Dodaj do ulubionych

Reflektory pomyślą za Ciebie

IP: 94.75.67.* 29.05.09, 15:51
Jest tu taki fragment "(...) systemie specjalnych przysłon, które w razie potrzeby potrafią "odciąć" odpowiedni fragment widma" - w związku z nim mam pytanie: fragment jest bezsensowny i nieprawdziwy, nie chcę się rozwodzić dlaczego (dla ucznia podstawówki jest to jasne). Pytanie brzmi gdzie leży problem? Czy pan redaktor nie zna angielskiego czy ominął podstawówkę?
Obserwuj wątek
    • Gość: widmo Re: Reflektory pomyślą za Ciebie IP: *.srv.volvo.com 29.05.09, 16:32
      właśnie! widmo! nie cierpię takich absurdalnych tekstów
    • Gość: NightVision Re: Reflektory pomyślą za Ciebie IP: *.chello.pl 30.05.09, 10:03
      Ja mysle ze te rozne "adaptacyjne" swiatla nie daja tego samego co systemy NightVision oparte na podczerwieni i radarach; Kierowca widzi nawet ciemne obiekty, nieoswietlone, zwierzeta, itp. Zasieg takiego systemu powinien byc ok. 3-4 sekundy:) Juz tlumacze o co chodzi. Jest to zasieg odpowiadajacy drodze jaka samochod przejezdza przez 3-4 sekundy. Dla 130km/h jest to ok. 110-145m; Taki zasieg jest odpowiedni jesli chodzi o czas reakcji na zagrozenie; 1 sekunda to maksymalny czas reakcji kierowcy - zostaje juz tylko ok. 75m (ze 110) - hamowanie ze 130km/h to jakies 60m przy nie pelnym wcisnieciu hamulca; Zostaje 10m szansy na unikniecie kolizji. Oczywscie przy widocznosci 145m szanse na unikniecie kolizji sa duzo wieksze; Zwiekszenie zasiegu systemu na jakies 200m daje jeszcze wieksze szanse na bezpieczna jazde i to bez oslepiania kierowcow;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka