinkowe_girlandy_z_papieru.shtml i wiele innych: www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_choinkowe_z_papieru.html POWODZENIA!!!! Ps - swoja droga super nazwa strony ta www.kuradomowa.com )) Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 14:23 bosz ale mi sie przedszkole i podstawowka przypomnialo) ja uwielbialam robic te gwiazdki Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 15:49 Flisvos, to na co czekasz? Kompletuj sprzety i rozpocznij masowa produkcje! Grecy sa generalnie ciency w te kloci, wszytskokupne wiec oze to bylby niezly sposob na dodatkowy grosz przed i na Gwiazdke? Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 17:49 Świetne linki Bachula przydadzą się będziemy się przygotowywać do świąt razem z Pati Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 19.11.06, 08:52 Bachula ale mi przypomnialas takie gwiazdki robilismy zawsze w domu z mamusia buuuuuuuuuu Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 20.11.06, 10:06 Tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37229&w=52370431 sie zaczuna fajny watek, mysle. Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie 23.11.06, 21:22 wlasnei u nas zaczynaja sie pojawiac ozdoby swiateczne, a przyznam ze kerkira w swiata wyglada cuuudownie!!! ja uwialbiam to wszystko Polki w Grecji Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 24.11.06, 20:53 www.favretto.net/spiegazione_lavori/angeli/angeli_con_la_pasta.htm Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 27.11.06, 14:13 Jak rozwiazujecie, takze logistyzne powyzszy "dylemat". Prezenty wylawiacie z komina raz, dwa a moze trzy razy? Ja z Krakowa wiec zasadnicze prezenty zawsze podrzucal nam pod choinke Aniolek w Wigilie a wczesniej Sw. Mikolaj 6/12 zaopatrywal w slodycze pod poduszka. Jasny uklad. Tutaj jak wiadomo Sw.Wasyl fatyguje sie dopiero w Sylwestra. W zeszlym roku, jak juz pierwordna dorosla do etapu pytan szczegolowych i listow z preferencjami, postanowilam zunifikowac polsko-greckie tradycje i wyeliminowac (z bolem serca ale jednak) Aniolka pozostawiajac jeno Sw.Mikolaja Prezenty 24/12 tylko skoro odwiedza nas Mikolaj. No bo jak wytlumaczyc, ze najpierw Mikolaj przychodzi 6-go a potem 24-go? To chyba pytanie glownie do Warszawianek bo Aniolek to malopolski "patent" a w stolicy chyba Mikolaj, nie? Odpowiedz Link
nagare Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 27.11.06, 20:38 Bachula - sama chciałaś Kto chce niech czyta bo trochę długie. Jeśli chodzi o Mikołajki w oczach Warszawianki - napisałam to w zeszłym roku ale chyba nadal aktualne Dodam tylko że w Wawie Aniołek o ile mi wiadomo, ma jedynie funkcję zawiśnięcia na choince i nie spotkałam się żeby ktokolwiek inny przynosił prezenty niż Św. Mikołaj...a że i 6 i 24 grudnia...renifery mają widocznie turbodoładowanie Jak byłam taka tycia, tycia i nawet potem trochę większa nie było tradycji Mikołajkowych upominków, albo jakoś mnie i moich rówieśników to skutecznie omijało. Pamiętam, że pierwszy raz usłyszałam o tym zwyczaju, gdzieś w pierwszych klasach szkoły podstawowej i to w dość brutalny sposób, ponieważ jedna z koleżanek w klasie zapytała, co też znalazłam w skarpecie?... No kurcze, co normalne przeciętne dziecko może tam znaleźć? Z przykrością stwierdzam, że niewiele i co gorsza nawet nie przyszłoby mi do głowy czegokolwiek tam szukać. Wtedy to właśnie koleżanka mi wyjaśniła, że w noc poprzedzającą Mikołaja, jak dziecko było grzeczne i zostawiło na noc przy łóżku skarpetkę albo wyczyszczony pięknie bucik, to w nocy Mikołaj zostawia tam prezent (nie no, nie byliśmy tacy już naiwni żeby wierzyć w tłustego dziadka w czerwonych szmatkach, co nie zmieniało faktu, że prezencik choćby mały, zawsze mile był widziany). Nawet nie byłam zła, że nic mi tym razem nie zostawił - ale sama sobie byłam winna - na próżno było szukać w okolicy łóżka skarpety albo buta (w dodatku wyczyszczonego ))) ). W rok później jednak pomna instrukcji, wyczyściłam swój bucik i ustawiłam elegancko przy łóżku, budząc tym w domu nie lada konsternację. Obudziłam się rano i w pierwszym odruchu sięgnęłam bucika, żeby zobaczyć co też się w nim magicznego znalazło...no i znowu rozczarowanie. Bucik jak stał, tak stał i nic się w jego zawartości nie zmieniło. Oczywiście moje bycie "grzecznym" było mocno dyskusyjne i po prostu mogłam nie zasłużyć, ale tym razem zawiodła instytucja rodzica, która nie spotkała mojej koleżanki z klasy i której nikt nie powiedział że taki zwyczaj na tym świecie obowiązuje. Rodzice, z resztą nie tylko moi ale i moich znajomych, zostali poinstruowani i odtąd co roku pod poduszką (rodzice otrzymali zupgradeowaną wersję w której należy wsadzać upominek pod poduszkę - oczywiście bądźmy szczerzy, nikomu z nas przecież nie chciało się czyścić butów...) znajdowaliśmy jakieś drobiazgi. Podkreślam drobiazgi, bo to i czasy były ciężkie a i tak się przyjęło, że na Mikołajki daruje się słodycze, może małą maskotkę, coś małego a te "duże" wymarzone prezenty zarezerwowane były na Boże Narodzenie. Czasy się zmieniły a i człowiek wyrósł i nie w głowie mu gmeranie w skarpecie, tudzież w buciku tylko dlatego, że 6 grudnia, No chyba, że ma dzieci swoje albo prawie swoje, to wtedy obejmuje stanowisko Mikołaja, obowiązanego zrobić skarpetowy wkład co by się malec jeden z drugim rano ucieszył i nie miał smutnej minki w przedszkolu, że inne dzieci dostały a on nie. Tylko, że nie wiem jakich rozmiarów musi być ta dzisiejsza skarpeta, skoro jak usłyszałam wczoraj w TV, kaliber prezentów ewaluował do tych prezentów gwiazdkowych. A weź tu wciśnij kolejkę z torami do przedszkolnego obuwia, tudzież skarpetczyny! Wypowiadała się Mądra Pani Co to Wie, że nie należy lekceważyć tego co dziecko chce w prezencie (załóżmy że od Mikołaja) bo jeśli strasznie się starało żeby być grzecznym a nie dostanie tego co chciało, to się strasznie rozczaruje i stwierdzi że nie warto i weźmie i stanie sobie na głowie Z jednej strony przyznam pani rację, z drugiej jednak zastanawiam się ilu rodziców, mimo najszczerszych chęci jest w stanie sprostać takim roszczeniom, tym bardziej że za dwa tygodnie Choinka i dopiero ancymonkom kreatywność w zakresie prezentowym wzrośnie. A już zupełnie z innej strony, muszę się zgodzić z reporterką, że w przypadku kiedy Święty Mikołaj nie przyniesie na Mikołajki tego wymarzonego prezentu, to jest to brutalna ale dobra szkoła dla brzdąca, że nie zawsze otrzymuje się to na co się liczyło, mimo że się na to ciężko i długo pracowało... Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 28.11.06, 14:44 nagare napisała: > Bachula - sama chciałaś Chcialam, to mam Dzieki za stoleczna wersje Mikolajkow. > Wtedy to właśnie koleżanka mi wyjaśniła, że w noc poprzedzającą Mikołaja, jak > dziecko było grzeczne i zostawiło na noc przy łóżku skarpetkę albo wyczyszczony pięknie bucik, to w nocy Mikołaj zostawia tam prezent...... Dzieci warszawskie maja zatem gorzej niz te krakowskie. Bo w Galicji nie trzeba bylo sie wkupywac Mikolajowi- ani skarpeta ani tym bardziej wypucowany bucik nie potrzebne. Wystarczy miec poduszke i spac gleboko )) W kwestii gabarytow prezentow na 6/12 sie zgadza- wszak rozmiar poduszki jest tu ograniczeniem. Pozdrawia Miolajkowo. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 04.12.06, 22:37 Polska telewizja trabi, ze nadchodza swieta. Grecka nadaje, ze Christougenna juz blisko. Wiec moje dziecko dzis wypalilo, calkiem na czasie: - Mamoooo, a ktoredy te Swieta do nas ida??? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 04.12.06, 22:51 przegiecie... jak kocham Krakow to przegiecie... miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3766129.html Odpowiedz Link
babycool Mietly 05.12.06, 15:20 dziewczyny a ja wsrod ozdob tutaj znajduje takie miotelki ozdobne z jakims kokardami lub gwiazdami betlejemskimi. to ma jakies znaczenie czy tak tylko? Odpowiedz Link
koxanaki Re: Boze Narodzenie 06.12.06, 09:39 W mojej ukochanej "trójce" już słychać Przyjaciół Karpia i dla mnie nic tak nie buduje świątecznej atmosfery jak pieśń, która mi się po głowie nieustannie teraz kołacze ...krok po kroczku krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku idąąą święęętaaa idąąą swięęętaaaaa... A czy w Grecji mają jakieś piosenki okolicznosciowe albo nawet coś na kształt naszych kolęd? Czy śpiewają w domach? Czy Wy śpiewacie polskie kolędy? Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 09.12.06, 20:28 Nie wiem dlaczego ale tutaj w Grecji nigdy nie czulam takiej swiatecznej atmosfery z okazji Bozego Narodzenia czy mi sie wydaje czy w Polsce tak inaczej pachnie w swieta???A moze ja jestem dziwna co ?????????? p.s. Jak tu czuc Boze Narodzenie jak dzisiaj caly dzien przelatalam w bluzce z krotkim rekawem??????? Odpowiedz Link
tutanka Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 09:21 to chyba nie chodzi o to, że w Grecji nie czuć atmosfery, ale o to, że generalnie święta nie mają takiej atmosfery jak kiedyś. Gdy w domu są dzieci, to jeszcze nie jest źle - biegają, śmieją się, rozpakowują prezenty, ale tak? Wszyscy tylko siedzą przy stole i jedzą, na drugi dzien znow siedza i jedza i tak mijaja swieta. Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 12:51 Mi sie natomiast wydaje, ze to zalezy od naszych oczekiwac i przyzwyczajen. Jestesmy przyzwyczajone do sniegu, zimna, ktore to kojarzy sie w pierwszym rzedzie ze swietami. I gdy tego braknie, to nawet swiecidelka wygladaja smiesznie. Ja osobiscie spedzilam tutaj swoje pierwsze swieta w tamtym roku i naprawde bylo cudownie. Nie myslalam, ze robiac wszystko sami, bez mojej osobistej rodziny uda nam sie odtworzyc atmosfere swiat. A udalo i mysle, ze z roku na rok bedzie lepiej Doszlam do wniosku, ze w swieta moge ale plakac i sie uzalac nad soba, ze jestem daleko i wszystko nie tak, albo wziasc sie w garsc i usmiechnac i wykorzystac ten okres, jak najlepiej. Bo przeciez, mimo placzu 24 grudnia by mnie nie ominal No, takie sa moje doswiadczenia z wigilia w cieplym kraju. Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 18:54 Sylwia cos ty nie jestes dziwna!!! Normalka, ze swieta w polsce w domu sa czyms dla nas "najprawdziwszym" i inne to tylko imitacja w pewnym sensie. Ja zaczelam do tego podchodzic tak, jak juz napisalam w poprzednim poscie, ale zawsze pozostaja te wspomnienia z dziecinstwa, kiedy to swieta byly takie jak byc powinny... hmmmm... troche wiec jest to skomplikowana sprawa na to wychodzi... A spiewasz greckie kolendy? ja jestem niereformowalna pod tym wzgledem, polskie i koniec. angielskie moga byc jako pioseneczki, ale te nasze krajowe takie najprawdziwsze mi sie wydaja. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 20:14 > A spiewasz greckie kolendy? ja jestem niereformowalna pod tym wzgledem, polskie i koniec. angielskie moga byc jako pioseneczki, ale te nasze krajowe takie najprawdziwsze mi sie wydaja. Oj, ja tez koledowy dinozaur. Spiewac raczej malo spiewam ale slucham Greckie to raczej w kategorii pastoralek i piosenek swiatecznych mi sie wydaja niz koled. Aczkolwiek trudno wybic te "τρίγωνα κάλαντα...." kiedy leca na okraglo jak nie w aucie to z DVD domowego lub w supermarkecie "bo takie nam puszcza pani w przedszkolu, mamo" Polskich moje dziewczyny zato nie bardzo chca sluchac bo albo za "smutne" (Mazowsze) albo "dziwne" (Golec Orchestra). Moze macie jakies bardziej rozrywkowe (z punktu widzenia 1.5 i 4.5 rocznych sluchaczek) wersje??????? Jesli tak - poprosze na @- obiecuje nadrobic polski repertuar. Odpowiedz Link
olna Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 22:06 bachula_gr napisała: > Moze macie jakies bardziej rozrywkowe (z punktu widzenia 1.5 i 4.5 rocznych > sluchaczek) wersje??????? Jesli tak - poprosze na @- obiecuje nadrobic polski > repertuar. > Mysmy kiedys mieli plyte z koledami dla dzieci Arki Noego.Moim sie bardzo podobala bo rzeczywiscie bylo to zrobione "na wesolo".plyta niestety gdzies zaginela podczas zimowej wyprawy do Polski(wtedy leciala na okraglo przez 30 godzin w samochodzie-nic wiec dziwniego,ze wbila mi sie w pamiec Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 22:49 ooo olna masz racje, arka jest superowa, sama chetnie slucham!!!! eeh bo swieta to najlepsze byly, jak bylismy mali!!! Odpowiedz Link
olna Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 22:12 Dla mnie swieta tu tez jakies takie nieswiateczne...staramy sie stworzyc atmosfera ze wzgledu na dzieci ale mam wrazenie ,ze nie najlepiej to wychodzi zwlaszcza z tej duchowej strony Swiat.Ale sie staramy,zeby nie kojarzylo sie wylacznie z prezentami i barszczem Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - czytanka szkolna o Grecji 10.12.06, 22:53 Wg portlau "Biblioteka w szkole" swieta w Grecji wygladaja tak: "Greckie Boże Narodzenie jest spokojnym, uroczystym okresem. Gorący okres rozpoczyna się 6 grudnia w dniu Świętego Mikołaja, kiedy to wszyscy wymieniają się podarunkami i trwa aż do 6 stycznia - święta Trzech Króli. Na dzień przed Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem dzieci śpiewają coś na wzór kolęd, chodząc od domu do domu. Te kolędy mają błogosławić domostwa. Często kolędy te są śpiewane przy akompaniamencie małych metalowych trójkącików i małych glinianych bębenków. Za śpiew dzieci często nagradzane są słodyczami i suszonymi owocami. Na prawie każdym stole można znaleźć Christopsomo (Chleb Chrystusa). Jest to okrągły bochenek ozdobiony na szczycie krzyżem, wokół którego ludzie stawiają symbole z ciasta przedstawiające wszystko to, co oznacza długotrwałość. Jeśli biesiadnicy pochodzą z wyspy i są rybakami na ich stole zobaczysz chleb z rybą. Choinki nie są powszechnie używane w Grecji, a prezenty są wręczane 1 stycznia. Obecnie w większych miastach można zobaczyć ulice przystrojone w lampki i dekoracje. Powoli zostaje też przejmowana zachodnia tradycja wysłania kart z życzeniami świątecznymi do przyjaciół i rodziny. W/w tekst i opisy innych krajow tutaj: www.bibliotekawszkole.pl/inne/gazetki/62/index.php Odpowiedz Link
olna Re: Boze Narodzenie - czytanka szkolna o Grecji 11.12.06, 10:19 bachula_gr napisała: > Za śpiew dzieci często nagradzane są słodyczami i suszonymi owocami. Nie wiem jak u was ale u nas spiewajace dzieci totalnie olewaja slodycze.Chca tylko kasy! Co do reszty to nie wiem jak wygladaja tradycyjne greckie Swieta,chociaz mam wrazenie,ze choinki sa juz wszechobecne.No i szal prezentow!Nas tez czeka jeszcze przedswiateczna wyprawa do Jumbo,haha Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 08:18 Co to sie powyrabialo? Nawet piernikowe budowle nie wytrzymuja globalnego ocieplenia... uk.news.yahoo.com/11122006/323/gingerbread-houses-latest-victim-global-warming.html Z budowa naszego piernikowego domku (zainwestowalam w zestaw piernikowego majsterkowicza w IKEI) chyba zaczekamy az do Wigilii w takim razie Odpowiedz Link
nagare Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 16:17 Hm.. mówiąc szczerze to pierwszy raz w życiu widzę takie czekoladowe cacko Nie wiedziałam, że się takie robi...i nawet nie wiedziałabym jak się zabrać za jego budowę =) Bachula - masz jakąś instrukcję? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 12.12.06, 18:05 nagare napisała: > Hm.. mówiąc szczerze to pierwszy raz w życiu widzę takie czekoladowe cacko > Nie wiedziałam, że się takie robi...i nawet nie wiedziałabym jak się zabrać za jego budowę =) Bachula - masz jakąś instrukcję? Nagare, cacka nie tyle czekoladowe co piernikowe. Ja sie specjalizuje w pierniczkach z dziurka czyli choinkowych- wczoraj rozpoczelysmy z dziewczynami tegoroczna produkcje, przepis wrzuce potem na forum, jak dokoncze tropienie macznych sladow w dom . Ale sa w sprzedazy gotowe zestawy do produkcji piernikowego domku. Otwierasz pudelko, a tam cztery sciany, dach, komin etc. Zamiast kleju produkujesz lukier i bawisz sie najpierw w sklejanie a potem ozdabianie. Jak wynika z cytowanego wczesniej artykulu nie nalezy sie spieszyc z produkcja bo globalne ocieplenie planety nie sprzyja trwalosci takich aromatycznych budowli. My mamy z IKEA (wszak to szwedzka specjalnosc): (na dole strony po prawej) www.ikea.com.sg/store_services/swedish_market.asp .... ale znalazlam tez taki: www.allegro.pl/item147627534__m]_domek_z_piernika_do_samodzielnej_budowy_haribo.html A tutaj nasza- znaczy sie torunska- piernikowa strona: www.torunskiepierniki.pl/oferta/index.php SMACZNEGO i udanych konstrukcji wszystkim piernikowym budowniczym zycze. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - domek z piernika- inspiracje 12.12.06, 18:19 jeszcze kilka pomyslow: www.eastofthesun.com/pi7/gingerbread.htm www.janbrett.com/images/index_gingerbread_house.jpg www.westernsilver.com/silver_christmas_ornament_pics/reed_barton/C2282_Gingerbread_House_l.jpg Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 12.12.06, 19:46 Ojej, bachula ale mi przypomnialas... siedze i sie usmiecham Moja siostra zawsze kleila, a potem razem zjadalysmy ten domek Ale jak to dawno bylo! Ona go wszak w przedszkolu zaczela kleic! A potem w domu z mama Ja dwa lata temu ta w tym wyreczylam i stworzylam takie cudo Ale lukier tez trzeba umiejetnie, bo sie nie sklei. ehhhh, i to sa imbirowe ciasteczka... ginger cookies mniaaaaam, polecam maja w ikei Odpowiedz Link
olna Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 14.12.06, 16:42 A mi wlasnie przywieziono z Polski piernik od Mamy.Nie macie pojecia jak pachnie... Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 20:52 „Zobaczyłem na ulicy zmarzniętą dziewczynkę drżała w lichutkiej sukience, z nikłą nadzieją na przyzwoity posiłek. Z gniewem powiedziałem do Boga: Dlaczego na to zezwoliłeś? Dlaczego nic nie robisz w tej sprawie? Przez moment Bóg nie powiedział nic. Tamtej nocy odpowiedział zupełnie niespodziewanie: Z całą pewnością zrobiłem coś w tej sprawie. Stworzyłem Ciebie.” Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 15.12.06, 21:15 Moja siostra co roku organizuje Mikolajki dla dzieci z Domu Dziecka w naszym miescie w liscie jaki dostala z podziekowaniami byl wlasnie ten wierszyk i sobie przywlaszczylam Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 15.12.06, 21:17 U nas szal swiateczny w pelni dzisiaj dostalismy zamowienie na 280 ksiazek do przedszkola i wszystkie trzeba zapakowac w piekny papier.Kto chetny do pomocy????????????????? Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie 19.12.06, 14:08 tak siedze przed kompem, patrze przez okno zimno, wieje, pada deszc, cale niebo w chmurach; ja sie przeziebilam, i gdzie tu atmosfera swiat? rodzina daleko, no takk, tak wiem jest ta grecka, ale to nie to samo co mama babcia, ciocie, kuzyni no i jeszce to... pierwsze swiata bez dziadka oj chyba dzis nie mam chumoru jakas deprecha i mnie w koncu dopadla; ale powiedzcie dla nas zyjacych za granica nigdy nie bedzie swiat tak jak sobei wymarzymy, bo czy tu czy tam zawsze za kims bedziemy tesknic,ech... Odpowiedz Link
sylwialew Re: Boze Narodzenie 19.12.06, 21:57 No wlasnie :To nie to samo buuuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
koxanaki dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 09:23 koniecznie z głośnikami i do końca - powinno pomóc tym, którzy jeszcze świat nie czują www.thecompassgroup.biz/merryxmas.swf Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 17:47 Fantasyczne !!!!!!!!!!!!!!!!! Ale widać jak dziewczyny zajęte, tylko jeden wpis przez cały dzień. Ja właśnie siadłam, cisz spokój, Pati poszła z tatą na spacer. Cały dzień na wysokich obotach. Odpowiedz Link
flisvos Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 18:14 juz trzeci raz slucham super Odpowiedz Link
nagare Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 25.12.06, 15:35 płaczę ) rewelacja! No to śpiewane teraz będzie. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 28.12.06, 14:55 ja: popatrz - Matka Boska z Dzieciatkiem dziecie: ale ladna, a Ojciec Boski gdzie??? Zaraz ide na popoludniowy spaer to sobie poszukamy Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:03 Zwijacie choinki greckim czy polskim sposobem? Mam na mysli to kiedy w Waszych domach w Grecji konczy sie czas dekoracji bozonarodzeniowych. Do zeszlego roku swietowalismy polskim sposobem czyli do poczatkow lutego ale w tym roku dzis zakonczylam zbieranie dekoracji i ich magazynowanie do 12-2007. I tak sie tylko zastanawiam czy moja sztuczna sosenka zrzuca swoje plastikowe igielki bo: 1/ jest takiej fatalnej jakosci 2/ jest taka fenomenalna podrobka? Odpowiedz Link
annielika Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:36 my greckim, wiec juz dekoracji pare dni nie ma. na szczescie bylam w polsce i osobiscie tego nie musialam robic Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:48 no u nas tez grecki system, wszystko wyniesione do piwnicy i czeka na wizyte za niecale 12 miesiecy; nawet sklepy tez juz wrocily do "normy" Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie 12.01.07, 00:47 a propo swiat poczytajcie, ja sie poplakalam ze smiechu))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=54185799&v=2&s=0 Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 10:37 Tak jak w Polsce trwa sezon na spotkania oplatkowe (glwonie przez BN) tak w Grecji czas niekonczacych sie imprez pt Vassilopita (zdecydowanie po BN i NRoku). W poszukiwaniu pieniazka a wiec i gwarancji szczescia w Nowym Roku kroja pite tancerze, sportowcy, emeryci, kola gospodyn wiejskich etc. A dzis moje dziecko ma Vassilopita Party w przedszkolu. Przedszkolaki (4 i 5 latki) beda przygotowywac swoja wlasna pite, od podstaw. Przezornie ubralam dziecko na bialo Przygotuja, przedszkolna kuchnia uzyczy piekarnika a potem beda zajadac. Strasznie to fajne i mile, nie sadzicie? PS - ja chce do przedszkola, do grupy 5lat+.... PS /2/ - udalo Wam sie kiedys znalezc monete? Mnie raz jedyny, podczas mojego pierwszego zimowego pobytu w Grecji w sylwetrowej kreatopicie ale z perspektywy czasu przekonuje sie, ze cale zdarzenie bylo ukartowane Odpowiedz Link
olna Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 13:48 U nas w szkole Vasilopita byla tydzien temu.Osobno w kazdej klasie,no i nipio oczywiscie tez.Szczesliwiec otrzymywal gre od komitetu rodzicielskiego.Moje dzieciaki sie nie zalapalyAle bylo sympatycznie. A w domu ciagle swiatecznie za sprawa najmlodszego,ktory min.raz dziennie musi wysluchac plyty z polskimi koledami. Odpowiedz Link
flisvos Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 14:10 fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycje a jesli chodzi o pieniazek to moj ukochany znalazl w tym roku Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 16:55 flisvos napisała: > fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycje Fajne jest to, ze kobitkom sie chce i nie tyle przynosza gotowa pite z cukierni i kroja a PIEKA z cztero i pieciolatkami. Niech sie dzieciaki namecza zanim wtrabia Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Boze Narodzenie 26.01.07, 13:21 flisvos napisała: > fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycje Jeszcze jedna tradycja przedszkona... Dzieciaki pisaly a razej glownie rysowaly zbiorowy list do Wasyla w sprawie prezentow. List zostal wyslany w wielkiej kopercie z przedszkola. Kilka dni temu przedszkolaki dostaly oficjalne pismo od ELTA (Poczta Grecka), zapewniajace je, ze owy list zostal dostarczony do brodatego grubasa i poczta ma nadzieje, ze wszyscy dostali swoje wymarzone prezenty. ) Odpowiedz Link