Dodaj do ulubionych

Praca w IT, ale nie jako programista

04.07.15, 00:16
Witam

Pracowałem przez ostatnie 6 miesięcy jako programista, ale z żalem muszę stwierdzić, że mam już dosyć. Fajnie jest sobie poprogramować w .net, ale nie chcę w tym pracować, bo:
1. ciągle gonią mnie terminy i harmonogramy,a ja jednak wolę coś zrobić na spokojnie
2. wkurzają mnie te ciągłe spotkania biznesowe z klientami, szefostwem itd. Dzień w dzień to samo pi********e.
3. Chyba jednak wolałbym robić coś nieco bardziej konkretnego, jakąś węższą specjalizację.

I dlatego też zastanawiam się w co uderzyć (za 2 tygodnie prawdopodobnie skończę współpracę z firmą).
No właśnie, co można robić? Myślałem na stanowiskiem administratora aplikacji albo strony internetowej (czy coś w tym stylu), jak tutaj wygląda sprawa pracy i zarobków?
A może ktoś ma dla mnie jakąś inną propozycję?
Bardzo proszę o niepisanie mi postów typu: poczytaj sobie w google itd. Jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia - nie wypowiadaj się.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Praca w IT, ale nie jako programista IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.15, 20:00
      Pracujesz w firmie o określonej specyfice pracy. Zmień firmę i tyle. Fakt że teraz ciężko coś znaleźć bo sporo firm przez swoją niekompetencje szukała nowych rozwiązań i eksperci (czyt. szarlatani) sprzedali im scrum czyli meeting driven development.
      Niemniej nie wszędzie są spotkania z klientami - całe szczęście i nie wszędzie są napięte terminy.
      Inne stanowiska raczej nie płacą tak dobrze albo wymagają więcej spotkań.
    • mkwiecien001 Re: Praca w IT, ale nie jako programista 11.07.15, 14:58
      Wygląda na to, że dopadła Cię rutyna i jesteś zmęczony wysiadywaniem jajogodzin połączonych z bezproduktywnym generowaniem nowomowy biznesowej ;) Opcje masz zasadniczo dwie freelancerka (ew. własna działalność, ale to obecnie ciężki kawałek chleba, nawet dla mega specjalisty), albo - jeśli męczy Cię pozyskiwanie klientów i nie masz na to czasu, ani specjalnego zacięcia - znalezienie nowej, ciekawej pracy za godne pieniądze i dodatkowymi korzyściami pozapłacowymi, co możesz zrobić odwracając kierunek procesu rekrutacji :) Zapomnij o przestarzałych pośredniakach i nieefektywnych HR-ach, które mają spory problem, by nadążyć za zmianami na rynku. Osobiście skorzystałbym z poniższej opcji i stworzył bazę z możliwością, aby pracodawca sam mógł mnie znaleźć - taki, któremu zależy i o którego budżecie na angaż wiesz jeszcze zanim wejdziesz na dobre w proces aplikowania. Krótko mówiąc, spróbuj tu: www.emplocity.pl - nowa rzecz, świeża i z zupełnie inną metodą, która w Twoim i Tobie podobnych przypadkach może bardzo się się sprawdzić. Powodzenia!
    • Gość: berek Re: Praca w IT, ale nie jako programista IP: *.dynamic.mm.pl 06.10.15, 08:47
      W takim razie proponuję przestawić się na pozycjonowanie stron. Jest to bardzo przyjemna praca, wprawdzie nie daje tak dużych zarobków jak programowanie ale nie jest tak nużąca. Najgorsze to może dopaść Cię to wypalenie zawodowe a w programowaniu o nie nietrudno. W sieci są dobre kursy, dzięki którym możesz się z tego podszkolić:
      strefakursow.pl/kursy/e-marketing/pozycjonowanie_i_optymalizacja_stron.html
      Dodatkowo proponuję wchodzić na fora branżowe.
    • Gość: mn Re: Praca w IT, ale nie jako programista IP: 12.189.238.* 20.10.15, 18:28
      Mało kto tutaj już pisze, tylko same boty marketingowe, ale ja Ci jedno poradzę - uciekaj z tego polskiego pie...ika jak najdalej. Ja polecam USA. W Polsce dorobisz się jedynie starego golfa i mieszkanka w jakimś bloku z oknami niczym w norze hobbita, a przy tym robota dużo bardziej stresująca jak za granicą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka