Dodaj do ulubionych

do do.ki-ego

08.06.07, 13:17
mozesz mi prosze powiedziec o co chodzi w tym zdaniu:

Er zou voor op raadpleging te komen een neiuwe bloedafnme moeten gebeuren:
hemato, absolute eosinifielen, levertesten en virale serologies. En een
stoelgangonderzoek voor "parasieten"

To odpowiedz naszego lekarza na pytanie na temat wynikow i kolejnych badan
mojego synka.
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: do do.ki-ego 08.06.07, 14:03
      Przed wizyta trzeba na nowo pobrac krew: morfologia, eozynofilia bezwzgledna, proby watrobowe i serologia wirusowa, a takze badanie kalu w kierunku pasozytow.

Wyglada mi na standardowa procedura w takich razach...
      • kasiabru standardowa? 08.06.07, 14:06
        dzieki bardzo. Nie wiem czy to standard, bo dopiero jak nalegalam to sie
        zgodzil zrobic dodatkowe badania. A tak to alergia sobie a badania sobie.

Poza tym ten lekarz nie potrafil mi sensownie odpowiedziec na pytanie dotyczace
        ketotifenu i innych podobnych preparatow. Mowi nie stosowac i koniec.
        • do.ki Re: standardowa? 08.06.07, 16:04
          > dzieki bardzo. Nie wiem czy to standard, bo dopiero jak nalegalam to sie
          > zgodzil zrobic dodatkowe badania. A tak to alergia sobie a badania sobie.

To moze nie jest temat na to forum, ale atopia (nie alergia) to temat rzeka, opinii jest tyle, ilu doktorow, sa nawet minimalisci, ktorzy probuja przeczekac.

> Poza tym ten lekarz nie potrafil mi sensownie odpowiedziec na pytanie dotyczace ketotifenu

Kasia, zanim sformuluje wlasne zdanie na ten temat, musialbym wiedziec, czy pytanie bylo sensowne. Bo jesli nie bylo, to nie da sie udzielic sensownej odpowiedzi.

> Mowi nie stosowac i koniec.

No to nie stosuj i koniec.
          • kasiabru Re: standardowa? 08.06.07, 16:40
            > Poza tym ten lekarz nie potrafil mi sensownie odpowiedziec na pytanie
            dotyczace ketotifenu

> Kasia, zanim sformuluje wlasne zdanie na ten temat, musialbym wiedziec, czy
            pytanie bylo sensowne. Bo jesli nie bylo, to nie da sie udzielic sensownej
            odpowiedzi.

Chodzi mi o to ktore 'leczenie' jest mniejszym zlem: hydrokortyzonem
            (Locoid/Elocom) czy wlasnie przez leki immunopresyjne. Jest tyle opinii, a ja
            nie wiem co mam zrobic. Poza tym wszystkie konsultacje prowadzone sa po
            angielsku i holendersku i nie zawsze wszystko rozumiem. Dochodzi jeszcze
            mentalnosc, tradycje i kultura leczenia w tym kraju.
            • do.ki Re: standardowa? 08.06.07, 19:09
              > Chodzi mi o to ktore 'leczenie' jest mniejszym zlem: hydrokortyzonem
              > (Locoid/Elocom) czy wlasnie przez leki immunopresyjne.

1, No ale gdzie w tym pytaniu jest ketotifen?
              2, Pytanie faktycznie jest dziwaczne, bo co uwazasz za mniejsze zlo: scienczenie skory i ewentualna supresje kory nadnerczy (rzadkie) ze wszystkimi tego konsekwencjami czy np chloniaka i pare innych nowotworow (tez rzadkie).

Na zdrowy rozum, poparty literatura, to kortykoidy sa lekiem pierwszego rzutu, reszte stosuje sie gdy choroba "nie idzie" na hydrokortyzon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka