Dodaj do ulubionych

Analiza/modelowanie danych, DM i programowanie

21.11.09, 20:49
Witam od niedawna zaglądam na to forum, dlatego temat który chcę podjąć moze nie byc nowy, ale pozwole sobie go zapodac.

Zajmuje się statystyczna analiza, modelowaniem danych i trochę data miningiem (>5 lat) w skrócie:
wszystkie modele liniowe - od prostej ANOVY do SEPATH
nieliniowe modele regresyjne
drzewa klasyfikacyjne, analizy klasterowe, analizy conjoint

potrafię nieźle żonglować danymi, tak aby dopatrzeć się w nich regularności; analizować reszty, identyfikować nietypowe przypadki, proponować adekwatne dla danego zbioru sposoby analizy.
radzę sobie też ze złożonymi przekształceniami na zbiorach danych.

uzywam SPSSa i Statisticy, znam bdb syntax command for SPSS, db SQL i VBA w zakresie podstawowym i tu zaczynają się schody....
gdyż wg firm zajmujących się konsultingiem analitycznym moje uiejętności programistyczne są zbyt małe.
nie neguję tego, jednak pracując jako analityk rynku miałem okazję porównać swoje kompetencje z umiejętnościami innych analityków i wypadam tutaj zdecydowanie korzystniej. mówiąc krótko: umiem zdecydowanie za dużo żeby robić słupki w Excelu i chciałbym zająć się data miningiem, BI, albo ciut bardziej zaawansowanym modelowaniem danych. z wykształcenia jestem (nistety) dr nauk. humanistycznych :( mimo że mój dr jest bliżej lifescience a w dorobku mam same empiryczne artykuły. Humaistyczna etykieta przekreśla moja kandydature w oczach pracodawców, którzy są moim targetem.
Nie wybieram się na kolejne studia magisterskie.

Może moglibyście zasugerować sensowne kursy?
Jeśli nawet sam opanuje biegle VBA to przecież nie będe miał na to żadnego dokumentu. Może inny język programowania, skoro w interesujących mnie ofertach jest tylko wzmianka: "język programowania z wyższego poziomu"?

Poradźcie mi coś, please, bo niedługo dostane szału licząc w kółko średnie i %, a zarabianie kasy jest dla mnie z roznych wzgledow bardziej istotne niz samorealizacja w nauce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zele Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani IP: 188.33.191.* 21.11.09, 22:42
      Doktor... socjologii (?) przekwalifikujący się na programistę? no no no!

Rzeczywiście z opisu wygląda na to, że stronę programistyczną masz raczej
      niezbyt rozwiniętą. Mnie osobiście wydaje się, że od używania gotowych aplikacji
      do analizy i data miningu do programowania jest naprawdę kawał drogi. No, ale to
      naprawdę dużo zależy od indywidualnych predyspozycji, więc czemu nie.

Skoro masz doświadczenie w analizie danych, to może warto trzymać ten kierunek.
      Możesz spróbować uderzać na jakieś zupełnie szeregowe stanowisko programistyczne
      sql typu analityk raportowy czy hurtowniany. Albo jako tester przy aplikacjach
      biznesowych (tam też będzie sporo sql).

Nie sądzę, żeby brak dyplomów/papierów jakoś totalnie uniemożliwiał karierę. Ale
      jakoś musisz udowodnić swoją przydatność. Pamiętam, że np. Accenture robi po
      prostu masowe egzaminy i tam można się wykazać (nie żebym ich polecał).

A tymczasem zrób sobie takie ćwiczenie - stwórz procedurę składowaną w bazie
      danych, która na podstawie danych (np. z tabeli tymczasowej) przeprowadza
      analizę danych według znanej Ci metodyki. Procedura musi być bardzo ogólna i
      działać z każdym poprawnym zestawem danych. Jak to Ci się uda, to możesz
      stworzyć odpowiedni skrypt VBA, który z Excela będzie dane wejściowe wysyłał do
      bazy, a następnie odbierał i wyświetlał wynik analizy. Pewnie ma to ograniczony
      sens jeśli chodzi o zastosowanie, ale ćwiczeniem/sprawdzianem jest bardzo dobrym.
    • allerune Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 02:11
      rozumiem, że próbujesz w Polsce i zagranica nie jest dla Ciebie opcją ?
      • jancio.wodnik Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 11:39
        1. nie przekwalifikowuje sie na programiste
        2. zagranica jest opcja, w szczegolnosci biostatystyka, ktorej w pl
        praktycznie nie ma
        3. zanim/jesli wyjade chcialbym sie podszkolic a jedyne sensownie
        wygladajace kursy prowadzi SAS Institute. waham sie bo zadna z firm,
        dla ktorych pracowalem nie korzysta z SASa.
        niezaleznie od ww realizuje wybrane kursy na wydziale mat.-inform.;
        duzo ciekawej teorii, troche zbyt duzo, idealne dla 19-latka po
        maturze...

• intercwelar Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 06.02.16, 14:36
          biostatystyka się powoli rozwija bo rozwijają się badania medyczne w tej dziedzinie. Trochę to kuleje ale coś można w internecie zneleźć www.nauka.metodolog.pl/glossary/biostatystyka/
    • knx1 Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 13:08
      > Poradźcie mi coś, please, bo niedługo dostane szału licząc w kółko
      średnie i %,
      > a zarabianie kasy jest dla mnie z roznych wzgledow bardziej istotne
      niz samore
      > alizacja w nauce.

Albo cos przegapilem w tym dlugim poscie, albo czegos nie rozumiem.
      Skoro - jak piszesz - bijesz umiejetnosciami innych analitykow na
      glowe to uzyj tych umiejetnosci by np. okreslic ile zlotych bedzie za
      pol roku kosztowal dolar i wykorzystaj te wiedze. A wtedy nie
      bedziesz musial nikogo prosic o prace. Pisze to calkowicie powaznie.
      • allerune Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 13:11
        > glowe to uzyj tych umiejetnosci by np. okreslic ile zlotych bedzie za
        > pol roku kosztowal dolar i wykorzystaj te wiedze.

optymista ;-)
        • knx1 Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 13:42
          Spokojnie :) Oczywiste jest, ze jak sprobuje to i tak wszystko straci
          na poczatku, przy okazji tracac wiare w swe umiejetnosci :)
          Jak mu bedzie zalezec to bedzie dociekal co poszlo "nie tak". A jak
          jeszcze bedzie rozwazal "dlaczego" to i humanistyczna dusza zostanie
          nakarmiona :)
          A tak na powaznie - umiejetnosci, ktore wylistowal w pierwszym poscie
          daja mu pelne prawo by probowac swych sil jako quant. Sa to niejako
          umiejetnosci modelowe w tej branzy.
          • jancio.wodnik Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 17:35
            Dzięki za odpowiedź.
            Sił jako Quantitative Analyst próbuje od 5 lat z nienajgorszym skutkiem, rzecz w tym że etatowo robię raczej nie tyle analizy co zestawienia i ewentualna trudność polega li tylko na automatyzowaniu produkcji tabel ze średnimi i % przez SPSS. W tej robocie już się tylko cofam w rozwoju, a możliwości awansu nie ma.
            Wymagające projekty realizuję jako freelancer, a zagwózdka jest taka jak zamienić całkiem fajne portfolio analityczne na etat o podobnym profilu, skoro nikt -dosłownie nikt- nie chce nawet ze mną rozmawiać z podowu braku technicznych studiów w CV.
            Dodam, że zlecenia zdobywam dzięki kontaktom naukowym i są to analizy dla różnych branż, instytucji i firm.

Wydawalo mi sie, ze na obecnym etapie rozwoju zawodowego lepiej jest najpierw zmienic prace, a potem doksztalcac sie pod potrzeby konkretnej firmy, niż w ciemno inwestowac w jakies kursy. Napotkalem jednak na ścianę, czego się nie spodziewałem.
            • knx1 Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 22.11.09, 18:12
              Musze Cie zmartwic, ale Polska jako kraj rolniczo-pastewny raczej nie
              jest dobrym miejscem na szukanie powaznej pracy w tej branzy. Sam
              widzisz, ze brak kierunkowego wyksztalcenia dyskwalifikuje Cie w
              oczach potencjalnych pracodawcow mimo wiedzy i doswiadczenia. Tego
              nie przeskoczysz, duzo wody w Wisle musi jeszcze uplynac.
              Sugeruje zainteresowac sie Londynem, tu nie powinienes miec problemow
              ze znalezieniem pracy, o ile faktycznie jestes taki dobry jak
              piszesz. No i nigdzie indziej w Europie wiecej nie zarobisz :)

> Wydawalo mi sie, ze na obecnym etapie rozwoju zawodowego lepiej
              jest najpierw z
              > mienic prace, a potem doksztalcac sie pod potrzeby konkretnej
              firmy, niż w ciem
              > no inwestowac w jakies kursy

Raczej zdecyduj sie na specjalizacje gdzie chcesz pracowac (bio,
              finanse, engineering, etc) i doszkol sie ze specyficznych dla tych
              branz technik i narzedzi. Rownoczesnie szukajac pracy oczywiscie.
    • Gość: . Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani IP: *.chello.pl 11.12.09, 19:19
      "[...] umiem zdecydowanie za dużo żeby robić słupki w Excelu i
      chciałbym zająć się data miningiem, BI, albo ciut bardziej
      zaawansowanym modelowaniem danych. [...]"

Jeżeli Data Mining / Business Intelligence to trzeba uderzać do
      firm, które z natury prowadzonego biznesu gromadzą duże ilości
      danych: telekomy, sektor finansowy, sieci handlu detalicznego
      (zdarza się też, że usługi analiz danych są outsource'owane -
      rozejrzyj się po rynku, jest przynajmniej kilka małych polskich
      firm, które to robią). A jeżeli duże ilości danych (mam na myśli
      miliony rekordów i więcej), to temat hurtowni danych nie powinien
      być Ci obcy, czyli praktyczna znajomość SQL to podstawa. Do analiz
      takiego wolumenu standardem jest jednak SAS i jego 4GL (a nie np.
      SPSS czy Statistica) - w wymienionych branżach używany jak
      najbardziej.

Tak więc podsumowując SQL + może SAS. Choć akurat niekoniecznie
      polecałbym uczestnictwo w kursach (horrrendalnie drogich!) -
      zdecydowanie praktyka zdobyta w boju ;) jest dużo bardziej
      wartościowa. Nawet jeżeli na początku będzie w tym więcej kodowania
      niż modelowania i analiz.

Ciekaw jestem, które firmy odmówiły, jeżeli to nie tajemnica. Bo
      DOBRYCH analityków na rynku to tak wielu znowu nie ma.
      • Gość: Zele Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani IP: 94.254.162.* 11.12.09, 20:06
        No właśnie o to mi chodziło z tym przekwalifikowaniem się na programistę :). Zgadzam się w pełni z moim przedmówcą...
    • intercwelar Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 06.02.16, 14:51
      Ja ostatnio widziałem, że firma www.nauka.metodolog.pl/uslugi-statystyczne-pomoc-statystyczna/ szuka analityka danych statystycznych. Mój znajomy liczył tak credit scoring ( www.nauka.metodolog.pl/modelowanie-ryzyka-kredytowego-czym-jest-ryzyko-kredytowe-credit-scoring-analiza-ryzyka-kredytowego/ )i całkiem spoko to wyszło :)
      • ak-69 Re: Analiza/modelowanie danych, DM i programowani 06.02.16, 16:11
        >całkiem spoko to wyszło :)

A co konkretnie w tym "spoko"?
        Jak podajesz to samo na forach "PRACA" i "PRACA w IT", a jedynie różnica w opisie, to nie jestem pewien czy będzie to dobre dla osoby chcącej pracować konkretnie w IT.
        Może jedynie dla Ciebie im więcej wchodzących na stronę tym lepiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka