Dodaj do ulubionych

Programista hobbysta

IP: *.wejherowo.vectranet.pl 24.10.11, 17:01
Witam.
Jaki język byście polecili do nauki programowania osobie która dopiero zaczyna programować? Programowanie raczej hobbystycznie, ewentualnie może kiedyś cos poważniejszego :) Szukałem troche na necie i ogólnie nastawiałem się na C# no ale ostatnio po zapowiedziach odnośnie nowego Windowsa i jakiś spekulacji o porzuceniu .NET zacząłem powątpiewać. Czy jest sens zaczynać od C++? Z tego co czytałem to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych jezykow no i nie związany z żadną platformą, no ale minus niby taki, że ciężki do nauki. Czy może coś zupełnie innego a mianowicie Javascript, który niby będzie promowany w nowym windowsie ? Z góry dzięki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: zz Re: Programista hobbysta IP: 31.61.92.* 24.10.11, 21:11
      Pomyśl, co chciałbyś zaprogramować, takiego choćby odrobinę większego, i wybierz język, który się do tego dobrze nadaje, ale spośród tych obecnie najpopularniejszych. Skoro ma to być hobby, to trzeba po niezbyt długim czasie widzieć jakiś efekt i mieć z tego radość, żeby utrzymać motywację.
      • Gość: N. Re: Programista hobbysta IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 00:31
        tak jak powiedział zz. Różne języki mają różne zastosowania. Chociaż pod kątem łatwości i uniwersalności to myślę że Python :)

• tomaszek21_6 Re: Programista hobbysta 24.10.11, 22:46
      Teraz to weź się za aplikacje mobilne :D na androida np. :D
      • Gość: wert Re: Programista hobbysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 23:35
        w java bedzie pewnie zapotrzebowanie, c++ tez jest pewny, wiele jest tez ofert dla ludzi znajacych PHP
        • Gość: admin Re: Programista hobbysta IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 14:56
          Internet i unixy - Ruby on Rails, mobilne - Objective-C. Glodny chodzic nie bedziesz.
    • mcov Python 26.10.11, 20:52
      Najwiekszy blad ludzi ktorzy chca sie nauczyc programowac to zaczynanie od C++.

Jesli jestes calkowicie zielony w programowaniu to polecam "Head First Programming", gdzie uzywany jest Python, a ksiazka wyglada jak zeszyt cwiczen do podstawowki.

Po Pythonie polecam C#, Java lub Scala, a potem Lisp :-)
      • Gość: typ Re: Python IP: *.wejherowo.vectranet.pl 08.11.11, 10:32
        Dzięki za porady. Trochę jeszcze poszukałem na necie i faktycznie zacznę od Pythona. Interesuje mnie jednak czemu polecasz następnie coś takiego jak scala lub lisp ? Na necie oprócz tego że to chyba mało popularne języki to nic ciekawego nie znalazłem. Czy może o to właśnie chodzi że mało popularne to warto się przyjrzeć czy może mają jakieś ciekawe zastosowanie?

• mcov Re: Python 08.11.11, 16:01
          Python, C#, Java to programowanie obiektowe. Scala (czyli lepsza "wersja" Javy) to programowanie obiektowe lub funkcjonalne. Lisp to programowanie funkcjonalne.

Moim zdaniem najgorsza rzecz kiedy uczysz sie czegos nowego to frustracja. A przy C, C++ lub Javie to bedzie czeste.

Jak juz czegos tam sie nauczysz, daj znac, znajde Ci praktyki, bedzie jak znalazl na CV.
    • balu83 Re: Programista hobbysta 22.11.11, 19:58
      Polecam Jave - język bardzo popularny, mnóstwo materiałów, mnóstwo zastosowań. Dużo frajdy może sprawić aplikacji na bardzo popularnego teraz Androida.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka