Dodaj do ulubionych

Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:00
Mam prośbę, czy ktoś mógłby pomóc zinterpretować poniżej wklejony fragment w
umowie przedwstępnej na kupno mieszkania od developera? Nie do końca rozumiem
czy waloryzacja jest już uwzgęldniona w cenie za m2 czy potem jeszcze sie coś
dopłaca:
2. Łączna cena pomniejszona o podatek VAT podlega comiesięcznej
waloryzacji o dodatni miesięczny wskaźnik kosztów usług i materiałów
budowlanych, publikowany przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, w
Dzienniku Urzędowym Głównego Urzędu Statystycznego. --------------------------
----------------------------------------------------------------
Waloryzacja dokonywana jest w ten sposób, iż na koniec każdego
miesiąca kalendarzowego, wliczając w to miesiąc, w którym zawarto niniejszą
umowę, część niezapłacona łącznej ceny jest mnożona przez powołany w zdaniu
poprzednim wskaźnik. Stosowany jest przy tym wskaźnik sprzed dwóch miesięcy w
stosunku do miesiąca, w którym następuje waloryzacja. ------------------------
------------------------------------------------
3. Strony postanawiają, że zapłata łącznej ceny wraz z kwotami należnej
waloryzacji nastąpi w sposób określony poniżej: ------------------------------
--------------------------------------------
Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: toffi Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:11
      Czarno na białym pisze, że każda następna rata będzie waloryzowana.Zauważ że
      tylko w przypadku gdy ten wskaźnik będzie dodatni. W przypadku deflacji na
      którą się zanosi latem tego ty i tak płacisz tyle samo. Takie zapisy nie
      powinny się znaleść w umowie z porządnym deweloperem, czyżby to był JW
      Destruction?
    • Gość: Irysek Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:29
      Na razie podpisałam umowę rezerwacyjną i wpłaciłam 4 tys. z tego tytułu. Umowa
      przedwstępna zawiera ten zapis, który wkleiłam. Jednak jak byłam u developera
      policzył mi on cenę, jak twierdził, ostateczną przy sprzedaży. Powiedział że to
      na 100% ceną jaką ostatecznie zapłacę. Developer bardzo chwalony dotychczas, ma
      nagrodę branżową, wysoki kapitał i wszystko co powinien spełniać. Blok jest już
      praktycznie zakończony akurat udało mi się wstrzelić w jedne z ostatnich
      mieszakń. Praktycznie w 3 miesiące mam zapłacić już całą kwotę.
      Mam negocjować ten zapis?
      • Gość: toffi Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:48
        Jeśli budynek już wybudowano a kalendarz wpłat to faktycznie 3 miesiące, to nie
        ma to już większego znaczenia. Z drugiej strony dobry deweloper też nie
        powinien się upierać przy pozostawieniu tego zapisu.
        • incrediblesound Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację 03.05.05, 17:33
          No to dobrze. Nie wiem, czy developer będzie się upierał przy takim zapisie, bo
          jeszcze nie próbowałam negocjować tego punktu ani żadnego innego. A co wg
          Ciebie nie powinno znaleźć się w takiej umowie? Na co powinnam jeszcze zwrócić
          uwagę? Czy przy takim etapie budowy raczej powinnam byc spokojna? Umowa nie
          była przygotowywana konkretnie dla mnie - to ogólna umowa, która jest
          podpisywana najczęściej jak budowa rusza. Udało mi się zahaczyć o niższą cenę
          za metr, bo w kolejnych blokach, które zaczynają się budować cena jest średnio
          wyższa o jakieś 180 PLN i to w głównej mierze zadecydowalo, że zdecydowałam się
          na to mieszkanie.
          Wykończone jest praktycznie - wszystko (byłam już w tym mieskzaniu) drzwi wewn,
          zew, tynki, wylewki, elweacje, jedynie płytki antypoślizgowe na korytarzach
          będą jeszcze kładzione i zagospodarowanie terenu.
          • rysek Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację 05.05.05, 13:04
            przyślij tą umowę rysek@gazeta.pl, postaram się ją skomentować w wolnej chwili.
            Ale skoro budynek już stoji a sprzedawca powiedział że cena jest ostateczna to
            nie powinien się upierać przy takim zapisie a i koniecznie sprawdź jakw
            ostatnim czasie kształtował się ten wskaźnik, ja bym wzięła pod uwagę co
            najmniej pół roku
            • rysek Re: Umowa - przedwstępna - prośba o interpretację 05.05.05, 13:05
              przepraszam adres mi się źle wklejił :rysek@NOSPAM.gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka