Gość: oroblram IP: *.opus-gmbh.net 14.10.02, 11:09 pozdrawiam Zgorzelec, miasto, ktore jako pierwsze weszlo do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uciekinier Re: Zgorzelec w Europie IP: 213.77.64.* 15.10.02, 22:26 Weszło nocą przez Nysę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barttek Re: Zgorzelec w Europie IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 14:37 Chodzi o współpracę między Goerlitz, a Zgorzelcem. Wiele osiągnęliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie IP: *.hrz.uni / *.dhcp.uni-bielefeld.de 23.01.03, 12:36 Nie chce robic dla nikogo reklamy, ale w najnowszym numerze Polityki znajdziecie ciekawy artykul na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: Zgorzelec w Europie 24.01.03, 14:14 --Czołem Ja! Jestem świerzo po lekturze, ale muszę to sobie przetrawić. Swego czasu był artykuł w podobnym tonie we Wprost - tyt. Drang nach Westen. 10 000 pustostanów... hmm... sporo Co się zaś tyczy Europy, to chyba zawsze w niej byliśmy. I to w środku! :)))) Zubek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie IP: *.hrz.uni / *.dhcp.uni-bielefeld.de 24.01.03, 16:09 zubekjoy napisał: > --Czołem Ja! Jestem świerzo po lekturze, ale muszę to sobie przetrawić. Swego c > zasu > był artykuł w podobnym tonie we Wprost - tyt. Drang nach Westen. > 10 000 pustostanów... hmm... sporo > Co się zaś tyczy Europy, to chyba zawsze w niej byliśmy. I to w środku! :)))) > Zubek Witam, witam Drogiego Kolege! "Drang nach Westen"? Brzmi interesujaco, szkoda ze nie czytalem! Z polska prasa bywa tu roznie (Wprost, Polityke itp. mozna dostac praktycznie tylko pod Polska Misja Katolicka na drugim koncu miasta-35min jazdy tramwajami, a ze zdarza mi sie czasami nie pojsc do kosciola nie zawsze moge byc na biezaco :-(((). Dobrze, ze jest chociaz internet:-))). Co do artykulu, to jak juz go "przetrawisz" to zapraszam serdecznie do dyskusji. Moze i Neandertalski sie dolaczy? Badz co badz, "polscy osadnicy" za Nysa to mysl doprawdy ekscytujaca. Ja zawsze bylem tego zdania, ze budowanie "Wielkiej Polski od morza Baltyckiego do morza Czarnego" kosztem innych narodow, to pomysl juz nie tylko chory i poroniony (z oczywistych kazdemu normalnemu czlowiekowi powodow), ale i zdecydowanie przegrywajacy z Polska od Atlantyku po Balkany! Pozdrawiam juz tradycyjnie zza Odry. Ps: Jak tam moj wiersz Zubus? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie 27.01.03, 09:38 Niestety smutne to ale prawdziwe, ciągle postrzega nas jako ludzi innej kategorii. Nie zapomnę jak kiedyś w Stadthalle były jakieś targi żywności czy coś w ten deseń, poszliśmy z żoną połazić, popróbowaliśmy bockwurstów, chcieliśmy na jednym stoisku popróbować wina, usiedliśmy przy stoliku, miły pan się dosiadł i zapytał co może zaproponować, spytaliśmy co poleca, gadka szmatka, miał wina takie, śmakie zapytał skąd jesteśmy, powiedzieliśmy, że ze Zgorzelca, od razu przestał być miły i poprosił abyśmy sobie poszli, spytaliśmy dlaczego, przecież każdy może tu chyba podejść, coś tam gadał, że to tylko dla hurtowników ale ogólnie zrobił się nieprzyjemny, powiedzieliśmy, że chcieliśmy tylko zobaczyć co ma, nic nie chcemy za darmo, przecież zapłacimy, jakoś wtedy jakby coś w nim się zawahało, zaczął mówić, że w porządku, przeprasza, może coś tam coś tam ale wtedy my po prostu podziękowalismy mu i wstaliśmy, jakoś już mi sie po prostu nie chciało. Nie zawsze mi się chce te bariery przełamywać, czasami kupuję stare kartki z Goerlitz na niemieckim ebayu i poznałem kilku kolekcjonerów z Goerlitz z którymi transakcje bardzo sympatycznie wspominam, tacy wariaci przy których poczułem się jak bardzo początkujący amator ale wszystko załatwialiśmy jasno i myślę, że z obustronnym zadowoleniem, a zaś raz zdarzyło mi się z kolei kupić kartkę na ebayu od gościa który ma antykwariat na Bruderstrasse, niejaki Jaeschke, uważam że gość potraktował mnie jak idiotę. Jest więc z tymi wszystkimi kontaktami po prostu różnie. Wg mnie jeszcze musi tej wody w Nysie jednak upłynąć. Wiele nie mogę zrobić dla świata, staram się więc tylko na tyle na ile to możliwe samemu dawać przykład, że Polacy to niekoniecznie same oprychy, myślę, że jedynie tędy droga, kampanie reklamowe nam nie nic pomogą. Co do reszty wypowiadałem się jako wolfino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie IP: *.hrz.uni / *.dhcp.uni-bielefeld.de 28.01.03, 13:42 Jak juz ma byc o stosunkach polsko-niemieckich na szczeblu przecietnego Kowalskiego i Schmidta, to niech juz tak bedzie. Jako, ze mieszkam w Reichu od siedmiu lat, robilem tu mature, a obecnie studiuje Politologie i naleze do org. polonijnej "Centrum" jak i do Jungsozialisten z SPD, mysle ze zainteresuje Was moje skromne zdanie na ten temat, choc nie odbiega ono od Waszego w znaczacy sposob (niestety). Macie racje, Niemcy z bylego NRD i Niemcy z RFN, to i dzisiaj, pomimo usilnych staran kolejnych rzadow BRD, dwa rozne narody. Nie chodzi mi tu juz nawet o roznice materialne(ciagle przeciez wyraznie widoczne), ale przede wszystkim o roznice w mentalnosci ludzkiej, wynikajace z wielu przyczyn (w ktore nie mam zamiaru sie teraz zaglebiac, jedna przyczyne juz podalem-zroznicowana stopa zyciowa). Skutki owych roznic mentalnych(mentalnosciowych?-sorry) sa widoczne jak na dloni: Do wrodzonego kazdemu Niemcowi zadufania w sobie i przekonania o wyzszosci, wynikajacej z potegi gospodarki niemieckiej, nad innymi narodami(szczegolnie tymi zza Odry, Nysy i Laby), w przypadku Niemcow wschodnich dochodzi jeszcze frustracja spoleczna, poczucie niemocy i bycia oszukanym, bezrobocie, brak perspektyw i poczucie zagrozenia ze wschodu. To wszystko powoduje, ze podczas gdy Niemiec zachodni z checia, choc powoli zabiera sie do nauki jezyka rosyjskiego, polskiego (sam znam takich ludzi) czy nawet serbskiego, gdyz jego wrodzone przekonanie o wyzszosci jest skutecznie neutralizowane poprzez demokratyczne tradycje jego kraju, znajomosc innych kultur, pacyfizm i powszechne zamilowanie do ideii tzw. "Euro- Socializmu", jego ziomek ze wschodu siedzi w domu pierdzac w stolek i myslac jakby tu dokopac "brudasom" zza Odry, ktorym sie lepiej wiedzie niz jemu samemu, a ktorym sie przeciez lepiej wiesc nie ma prawa! Nie chce tu ani gloryfikowac Niemcow zachodnich, ani tez demonizowac Niemcow wschodnich, ale faktem jest to, ze znalazlem wsrod tych pierwszych przyjaciol, jakich nie znalazlem nigdy w Polsce, wsrod grugich natomiast mam praktycznie samych wrogow(pozdrawiam wszystkich "Zöllner" z Olszyny! C*** wam w D*** palanty!). Prawda jest natomiast, ze i Niemcy zachodni, ktorych kontakty z Polska i Polakami ograniczaja sie jedynie do kretynskich i intencyjnych reportazy w niemieckiej TV-komercyjnej, pomimo ich otwartosci na swiat i zainteresowania swoimi sasiadami, tez potrafia postrzegac nas jak ludzi z innej planety, nie znajacych telewizji, komputerow a nawet elektrycznosci (nigdy nie zapomne, jak ludzie z mojej paczki dziwili sie na poczatku, ze jako Polak wiem co to walkman, ze umiem grac w billarda i tenisa, i ze czesto i chetnie chodze do kina). Dali mi jednak szanse zeprzyjaznienia sie z nimi, szansze ktorej nie dostalbym od zadnego Niemca wschodniego. On w jego wlasnym przekonaniu rownie dobrze moglby zaprzyjaznic sie z...Psem PS. Pamietajcie chlopaki, ze to nie tylko Niemcy postrzegaja nas Polakow w ten wlasnie sposob: Jadac trzy lata temu do Anglii na wymiane uczniow, mialem watpliwa przyjemnosc jako jedyny zostac wyproszony z autobusu i osobiscie przeszukany (przy wszystkich moich zanajomych), przez francuskiego celnika w La Cale, tylko dlatego, ze nie mialem w przeciwienstwie do nich paszportu unijnego! Takich przejsc mialem juz mnostwo: Od Szwajcarji i Austrie po Belgie i Luxemburg. NARA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie IP: *.hrz.uni / *.dhcp.uni-bielefeld.de 29.01.03, 16:40 zubekjoy napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie 31.01.03, 10:12 No cóż czytałem Wasze wypowiedzi i po prostu nie wiem, czy mam jeszcze coś mądrego do powiedzenia. W sumie powiedzieliście wszystko. Co tu jeszcze można wymyśleć. Niestety prawda jest taka, że nikt nas nie lubi;) No może za wyjątkiem Węgrów ale to też nie wiem jak to do końca z nimi jest. Pewnie, że uogólniania nie są dobre ale jako nacja mamy przerąbane u wszystkich. I myślę, że jako nacja nic nie zdziałamy, bo Polacy w tłumie to co najwyżej moga zrobić porządną zadyme niestety i nic więcej, taka nasza nrodowa cecha. Bardziej skłanialbym się do tego, że jako jednostki możemy coś próbować przynajmniej zmieniać w wizerunku nas jako narodu, tylko zaczynając od siebie to jest możliwe. Ja wiem, mi też nie zawsze się chce i często mnie bolą różne historie ale bądźmy szczerzy tak zupełnie za darmo nam tej opinii nie przyłatali. Cóż więcej powiedzieć, w zasadzie pomyślcie sami, gdybyście byli NIemcami i nieszkali w Goerlitz, nie balibyście się tych zza rzeki? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie 11.02.03, 08:34 A jeszcze tak sobie przypomniałem trochę a propo, miałem kiedyś teorię wyjaśniającą dlaczego jakie jest enerde każdy widzi. Otóz wg mnie to wpływ skażenia ich słowiańszczyzną i zakaukaziem. Po prostu tą ich niemiecką nację skaziły potężne ilości plemników pochodzących z armii czerwonej. Enerdowcy jako nacja są potomkami społeczności niemieckiej, przetrzebionej z mężczyzn w II wojnie światowej a następnie zgwałconej przez podróżujących w kierunku Berlina. Z tego nie mogło wyjść nic dobrego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 12.02.03, 14:14 neandertalski napisał: > A jeszcze tak sobie przypomniałem trochę a propo, miałem kiedyś teorię > wyjaśniającą dlaczego jakie jest enerde każdy widzi. Otóz wg mnie to wpływ > skażenia ich słowiańszczyzną i zakaukaziem. Po prostu tą ich niemiecką nację > skaziły potężne ilości plemników pochodzących z armii czerwonej. Enerdowcy jako > nacja są potomkami społeczności niemieckiej, przetrzebionej z mężczyzn w II > wojnie światowej a następnie zgwałconej przez podróżujących w kierunku Berlina. > > Z tego nie mogło wyjść nic dobrego;) A wiesz, to nawet zabawne, bo moi rosyjscy kolesie (przesiedlency z bylego Z.S.R.R.) wyrazaja sie w podobny sposob wlasnie o nas... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie 13.02.03, 09:26 i szczerze mówiąc wcale im sie nie dziwię, w końcu wielka czerwona armia zajęła w podobny sposób pół Europy, my nie jesteśmy z tej historii wyjatkiem, tylko, że zawsze to slowiańska krew się zmieszała a nie germańska. Ja wiem, że to może trochę jaja z pogrzebu, przepraszam. Historia dowodzi, że to były straszne tragedie kobiet niemieckich i nie tylko, gdzieś ostatnio słyszałem, że podobno armia czerwona wyzwalając obozy koncentracyjne, często traktowała je również niestety jako zdobycz wojenną :-( Odpowiedz Link Zgłoś
remulus Re: Zgorzelec w Europie 13.02.03, 21:54 Uczyć się niemieckiego - za darmo: www.dw-world.de/german/0,3367,2068-0-0-S,00.html Co za mnie, uczę się polskiego i szukam kogokolwiek aby poprawiać moje błedy (jak ja mogę swoje po niemiecku). Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie 18.02.03, 14:24 ... to powiem Ci, że mój syn który dziś mam ledwie 4 miesiące w 1/8 jest właśnie niemcem, śmieję się czasami, że na co to mi przyszło na stare lata, ja "prawdziwy polak" mam syna folksdojcza;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRD! Re: Zgorzelec w Europie ??A NRD ? IP: 203.36.162.* 14.02.03, 06:45 --UNIA GRABARZEM! NRD- Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Zgorzelec w Europie ??A NRD ? 14.02.03, 08:00 no tu akurat mogę się z Tobą zgodzić :-) chciałbym aby nas pogrzebali w ten sposób..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesius Re: Zgorzelec w Europie ??A NRD ? IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.03, 11:16 Gość portalu: NRD! napisał(a): > --UNIA GRABARZEM! > NRD- Prawda, ale kto pomógł (już podlec Wenedowiów)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z NRD Re: Zgorzelec w Europie ??A NRD ? IP: 203.36.162.* 15.02.03, 02:26 To jest przyklad . Na lepsze lata Zgorzelca i Polski to sen!!UNIA grabarzem Zgorzelca i Polski !!- Niemiec z (NRD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zgorzelec w Europie ??A NRD ? IP: 129.70.6.* 17.02.03, 19:06 Gość portalu: gosc z NRD napisał(a): > To jest przyklad . Na lepsze lata Zgorzelca i Polski to sen!!UNIA grabarzem > Zgorzelca i Polski !!- Niemiec z (NRD) Juz raz Ci to mowilem na forum UE, ale chetnie powtorze: Unia byla, jest i bedzie grabarzem takich matolow ja Ty... Nikogo wiecej! A co do wymieszania sie krwi slowianskiej z krwia germanska: Z biologicznego punktu widzenia to Zubus ma racje, bo jest to rzecz jak najbardziej korzystna i pozadana... No chyba ze preferujemy ideologie niejakiego Adolfa H. dla ktorego tzw. "czystosc rasowa"(juz wedlug podstawowych zasad genetyki klasycznej i molekularnej rzecz jak najbardziej niewskazana i niepozadana)byla priorytetem. A tak na marginesie: To prawda, ze z powodu licznych gwaltow dokonywanych przez Armie Czerwona na niemieckich kobietach wielu NRD´owcow nosi w sobie slowianskie geny, prawda jest jednak i to, ze wielu Niemcow zachodnich nosi w sobie geny nie tylko Slowian (azylantow, przesiedlencow itd.), ale i wielu innych nacji o ktorych (ogolnie mowiac) nie panuje najlepsza opinia. Jesli wiec przyjmiemy, ze zla sytuacja gosodarcza wschodnich landow niemieckich wynika z bezradnosci i niegospodarnosci ich mieszkancow, odziedziczonej po nas Slowianach, to pytam sie Szanowne Grono jak wedlug Was powinno wygladac byle NRF rzadzone przez potomkow Turkow, Rosjan, Kazachow, Polakow, Wlochow, Czechow, Kurdow, Wegrow, Bulgarow, Paragwajczykow, Hindusow i setek innych narodow, ktorych to przedstawiciele osiedlali sie (i osiedlaja) w BRD? Odpowiedz Link Zgłoś