Dodaj do ulubionych

Sadyba-EDBUD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:39
Cześć,
czy ktos kupil mieszkanie w nowej inwestycji EDBUD w Pasażu Sadyba? Proszę o
informacje:)))
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: joannap Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:22
      up
    • Gość: joana Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl 25.09.05, 17:14
      Próbuję kupić ale umowa jest nie do przyjęcia i na bardzo krótki czas rezerwacja
      co uniemożliwia wizytę u prawnika. Rezygnuję.
      • Gość: joannap Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 17:57
        Asiu,
        dzięki za info, a czy wybrałas lub masz na oku coś innego?
        Pozdrawiam
        • Gość: joana Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl 25.09.05, 18:13
          Interesuje mnie Mokotów, Wilanów, Ursynów do 250 000 i raczej nie osiedle jak
          Bluszczańska, szukam może droższe i mniejsze, ale bez takich stresów jak u nich.
          Nic nie znalazłam, poczekam w końcu to kupa forsy.
          • lovable8 Re: Sadyba-EDBUD 25.09.05, 21:59
            Przez "sekunde" myslelismy o tej lokalizacji, ale na miejscu potwierdzily sie
            nasze obawy - jak zobaczylismy tyly Sadyby best MAll, od razu skreslilismy z
            listy.
            • Gość: Michał Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:56
              Mnie bardzo interesuje ta inwestycja, może znajdzie się osoba która już
              podbisała umowę?
              Według danych z biura i ze strony cześć mieszkań(20%)juz jest sprzedanych.
              Sadyba Best Mall dla mnie to jest raczej zaleta. Okolica ciekawa. Wada Powśińska
              czyli boję sie o ciszę.... Mieszkanie od dziedzińca może nie bedzie tak źle.
              A małe mieszkania schodzą jak ciepłe bułeczki juz kilka inwestycji mi uciekło..
              Jakieś konkretne rady?

Ps: proszę o konkrety a nie tylko lamenty jak to na forach gazety.
              • Gość: gostek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:35
                Ja jestem na etapie podpisywania z Edbudem umowy, lokalizacja jest super, od
                Best Malla jest wystarczająca odległość, można brać mieszkania z innej strony
                lub z oknami na dziedziniec jak kto woli. Mam nadzieję tylko że Edbud nie
                padnie. Umowa jest standardowa, tzn podobnie niekorzystna jak praktycznie
                wszystkich deweloperów na rynku. Z tego co się zorientowałem do tej pory Edbud
                budował ok.

Jak ktoś coś wie ciekawego niech da znać :)

pzd.
                • Gość: alek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 17:35
                  Do "gostka"! koniecznie, koniecznie idz z ta umowa do dobrego prawnika!!! nie
                  daj sie zrobic w konia na trzy lata!
                  • Gość: m Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 18:28
                    Popieram. Ja zrezygnowalam z Jantar Bis.
                    Prawnik powiedzial, ze umowe trzeba napisac od poczatku.
                    Notariusz nie chcial jej podpisac.
                    A Edbud nie chcial negocjowac umowy.
                    Na pytanie: dlaczego nie, byla odpowiedz: bo nie, bo sie nie da.
                    • Gość: alek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 09:11
                      "Notariusz nie chcial jej podpisac" - to cos nowego! notariusze
                      przewaznie "wspolpracuja" z deweloperami i podpisuja wszystko co deweloperom
                      potrzeba.
                    • Gość: g Re: Sadyba-EDBUD IP: *.acn.waw.pl 27.10.05, 19:25
                      Jantar Bis buduje inny developer, jest nim Edbud Nieruchomosci i jest to cos
                      innego niz PDB Edbud chociaz blisko (chyba corka).... wiec i pewnie umowa
                      pewnie jest troche inna... nie jetem pewien...
                      • Gość: XXX Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.06, 19:49
                        edbud-nieruchomości to firma córka-w zarządzie są te same osoby co w pdb edbud
                        oraz edbud centrum

• allika Re: Sadyba-EDBUD 27.10.05, 11:54
      Mam pytanie. Ile tam chcą za metr mieszakania?

Czy ładna okolica, rzecz gustu, ale zauważcie, że z dwóch stron ruchliwe ulice
      oraz widok na cmentarz, a mając okna od strony best mallu nie będziecie mogli
      ich otwierać, bo w mieszkaniu czuć będzie pieczonymi frytkami (na tyłąch best
      malu znajdują się wywietrzniki i wentylatory i za każdym razem jak tam
      przechodzę czuję ten zapach). Także weźcie to pod uwagę.
      Pozdrawiam
      Allika
      • Gość: gostek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 15:23
        Powtarzam, umowa jest podobnie niekorzystna, jak innych deweloperów, tzn. są
        tam zapisy dla klienta niedobre, ale one nie mają bardzo dużej wagi, np. jest
        zapis, że przez trzy lata edbud będzie administratorem osiedla, ale po pierwsze
        inni deweloperzy mogą /bez uprzedzenia/ przy akcie notarialnym też
        narzucić "swojego" administratora, a po drugie wspólnota i tak jak się uprze,
        może zarządcę zmienić.

Co do lokalizacji, uważam że jest b.dobra. Od najbardziej ruchliwej ulicy
        Powsińskiej jest kawałek z bazarem /ktoś napisał że okna wychodzą na cmentarz -
        to bzdura/, od Bonifacego jest część biurowa, Konstancińska jest od niedawna
        jednokierunkowa. Budynek Edbudu nie jest w jednej linii z częścią Best Malla
        produkującą wyziewy z restaueacji, także wątpię, by coś było czuć.

pzd.
        • Gość: Mat Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:08
          Duzo lepsza lokalizacja to Catalina na rogu Powsinskiej i Idzikowskiego.
          Kanalek przed jeziorkiem - dla mnie rewelacja.
        • Gość: Jarek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.ssmb.com 28.10.05, 13:55
          > Co do lokalizacji, uważam że jest b.dobra. Od najbardziej ruchliwej ulicy
          > Powsińskiej jest kawałek z bazarem /ktoś napisał że okna wychodzą na cmentarz -

ten kawalek to 15 metrow a Powsinska to po 3 pasy ruchu w kazda strone, a po
          drugiej stronie cmentarz

> to bzdura/, od Bonifacego jest część biurowa, Konstancińska jest od niedawna
          > jednokierunkowa. Budynek Edbudu nie jest w jednej linii z częścią Best Malla
          > produkującą wyziewy z restaueacji, także wątpię, by coś było czuć.

Konstancinska wkolko zapchana (Best Mall) , ale fakt poprawilo sie jak zrobili
          jednokierunkowa. Budynek bedzie na tyle blisko Best Mall, ze raczej trzeba sie
          spodziewac pewnych uciazliwosci ze strony tego centrum.
          • Gość: gostek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:28
            > ten kawalek to 15 metrow a Powsinska to po 3 pasy ruchu w kazda strone, a po
            > drugiej stronie cmentarz

Nie kłam, nie mierzyłem odległości /przy okazji policzę kroki/ ale jest to na
            pewno zdecydowanie więcej niż 15m.

> Konstancinska wkolko zapchana (Best Mall) , ale fakt poprawilo sie jak zrobili
            > jednokierunkowa. Budynek bedzie na tyle blisko Best Mall, ze raczej trzeba sie
            > spodziewac pewnych uciazliwosci ze strony tego centrum.

Ok, ale co to są pewne uciążliwości?, trudno żebyś w bardzo dorym
            komunikacyjnie punkcie miasta miał spokój jak w Puszczy Białowieskiej...
            • Gość: Jarek Re: Sadyba-EDBUD IP: 192.193.245.* 31.10.05, 10:49
              > Nie kłam, nie mierzyłem odległości /przy okazji policzę kroki/ ale jest to na
              > pewno zdecydowanie więcej niż 15m.

no to czekamy na wyniki pomiarow :-)

> Ok, ale co to są pewne uciążliwości?, trudno żebyś w bardzo dorym
              > komunikacyjnie punkcie miasta miał spokój jak w Puszczy Białowieskiej...

nie chodzi o spokoj jak w puszczy tylko o przedstawienie sytuacji w tej
              lokalizacji. Uciazliwosci to wlasnie np. zapachy, tlumy ludzi i samochodo.
              Sam bazarek za piekny tez nie jest.
        • Gość: alek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.05, 21:36
          To do "Gostka". Przytoczę Ci fragment aktu notarialnego (firma Edbud, notariusz
          J.Olszewski): " Stawający zgodnie oświadczają, ze zarząd nieruchomościa wspólna
          będzie zarządem umownym i powierzony zostaje Spółce PDB. Edbud, na okres trzech
          lat /.../ zmiana sposobu sprawowania Zarządu moze nastapić przed tym terminem
          wyłącznie za zgodą Spółki" i dalej, ciągle wg aktu notarialnego:" Spółce z
          tytulu Zarządu przysługiwać bedzie wynagrodzenie w wysokosci brutto 0,75 zł z
          metra kw./.../" itd. Radzę się zastanowić! Jeśli nie wiesz co to znaczy Zarząd
          nieruchomością to odsyłam Cię do Dz.U. nr 80, poz.903 - ustawa o własności
          lokali. Powodzenia!
          • Gość: gostek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 16:15
            Gość portalu: alek napisał(a):

> To do "Gostka". Przytoczę Ci fragment aktu notarialnego (firma Edbud,
            notariusz
            >
            > J.Olszewski): " Stawający zgodnie oświadczają, ze zarząd nieruchomościa
            wspólna
            >
            > będzie zarządem umownym i powierzony zostaje Spółce PDB. Edbud, na okres
            trzech
            >
            > lat /.../ zmiana sposobu sprawowania Zarządu moze nastapić przed tym terminem
            > wyłącznie za zgodą Spółki" i dalej, ciągle wg aktu notarialnego:" Spółce z
            > tytulu Zarządu przysługiwać bedzie wynagrodzenie w wysokosci brutto 0,75 zł z
            > metra kw./.../" itd. Radzę się zastanowić! Jeśli nie wiesz co to znaczy
            Zarząd
            > nieruchomością to odsyłam Cię do Dz.U. nr 80, poz.903 - ustawa o własności
            > lokali. Powodzenia!

I co nowego napisałeś???

Zapis taki /nawet w akcie not./ jest z mocy prawa nieważny i tyle. Znaczy to że
            w każdej chwili większość wspólnoty będzie mogła zarząd zmienić.

W życiu gospodarczym b.często jedna ze stron stosuje tego typu praktyki bazując
            na niewiedzy drugiej strony, przykłady: termin zapłaty za f-rę w umowie
            ustalono powiedzmy na 90 dni, a każdy zorientowany wie, że wierzyciel może
            zgodnie z prawem /a przecież wbrew umowie/ zarządać zapłaty po 30 dniach i ma
            za sobą ustawę. Inny przykład /każdy zna/ - wyprzedaż w sklepie i napis "towary
            przecenione nie podlegają zwrotowi itp". - ludzie nie wiedzą że taki zapis jest
            z mocy prawa nieważny, tak jak np nie można zrzec się rękojmi etc. Mogą
            spokojnie kupować, a potem zgodnie z prawem zwrócić, mimo iż teoretycznie
            zgodzili się, że "towar przeceniony ble ble ble..."

Nie chce bronić Edbudu, ale warto znać swoje prawa.

ps. każdy zarząd pobiera opłaty, chodzi o to by mieszakńcy wiedzieli za co
            płacą, w razie czego ZAWSZE mogą zarząd zmienić.
            • Gość: olek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 00:04
              Czy to prawda, że EDBUD nie jest właścicielem gruntu pod budowę?
              I czy to prawda, że ściany nośne będą żelbetowe?
              • Gość: Michal Re: Sadyba-EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 07:54
                W tej chwili wlascicielem gruntu jest Mokpol, maja z Edbudem umowe po
                wybudowaniu ( chyba nawet wczesniej) Mokpol przekaze wlasnosc dla Edbudu.
                Dostajesz wszystkie dokumenty bez problemu. Więc nie ma problemu.
                • Gość: alek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 22:34
                  Znow do Gostka: Tak ladnie napisales: "Zapis taki /nawet w akcie not./ jest z
                  mocy prawa nieważny i tyle. Znaczy to że w każdej chwili większość wspólnoty
                  będzie mogła zarząd zmienić". Wytlumacz mi prosze co to znaczy "niewazny z mocy
                  prawa" i czy o tym nie wiedza notariusze i inni prawnicy, ktorzy takie
                  zapisy "tworza". Moje pytanie jest powazne do tego stopnia, ze zapytam czy
                  twoja wiara w to, ze "wspolnota w kazdej chwili moze itd" opiera sie na
                  doswiadczeniu? czy na poboznym zyczeniu, zeby tak bylo? Czy kiedys probowales
                  zebrac wiekszosc wspolnoty na zebraniu i przeprowadzic taka uchwale? Tylko nie
                  pisz mi, ze mozna zbierac glosy indywidualnie; bo zaden notariusz tych glosow
                  po mieszkaniach zbieral nie bedzie. Szanowny "Gostku" twoj optymizm napelnia
                  mnie optymizmem, ale kiedy piszesz: "swoje prawa trzeba znac" - to chce ci
                  odpowiedziec: tak dobrze jest znac swoje prawa, ale umiec je skutecznie
                  wyegzekwowac od tych, ktorzy maja czas i pieniadze zeby cie "zaciagnac" do sadu
                  I, II i dalszych instancji. Mimo wszystko:powodzenia!
                  • Gość: alek Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.05, 09:37
                    Aneks dla "Gostka": Ta czesc "mojego" zdania: "tak dobrze jest znac swoje
                    prawa, ale umiec je skutecznie wyegzekwowac od tych, ktorzy maja czas i
                    pieniadze zeby cie "zaciagnac" do sadu I, II i dalszych
                    instancji" ...........powinna oczywiscie brzmiec nastepujaco: tak, dobrze jest
                    znac swoje prawa, ale umiec je skutecznie wyegzekwowac od tych, ktorzy maja
                    czas i pieniadze zeby cie "zaciagnac" do sadu I, II i dalszych instancji, to
                    zupelnie inna para butow - jak kiedys mawiano.
                    Pozdrawiam jeszcze raz!
    • Gość: M Re: Sadyba-EDBUD IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 03.01.06, 10:41
      Właśnie kupiłem i śledzę jak się buduję, a za 2 lata we własnym kącie....

Pozdrawiam
      M
      • Gość: T. Re: Sadyba-EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.06, 17:40
        Posłuchaj "M" - jednak ci współczuję, bo conajmniej przez trzy lata będziesz
        mieszkał w domu czynszowym Edbud'u, ale szyld będzie "Wspólnota Mieszkaniowa;
        ten szyld to zawsze jakaś pociecha, kiedy za własną forsę nie można o niczym
        zadecydować. Zainteresuj się tym co ci napisałam.
        • eandrys Re: Sadyba-EDBUD 07.01.06, 15:44
          mam już mieszkanie w edbudzie, tyle, że akurat w inwestycji, która należy do
          spółdzielni. Ponieważ dużo się interesowałam edbudem, jak kupowałam, to
          potwierdzam: że umowa jest lepsza dla tych mieszkan, które oni budują dla
          spółdzielni, a to co proponują w innych to woła o pomstę do nieba; negocjowac
          umowy się raczej nie da "bo nie", w ogole wynegocjować u nich cos ponad
          standard jest problemem; zapis dot. administrowanaia jest raczej niebezpieczny,
          czytałam sporo narzekań od tych, którymi oni zarzadzają- u mnie zarzadzać
          będzie spółdzielnia; na pocieszenie: budują raczej solidnie i oddają nawet
          przed terminem, z cala papierologia zwiazana z kredytem i terminami nie bylo
          zadnych problemow. Kupiłam, poniewaz u kazdego dewelopera sa jakies dziwactwa,
          a na cos trzeba się zdecydować- niestety panuje u nas rynek sprzedajacego:(.
          • Gość: obserwator Re: Sadyba-EDBUD IP: *.chello.pl 07.01.06, 20:50
            ja bym ich zbojkotował.W koncu to nieuczciwy developer i za sam stosunek do
            klientów powinni poniesc kare w formie niemoznosci sprzedania swojego
            produktu.Kupujac u nich to tak jakby sobie samemu napluc w twarz!
            • Gość: robby Re: Sadyba-EDBUD IP: *.chello.pl 07.01.06, 21:17
              ale głupi jestes...
              jezeli taki kryteriami kierujesz sie w wyborze developera...
              ja kupilem u nich mieszkanie (budowane dla spoldzielni po szyldem edbudu) i
              jakos baardzo trudno mi znalezc argument na ich nieuczciwosc.
              • Gość: mar Re: Sadyba-EDBUD IP: *.dembego6.waw.pl 07.01.06, 22:01
                > ale głupi jestes...
                > jezeli taki kryteriami kierujesz sie w wyborze developera...

Jeśli twierdzisz, że to jest głupie, to znaczy że mentalnie znajdujesz się w
                epoce socjalizmu - Alternatywy 4 to pełnia szczęścia - właśnie dla takich ludzi
                buduje EDBUD. :)

> ja kupilem u nich mieszkanie (budowane dla spoldzielni po szyldem edbudu) i
                > jakos baardzo trudno mi znalezc argument na ich nieuczciwosc.

Nie dziwię się, bo to faktycznie mieszkanie spółdzielni. Spółdzielnia jest
                większa, więc trudniej ją tak traktować jak zwykłego klienta. Ale z tego co
                wiem, to i ze spółdzielniami były różne historie.
            • Gość: mar Re: Sadyba-EDBUD IP: *.dembego6.waw.pl 07.01.06, 21:22
              > ja bym ich zbojkotował.W koncu to nieuczciwy developer i za sam stosunek do
              > klientów powinni poniesc kare w formie niemoznosci sprzedania swojego
              > produktu.Kupujac u nich to tak jakby sobie samemu napluc w twarz!

Jako ten co kupił od EDBUDu mieszkanie - POTWIERDZAM. Właśnie lada chwila
              skończy nam się rękojmia na budynek, a EDBUD na nasze zgłoszenia usterek po
              prostu leje. Praktycznie nic nie jest robione. Rury co., które w umowie były
              opisane jako plasikowe, na prawdę okazały się być stalowe - rdzewieją i pękają.
              A co robi EDBUD? Zamalowywuje je -
              www.dembego6.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=478
              To tylko jeden przykład z wieeelu.

Nie kupujcie w EDBUDzie.
              • Gość: robby Re: Sadyba-EDBUD IP: *.chello.pl 07.01.06, 21:32
                jak tak czytam forumy, to widze ze tylko dembego ma klopoty z calej dluugiej
                serii inwestycji edbudu. Mieliscie niefarta albo edbud sie uczył budowac na was :(

ps inna sprawa ze wiekszosc inwestycji edbudu to inwestycje dla roznych
                spoldzielni (czyli mieli bat nad soboa). W przypadku dembego tego bata nie było
                i hulaj dusza...:(
                • Gość: mar Re: Sadyba-EDBUD IP: *.dembego6.waw.pl 07.01.06, 22:05
                  > jak tak czytam forumy, to widze ze tylko dembego ma klopoty z calej dluugiej
                  > serii inwestycji edbudu. Mieliscie niefarta albo edbud sie uczył budowac na was

Nie jesteś aby pracownikiem EDBUDu? Właśnie takie gadki teraz EDBUD powtarza na
                  lewo i prawo. Ci z Dembego to jacyś trendowaci chyba... Niestety trąd bywa
                  zaraźliwy - dowiedz się ile wody po każdym deszczu stoi w garażu na dopiero co
                  oddanej inwestycji przy ul. Szajnowicza. :]
                  • Gość: robby Re: Sadyba-EDBUD IP: *.chello.pl 08.01.06, 19:59
                    Mar czytaj ze zrozumieniem a nie tak jak chcesz to widziec.
                    Tak jestem pracownikiem edbudu - 10 edbudow. Bardzo to lubie jak napisze sie cos
                    nie negatywnego to odrazu gromy ze jest sie pracownikeim edbudu (wstaw dowolna
                    firme)...jakie to polskie zasciankowe :)

Pisałem ze z wielu inwestycji edbudu jakie postawił wiekszosc jest dla
                    spoldzielni i jak szukam watkow o edbudzie to tylko na dembego sa jaja. nic
                    pozatym. druga sprawa ze jak przegladalem wasze forum to sporo jest pozytywnych
                    opini o developerze - a nie o zarzadcy ktory jest do bani (to prawda).

wiec prosze nie rzucaj sie za bardzo

pozdro
                    • Gość: Gośc Re: Sadyba-EDBUD IP: *.spray.net.pl 09.01.06, 10:21
                      Nie tylko na dembego. Na "Sadach" w Ursusie też było mało ciekawie. Poprawiło
                      się dopiero wtedy jak wypowiedzielismy zarządzanie naszą nieruchomością
                      Edbudowi i mamy w twej chwili własny zarząd.
                      Dopiero wtedy okazało się jakie są usterki w budynku a że jeszcze na budynek
                      była rękojmia to nasz zarząd zmusił Edbud do wykonania napraw.
                      A gdybysmy ze zmiana zarządu poczekali do końca kadencji Edbudu to akurat
                      kończyłby się też 3-letni okres rękojmi na budynek i potem za wszystkie te
                      naprawy wspólnota musiałaby zapłacić z własnej kieszeni.
                      • darekme Re: Sadyba-EDBUD 09.01.06, 20:37
                        A mieliscie takowy zarzad Edbudowy wpisany w akcie notarialnym? Moglbys napisac
                        pare szczegolow w jakis sposob udalo Wam sie "zrezygnowac" z zarzadu Edbudowego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka