Dodaj do ulubionych

Morderstwo za MP3

04.05.06, 20:29
niestety, czesc Polakow w Belgii ( wiekszosc ?) nie czytajac miejscowej
prasy, nie ogladajac TV czy nie sluchajac miejscowego radia ( brak znajomosci
flamandzkiego czy francuskiego) uwierzyla w to, ze morderca jest Polak - a
jest nim niezupelnie, tak samo, jak zamachowcy 11 wrzesnia na Nowy Jork mimo
posiadania europejskich paszportow Niemcami, Belgami, Holendrami czy
Francuzami nie byli...

Obserwuj wątek
    • drugapolowaeurokratki Re: Morderstwo za MP3 04.05.06, 21:55
      O a to ciekawe - a jakie obywatelstwo
      mieli dziadkowie i rodzice Adama G. ?
      I w jakim jezyku on mowil na codzien?
      I jakich przeklenstw na codzien uzywal?
      A skad pochodzil.
      Czy jego dziadkowie, rodzice
      a moze on sam urodzili sie w Indiach??
      • paw_dady Re: Morderstwo za MP3 05.05.06, 12:26
        drugapolowaeurokratki napisał:

> O a to ciekawe - a jakie obywatelstwo
        niestety polskie

> mieli dziadkowie i rodzice Adama G. ?

> I w jakim jezyku on mowil na codzien?

romskim

> I jakich przeklenstw na codzien uzywal?
        romskich

> A skad pochodzil.
        nie wiadomo bo z taborem jezdzili

> Czy jego dziadkowie, rodzice
        > a moze on sam urodzili sie w Indiach??

w jego przodkowie tak, masz iwcej pytan?

• mister1 Re: Morderstwo za MP3 05.05.06, 18:07
        Mohamed B., morderca holenderskiego rezysera ( potomka malarza, Vincenta) Van
        Gogha jest Marokanczykiem urodzonym, wychowanym i wyksztalconym w Holandii.
        Nie jest przez to liberalnym Holendrem - lecz arabskim morderca-fanatykiem.
    • paw_dady jak to nei byli 05.05.06, 12:28
      to dziala tak:
      jak sa w Polsce to z Polska nie chca miec nic wspolnego - bo nie te zwyczaje,
      nei ta kuptura, nie asylmiluja sie ale jak ktos ukradnie czy zabije to Polak. A
      jak

po prostu nei znasz sie ;D
    • argooo Wielokrotnie pisano o ich cyganskich pochodzeniu 05.05.06, 14:12
      Wycinek z artykulu z La Libre Belgique:

"Bref, A.G., un Polonais d'origine tzigane, serait en fuite en Pologne (..)" -

Ostatni analfabeci Europy

Adam G. wśród Romów nie jest wyjątkiem. 17-latek podejrzany o zabójstwo
      belgijskiego rówieśnika, Joe Van Holsbeecka, nie potrafi pisać ani czytać. W
      całej Unii Europejskiej Cyganie żyją na marginesie społeczeństwa.

W opublikowanym wczoraj raporcie unijne Centrum Badania Rasizmu w Wiedniu
      twierdzi, że "żadna społeczność nie jest bardziej dyskryminowana" niż dziesięć
      milionów europejskich Romów.

-W naszym kraju więcej niż połowa cygańskich dzieci nie chodzi do szkoły -
      przyznaje prezes Stowarzyszenia Romów w Polsce Roman Kwiatkowski. Ortodoksyjne
      rodziny obawiają się, że nauczyciele będą próbowali wykorzenić cygańskie
      tradycje u ich dzieci. Tak było z rodzicami Adama G.

rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060505/swiat/swiat_a_1.html
      W Polsce Cyganie pojawili sie dawno temu ,bo najprawdopodobniej w XV wieku.
      pl.wikipedia.org/wiki/Romowie

• vico1 Jak to jest? 06.05.06, 08:46
        Nie wspomina sie, ze rumunscy cyganie sa Rumunami
        www.gva.be/nieuws/Antwerpen/default.asp?art={12FB61F2-C24C-41A2-A306-7FCD20C1FAD2}
        za to polscy cyganie sa Polakami, niechetnie mowi sie o ich cyganskim pochodzeniu.
        Prasa klamie.
        • mister1 Re: Jak to jest? 06.05.06, 09:37
          podobnie Holendrzy bebnili o POLSKIM mordercy w Brukseli gdy urodzony w
          Holandii morderca rezysera Van Gogha jest ich zdaniem MAROKANCZYKIEM
      • tingarela Re: Wielokrotnie pisano o ich cyganskich pochodze 06.05.06, 22:38
        Od trzech lat trwamw zwiazku z mezczyzna, ktory wywodzi sie z romskiej rodziny
        pochodzenia polko- czeskiego rodziny keldelarow. W ciagu tego czasu poznalam ich
        z zupelnie innej strony. I z kazdymnowym dniem dziwie sie tej metalnosci wiecej
        i wiecej... Od czego tu zaczac.. tego jesttak duzo....
        Nie chca byc jak nie-cyganie- a wiec gadze. Wbrew pozorom ( Mercedes, Zloto -
        cale te szpanerstwo ) im do szczescia malo potrzeba ). Sa mmistrzami pozorow.
        Urodzeni aktorzy. Sa w tym wysmienici. Samochod skradziony, pozyczony, na raty,
        kuupiony za (wymoszone wrecz) grosze. Te garnitury i te lakierki to z fabryk.
        Kwoty na nie wydane sa wrecz smieszne. Zloto. Czesto kradzione. Wykupione z
        lombardow, komisow. Na stwozenie takiego imagu, takiego stylu moglby pozwolic
        sobie doslownie prawie kazdy z nas. My akurat zyjemy w Niemczech, ale to samo
        dzieje sie w Polsce. Nie chca sie eudukowac. Nie umieja czytac, nie umieja
        pisac. Nie podrozuja po swiecie. Nie interesuja sie kultura, sztuka, historia.
        Nie maja hobby, zainteresowan. Oni wszystko olewaja. Wstaja okolo polodnia.
        Jedza, ubieraja sie i wychodza na miasto. Pospacerowac, pogadac, wypic kawke. za
        co? Jest ich tak wielu. Zawsze ktorys z nich postawi. Za pieniazki z socialu. Za
        bezrobotne. To juz znowoz inny temat. Nie wstydza sie nie pracowac. Malo ktory z
        nich potrafi przybic polke w kuchni. Kiedy oferuja sie im prace mowia wprost -
        nie umiem. Nie umiem tego, tamtego. Mam dwie lewe rece. Czytac tez nie umiem i
        pisac juz wogule. I sie tego nie wstydza. Sa bezwstydni wobec obcych, miedzy
        soba natomiast wstydza sie wszystkiego. Mezczyni nie okazuja kobietom jak
        najmniejszych uczuc w towarzystwie innych. nie ma trzymania sie za reke. Bron
        Boze pocalonkow, milych slow tez nie. ZERO czulosci miedzy kobieta a
        mezczyzna.Kobiety nie maja prawa pokazac kolan, nie maja prawa zachowywac sie ze
        tak to nazwe - samodzielnie. Sa oddani mezczyznom. To takze znowuz inny temat.
        Sa glupsze od mezczyzn. Bardziej okrutne i zwierzece. Mezczyzni chos troche
        zwiedza swiata. Lub miasta. One zas zwiedzaja miasto co 9 miesiecy w drodze do
        szpitala. reszte czasu spedzaja w domu w kuchni, przy dzieciach, na
        pogaduszkach, czasem ida cos ukrasc, powrozyc i pozdradzac meza. Namowic cyganke
        na seks jest bardzo latwo. Nie trzeba jej zapraszac do kina, na kolacje, nie
        trzeba jej stawiac drinkow ani zbytnio namawiac. Dziwi mnie ze kobiety ktorym
        sie wpaja tradycje z babki na matke, ktory z ta strasznie surowa tradycja
        dorasta, pomimo tego jest tak glupia i sie tego nie trzyma, wiedzac ze zostanie
        wyzwana najgorsza i beda ja traktowac i spostrzegac jeszcze bardziej nieludzko.
        A zeby byc nazwana - jako najgorsza k...a wiele nie trzeba. Wystarczy
        porozmawiac na nastepnym zebraniu z kuzynem meza o pogodzie. Nastepne wezwanie
        bedzie sie sadzic o ich tajemny zwiazek. To na tyle do kobiet. Ach - cos jeszcze
        - strasznie rozpieszczaja swoje dzieci. tym dzieciom doslownie wzsystko mozna.
        Dzeci sie nie ucza, sa rozwydzone, rozpoieszczone. Chlopcy szczegolnie. Wyrazaja
        sie jak stare szewcy. Katastrofa :-)Wyrastaja na leniwych nierobow.
        Tych wszystkich tematow jesttak wiele... mozna by bylo o tym pisac dniami i
        nocami. Romistyke mozna nawet studiowac.
        Wyjasnie najwazniejsze - trzymaja sie razem bo sa inni. Nie maja nikogo oprocz
        siebie. cygan bez cyganow utopi sie w kaluzy.. Nikt mu ne pomoze. tak jak my
        mamy prace, dom, samochod, znajomych, sasiadow, opinieinnych o nas, wakacje,
        urlopy, wczasy, pralki, telewiozory - wszystko na czym nam bardzo zalezy. Tak
        oni maja siebie. Tylko iwylacznie. Za zadna cene od siebie nie odejda. Bo dokad?
        Jesli juz to w najgorszym i bardzo zadkim wypadku przygarnia do siebie obcego .
        cyganie zyjacy jak gadze nie maja z cyganami nic do czynienia. Zadnych kontaktow.
        To ludzie ekstremalni. Sprzecznosci na kazdym kroku. 1 regula - trzymac sie zasad
        2 regula. Te zasady lamac 3 lamanie zasad sobie przebaczac i wyjasniac.
        To wszystko jest jedna wielka zabawa w bajke. Romantyczne pioseneczki, rozmazone
        pogawedki, zycie bajkowe.. Czesto powtarzaja ze musza byc ladni, ladni ladni i
        jeszcze raz ladni. To jest dla nich bardzo wazne. bardzo naiwny i plytki jest
        sposob myslenia u cyganw. Milosc? Nie istnieje. Nie ma czegos takiego. Sa
        zwaiazki. Jak firma. To musi funkcjonowac. I to wszystko. Matki wypieraja sie
        wlasnych dzieci. Oddaja je ciotkom, matkom, w pogoni za nowymi facetami.
        Mezczyzni zdradzaja zony. Kazdy jeden. Nie ma cygana ktory nie zdradza.
        Nawypisywalam wszystko na raz i napwewno nic sie nie trzyma kupy. Ale jak juz
        wspominalam tego wszystkiego jesttak duzo, ze opisac to w ladzie w paru zdaniach
        nie sposob.
        Dlaczego postanowilam zostac przy mezczyznie tych ktorych wlasciwie nie
        popieram? Milosc. kazdy z nas szuka i znajduja lub nie to co mu dobre i mile. Ja
        znalazlam i z dnia na dzien zalezy mi na tym czlowieku wiecejiwiecej.
        zaakceptowalam wady, staram sie wszystkie konflikty wyjasniac, nauczylam sie
        cirpliwosci i zrozumienia... zlagodnialam , nie gonie za sukcesem, w zadnym
        wypadku nie jestem( nie bylam zreszta i nigd yniebede) czyms takim jak
        feministka, chociaz przewazam mojego chliopaka pod wieloma wzgledami,
        szczegolnie jesli chodzi o zalatwianie spraw, prowadzenie interesow, rozmowy z
        ludzmi biznesu ( prowadzimy wlasna dzialanosc ). Co nam przyniesie przyszlosc?
        Nie wiem. Nie raz jest ciezko, cholernie ciezko. Krew zalewa! Ale znowuz jeszc
        eczesciej jest pieknie, wesolo, milo, jestsens. I z pewnoscia natrafilam na
        jednego z cyganow ktory potrafi kochac i zabiegac o swoja kobiete.

Pozdrawiam.

Ps. Wiem ze tu kazdy zwraca uwage na bledy ortograficzne. Zdaje sobie sprawe z
        moich....
    • onlyania Re: Morderstwo za MP3 08.05.06, 20:43
      napisze tak:
      kiedy juz wiadomo bylo ze to Polacy, choc nie wiadomo bylo ze Romowie,
      nikt ze znajomych Belgow w stosunku do mnie nie robil zadnych glupich uwag,
      co wiecej wiekszosc mi mowila: A ty co sie przejmujesz ze to Polak, masz cos z
      tym zabojstwem wspolnego???
      nawet spotkalam sie wrecz kims, kto mi z wyrzutem powiedzial, ze ja nie mam
      prawa czuc sie odpowiedzialna za to ze to Polak, bo to nie ja zabilam.

Potem gdy juz wiadomo bylo ze to Romowie, sama probowalam cos tam klecic ze to
      nie tak do konca Polacy, bo to cyganie - w sumie niepotrzebnie, bo dalej
      kazdemu to jakby wisialo ze to Polak czy Cygan.

Ostatecznie i tak przyjelam taka wersje, ktora oparla sie na tym, o co prosili
      rodzice zabitego chlopaka - o niepodnoszenie zadnych pretensji na tle rasowym.
      Wlasciwie to glupio zeby Polacy takie pretensje podnosili teraz w stosunku do
      Romow, skoro tutaj nie bylo chyba nic takiego od poczatku, kiedy wskazywali na
      polnocnoafrykanski typ "urody". No chyba ze to wczorajsze na Luiza w Brukseli
      to bylo opoznione odreagowanie posadzania polnocnoafrykanczykow. :)
      • mister1 Re: Morderstwo za MP3 08.05.06, 21:01
        nieco inaczej bylo z Holendrami - sami akcentuja, ze przestepca to marokanczyk
        ( chociaz tu urodzony i z holenderski paszportem) to jednak co do morderstwa
        MP3 o "innosci" woleli nie wspominac, akcentujac polskosc mordercow.
        • onlyania Re: Morderstwo za MP3 08.05.06, 21:14
          Tylko ze wlasciwie w tych dwoch sprawach nie chodzi w sumie o to samo,
          bo Van Gogha zabil tamten czy to holender czy marokanczyk z wiadomym celem i
          przeslaniem;
          zabicie tego chlopaka na dworcu bardziej jest uwazane za jedno z wielu,
          wlasciwie o jedno za duzo z wielu, po ktorym byl ow Marsz, sprawa naglosniona
          przez media, problem bezpieczenstwa w takim miejcu jak Dworzec Centralny,
          problem mlodocianych przestepcow, no i to glupie mp3, za ktore ktos zostal
          zabity. No i przy okazji trafilo sie na Roma z polskim obywatelstwem.
          No a przy okazji pewnie naglosnienie tej sprawy poszlo niektorym na reke, bo
          przycichla niezbyt korzystna sprawa z Erdal, za ktora ganialo 30 bodajze
          agentow, a i tak ja zgubili na dzien przed ogloszeniem wyroku skazujacego,
          podczas gdy pewnie jednego patrolu zabraklo na Centralnym, zeby do tego
          zabojstwa nie doszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka