Dodaj do ulubionych

zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruksela

05.02.06, 23:42
czesc,

Od tygodnia jestem z rodzina w Anwerpii. Probujemy sie jakos odnalezć:
- znależć mieszkanie do wynajecia (lub niewielki domek). Podobno ładne (ale i
drogie dzieknicce to Kappelen, Ekeren i okolice) - bede wdzieczny za sugestie
- pracuje w Antwerpii ale mieszkanie uzalezniamy bardziej od mozliwosci
kontakut z jezykiem angielskim (byloby idealnie) lub francuskim (jak nie
znajdziemy angielskiego) dla naszego 2letniego synka. Intersuje mnie przede
wszystkim Antwerpia ale do ok 40 km to moge dojezdzac (wiec Bruksel tez -
moze inne ciekawe miejsce dla 3 osobowe rodziny ?)
- znalezlem juz angielskie szkoly w Antwerpii ale: 1. sa drogie 2. zajecie
dopiero od 3 lat

dzieki serdeczne
Mirek
Obserwuj wątek
    • kasiabru Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 06.02.06, 10:01
      Mirek, nie za wczesnie? przeciez takie dziecko moze przyswoic max. 40-50 slow
      na miesiac a musi sie jeszcze przeciez porozumiewac z toba po polsku, prawda?
      daj troche luzu, od 3 lat tez bedzie dobrze.
    • onlyania Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 07.02.06, 15:37
      - pracuje w Antwerpii ale mieszkanie uzalezniamy bardziej od mozliwosci
      > kontakut z jezykiem angielskim (byloby idealnie)

moze w Londynie???
    • paw_dady facansuki w antwerpii? prowokator ;D 08.02.06, 00:58
      Jak chcez mowic po francusku po keido szukasz pracy w karju ktory z tym
      jezykiem walczy? jak sie wydasz szefostwo moze nie byc spejalnie wyrozumiale
      mowiec calkiem powaznie.

Po angielsku sie dogadasz ale spoko w Antwerpii (w jidisz/hebrajskim i arabskim
      i po polsku tez).

Dojazud autem zapomnij wiec szukaj przy linii kolejowej (dworzec Noord w Bxl
      nie chcesz widziec po 18 ;)

Co do przedszkola masz jakies dziwne odjescie - nie wiam jak dlugo chcesz tu
      mieszkac ale posylac do kreszu/kleuterskula dziecko? krzywde mu robiszbo sie na
      ulicy nie dogada za pare lat ani w podstwwowce. a angielskiego sie latwo nauczy
      pozniej.

BTW gratuluje pensji jak idziesz na stale i stac cie na wynajem domu (ok 2,5
      kmies przy belgijskich podatkahc odejmij soebie 5k z pensji brutto ;) ew
      przemysl kwestie wynajecia domku ;D
    • paw_dady no i jak tam 16.02.06, 20:39
      zrealnilems sie z Belgijskimi pensyjkami? pozdruffka ;)
    • sofi75 Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 17.02.06, 14:32
      - znalezlem juz angielskie szkoly w Antwerpii ale: 1. sa drogie 2. zajecie
      dopiero od 3 lat

>>> to jeszcze zalezy, co ktos rozumie przez drogie. Za europejskie w
      bxl "niezrzeszeni" placa 2 k eur.

>>> a ty paw co taki pomocny jestes ? Tyle masz doswiadczen ze zlobkami i
      przedszkolami ? Oulala ...

dag :)
      • paw_dady Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 18.02.06, 00:18
        sofi75 napisała:

> - znalezlem juz angielskie szkoly w Antwerpii ale: 1. sa drogie 2. zajecie
        > dopiero od 3 lat

nie ma rzeczy drogich sa takie, na ktore nas nie stac ;)

> >>> to jeszcze zalezy, co ktos rozumie przez drogie. Za europejskie
        > w
        > bxl "niezrzeszeni" placa 2 k eur.

haha przyjezdzac do Belgii zeby dziecko posylac do angielskojezycznej szkoly ;D
        zocha fajowych kumpli macie ,szacuneczek ;)

> >>> a ty paw co taki pomocny jestes ? Tyle masz doswiadczen ze zlob
        > kami i przedszkolami ? Oulala ...

a ty zocha masz z czym konkretnie doswiadcznia? jestes od roku i dziecko juz w
        wielu zlobkach i przedszkolach mialas? ;D
        • grzegorz_gajowniczek A tak powaznie 18.02.06, 10:53
          A tak na powaznie to jak to wyglada szukanie creche? Slyszalem z dobrych
          zrodel, ze do creche to trzeba dziecko zapisywac na rok przed urodzeniem. No to
          jak to jest? Trzeba jakiegos jasnowidza, nie?

• kasiabru Re: A tak powaznie 18.02.06, 21:18
            tak Grzesiu, trzeba wczesnie.
            Nie to ze na rok, ale przynajmniej jak juz wiesz, ze bedziesz mial to dziecko.
            W formularzu jest rubryczka 'data urodzenia' a w nawiasie 'przewidywana'. A
            plci chyba nie trzeba podawac ;-)
            • paw_dady Re: A tak powaznie 18.02.06, 23:22
              Grzes - u ludzi okres ciazy wynosi 9miesiecy a dziecka NIE oddajesz do kresz
              zaraz przy porodzie prawda? wiec jak zona wie ze jest w ciazy ale jak wiesz ze
              wyjezdzaszz sluzbowo a masz pomocnych sasiadow nei musisz sie jeszcze martwic ;D
        • sofi75 Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 18.02.06, 15:38
          > a ty zocha masz z czym konkretnie doswiadcznia? jestes od roku i dziecko juz
          w wielu zlobkach i przedszkolach mialas? ;D

>>> wiesz, ja patriotka jestem. Nie pozwole zeby dziecko w domu do matki w
          jezyku barbarzyncow mowilo (przepraszam: jezyku Grande Nation). Moje po polsku
          wiedze zdobywa - Polacy nie gesi ... czego mam sie wstydzic. Reszte moge
          skomentowac na priwa, jesli ci zalezy.
          • paw_dady Re: zajecia w j.ang dla 2 latka - Antw. lub Bruks 18.02.06, 23:29
            sofi75 napisała:

> > a ty zocha masz z czym konkretnie doswiadcznia? jestes od roku i dziecko
            > juz
            > w wielu zlobkach i przedszkolach mialas? ;D
            >
            >
            > >>> wiesz, ja patriotka jestem. Nie pozwole zeby dziecko w domu do
            > matki w jezyku barbarzyncow mowilo (przepraszam: jezyku Grande Nation). Moje
            po polsku wiedze zdobywa - Polacy nie gesi ... czego mam sie wstydzic.
            >

nie to zeby narzekal ale dla ciebie to komfdort ale dla dziecka? a tak mlodym
            wieku z tego co slysze od dzieciologow i rodzicom majacych wiela dzieci dziecka
            chwyta jezyki w mig (w odroznieni uod funkcjonerow np ;) wiec czemu nie mowic
            do dziecka w Pl a np. onthaalmoeder w NL lub FR chwyci obydwa bez problemow i
            bez akcentu ;)

jesli przyjdzie mu zyc w tym Wielkim Krolestwie bedzie mail zdecywdowana
            przwage nad rowneisnikami ;)

> Reszte moge skomentowac na priwa, jesli ci zalezy.

zocha wal co ci na sercu lezy - dzis wlasnie wrocilim z DE. Widzielism sie z
            bylym_e w kolonii - tym razem zamiast golonki strzelil iskander kebab typowo
            niemieckie zarcie. Ale dobry byl to fakt ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka