biala.rzepa 30.10.04, 00:06 Witam Czy ktoś już podpisał umowę w tej inwestycji Ronsona? Budowa idzie pełną parą, zalewają fundamenty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 12:02 Jesteśmy na finiszu uzgadniania szczegółów , w tym tygodniu pewnie podpiszemy umowę. Mam tylko jedną wątpliwość - jeden z forumowiczów napisał, że w odległości ok. 200 m będzie przebiegać autostrada, wiesz może gdzie dokładnie? Do tej pory wydawało mi się że raczej bliżej zajezdni autobusowej przy Górczewskiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 01.11.04, 17:56 Około 200 metrów od wjazdu, jadąc w stronę Górczewskiej, przed przejazdem kolejowym. Nie będzie to autostrada tylko droga ekspresowa (i tak pewnie będzie duży ruch). Trasa ma iść kanałem , czyli nie na powierzchni. Dysponuję zdjęciami planu, mogę przesłać mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:46 Hej, Ja tez bardzo poważnie rozważam tą inwestycję, martwi mnie jedynie ta trasa, możesz przesłać te informacje, o których wspominasz mailem ma p_wrobel@yahoo.com. będę bardzo wdzięczny. Z gory dzieki PW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 12:50 My z mężem tez się zastanawiamy ale też boimy się tej trsy czy mogę też prosić o dane na adres rybdanka@wp.pl będę bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.eranet.pl 05.11.04, 09:54 Jestem zainteresowany tą lokalizacją bardzo proszę o podesłanie aktualnych planów przebiegu drogi ekspresowej. kkucharski@eranet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 05.11.04, 10:58 Podeślę wieczorem. A może ktoś ma możliwość wrzucenia tego gdzieś na stronę i wtedy każdy zainteresowany miałby możliwość szybkiego zassania obrazków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberto Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.bphpbk.pl 30.11.04, 09:47 hej, kupilem mieszkanie po sasiedzku przy lazurowej w corporesie i z mojej wiedzy, tez wczesniej weryfikowanej wynika, iz to co jest mówione o przebiegu łącznika do trasy toruńskiej jest 1. mówione od od bardzo bardzo wielu lat i zapewne jeszcze będzie przez bardzo wiele lat dalej 2. jest to jedna bodjże z dwóch obecnie równorzędnych lokalizacji (druga wzdłuż połczyńskiej) 3. nie ma nato kasy at all, budowa na powierzchni byłaby trudna ze względu na rozmieszczenia różnych mieszkaniowych inwestycji - kanał, tunel? brak kasy pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RybaOwen Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 18.11.04, 11:59 Czy ja rowniez moglbym otrzymac plan drogi expresowej? Zastanawiam sie tak jak wiekszosc nad ta lokalizacja. ryba95@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dormaz Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.skorosze.2a.pl 28.11.04, 15:11 Jeśli to możliwe to proszę o przesłanie zdjęć planowanej drogi (autsotardy) na adres dorota.mazurek@syngenta.com Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 05.04.05, 16:41 Witam Podejzewam ze bedziemy sasiadami przez ulice, jednakze tez wszyscy jestesmy zainteresowani przebiegiem trasy. Bylbym wdzieczny za przeslanie zdjec na adres commanddos@tlen.pl Pozdrowienia dla sasiadow zza ulicy Pepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulsia26 Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 217.153.134.* 25.04.05, 15:41 Czesc. Bardzo prosze o plany tej drogi expresowej.Rozważam kupno mieszkania przy Jeziorku, obok opisywanej inwestycji. Podaje meil agulsia26@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peep Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 25.04.05, 17:20 www.siskom.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nurni1 Re: Ronson - Lazurowa Dolina 31.07.05, 14:18 witam, powaznie mysle o zakupie mieszkania w lazurowej dolinie. bede wdzieczny za przeslanie mapki z planowana trasa expresowa, adres: przemyslaw_o@yahoo.com Martwi mnie tez koniecznosc podnoszenia gruntu na obszarze osiedla. A moze sie nie znam? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 06:14 Więcej informacji na temat nowej inwestycji RONSONA -znajdziecie tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27750 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 06:15 Więcej informacji na temat nowej inwestycji RONSONA -znajdziecie tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27750 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 06.12.04, 16:02 Moge prosic o info, czy podpisywaliscie umowe w tej wersji, w jakiej przedstawia ją Ronson, czy coś zmienialiście? Też się do tego zabieram, a juz kilka uwag się nazbierało... Byłbym zobowiązany za kazda konstruktywną wiadomosc pozdrawiam mi darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 02.11.04, 09:46 Byłabym wdzięczna za taką informację. Myślałam, że to bliżej Górczewskiej no ale trudno , raczej w tej chwili już się nie wycofamy. Interesujesz się na poważnie tą inwestycją? Pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 02.11.04, 14:28 Nie podałam adresu, spieszę więc: karolina_ozarowska@poczta.onet.pl Z góry dziękuję, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 03.11.04, 09:13 Witam Dzięki za plany, przyznam , że trochę zaczynam się zastanawiać. Dość blisko do tej trasy a liczyć na tą zabudowę tunelową to dość niepewne.Z drugiej strony miejsce samo w sobie jest fajne i dośc zielone (jeszcze) A co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 03.11.04, 19:25 My już się zdecydowaliśmy na tak. Z planów wynika, że trasa będzie szła kanałem na poziomie -1 (nie wiem o czym myślałaś pisząc o zabudowie tunelowej), lazurowa pójdzie na poziomie 0. Między nami a trasą będą jeszcze klienci Corporesa. Tak naprawdę, to dużo bardziej będzie słychać Lazurową (to zależy na którą stronę będziecie mieli mieszkanie - my na przeciwną do Lazurowej) i trasa S-8 będzie miała zapewne drugorzędne znaczenie jeśli chodzi o odgłosy. A miejsce dosyć sympatyczne, trzeba przyznać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:24 Wielkie dzięki. Chyba sie tez zdecydujemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 04.11.04, 09:18 Decyzja właściwie zapadła na tak, a mieszkanko nasze to budynek nr2 , okna od strony podwórka czyli okna kuchenne południowe, a reszta zachodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 04.11.04, 09:29 Od Lazurowej rzeczywiście trochę hałasu jest ale to i tak nic w porównaniu z budynkami przy ul. gen. Maczka którymi byliśmy zainteresowani. Pomimo ekranów wyciszających ma się nieustające wrażenie przebywania na pasie startowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 217.153.179.* 05.11.04, 12:02 developera,który przemilczał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.man.polbox.pl 05.11.04, 12:09 trasa z węzłem na przecieciu lazurowej[więc zjazdy w formie ślimaków],biec ma w wykopie [ a nie w tunelu],co niezbyt pomoże zmniejszyć poziom hałasu i spalin,będzie to łacznik autosrtrady.Plany można obejrzeć na parterze urzedu gminy Bemowo [ powstańców śląskich/ Górczewska.].ostrzegam Was ,ponieważ sam kiedyś zostałem wprowadzony w błąd przez developera ,co do otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 05.11.04, 14:53 Nie wiem czy widzieliśmy te same plany - ja nie widziałem żadnych ślimaków, zjazdy z trasy są przed i za węzłem, a plany oglądałem w urzędzie, mam zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 05.11.04, 16:38 Jak sobie wyobrażasz ślimaki z trasy biegnącej kanałem????? Czy ty w ogóle widziałeś te plany????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 217.153.179.* 05.11.04, 19:58 zjazd z trasy łaczący 2 poziomy; tu poziom : -1[wykop] i poziom 0 [lazurowa ] to właśnie ślimak,biegnący łagodnym łukiem,więc wykraczajacy o 100-150 m.poza trasę Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 05.11.04, 20:05 Ty chyba nie wiesz o czym mówisz. Jedź jeszcze raz i się przyjrzyj planom. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 05.11.04, 20:08 I nie zapomnij powiadomić mieszkańców Corporesu, bo według tego co piszesz przez ich budynek będzie szedł ślimak w kształcie łuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.man.polbox.pl 05.11.04, 21:05 radzę ; pojedż i obejrzyj sobie jakiekolwiek skrzyżowanie 2 tras biegnących na 2 poziomach.sporo ich w Warszawie .A potem błyszcz elokwencją jak z opery mydlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 06.11.04, 11:03 Taaa.... Dalsza dyskusja na tym poziomie nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.man.polbox.pl 06.11.04, 11:07 Nie z mojej winy zeszła na taki poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 10.11.04, 12:16 Witam I jak postępy, umowy już podpisane ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 15.11.04, 13:51 Klamka zapadła, umowa podpisana więc witam przyszłych sąsiadów :) Wybieram się w najbliższych dniach na budowę zobaczyć jak postępy w budowie. Teraz pozostaje czekać i płacić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.SILWEB.PL 17.11.04, 23:57 Jestem mocno zainteresowany ta inwestycja i jak nic sie nie zmieni to pewnie podpisze umowe. A co sadzisz o umowie? Czy zmienialas jakies warunki umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 18.11.04, 09:39 Zmienialiśmy umowę , kilka rzeczy nam się nie podobało i muszę przyznać, że w zasadniczej części Ronson nie robił problemów, raczej wszystko na czym nam zależało przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.crowley.pl 19.11.04, 21:35 Witajcie! Ile kosztuje metr mieszkania na Waszym osiedlu-nie znalazłam nci na ten temat na stronie Ronsona... Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 19.11.04, 23:17 W granicach 3700 - 3900 za metr + 1/3 ceny metra mieszkania za metr balkonu. Każą obowiązkowo kupić miejsce postojowe naziemne za 10700 lub podziemne za 24000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.crowley.pl 20.11.04, 16:25 dzięki za info, mieszkam na Lazurowej "u Corporesa" i chcę namówić znajomą, żeby też kupiła tu mieszkanie, bo mieszka się super! Mam widok z sypialni na Waszą budowę i muszę przyznać, że budowa wre pełną parą. Chociaż wczorajszy śnieg spowolnił nieco działania budowlańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAREK Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.11.04, 10:34 WITAM SĄSIADÓW Z NAPRZECIWKA. TO FAKT ZE NA WASZEJ BUDOWIE PRACA WRE, ALE TO DOBRZE BO IM SZYBCIEJ SKOŃCZĄ TO TYM SZYBCIEJ BEDZIE PORZĄDEK WOKÓŁ. MAM PROŚBĘ CZY KTOŚ MOŻE MI PRZESŁAĆPLANY DROGI EKSPRESOWEJ NA MAIL jarekkuczynski@wp.pl BEDE WDZIĘCZNY. A SWOJĄ DROGĄ TO DOSYĆ DROGO U WAS - NIE WIEM OCZYWISCIE JAK ZE STANDAREDEM I METRAZEM, ALE NP MIEJSCA GARAZOWE BYLY U NAS TANSZE O PARE TYSIECY.\ POZDRAWIAM JAREK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.lazurowa.waw.pl / *.crowley.pl 21.11.04, 22:27 Czesc, Witam sasiadow (ja z Corporesa). Wszystkich wahajacych sie zachecam - fajnie sie tu mieszka, rowerem do Kampinosu bez dotykania asfaltu mozna pojechac, a i basenik fajny w WACie (i tani). Sasiedztwo Fortu daje praktycznie gwarancje na cisze z tej strony. Czy i ja moglbym prosic o te plany tej nieszczesnej expresoffki na piotrwozniak@yahoo.com? p.s. miejsca podziemne rzeczywiscie drogo, u nas bylo po 15kPLN, moze przyda sie Wam w negocjacjach??? Odpowiedz Link Zgłoś
mbmarcin Re: Ronson - Lazurowa Dolina 21.11.04, 22:47 Jeśli to nie tajemnica, jakie zmiany udało sie wprowadzic? My na pewno chcemy negocjować harmonogram spłat. Jeżeli dysponujesz (lub ktos inny) planami pobliskiej autostrady to byłytbm bardzo zobowiązany za przesłanie ich na priva: mbmarcin@gazeta.pl Czy ktoś wie co może powstać / jest po drugiej stronie Lazurowej, tzn. na przeciwko Lazurowej Doliny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 22.11.04, 09:28 M.in. uzależnienie wpłat od postępów w budowie, a co do planów autostrady postaram się przesłać wieczorem (chyba, że pan Piotr mnie ubiegnie :) Naprzeciw naszych budynków biegnie między drzewami linia tramwajowa, która skręca potem w Dywizjonu 303. Byliśmy na budowie w niedzielę. Wprawdzie niedzielną porą praca nie wre :) ale zbrojenia wystają z ziemi i budynek nr2 ma już coś na kształt garaży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.crowley.pl 22.11.04, 11:07 Jeśli można, ja również poproszę o plany na ikaras@wp.pl Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebus Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 217.153.179.* 25.11.04, 18:04 Za lazurową , w okolicy toru tramwajowego ma powstać nowoczesna spalarnia śmieci.Tak przewidywał plan ,dostępnu u nacz, architekta w PKiN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 25.11.04, 22:12 A konkretnie gdzie? Na przeciwko osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 29.11.04, 21:05 A kiedy ma powstać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Biała rzepa = pracownik marketingu firmy Ronson ? IP: *.man.polbox.pl 18.11.04, 18:29 Czy nie tak jest naprawdę. Stąd entuzjazm i tyle zachwytu ? Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Biała rzepa = pracownik marketingu firmy Rons 18.11.04, 19:08 Stąd kretynko, że kupiłem tam mieszkanie :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Biała rzepa = pracownik marketingu firmy Rons IP: 217.153.179.* 18.11.04, 19:38 Taka szybka riposta! masz dyżur na necie ,kretynko z marketingu ! Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Biała rzepa = pracownik marketingu firmy Rons 18.11.04, 21:50 No może mnie poniosło z tą kretynką. Ale ja jestem facetem ;-) A tą inwestycją interesowałem się od początku i po prostu dużo oniej wiem. I jestem zadowolony ze swojego wyboru. Każdy kto decyduje się na zakup mieszkania i wiążący się z tym wydatek sporej kasy ma na tyle oleju w głowie że sam wszystko sprawdzi i sam zadecyduje o wyborze. Jeśli nie interesuje Cię ta lokalizacja, to ok, ale nie zarzucaj mi propagandy ;-)) Tak jak oglądam posty na tym forum, to udało mi się wyodrębnić trzy typy zachowań: 1. Już kupili mieszkanie w danej lokalizacji, no i wiadomo, muszą być zadowoleni ;-) 2. Zrezygnowali - tacy za wszelką cenę starają się sobie udowodnić oraz wszystkim innym że dokonali słusznego wyboru. 3. Oraz tacy podejrzliwi jak ty, To na tyle Sherloku, Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 23.11.04, 20:20 Czy mógłbym prosić o plany autostrady na priva? Będę bardzo zobowiązany. Adres: mbmarcin@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areki Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 212.160.172.* 25.11.04, 10:10 Witam Poproszę o plany trasy szybkiego ruchu na e-mail adudzie@wp.pl Dziękuje z góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 00:36 Ja takze bede bardzo wdzieczny za przeslanie mi planow trasy szybkiego ruchu na maila: josi@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 09:56 Jestem zainteresowana zakupem mieszkania na Lazurowej, czy moglibyscie przyslac mi plany tej autostrady, z gory dziekuje dorisa@go2.pl Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Postępy w budowie 29.11.04, 21:08 Czy ktoś ostatnio widział jak idą postępy na budowie? Nie miałem czasu ostatnio zajrzeć... I co z tą spalarnią śmieci?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Postępy w budowie IP: *.com.pl 30.11.04, 09:38 Byłam w zeszłą środę (z Bielan mam blisko :) ) Wystają zbrojenia, budynek nr 2 jest bardziej zaawansowany, widać garaże a w nr 1 wylewają fundamenty ( to tyle co moje niewprawne oko zobaczyło) ale nasi sąsiedzi z naprzeciwka piszą, że obserwują codziennie budowę i dość szybko to idzie. Czy spalarnia to ten mały budyneczek zaraz przy wjeździe na budowę? Wiesz może jakie są co do niego plany? Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Postępy w budowie 02.12.04, 16:56 Tena mały budyneczek to na pewno nie spalarnia. Z tego co napisał Rebus, o ile jest to prawda, to dopiero byłaby w planach. Trzeba by się pofatygować do PKiN do nacz. architekta i zweryfikować tę informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Postępy w budowie IP: *.man.polbox.pl 02.12.04, 20:37 Dawne plany zagospodarowania przestrzennego ,przeznaczały teren za Lazurową na cele przemysłowe.[między Górczewską a WAT-em .Wygasły ,więc spalarnie i inne zakłady Wam nie groża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Postępy w budowie IP: *.man.polbox.pl 02.12.04, 21:40 Plany ''pod przemysł'' pochodziły z lat 70 lub 80-tych.potem zmieniono przeznaczenie na mieszkaniówkę.jeden z inwestorów [bud-prof] nawet kupił teren z jakimiś halami i je rozebrał,A swoją drogą to mieli ''ciekawe pomysły'' za komuny ,budować zakłady obok osiedla Górczewska istniejącego od lat 70-tych Odpowiedz Link Zgłoś
midarek_gazeta Re: Ronson - Lazurowa Dolina 07.12.04, 01:10 Witam przyszłych sąsiadów! Rozpoczynamy właśnie z Ronsonem negocjacje dotyczące umowy. Zaczęliśmy na pierwszym spotkaniu w biurze firmy od terminów wpłat, bo umowa jest tak skonstruowana, ze wpłaca się niezależnie od tego, co i kiedy wybuduje nam developer... Teraz kolej na resztę umowy, która jak mówi §13 pkt. 5 umowy przedwstępnej, jest tylko „porozumieniem co do treści nią objętych”. Cokolwiek to oznacza... Budynki 1-ego etapu oddane maja być do 30.09.05. Co oznacza, ze do tego czasu będzie... posprzątany teren wokół nich. Mamy odtąd 90 dni na Odbiór Lokalu Mieszkalnego. Czyli biorąc wszystko na maxa, mamy już Nowy Rok. Tak naprawdę to chyba ta data powinna figurować w umowie, bo każda inna tylko zamydla nam oczy. Co najwyżej ma na celu „zmylenie przeciwnika”... Bo nadal nie wprowadzimy się tam, a jest już 1 styczeń 2006 roku... Tu zaczynają się schody. A co się stanie, jeżeli Ronson się opóźni? Dopytaliście się o szczegóły i uzgodniliście satysfakcjonujący zapis w umowie? Aha, czy samą umowę podpisujecie u notariusza, czy raczej zawierzacie famie o dobrej opinii Ronsona? A może ktoś skusił się na wpis swoich wierzytelności do hipoteki Nieruchomości? Patrząc na umowę, gdzie firma ślizga się po terminach, daje ogromne fory sobie (ja nie mówię, ze jest stronnicza, bo tak próbuje robić każdy, ale tu mamy szczególny przypadek), używa wieloznacznych terminów niezdefiniowanych w umowie a na dodatek niektóre elementy porozrzucane są po całym dokumencie bez konkretnej przyczyny, ma się wrażenie, że należy się jednak baaardzo poważnie zabezpieczyć. Powiedzcie, czy próbowaliście może wyjaśnić §9- „Odpowiedzialność za wady” ??? Zaglądaliście może już do KW i KRS oraz pozwolenia na budowę? Na początku byliśmy naprawdę mocno zainteresowani tym osiedlem i niektóre argumenty przeciwników tej lokalizacji (sam mieszkałem prze kilka lat kilkaset metrów dalej, więc mogę czuć się jak „u siebie” i nie słuchać skrajnych opinii zapaleńców i krytyków) puszczałem mimo uszu, lecz umowa, którą Pani W Biurze nam przedstawiła jest trochę inna, niż te wszystkie, które dotychczas przeglądałem ;-( Studzi nasze zapały i to poważnie. Jeżeli macie coś, co może mnie pocieszyć, to dajcie jakiekolwiek info. Będę zobowiązany za sąsiedzką pomoc. Pozdrawiam mi darek, midarek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 212.160.172.* 16.12.04, 13:14 Witam Midarek widzę, że podchodzi do sprawy profesjonalnie. Chciałbym wiedzieć jak dalej idzie Ci współpraca z RONSON. Umowa jak każdego developera nie jest przyjazna. Mam pytanko czy zaglądał już ktoś do KW i KRS oraz pozwolenia na budowę? Czy RONSON dostarczył w/w dokumenty ponieważ są niezbędne do kredytu? Jeżeli ktoś dostał już kredyt, to w jakim banku i czy były jakieś problemy z jego dostaniem? Dzieki z góry za odp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 20.12.04, 11:22 >Umowa jak każdego developera nie jest > przyjazna. Ta umowa wydaje mi sie byc bardziej zakrecona, niz wszystkie inne, ktore widzialem... Definicje, ktore ic nie wnosza, a raczej zaciemnaja, niektore sprawy ujete sa w kilku paragrafach, albo nie w tych, co potrzeba tak, ze musze biegac po calej umowie, aby ja zrozumiec itp, itd. > Mam pytanko czy zaglądał już ktoś do KW i KRS oraz pozwolenia na budowę? > Czy RONSON dostarczył w/w dokumenty ponieważ są niezbędne do kredytu? nie ma z tym problemu. Udostepniaja w biurze. Maja dwie KW (sa dwie dzialki), niezbyt aktualne, bo nie ma jeszcze hipoteki banku wpisanej, ale udpniaja kopie pisma, jakie skierowali do Sadu o wpis tej hipoteki. Co do KRS-u to raczej bez rewelacji: kapital 50.000 PLN, dwóch nieznanych udziałowców, każda inwestycje Ronsona buduje spolka-córka, i tak Lazurowa Doline buduje Ronson Development Residential. Nie budzi to zaufania, ale cóż, albo się chce miec to mieszkanie, albo nie. Ja po wplacie 20% robie akt notarialny umowy przedswstepnej i wpisuje sie do dzialu III ich KW. Moze to pozwoli mi spac spokojnie? > Jeżeli ktoś dostał już kredyt, to w jakim banku i czy były jakieś problemy z > jego dostaniem? Nad tym na razie nie myslalem, ale widzialem w biurze oferty Multibanku dla klientów Ronsona. Nie powinno byc z tym zadnych problemów. pozdrawiam midarek p.s. wiecej info na priva: midarek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 16.12.04, 14:02 zrobimy to dzisiaj po południu...Na razie umowa przedwstępna, później zrobimy to u notariusza wraz z wpisaniem się do działu III w KW Nieruchomości. Trzymajcie kciuki pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arecki Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 212.160.172.* 17.12.04, 11:32 Witam I jak udało Ci się coś ustalić ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 20.12.04, 11:25 podpisane, wplacone, pozostaje trzymac kciuki za sukces budowy osiedla i za porazke (albo inne rozwiazania) budowy obwodnicy w okolicy :-) pozdrawiam midarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 20.12.04, 12:46 No to witamy przyszłego sąsiada :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberto Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.bphpbk.pl 23.12.04, 16:14 Witajcie sąsiedzi z Ronsona! ja jestem z Corporesa obok. Co powiecie na nowy wariant łącznika Bemowa z Łomiankami przechodzący za fortami Blizne i dochodzący do łącznika to TRasy Toruńskiej?!?!? Pokazano we wczorajszej Rzepie... ech.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 26.12.04, 20:58 ...i w czwartkowym życiu warszawy. Żenada, zmarnują spokojne mieszkanie wielu ludziom z miejscowości Blizne. Od nas miałby być dalej niż łącznik A2. Ale to już druga trasa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 31.12.04, 11:20 Z Nowym Rokiem wszytskim Przyszłym Sąsiadom oraz sobie samemu życzę, aby minął nam on szybko, bez stresu o mieszkanka, bez problemów z developerem, bankami i innymi urzędami, które to zawsze towarzyszą nam w takich chwilach :-) Żebyśmy podczas przyszłego sylwestra bawili się z kluczami do nowego gniazdka. No, i żeby te wszytskie obwodnice, łączniki i inne świństwa omięły nas dalekim łukiem.. midarek Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 31.12.04, 15:15 ...i żeby nam VAT-u nie podnieśli. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 05.01.05, 15:41 A na stronie naszego dewelopera od dziś całkiem nowe, aktualne zdjęcia z budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 195.205.149.* 09.01.05, 18:59 a czy wiadomo,kiedy rozpoczną II etap? i kiedy ma się on zakończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIck Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 11.01.05, 17:28 Po roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 11.01.05, 19:28 Polecam Developera i mam nadzieję, że bedzie jak w ich poprzednich inwestycjach np. Sloneczny Skwer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 12.01.05, 14:20 Witajcie przyszli sasiedzi. Nastala jakas cisza, ktora b. mnie smuci. Z zazdroscia poczytalem wpisy na forum Pegasa czyli innej inwestycji Ronsona. Mam pytanie - jak oceniacie bliskosc nastepnych budynkow. Czy nie beda one zbyt blisko - nie chodzi o budynek 1 i 2 tylko o te z kolejnego 2 etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 12.01.05, 17:33 No cóż, nie będą zbyt daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.acn.waw.pl 20.07.05, 20:27 Witam, A co dokładnie daje wpis do III części KW? Co się np. w przypadku ogłoszenia upadłości przez developera? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 13.01.05, 09:09 Poczekaj jeszcze trochę , w miarę postępów w budowie atmosfera na pewno będzie się ożywiała ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 13.01.05, 10:04 Tak sie sklada, iz wymiana informacji moze nam tylko pomoc w zrozumieniu wszystkich spraw zwiazanych z budowa. Zaobserwowalem to na innych forach zwiazanych z inwestycjami. Na budowie jestem 2 a czasem o trzy razy w tygodniu poniewaz mieszkam na Bemowie. Ciesza mnie postepy prac ale czekam jak naprawde to wszysko bedzie wygladalo - tak jak w planach czy tak jak w JW Construction:)))) Znam dobrze osiedle Sloneczny Skwer - czyli pierwsza inwestycje Ronsona - i na tej podstwie zdecydowalem sie Lazurowa Doline. Ostatnio podjechalem tez pod budynek Pegazu, ktory wlasnie oddaja. Opinia raczejna TAK ale zobaczymy. Ciekaw jestem jakie sa inne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 13.01.05, 16:02 Nie widziałam na żywo ich innych inwestycji ale jeśli chodzi o załatwianie naszych spraw i podejście do próśb klienta jak do tej pory byli bardzo w porządku. Miejmy nadzieję, że przekłada się to na jakość i tempo prac budowlanych. Może wiesz który wykonawca budował Pegaz i Skwer? Ogólnie RONSON korzysta z WARBUD i Hochtief, u nas budują akurat ci drudzy. A tak zmieniając temat - nie martwi Was zrezygnowanie z instalacji gazowych w budynkach na rzecz elektryki? Wiąże się to z koniecznością używania kuchenek elektrycznych co jak wiadomo wychodzi znacznie drożej w eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 13.01.05, 16:55 Skwer budował Warbud, Pegaz chyba Hochtief. Taka jest tendencja aby przechodzic na kuchnie elektryczne - droższe ale bezpieczniejsze. No i rur mniej, a ceny stali poszy w górę:))) Ciekaw jestem tylko jak bedzie wyglądało zagospodarowanie - latarnie, chodniki itd. Ma być ładnie. Ciekaw jestem ile osób już podpisało umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar3cki Re: Ronson - Lazurowa Dolina 13.01.05, 17:30 Witam, czy ktoś może wie, dlaczego nie można od Ronsona uzyskać planu 2-go piętra? Zastanawiam się nad mieszkaniem i chciałem znać szczegóły, a oni mówią, że nie mają jeszcze planu, dają tylko rysunek parteru, nwet jako załącznik do umowy zakupu mieszkania na piętrze? Czy to normalna praktyka? Jeśli mogę także prosić o plan tej trasy na maila, to z góry dzięki -> darek@poczta.of.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.chello.pl 13.01.05, 17:32 Witam wszystkich Ja rowniez planuje zakup mieszkania na tym osiedlu mam pytanie odnosnie kuchni czy tylko mi przeszkadza brak okna, wydaje mi sie ze moze byc ciemno Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 13.01.05, 17:36 Bez okna zawsze jest ciemno. Na to nie ma rady. Dobra gra śwateł i będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorcia Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.chello.pl 13.01.05, 17:53 w sumie masz racje a ty podpisales umowe???jak tak to czy cos negocjowales Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 13.01.05, 20:26 Dziś byłem na budowie. Jest już poziom wyżej niż na stronie Ronsona i zaczynają kłaść pustaki w drugim budynku na parterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diver Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.citibank.com 14.01.05, 09:15 Umowę juz podpisałem. Generalnie nic nie negocjowałem. Może i szkoda. Faktycznie prawie już zaczynaja III p. w budynku 2 i kończa II p. w budynku 1. Do tego zbudowali cos obok - chyba smietnik i stacje elekt. Nie chodzi mi o ten stary budynek, ktory mam nadzieje zostanie rozebrany - chyba ze ktos chcialby miec go przed okanmi. To co bylo ciekawe na innym ich osiedlu Sloneczny Skwer to to, iż kolejne etapy budowy byly niezauwazalne dla juz mieszkajacych. Ciekaw jestem jak to zostanie tu zorganizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 09:59 Jestem zaintersowana zakupem mieszkania, bylam w sobote na budowie w biurze, i powiem, ze calkiem fajnie to wyglada. Czy mozecie wyslac mi plany tej autostrady, dorisa@go2.pl dziekuje Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Lazurowa Dolina- kancelaria notarialna IP: .1.* / *.army.mil.pl 25.01.05, 14:24 Drodzy sąsiedzi, ludzie dobrej woli! Doszedlem do etapu podpisywania umowy w formie aktu notarialnego, wpisania sie do KW Ronsona itp. W zwiazku z tym poszukuje dobrej kancelarii notarialnej, niekoniecznie tej, którą poleca Ronson :-) Jezeli macie jakies pozytywne doswiadczenia z notariuszami- please, dajcie ich namiary! A moze bysmy zebrali sie wiekszą grupą, to mozna załatwic temat kompleksowo i TANIEJ? pozdrawiam mi darek miadrek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domek Re: Lazurowa Dolina- kancelaria notarialna IP: *.citibank.com 25.01.05, 17:39 Mam pytanko. Ile może koztować taki Akt - i czy wpływa to jakoś na cenę Aktu podpisywaniu jako końcowego. Chodzi mi o to czy cena przy podpisywaniu Aktu to 1/2 ceny teraz i 1/2 ceny przy Akcie końcowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Lazurowa Dolina- kancelaria notarialna IP: .1.* / *.army.mil.pl 26.01.05, 12:10 z tego co sie orientowalem, to umowa w formie aktu jest czescia calej oplaty, jak sie dokonuje za koncony akt notarialny. tak wiec nic specjalnie sie nie przeplaca. pozdrawiam mi darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw_2003 Re: Lazurowa Dolina- kancelaria notarialna IP: *.mi.gov.pl 26.01.05, 14:44 Przy umowie przedwstępnej w formie aktu płaci się połowę taksy (855 zł + 22%VAT) + koszty wypisów (ok 6 zł. za str), drugą połowę taksy płaci się przy umowie przeniesienia + wszystkie standardowe koszty typu opłata sądowa, założenie nowej księgi, wypisy itp. dw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Lazurowa Dolina- kancelaria notarialna IP: .1.* / *.army.mil.pl 26.01.05, 15:07 dzięki za dokładne info. Może ktoś jednak zna kancelarię godną zaufania? pozdrawiam mi darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 213.76.139.* 01.02.05, 13:44 Inwestycja Ronsona na Lazurowej podoba mi się. Mam tylko jedną wątpliwość - czy nie martwi Was persektywa autostrady? Czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk z teatru Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: 83.238.13.* 01.02.05, 17:15 Autostrada przebiega w odległości około 250 m. Problemem mogą być późniejsze opłaty związane z utrzymaniem obiektu. Panie w Ronsonie mowią o kwocie 7,5 za m2-z doswiadczenia wiem ze bedzie drożej!!! Nic nie wspominają o spalarni śmieci? Coś słyszałem, ale podobno to plotka.... To, że buduje to hochtief o niczym nie świadczy, ponieważ i tak on sam tego nie buduje tylko podwykonawcy, najczęściej najtańsi!!! Umowa też nie jest za dobra!!! Ja zrezygnowałem, kupiłem na "Obrońców Tobruku", polecam. Taniej, lepszy dojazd, także dużo zieleni. Możliwość negocjacji ceny. Pozdrwaiam, Muzykant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vdcmike Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.cbr.tp.pl 20.04.05, 13:05 Cena utrzymania za m2 moze byc jak bajbardziej realna... w Pegazie (ostatnio oddanej inwestycji Ronsona) cena ta wynosi ok. 6zl/m2 (wliczone zaliczki za ogrzewanie i wode oraz ochrona). W SlonecznymSkwerze tez ceny nie przekraczaja 7zl. Co do Hochtief... faktycznie etaty u nich koncza sie na majstrach... robotnicy sa brani z ulicy jak leci... wykonanie nie jest lepsze niz JWC tyle ze materialy drozsze. Trzeba wszystko dokladnie sprawdzic i dokladnie sobie pomierzyc (wlacznie z poziomami wylewek i sufitow) najlepiej jeszcze przed odiorem mieszkania. Samemu developerowi nie mam akurat nic do zarzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 03.02.05, 22:16 Zaczyna robić się nieciekawie... Spójrzcie na forum Corpores II: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=8948383&a=20218887 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 04.02.05, 15:03 ... dla mnie załamka :-( chyba nie tego sie spozdiewalem, wydajac kupe kazy na to mieszkanie. Ktos ma jakies pomysly na to, co z tym zrobic. Poza tym, ze "czekac"? pozdrawiam i łączę się w bólu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.com.pl 04.02.05, 12:09 Czy wprowadzaliście do tej pory jakieś zmiany w układzie architektonicznym Waszego mieszkania? Jeśli tak, to jakie - ścianki, łączenie pomieszczeń, inne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midarek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: .1.* / *.army.mil.pl 11.02.05, 14:17 zanim to forum calkowicie zamilknie, poprosze was o jedną poradę- czy zastanawialiście się już, co oznacza "Zakład okładzin sciernych", który był wczesniej na miejscu Laz. Doliny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 11.02.05, 16:48 Nie, ale to na pewno coś strasznego... boję się... te okładziny mogą nas nocami prześladować... A tak na poważnie, to sprawdź, a się nie zastanawiaj, koło juz wymyślili, he he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 17.02.05, 16:26 Przynajmniej będzie ciepło:))) A tak na serjo to przestańmy gadać o drodze i innych sprawach, na które nie mamy wpływu. Dobrze byłoby aby nasze forum zaczeło żyć jak inne, a nie raz na 30 dni ktoś napisze o jakiś problemach, o których nie ma zielonego pojęcia. Przynajmniej wiemy, że jesteśmy w Polsce:}}} Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 18.02.05, 14:42 Drogi też są ważne. Byłem ostatnio na budowie i obydwa budynki mają dachy. Zabudowane są ścianki zewnętrzne z ceramiki do wysokości 1 piętra. Czy ktoś z Was już zgłaszał jakieś zmiany? Strasznie długo się czeka na wycenę, ja już prawie 2 miesiące, w dodatku Panie miło informują że zadzwonią, a później cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 20.02.05, 16:09 Sprawa konkretna na ktora mamy wplyw sa na pewno zmiany w aranzacji naszych mieszkan. Ostatnio dowiedzialem sie w Ronsonie, ze koszty zmiany planow architektonicznych moga byc znacznie wyzsze od wczesniejszych prognoz. Niestety konkrety mialem uslyszec w piatek, ale Pani nie oddzwonila... PS. dysponuje zdjeciami budynku nr 1 z ubiegłego tygodnia z soboty, zainteresowanym moge podeslac na priva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.mi.gov.pl 21.02.05, 10:20 Uprzejmie prosze o przeslanie zdjęć na adres dw_2003@consultant.com z góry dziękuje dw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 08.03.05, 18:32 Takie są słuchy, że zmiany będą dużo kosztoać. Może lepiej potem samemu? Byłem na budowie. Ścianki są juz prawie na ostatnim piętrze. Obok wyłanią się kolejne bloki 3 oraz 4. Generalnie wszystko idzie OK w/g mojej oceny - ale developera poznaje się nie po budowie, a po oddanym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 21.02.05, 19:01 Kosztorysy za zmiany mają być w tym tygodniu, podobno są 2 ścieżki ustalania kosztów zmian. Uproszczona - tańsza i standardowa droższa. Wybór konkretnej zależy od stopnia zaawansowania zmian itd. itp. Czyli znowu trzeba poczekać tydzień ;-) albo 2... a może 3... Odpowiedz Link Zgłoś
biala.rzepa Re: Ronson - Lazurowa Dolina 24.02.05, 15:28 Byłem dziś na budowie. Zaczynają stawiać 2 budynek. Nie wydaje mi się aby miał być oddalony od 20 metrów, jest raczej bliżej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 27.02.05, 10:08 Mi też tak się wydaje. Trzeba będzie to sprawdzić - jeśli ktoś ma takie możliwości aby dostać się na budowę. Może to złudzenie ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dimi Re: Ronson - Lazurowa Dolina IP: *.aster.pl 01.03.05, 18:31 Jestem b. zainteresowany kupnem mieszkania. Czy można prosić o Wasze opinie i oceny. Odpowiedz Link Zgłoś