Dodaj do ulubionych

os. Gocławska, Budimex

03.10.11, 13:25
Pooglądałem sobie plany developera, wizualizację, mapkę, ceny. Wczoraj wybrałem się zobaczyć okolicę jak i samą inwestycję. Pozwoliłem sobie nieco przeedytowac mapkę która chwali się inwestor na swoje stronce.

Link poniżej: Tekst linka

Okolica rzeczywiście fantastyczna, nic tylko się wprowadzać. Poniżej cytaty ze strony deva:
Osiedle Gocławska jest przykładem nowoczesnego i funkcjonalnego budownictwa, które harmonijnie współgra z tradycyjną zabudową Pragi Południe.

No to aby tak było to rozumiem, że elewacje budynków zostana wykończone starą brudną cegłą odpadającą tu i ówdzie, aby utrzymać pełną "harmonię".

W bezpośrednim sąsiedztwie Osiedla Gocławska znajdują się największe zielone obszary Pragi Południe[...]To unikalne połączenie rozległych terenów zielonych i kameralnej zabudowy czyni z okolicy Osiedla Gocławska wyjątkowe miejsce do życia.

W bezpośrednim sąsiedztwie są dwie wielkie, wysokie i stare fabryki zrobione z rozpadającej się cegły, z powybijanymi albo czarnymi od brudu oknami. Do samego osiedla przylega budynek jakiegoś niskiego biurowca czy czegoś podobnego z całą "urodą" rodem z PRL'u. Na rogu ulicy znajduje się jakże malownicza kamienica, zrobiona nie gorzej niż pobliskie fabryki (rozpadająca się rudera) z towarzystwem komunalnych lokatorów, którzy to miło i radośnie spędzają sobie dni przesiadując z piwkiem na okolicznych chodnikach czy schodkach zamiast w łazienkach swoich mieszkanek zmywając z siebie 3 dniowy bród. Faktycznie jest to "wyjątkowe" miejsce do życia.

Na plus trzeba im zapisać, że komunikacyjnie nie najgorzej no i jak już przemkniemy chyłkiem obok żulerstwa to jest i park i jakiś sklepy czy inne usługi. Cenowo też nie najgorzej ale to otoczenia zabija jakiekolwiek myśli o kupnie tam. Chyba że dev wykupi okolicę i rozbierze ten syf na około i zrobi remont drogi wjazdowej bo Gocławska to same kocie łby.

Ja w każdym bądź razie dziękuję i nie kupuję z w/w względów.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 21:06
      No dobra. Zulinowo, ale tanio, ale fajna lokalizacja komunikacyjna, wszędzie dojedziesz. Gdyby byto miało być mieszkanie dla mnie, to brałabym, bo mi tam towarzystwo nie przeszkadza, byleby w moim bloku nie siedziało. Fabryki tez mogą mieć powybijane szyby, ale.. chodzi mi o dziecko w wieku szkolnym. Tam jest szkoła podstawowa, pod samym budynkiem, ale.. no tam bym dziecka nie posłała.. Co innego gdyby to było dziecko gimnazjalne, a najlepiej licealne, ale będzie dzieckiem w 2 kl. szk. podst. i mi się nie uśmiecha dowozić:p
      • Gość: maria Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.28.195.104.threembb.co.uk 28.10.11, 22:17
        uwazam ze okolica jest bardzo przyszlosciowa. w przyszlosci cala zuleria zostanie przesiedlona do mieszkan socjalnych. wiem ze naokolo ma byc budowana dzielnica biznesu, mowila mi kolezanka z urzedu. ma byc z tego cos na ksztalt domaniewskiej.
        w kazdym razie ja powaznie zastanawiam sie nad ta inwestycja. maria
        • gugu-1 Re: os. Gocławska, Budimex 31.10.11, 14:25
          Osiedle dla poszukujacych industrialnych klimatów. Otoczenie pofabryczne nadaje specyficzny klimacik. Ale kto wie może w przyszłości bedzie to jedno z modniejszych miejsc na Pradze Płd. Komunikacyjnie to miejsce super. Do metra przy stadionie bedzie 2 lub 3 przystanki tramwajem. No i ten Skaryszak po drugiej stronie Grochowskiej. Niestety wadą projektu jest b. maly dziedziniec wewnętrzny typu studnia.
          • Gość: Zawisza Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.11, 15:39
            Mieszkam na osiedlu budowanym przez Budimex Nieruchomości - jakość na 3-
            Zapraszam na oględziny na Wolę, ul. Zawiszy.
            Wspólnota wywala właśnie górę kasy na łatanie elewacji i poprawki na balkonach.
        • Gość: ggg Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 16:17
          kolzenka ci mówiła...

a jak zyc ,gdy naokolo oprocz nowego budynku same fabryki i degeneraci..
    • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 12:33
      Dlaczego ceny były tak kuszące? ano dlatego, że budimex nie kupił ziemi na której buduje - więc trzeba doliczyć opłatę z tyt. użytkowania wieczystego. Developer nie zna jej wysokości (tak twierdzi) więc trzeba dowiadywać się samemu w urzędzie. Czynsz to 7-8zł/m (inf. tel. z budimexu) suma wyjdzie ok, jednak do tego trzeba doliczyć kilkaset zł/mies. opłaty za użytkowanie i już nie jest tak atrakcyjnie.
      szkoda
      • Gość: butty Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 20:50
        To prawda, kupienie tam mieszkania to zdecydowanie duże ryzyko. Miasto może podnieść cenę za metr kwadratowy i wtedy ląduje się z mieszkaniem, którego ani się nie sprzeda, ani comiesięcznie opłaci. Szkoda, że Budimex-Nieruchomości nie informuje o tym "szczególe" na stronie i w kontakcie bezpośrednim. Przykra sprawa, mało wiarygodny partner, tzw. "polski wałek".
        • Gość: Przem Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.11, 21:09
          Bez przesady z tymi wysokimi kwotami. Mieszkam na Pradze-Pd i też pod moim blokiem jest grunt z użytkowaniem wieczystym (działka ponad 6000 m2). Od prawie trzech lat procesujemy się z przedstawiecielem Skarbu Państwa o wysokość opłaty. SP wyliczył 3078 zł wartości 1 m2, nasz biegły 1950 zł za 1 m2. SP przegrał przed kolegium i teraz sprawa jest przed sądem a sąd powołał biegłego, który wyliczył około 1600 zł za 1 m2. Opłata za użytkowanie wieczyste to 1% udziału wartości gruntu przypadającego na mieszkanie. U mnie za grunt przypadający na moje mieszkanie SP proponował 1600 zł rocznie, według naszego biegłego byłoby to około 1000 zł rocznie, a po rozprawie sądowej będzie około 800 zł w skali roku. W budimexie opłata pewnie będzie jeszcze mniejsza, gdyż obecnie deweloperzy wykorzystują grunt do granic możliwości (dużo mieszkań na stosunkowo niedużej powierzchni) co wiąże się z niskim udziałem gruntu przypadającym na jedno mieszkanie czyli z niższą opłatą.
          • Gość: autor Re: os. Gocławska, Budimex IP: 212.76.45.* 01.02.12, 13:29
            przy 80 m2 około 220 zł rocznie (wg przedstawiciela handlowego).
        • Gość: Dorota Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 16:11
          Witam,

też jestem zainteresowana tą inwestycją. Byłam na miejscu obejrzeć lokalizację i powiem tak...teraz mieszkam na starym Mokotowie i mimo powiedzmy "lepszej lokalizacji" prawie 60% to mieszkania komunalne. Zulków też mamy lokalnych i gdzieniegdzie sypiące się kamienice. W sumie nie ma za dużo tzw. drechów, ale jakby nie patrzeć 60% to ludzie z mieszkań komunalnych, wiec róznie bywa. Mi osobiście klimat Pragi bardzo odpowiada. Jest nawet podobny do Mokotowa. Ale jeśli ktoś się lubuje w sypialniach bez wyrazu i charakteru, typu Kabaty, pewnie będzie się tam czuł wyobcowany i troszkę przestraszony. Co do kilku sypiących się kamienic w okolicy, to nawet jeśli mieszkają tam żule czy niezbyt miłe typy, to nas będzie przecież znacznie więcej! Tam będzie ponad 300 mieszkań. A obok powstaje inwestycja Rogowskiego, więc kolejny napływ na Pragę. Fakt widok na zakłądy optyczne jest niezbyt zachęcajacy. Mój facet uznał, ze to genialne miejsce do zabaw w strzelanki:) powybijane okna, stare cegły. Ale to ma jakiś klimat i nam odpowiada.

Co do gruntu, to nie należy on do miasta tylko do Skarbu Państwa, więc to ono ustal stawkę. Ponoć ma niższe niż miasto. Deweloper twierdzi, ze za rok to bedzie wychodziło około 250 zł. Moje pytanie - czy ktoś dokładnie to sprawdzał? W ustawie jest mowa o 0,3% do 3% warości mieszkania. ale to duży rozstrzał.
      • Gość: Przem Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.11, 21:33
        Jak ktoś zna powierzchnię działki pod tą inwestycją, czy też numer / numery ksiąg wieczystych, to można oszacować ile wyniesie opłata za użytkownie wieczyste. Mają wybudować 323 mieszkania, załóżmy że średnio po 50 m2. Przemnażamy wielkość działki przez około 1600 zł za m2, dzielimy przez iloczyn 323 x 50, wyliczamy z tej wartości 1% i już mamy wartość opłaty za użytkowanie wieczyste za 1m2 mieszkania w skali roku.
        • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 08:57
          Pani handlowiec powiedziała, że nie znają wysokości tej opłaty (ale wycena jest sprzed kilku lat czyli wg. niej aktualna)- ale, że mają w przybliżeniu dla największego mieszkania 120m2 z garażem i piwnicą. Wyszło im 600 zł rocznie - ale jakoś dziwnie mało :/ zakładając, ze kupuję w kredycie na 30 lat mieszkanie to po drodze kilka podwyżek wartości gruntu może wpłynąć na jakość mieszkania tam. z drugiej strony 100-200 zł do czynszu to nadal oferta ciekawa - biorąc pod uwagę lokalizację osiedla.

Jak to jest w zasadzie - kilka lat temu wycenili goły grunt. Czy teraz uzbrojony i z budynkami oraz zaaranżowaną zielenią nie będzie więcej wart???
          • Gość: PPP Re: os. Gocławska, Budimex IP: 80.50.231.* 04.11.11, 09:01
            nie - cały czas wycenia się jakby grunt był "goły"

znany jest nr KW nieruchomości?? albo nr działki?
            • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 09:07
              Przyznam, że nie pytałam o to. Masz doświadczenie w tym - jak często wycena jest uaktualniania? Przez media co jakiś czas przechodzi fala inf. o nowych wycenach kilkaset % wyższych. Jednak dotyczą zapewne terenów zapomnianych na dziesiątki lat. Przy sprawnym systemie co ile lat są podwyżki?

• Gość: Przem Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.analizy.pl 04.11.11, 09:24
                U nas wycena nie była uaktualniana przez osiem lat. Z kwoty około 300 zł zaproponowali 1600 zł, a wyjdzie około 800 zł rocznie za mieszkanie 74 m2.
                Tak jak wspominałem wcześniej kluczowa jest wycena gruntu i gęstość zabudowy. Nie sądzę aby wartość działki budimexowej przekroczyła 2000 zł za m2. Przy wycenie biorą pod uwagę lokalizację, bliskość komunikacji, szkół, przychodni, itp. no i otoczenie a tam na razie nie jest zbyt dobre.
                • Gość: PPP Re: os. Gocławska, Budimex IP: 80.50.231.* 04.11.11, 09:30
                  ostatnia wycena jest z 2003 roku także długo się nie utrzyma
            • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 09:23
              fragment z umowy

"6. Nieruchomość – obszar gruntu o powierzchni 10.819,00 m2, pozostający w użytkowaniu wieczystym składający się z działek oznaczonych obecnie nr 95, 96, 97, 98, 99,100,101,102,103, 104, 105 położonych w Warszawie, obręb 3-02-06, znajdujących się w dzielnicy Praga Południe przy ulicy Gocławskiej"
              • Gość: Przem Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.analizy.pl 04.11.11, 09:28
                To przy powierzchni 10814 m2, załozeniu ceny za 1 m2 2000 zł (pewnie biegły wyceniłby niżej), założeniu że są tam 323 lokale o powierzchni 50 m2 (pewnie dojdą jeszcze lokale uzytkowe i miejsca parkingowe ale ja tego nie liczę) to roczny koszt uzytkowania wieczystego 1m2 wyniósłby 13.4 zł rocznie.
                • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 09:41
                  przemieła Pani w urzędzie na Pradze pomogła ile mogła - sprawdziła, ze to skarb Państwa jest właścicielem gruntu a nie oni i do Skarbu będą opłaty, podała namiar żebym zadzwoniła. Powiedziała jeszcze, że wyceny dają radę robić co 4-6 lat, nie częściej.
                  W Skarbie Państwa (tyle razy mnie przełączono, że nie wiem z kim rozmawiałam ostatecznie) dowiedziałam się tylko, ze póki nie jestem właścicielem mieszkania to oni mi nie podadzą wysokości opłaty bo nie wolno im :) tadam! mogę kupić pastę do zębów i wiem wszystko od ceny, kraju pochodzenia po skład - a kupując mieszkanie nie znam póki nie kupię wysokości opłat...paranoja

ale powiedziała też, żeby zdecydowanie dopytywać się u developera bo nie prawdą jest, że nie zna wysokości opłaty wieczystej - bo płaci ją przecież.

określiła tylko górną granicę i to chyba ta Pani z Pragi na 1 tysiąc zł rocznie dla średniej wielkości mieszkania jako maks.
                  • Gość: PPP Re: os. Gocławska, Budimex IP: 80.50.231.* 04.11.11, 09:50
                    no taką inforamcję powinien podawać developer bo to ON sprzedaje a nie Skarb Państwa. Ponadto jak nie jest znany udział przypadający na nabywany lokal to jak określić opłatę??
                    • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 11:15
                      Oczywiście - racja.

Czyli "nie taki diabeł straszny" i mimo opłat warto o tej inwestycji myśleć?
                      Ciekawa jestem dalszych opinii :)

pozdrawiam

• Gość: Maniek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipgum.pl 04.11.11, 12:19
      Nie rozumiem tych pretensji, wszak reklama dźwignią handlu. Popatrzcie jakie kłamstwa lecą w innych reklamach i nikt się za to jakoś nie bierze, łącznie z suto opłacanymi wszelakimi Rzecznikiami
      • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 12:26
        ja nie mam pretensji
        tylko drążę temat, bo jest to coś na czym kompletnie się nie znam
        tzn. już co nieco wiem:)
        Na nie/szczęście mieszkanie, które mi się podoba jest już chyba nieosiągalne więc pewnie dla mnie sprawa sama się wyjaśni, ale, że spora część nieruchomości oddawanych w Warszawie jest budowana na terenach z użytkowaniem wieczystym - to i tak warto dowiedzieć się jak najwięcej na ten temat.

Niższa cena nieruchomości jest w stanie zrekompensować opłatę z tyt. użytkowania wieczystego, zwłaszcza, gdy np. kupuje się w kredycie, którego wartość jest dzięki niższej cenie mniejsza. Są więc koszty ale i oszczędności. Po to chyba jest to forum, żeby o nich porozmawiać.

wiedza przyda się, jeśli nie tu teraz to kiedyś :)
        • Gość: a korki? Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.rtr.bait.pl 04.11.11, 12:45
          ktoś wcześniej pisał, że mieszka w okolicy
          komunikacja miejska wygląda ok
          a jak wygląda jada samochodem po okolicy - korki są b. duże czy może do zniesienia i w niższej normie ? w stronę centrum pewnie się rano stoi ale w drugą stronę?
          co się z samochodami wiąże - głośno jest?
          oglądając mapę (plus wizyta, ale późnym wieczorem) wydaje się, że nie będzie szczególnie głośno i uciążliwie
          • Gość: miodek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.11, 12:50
            Podziwiam odwagę za tą nocną wizytę....
            • Gość: oo Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 19:03
              co tam?
    • Gość: Bonzo Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 30.12.11, 17:12
      A ja kupilem tam mieszaknie - czy bedzie to trafny wybor? - okaze sie w przyszlosci ;-)
      • Gość: Jezu Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 30.12.11, 19:12
        Myślę że będzie to bardzo bliska przyszłość :-) Miałem wątpliwą przyjemność wynajmowania M2 podczas studiów i do dziś pamiętam nocne wrzaski i rozróby miejscowej żulerii, a powiedzmy sobie szczerze żuleria to większość mieszkańców tej okolicy:-) Non stop włączające się alarmy, wybite szyby w samochodach, podpalone samochody (sic!), zebrania na klatce z wódeczką i rzucaniem mięchem... to szczególnie zimą akurat :-) Powiem szczerze - bałem się wychodzić z mieszkania i z ulgą się z tej okolicy wyprowadziłem. Nie wyobrażam sobie by można było świadomie zamieszkać wśród młodych polskich bandytów i wielodzietnych hałaśliwych cyganów, bo Ci stanowią też liczącą się grupę mieszkańców okolicy. Dużo powodzenia życzę!
        • Gość: Bonzo Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 31.12.11, 01:10
          E tam. Troche sciemniasz. Mieszkam w okolicy juz 22 lata i wiem dokladnie jak jest ;-) Stroszenie praga mnie nie rusza... powiem wiecej to ja zawsze straszylem ja znajomych hahahah

A poza tym burdy i pijakkie ekscesy na osiedlu zamknietym?

To co napisales to Wielka Przesada!
          • Gość: Jezu Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 31.12.11, 01:34
            Ale ja do Pragi nic nie mam, tu sa po prostu duze roznice z ulicy na ulice. Ja latami mieszkalem tez na Miedzyborskiej, na Saskiej, moge polecic. Ale wybatrz - ul Goclawska czy Kobielska na ktorej tez pomieszkiwalem to totalna zulernia.
            • Gość: Dorota Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 16:23
              Faktycznie Kobielska chyba jest najgorsza. Bramy takie, że wolałabym nie zaglądac do nich, mimo iż strachliwa nie jestem. Ale czasem strach ma wielkie oczy. Czy ktoś jeszcze tam mieszkał? Btw. ostatnio samochody to w centrum Wawy podpalają, wiec gdzie tu się bezpiecznie czuć? Chyba się nie da. Jak co to my wszyscy kontra oni i zobaczymy kto wymięknie:) Plus taki, że Praga się naprawdę zmienia. Moja koleżanka wynajmuje mieszkanie na Pradze Północ (nie znam ulicy) i nigdy nic jej się nie stało, a jest drobną blondynką, która lubi krótkie spódniczki:)
              Czekam na wieści od mieszkających w tej okolicy.
          • mkur Re: os. Gocławska, Budimex 31.12.11, 17:03
            Nie zgadzam się.
            Grochów jako taki nie jest zły i mylenie go z "Pragą" to kompletna pomyłka.

Ale.
            Tam właśnie na Kamionku gdzie jest ta inwestycja jest faktycznie dużo Cyganów,
            drobnej przestępczości, itd. I mówię to z przykrością, bo potencjał i historia tam jest.
            • Gość: Jezu Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 19:14
              No ale niestety Grochów to Praga i z wyglądu i z charakteru. Wiem co mówię bo długie lata tu mieszkałem. Zgadzam się że to piękna zielona i po prostu ładna dzielnica, ale bardzo trzeba uważać, dużo bardziej niż gdzie indziej przy jakiej ulicy i w jakiej części Grochowa się mieszka.
              Mi się podoba stara zabudowa Grochowa, tylko od razu jest ale - właśnie przy Grochowskiej, Gocławskiej, Kobielskiej czy Wiatracznej itp mieszkać zdecydowanie nie należy. Mimo tekstów ze Grochów się zmienia akurat w tych miejscach w paszczę dostać wciąż bardzo łatwo od miejscowej łobuzerii a ilość kolorowej ludności (romowie) patrzącej tylko by coś ukraść jest zastraszająca.

Zupełnie inne wspomnienia mam natomiast po latach mieszkania na Międzyborskiej - pięknie, zielono, spokojni mieszkańcy, czyste klatki schodowe, nierabowane samochody. Tak czy kwak - Gocławską zdecydowanie odradzam.
              • mkur Re: os. Gocławska, Budimex 02.01.12, 00:08
                Grochów to nie Praga a Kamionek to nie Grochów ;-)
                Ale co do meritum się mniej więcej zgadzamy ;-)))
                • Gość: mario Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.120.225.195.static.bait.pl 18.01.12, 22:51
                  Przeczytajcie jakie sa moje spostrzeżenia. Mieszkam dziesięć lat w pobliżu, dosłownie niecały kilometr od inwestycji, a na Gocławską latami chodziłem z buta do biblioteki. Przez te dziesięć lat nie miałem żadnych problemów i kłopotów. Okolica pod względem żulerni jest przeciętna. Ani gorsza ani lepsza pod tym względem niz Wola, Ochota, a nawet Śródmieście. No, możesz kupić mieszkanie na Wilanowie i czekać na chyba na rakietę aby dojechać do roboty. Na owym Wilanowie na ten przykład, będziesz mieszkał w pieknych blokach i miał poczucie metropolii, a oddalony będziesz od Centrum jakbyś był w Grujcu.
                  W gruncie rzeczy jest jedna zasada; jesli będziesz się wałęsał nocami, szlajał po zaułkach, albo jeszcze lepiej - napier... szukał sklepów nocnych, to pewnie spotka cię kiedyś niespodzianka. Jeżeli ktoś normalnie zyje, nie łazi po nocy to nie powinien mieć szczególnych problemów. No nie wyobrażam sobie, żeby na klatkach schodowych, na chronionym i ogrodzonym osiedlu łaziły lumpy. Samochód jak postawisz przy dworcu wschodnim, to i owszem, może być różnie. Ale ja rozumiem, że mieszkańcy będą mieli gdzie parkować aby było bezpiecznie.
                  I ostatnia kwestia; kupa Cyganów, itd, itd. - tam za kilka lat to połowę z tych pierdzielników starych to polikwidują. Juz dookoła jest kilka nowobudowanych bloków. Na Mińskiej też. Zanim lokatorzy wprowadzą się do Budimexu (rok 2014) to i tych budynków po zakładach optycznych może juz nie być i połowy ruder w poblizu.
                  Miejsce pod wzgledem komunikacyjnym jest też niezłe. Nie chcę przechwalać, ale jest dość dobry dojazd do kilku mostów, itd. Czy sa korki, a gdzie ich nie ma?? Ale zasadniczo jest znośnie.
                  • mna Re: os. Gocławska, Budimex 21.01.12, 12:46
                    Mario A ro czemu ma się tam tak nagle poprawić skoro przed dziesieciolecia nic się nie działo?
                  • Gość: LOL Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 18:54
                    Sorry Mario, ale rozpacz wyziera z Twojego postu. Korki są, cyganie są, sam przyznajesz, w mordę dostać można łatwo, co też piszesz. Jak samochód postawisz to ukradną chyba że na chronionym parkingu, tak? Mieszkać można o ile się wieczorami nie będzie szlajało bo w mordę? Podsumowujesz swój rozpaczliwy post tym że jest "znośnie". Stary, zastanów się tylko po co ktoś ma dawać setki tyś złotych by mieszkać w okolicy pełnej bandytów gdzie jest od biedy "znośnie"? Wybacz ale twój opis sytuacji bardziej odstrasza niż zachęca.
                    • Gość: mario Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.120.225.195.static.bait.pl 23.01.12, 19:21
                      LOL , chyba się nie zrozumieliśmy!? Pozostaję przy nadziei, że jesteś juz po gimnazjum i może dasz sobie cos wytłumaczyć. Wszystko ma blaski i cienie. Spytałbym się czy tam gdzie mieszkasz nie ma korków? To chyba jesteś z bardzo, ale to bardzo daleka. Można by wywnioskować z Twojego postu, ze są gdzieś świetne domostwa, wspaniali i wyłącznie życzliwi sąsiedzi, i w ogóle wszyscy się kochają, a do tego jeszcze jest tanio i dają pączki.
                      Wyjdź ze świata iluzji i spójrz wokół siebie przy czym jeszcze najlepiej szeroko otwórz oczy. W przyrodzie jest zawsze coś kosztem czegoś. Nie chodzi o to żeby tu zachwalać jakieś miejsce, ale nie przesadzał bym tu z trwogą. Ci Cyganie, co tak Cię będą atakować i dziesionować, to sami chodzą kanałami, bo rzucają się w oczy jak rudy wśród azjatów.
                      A odnosnie samochodów, to patrzyłeś kiedyś na statystyki choćby na stronach policyjnych? Polecam, to śię zdziwisz na jakich dzielnicach jest najwięcej kradziezy aut.

• urodzonywarszawiak Re: os. Gocławska, Budimex 31.01.12, 18:15
                        Jako osoba zainteresowana kupnem mieszkania na Gocławskiej a mieszkająca całe życie rzut beretem od budowanego osiedla ( na Grochowskiej, pomiędzy Gocławską a Terespolską) dodam parę słów od siebie. Komunikacja ok. Do planowanej stacji metra przy stadionie 3 przystanki tramwajowe, do wileńskiego 6 przystanków. Korki czasami się zdarzają ale po dobrym zapoznaniu się topografia okolicy można je omijać! Rekreacja na wyciągnięcie ręki. Park Skarszewski jest naprawdę rewelacyjnym miejscem do spędzania wolnej chwili. W parku znajduję się stadnina koni, klub sportowy Drukarz. Na Jeziorku Kamionkowskim można w lato popływać kajakiem lub rowerkiem wodnym. Ok. 150 m od osiedla znajduje szkoła podstawowa ( ktos pisał że nie oddałby tam dziecka) Kolejna bzdura!!!Sam skończyłem tą podstawówkę i żyję:-) Ogólniaka dla odmiany skończyłem na Mińskiej ( teraz jest już tam szkoła dla dorosłych).Po drugiej stronie Grochowskiej znajduję się przedszkole. Co do ludzi tu mieszkających jest duży przekrój społeczeństwa, ale jak nie szuka się guza to sie go nie znajdzie! Jest jedna najważniejsza zasada: KAPOWAĆ NIE WOLNO ODEGRAĆ SIĘ WOLNO!!! Jeżeli będziecie się tego trzymać nikt nie zrobi wam krzywdy! Miejsce gdzie czuć charakter tego miasta. Ktoś napisał że Kamionek to nie Grochów. Administracyjnie może i masz rację, ale mimo wszystko pozwolę się z tobą nie zgodzić! Mentalnie Kamionek TO JEST GROCHÓW!!! I uwierz mi na słowo że tak jest:-) Dobre miejsce do zamieszkania!!!!
                        • Gość: Maciek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 18:53
                          Sorry, Skaryszak super? Takiej ilosci psic kup to w zadnym z warszawskich parkow nie widzialem.
                          Odnoscie wieczystej dzierzawy- ktokolwiek mial z nia cos do czynienia wie o co chodzi.. Wieczysta dzierzawa to obecnie najmodniejszy sposob na podreperowanie budzetu gminy. A wraz z rozrastaniem sie miasta wartosc dzialki bedzie rosnac. Wystarczy poczytac o problemach mieszkancow Srodmiescia.
                          Moj tesc ma dzialke na dalekiej Pradze- 40 letni dom z niewielkim ogrodkiem. Wyliczyli mu 5800 rocznie oplaty...
                        • Gość: seyahat Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.net-serwis.pl 12.02.12, 01:11
                          Czytając niektóre posty mam wrażenie, że ludzie mieszkają w kosmosie, albo spodziewają się, że nagle Warszawa zamieni się w nowojorski Manhattan... Mieszkam na Szmulkach od 5-ciu lat, interesuje mnie os. Gocławska właśnie dlatego, że jest prawie w tym rejonie. Po pierwsze większa przestępczość jest w Śródmieściu, nigdzie nie widziałam tylu żuli, co na Dolnym Mokotowie, Wilanów to wg mnie ani Warszawa, ani miasto, jakiś sztuczny twór jak daleka Białołęka. Jeśli ktoś woli mieszkać na sztucznie stworzonej wyspie (strzeżone z każdej strony osiedle po środku pola), gdzie faktycznie przestępczość jest najmniejsza, bo po prostu nie ma tam żadnego normalnego ruchu ulicznego i nie ma żadnych sąsiadów, to jego wolna wola... Ale wtedy nie radzę szukać mieszkania w blokach budowanych jako plomby w miejskiej strukturze ulic.... albo rozejrzeć się za czymś faktycznie ekskluzywnym po tamtej stronie W-wy, w odpowiedniej cenie. Nie ma rady - albo kogoś stać na luksus, albo musi się zadowolić tym, na co go stać.

Jeśli chodzi o mnie, to za żadne skarby świata nie chcę się wyprowadzać z tej okolicy, specjalnie szukam czegoś blisko. Ludzie, którzy tu mieszkają z dziada pradziada (nazwani wyżej żulami), przeżywają swego rodzaju szok na początku - ktoś się z buciorami ładuje w ich spokojną okolicę, przyjeżdżają jacyś nowobogaccy i podczas kiedy oni sami mieszkają w krzyczących o remont kamienicach - kupują sobie apartamenty i czują się lepsi od nich i uważają ICH okolicę za jakiś syf. Wtedy nagle widzą kontrast między sobą a tymi nowymi. Nie ma co liczyć na ciepłe przyjęcie, ale z czasem wszyscy do siebie przywykną. Okolica jest bardzo zielona. Fabryki znikną szybko. Też chodziłam do liceum przy Mińskiej. Z tego co widzę, w ciągu ostatnich 15 lat okolica zmieniła się bardzo, na lepsze. Praga Płd dosyć prężni działa, jeśli chodzi o rewitalizację i remonty ulic, na pewno prężniej, niż Praga Płn. Jeśli chodzi o użytkowanie wieczyste, to na Szmulkach taka opłata roczna za mieszkanie około 50 m2 na małym osiedlu to około 250 zł. Nie wydaje mi się, żeby Kamionek dużo bardziej się cenił. Acha... Ja na Szmulkach spokojnie wędrowałam kilka razy do sklepu nocnego, nigdy nic złego mnie nie spotkało, ani nawet nie zapowiadało się, że cokolwiek może mnie spotkać. Ludzie kręcą się jak wszędzie. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego wg niektórych każdy napotkany w "obcej" dzielnicy człowiek od razu będzie ich mordował albo okradał (czyli generalnie jest kryminalistą). Co do podstawówek - żadna państwowa nie jest idealna. Z Wilanowa i Białołęki też przypuszczam dziecko trzeba gdzieś dowieźć.....

W zasadzie nie wiem, dlaczego kogokolwiek chcę zachęcić do zamieszkania w tym rejonie... nie to nie, dla mnie lepiej, bo jeszcze się nie zdecydowaliśmy na żadne mieszkanie, będzie większy wybór :)
                          • Gość: ber Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.120.225.195.static.bait.pl 18.02.12, 22:27
                            Jak sie czyta niektóre posty, że na trawie przy Jeziorku Komionkowskim są kupy psie, że tu to sa korki, że tu tanie wino piją w bramach, itd. to myslę sobie, że może i dobrze że autorzy tych wypowiedzi tam nie zamieszkaja. TO BY DOPIERO BYŁO. To od razu poziomuje ich horyzonyt. Ja jestem ciekawy, jak oni teraz mieszkają? I skąd przybyli - będę strzelał Mława, Pilawa... No choroba jasna, gdzie w Warszawie nie ma korków?? A nawet jeśli nie ma ich w najbliższej okolicy domu w którym sie mieszka, to przecież i tak trzeba gdzieś codziennie dojechać do pracy, coś załatwić etc, etc. I nieuniknionym jest wjechanie na Śródmieście, przebicie się przez mosty itd. A zatem te korki są i będą, a wszystkie analizy wskazują, iż w najbliższych latach nie nalezy spodziewać sie poprawy w tym zakresie.
                            Następna sprawa, wszędzie tam gdzie są w pobliżu jakieś stare budynki, zwłaszcza komunalne, są lumpiki i pijaczki. Ale nie tylko tam. A co się dzieje np. na jelonkach? Osiedle ma ok. 30 lat i jest tam kupa chamstwa i młodocianej łobuzerki. Kto tam mieszka ten wie o czym mówię.
                            Kończąc powiem tylko, że na Gocławskiej nie są budowane apartamenty - to prawda. Prawdą też jest że będzie ścisk, pierdzielniki do okoła stare, ale to wszystko jest wliczone w stosunkowo niską cenę. Każdy może wybrać, ci co tak narzekają, też. Na pewno bezpieczniej będą mieli w poblizu swych macierzy, na obrzeżach Warszawy albo w pobliskich powiatach.
                            • Gość: Dorota Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 03.03.12, 00:06
                              Wiatm,

własnie zaliczyliśmy kolejną wizytę pod nieruchomością. Chcieliśmy sprawdzić na jaki budynek wychodzą okna mieszkan jakie rozważaliśmy. Wizyta zakończyła się urwanym lusterkiem w samochodzie, uderzeniem mnie w głowę i wizytą policji. Jakaś pijana tłusta 20 latka przechodząc koło naszego samochodu uderzyła z całą siła w lusterko samochodu i urwała je. Na szęście byliśmy niedaleko i widzieliśmy co się stało. Gdy ja zatrzymaliśmy aby wyjaśnic sprawę, dziewczyna okazała się strasznie agresywna. Poleciały hasła pt. frajerzy, ja jestem z tąd itp. Wezwaliśmy policję a w międzyczasie panna wściekła się po tym jak jej powiedziałam, ze nie można sobie bezkarnie demolowac własności innych - dostałam w głowę. Gdyby nie jej brat który podbiegł zakończyłoby się niemiła dla nas bijatyką. Zanim dojechała policja, usłyszeliśmy, że już po nas i na s dorwie i ze zaraz będa tu jej kumple i już nieżyjemy. Pijana wsciekła dziewczyna, można by powiedzieć, ale zaraz podjechal jakis dres i wyjaśniając sytuację z jej braćmi, dopytywał, co ci frajerzy chcą, a na przecznicy obok stało już trzech drechów przyglądających się sprawie. Przyjazd policji panny raczej nie uspokoił, pluła na policjantów, nadal chciałą się wyrwaći krzyczała, ze obije nam ryje. Skonczyło się jej skuciem, co jak mozna sie domyslec nie pomogło. Gdy powiedzieliśmy policjantom, ze sie własnie zastanawialiśmy czy tu sie wprowadzic spojrzeli na nas jak na wariatów. Powiedzilei ze ten incydent to dla nich nic nowego i szokującego, samą ulicę oraz Kamionkowską uważają za bardzo niebezpieczną. Do kilku bram na Kamionkowskiej sami wolą nie wchodzić. Jak uznali swojej zony wieczorem w te rejony samej by nie wysłali. Nam to wystarczyło. 2 000 na naprawę lusterka to lepsze niz 500 000 kredytu i strach czy dziecko wróci cało do domu lub czy panna bedzie sie mscic, bo my frajerzy a oni z TAMTĄD. Myślę, że jesli rozważacie zakup nadal powinniście znac te historię. My bylismy pewni na 90% zakupu, teraz dziękujemy. A jeśli nadal planujecie zakup lub go dokonaliscie to mała rada - kupcie sobie garaż, bo mam przeczucie że takie akcje tam to norma. Mozna powiedziec, ze zdarza sie wszędzie. Moze i tak, tylko jakos dwa lata mieszkałam w Centrum z przyjaciółkami. Częste imprezy i powroty nocą a nigdy nawet nie zaczepił nas ktos i nie miałayśmy zadnych nie miłych sytuacji. Dwa lata póżniej spedziłam na Żoliborzu na Krasińskiego. Nigdy nawet nie widziałam pijanej osoby. Od dwóch lat mieszkam na starym mokotowie, gdzie nie raz samochód stoi na dworzu. Nigdy nic mu się nie stało. Dwie wizyty na Pradze i dowiedziałam się, że te historie o ucywilizowaniu się tej dzielnicy to bujda. Policjanci mi to potwierdzili a guz na głowie utiwerdził.
                              • Gość: hihaha Re: os. Gocławska, Budimex IP: 194.9.246.* 08.03.12, 10:52
                                E tam. 323 mieszkania * 2 - 3 osoby w kazdym to daje jakies 650 - 1000 ludzi mieszkajacych na tym osiedlu. Wydaje mi sie, ze napewno trofi sie jakas gruba szycha tj. osoba wysoko postawiona np. w policji lub jakis "wazny" panstwowy urzednik, ktory szybko zrobi z tym porzadek, gdyz bedzie to w jego jako mieszkanca interesie ;-) sam juz o paru slyszalem... ;-)
                                • Gość: ROTFL Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 12:00
                                  Ze co? Zrobi porżadek z cała zulernią praską plus tysiacami cyganów zamieszkujacych okolice bo nowy blok powstal zamieszkany przez emigrantow z lubelszczyzny? ;) Zarty sobie robisz, pies z kulawa noga tam nie zajrzy interweniowac i tyle. raczej sie Ci wszyscy nowi mieszkancy szybko wyprowadza niz cos sie w okolicy gocławskiej zmieni. tam zulerstwo ma, ze tak powiem, setki lat tradycji ;)
                              • radek_sziwa Re: os. Gocławska, Budimex 08.03.12, 12:22
                                No ale dla niektórych "klimat Pragi" jest warty tych 500tys więc oni kupią tak czy siak. Sam od niedawna mieszkam na Pradze Południe koło ronda Wiatraczna, oczywiście wynajmuję. W klatce nowego bloku (2006r) wisi komunikat admnistracji żeby jednak włączać alarmy w mieszkaniach (na wyposażeniu standardowym każdego mieszkania, ciekawe dlaczego) bo w ostatnich 3 miesiącach było kilkanaście włamań (budynek strzeżony, z ochroną i monitoringiem) i tam gdzie był włączony alarm nie doszło do "zaboru mienia". Czyli z innych wynieśli rzeczy. Sama okolica nieciekawa, wynajmowałem mieszkanie trochę w desperacji bo standard dobry i cena z ziemi a nie kosmosu i to mnie uśpiło. Już parę razy mnie zaczepiły jakieś pijaczki z prośbą o poratowanie 30gr, raz musiałem pójść do apteki na Waszyngtona co miała akurat dyżur nocny to minąłem 2 grupki pijących meneli, średnio co 300m w każdą stronę jest sklep monopolowy 24h, widać jest to jedna z lepszych form biznesu w takiej okolicy. Wcześniej mieszkałem na Kabatach i nie widziałem żadnego monopolowego, że o wyjściu na spacer z wózkiem nie wspomnę.
                                • Gość: maju tzw. klimat okolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 19:57
                                  ...piszecie jakby osiedle Budimexu bylo jedynym pośród morza melin budynkiem w tamtej okolicy budowanym, a przecież buduje się tam jeszcze przynajmniej kilka innych tzw. osiedli , więc chcąc nie chcąc klimat będzie się musiał tam zmienić wraz z ich zaludnianiem a jest to na oko dobrych kilka tysięcy całkiem innych od opisywanych przez Was, pracujących , spłacających kredyty mieszkańców w promieniu ok. 200m od inwestycji ( czyt. Mińska i okolice, Terespolska i tym podobne ) Trudno przewidzieć jak potoczą się losy owych wydumanych loftów w PZO ale jeśli i one się z czasem zaludnią , bądź to biurami, bądź mieszkaniami będzie to kolejne ok. 1000 całkiem innych od opisywanych przez Was ludzi ...sądzicie że ta masa nowych mieszkańców nie zmieni okolicy w której jest obecnie max kilkuset lokalsów, z których tylko część jest nazwijmy to społecznie niedostosowana...sądzicie, że budowa metra w okolicy , remont Wschodniej , budowa nowego dworca autobusowego czyli skokowa poprawa komunikacji z centrum nie napędzi jeszcze większej ilości nowych inwestycji w tej okolicy ? Przy cenach za m2 odpowiadających mniej więcej tym z Ursusa, Białołęki, Wawra i tym podobnych lokalizacji a tańszych niż np. blokowiska na Gocławiu?
                                  • Gość: Gość Re: tzw. klimat okolicy IP: *.nameserverus2.com 12.03.12, 11:02
                                    > ...piszecie jakby osiedle Budimexu bylo jedynym pośród morza melin budynkiem w
                                    > tamtej okolicy budowanym, a przecież buduje się tam jeszcze przynajmniej kilka
                                    > innych tzw. osiedli , więc chcąc nie chcąc klimat będzie się musiał tam zmienić
                                    > wraz z ich zaludnianiem a jest to na oko dobrych kilka tysięcy całkiem innych
                                    > od opisywanych przez Was, pracujących , spłacających kredyty mieszkańców w pro
                                    > mieniu ok. 200m od inwestycji

To ja napiszę tak: niech inni sprawdzają jeśli są na tyle odważni. Ja dziękuję :)
                                • Gość: gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.12, 12:03
                                  ale bzdura. Ja mieszkam na Kabatach i mam na co dzien widok bezdomnych śpiących na ławkach i spożywających alkohol na oczach rodziców spacerujących z wózkami. słabo? nie wiem, za co tak strasznie krytykuje się Pragę, chyba piszą to osoby spoza Warszawy. W każdej dzielnicy są sklepy monopolowe i w każdej dzielnicy są ludzie uzależenieni od alkoholu. Najgorsze jest to, że pijaków się piętnuje, ale tych nowobogackich, co tłuką swoje żony i dzieci to zasłania milczeniem.
                              • Gość: sadasas Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 05:58
                                ale bzdury....
                              • Gość: aaa Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.120.225.195.static.bait.pl 16.03.12, 16:12
                                sikam ze śmiechu, jak czytam te podpuchy. Np. pannie Dorotce policjanci powiedzieli, że "boją się chodzić po okolicy". Ale do niej na interwencję jakoś dotarli sami, czy moze przyjechali wozem pancernym? No nie widziałem tez jeszcze interwencji, aby pijana lumpiara pluła na policjantów, a ci aż drżeli ze strachu jak trusie.
                                Dodam jeszcze, że nie znam też policjantów, którzy przyznali by się obcej osobie będąc na słuzbie, że do niektórych budynków boją się wchodzić. Chyba pani Dorotka ich oczerowała urodą, że tak się otworzyli?! Przede wszystkim policjanci dokładnie zdają sobie sprawę, że mówiąc takie rzeczy przypadkowym osobom działaja na własna szkodę; ośmieszają mundur i rozzuchwalają przestępców. Pomijam juz względy charakterologiczne, że mało który mężczyzna jest zdolny do takich zwierzeń przypadkowym przechodniom, w chwili gdy jego zadaniem jest działanie nawet w najmniej sprzyjajacych warunkach.

To wszystko, co Dorota napisała (o ile to w ogóle Dorota a nie picer z konkurencji), to jest to taki kit, że aż w oczy kole.
                                Nastepna rzecz, na co zwrócił bym uwage. Mianowicie, jak zwykle przy analizie takich treści pisanych, aż śmierdzą kitem wszelkie nieporawdopodobne historyjki - tu np. małoprawdopodobny jest atak na samochód w biały dzień (przez samotnie wędrującą pijaną kobietę) do tego tak agresywną, ze o mały włos pobita została Dorotka i jej towarzysz bądź towarzyszka (bo sama Dototka stwierdziła, że była z kimś).
                                Mozna tez podsumować, że jeżeli jedna strona silnie podkreśla, że jest "stąd", to strona druga prawdopodobnie musi pachnieć taką wiochą, że juz nic więcej nie trzeba aby nabrać pewności, że jest z odległej galaktyki.
                                Nastepny cytacik: "Dwa lata póżniej spedziłam na Żoliborzu na Krasińskiego. Nigdy nawet nie widziałam pijanej osoby" - no tak, jak ta Warszawa się zmienia! Na starym Żoliborzu przez dwa lata nie pojawił się żaden pijak. Brawo. Lumpików pod sklepami to podrzucili amerykanie razem ze stonką. To jak tam sklepy monopolowe daja sobie radę? To Żoliborz jest w takim razie papierkiem lakmusowym zmian kulturowych w Warszawie.
                                No i ostatni cytacik, do którego sie odniosę: "Od dwóch lat mieszkam na starym mokotowie, gdzie nie raz samochód stoi na dworzu. Nigdy nic mu się nie stało". Jeśli tak tam bezpiecznie i miło, to ja się pytam dlaczego Mokotów posiada największą osobowo komendę rejonową w Polsce? Dorównuje ona swym stanem liczebnym niektórym komendom wojewódzkim, a jednostki o randze równorzędnej (tzw. komendy powiatowe) przewyższa nawet pięci-siedmiokrotnie. To nie wynika wyłącznie z powierzchni terenu za jaki odpowiada, bo Mokotów to jednak nie województwo i nie rozległy powiat. Wynika to z ilości zgłoszeń o przestepstwie, rangi i ilości prowadzonych spraw, zagrożenia, itd.

Myślę, że to da czytelnikom troche do myślenia, ze wiele z tych postów mogą mieć zakamuflowany cel i są tendencyjne.
                                • Gość: Dorota Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 19.03.12, 16:22
                                  Do pana aaaa - historia jest prawdziwa a jeśli masz Ty lub ktokolwiek wątpliwości to poprostu radzę zadzwonić do dzielnicowego i zapytać o Kamionkową. Wozem pancernym nikt nie przyjechał a próba pobicia przez pijaną i agresywną laskę czy urwanie lusterka nie są niczym niezwykłym w tej okolicy. Nie wiem czemu pana dziwi fakt, że policjanci moga być życzliwi i poprostu szczerze odradzać te dzielnice. Oni nie mają wyboru, tam pracują ale nikomu nie polecają mieszkania w tej okolicy. Zresztą jesli ktoś wątpi i historię polecam zapytac panów robotników, bo kilku z nich było świadkami historii i pozyczali nam taśmę do sklejenia lusterka. Parapsycholog i znawca mężczyzn się znalazł:) Co ci tak zalezy aby wciskac ludziom ze tam jest bezpiecznie? Płaci ci kto z Budimexu za studia psychologii?:)
                                  • Gość: wolf Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 16:35
                                    A może tobie płaci konkurencja za wymyślanie historyjek ? Jesteś tak samo wiarygodna jak każdy inny anonimowy użytkownik sieci. Każdy ma oczy, przejechać się na inwestycję można, ja byłem i dziękuję, nie kupuję.
                                    • Gość: Dorota Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 15:51
                                      Ludzie...
                                      • Gość: Gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 30.04.12, 22:59
                                        Pani Doroto,

udało się odzyskać koszty naprawy samochodu od sprawcy czynu?
                • malgonia1985 Re: os. Gocławska, Budimex 05.07.12, 14:31
                  a więc życzę szczęścia w poszukiwaniach urzędu dzielnicy Grochów...
          • Gość: world Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 05.07.13, 16:35
            Mieszkam obok ,na Kaluszynskiej od 4 lat .O czym Wy mówicie ,jakie podpalone samochody ???Jakie imprezy ?Jest normalnie ,w miare cicho ,czasami przy imprezie na Soho Factory ,trochę glosniej .Do srodmiescia ok 5 minut ,prawie bez korkow .Gdyby było inaczej ,nie kupiłabym lokalu użytkowego na tym osiedlu !
    • Gość: gosciu Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 30.04.12, 21:38
      Kamionek jednak nie taki zly... slyszalem ze sprzedali juz ponad 200 mieszkan z 323 ;-)
      • Gość: Ania Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.04.12, 23:17
        jak już budują to się okazuje, że te wszystkie trójkąty bermudzkie nie takie złe, na wawrzyszewie czy wrzecionie też budują i sprzedaje się mieszkania wśród handlarzy narkotyków i innych biznesmenów
        • Gość: LOL Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 10:54
          tratatata naganiaro. gocławska to totalna bandyterka, zule i cyganie. mieszkanie tam to powybijane szyby w samochodzie, przemykanie sie do domu z modlac sie by nie dostac w morde. nie wyobrazam sobie my moje dzieci chodzily z dziecmi okolicznych zuli i bandytow do szkoly... ktos kto tam kupuje m musi miec nie po koleii w glowie.
          • Gość: sss Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 23:14
            Miekszac można, ale nie wiem jak tam stoją okoliczne szkoly:/// Osiedle zwykle, naprawdę nie przesadzajcie z tymi alarmami, mieszkam na ul. Prochowej i jest ok. Praga nie jest niebezpieczna od dawna, za to wszystkie inne dzielnice powoli ją doganiają...
            • Gość: sss Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 23:17
              Poza tym, maja naprawde w miare normalne ceny. Nie takie po 8 za metr, tylko jeszcze cos kolo 7. Przyznajcie, ze jest coraz lepiej.
              • Gość: MarsjanieAtakują Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 02.05.12, 00:51
                Żeby zamieszkać w centrum starej pragi za 7 tyś za m2 trzeba mieć nie pokoleii w głowie. Przejdz się tam wieczorkiem tymi uliczkami, zostaw samochód, nas pacer z żoną pójdż, ul. Szwedzka w okolicy, może szwedzką spacerek? Miejscowym menelom jak cię bedą kopac powiedz, że przeciez GieWu napisało że praga się zmienia. Dziecko niech się z "kolegami" z okolicy pobawi. W szkole fajne znajomości nawiąże, nie ma to jak sobie sprawić margines społeczny jako otoczenie i to za... drobne 7 tyś od metra :D Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

ps. Szechter przeproś za brata, komuchu!
                • Gość: maju Stara Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:36
                  ...Szwedzka to Nowa Praga i faktycznie na Nowej Pradze są miejsca gdzie lepiej nie zamieszkiwać, ale są też miejsca i kamienice gdzie jest całkiem normalnie...Stara Praga to Targowa i okolice, jakoś nie wydaje mi sie odstawać bezpieczeństwem od reszty miasta...Gocławska to Kamionek, dzielnica na Pradze-Południe w przeciwieństwie do w/o , ze Starą Pragą ma tyle wspólnego że z nią graniczy...kiedyś był tam przemysł, teraz na to miejsce powstają osiedla mieszkaniowe w dużej ilości... co charakter dzielnicy dość radykalnie zmienia, zdecydowanie szybciej niż na Starej i Nowej Pradze bo nowych osiedli jest tam zdecydowanie mniej...to tak dla informacji jakbyś się przemógł i postanowił kiedyś w te okolice wybrać
      • Gość: potencjalny klient Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 22.05.12, 09:54
        osiedle ma poważne mankamenty - niepewna dzielnica i opłata z tytułu użytkowania gruntu Skarbu Państwa...
        ma jednak też pewne uroki, podobno jest też nim cena
        Czy wiecie, ile deweloper jest w stanie zejść z cen podanych na stronie?
        I od czego to zależy?
        • Gość: bartek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 22.05.12, 12:12
          Znajomi kupili tam mieszkanie i podobno budimex sporo im obniżył, ale nie mówili dokładnie ile.
          Z kolei brat niedawno dogadał się z innym deweloperem w tej okolicy (też Praga Południe, ale bliżej Gocławia, wiec trochę bezpieczniej) i podobno udało mu się zejść z 6tys za m2 na 5,2.
          Na pewno warto próbować. Ceny nieruchomości ciągle spadają i podobno deweloperom jest coraz trudniej sprzedawać. Warto też dowiedzieć się kiedy jest termin oddania, bo jeśli za rok czy dwa, to zgodnie z prognozami ceny mogą być już wtedy znacznie niższe.
          • Gość: gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 12:44
            ciekawe stwierdzenie "bliżej Gocławia, wiec trochę bezpieczniej)" w tym przypadku mam raczej odwrotne skojarzenie....
            • Gość: bartek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 01.06.12, 13:22
              to fakt, w sumie cała ta strona Wisły do najbezpieczniejszych nie należy, zresztą świadczą o tym ceny nieruchomości
              na grochowie gdzie nie spojrzeć są bilboardy z ofertami niskich cen, ostatnio pojawiło się tam bardzo dużo nowych inwestycji, deweloperzy mają dużo niesprzedanych mieszkań, więc możemy spokojnie czekać, aż ceny będą jeszcze niższe...
              • Gość: magda Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 01.06.12, 13:50
                to prawda, też zauwazyłam, że coraz więcej nowych inwestycji powstaje na grochowie.
                niektóre oferty są nawet interesujące, a cenowo niekiedy nawet korzystniejsze, niż os. gocławska
                mam jednak niepewność co do developerów... jak by nie było budimex jest znany i sprawdzony, ma dość dobrą opinię, a innych developerów nie znam.
                Czy słyszeliście jakieś opinie deweloperze Grupa Invest? albo Rogowski?

Chociaz doradca kredytowy zapewnił mnie, że opinie o deweloperze nie są teraz tak ważne jak kiedyś, bo podobno jest jakieś ogólne zabezpieczenie, że pieniądze wpłaca sie nie do niego, ale na jakiś fundusz i potem jakby co można je odzyskać?
                • Gość: gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.12, 22:36
                  To prawda, opinia dewelopera nie jest już teraz tak ważna, jak kiedyś, bo prawo wreszczie zaczęło chronić kupujących. Pieniądze wpłaca się teraz na inne konto i dzięki temu w razie jakiejś "awarii" dewelopera, mozna odzyskać wszystkie pieniążki, wiec można spokojnie ryzykować z mniej znanymi firmami

Szczerze mówiąc, nie słyszałem żadnych opinii o tych deweloperach, których podałaś. Ale, jak wspoomniałem powyżej, nie podejmuje się dużego ryzyka.

A ceny są do rozważenia... Budimex mówi w swojej ofercie Gocławska, że niskie ceny to 5900 za m2... hehe...Chyba słabo stoją na ziemi, jeśli chodzi o tę lokalizację..

Zajrzałem na stronę InvestGroup, a tam promocyjne, większe mieszkania schodzą do 4700m2
                  Oj, chyba szykują się stopniowe obniżki...
                  • Gość: magda Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 14.06.12, 09:57
                    Dzięki za info,
                    w świetle tego, co mówisz os Goclawska wcale nie prezentuje się tak rewelacyjnie jeśli chodzi o cenę. Myślę, że warto poczekać, aż i oni zaczną wyraźnie obniżać cenę za metr. Tym bardziej, że termin realizacji inwestycji, to dopiero ostatni kwartał 2013.
                    Myślę, że nie warto spieszyć się z kupowaniem... może się okazać, że za 1,5 roku ceny będą dużo, dużo niższe i ci, co kupują teraz mogą później żałować pośpiechu
                    • ooromciooo Re: os. Gocławska, Budimex 14.06.12, 10:04
                      Gość portalu: magda napisał(a):

> Myślę, że nie warto spieszyć się z kupowaniem... może się okazać, że za 1,5 rok
                      > u ceny będą dużo, dużo niższe i ci, co kupują teraz mogą później żałować pośpie
                      > chu

Wtedy z deweloperem będzie się rozmawiać: obniża pan albo wycofuje się z kupna, zabieram pieniądze i idę do innego :)
                      • Gość: magda Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 14.06.12, 13:23

> Myślę, że nie warto spieszyć się z kupowaniem... może się okazać, że za 1,5 rok
                        > u ceny będą dużo, dużo niższe i ci, co kupują teraz mogą później żałować pośpie
                        > chu

>Wtedy z deweloperem będzie się rozmawiać: obniża pan albo wycofuje się z kupna, > zabieram pieniądze i idę do innego :)

Haha... Oby to było takie proste. Na ogół umowy są tak sformułowana, że wycofywanie sie z kupna jest mało opłacalne...
                        Poza tym, teraz prawie każdy kupuje mieszkania na większy lub mniejszy kredyt (też w ramach Rodziny na Swoim itp), a wtedy zaproponowane rozwiązania jest mało optymalne, bo kredyt w banku jest już wzięty na pierwotną sumę :)

Generalnie wszyscy analitycy mówią, że warto czekać z kupnem, bo sytuacja na rynku nieruchomości zmienia się bardzo szybko i będzie zmieniać się dalej... i to całe szczęście na korzyść kupującego!
                        Budimex ma mnóstwo stojących, niesprzedanych mieszkań, a z tego, co wiem os. Gocławska kredytuje, więc nie będzie miał innego wyjścia, jak tylko dostosowywać się do rynku, czyli obniżać cenę...
                  • Gość: gosc Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.free.aero2.net.pl 18.06.12, 14:51
                    > To prawda, opinia dewelopera nie jest już teraz tak ważna, jak kiedyś, bo prawo
                    > wreszczie zaczęło chronić kupujących. Pieniądze wpłaca się teraz na inne konto
                    > i dzięki temu w razie jakiejś "awarii" dewelopera, mozna odzyskać wszystkie pi
                    > eniążki, wiec można spokojnie ryzykować z mniej znanymi firmami

Sprawdź dokładnie zanim tak optymistycznie odniesiesz się do tego prawa.
                    Otwarty rachunek powierniczy (a taki najprawdopodobniej będzie stosowany najczęściej ze względu na koszty) może w skrajnym przypadku dawać zerową ochronę. Wszystko zależy od szczegółów umowy deweloper-bank.
                    • Gość: magda Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 19.06.12, 12:53
                      czyli w dalszym ciągu trudno mówić o bezpieczeństwie kupującego... :(

Jest to tylko kolejny argument, który przekonuje mnie, żeby sobie odpuścić.
                      Rozmawiałam wczoraj z osobą, która kupiła 2 lata temu mieszkanie na Kamionku i bardzo tego żałuje... Jej synek został dwa razy napadnięty przez miejscowych i bardzo to przeżył... Podobno jest pod opieką psychologa, bo zaczął mieć problemy lękowe. Panicznie boi się wyjścia z domu.
                      Najgorsze jest to, że wyprowadzka jest w ich przypadku niemożliwa. Strasznie ciężko sprzedaje się tam duże mieszkania...
                      Generalnie coraz bardziej się przekonuję, że nie jest to dzielnica dla rodzin z dziećmi!
                      Jeżeli decydujecie się tam przeprowadzić, a macie małe dzieci, to lepiej się zastanówcie. Konsekwencje mogą być nieodwracalne!
                      • anna-cis Re: os. Gocławska, Budimex 22.06.12, 20:34
                        Gość portalu: magda napisał(a):
                        Jej synek został dwa razy napadnięty przez miejscowych i
                        > bardzo to przeżył... Podobno jest pod opieką psychologa, bo zaczął mieć problem
                        > y lękowe. Panicznie boi się wyjścia z domu.
                        > Najgorsze jest to, że wyprowadzka jest w ich przypadku niemożliwa. Strasznie ci
                        > ężko sprzedaje się tam duże mieszkania...
                        >
                        Wcale mnie to nie dziwi, że nikt tam nie chce kupić większego mieszkania (bo takie mieszkania są dla rodzin z dziećmi)
                        Po prostu nikt rozsądny nie chce narażać dzieci na takie niebezpieczeństwo...
                        Kupowanie mieszkania na Komionku, jeżeli ma sie dzieci, to po prostu nieracjonalny optymizm, a mówiąc wprost głupota!
                        Mój teść pracuje tam jako ochroniarz jednego z nowszych budynkow i otwarcie mówi, że włamania i droba przestępczosć są tam powszechne. Nie radzi sobie z tym policja, a co dopiero tzw. strażnik mienia.

A już chyba największa glupota, to kupowanie parterowego mieszkania z ogródkiem..
                        Przecież jak Józek z Zenkiem z sąsiedzctwa będą potrzebowali na pół litra, to przeskoczą przez ogrodzenie raz dwa... a ochrona nie zdąży nawet podnieść słuchawkę, żeby zadzwonić na policję
                      • Gość: andrzej Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 17:07
                        "Rozmawiałam wczoraj z osobą, która kupiła 2 lata temu mieszkanie na Kamionku i bardzo tego żałuje... Jej synek został dwa razy napadnięty przez miejscowych i bardzo to przeżył... Podobno jest pod opieką psychologa, bo zaczął mieć problemy lękowe. Panicznie boi się wyjścia z domu.
                        Najgorsze jest to, że wyprowadzka jest w ich przypadku niemożliwa. Strasznie ciężko sprzedaje się tam duże mieszkania...
                        Generalnie coraz bardziej się przekonuję, że nie jest to dzielnica dla rodzin z dziećmi!
                        Jeżeli decydujecie się tam przeprowadzić, a macie małe dzieci, to lepiej się zastanówcie. Konsekwencje mogą być nieodwracalne!

Nigdy nie naraziłbym własnych dzieci na takie ryzyko... Jasne, ze można liczyć, że mnie się to nie przytrafi, ale po co kusić los....
                        Tym bardziej, że ceny nieruchomości spadaja i nie ma co się kusić na niską cenę kosztem bezpieczeństwa najbliższych. Lada moment cena na m2 w bezpiecznych, komfortowych osiedlach będzie równa tej na Gocławskiej.
                        Wilanów już nawet nawet niższy, w podobnych cenach są Młociny, wystarczy poczekać do oddania Gocławskiej (czyli do końca 2013) i w tej cenie może być już nawet Mokotow czy Żoliborz
    • Gość: rss Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.opera-mini.net 20.06.12, 19:56
      a czy jest ktos kto tam kupil i jest zadowolony?
      • Gość: mmm Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 21:48
        Tak jestem zadowolony mieszkam od 10-ciu lat na kamionku obok skaryszaka i bardzo to sąsiedztwo mi się podoba - z zainteresowaniem przeczytałem tutaj wpisy, powiem tak przez cały okres jak tutaj mieszkam nic złego mi się nie przytrafiło, nie jest to taki "dziki wschód" jak to opisujecie gdzie za każdym rogiem czai się żul, dres itp. itd. mieszkają tutaj normalni ludzie. Są plusy wspaniały park, soho factory z teatrem, wystawami itp. bliskość kanjp na saskiej kępie 10-20 minut przez park (w zależności w której częsci kamionka się mieszka), łatwy i szybki dojazd do centrum, sąteż minusy - odrapane stare kamienice, zaniedbane budynki pofabryczne, głośni romowie którzy zamieszkują jedną z kamienic na Grochowskiej. Obok inwestycji budimexu jest wyższa szkoła psychologii społecznej (jakoś ci studenci do szkoły docierają ...... lusterek im z samochodów miejscowi nie wyrywają), kilka knajp też jest (naleśnikarnia, włoska, polska) i szyb im też nie wybijają.... tak więc bez przesady.....
        • Gość: ja Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 08:14
          Mieszkałem 20 lat na Prochowej i 10 lat na Grójeckiej i nie widzę większych różnic. Zarówno na Ochocie jak i na Grochowie jest żulernia, czasami jest głośno, czasem niebezpiecznie. Tak czy inaczej kupiłem tam mieszkanie i jestem z tego zadowolony.
          • Gość: LOL Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 23.06.12, 09:42
            Słabiutki marketing szeptany, nie zapłacą Ci jak będziesz takie głupoty produkował. Jak nie widzisz różnić między starą najgorszą prażką a ochotą to Ty kolego w warszawie nigdy nie byłeś a stukasz te głupoty z jakiejś koziej wólki ;) tak czy kwak, stara praga odpada.
            • Gość: ja Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 10:52
              Tak jest, rozpracowałeś mnie. Prawda jest taka, że na Grochowie mordują, są tam chordy Cyganów, którzy kradną i śmierdzą oraz rzucają panierki na ulicę, a w dni parzyste porywają dzieci zmuszając je do nierządu. Ponad to, wszyscy tam piją, przeklinają oraz, tak mówią w Koziej Wolce, nie chodzą do Kościoła. Jednym słowem patologia, nizina społeczna, degrengolada, wyzbycie się człowieczeństwa. Samochód pozostawiony na ulicy zostanie okradziony, ukradziony, zniszczony oraz spalony. Na Grochów policja nie wjeżdża ponieważ radiowozy tam płoną, a policjanci giną w niewyjaśniony okolicznościach. Nasuwa się pytani: czy tam oby mieszkają ludzie?
              Nie kupujcie tam mieszkań ponieważ możecie zginąć, a w najlepszym wypadku doznać poważnych oraz nieodwracalnych obrażeń.
              • anna-cis niewątpliwe ryzyko 25.06.12, 11:00
                Żarty żartami, ale nikt nie zaprzeczy, że ryzyko drobnej przestępczości jest w tej dzielnicy wyższe, niż w innych.
                Kupowanie tam mieszkania, to jakby nie patrzeć podejmowanie ryzyka.
                A jak już ktoś wcześniej wspomniał, wybór na rynku pierwotnym jest obecnie bardzo duży, a ceny już spadły i dalej stopniowo spadają...
                Trzeba wiec sobie zadać pytanie: W imię czego mamy podejmować to ryzyko?
                W imię oszczędności kosztem bezpieczeństwa i komfortu bliskich???
                A raczej pseudooszczędności, bo podobne ceny, a nawet niższe są w dużo ciekawszych lokalizacjach...

Poza tym, warto też wziąć pod uwagę fakt, że w obecnych czasach bardzo rzadko w kupowanym mieszkaniu mieszka się do końca życia. Prędzej czy później stajemy wobec konieczności jego sprzedania lub wynajęcia. Więc zawsze warto rozważyć aspekt inwestycyjny....
                I tu pojawia się podstawowy problem z os Gocławska.
                Entuzjaści adrenaliny należą niewątpliwie do mniejszości. Większość ludzi mieszkających w Wawie jest jednak rozsądna i nie będzie chciała tam mieszkać. Dlatego można mieć potem poważny problem z "pozbyciem się" mieszkania w takiej lokalizacji.
                Proponuję zrobić eksperyment. Zadajcie znajomym pytanie "Czy chcielibyście tam zamieszkać?"...
                Będziecie mieli jasną odpowiedź, jak wygląda popyt na grochowskie mieszkania.
                • Gość: Marcin Re: niewątpliwe ryzyko IP: 194.11.22.* 25.06.12, 14:11
                  Proponuję sprawdzeinie na stołecznej mapie przestepczości.....
            • Gość: ccc Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 22:11
              Ty to baran jesteś kamionek to według ciebie stara praga??? skąd ty jesteś może z Grójca?
    • Gość: sss Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.home.aster.pl 25.06.12, 23:18
      Ja ja kupilem i jestem zadowolony. Ale bzdury tu wypisujecie... Mieszkam na Grochowie dziesiat lat i nie wyobrazam sobie gdzie indziej...

Te wpisy bezpieczenstwie to chyba produkuja "imigranci", ktory nie mieszkaja tu nawet paru lat...

Swoja droga niezle postepuje budowa. Ktos sie moze orientuje ile jestesmy przed harmonogramem?
      • anna-cis Re: os. Gocławska, Budimex 26.06.12, 09:12
        Gość portalu: sss napisał(a):

> Ja ja kupilem i jestem zadowolony. Ale bzdury tu wypisujecie... Mieszkam na Gro
        > chowie dziesiat lat i nie wyobrazam sobie gdzie indziej...
        >
        > Te wpisy bezpieczenstwie to chyba produkuja "imigranci", ktory nie mieszkaja tu
        > nawet paru lat...
        >
        > Swoja droga niezle postepuje budowa. Ktos sie moze orientuje ile jestesmy przed
        > harmonogramem?

Ha, ha, ha :)))) Pozdrawiamy Budimex!
        uwielbiam tego typu "propagandowe" wypowiedzi ;)
        • aneta737 Re: os. Gocławska, Budimex 26.06.12, 12:23
          > Gość portalu: sss napisał(a):
          >
          > > Ja ja kupilem i jestem zadowolony. Ale bzdury tu wypisujecie... Mieszkam
          > na Gro
          > > chowie dziesiat lat i nie wyobrazam sobie gdzie indziej...
          > >
          > > Te wpisy bezpieczenstwie to chyba produkuja "imigranci", ktory nie mieszk
          > aja tu
          > > nawet paru lat...
          > >
          > > Swoja droga niezle postepuje budowa. Ktos sie moze orientuje ile jestesmy
          > przed
          > > harmonogramem?
          >
          > Ha, ha, ha :)))) Pozdrawiamy Budimex!
          > uwielbiam tego typu "propagandowe" wypowiedzi ;)

Dokładnie, propaganda grubymi nićmi szyta!
          co tylko pokazuje desperację dewelopera...
          Współczuję budimexowi, że mieszkania nie idą, ale obawiam się, że tego typu naganianie niewiele zmieni...
          • Gość: MartaS Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 21:50
            Bardzo dziękuję Wam za wszystkie informacje i komentarze, które tu umieściliście.
            Bardzo pomogły mi wnikliwie przemyśleć sprawę kupna mieszkania na os. Gocławska i ...podjąć świadomą decyzję na NIE.
            Mam małe dzieci i nigy nie wybaczyłabym sobie, gdybym naraziła je na niepotrzebny stres i ryzyko.
            Poza tym, wystarczyło trochę poszukac tu i tam i znalazłam dużo ciekawszą ofertę i w dużo ciekawszej okolicy... :)
            • Gość: Radosławwww Re: os. Gocławska, Budimex IP: 178.73.10.* 20.07.12, 13:57
              Marta S możesz podać namiary na tą lepszą opcję niż os. gocławska też szukam i gocławska nie przypadła mi do gustu,,,,,
              • Gość: MartaS Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 16:20
                Zdecydowaliśmy się w końcu na mieszkanie na Wilanowie, w bardzo zielonej, spokojnej okolicy, autobus do centrum jedzie ok 20 min, do metra Wilanowska 10 min. Są tam fajne restauracje, rzeczka, cofeeheaven itp.
                Kupiliśmy większe mieszkanie (ok 90 metrów), więc deweloper trochę zszedł nam z ceny - do 5400 za m2, dorzucił też gratis komórkę lokatorską.
                Mamy sporo znajomych na Wilanowie i bardzo sobie chwalą tą okolicę.
                Ale podobno b. dobre warunki można też podobno wynegocjować na innych osiedlach, np. na Bielanach, Ochocie, Żoloborzu...
                • Gość: Gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 17:50
                  Wybór Wilanowa nie jest zły, o ile faktycznie rano bus jedzie 10 min do stacji metra. Cena 5400/metr - ok. Mam nadzieję, że ze względów powodziowych wybrała Pani wyższe piętro.
                  • Gość: :) Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 19:03
                    zamarzyło mi się jedno konkretne mieszkanie, z ogromnym tarasem na Gocławskiej, na szczęście ktoś je kupił

no i kupiłam mieszkanie w zupełnie innej części Wawy, w Wawrze, jest ślicznie, zielono, krok do lasu (genialne wprost tereny rowerowe), logistycznie miejsce dla mnie bardzo trafione (bo nie pracuję w Wawie, dzięki czemu nie tkwię w korkach, jednak komunikacja jest ważna, do skm jest 10 minut spacerkiem a autobusy są jeszcze bliżej, jest kanalizacja i inne tego typu przydatne sprawy
                    cenowo nie do pobicia bo w nowym bloku poniżej 5000/metr

trzeba szukać, czytać, sprawdzać, nie dać się ponieść emocjom i warto negocjować ;)

miasteczko wilanów podoba mi się bardzo od wizualnej strony, te duże okna wyglądają ślicznie
                    • Gość: Monik Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 24.07.12, 09:43
                      coś takiego właśnie by mnie interesowało, czy możesz podać dokładną nazwę osiedla?
                      pozdrawiam,
                      Monik
                      • Gość: :) Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 10:13
                        Niestety wyprzedali rzutem na taśmę po taniości ostatnie mieszkania a jest to cały jeden mały blok.
                        Kilku ulic dalej (ale prawie tuż przy pętli 521 i tez blisko do skm) buduje, właśnie kończy się budować to:
                        timbudlegionowo.pl/mieszkania_na_sprzedaz,1
                        w weekend widziałam ludzi na balkonach - więc może już mają jakieś dni otwarte, nie wiem
                        z zewn. wygląda ciekawie

powodzenia :)
                        całe życie na mokotowie, TA strona Wisły była mi obca, ale dziwnie łatwo się przestawiłam

Do tego w Falenicy jest rewelacyjny bazarek - z mega chlebem z pieca drzewnego, masą pysznych warzyw, ziół, fajne klimaty;)

pozdrawiam i powodzenia
                        • Gość: miastowy Re: os. Gocławska, Budimex IP: 31.178.124.* 24.07.12, 11:02
                          Jak ktoś lubi za oknem widok baby z jajami i kurami czy biustonoszami na stoliku turystycznym, brak asfaltu i chodnika, krzywe latarnie, chasze i ogólnie biedawidok, to Falenica i Wawer są OK. Polecam wszystkim.
                          Jeśli jednak ktoś woli miasto - kamienice, ulice, komunikację, to jednak Praga jest lepsza. Pewnie, że daleko jej do Śródmieścia, ale zmainy są szybkie.
                          • Gość: :) Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 12:59
                            nie mam za oknem nic z tego o czym piszesz
                            za to wcześniej wyraźnie napisałam, że trzeba szukać, czytać, dodam, sprawdzać, jeździć i nie dać ponieść się emocjom

do bazarku mam ok15min. piechotą i z przyjemnością chodzę (lub jadę rowerem)
                            chodniki są miejscami nierówne, ale czy moje życie ma przez to niższy poziom? nie sądzę :)
                            do centrum daleko - ale ani tam nie pracuję, ani się tam nie bawię, jadąc do kina wole skm - nie muszę szukać miejsca do zaparkowania i po 2 min. od wyjścia z peronu jestem w kinie.
                            Z resztą akurat w kwestii kina jest tu fajna opcja kinokawiarnia falenica (jakoś tak) na stacji pkp jest kameralne b. sympatyczne kino. ogląda się filmy siedząc przy stoliku przy kawie z ciachem, byłam dwa razy i było ok. wolę taki klimat niż tłok galerii handlowych.
                            Ale nie jestem bezkrytyczna, jest tutaj (i w całej wawie) masa miejsc, gdzie nie zamieszkała bym z pewnością. osiedle zbudowane w środku pola, bez dróg dojazdowych, nie wiem jak tam się funkcjonuje zimą jak zapada śnieg, jak wyjść z wózkiem na spacer po błocie itd. Nie znoszę i nie akceptuję szamba... dlatego nie mieszkam na żadnym z takich miejsc. nie mieszkam też kawałek dalej w józefowie - bo tam autobus miejski jeździ co 1,5 godz. i będąc rodzicem z własnej woli trzeba być szoferem do 18 roku życia dziecka itd...

co do chodników - mój Luby właśnie leczy kontuzję po wypadku na rowerze - w centrum, więc remis w tym wypadki ze wskazaniem na Falenicę, bo tu mam las po 5 minutach, śliczną trasę przy Wiśle po 15minutach - choć jest coś co mnie złości - wszędzie w lesie ślady kopyt złości - bo zazdroszczę! Jednak dojazd do mojej stajni wałem i trasa s. o 5-6 rano mam też ok (jeżdżę na służewcu). nie kupiłam mieszkania w tamtych rejonach przez ceny, wyższe kilkukrotnie niż tu opłaty za wieczyste urz. gruntu, hałas itd.
                  • Gość: ja Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.12, 09:46
                    oczywiście wyższe piętro.... niezłe, ale w garażu i tak w kaloszach trzeba chodzić, bo są to tereny na których były stawy i nic tego nie zmieni
                • Gość: prażak Re: os. Gocławska, Budimex IP: 31.178.124.* 24.07.12, 11:04
                  Nie zaśmiecaj wątka. Jak mieszkasz na wygwizdowie w Wilanowie, to przerzuć się na inne forum.
                  • Gość: Monik Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.ipin.edu.pl 24.07.12, 13:07
                    to forum nie jest tylko dla tych, co umoczyli swoje pieniądze na Gocławskiej, ale też dla tych, który rozważają jednocześnie inne opcje...
                    dlatego ja bardzo chętnie poczytam o ciekawszych alternatywach, np. o Wilanowie czy Wawrze
                    • Gość: ja Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.12, 09:48
                      to proszę założyć sobie nowy wątek
                  • Gość: :) Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 13:12
                    odp. komuś konkretnemu kto pytał i już skończyłam
                    chyba, że padnie jakieś konkretne pytanie czy komentarz (merytoryczny)
                    tak to bywa no forach akcja wywołuje reakcję i nie zawsze w 100% odnośnie tematu

• Gość: Lokator Re: os. Gocławska, Budimex IP: 148.81.23.* 25.07.12, 07:10
                      Po przeczytaniu Waszych wątków mam wrażenie że połowa osób tak naprawdę nigdy nie była w Warszawie a już na pewno na pradze i zachowuje się jak banda frustratów mówiąc jaka to Gocławska zła. Ja kupiłem mieszkanie na Gocławskiej min. z 2 0 metrowym tarasem i jest b.zadowolony, fakt że okolica nie jest super atrakcyjna ale jest bardzo dobry dojazd do centrum + przystanek metra przy zielenieckiej czyli 5 min tramwajem od Gocławskiej. Mankamentem jest fakt, iż będzie to użytkowanie wieczyste ale to też nie jest tragednia - mam na starych bielanach mieszkanie gdzie tez w księdze jest wpisane użytkowanie wieczyste i nie płacę strasznych opłat za to a lokal leży na działce miasta a nie Skarbu Państwa jak Gocławska dodam ze metraz tamtego mieszkania jest podobny co zakupionego na gocławskiej wiec nie wiem skąd ta panika z opłatami. Odnoszę wrażenie ze ci wyszydzający Gocławską nie maja na nią po prostu pieniędzy, cena za metr w listopadzie ubiegłego roku to było blisko 8000 zł, mieszkania schodziły na pniu ja rzutem na taśmę kupiłem swój lokal z tarasem bo wszystkie tansze mieszkania na parterze czy nad lokalami użytkowymi zostały sprzedane a o mieszkaniach 2 pokojowych to nie było co marzyć bo małe wyszły od razu. Ktoś te mieszkania w takim razie kupił - zatem albo nastąpiło jakieś zbiorowe szaleństwo że tyle osób "utopiło" pieniądze w tą inwestycję albo zwami jest coś nie tak. A dla wszystkich przeciwników gocławskiej zapraszam Was kupcie sobie miekszania na Tarchominie, Wilanowie, ząbkach będziecie mieć i tanio i zielono wkoło i dojeżdżać do centrum przy dobrych układach godzinę albo i więcej.
                      • Gość: Gość Cena IP: *.play-internet.pl 25.07.12, 08:53
                        Mieszkania w Murano są po 8500 zł metr a na Gocławskiej po 8000 metr?
                        • Gość: Lokator Re: Cena IP: 148.81.23.* 25.07.12, 10:53
                          Ja przynajmniej tyle płaciłem ale wszystko zależy od lokalu te na parterze są najtańsze oraz nad lokalami użytkowymi. Zresztą ceny podane na stronie różnią się od tych które można usłyszeć w biurze sprzedaży. Np na osiedlu przy jeziorku gocławskim rzekomo były po 7 tyś a potem jak się okazało te po 7 to były na parterze a reszta jest gdzieś po 8-9 tys to samo z tym inCity gdzie ceny są po 9 tys. Na muranowie nie wiem jakie są ceny być może teraz mocno spadły ja jak kupowałem w ubiegłym roku to ceny najciekawszych w miarę blisko centrum inwestycji kształtowały się w powyższych cenach. Dlatego sugeruje nie kierować się reklamami deweloperów bo to ściema te super tanie mieszkania to było w ramach promocji lub są to te najgorsze lokale vide parter, nad lokalami usługowymi (podobno głośno), lub bezpośrednio nad garażem podziemnym (też podobno słychać samochody pod podłogą).
                    • jacek079 Re: os. Gocławska, Budimex 26.07.12, 13:34
                      Ja wczoraj podpisałem umowę z budimexem u notariusza. Okna będę miał ponad budynkiem od strony Mińskiej, czyli nad tym sklepem z narzędziami.
                      Mam nadzieję, że pieniądze nie będą umoczone, tylko inwestycja się zwróci. Ryzyko zawsze jest, ale jak to się mówi, kto nie ryzykuje nie pije szampana:)
                      • Gość: maju Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 15:10
                        ....o umoczeniu to najwięcej piszą Ci którzy tu wychwalają osiedla na Wawrze....z tym że dla ludzi pracujących w centrum i dojeżdżających tam codziennie rano taki Wawer jest równie atrakcyjny do zamieszkania jak Radom...mniej więcej podobny czas dojazdu...
                        • Gość: :) Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 18:46
                          To ja pisałam o Wawrze, zaznaczając jednocześnie, że mam to szczęście, iż NIE pracuję w Wawie.
                          Wspominałam również, że każdą dobrze zapowiadającą się lokalizację trzeba sprawdzić.

To właśnie lokalizacja, niedługo bliskość metra itd. sprawiły, ze zainteresowani byliśmy osiedlem Budimexu. Ktoś podkupił to co nam się podobało, szukaliśmy więc dalej.

Co by pobudzić do jeszcze nieco bardziej sarkastycznego tonu wspomnę, że mieszkanie lekko powyżej 70m kosztowało mnie niespełna 300 tys. Ma mankament - nie ma tarasu, nie ma nawet balkonu, ale płaca taka cenę za metr uznałam, że coś za coś;)

pozdrawiam serdecznie mając za oknem śliczne sosny i akacje, ciszę i spokój
                          za centrum nie tęsknię
                          • jacek079 Re: os. Gocławska, Budimex 26.07.12, 20:31
                            fakt faktem, że pięknych widoków na osiedlu gocławska nie doświadczymy, bo z od południa stara fabryka z powybijanymi szybami, od wschodu ciemnia z widokiem na starą kamienicę, od północy na Mińską i warsztaty samochodowe, a od zachodu na odrapaną i walącą się kamienicę i jakieś chyba krzaki. Jedna z kamienic na Mińskiej chyba jest rewitalizowana, bo widziałem jakiś transparent narzucony na fasadę budynku z nazwą inwestora, więc może w perspektywie kilku lat okolica zmieni się na plus i widoki będą ciekawsze...Jeżeli ktoś stawia na szybki dojazd do centrum, to jest to naprawdę dobra lokalizacja, bo w 10-15 min można dojechać tramwajem do centrum. Jeżeli chce się mieć piękne widoki to polecam osiedle sonata nad jeziorkiem skaryszewskim, pod warunkiem że stać kogoś na zapłacenie 10-12 tyś za m2. Dużo się mówi o tym, że ceny mieszkań spadają i to jest fakt. Problem w tym, że kredyt hipoteczny jest coraz droższy -większe marże, systematycznie podnoszone stopy procentowe i polityka kredytowa banków jest coraz bardziej restrykcyjna ( sam pracuję w banku i mówię to z doświadczenia). Zatem można czekać na dalsze spadki, tylko czy faktycznie to przełoży się na wysokość rat kredytowych...Chyba że ktoś kupuje za gotówkę, ale takich osób podejrzewam że za wiele nie ma.
                            • Gość: Lokator Re: os. Gocławska, Budimex IP: 148.81.23.* 27.07.12, 11:08
                              Najważniejsze, że inwestycja na gocławskiej jest realizowana, o ile pamiętam został jeszcze rok do oddania lokali tj. jakoś na koniec listopada 2013 r. Z tego co pamiętam w umowie była możliwość rozpoczęcia prac wykończeniowych już we wrześniu lub październiku czyli na jakieś 2 miesiące przed oddaniem technicznym mieszkań. W każdym razie pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców.
                              • jacek079 Re: os. Gocławska, Budimex 27.07.12, 11:34
                                ktoś się orientuje ile mieszkań jeszcze zostało w ofercie?Ile sprzedali? Sprawdzałem w KW w III dziale ilość wpisów dotyczących roszczeń z tytułu umowy deweloperskiej, jest kilkadziesiąt, ale to dlatego że nowa ustawa nakładająca obowiązek podpiswyania umów deweloperskich w formie aktu notarialnego jest chyba od kwietnia. Do tego czasu zawierano umowy cywilne. Mam nadzieję, że kasa nie przepadnie, bo nie jesteśmy chronieni w pełni, mówię tu o rachunku powierniczym. Pozostaje nadzieja, że budimex nie zwinie żagli...
                                • Gość: Gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: 67.159.36.* 27.07.12, 16:51
                                  może się czegośc nauczyli prez 2 lata
                                  forum.gazeta.pl/forum/w,106,115522768,,Budimex_Nieruchomosci_hipoteka_przymusowa_.html?v=2
                                  • Gość: Hmm Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.cdma.centertel.pl 28.07.12, 23:39
                                    Do tej pory przepisy były mniej restrykcyjne w tym temacie i jakichś wielkich upadłości nie ma, ja mam z nimi umowę cywilną podpisaną jeszcze w zeszłym roku. Mam nadzieje że budimex się nie zwinie tak naprawdę zdecydowałem się na niego dlatego że to raczej duża firma i ma ten rachunek powierniczy który rzekomo zabezpiecza tą inwestycję. Jak dotąd jesteśmy już chyba na półmetku budowy i wszystko wygląda że idzie w dobrym kierunku. Ja w każdym razie jestem dobrej myśli jak ostatnio oglądałem budowę to są wstawione okna, budynek jest ocieplany pewnie od jesieni zaczną wykańczać w środku co podobno jest najbardziej praco i czaso chłonne.
                                • Gość: gosc Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.free.aero2.net.pl 30.07.12, 16:24
                                  Mozesz podac szczegoly umowy rachunku powierniczego uzywanego przez Budimex przy tej budowie?
                      • Gość: jancio Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 19:43
                        Witam Sąsiadów :-)
                        Moje okna również wypadają nad sklepem z narzędziami.

To co zdecydowanie przemawia za tą inwestycją, to solidność developera, pewność jego sytuacji finansowej (firma jest notowana na giełdzie, sprawozdania są aktualizowane co kwartał i są do wglądu.) Jest to jeden z największych deweloperów w Polsce.

Deweloper zrobił nam super promocję z końcem czerwca, zapewne związana z chęcią zrobienia wyniku finansowego na koniec półrocza. Trzeba się pokazać na giełdzie :-)
                        a my skorzystaliśmy.

Okolica? No może nie jest tam sielankowo. Jeszcze! Ale widać zmiany. Myślę, że za 5 lat będzie to bardzo ciekawa okolica w której cena metra będzie wyłącznie rosnąć.
                        Moim zdaniem jest to idealne miejsce dla ludzi młodych - blisko do centrum, do knajp, kin teatrów.
                        Za kilka lat jak będę chciał założyć rodzinę to sprzedam lub wynajmę to mieszkanie z zyskiem i przeprowadzę się na.... wawer albo do kampinosu.

Tym czasem jestem pozytywnie nastawiony i głęboko przekonany, że dokonałem dobrego wyboru i mam nadzieję, że nic nie stanie na drodze w finalizowaniu zakupu.
                    • Gość: Marek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.12, 14:32
                      Witam,
                      czytam to forum i czytam, przegladam oferte Budimexu... i nie moge zrozumiec?
                      Co Was sklania, zeby kupowac tam mieszkanie???
                      Lokalizacja nieprzyjemna, brzydka i niebezpieczna...
                      Cena bez rewelacji, do tego niepewne prawa gruntu, zawyzone ceny garazy i komorek lokatorskich...
                      Moze ktos chcialby mi wyjasnic, bo na prawde nie wiem, na czym polega atrakcyjnosc tej oferty???
                      • notdev Re: os. Gocławska, Budimex 23.08.12, 16:19
                        Chyba jedynie na tym, że Budimex w miarę dobrze buduje.
                      • Gość: xxx Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 20:45
                        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Witam,
                        > czytam to forum i czytam, przegladam oferte Budimexu... i nie moge zrozumiec?
                        > Co Was sklania, zeby kupowac tam mieszkanie???
                        > Lokalizacja nieprzyjemna, brzydka i niebezpieczna...
                        > Cena bez rewelacji, do tego niepewne prawa gruntu, zawyzone ceny garazy i komor
                        > ek lokatorskich...
                        > Moze ktos chcialby mi wyjasnic, bo na prawde nie wiem, na czym polega atrakcyjn
                        > osc tej oferty???

Po pierwsze forum jak to forum sporo bzdur i troche prawdy... Ci co kupują pewnie jakieś powody mają. "niepewne prawa gruntu"? - użytkowanie wieczyste - czyli co roczny podatek dla dzielnicy Praga Południe - no ci co kupują chyba zdają sobie sprawę że trzeba będzie płacić więc nie wiem co tu jest niepewnego zajrzyj sobie na ekw.pl a co do cen garaży i komórek lokatorskich to porównując oferty u różnych deweloperów to te wcale najwyższe nie są no chyba że porównujesz tą lokalizację z lokalizacjami na białołęce czy bielanach ale tam 5-ciu przystanków trawmajem do centrum nie masz.... natomiast fakt ja tego forum też nie rozumiem - szczerze mówiąc czytając je a przy okazji mieszkając na pradze południe - zacząłem się zastanawiać czy to ta sama dzielnica ... mieszkam dwa przystanki od gocławskiej.... aha mieszkania na gocławskiej nie kupiłem bo jak dla mnie za drogie...
                        • Gość: Marek Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.12, 13:53
                          masz racje, jak na wszystkie minusy tej inwestycji, to mieszkania sa po prostu za drogie...
                          to dziwne, bo wlasciwie cena powinna byc tu najwiekszym atutem
                          mysle, ze bez problemu mozna znalezc cos tanszego w podobnej lokalizacji i jakosci...
                      • Gość: jancio Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 20:59
                        Nie rozumiesz, nie kupuj. Widać te mieszkania są dla tych, którzy rozumieją.
                        Powody wypisałem powyżej. Co do ceny, to pod koniec czerwca były bardzo duże obniżki cen. Dlatego ja i wiele innych osób wykupiło to co było ciekawe.
                        Teraz ceny wróciły do wcześniejszego poziomu.
                        • Gość: Klient Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 21:51
                          Czyli ceny wzrosły?
                          • Gość: jancio Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 19:30
                            z tego co widzę na stronie to tak, a raczej wróciły do poziomu z przed czerwcowej obniżki
                            • Gość: ciekawski Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.polskieradio.pl 29.08.12, 21:40
                              A mógłbyś przedstawić jak duże to były zniżki? I czy na wszystkie mieszkania? Chodzi mi głównie o powierzchnie 43 metry, bo taką nabyłem w tej lokalizacji pod koniec marca... Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
                              • Gość: v Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 14:06
                                to nie zdrowy, objaw pozakupowy :-)
                                wszystkie były po 5900 za metr
    • Gość: przem.swiat Re: os. Gocławska, Budimex IP: 198.179.204.* 22.03.13, 13:30
      z rozmów z działem sprzedaży udało się dowiedzieć, że:
      - jedna z dużych komórek lokatorskich (np.12 m2) być może zostanie przekształcona w rowerownię;
      - budynek zaplecza budowy i biura sprzedaży (parterowy blaszak, "Stomil") na 99% zostanie kupiony przez Budimex i na jego terenie powstanie blok, ale prawdopodobnie będzie wyższy niż bloki od strony Gocławskiej i Kamionkowskiej (do siedmiu pięter, bo dominanta).
      - na początku roku liczba sprzedanych mieszkań przekroczyła 50%;
      Z rekonesansu po osiedlu oceniam subiektywnie, że wygląda to jednak lepiej, niż się zapowiadało. Części wspólne słabe, ale jestem ciekaw jak wyjdzie zieleń i mała architektura. Drzewa z wewnętrznego dziedzińca najprawdopodobniej przeżyły budowę...
      Biorąc pod uwagę ceny w Soho (Kamion Cross i RebelOne), osiedle ma ceny konkurencyjne. Z kolei na Mińskiej od Rogowskiego można było kupić "apartament" w cenie RnS (75m2, 3 pokoje, piętro szczytowe), ale generalnie też jest drożej, mimo że standard troszkę lepszy niż Gocławska...
      • lonkap Re: os. Gocławska, Budimex 23.03.13, 18:55
        Gość portalu: przem.swiat napisał(a):

budynek zaplecza budowy i biura sprzedaży (parterowy blaszak, "Stomil") na 99
        > % zostanie kupiony przez Budimex i na jego terenie powstanie blok, ale prawdopo
        > dobnie będzie wyższy niż bloki od strony Gocławskiej i Kamionkowskiej (do siedm
        > iu pięter, bo dominanta).

To ja gratuluję deweloperowi polotu. Od strony południowej osiedla postawi klocek, który zasłoni jesienią i zimą swoim cieniem całe podwòrko. Zasłoni pewnie też najniższe pietra budynku B i A. Ja rozumię , że kasa się liczy, ale trochę wyobraźni i zrozumienia dla ludzi by się przydało. Ciekawe, który architekt taki projekt klępnie, czy projektując zrobi analizę nasłonecznienia itd. Bez wyobraźni!!! Gratuluję.
        • Gość: przem.swiat Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 19:15
          Nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie, być może nawet wprowadziłem w błąd - hipotetyczny nowy blok będzie nawiązywał wysokością do powstających budynków A i C, ale na rogu Kamionkowskiej i Gocławskiej rozważane jest punktowe podwyższenie, w ten sposób powstałaby dominanta, o której wspomniałem.
          • Gość: grzes Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.13, 09:45
            do wszystkich którzy kupili tam mieszkanie. pomierzcie wysokości pomieszczeń. w projekcie jest 2,68 cm od szlichty do sufitu. szczęściarze będą mieli 2,66 a normą jest sporo niżej. Tak więc bubel niepełnowartościowy za który można żądać rekompensaty u dewelopera. dziś jest dzień otwarty i sami się przekonajcie co kupiliście. na suficie jest po 5 i więcej cm tynku.
      • Gość: czjka Kamion Cross tutaj o nim znalazłam IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.13, 22:35
        trafiłam na tej stronie na tą inwestycję property24.com.pl/kamion-cross
        fajna elewacja, wiecie coś więcej o tej firmie?
    • Gość: Gość Re: os. Gocławska, Budimex IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.05.13, 13:19
      Ktoś ostatnio kupował na tym osiedlu mieszkanie. Rozważam kupno mieszkania i zastanawiam się ile zejdą z cen wyjściowych
      • Gość: przem.swiat Re: os. Gocławska, Budimex IP: 198.179.204.* 21.05.13, 14:49
        Ale pytasz o akcje pt. specjalne oferty na dni otwarte? Z tego co wiem, w innych okolicznościach ten deweloper jest beznadziejnie nieruchawy i bez podejścia handlowego, tzn. ceny z cennika są cenami obowiązującymi. I tyle. A przy okazji Dni Otwartych to słyszałem że między 200 a 500 pln na m2 potrafili schodzić. Oczywiście zależy od wielkości i atrakcyjności mieszkania... Powodzenia! chętnie się dowiem, czy udało się coś wynegecjować
    • stoje_i_patrze Plan zagospodarowania Kamionek 25.05.13, 15:26
      Powstaje nowy plan zagospodarowania i ten z umowy nie jest ważny właściwie.

Nowy wygląda tak:
      bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/62F54F44-A42E-45F1-B30C-549A9785CF7E/795333/mpzp_kamionek_plan_rysunek1.pdf
      Widać ulicę tysiąclecia, szerszą ciut od grochowskiej na zachód.

Co ciekawe podane są wyższe wysokości budynków od obecnych (obecnie 18-20 m a teraz 25-30 metrów). Na bazie tego nowego panu budimex może w południowo wchodniej części (kamionkowa/gocławska) wybudować budynek D z wysokością 8-9 pięter. To zakryło by wewnętrzny dziedziniec który i tak już jest ciemny....

Zamiast loftów na południe będą raczej biura

Na zachów jest problem - przed głuchą a budimexem plan dopuszcza 25 metrów i jest szansa że od strony zachodniej mieszkańcy zobaczą ścianę
      • stoje_i_patrze Re: Plan zagospodarowania Kamionek 25.05.13, 15:29
        oczywiście budimex osiedle gocławska to działka 6. Niedoszłe lofty- biura 16 (południe). Rogowski (mińska/chodakowska) 9

W 2050:) będzie pewnie i stacja metra mińska - prawy górny róg planu - przy działce 11.1 - stanisławowska
        • stoje_i_patrze Re: Plan zagospodarowania Kamionek 25.05.13, 15:36
          i ostatnia errata;)

Obecna Bliska zamienia się w Ulicę tysiąclecia - 200 metrów od zachodu Osiedla Gocławska (grochowska jest 100 metrów od południa) - będzie pewnie zatem głośno bo ekranów to się nie spodziewam (brzydota zresztą).

Zapewne nie cieszą się przyszli mieszkańcy RebelOne czy Kamionek Cross (działka 2.1)
          www.sohofactory.pl/content/kamion-cross
          www.bryla.pl/bryla/1,85301,12796077,Osiedle_Rebel_One_w_Warszawie.html
          z Soho Factory - ulica szeroka z tramwajami pod oknami....Nie zapominając o muzyce i hałasie z samej Soho Factory.
          • Gość: bizkit Re: Plan zagospodarowania Kamionek IP: *.dynamic.mm.pl 27.05.13, 20:46
            Witam
            Jestem mocno zainteresowany kupnem mieszkania na tym osiedlu i moze mi ktos powiedziec czy jest w ogole mozliwa negocjacja ceny?
            Mieszkanie, ktorym jestem zainteresowany kosztuje 6950 za m2.....

Pozdrawiam
          • Gość: gość Re: Plan zagospodarowania Kamionek IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 19:35
            a Ty z konkurencji, że tak straszysz? straszne bzdury wygadujesz, spójrz na ten plan i pomyśl, zanim coś napiszesz
            • stoje_i_patrze Re: Plan zagospodarowania Kamionek 30.05.13, 12:32
              > a Ty z konkurencji, że tak straszysz? straszne bzdury wygadujesz, spójrz na ten
              > plan i pomyśl, zanim coś napiszesz

Coś potrafisz więcej oprócz pyskówki i podasz konkretne uwagi czy jesteś zwykły trol i frustrat?
              • Gość: gość Re: Plan zagospodarowania Kamionek IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 14:53
                kolego z konkurencji nie jestem trolem, a jedynie zadowolonym przyszłym mieszkańcem tego osiedla.

Poszerzona ulica 1000 lecia, czy jak tam się będzie nazywała będzie poszerzona w celu doprowadzenia tramwajów do dworca wschodniego, a nie zrobienia autostrady. Nikt w środku miasta nie buduje ekranów. Wszystkie brzydkie kamienice i zakłady do okoła, są-będą stopniowo wyburzane. Ich wygląd pozostawiam indywidualnej ocenie każdego odbiorcy.
                Czy byłeś na miejscu osiedla? Słyszałeś jakikolwiek hałas dochodzący z ulicy grochowskiej???
                Ja nie, a byłem tam wiele razy. Ulica tysiąclecia będzie oddalona od osiedla jeszcze bardziej niż grochowska, także "My" przyszli mieszkańcy nie mamy się czego obawiać.
                Za to Ty! jeżeli Ci się to osiedle nie podoba, to idź mieszkaj, gdzie indziej. Nie siej tutaj nerwów, chorych wizji, zabudowywania okolicy wieżowcami i ekranami. Bo nigdzie tego na planach nie ma. Są to wyłącznie Twoje zawistne domysły.
                Osoby, które zdecydowały się na zakup mieszkań od strony wew. placyku z pewnością liczyły się ze wszystkimi tego konsekwencjami i zaletami.

Nie umiesz konkurować na rynku ofertą i jakością to starasz się zastraszać innych. Typowy internetowy "polaczek"

Nie jesteś zainteresowany to na razie. Mykaj!
                Mnie nie interesuje Twoja matka więc nie krytykuje jej wyglądu oraz prowadzenia się.
                Proste?
                • Gość: jacek Re: dzień otwarty 22-ego IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.13, 10:36
                  Słyszałem, że Budimex planuje dzień otwarty na Gocławskiej w tą sobotę. Czy ktoś wie coś więcej, warto iść, macie info o jakiś rabatach?
    • Gość: tom Re: os. Gocławska, Budimex-fuszerka IP: *.dynamic.mm.pl 18.11.13, 18:24
      Witam,
      Ci którzy zakupili mieszkanie na tym osiedlu niech sprawdzą sobie grubości tynku szczególnie na sufitach w kuchni - pracowałem w ekipie tynkarskiej i wiem że w bardzo wielu lokalach grubość wynosi ok. 5-6 cm. Jest to zdecydowanie za dużo a wzięło się stąd że inspektor życzył sobie wyprowadzenia katów między ścianą a sufitem. Żeby się nie okazało ze za jakiś czas ta gruba warstwa spadnie komuś na głowę. Poza tym wysokości w mieszkaniach są o min 2 cm mniejsze jak w projekcie (bierze się to z pogrubionego tynku na suficie i za grube szlichty) co daje możliwość ubiegania się o obniżenie ceny za takie mniej wartościowe mieszkanie. Nagłośnijcie to info dalej niech każdy skorzysta, bo Generalny Wykonawca partacz ze smarkaczami w nadzorze nie zasługuje na taryfę ulgową. Na korytarzu sufity podwieszone wiszą na słowo honoru bo nadzór nie wie nawet ile powinno być wieszaków i jak powinny być zamocowane. Generalnie temat fuszerki na tej budowie to temat rzeka..
      • Gość: Ola Re: os. Gocławska, Budimex - wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.14, 21:13
        Witam,
        zastanawiamy się nad wykupieniem wykończenia mieszkania od dewelopera. Robi to firma red net. Podobno wychodzi to szybciej i taniej. Czy ktoś z Was z tego korzystał? Macie jakieś uwagi?
      • itosu8888 Re: os. Gocławska, Budimex-fuszerka 22.01.15, 19:34
        Witam,

a jak jest z akustyką ścian, czyli słyszeniem sąsiadów? Zastanawiam się nad kupnem środkowego mieszkania bod Budimexu na Zielonym Marysinie i mam trochę obaw z tym związanych... Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka