Dodaj do ulubionych

Podłoga z drewna egzotycznego

IP: *.e-plan.pl 27.02.05, 00:29
Cz ktoś ma jakieś doświadczenia z tematyki ogólnie mówiąc podłóg z drewna
egzotycznego. Np. jaki gatunek mógłby polecić, w jaki sposób układać, jakie
mogą być minusy takich podłóg, etc.
Obserwuj wątek
    • Gość: bankroot Re: Podłoga z drewna egzotycznego IP: 193.111.166.* 28.02.05, 08:07
      przy egzotykach konieczne jest zastosowanie odpowiedniej chemii (zwłaszcza
      klejow), nie zaluj na nie.
      Doswiadczenie mam z Badi (ma kolega) i Doussie (mam ja).
      Nie wiem jakiej chemii używał kolega, ale ma lekkie szpary w podłodze. Kolor b.
      ładny.
      Moje Doussie zachowuje się idealnie, nie ma szpar, ma piękną strukturę i kolor.
      Doussie zdecydowanie mniej "pracuje" niż Badi.
      Jak układać, to Twoja fantazja. Ponieważ są to duże dechy, najlepiej
      wyglądają "na pokład".

Wadą egzotyków jest cena, nie sugeruj się ceną z marketów, tam mają
      same "wiatraki" (pogięte deski)
      Wadą egzotyków jest cena
      • niki27 Re: Podłoga z drewna egzotycznego 28.02.05, 15:45
        Wadą egzotycznych gatunków drzewa jest ich niedostosowanie do warunków
        wilgotności, panująych w 99,99 proc. polskich mieszkań w zimie.
        Centralne ogrzewanie w naturalny sposób wysusza powietrze - i konieczne jest
        sztuczne nawilżanie. Jeden z moich znajmoych, który ma stokilakdziesiąt metrów
        egzotyki na podłodze, musiał nawet kupić higrometr. Nie wiem, czy ten problem
        da się zlikwidować chemią.

Tzw. specjaliści tłumaczyli mi, że to jest problem wynikający z natury. Tkanka
        drzew egzotycznych jest po prostu dostosowana do innego poziomu wilgotności. Z
        polskim dębem problem jest mniejszy, bo to drzewo jest nauczone naszego
        klimatu.
      • Gość: pepe Re: Podłoga z drewna egzotycznego IP: *.acn.waw.pl 28.02.05, 19:33
        Ja też myślę o Doussie.
        Możesz napisać więcej o cenie jaką zapłaciłeś za calość (w przeliczeniu za m2).
        Jak długo już masz tą podłogę ?
        • marek4p Re: Podłoga z drewna egzotycznego 28.02.05, 20:48
          Niektórzy twierdzą, że drewno egzotyczne jest mało bezpieczne ze względu na
          tzw. rozsychanie się. Ale to zależy od gatunku! Są gatunki stabilne (drogie np.
          Iroko, Teak, Doussie) i małostabilne (tanie, np. Kempas). Ale trzeba jeszcze
          zwrócić uwagę na twardość - chodzi o to, żeby nie kupić czegoś o parametrach
          europejskiej sosny. Polecam odwiedzenie strony www.dlh.pl i ściągnięcie sobie
          opisów technicznych drewna (Biblioteka - Dane techniczne). Mówienie, że drewno
          egzotyczne jest wrażliwe na warunki panujące w polskich mieszkaniach, jest
          propagandą producentów parkietów. A jeśli ktoś mi nie wierzy, to niech sobie
          kupi polski parkiet bukowy, a za dwa lata będzie miał kilkumilimetrowe szpary.
          W każdym bądź razie ja jestem zwolennikiem drewna dębowego, które w wersji
          egzotycznej występuje pod nazwą Tauari - niedrogie, w miarę twarde i w miarę
          stabilne.
          Pozdrawiam
          M.
    • Gość: e Re: Podłoga z drewna egzotycznego IP: *.kl.amwaw.edu.pl 01.03.05, 11:36
      Eee,tam.Każde drewno egzotyczne (w sensie:te,z których podłogi są w sklepach)
      zawsze będzie miało lepsze parametry niż europejskie liściaste czy
      iglaste.Bambus ,kokos i merbau są praktycznie nie do zdarcia.Jeśli to będzie
      klepka a nie jakieś absurdalnie długie deski to nic Wam się nie wypaczy.Z tą
      ceną,to też bez przesady :porządny jesion jest droższy od gat. egzotycznych.Jak
      dla mnie-kwestia gustu.Nie mam na myśli deski barlineckiej i innych paneli tego
      typu, bo to "ersatz",a nie drewniana podłoga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka