Dodaj do ulubionych

JSE czy JEE?

IP: *.tu.kielce.pl 08.01.10, 11:50
Witam. Chciałbym się dowiedzieć gdzie można znaleźć pracę w JavaSE.
Przeglądając oferty odnośnie Javy dosyć często wymagana jest wiedza z zakresu
JEE + kilka Frameworków. Oczywiście nie każdą osobę interesuje praca jako
webmaster, a na studiach kładzie się nacisk na algorytmikę, programowanie
aplikacji bazodanowych itp. Pisałem kilka projektów w JSE, ale nie wiem gdzie
mogę wykorzystać taką wiedzę w poszukiwaniu pracy? czy ktoś może udzielić mi
wskazówek w jakich firmach szukać pracy w JSE, jakich pytań się spodziewać
(szczegółowe, ogólne). Prosiłbym o komentarze osób które są zorientowane w
temacie. PS. czy trzeba spełniać większość wymagań stawianych przez pracodawce
bo czasami czytając oferty: JSE, JEE, 5 frameworków,CSS,JavaScript, C++ i
wiele inntch itp... zastanawiam się czy to nie lekka przesada..
Obserwuj wątek
    • Gość: Mate Re: JSE czy JEE? IP: *.icpnet.pl 10.01.10, 12:33
      No cóż. Taki rynek. W ogłoszeniach pojawia się coraz więcej wymagań. Czasami
      pracodawcy umieszczają zbyt dużo wymagań (niż faktyzcnie potrzebują).

Możesz spróbować aplikować do różnych firm na programistę JEE i uczyć się tej
      technologii od początku. Czasem firmy szukają jednak doświadczonych pracowników.

Samo J2SE jest tylko bazą do tworzenia aplikacji w Javie. JEE ułatwia tworzenie
      aplikacji, ponieważ oferuje pewne gotowe funkcjonalności, podobnie jak
      frameworki do JEE. Nikt nie chce tracić czasu na pisanie każdego projektu od
      zera. Wykorzuystuje się gotowe półfabrykaty.

To samo jest w innych technologiach, np. PHP. Sam PHP nie wystarczy. Algorytmika
      i możliwości PHP swoją drogą, ale trzeba sobie ułatwić kodowanie aplikacji
      webowej i wykorzystać funkcjonalność oferowaną przez różne frameworki...
      • Gość: student Re: JSE czy JEE? IP: *.tu.kielce.pl 12.01.10, 22:00
        nie czasem ale w większości szukają doświadczonych pracowników... tylko że
        czasami ciężko uczyć się i pracować... i wiem że zaraz będzie fala krytyki,
        tylko że jeśli ktoś zaczyna programować na studiach musi wiele rzeczy
        nadrobić.... czasami biorę sobie trudne projekty na zaliczenie i siedzę cały
        miesiąc by zaprogramować algorytm ale po co skoro nie mam doświadczenia i tak
        jestem zielony...firmy po prostu chcą od razu zysku nie inwestując w
        absolwenta... nikt nie był od razu doświadczony (niektórzy o tym nie pamiętają)
        • Gość: Catbert HRM Re: JSE czy JEE? IP: *.chello.pl 12.01.10, 23:30
          Twoim doświadczeniem mogą być projekty wykonywane na studiach lub w
          ramach projektów open source. Poza tym JEE to nie tylko WWW ale także
          systemy backendowe .

Jeśli interesuje cię praca jako programista JAVA :
          to radzę zainteresować się Spring+Hibernate i/lub EJB+JPA .
          Testami jednostkowymi (JUnit lub TestNG).
          Systemami kontroli wersji SVN + ewentualnie Git,Mercurial,Bazzar.
          Narzędziem do budowania projektów Maven.

W specjalności
          1.back-endu
          dodatkowo JMS + Webservices+ 1 z listy (Hessian , HttpRemoting,
          RMI,CORBA).
          2.aplikacji desktopowych
          to dochodzi znów Spring RCP lub Eclipse RCP lub Netbeans Platform.
          3.aplikacji WWW
          JSTL,JSP,Servlety opcjonalnie Velocity.
          dodatkowo Spring MVC lub JBoss Seam. Ewentualnie Struts 2 lub
          JSF+Facelets+RichFaces lub Spring WebFlow

• pote Re: JSE czy JEE? 17.01.10, 14:10
      Witaj studencie. W podobnej sytuacji (IV rok na PW) i rozglądam się za pracą.
      Mój problem polega na głównie na tym, że mało jest pracy na pół etatu. Większość
      firm, nawet jeśli szuka młodego programisty, to oferuje tylko pracę na pełen etat.

A jak już znalazłem "ciekawą" ofertę dla programisty Java to okazało się, że za
      znajomość Hibernate'a, Springa i EJB mogę dostać tyle, co kucharz w McDonaldzie.
      No cóż...

JEE uczę się na własną rękę póki co. Zawsze jakiś exp, może kiedyś zaprocentuje.

Pozdrawiam ;)
      • Gość: student Re: JSE czy JEE? IP: 81.26.0.* 18.01.10, 11:54

I właśnie tak wygląda sytuacja na rynku. Ucząc się w małym mieście ciężko o
        pracę w Javie. Na politechnice też za wiele z JEE nie miałem, w szczególności
        nie było Spring, Hibernate. Uczę się tego sam, niestety mam trudny projekt na
        pracę inż. i brak jakoś na to czasu. I to jest właśnie nienormalne, siedzisz 5
        lat ucząc się a osoby, które nie miały ambicji zarabiają przez ten czas. I albo
        to jest wyzysk, albo po prostu nie ceni się programistów. PS. chciałbym znaleźć
        firmę która inwestuje w swoich pracowników, szkoli ich. Przecież nikt od razu
        wszystkiego nie wiedział, a studia nauczyły mnie tego że wiem gdzie szukać i jak
        się uczyć. Dlaczego pracodawcy chcą by po studiach przyszła do nich osoba która
        wyśmienicie wszystko robi ? czy program na studiach to umożliwia ? przecież
        specjalista to osoba która nabywa doświadczenia z latami pracy.. a jeśli ktoś
        tej pracy nie chce dać bo jestem studentem to jak wypełnić to brakujące ogniwo
        między studiami a pracą.... gdzie ?! ps. nawet pracownik fizyczny ktory idzie
        pierwszy raz dostaje normalną pensje.. mimo że nie umie... a niewolnictwo się
        dawno skończyło by pracować za darmo... TAK POWIEDZIAŁ MÓJ ZNAJOMY ANGLIK...
        • Gość: jgk Re: JSE czy JEE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 17:44
          > Dlaczego pracodawcy chcą by po studiach przyszła do nich osoba która
          > wyśmienicie wszystko robi ?

Ponieważ chcą mieć od razu zysk, z dnia na dzień bez wkładu własnego kapitału.
          Jest to bardzo wygodna postawa, niestety w dobie kryzysu mogą sobie na to
          pozwolić. Mam nadzieję, że jak nadejdzie znowu rynek pracownika to to się zmieni.
          • Gość: student Re: JSE czy JEE? IP: 81.26.0.* 19.01.10, 09:33
            no dobrze ale w takim razie studia nie mają sensu.... dla ludzi którzy muszą
            pracować a ja chcę pracować w IT... tylko że wychodzi na iż nie mam szans... a
            wystarczy np. kilka miesięcy szkoleń... nie jestem osobą której nauka ciężko
            wchodzi.. potrafię wiele rzeczy zrozumieć ale dla studenta każda nowa książka to
            wydatek, w szczególności jeśli ten student się sam utrzymuje.
            • embercadero Re: JSE czy JEE? 19.01.10, 18:32
              Bardzo poprawny wniosek. Studia nie mają sensu. Im szybciej ten fakt
              zaakceptujesz i przejdziesz nad nim do porządku dziennego tym lepiej dla ciebie.
              Generalnie w tym kraju jest tak że studia się robi dla własnego dobrego
              samopoczucia - nigdy nie żałowałem ani sekundy z tych pięciu lat spędzonych na
              UW i dyplomu z wyróżnieniem na który zapierniczałem jak głupi, mimo ze nic czego
              się tam nauczyłem nie przydało mi się nigdy w pracy, no a przynajmniej nie
              wprost (przydała się ekstremalnie survivalowa szkoła logicznego myślenia która
              trwała non stop przez te 5 lat, niezależnie od przedmiotu). Kończysz studia,
              masz ładny wpis do CV ale jeśli nie uczyłeś się sam to nie umiesz nic. W kwestii
              pracy wszystkiego i tak musisz nauczyć się samemu.

Choć szczerze mówiąc miałem nadzieję że nieco to się już zmieniło i uczą w tej
              chwili nieco bardziej przydatnych życiowo rzeczy, przynajmniej na polibudzie.
              Ale widać nie. Podejrzewam że problemem jest kadra - jak mogą uczyć cię
              frameworków skoro sami ich nie znają.
              • Gość: student Re: JSE czy JEE? IP: *.tu.kielce.pl 20.01.10, 16:25
                I właśnie tu jest sedno poruszanej sprawy. Wchodzę na pierwsze lepsze ogłoszenie
                "programista Java" i znajduję.. maven, cvs, Junit, Spring, Hibernate, JSF... i
                zastanawiam się gdzie mam tego się nauczyć? po co tyle ciężkiej pracy w jakieś
                algorytmy, matematykę, fizykę, systemy sterowania ... i odnoszę wrażenie że
                studia w Polsce są tylko po to by przećwiczyć pamięć. To smutne.. bo ja naprawdę
                chcę być specjalistą... wziąłem sobie trudne projekty z JSE bo myślałem że tak
                trzeba... tylko że jak porównuję moją wiedzę z ofertami pracy to po wydaje mi
                się że czeka mnie wkładanie butelek do pojemników w UK (chociaż angielski który
                de facto też się sam nauczyłem wykorzystam w jakimś stopniu). I muszę przyznać
                jedno... że w UK specjalista po szkole jest kimś bardzo ważnym.. bo ma wiedzę...
                w Polsce specjalista jest zerem.. bo ma wiedzę ale ta wiedza jest niestety OBOK
                tego co powinno się umieć. Pytanie drodzy forumowicze czy można znaleźć pracę
                teraz po studiach... co powiedzieć pracodawcy ? "przepraszam ale mnie nie uczyli
                a miałem tak trudne projekty że nie miałem czasu sam się uczyć innych technologii".
                • Gość: asda Re: JSE czy JEE? IP: *.croy.cable.virginmedia.com 30.01.10, 00:03
                  Nic bardziej mylnego. Tu w UK jest to samo. Rynek dla mlodych jest bardzo ciezki. Kryzys. Pracodawcy wykorzystuja sytuacje dokladnie tak samo jak w Polsce. Przykladowo, u nas w firmie byly wielkie czystki i zostal "rdzen", zapieprzamy na 100% a umiejetnosci jakie posiadamy sa naprawde unikalne. Przykladowo jest taki koles od aplikacji wielowatkowych, nie masz z nim szans zadnych bez 5 lat doswiadczenia. Kazdy z nas cos wnosi. Pensja ... na tyle dobra, ze nam sie nie oplaca odejsc ale... zabrano nam premie w tym roku, mimo, ze firma radzi sobie swietnie! Chlopie, szacunek to schowaj dla siebie. Im szybciej to zrobisz, tym szybciej pojdziesz do przodu w zycie ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka