Dodaj do ulubionych

Boze Narodzenie

09.11.06, 21:22
Dzisiaj przezylam pierwszy przed Bozo Narodzeniowy szok na wystawie choinka w
kolorze CZARNYM (tak dobrze widzicie) ubrana na srebrno.I co o tym myslicie????
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 14:43
      Na wystawie sklepowej- ok, w domu- nigdy.
      U nas we wsi tez pierwsza knajpa zrobila porzadki w piwnicy i wyciaganela
      choinke na ulice juz teraz. na szczescie jeszcze jej nie przystroii.

Ja w ramach wlasnych przygotowan zamowilam dzis stos kartek BN z UNICEFu.
      www.unicef.gr/shop_products.php?cat=172
      Polecam bo sa sliczne a poza tym wiadomo gdzie idzie kasa (no czesc tej kasy),
      a same kartki od nich do mnie bardzo sprawnie via poczta grecka.

PS - a samych Swiat BN w Grecji nie cierpie ale nie mam wyjscia bo szczyt
      sezonu zamyka mi droge do PL ;-(
      • ana_mama_patrycji Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 15:16
        W centrum Aten również robi się świątecznie smile ale dla mnie Boże Narodzenie to
        śnieg skrzypiący pod stopami i rodzinna atmosfera. W tym roku muszę jednak
        zrobić sztuczny śnieg i atmosferę rodzinną w greckim domu sad
      • nagare Re: Boze Narodzenie 17.11.06, 16:08
        Bachula a czemu, jeśli wolno spytać, nie cierpisz świąt w Grecji? Z przyczyn
        zawodowych - bo szczyt sezonu i duzo pracy - czy też z jakiegoś innego
        względu?...

Mnie sezon Świąteczny z kolei odcina drogę, tyle że do Grecji - ze względu na
        ceny biletów lotniczych sad
    • flisvos Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 20:39
      hhmmm boze narodzenie w grecji; moje w tym roku bedzie drugie.
      juz sama nie pamietam ile choinek ubralam, chyba bedzie z siedemsmile bo
      spotykalismy sie u kazdego w domu na poltkach przedswiatecznych i planowaniu
      prezentow.
      bylo bardzo sympatycznie, 25go spotkalismy sie cala rodzina na kolacji(a
      duuuuza rodzinke mamy) kazdy przyniosl cos do jedzenka(ja oczywiscie po polsku,
      a co) posiedzielismy pogadalismy, a pozneij wszycy mlodsi poszlismy do klubu i
      buzuki. wiec czas spedzony jak najbardziej mile i przyjemnie.
    • annielika Re: Boze Narodzenie 15.11.06, 20:56
      a u nas wyglada to tak, ze 24 grudnia cala rodzina od rana do nocy gotuje, bo 25
      sa imieniny nie-tescia i cala rodzina sie schodzi. ale w tamtym roku (moje
      pierwsze swieta w grecji) to ja zrobilam wigilie i zaprosilismy rodzicow i
      siostre do nas. jedzenie bylo polsko-szwedzkie, na koniec oczywiscie prezenty.
      wiec typowe swieta, jak u mnie w domu. 25 i 26 bylismy u nie-tesciow, ja
      przynioslam rowniez swoje jedzenie, ktore moglam sobie jesc i nie ruszac tych
      mies mies mies greckich. greckie jedzenie jest dobre, ale musi jeszcze troche
      czasu minac, bym uznala je za swoje, a do tego czasu swieta oznaczaja w/w
      jedzonko dla mnie.

dodam, ze byly to dodatkowo pierwsze swieta razem z moim ukochancem, wiec byly
      dlatego dodatkowo wazne dla nas, jako pary.

w sumie bylo niesamowicie milo i w tym roku czekam na swieta z utesknieniem.
      aaa, tylko ze dekoracje swiateczna zrobie wczesniejsmile
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 13:20
      Dla wszytskich niewyzytych artystycznie tudziez na wypadek wagarow w greckich
      przedszkolach i szkolach czyli na zajecia plastyczne w domowym przedszkolu i
      nie tylko:

www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_bozonarodzeniowe_papierowa_gwiazdka_3d.shtml
      www.kuradomowa.com/dzieci/aniolek_z_papieru.shtml
      www.kuradomowa.com/dzieci/zimowa_choinka_z_papieru.shtml
      www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_choinkowe_girlandy_z_papieru.shtml
      i wiele innych:
      www.kuradomowa.com/zrobtosama/ozdoby_choinkowe_z_papieru.html
      POWODZENIA!!!!
      Ps - swoja droga super nazwa strony ta www.kuradomowa.com wink))
      • flisvos Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 14:23
        bosz ale mi sie przedszkole i podstawowka przypomnialosmile)
        ja uwielbialam robic te gwiazdkismile
        • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 15:49
          Flisvos, to na co czekasz? Kompletuj sprzety i rozpocznij masowa produkcje!
          Grecy sa generalnie ciency w te kloci, wszytskokupne wiec oze to bylby niezly
          sposob na dodatkowy grosz przed i na Gwiazdke?
      • ana_mama_patrycji Re: Boze Narodzenie - plastyka i zpt w jednym 17.11.06, 17:49
        Świetne linki Bachula przydadzą się będziemy się przygotowywać do świąt razem z
        Pati smile
    • sylwialew Re: Boze Narodzenie 19.11.06, 08:52
      Bachula ale mi przypomnialas takie gwiazdki robilismy zawsze w domu z mamusia
      buuuuuuuuuu
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 20.11.06, 10:06
      Tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37229&w=52370431
      sie zaczuna fajny watek, mysle.
    • flisvos Re: Boze Narodzenie 23.11.06, 21:22
      wlasnei u nas zaczynaja sie pojawiac ozdoby swiateczne, a przyznam ze kerkira w
      swiata wyglada cuuudownie!!! ja uwialbiam to wszystko
      Polki w Grecji
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 24.11.06, 20:53
      www.favretto.net/spiegazione_lavori/angeli/angeli_con_la_pasta.htm
    • bachula_gr Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 27.11.06, 14:13
      Jak rozwiazujecie, takze logistyzne powyzszy "dylemat". Prezenty wylawiacie z
      komina raz, dwa a moze trzy razy? wink

Ja z Krakowa wiec zasadnicze prezenty zawsze podrzucal nam pod choinke Aniolek
      w Wigilie a wczesniej Sw. Mikolaj 6/12 zaopatrywal w slodycze pod poduszka.
      Jasny uklad. Tutaj jak wiadomo Sw.Wasyl fatyguje sie dopiero w Sylwestra.

W zeszlym roku, jak juz pierwordna dorosla do etapu pytan szczegolowych i
      listow z preferencjami, postanowilam zunifikowac polsko-greckie tradycje i
      wyeliminowac (z bolem serca ale jednak) Aniolka pozostawiajac jeno Sw.Mikolaja
      Prezenty 24/12 tylko skoro odwiedza nas Mikolaj. No bo jak wytlumaczyc, ze
      najpierw Mikolaj przychodzi 6-go a potem 24-go? wink
      To chyba pytanie glownie do Warszawianek bo Aniolek to malopolski "patent" a w
      stolicy chyba Mikolaj, nie?
      • nagare Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 27.11.06, 20:38
        Bachula - sama chciałaś smile Kto chce niech czyta bo trochę długie. Jeśli chodzi
        o Mikołajki w oczach Warszawianki - napisałam to w zeszłym roku ale chyba nadal
        aktualne wink Dodam tylko że w Wawie Aniołek o ile mi wiadomo, ma jedynie funkcję
        zawiśnięcia na choince i nie spotkałam się żeby ktokolwiek inny przynosił
        prezenty niż Św. Mikołaj...a że i 6 i 24 grudnia...renifery mają widocznie
        turbodoładowanie wink

Jak byłam taka tycia, tycia i nawet potem trochę większa nie było tradycji
        Mikołajkowych upominków, albo jakoś mnie i moich rówieśników to skutecznie
        omijało.
        Pamiętam, że pierwszy raz usłyszałam o tym zwyczaju, gdzieś w pierwszych
        klasach szkoły podstawowej i to w dość brutalny sposób, ponieważ jedna z
        koleżanek w klasie zapytała, co też znalazłam w skarpecie?...
        No kurcze, co normalne przeciętne dziecko może tam znaleźć? Z przykrością
        stwierdzam, że niewiele i co gorsza nawet nie przyszłoby mi do głowy
        czegokolwiek tam szukać.
        Wtedy to właśnie koleżanka mi wyjaśniła, że w noc poprzedzającą Mikołaja, jak
        dziecko było grzeczne i zostawiło na noc przy łóżku skarpetkę albo wyczyszczony
        pięknie bucik, to w nocy Mikołaj zostawia tam prezent (nie no, nie byliśmy tacy
        już naiwni żeby wierzyć w tłustego dziadka w czerwonych szmatkach, co nie
        zmieniało faktu, że prezencik choćby mały, zawsze mile był widziany).
        Nawet nie byłam zła, że nic mi tym razem nie zostawił - ale sama sobie byłam
        winna - na próżno było szukać w okolicy łóżka skarpety albo buta (w dodatku
        wyczyszczonego wink))) ). W rok później jednak pomna instrukcji, wyczyściłam swój
        bucik i ustawiłam elegancko przy łóżku, budząc tym w domu nie lada
        konsternację.
        Obudziłam się rano i w pierwszym odruchu sięgnęłam bucika, żeby zobaczyć co też
        się w nim magicznego znalazło...no i znowu rozczarowanie. Bucik jak stał, tak
        stał i nic się w jego zawartości nie zmieniło. Oczywiście moje
        bycie "grzecznym" było mocno dyskusyjne i po prostu mogłam nie zasłużyć, ale
        tym razem zawiodła instytucja rodzica, która nie spotkała mojej koleżanki z
        klasy i której nikt nie powiedział że taki zwyczaj na tym świecie obowiązuje.
        Rodzice, z resztą nie tylko moi ale i moich znajomych, zostali poinstruowani i
        odtąd co roku pod poduszką (rodzice otrzymali zupgradeowaną wersję w której
        należy wsadzać upominek pod poduszkę - oczywiście bądźmy szczerzy, nikomu z nas
        przecież nie chciało się czyścić butów...) znajdowaliśmy jakieś drobiazgi.
        Podkreślam drobiazgi, bo to i czasy były ciężkie a i tak się przyjęło, że na
        Mikołajki daruje się słodycze, może małą maskotkę, coś małego a te "duże"
        wymarzone prezenty zarezerwowane były na Boże Narodzenie.
        Czasy się zmieniły a i człowiek wyrósł i nie w głowie mu gmeranie w skarpecie,
        tudzież w buciku tylko dlatego, że 6 grudnia, No chyba, że ma dzieci swoje albo
        prawie swoje, to wtedy obejmuje stanowisko Mikołaja, obowiązanego zrobić
        skarpetowy wkład co by się malec jeden z drugim rano ucieszył i nie miał
        smutnej minki w przedszkolu, że inne dzieci dostały a on nie.
        Tylko, że nie wiem jakich rozmiarów musi być ta dzisiejsza skarpeta, skoro jak
        usłyszałam wczoraj w TV, kaliber prezentów ewaluował do tych prezentów
        gwiazdkowych. A weź tu wciśnij kolejkę z torami do przedszkolnego obuwia,
        tudzież skarpetczyny!
        Wypowiadała się Mądra Pani Co to Wie, że nie należy lekceważyć tego co dziecko
        chce w prezencie (załóżmy że od Mikołaja) bo jeśli strasznie się starało żeby
        być grzecznym a nie dostanie tego co chciało, to się strasznie rozczaruje i
        stwierdzi że nie warto i weźmie i stanie sobie na głowie wink

Z jednej strony przyznam pani rację, z drugiej jednak zastanawiam się ilu
        rodziców, mimo najszczerszych chęci jest w stanie sprostać takim roszczeniom,
        tym bardziej że za dwa tygodnie Choinka i dopiero ancymonkom kreatywność w
        zakresie prezentowym wzrośnie. A już zupełnie z innej strony, muszę się zgodzić
        z reporterką, że w przypadku kiedy Święty Mikołaj nie przyniesie na Mikołajki
        tego wymarzonego prezentu, to jest to brutalna ale dobra szkoła dla brzdąca, że
        nie zawsze otrzymuje się to na co się liczyło, mimo że się na to ciężko i długo
        pracowało...
        • bachula_gr Re: Mikolaj vs Wasyl vs Aniolek/Gwiazdor/Gwiazdka 28.11.06, 14:44
          nagare napisała:
          > Bachula - sama chciałaś smile

Chcialam, to mam wink Dzieki za stoleczna wersje Mikolajkow.

> Wtedy to właśnie koleżanka mi wyjaśniła, że w noc poprzedzającą Mikołaja, jak
          > dziecko było grzeczne i zostawiło na noc przy łóżku skarpetkę albo
          wyczyszczony pięknie bucik, to w nocy Mikołaj zostawia tam prezent......

Dzieci warszawskie maja zatem gorzej niz te krakowskie. Bo w Galicji nie trzeba
          bylo sie wkupywac Mikolajowi- ani skarpeta ani tym bardziej wypucowany bucik
          nie potrzebne. Wystarczy miec poduszke i spac gleboko wink))
          W kwestii gabarytow prezentow na 6/12 sie zgadza- wszak rozmiar poduszki jest
          tu ograniczeniem.

Pozdrawia Miolajkowo.

• bachula_gr Re: Boze Narodzenie 04.12.06, 22:37
      Polska telewizja trabi, ze nadchodza swieta. Grecka nadaje, ze Christougenna
      juz blisko. Wiec moje dziecko dzis wypalilo, calkiem na czasie:
      - Mamoooo, a ktoredy te Swieta do nas ida???
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 04.12.06, 22:51
      przegiecie... jak kocham Krakow to przegiecie...
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3766129.html
      • babycool Mietly 05.12.06, 15:20
        dziewczyny a ja wsrod ozdob tutaj znajduje takie miotelki ozdobne z jakims
        kokardami lub gwiazdami betlejemskimi. to ma jakies znaczenie czy tak tylko?
    • koxanaki Re: Boze Narodzenie 06.12.06, 09:39
      W mojej ukochanej "trójce" już słychać Przyjaciół Karpia i dla mnie nic tak
      nie buduje świątecznej atmosfery jak pieśń, która mi się po głowie nieustannie
      teraz kołacze ...krok po kroczku krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku
      idąąą święęętaaa idąąą swięęętaaaaa... A czy w Grecji mają jakieś piosenki
      okolicznosciowe albo nawet coś na kształt naszych kolęd? Czy śpiewają w domach?
      Czy Wy śpiewacie polskie kolędy?
    • sylwialew Re: Boze Narodzenie 09.12.06, 20:28
      Nie wiem dlaczego ale tutaj w Grecji nigdy nie czulam takiej swiatecznej
      atmosfery z okazji Bozego Narodzenia czy mi sie wydaje czy w Polsce tak inaczej
      pachnie w swieta???A moze ja jestem dziwna co ??????????

p.s.
      Jak tu czuc Boze Narodzenie jak dzisiaj caly dzien przelatalam w bluzce z
      krotkim rekawem???????smile
      • tutanka Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 09:21
        to chyba nie chodzi o to, że w Grecji nie czuć atmosfery, ale o to, że
        generalnie święta nie mają takiej atmosfery jak kiedyś.
        Gdy w domu są dzieci, to jeszcze nie jest źle - biegają, śmieją się,
        rozpakowują prezenty, ale tak? Wszyscy tylko siedzą przy stole i jedzą, na
        drugi dzien znow siedza i jedza i tak mijaja swieta.
        • annielika Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 12:51
          Mi sie natomiast wydaje, ze to zalezy od naszych oczekiwac i przyzwyczajen.
          Jestesmy przyzwyczajone do sniegu, zimna, ktore to kojarzy sie w pierwszym
          rzedzie ze swietami. I gdy tego braknie, to nawet swiecidelka wygladaja
          smiesznie. Ja osobiscie spedzilam tutaj swoje pierwsze swieta w tamtym roku i
          naprawde bylo cudownie. Nie myslalam, ze robiac wszystko sami, bez mojej
          osobistej rodziny uda nam sie odtworzyc atmosfere swiat. A udalo i mysle, ze z
          roku na rok bedzie lepiejsmile

Doszlam do wniosku, ze w swieta moge ale plakac i sie uzalac nad soba, ze jestem
          daleko i wszystko nie tak, albo wziasc sie w garsc i usmiechnac i wykorzystac
          ten okres, jak najlepiej. Bo przeciez, mimo placzu 24 grudnia by mnie nie
          ominalwink No, takie sa moje doswiadczenia z wigilia w cieplym kraju.
      • annielika Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 18:54
        Sylwia cos ty nie jestes dziwna!!! Normalka, ze swieta w polsce w domu sa czyms
        dla nas "najprawdziwszym" i inne to tylko imitacja w pewnym sensie. Ja zaczelam
        do tego podchodzic tak, jak juz napisalam w poprzednim poscie, ale zawsze
        pozostaja te wspomnienia z dziecinstwa, kiedy to swieta byly takie jak byc
        powinny...

hmmmm... troche wiec jest to skomplikowana sprawa na to wychodzi... smile

A spiewasz greckie kolendy? ja jestem niereformowalna pod tym wzgledem, polskie
        i koniec. angielskie moga byc jako pioseneczki, ale te nasze krajowe takie
        najprawdziwsze mi sie wydaja.
        • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 20:14
          > A spiewasz greckie kolendy? ja jestem niereformowalna pod tym wzgledem,
          polskie i koniec. angielskie moga byc jako pioseneczki, ale te nasze krajowe
          takie najprawdziwsze mi sie wydaja.

Oj, ja tez koledowy dinozaur. Spiewac raczej malo spiewam ale slucham wink
          Greckie to raczej w kategorii pastoralek i piosenek swiatecznych mi sie wydaja
          niz koled. Aczkolwiek trudno wybic te "τρίγωνα κάλαντα...." kiedy leca na
          okraglo jak nie w aucie to z DVD domowego lub w supermarkecie "bo takie nam
          puszcza pani w przedszkolu, mamo" smile

Polskich moje dziewczyny zato nie bardzo chca sluchac bo albo za "smutne"
          (Mazowsze) albo "dziwne" (Golec Orchestra).

Moze macie jakies bardziej rozrywkowe (z punktu widzenia 1.5 i 4.5 rocznych
          sluchaczek) wersje??????? Jesli tak - poprosze na @- obiecuje nadrobic polski
          repertuar.
          • olna Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 22:06
            bachula_gr napisała:
            > Moze macie jakies bardziej rozrywkowe (z punktu widzenia 1.5 i 4.5 rocznych
            > sluchaczek) wersje??????? Jesli tak - poprosze na @- obiecuje nadrobic polski
            > repertuar.
            >
            Mysmy kiedys mieli plyte z koledami dla dzieci Arki Noego.Moim sie bardzo
            podobala bo rzeczywiscie bylo to zrobione "na wesolo".plyta niestety gdzies
            zaginela podczas zimowej wyprawy do Polski(wtedy leciala na okraglo przez 30
            godzin w samochodzie-nic wiec dziwniego,ze wbila mi sie w pamiecsmile
            • annielika Re: Boze Narodzenie - koledy 10.12.06, 22:49
              ooo olna masz racje, arka jest superowa, sama chetnie slucham!!!! eeh bo swieta
              to najlepsze byly, jak bylismy mali!!!
      • olna Re: Boze Narodzenie 10.12.06, 22:12
        Dla mnie swieta tu tez jakies takie nieswiateczne...staramy sie stworzyc
        atmosfera ze wzgledu na dzieci ale mam wrazenie ,ze nie najlepiej to wychodzi
        zwlaszcza z tej duchowej strony Swiat.Ale sie staramy,zeby nie kojarzylo sie
        wylacznie z prezentami i barszczem
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - czytanka szkolna o Grecji 10.12.06, 22:53
      Wg portlau "Biblioteka w szkole" swieta w Grecji wygladaja tak:

"Greckie Boże Narodzenie jest spokojnym, uroczystym okresem. Gorący okres
      rozpoczyna się 6 grudnia w dniu Świętego Mikołaja, kiedy to wszyscy wymieniają
      się podarunkami i trwa aż do 6 stycznia - święta Trzech Króli. Na dzień przed
      Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem dzieci śpiewają coś na wzór kolęd, chodząc od
      domu do domu. Te kolędy mają błogosławić domostwa. Często kolędy te są śpiewane
      przy akompaniamencie małych metalowych trójkącików i małych glinianych
      bębenków. Za śpiew dzieci często nagradzane są słodyczami i suszonymi owocami.
      Na prawie każdym stole można znaleźć Christopsomo (Chleb Chrystusa). Jest to
      okrągły bochenek ozdobiony na szczycie krzyżem, wokół którego ludzie stawiają
      symbole z ciasta przedstawiające wszystko to, co oznacza długotrwałość. Jeśli
      biesiadnicy pochodzą z wyspy i są rybakami na ich stole zobaczysz chleb z rybą.
      Choinki nie są powszechnie używane w Grecji, a prezenty są wręczane 1 stycznia.

Obecnie w większych miastach można zobaczyć ulice przystrojone w lampki i
      dekoracje. Powoli zostaje też przejmowana zachodnia tradycja wysłania kart z
      życzeniami świątecznymi do przyjaciół i rodziny.

W/w tekst i opisy innych krajow tutaj:
      www.bibliotekawszkole.pl/inne/gazetki/62/index.php
      • olna Re: Boze Narodzenie - czytanka szkolna o Grecji 11.12.06, 10:19
        bachula_gr napisała:
        > Za śpiew dzieci często nagradzane są słodyczami i suszonymi owocami.

Nie wiem jak u was ale u nas spiewajace dzieci totalnie olewaja slodycze.Chca
        tylko kasy!
        Co do reszty to nie wiem jak wygladaja tradycyjne greckie Swieta,chociaz mam
        wrazenie,ze choinki sa juz wszechobecne.No i szal prezentow!Nas tez czeka
        jeszcze przedswiateczna wyprawa do Jumbo,haha

• bachula_gr Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 08:18
      Co to sie powyrabialo? Nawet piernikowe budowle nie wytrzymuja globalnego
      ocieplenia...
      uk.news.yahoo.com/11122006/323/gingerbread-houses-latest-victim-global-warming.html

Z budowa naszego piernikowego domku (zainwestowalam w zestaw piernikowego
      majsterkowicza w IKEI) chyba zaczekamy az do Wigilii w takim razie wink
      • nagare Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 16:17
        Hm.. mówiąc szczerze to pierwszy raz w życiu widzę takie czekoladowe cacko smile
        Nie wiedziałam, że się takie robi...i nawet nie wiedziałabym jak się zabrać za
        jego budowę =)
        Bachula - masz jakąś instrukcję? wink
        • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 12.12.06, 18:05
          nagare napisała:

> Hm.. mówiąc szczerze to pierwszy raz w życiu widzę takie czekoladowe cacko smile
          > Nie wiedziałam, że się takie robi...i nawet nie wiedziałabym jak się zabrać
          za jego budowę =) Bachula - masz jakąś instrukcję? wink

Nagare, cacka nie tyle czekoladowe co piernikowe.
          Ja sie specjalizuje w pierniczkach z dziurka czyli choinkowych- wczoraj
          rozpoczelysmy z dziewczynami tegoroczna produkcje, przepis wrzuce potem na
          forum, jak dokoncze tropienie macznych sladow w dom wink.
          Ale sa w sprzedazy gotowe zestawy do produkcji piernikowego domku. Otwierasz
          pudelko, a tam cztery sciany, dach, komin etc. Zamiast kleju produkujesz lukier
          i bawisz sie najpierw w sklejanie a potem ozdabianie. Jak wynika z cytowanego
          wczesniej artykulu nie nalezy sie spieszyc z produkcja bo globalne ocieplenie
          planety nie sprzyja trwalosci takich aromatycznych budowli.

My mamy z IKEA (wszak to szwedzka specjalnosc):
          (na dole strony po prawej)
          www.ikea.com.sg/store_services/swedish_market.asp
          .... ale znalazlam tez taki:
          www.allegro.pl/item147627534__m]_domek_z_piernika_do_samodzielnej_budowy_haribo.html

A tutaj nasza- znaczy sie torunska- piernikowa strona:
          www.torunskiepierniki.pl/oferta/index.php

SMACZNEGO i udanych konstrukcji wszystkim piernikowym budowniczym zycze.
          • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - domek z piernika- inspiracje 12.12.06, 18:19
            jeszcze kilka pomyslow:
            www.eastofthesun.com/pi7/gingerbread.htm
            www.janbrett.com/images/index_gingerbread_house.jpg
            www.westernsilver.com/silver_christmas_ornament_pics/reed_barton/C2282_Gingerbread_House_l.jpg
          • annielika Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 12.12.06, 19:46
            Ojej, bachula ale mi przypomnialas... siedze i sie usmiechamsmile Moja siostra
            zawsze kleila, a potem razem zjadalysmy ten domeksmile Ale jak to dawno bylo! Ona
            go wszak w przedszkolu zaczela kleic! A potem w domu z mamasmile Ja dwa lata temu
            ta w tym wyreczylam i stworzylam takie cudosmile Ale lukier tez trzeba umiejetnie,
            bo sie nie sklei.

smile ehhhh, i to sa imbirowe ciasteczka... ginger cookiessmile mniaaaaam, polecam
            maja w ikeismile
            • olna Re: Boze Narodzenie - domek z piernika 14.12.06, 16:42
              A mi wlasnie przywieziono z Polski piernik od Mamy.Nie macie pojecia jak
              pachnie...
    • sylwialew Re: Boze Narodzenie 12.12.06, 20:52
      „Zobaczyłem na ulicy zmarzniętą dziewczynkę
      drżała w lichutkiej sukience,
      z nikłą nadzieją na przyzwoity posiłek.
      Z gniewem powiedziałem do Boga:
      Dlaczego na to zezwoliłeś?
      Dlaczego nic nie robisz w tej sprawie?
      Przez moment Bóg nie powiedział nic.
      Tamtej nocy odpowiedział zupełnie niespodziewanie:
      Z całą pewnością zrobiłem coś w tej sprawie.
      Stworzyłem Ciebie.”
      • olna Re: Boze Narodzenie 14.12.06, 16:43
        Ladne to,Sylwia,takie refleksyjne
    • sylwialew Re: Boze Narodzenie 15.12.06, 21:15
      Moja siostra co roku organizuje Mikolajki dla dzieci z Domu Dziecka w naszym
      miescie w liscie jaki dostala z podziekowaniami byl wlasnie ten wierszyk i sobie
      przywlaszczylam
    • sylwialew Re: Boze Narodzenie 15.12.06, 21:17
      U nas szal swiateczny w pelni dzisiaj dostalismy zamowienie na 280 ksiazek do
      przedszkola i wszystkie trzeba zapakowac w piekny papier.Kto chetny do
      pomocy?????????????????
    • flisvos Re: Boze Narodzenie 19.12.06, 14:08
      tak siedze przed kompem, patrze przez okno zimno, wieje, pada deszc, cale niebo
      w chmurach; ja sie przeziebilam, i gdzie tu atmosfera swiat?
      rodzina daleko, no takk, tak wiem jest ta grecka, ale to nie to samo co mama
      babcia, ciocie, kuzyni no i jeszce to... pierwsze swiata bez dziadkasad
      oj chyba dzis nie mam chumorusmile
      jakas deprecha i mnie w koncu dopadla; ale powiedzcie dla nas zyjacych za
      granica nigdy nie bedzie swiat tak jak sobei wymarzymy, bo czy tu czy tam
      zawsze za kims bedziemy tesknic,ech...
      • sylwialew Re: Boze Narodzenie 19.12.06, 21:57
        No wlasnie :To nie to samo buuuuuuuuuuuuuuuu
    • koxanaki dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 09:23
      koniecznie z głośnikami i do końca - powinno pomóc tym, którzy jeszcze świat
      nie czują smile

www.thecompassgroup.biz/merryxmas.swf
      • ana_mama_patrycji Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 17:47
        Fantasyczne !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale widać jak dziewczyny zajęte, tylko jeden wpis przez cały dzień. Ja właśnie
        siadłam, cisz spokój, Pati poszła z tatą na spacer. Cały dzień na wysokich
        obotach.
      • flisvos Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 23.12.06, 18:14
        juz trzeci raz sluchamsmile
        supersmile
        • nagare Re: dla wczucia się w świąteczną atmosferę ;-) 25.12.06, 15:35
          płaczę smile) rewelacja! No to śpiewane teraz będzie.
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 28.12.06, 14:55
      ja: popatrz - Matka Boska z Dzieciatkiem
      dziecie: ale ladna, a Ojciec Boski gdzie???

Zaraz ide na popoludniowy spaer to sobie poszukamy wink
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:03
      Zwijacie choinki greckim czy polskim sposobem?
      Mam na mysli to kiedy w Waszych domach w Grecji konczy sie czas dekoracji
      bozonarodzeniowych. Do zeszlego roku swietowalismy polskim sposobem czyli do
      poczatkow lutego ale w tym roku dzis zakonczylam zbieranie dekoracji i ich
      magazynowanie do 12-2007.
      I tak sie tylko zastanawiam czy moja sztuczna sosenka zrzuca swoje plastikowe
      igielki bo:
      1/ jest takiej fatalnej jakosci
      2/ jest taka fenomenalna podrobka? wink
      • annielika Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:36
        my greckim, wiec juz dekoracji pare dni nie ma. na szczescie bylam w polsce i
        osobiscie tego nie musialam robicwink
        • flisvos Re: Boze Narodzenie - juz po? 11.01.07, 23:48
          no u nas tez grecki system, wszystko wyniesione do piwnicy i czeka na wizyte za
          niecale 12 miesiecy; nawet sklepy tez juz wrocily do "normy"
    • flisvos Re: Boze Narodzenie 12.01.07, 00:47
      a propo swiat poczytajcie, ja sie poplakalam ze smiechusmile)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=54185799&v=2&s=0
    • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 10:37
      Tak jak w Polsce trwa sezon na spotkania oplatkowe (glwonie przez BN) tak w
      Grecji czas niekonczacych sie imprez pt Vassilopita (zdecydowanie po BN i
      NRoku). W poszukiwaniu pieniazka a wiec i gwarancji szczescia w Nowym Roku
      kroja pite tancerze, sportowcy, emeryci, kola gospodyn wiejskich etc.
      A dzis moje dziecko ma Vassilopita Party w przedszkolu. Przedszkolaki (4 i 5
      latki) beda przygotowywac swoja wlasna pite, od podstaw. Przezornie ubralam
      dziecko na bialo wink Przygotuja, przedszkolna kuchnia uzyczy piekarnika a potem
      beda zajadac.

Strasznie to fajne i mile, nie sadzicie?

PS - ja chce do przedszkola, do grupy 5lat+....

PS /2/ - udalo Wam sie kiedys znalezc monete? Mnie raz jedyny, podczas mojego
      pierwszego zimowego pobytu w Grecji w sylwetrowej kreatopicie ale z perspektywy
      czasu przekonuje sie, ze cale zdarzenie bylo ukartowane wink
      • olna Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 13:48
        U nas w szkole Vasilopita byla tydzien temu.Osobno w kazdej klasie,no i nipio
        oczywiscie tez.Szczesliwiec otrzymywal gre od komitetu rodzicielskiego.Moje
        dzieciaki sie nie zalapalysmileAle bylo sympatycznie.
        A w domu ciagle swiatecznie za sprawa najmlodszego,ktory min.raz dziennie musi
        wysluchac plyty z polskimi koledami.
        • flisvos Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 14:10
          fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycjesmile
          a jesli chodzi o pieniazek to moj ukochany znalazl w tym rokusmile
          • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 23.01.07, 16:55
            flisvos napisała:
            > fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycjesmile

Fajne jest to, ze kobitkom sie chce i nie tyle przynosza gotowa pite z cukierni
            i kroja a PIEKA z cztero i pieciolatkami. Niech sie dzieciaki namecza zanim
            wtrabia wink
            • bachula_gr Re: Boze Narodzenie 26.01.07, 13:21
              flisvos napisała:
              > fajnie, ze i w przedszkolach podtrzymuja tradycjesmile

Jeszcze jedna tradycja przedszkona...
              Dzieciaki pisaly a razej glownie rysowaly zbiorowy list do Wasyla w sprawie
              prezentow. List zostal wyslany w wielkiej kopercie z przedszkola.
              Kilka dni temu przedszkolaki dostaly oficjalne pismo od ELTA (Poczta Grecka),
              zapewniajace je, ze owy list zostal dostarczony do brodatego grubasa i poczta
              ma nadzieje, ze wszyscy dostali swoje wymarzone prezenty.

wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka