Dodaj do ulubionych

O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowcami?

IP: 89.204.153.* 02.08.11, 20:54
Przecież jak ktoś wziął kredyt w CHF w 2006 czy na poczatku 2007 ma ciagle nizsze raty niz gdyby wzial w PLN. Jesli ktos wzial kredyt w 2008 ma rate wyzsza o 100-200 zl, ale i tak srednio przez ostatnie dwa lata oddal bankowi _mniej_ gótówki niz splacajacy PLNy.

Wiec czym tu sie podniecac. Jedyny problem dla CHFowców to spłata przed terminem... Ale cos za cos.

Zeby zaczely sie powazne problemy z frankowcami kurs by musial walnac do 5zl... (czyli powiedzmy +500 zł do ratki w stosunku do dzisiaj) i tam pobujac z pol roku...

Jak na minusie są złotowcy. Jakakolwiek pomoc francziarzom byłaby totalnym idiotyzmem.
Obserwuj wątek
    • Gość: kocica gołodupica Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc IP: *.play-internet.pl 02.08.11, 21:04
      nie filozofuj

a ja wciąż szukam tego, kto porządnie przetrzepie mi futerko

pozdro
      • Gość: kocia_rewela Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 21:22

Bo widzisz, kieszonkowi rokefelerzy z forum lubią sobie poklepać.

Pooglądać wirtualne mieszkania i rano wziąć od mamy na bułkę w drodze po zasiłek.
    • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 02.08.11, 21:39
      ciekawe, ze nawet pisowska bzdziagwa o wyksztalceniu rolniczo-terapeutycznym potrafi skumac - a ty nie ???

kredytu 30 - letniego nie mozna oceniac z perspektywy 3 - 5 lat !!!

biorac kredyt w PLN wiesz, ze przez pierwsze kilka lat masz w plecy - ale potem twoja pensja rosnie (przynajmniej przez jakis czas) i staje sie coraz mniej zauwazalna, chcesz zmienic mieszkanie na wieksze/dom robisz to bez problemu

a teraz frankowcy:
      1. gdyby dzis kupowali mieszkanie - to kupili by po perwsze taniej i za nizsza kwote w CHF - efekt byl 2-krotny,czyli w efekcie zamaist 50 m kw - mieliby 100 m kw - szkoda o tym zapominac
      2. gdy stopa oprocentowania CHF pojdzie do 3% - zacznie sie prawdziwa tragedia,
      3. "wlasciciel" ofrankowanego mieszkanie nie moza sie ani rozwiesc ani zmienic mieszkania na wieksze/dom
      4. w przypadku utraty pracy frankowicz ma przekichane - szkoda gadac
      5. najwazniejsze - jak dlugo banki beda ukrywac te trupy w szafie ? - zauwaz z Polski chce sie wycofac - KBC, BPC (liderzy kredytow frankowych po 2 PLN), HSBC - jesli nie zaczna rewaluacji swoich zabezpieczen w ciagu roku sami z siebie - wymusi to na nich KNF - i wtedy zaczna sie zadania zabezpieczenia/ubezpieczenia - i nagle rata wzrosnie o 50% lub wiecej

• Gość: kocica odpowiedz Re: maturo z matmy wroc !!! IP: 89.204.153.* 02.08.11, 22:10

> kredytu 30 - letniego nie mozna oceniac z perspektywy 3 - 5 lat !!!
        a gdzie ja coś takiego napisałem? Napisełem że frakarze są po 3 latach do przodu jeżeli chodzi o wysokość raty i oddaną kase do banku. A przewagą PLN jest to, że wartość zadłużenia tylko nieznacznie przekracza wartość nieruchomości, dlatego łatwiej się jej pozbyć. A co będzie w następnych 27 latach? Who knows? No chyba, że tyś jest prorok:)

> biorac kredyt w PLN wiesz, ze przez pierwsze kilka lat masz w plecy - ale potem
        > twoja pensja rosnie (przynajmniej przez jakis czas) i staje sie coraz mniej za
        > uwazalna,
        A jak WIBOR rośnie szybciej niż pensje? Tak jak w ostatnim roku. To co wtedy?

> 1. gdyby dzis kupowali mieszkanie - to kupili by po perwsze taniej i za nizsza
        > kwote w CHF - efekt byl 2-krotny,czyli w efekcie zamaist 50 m kw - mieliby 100
        > m kw
        Yyy? Ty miałeś tę maturę z matematyki? Zdolność jest liczona w PLN, jeśli ktoś 2 lata temu miał 300k zdolnosci, dzis bedzie mial 250 (zaostrzona polityka kredytowa) - w rezultacie kupi tyle samo mieszkania. Bo ceny spadly tyle ile spadly. W CHF kredytu dzis taki leszczu nie dostanie w ogole.

> 2. gdy stopa oprocentowania CHF pojdzie do 3% - zacznie sie prawdziwa tragedia,
        Jak kurs sie utrzyma... to będzie.

> 3. "wlasciciel" ofrankowanego mieszkanie nie moza sie ani rozwiesc ani zmienic
        > mieszkania na wieksze/dom
        > 4. w przypadku utraty pracy frankowicz ma przekichane - szkoda gadac
        PRAWDA x2

5. najwazniejsze - jak dlugo banki beda ukrywac te trupy w szafie ? - zauwaz z
        > Polski chce sie wycofac - KBC, BPC (liderzy kredytow frankowych po 2 PLN), HSBC
        > - jesli nie zaczna rewaluacji swoich zabezpieczen w ciagu roku sami z siebie -
        > wymusi to na nich KNF - i wtedy zaczna sie zadania zabezpieczenia/ubezpieczeni
        > a - i nagle rata wzrosnie o 50% lub wiecej

Bankom nie zalezy na udupieniu wszelakich kredyciarzy... chca na ich golic przez najblisze 30 lat... Wiec raczej beda ostrozni z takim uderzeniem, bo to moze przyniesc wieksze straty niz zyski.

• Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 02.08.11, 22:48
          > > kredytu 30 - letniego nie mozna oceniac z perspektywy 3 - 5 lat !!!
          > a gdzie ja coś takiego napisałem? Napisełem że frakarze są po 3 latach do przod
          > u jeżeli chodzi o wysokość raty i oddaną kase do banku.

ale nie sa do przodu w kwestii splaty zadluzenia - ja moge sobie teraz swoje zadluzenie z PLN zamienic na CHF po 3.7 i zamiast 130 K CHF, bede mial 45 K CHF do splacenia (wzialem kredyt na 10 lat - wiec i tak kredyt w CHF mnie nie interesowal, i slusznie)

> A przewagą PLN jest to,
          > że wartość zadłużenia tylko nieznacznie przekracza wartość nieruchomości, dlat
          > ego łatwiej się jej pozbyć.

a moze nawet jest juz sporo nizsze - dzieki splatom kapitalowym ???

> A co będzie w następnych 27 latach? Who knows? No c
          > hyba, że tyś jest prorok:)

i dlatego kazdemu odradzalem brania kredytow na 30 lat i zawsze tak bede czynil

> > biorac kredyt w PLN wiesz, ze przez pierwsze kilka lat masz w plecy - ale
          > potem
          > > twoja pensja rosnie (przynajmniej przez jakis czas) i staje sie coraz mni
          > ej za
          > > uwazalna,

> A jak WIBOR rośnie szybciej niż pensje? Tak jak w ostatnim roku. To co wtedy?

to znaczy ze byels kiepski i nie awansowales

> > 1. gdyby dzis kupowali mieszkanie - to kupili by po perwsze taniej i za n
          > izsza
          > > kwote w CHF - efekt byl 2-krotny,czyli w efekcie zamaist 50 m kw - mielib
          > y 100
          > > m kw
          > Yyy? Ty miałeś tę maturę z matematyki?

zazdroscisz ???

> Zdolność jest liczona w PLN, jeśli ktoś
          > 2 lata temu miał 300k zdolnosci, dzis bedzie mial 250 (zaostrzona polityka kred
          > ytowa) - w rezultacie kupi tyle samo mieszkania.

nie rozumiesz prostego tekstu ???

> Bo ceny spadly tyle ile spadly
          > . W CHF kredytu dzis taki leszczu nie dostanie w ogole.

ale 100 K CHF to bylo 200 K PLN - dzis 370 000 K PLN

> > 2. gdy stopa oprocentowania CHF pojdzie do 3% - zacznie sie prawdziwa tra
          > gedia,
          > Jak kurs sie utrzyma... to będzie.

a jak wzrosnie ???

> > 3. "wlasciciel" ofrankowanego mieszkanie nie moza sie ani rozwiesc ani zm
          > ienic
          > > mieszkania na wieksze/dom
          > > 4. w przypadku utraty pracy frankowicz ma przekichane - szkoda gadac
          > PRAWDA x2
          >
          > 5. najwazniejsze - jak dlugo banki beda ukrywac te trupy w szafie ? - zauwaz z
          > > Polski chce sie wycofac - KBC, BPC (liderzy kredytow frankowych po 2 PLN)
          > , HSBC
          > > - jesli nie zaczna rewaluacji swoich zabezpieczen w ciagu roku sami z sie
          > bie -
          > > wymusi to na nich KNF - i wtedy zaczna sie zadania zabezpieczenia/ubezpie
          > czeni
          > > a - i nagle rata wzrosnie o 50% lub wiecej
          >
          > Bankom nie zalezy na udupieniu wszelakich kredyciarzy... chca na ich golic prz
          > ez najblisze 30 lat... Wiec raczej beda ostrozni z takim uderzeniem, bo to moze
          > przyniesc wieksze straty niz zyski.

i ponownie - nie potrafisz czytac ze zrozumieniem ????
          • Gość: kocica odpowiedz Re: maturo z matmy wroc !!! IP: 89.204.153.* 02.08.11, 23:13
            Przyjmij jakieś stanowisko...
            W pkt. 1 piszesz, ze dzisiaj brac mieszkanie na kreske to tyko we frankach... Bedzie dwa razy większe :D (ja nie wiem jakim cudem 3 lata temu ktos dostal 200k chf dzis dostanie 100k chf)...
            A zaraz w pkt. 2 sugerujesz, że libor może pójść do góry i w drugiej odpowiedzi, że kurs także...
            Więc jak w końcu misiu?

Potem coś pieprzysz o awansach - tylko co to kogo obchodzi. Frankarz też mógł awansować jak i Ty. Mógl też dostać spadek po dziadku ze Szwajcarii...

Sumując nie ma sie co sr... z tym złotowym, bo jak na razie jesteś na minus... A i na spadku nieruchomości straciłeś kupując na górce... Poczekaj tylko jak ministro Rosto. coś ogłosi po wyborach. Żeby czasem WIBOREK nie skoczył + 5pp bo wtedy awans nie pomoże...
            Słyszałeś o pozornie droższych kredycikach "o stalej stópce"? Może warto było poczytać... A nie tak jak flaming, wróć leming...
            • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 07:41
              > Przyjmij jakieś stanowisko...

???????????????

> W pkt. 1 piszesz, ze dzisiaj brac mieszkanie na kreske to tyko we frankach... B
              > edzie dwa razy większe :D (ja nie wiem jakim cudem 3 lata temu ktos dostal 200k
              > chf dzis dostanie 100k chf)...

nie rozumiesz - po co bierzesz sie za komentowanie ???

> A zaraz w pkt. 2 sugerujesz, że libor może pójść do góry i w drugiej odpowiedzi
              > , że kurs także...

nie rozumiesz - ja nakreslam sytuacje dwoch osob - jednej ugotowanej i drugiej ugotowanej mniej ...

> Więc jak w końcu misiu?

idz spac misiu - wyspij sie, rano bedziesz mial jasniejszy umysl

> Potem coś pieprzysz o awansach - tylko co to kogo obchodzi. Frankarz też mógł a
              > wansować jak i Ty. Mógl też dostać spadek po dziadku ze Szwajcarii...

a kto awansuje frankowca ??? ktos taki wykazuje brak rozsadku i zanik instyktu samozachowczego, brak cech managerskich - w tym myslenia dlugofalowego

> Sumując nie ma sie co sr... z tym złotowym, bo jak na razie jesteś na minus...

jesli liczysz 30 letni kredyt - to moze, ale przy 10-letnim CHF to bylby disaster rowniez w ratach

> A i na spadku nieruchomości straciłeś kupując na górce...

a to ciekawe - bo akurat za cos przypominajacego moja dzialke musialbym teraz zaplacic 2,5 raza wiecej - a takiej dzialki jak moja w okolicy nie ma - sa waskie paski, bez ogrodzenia i mediow albo bez dojazdu

> Poczekaj tylko jak mi
              > nistro Rosto. coś ogłosi po wyborach. Żeby czasem WIBOREK nie skoczył + 5pp bo
              > wtedy awans nie pomoże...

a to sobie splace z zaskorniakow

> Słyszałeś o pozornie droższych kredycikach "o stalej stópce"? Może warto było p
              > oczytać... A nie tak jak flaming, wróć leming...

to jest zmartwienie ludzi, ktorzy biorac kredyty na 30-40 lat na 10 roczny dochod , ja prawie 50% kredytu splacilem i jestem w stanie reszte splacic w ciagu roku - a nie 4 lat jakie mi zostaly, kredyt ma sluzyc czlowiekowi - a nie odwrotnie
              • Gość: kocica odpowiedz Re: maturo z matmy wroc !!! IP: 89.204.137.* 03.08.11, 08:26
                Faktycznie jesteś lokalnym mądralińskim:
                jacek vs. frankarz
                jacek pracy nie straci nigdy - frankarz ma duże szanse
                jacek awansuje - frankarz nigdy, to jasne
                jacka nieruchomosc drozeje - kazdego frankarza traci wartosc
                jacka wibor tylko spada - frankarza libor tylko rosnie
                nawet jak wzrosnie wibor jacek splaci sobie kredyt z oszednosci - zaden frankarz nie ma oszczednosci, tylko jacek może miec oszczędności
                jacek wykiwał bank (wziął kredyt na 10 lat i bank na nim nie zarabia, chyba mu nawet dopłaca, haha) - bank wykiwał frankarza oczywiscie, dał sie wrobić w nieruchomość na górce

jacek to jest gość i ma łeb do interesów, nie żaden kredyciarz - frankarz jest kredyciarzem i przegrał życie

wow, jesteś super jacku! Wygrywasz w każdej kategorii!!
                • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 19:41
                  > Faktycznie jesteś lokalnym mądralińskim:

bo tak sie tobie przysnilo ???

> jacek vs. frankarz
                  > jacek pracy nie straci nigdy - frankarz ma duże szanse

1. strata pracy dotyczy kazdego - pytanie po jakim czasie i za ile dostaniesz nowa
                  2. poduszka finasowa - ja mam - a franciszkanin ???

> jacek awansuje - frankarz nigdy, to jasne

osoba, ktora dokonala zakupu na gorce za walute na dolku nie nadaje sie na wiekszosc stanowisk w firmie - kto lubi ludzi, ktorzy maja pecha ???

> jacka nieruchomosc drozeje - kazdego frankarza traci wartosc

nie wiem czy moja drozeje, bo nie ma zamiaru sprzedawac - widze tylko, ze zamiast ciut ponad 100 PLN za mkw musialbym wylozyc prawie 250-300 PLN za szzczere pole bez mediow o szerokosci 15 metrow - albo liczyc na fuksa i zdolnosci negocjacyjne, frankowicze kupowali mieszkania o kiepskim rozkladzie i polozone w malociekawych miejscach

> jacka wibor tylko spada - frankarza libor tylko rosnie

szanse na wzrost libor oraz ze ten wzrost bedzie wiekszy niz w przypadku wibor-u sa znacznie

> nawet jak wzrosnie wibor jacek splaci sobie kredyt z oszednosci - zaden frankar
                  > z nie ma oszczednosci, tylko jacek może miec oszczędności

frankowicze brali kredyt na 130% "wartosci" - kredyt frankowe to bylo srednio 400 K PLN

> jacek wykiwał bank (wziął kredyt na 10 lat i bank na nim nie zarabia, chyba mu
                  > nawet dopłaca, haha) - bank wykiwał frankarza oczywiscie, dał sie wrobić w nier
                  > uchomość na górce

widac, ze nie rozumiesz - bank nie zarabia ani na spadku ceny nieruchomosci ani na wzroscie kursu CHF/PLN, natomiast prawda jest, ze kredyt PLN 10 letni oprocentowany na 3M WIBOR + 0.65% generuje ujemny przychod odsetkowy dla banku - w szczegolnosci przez wiekszosc tego okresy tenze sam bank placil WIECEJ za odsetki na depozycie 3 - miesiecznym niz dostawal ode mnie za kredyt !!! a gdzie koszty, rezerwy, kapital ????
                  >
                  >
                  > jacek to jest gość i ma łeb do interesów, nie żaden kredyciarz - frankarz jest
                  > kredyciarzem i przegrał życie

moje credo to Carpe Diem - jak sie nadarza okazja to owszem i zarabiam, ale zeby samo zarabianie (leb do interesow - buahahahahhahahaaha) mnie krecilo - to dosyc smieszne
                  zarobic i zrobic fajna impreze - to i owszem

> wow, jesteś super jacku! Wygrywasz w każdej kategorii!!

wiec masz juz kogo nasladowac
        • kocica_ewela Re: maturo z matmy wroc !!! 02.08.11, 23:08
          Ale co ja mam odpowiedziec? jacek to znany tutaj madralinski czasami lekko mijajacy sie z rzeczywistoscia ale jemu ta nowa numerologia nie przeszkadza :D ;)
          • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 07:42
            > Ale co ja mam odpowiedziec? jacek to znany tutaj madralinski czasami lekko mija
            > jacy sie z rzeczywistoscia ale jemu ta nowa numerologia nie przeszkadza :D ;)

a mozesz mi przypomniec, kiedy mijalem sie z rzeczywistoscia ???

zwykle nasze potyczki konczyly sie po przywolaniu przez mnie konkretnych faktow
            • mufffa Re: maturo z matmy wroc !!! 03.08.11, 08:18
              Jacek,

ten nieuk, z którym dyskutujesz nie rozumie prostych wydawałoby się argumentów

a co dopiero ten gumofilc z krastystawu, po ZAOCZNYM zarządzaniu albo administracji w WYŻSZEJ SZKOLE czegoś i czegoś jeszcze :)

nie trać czasu i energii, mądry zrozumiał po pierwszym poście, tłukom nie wystarczy po dziesiątym, gumifilc po zaocznych w zamościu pewnie nigdy

buźka :)
            • kocica_ewela Re: maturo z matmy wroc !!! 03.08.11, 08:21
              Tia tkaich konrektow jak krytyka mnie - gdy ja podawalam konkretny kurs chf/pln :D
              podawaj kurs to sprawdzimy kto lepszy:D
              • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 19:43
                > Tia tkaich konrektow jak krytyka mnie - gdy ja podawalam konkretny kurs chf/pln
                > :D
                > podawaj kurs to sprawdzimy kto lepszy:D

bladym switem wraca kiedys ginekolog do domu po 5 dobach dyzuru (sezon grypowy w pelni) - droge zastepuje mu Cyganka - daj 5 zlotych to ci cipe pokaze !!!
                • Gość: bambola czy twoj pracodawca nie zwracal ci juz uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 20:23
                  na wulgarny jezyk oraz naduzycie zaufania publicznego i zwiekszenie ryzyka biznesowego

w razie takich wybrykow zawsze mozna powtorzyc wymiane informacji
                  • Gość: jacek krzempus nigdy nie byl moim pracodawca IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 21:59
                    na wulgarny jezyk oraz naduzycie zaufania publicznego i zwiekszenie ryzyka bizn
                    > esowego

mowisz o lecie 2009, kiedy wisieliscie wykonawcy 2 miliony PLN i biedny wykonawca wraz ze swoim mecenasem szukal wsparcia u mieszkancow - i kiedy z pomoca policji musiliscie "odbijac" budynek od zdesperowanego wierzyciela ???
                    >
                    > w razie takich wybrykow zawsze mozna powtorzyc wymiane informacji

nie wstydz sie - ja nie ukrywam informacji
                    • Gość: j.bartosiewicz security i risk assessment sa very important IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 22:57
                      w procesach biznesowych

a najbardziej liczy sie zaufaniei etyka biznesowa ktora buduje sie latami a traci w jednej chwili jak naprzyklad urzywajac konta oraz systemu IT klienta do dzialan nieetycznych

takie zachowania trzeba pietnowac w biznesie poniewaz naruszaja one kapital spoleczny konieczny do przeprowadzania transkacji wedlug metodologii Fermata

GOOGLE, GOOGLE pomaga wylapac takie przypadki nieetycznego zachowania
                      • Gość: jacek krzempus - lamanie prawa i regulaminu forum IP: *.speed.planet.nl 04.08.11, 07:22
                        nie pomoze w twojej trudnej sytuacji

nikt nie chce kupowac mieszkan od property development ze smolnej, poniewaz sa kiepskie i drogie

dodatkowo w budynku, ktory nadal nie ma waznego pozwolenia budowlanego - i zostal postawiony z naruszeniem kazdego mozliwego punktu prawa budowlanego

• kocica_ewela Re: maturo z matmy wroc !!! 02.08.11, 22:21
        oho specjalista jacek sie odezwal :d podaj frajerze prognoze na jutro wigu/walut itp mozesz wybrac wymoczku :D wczoraj jeden łoś dostał baty :D

Takich jak ty zjadam na sniadanie :D
        bo potrafia sie madrzyc ale nie potrafia przewidziec kursu chf/pln na 1 dzien w przod a co mowic o 30 latach :D

buahaha na pochybel leczom
        • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 02.08.11, 22:52
          to pochwal sie, ile to zarobilas na tym ruchu CHF w gore ???

starczy na dom na Zoliborzu Oficerskim ???

ja na sniadanie zjadam platki z mlekiem
          • kocica_ewela Re: maturo z matmy wroc !!! 02.08.11, 23:13
            Podam jak podasz swoj typ kursu ganta do konca tego tygodnia ;)
            • Gość: jacek maturo z matmy wroc !!! IP: *.speed.planet.nl 03.08.11, 07:28
              > Podam jak podasz swoj typ kursu ganta do konca tego tygodnia ;)

nudna jestes

• kocica_ewela Re: maturo z matmy wroc !!! 03.08.11, 08:19
                a ty posrany :D
              • mufffa Re: maturo z matmy wroc !!! 03.08.11, 08:24
                nie tyle nudna, co tępa

nudność to skutek, tępoty umysłowej

taki tępy człowiek trwa przy swoim, mimo kontrargumentów, uparcie bredzi zasłyszane gdzieś androny

niestety połączenie małomiasteczkowej proweniencji, zaocznych na WS-ie, doświadczenia w masażu (bolca?) i administracji nie daje dobrych rezultatów
    • Gość: gosc CHF IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 21:51
      w obecnych warunkach 100-200zl więcej to narazie nie dramat . jednak sprawdźcie co jest napisane w waszych umowach kredytowych na okolicznosc gdyby najbardziej pograzone w chf banki (getin, millenium itp - a tak, millenium jest juz na sprzedaz, getin goraczkowo gromadzi kapital oferujac superlokaty a ustawa antyspreadowa nie przysporzy im zyskow) rozpoczely sezon rozsyłania zaprosin w celu udokumentowaniu waszych dochodów albo wprost do wykupienia drogiego ubezpieczenia lub przewalutowania kredytu. przedsmak mielismy w 2009 ale wtedy polbank wycofal sie z tego gdyz kurs franka szybko spadl - moze tym razem tez sie uda?

po lekturze archiwum forum z 2007/2008 jakos mi nie szkoda tego biednego i gnebionego lobby franciszkanskie ktore nabijalo sie tutaj z tych ktorzy wybierali kredyty zlotowkowe (przeplacajacy albo leszcze z niewystarczajaca zdolnoscia na chf) lub wstrzymali sie ze startu w tym wyscigu szczurow w walce o dziure w ziemi i nie przylozyli sie do windowania chorych cen latwo dostepnym kredytem.
    • Gość: Bielmo Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc IP: *.183.238.221.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.08.11, 21:53
      Myśleli, że biorą na 30 lat, a będą spłacali - jak na razie - 60.

Mogą się na odwróconą hipotekę nie wyrobić.
    • Gość: exrumun Krótko i na temat IP: *.centertel.pl 02.08.11, 21:59
      Tu chodzi o symboliczny odwet za najlepsze lata życia zmarnowane w oczekiwaniu na powrót do cen nieruchomości z 2004r. Na zasadzie że: "może i my przegraliśmy życie czekając w 2004r na spadki cen, ale za to kupujący w 2008r są w d, jeszcze bardziej niż my!". Bardzo polska cecha.
      • Gość: Roman Re: Krótko i na temat IP: *.jmdi.pl 02.08.11, 22:48
        Ale wy piepszycie bzdury, a jak masz w PLN i nie bedziesz miał pracy to co bank nie bedzie raty od ciebie wymagał, tak samo cię będzie golił jak każdego innego klienta niewazne w jakiej walucie mającego kredyt. Albo czy mając PLN masz gwarancję że koszty ci się nie zwiekszą gó... prawda - wystarczy że NBP podniesie stope procentową i jesteś w ciężkiej... ;-)

Ciekawe dlaczego mówisz że mając kredyt w PLN można zamienić mieszkanie na inne a we Frankach nie ma takiej możliwości.. prawde mówiąc to się z tego dobrze uśmiałem.

Nie ma jak być bajkopisarzem.
        • Gość: kocica odpowiedz Re: Krótko i na temat IP: 89.204.153.* 02.08.11, 23:25
          > Ciekawe dlaczego mówisz że mając kredyt w PLN można zamienić mieszkanie na inne
          > a we Frankach nie ma takiej możliwości.. prawde mówiąc to się z tego dobrze uś
          > miałem.

Napisz mi w jaki sposób? Mam nadzieje, że nie napiszesz, że frankarz był zdolny jak Jacek i awansował na szefa Apple i zarabia od dzisiaj 100k$/m-sc, ani że miał akurat na lokacie wolną bańkę...

• kocica_ewela Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc 02.08.11, 22:31
      Tia "tylko libor jest wazny" tak mawiali kredyciarze ;)
      Ja tylko przypominam kredyciarz w PLN to byl jelen/gluptak itd bo ma wyzsza ratke.

Zauwazcie, ze teraz mamy z sytuacja wzrostu mimo zapewnien z usa ze jest ok. Co by bylo gdyby bylo nie ok?

Jesli ktos twierdzi, ze chf jest spekulacyjnei nadmuchany to zapraszam do gry na spadki.
      Mieszkanie o wartosci 2-3k/m2 sprzedane za 8-10k/m2 w pln/chf po 2-2.5. Majstersztyk.
      Klasyczne ubranie lemingow.
      • mufffa Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc 03.08.11, 08:27
        a jak tam cenki w Krasnymstawie?

spekuła trzyma się mocno?
    • viva_barca Re: O co chodzi z tym pastwieniem sie na frankowc 04.08.11, 12:56
      Gość portalu: kocica odpowiedz napisał(a):

> Przecież jak ktoś wziął kredyt w CHF w 2006 czy na poczatku 2007 ma ciagle nizs
      > ze raty niz gdyby wzial w PLN. Jesli ktos wzial kredyt w 2008 ma rate wyzsza o
      > 100-200 zl, ale i tak srednio przez ostatnie dwa lata oddal bankowi _mniej_ gót
      > ówki niz splacajacy PLNy.

He? Nizsze raty???
      I moze jeszcze powiesz nizszy kapital do splaty?
      Serio matura z matmy sie klania, a Jacek ma racje..

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka