Dodaj do ulubionych

WERSAL PODLASKI

• kdk gladz gipsowa - 80 kg na zbyciu 16.12.02, 19:00
      ...tynki w moim mieszkaniu okazaly sie 2x lepsze, niz przypuszczalem i zostalo
      mi ponad polowa gladzi szpachlowej (cekol c-45). Sprzedam tanio (25 PLN za
      worek 20 kg).
      Jesli wiec ktorys forumowicz jeszcze nie wygladzil na glanc swoich scian,
      serdecznie zapraszam do zakupu.
      Adres (mailowy): kdk@gazeta.pl

PS. W ramach Jaja transport gratis!

• arkadiuszr Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? 16.12.02, 21:31
      Witam wszystkich sąsiadów!

Od pewnego czasu podzielam wszelkie niedogodności mieszkania podczas budowy
      jako lokator jajka. Pragnę jednak w moim liście, nieco z przekory, nieco z
      poczucia sprawiedliwości, wyrazić sprzeciw i nawiązać do prezentowanego przez
      niektóre osoby, negatywnego zdania o pracach Wersalu Podlaskiego. W ramach
      równowagi wymienię zdecydowane zalety które dostrzegłem.

Po pierwsze - równo. Równe ściany, gładkie tynki, podłoga. Pomimo
      skomplikowanego planu ścianek, wszystko wykonane jak należy. Moja ekipa
      wykończeniowa bardzo chwaliła.

Po drugie - obsługa. A jak najbardziej! Wiele było marudzeń na kierownictwo
      budowy, na ich ignorancję i bezczynność (Wacku może poprostu wszyscy już mają
      Cię dość!?). Ja spotkałem się z zupełnie innymi reakcjami. Fakt dodzwonić się
      czasem bywa trudno, lecz osobista wizyta nie pozostanie bez odpowiedzi. Powiem
      tak: próźb o wymianę uszkodzonego okna, wstawienie progu, zamontowanie
      kontaktów, nie musiałem powtarzać. Wszystko na czas i solidnie. Szczególne
      podziekowania dla zawsze uprzejmego kierownika Czyżewskiego.

Wszyscy wiemy, że mieszkanie podczas budowy nie należy do przyjemności, każdemu
      łatwo krytykować wszystko co tylko możliwe. Kontynuujmy presje na WP aby nasze
      lokum doprowadził jak najszybciej do stanu używalności, postarajmy się jednak
      czasem także dostrzegać dobrze wykonaną pracę.

Z okazji zbliżających się Świąt, życzę wszystkim sąsiadom dużo serdeczności,
      cierpliwości i opanowania. Radości życia, prądu, ciepła, wody, o działających
      windach nie zapominając.

Arkadiusz R.
      • Gość: Wacek Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: 195.205.132.* 17.12.02, 09:50
        A ja tak z przekory zapytam się czy winda wysiądzie już w wigilię czy dopiero w
        pierwszy dzień świąt.

Zgadzam się, że pan kierownik jest uprzejmy i robi co może i chwała mu za to.
        Nie zmienia to jednak faktu, że mieszkanie powinno być wykończone na czas i
        porządnie bez konieczności wytykania palcem każdej niedoróbki. Tak by było
        gdyby firma była dobrze zorganizowana i zarządzana. Ogólnie ze stanu końcowego
        mieszkania jestem zadowolony, ale ile musiałem się przy tym nachodzić.

Zobaczymy natomiast jak będą ostatecznie wykończone części wspólne. Na pierwszy
        rzut okna widać już np. zapadnięte studzienki na drodze dojazdowej (ale to
        przecież takie tradycyjnie polskie).

Pozdrawiam,

Wacek
      • Gość: misia Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 17.12.02, 09:54
        Nie jesteś jedynym szczęsliwym mieszkańcem. Ja tez nim jestem. Zupełnie się z
        Toba zgadzam co do prac przeprowadszanych przez WP. Swoja drogą takie
        nagromadzenie marud , zrzęd jest wręcz nieprawdopodobne. Pal licho gdyby ich
        marudzenie kończyło się na samej inwestycji. Ale kwesia z parapetókami to juz
        przesada. W związku z tym zawiadamiam wiecznie niezadowolona Agatę, Wacka,
        Sebka i wszystkich innych marudzących iż będę urządzała w swoim domu tyle
        parapetóek ile bedę chciała i do której bedę chciała. Jak ktoś zdecydował się
        na mieszkanie w bloku to musi przyjąc do wiadomości, że czy mu się podoba czy
        nie to sąsiadów ma. Nadmieniam, że nie wychowałam się w czworakach, moja
        rodzina i liczni znajomi , którzy niedługo zaczną mnie licznie odwiedzać
        chołotą nie są. Jak żyję nie słyszałam o urządzaniu parapetówek w knajpie!!!!!
        A na koniec chciałam pozdrowić serdecznie Pana Czyżewskiego z którym nigdy ani
        moj mąż ani ja, nie miałam problemów aby sie porozumieć i załatwic wszystkie
        sprawy dotyczące budowy.
        • Gość: Mariusz Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 17.12.02, 10:29
          to w takim razie, jezeli po 22.00 odglosy Twojej parapetowki beda mi
          przeszkadzaly spac to z przyjemnoscia przespaceruje sie do Ciebie i pokaze, ze
          rowniez potrafie naruszyc normy wspolzycia spolecznego za pomoca "bejsbola"!
          obicie komus mordy tez moze byc zabawne......
          • Gość: Wacek Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: 195.205.132.* 17.12.02, 11:12
            Wiedziałem Mariusz, że mogę na Ciebie liczyć. Może założymy front antyimprezowy.
            Mam kilka oryginalnych pomysłów.

Wacek
          • Gość: 123 Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: *.stacje.agora.pl 17.12.02, 11:25
            Ojej,

chlopaki z Miasta mieszkaja w naszym bloku... Nawet Wacek, ktory sadzi, ze
            mieszkaja tu przede wszystkim "dobrzy prawnicy, finansiści, menedżerowie,
            często lepsi niż Ci, których WP zatrudnia", tak naprawde, to ten-teges, chetnie
            wynajmnie kogos z kijkiem. Nawet zaloza formu antyimprezowe (tak teraz sie na
            to mowi: "forum")
            Mariusz, wez mnie na to obijanie mordy Misi.
            Nigdy jeszcze bejsbolem nie walnalem w leb babe.

(Pana Czyzewskiego poprosimy o przyslanie kogos do posprzatania, bo trup na
            klatce to bedzie szczyt burdelu i arogancji ze strony WP, a cholota od Kamili,
            nim dojdzie do garazu, upierdoli sobie buty krwia.)
            • Gość: Mariusz Re: IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 17.12.02, 12:05
              Nie ma to jak zejsc na "nizszy poziom"! Wtedy dopiero zaczyna sie zabawa!
              Mozemy sie zalozyc, kto zejdzie nizej? Abstrahujac od wykonywanego zawodu?!

Moim nieziszczalnym snem jest wspolnota zyczliwych sobie mieszkancow, ktorzy
              nie niszcza wspolnego dobra, nie przeszkadzaja sobie nawzajem glosna muzyka i w
              efekcie nawet nie pomysla o naruszeniu czyjejs nietykalnosci cielesnej.

Imprezy OK ale takie, ze nie przeszkadzaja sasiadom w snie, nie zostawiaja po
              sobie odrapanych scian ani drzwi a bloto na klatce (czy zarzygane schody!)
              zostaje blyskawicznie usuniete przez gospodarza imprezy. Wtedy moze oderwiemy
              sie od obrazu blokow, ktore znajomym z USA czy innych dziwnych krajow kojarza
              sie wylacznie ze slumsami! Jak na razie nie widze po temu przeslanek.

Do takiego obrazu chetnie sie dostosuje. A druga strona?! Jak na razie akcja
              rodzi reakcje.
              • Gość: 123 Re: IP: *.stacje.agora.pl 17.12.02, 12:36
                Gość portalu: Mariusz napisał(a):

>
                > Moim nieziszczalnym snem jest wspolnota zyczliwych sobie mieszkancow, ktorzy
                > nie niszcza wspolnego dobra, nie przeszkadzaja sobie nawzajem glosna muzyka i
                > efekcie nawet nie pomysla o naruszeniu czyjejs nietykalnosci cielesnej.

Mily sasiedzie. Napisales, ze za glosna muzyke wejdziesz i walniesz kobiete
                bejsbolem. Czy Ty rozumiesz, co piszesz?
                >
                > Imprezy OK ale takie, ze nie przeszkadzaja sasiadom w snie, nie zostawiaja po
                > sobie odrapanych scian ani drzwi a bloto na klatce (czy zarzygane schody!)
                > zostaje blyskawicznie usuniete przez gospodarza imprezy.

Na razie ani Kamila, ani Misia nie pisaly, ze w ramach parapetowek planuja
                rzygac na schody i drapac sciany. Ich parapetowek jeszcze nie bylo, nie wiesz,
                czy beda glosne i czy beda komukolwiek przeszkadzac spac.
                A ja zapewniam, ze swoja parapetowke zrobie tez u siebie w domu, a nie w
                knajpie, a poniewaz z sasiadem chce zyc po ludzku, pewnie zrobie ja tak, by
                mnie nie nachodzil w nieprzyjemny sposob.
                • Gość: Mariusz Re: IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 17.12.02, 13:03
                  Gość portalu: 123 napisał(a):
                  a poniewaz z sasiadem chce zyc po ludzku, pewnie zrobie ja tak, by
                  > mnie nie nachodzil w nieprzyjemny sposob.

i wtedy wszystko bedzie OK!(Twoje zdanie jednak mozna rowniez czytac na dwa
                  sposoby:1.-do ktorego sie teraz odnioslem, ze bedzie to impreza nie
                  przeszkadzajaca sasiadom, 2. ze sie odpowiednio zabarykadujesz przed najsciem
                  sasiadow-tak wolalem Twojej odpowiedzi nie odczytywac.....)

a cala dyskusja dotyczyla imprez robionych tak, ze musza w nich uczestniczyc
                  sasiedzi zza scian. Czy chca, czy nie chca. Jak dokladnie przeczytasz wypowiedz
                  Kamili to zrozumiesz, ze ona wlasnie w takich gustuje. A ja nie! Misia
                  natomiast po prostu sie do niej przylaczyla, zatem mozna sie spodziewac, ze ma
                  podobny do Kamili gust.
            • Gość: ewa Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: 195.94.196.* 17.12.02, 13:21
              "kochani sasiedzi"
              w przyszlosci bede wasza sasiadka (II etap). od poczatku czytalam ten watek. i
              musze przyznac, ze wiele informacji bardzo mi pomoglo. dzieki wszystkim
              forumowiczom:)
              ale to co wypisujecie ostatnio (watek parapetowki) wzbudza u mnie przerazenie.
              jesli wy zaczynacie wspolne zamieszkiwanie od pyskowek, grozenia "bejsbolem",
              itd., to zycze wam wielu "milych" chwil w przyszlosci.
              parapetowki jak byly, tak sa i z pewnoscia beda. chyba nikomu nic sie stanie,
              jesli przez ten jeden wieczor muzyka bedzie ciut za glosno, nawet kosztem
              waszego snu (oby tylko nie bylo "bydla"). w koncu fajnie jest sie cieszyc z
              tego, ze ma sie swoje mieszkanko. przezylam w zyciu (chociaz nie tak dlugim)
              parapetowki sasiadow i jeszcze nie zdarzylo mi sie zwrocic im uwagi, ze jest za
              glosno. badzcie wyrozumiali!!!!!!!!!! a swoja droga warto moze jedynie
              uprzedzic sasiadow o nadchodzacej imprezie i... wtedy wydaje mi sie, ze
              sasiedzi powinni to zrozumiec.
              rzeczywistosc jest czasami tak smutna, ze chyba jesli ludzie chca sie pobawic,
              to niech sie bawia. oby tylko "bydla" nie bylo! a nie podejrzewam o to
              mieszkancow ani I, ani II etapu.
              pozdrawiam:) zycze cudownych swiat i szalonego sylwestra:)
              ewa
            • Gość: przemek Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: 212.160.156.* 17.12.02, 13:30
              Ludzie wyluzujcie troche z tymi komentarzami nt. parapetowek. Wiadomo, ze musza
              byc i ze beda. Normalnie jak czytam to jakbym ogladal Alternatywy 4. Przeciez
              wiadomo, ze jak jest impreza, to nie skonczy sie o 22.00, bo wtedy zaczyna sie
              cisza nocna. Jesli jest za glosno, to idzie sie do zrodla halasu i rozmawia,
              jak to nie da rady wtedy mozna pomyslec nad innymi sposobami.
              Rozmawialem dzis z Kierownikem Czyzewskim, podobno cale jajko ma miec
              wysprzatane korzytarze. Prezes podobno byl na budowie.
          • arkadiuszr Re: Kij baseball'owy a imprezy 18.12.02, 02:14
            Mariusz napisał:
            > to w takim razie, jezeli po 22.00 odglosy Twojej parapetowki beda mi
            > przeszkadzaly spac to z przyjemnoscia przespaceruje sie do Ciebie i pokaze,
            > ze rowniez potrafie naruszyc normy wspolzycia spolecznego za pomoca
            > "bejsbola"! obicie komus mordy tez moze byc zabawne......

Widzę, iż mamy sąsiada na poziomie..

Na wstępie pragnę, na poważnie, zauważyć, iż popełniłeś przestępstwo z art. 190
            kk (groźba karalna) zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności albo
            pozbawienia wolniści do lat 2. Jak wcześniej informowałem dysponuję, podobie
            jak administratorzy portalu gazeta.pl, adresmi połączeń użytkowników forum WP.
            Na przyszłość zalecam więc więcej rozwagi w doborze słów.

Pomijając jednak kwestie prawne..

Co Ty człowieku pleciesz? Mienisz się być kulturalnym, apelujesz o przyzwoite
            maniery we współżyciu sąsiedzkim, a co sam reprezentujesz swoim zachowaniem?
            Takie słowa i to jeszcze w stosunku do kobiety! Nie tłumacz się, iż wypowiedź
            misi była wulgarna, iż była to tylko Twoja odpowiedź, gdyż nic Cię nie
            usprawiedliwia. Przemyśl swoje zachowanie, proponuję zreflektuj się i przeproś
            misie na forum.

Wacek napisał:
            > Wiedziałem Mariusz, że mogę na Ciebie liczyć.
            > Może założymy front antyimprezowy.
            > Mam kilka oryginalnych pomysłów.

Wacku gratuluję. Ładne poparcie otrzymałeś i nawet nie zareagowałeś na słowa
            Mariusza.

A co do kwestii imprez.. Dyskusja na ten temat jest bezsensowna. Oczywiste
            jest, iż w tej kwestii obie strony powinny przyjąć wzajemne racje i zachować
            kulturę. Rozumiem mieszkańców którzy chcą mieć spokój, w tym i tak na razie
            nazbyt niedogodnym do mieszkania mijescu, z drugiej jednak strony, pomysły
            organizowania parapetówki w knajpie są niedorzeczne. Każdy ma prawo tak do
            spokoju, jak i oblania ze znajomymi swojej nowej chałupki. Wszystko kwestia
            umiaru, zarówno po jednej jak i po drugiej stronie. Miejmy nieco wyrozumiałości
            oraz chęci do zciszenia myzyki o rozsądnej porze.

W ramach konkretnego rozwiązania, proponuję na parapetówki zapraszać sąsiadów..
            będzie po kłopocie!

Arkadiusz R.

• Gość: Wacek Re: Kij baseball'owy a imprezy IP: 195.205.132.* 18.12.02, 09:56
              Szanowny Panie Arkadiuszu R.

Skoro jest Pan takim wyśmienitym prawnikiem, to wiem Pan zapewne, że karalne
              jest także:
              - zakłócanie porządku publicznego (organizowanie głośnych imprez bez zezwolenia)
              - przetwarzanie danych osobowych bez zgody ich właściciela (gromadzenie danych
              o forumowiczach)
              Zresztą ze względu na specyfikę internetu to, że ktoś sie połączył z danego
              miejsca nie jest żadnym dowodem i może to zrobić każdy.

Do wypowiedzi Mariusza nt. baseballa nie odniosłem się, bo przyjmuję w sposób
              oczywisty i niezauważalny dla większości, że była to aluzja wyjaśniająca, że
              ludziom o pewnym sposobie postrzegania świata pewne rzeczy można przetłumaczyć
              jedynie za pomocą przysłowiowego "kija". Inne argumenty nie trafiają.

A jak ktoś chce oblewać chałupkę to niech robi to w swojej wiosce. W przeciwnym
              razie zaczniemy bawić się w paragrafy. Zobaczymy kto wygra.

Propozycję zaproszenia sąsiada na imprezę uważam nie tyle za śmieszną co
              bezczelną.

Chciałem jeszcze raz podkreślić, że jajo jest budynkiem specyficznym. Jest aż
              150 mieszkań. Jeśli każdy urządzi imprezkę raz w roku (bo przecież każdy ma
              prawo oblania ze znajomymi swojej nowej chałupki), to bedziemy mieli imprezę
              średnio co 2 dzień. W mniejszym budynku nie byłoby az takiego problemu. I
              właśnie dlatego imprezy powinny się odbywać w lokalach do tego przystosowanych.

Wacek
              • arkadiuszr Re: Kij baseball'owy a imprezy 18.12.02, 11:39
                Wacek napisał:

> Skoro jest Pan takim wyśmienitym prawnikiem, to wiem Pan zapewne, że karalne
                > jest także: zakłócanie porządku publicznego (organizowanie głośnych imprez
                > bez zezwolenia; przetwarzanie danych osobowych bez zgody ich właściciela
                > (gromadzenie danych o forumowiczach)Zresztą ze względu na specyfikę internetu
                > to, że ktoś sie połączył z danego miejsca nie jest żadnym dowodem i może to
                > zrobić każdy.

Co do zakłócania porządku publicznego to Szanowny Wacku wezwana straż miejska
                lub policja może najwyżej wlepić mandat. Słowa Mariusza mogły natomiast
                wzbudzić w misi uzasadnioną obawę spełnienia groźby.

Nie zbieram danych osobowych, jedynie adresy połączeń, a to nie jest tajne, nie
                jest to dobro chronione prawem. Oczywiste jest, iż nie muszą one wskazywać
                bezpośrednio na osobę, która narusztła prawo, czy też już nie czepiając się
                prawa, wszelkie granice dobrego smaku i kultury. Jeśli jednak wskazywałyby na
                komputer w mieszkaniu lub stanowisko pracy w miejscu pracy osoby, która jest
                właścicielem lokum w jajku.. sprawa była by jasna i ze względu prawnego jak
                najbardziej klarowna.

> Do wypowiedzi Mariusza nt. baseballa nie odniosłem się, bo przyjmuję w sposób
                > oczywisty i niezauważalny dla większości, że była to aluzja wyjaśniająca, że
                > ludziom o pewnym sposobie postrzegania świata pewne rzeczy można
                > przetłumaczyć jedynie za pomocą przysłowiowego "kija". Inne argumenty nie
                > trafiają.

Myślę, iż kwestia nie potraktowania wypowiedzi Mariusza jako niewinnej aluzji
                przez większość, daje do myślenia. Dla mnie była to wypowiedź wulgarna i
                chamska.

> A jak ktoś chce oblewać chałupkę to niech robi to w swojej wiosce.
                > W przeciwnym razie zaczniemy bawić się w paragrafy. Zobaczymy kto wygra.

Pan Wacek Wielkomiejski, osoba rażąca kulturą i manierami, gardzi swoimi
                wioskowymi sąsiadami. Buractwo to przecież i straszna hołota!

Dziwie się, iż nie przychyliłeś się do mojej propozycji kulturalnego
                imprezowania w mieszkaniach. Jak widzę jeszcze nie zdajesz sobie sprawy z tego,
                iż masz sąsiadów i mieszkasz w dużym budynku. Zastanawiam się więć skad ty się
                tu przeprowadziłeś.

Pozostaje mi uprzedzić Cię, iż będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość i owe
                147 czy 148 imprez wytrzymać. Ba.. to pewnie pare miesięcy będzie imprezowania
                co noc! No chyba, ze zamierzasz razem z Mariuszem wszystkim sąsiadom porozbijać
                głowy..

> Propozycję zaproszenia sąsiada na imprezę uważam nie tyle za śmieszną co
                > bezczelną.

Przecież to propozycja nie w Twoim kierunku, gdyż Ty ani imprezy nie zrobisz,
                ani Ciebie nikt nie zaprosi. A to, iż zapraszanie sąsiadów na parapetówki
                uważasz za bezczelne, świadczy tylko o Twoim apołecznym podejsciu do sąsiadów.

> Chciałem jeszcze raz podkreślić, że jajo jest budynkiem specyficznym. Jest aż
                > 150 mieszkań. Jeśli każdy urządzi imprezkę raz w roku (bo przecież każdy ma
                > prawo oblania ze znajomymi swojej nowej chałupki), to bedziemy mieli imprezę
                > średnio co 2 dzień. W mniejszym budynku nie byłoby az takiego problemu. I
                > właśnie dlatego imprezy powinny się odbywać w lokalach do tego
                > przystosowanych.

Coś mi się widzi, iż Pan Wacek Wielkomiejski albo musi się bardziej postarać i
                zarobić na domek.. albo wyprowadzić się na wieś gdzie zazna tak upragnionego
                spokoju.

Na przyszłość polecam rozwiązanie proponowane przez innych forowiczów.. Jak
                będzie impreza, zajrzeć do sąsiada i porozmawiać na temat zciszenia muzyki, a
                nie później grozić kijami baseballowymi na forum.

Arkadiusz R.
          • Gość: Casper Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: *.spedpol.com.pl 19.12.02, 13:30
            Mariusz, Twoj ogolny poziom oceniam na 3 paski w skali adidasa!!

pzdr
            Casper

> to w takim razie, jezeli po 22.00 odglosy Twojej parapetowki beda mi
            > przeszkadzaly spac to z przyjemnoscia przespaceruje sie do Ciebie i pokaze,
            ze
            > rowniez potrafie naruszyc normy wspolzycia spolecznego za pomoca "bejsbola"!
            > obicie komus mordy tez moze byc zabawne......
        • agatha2002 Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? 17.12.02, 16:51
          Misia...
          ty jak już coś powiesz to powiesz
          zadałam sobie trochę trudu i przeczytałam twoje wypowiedzi na forum i doznałam
          szoku
          ty jeszcze nic sensownego nie powiedziałaś
          do ciebie na imprezę to chyba tylko stado bydła przyjdzie? masz rację tacy nie
          chowaja się nie w czworakach, ale w chlewie
          ale nie rob z naszego domu chlewu i nie strasz że będziesz robiła co chciała
          bo nie mieszkasz tu sama
          lubie imprezy, ale zasady współżycia społecznego jeszcze obowiązują i ciebie i
          twoją bandę znajomych

sorry za język, ale może wtedy zrozumiesz

Szczęśliwa Agata
          • Gość: Mariusz imprezy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 18.12.02, 09:22
            Hmmmmmm, jezeli przeanalizowac wypowiedzi osob tu obecnych na temat imprez to
            zauwaza sie pewna prawidlowosc: wszyscy oprocz Kamili, Macka i Misi zgadzaja
            sie, ze nie powinno sie przeszkadzac sasiadom. Obojetnie czy "cholota"
            czy "tylko muzyka" (cytaty). Maciek juz nam zaprezentowal w sobote, jakie
            imprezy lubi. Teraz czas na Kamile i Misie. Jezeli ich imprezy beda
            prezentowaly podobny poziom i stosunek do sasiadow to i "bejsbol" bedzie na tym
            samym poziomie. Kto mieszkal w blokach z poprzedniej epoki wie, ze tam
            argumenty slowne nie trafialy; a u nas? Dlaczego trzeba zwracac uwage?! Skoro
            jestesmy "na poziomie" i niesmaczy nas awantura z sasiadami to czy znow w
            piatek czy sobote nasz blok zamieni sie w Remize Strazacka?!

arkadiuszur!
            Misie przeprosze wtedy, gdy ona sama odzegna sie od podobnych imprez jak Macka.
            Natomiast swoje slowa o "bejsbolu" odwolam, jezeli na tym forum Maciek
            przeprosi za sobotnia impreze (nie, nie za sama impreze-za brak zrozumienia, ze
            inni nie chca przymusowo w niej uczestniczyc).
            Czy mozesz sie odniesc do TEJ czesci mojej wypowiedzi?!
            • arkadiuszr Re: imprezy 18.12.02, 12:00
              Mariusz napisała:
              > arkadiuszur!
              > Misie przeprosze wtedy, gdy ona sama odzegna sie od podobnych imprez jak
              > Macka. Natomiast swoje slowa o "bejsbolu" odwolam, jezeli na tym forum Maciek
              > przeprosi za sobotnia impreze (nie, nie za sama impreze-za brak zrozumienia,
              > ze inni nie chca przymusowo w niej uczestniczyc).

Nie wydaje mi się, abyś mógł swoimi apelami na forum, wpłynąć na kwestie
              robienia imprez. Krytykowania takiego postępowania nie można Ci jednak odmówić
              ani zakazać. Problem polega jednak na tym, aby samemu nie wyzbyć się kultury na
              przykład poprzez wulgarne obrażanie sąsiadów. Jestem przekonany, iż żadnych
              pozytywnych efektów takie zachowanie nie przyniesie.

Co do przeprosin to wywieranie na kogoś presji w tej kwestii nie miałoby sensu,
              ewentualne późniejsze mogłyby nie być szczere lub mogłyby za nieszczere zostać
              potraktowane. Uważąm jednak, iż Twoje zachowanie było zdecydowanie niestosowne
              i niewspółmierne do zachowania misi oraz dyskusji o parapetówkach.

Nie uważam aby Maciek miał za cokolwiek przepraszać(jednakże zaznaczam, iż nie
              było mnie podczas imprezy w jajku i nie wiem na ile była ona uciążliwa),
              podobnie jak misia się od czegokolwiek odżegnywać.

Arkadiusz R.
        • Gość: Casper Re: Jedeny szczęśliwy mieszkaniec? IP: *.spedpol.com.pl 19.12.02, 13:26
          TAk!
          Ja sie zgadzam - tez bede organizowal imprezy, a co? Jak Wacek czy ktokolwiek
          inny bedzie chcial to serdecznie zapraszam Ciebie misia tez i to w pierwszej
          kolejnosci.
          Uwazam, ze od czasu do czasu kazdy ma prawo zaprosic znajomych do mieszkania.
          Jesli Wacek nie masz kogo zapraszac to ja Ci serdecznie wspolczuje i w ogole
          proponuje abys sie juz nie odzywal bo wszyscy juz dobrze wiedza, ze Tobie NIC
          nie pasuje. Daj sobie troche luzu! Sprobuj dostrzec jakies pozytywy, ok?

Pozdrawiam
          Casper

Gość portalu: misia napisał(a):

> Nie jesteś jedynym szczęsliwym mieszkańcem. Ja tez nim jestem. Zupełnie się
          z
          > Toba zgadzam co do prac przeprowadszanych przez WP. Swoja drogą takie
          > nagromadzenie marud , zrzęd jest wręcz nieprawdopodobne. Pal licho gdyby ich
          > marudzenie kończyło się na samej inwestycji. Ale kwesia z parapetókami to
          juz
          > przesada. W związku z tym zawiadamiam wiecznie niezadowolona Agatę, Wacka,
          > Sebka i wszystkich innych marudzących iż będę urządzała w swoim domu tyle
          > parapetóek ile bedę chciała i do której bedę chciała. Jak ktoś zdecydował
          się
          > na mieszkanie w bloku to musi przyjąc do wiadomości, że czy mu się podoba
          czy
          > nie to sąsiadów ma. Nadmieniam, że nie wychowałam się w czworakach, moja
          > rodzina i liczni znajomi , którzy niedługo zaczną mnie licznie odwiedzać
          > chołotą nie są. Jak żyję nie słyszałam o urządzaniu parapetówek w
          knajpie!!!!!
          > A na koniec chciałam pozdrowić serdecznie Pana Czyżewskiego z którym nigdy
          ani
          > moj mąż ani ja, nie miałam problemów aby sie porozumieć i załatwic wszystkie
          > sprawy dotyczące budowy.
    • Gość: andrzej Re: WERSAL PODLASKI IP: *.idea.pl 17.12.02, 11:57
      opóźnień może nie ma( dla WP),ale budynki miały być oddane w połowie czeerwca
      2002. Ale 6 miesiecy to przecież nic.
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 17.12.02, 13:52
      Podobno do konca tygodnia ma zostac zakonczone ukladanie posadzki w hallu. Czy
      ktos wie, na jakim etapie jest malowanie scian jezeli chodzi o calosc budynku?
      Czy ktos pytal ostatnio o garaze i/lub piwnice, zalozenie licznikow pradu i
      ogrzewania? Kiedy bedzie R+TV i tel?
      • Gość: Anpi Wykończenia i inne IP: *.chello.pl 19.12.02, 22:15
        Dziś jestem tu pierwszy raz i przepraszam, ale nie przeczytałam wszystkich
        wypowiedzi od początku. Tak troche na wyrywki.

Po drodze widziałam temat wykończena mieszkań.
        Niby wszystko ładnie u nas zrobiono, ale drzwi wewnętrznych obsadzić niestety
        tak łatwo się nie dało. Otwory były krzywe i niestety jakieś 10 cm za wysokie
        (moja wina, nie zmierzyliśmy przy odbiorze tej wysokości).
        Kierownik owszem bardzo miły, ale z zainstalowaniem kontaktu w łazience, który
        był w naszym projekcie i którego brak zgłosiliśmy przy odbiorze, w końcu dałam
        sobie spokój, bo glazurnik nie chciał czekać (kupiliśmy kontakt sami).
        Z regulacją drzwi wejściowych też było dziwnie bo w umówionym terminie nikt nie
        przyszedł (mąż wziłął urlop drugi raz)

Ale generalnie jesteśmy zadowoleni i pod koniec stycznia zamierzamy się
        przeprowadzić.

Co do parapetówki to oczywiście będzie ale postaram się aby nikomu moi goście
        nie przeszkadzali, a tym samym wyrozumiale potraktuję imprezy u sąsiadów.

Mam pytanie o te akty notarialne. Kiedy to będzie podpisane ? Miesiąc temu w
        biurze powiedziano, że na poczatku stycznia, a w tym tygodniu uzyskałam
        informację że "jakoś pod koniec lutego". Jeszcze nie wpadam w panike, ale
        trochę mnie to niepokoi.

I jeszcze jedno, czy wie ktoś może kiedy będzie TV i telefony?

Pozdrawiam
        Anpi :)
        ośmiopiętrowiec, 1 klatka.

• Gość: Aphi Parapetowy, imprezy, etc IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 18.12.02, 10:14
      Jak widze Wacek i Mariusz probuja stworzyc Aniol-band czyli kolektyw starych
      zgredow. Moze to i sluszne, ale - dobrze radze - tez zrobcie glosna parapetowe
      i bedzie "chleb oddany".

Wacku! Twoja wypowiedz bez narzekania to wypowiedz stracona, wiec przestalem
      zwracac na to uwage.

Mi osobiscie imprezy nie przeszkadzaja, byleby nie odbywaly sie codziennie.
      Odrobine wyrozumialosci panowie. Mimo usilnych staran nie zrobicie z tego bloku
      pustelni. Nie wpisuje sie do waszego klubu
      • Gość: Milo Wonneschauder Re: Parapetowy, imprezy, etc IP: *.man.polbox.pl 18.12.02, 12:10
        Eskalacja "argumentów" wywołana tematem głośnych imprez jest żenująca i nie
        przynosi chluby temu forum. Skąd tyle agresji?!

Muszę przyznać, że odgłosy weekendowych imprez mnie osobiście mocno
        przestraszyły. Bałem się wyjść z mieszkania! Nie sądzę, by słuszna była obrona
        prawa do TAKIEGO imprezowania.

Natomiast dektywistyczna pasja pana Arkadiusza budzi moj niesmak.

Pozdrawiam

mw
        • Gość: Mariusz Re: Parapetowy, imprezy, etc IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 18.12.02, 12:37
          Milo,
          Masz racje. Dyskusja zaszla za daleko a i tak nie zmieni zachowania zadnego z
          nas. Na slowotok arkadiuszar nie mam juz zamiaru odpowiadac. Jego grozby tez
          mnie nie ruszaja. Sam rowniez nie mam ochoty brnac dalej.
          Dla wszystkich osob, ktore narazone sa na uciazliwe praktyki sasiadow:
          parapetowy, imprezy, wiercenie do poznych godzin nocnych podaje numer do
          ochrony, ktory spisalem sobie ostatnio z tabliczki kolo barakow budowlancow:
          0503 00 33 40. Jak zapewnial Czyzewski, oni sa upowaznieni do reagowania w
          sytuacji naruszania ciszy nocnej. Wczesniej reagowalem sam (Tania moze
          potwierdzic) ale teraz niech sie z tym bawi ochrona.
          To tyle. Kropka.
          Mariusz
          • Gość: Wacek Re: Parapetowy, imprezy, etc IP: 195.205.132.* 18.12.02, 12:50
            Dzięki Mariusz. Sam nie mam również ochoty polemizować z panem detektywem. Na
            szczęście po sposobie wypowiedzi łatwo można się zorientować z kim się ma do
            czynienia. Proponuję stworzyć listę uciążliwych sąsiadów. W ostatni weekend
            wpisały się na nią 2 mieszkania (X i XI piętro).

Wacek
            • agatha2002 pora skończyć tą dyskusję 18.12.02, 13:15
              Dyskusja o parapetówkach stała się niestety żenująca. Pora ją zakończyć moim
              zdaniem.
              No cóż w tak dużym budynku musiała się niestety znaleźć grupa nowobogackich
              chamów, którzy "wyżej srają niż dupę mają".
              Z takimi ludźmi jest trudno dyskutować bo jedyną komórką którą mają jest
              firmowy gadżet który noszą przy pasku lub w torebce.
              Oni właśnie są kimś, oni chcą się bawić, oni są u siebie i mogą robić co chcą,
              a inni ludzie wcale się dla nich nie liczą.
              Nie jestem przeciwniczką imprez o ile są one robione również z myślą o tych
              którzy np. mają dzieci, są zmęczeni, chcą odpocząć.
              Osobiście obiecuję, że jeżeli ktoś będzie przekraczał ponad normę poziom
              wrzasku po 24 wezwę policję i ochronę.
              A robotnikowi, który włączy wiertarkę w niedzielę przed 9 rano z dziką
              przyjemnością naleję po pysku.
              • Gość: przemek Re: pora skończyć tą dyskusję IP: 212.160.156.* 18.12.02, 14:40
                Hm, ladne zakonczenie... zwlaszcza o tych chamach. No i aluzje co do komorek -
                tez niezle, od razu widac, ze ktos nie cham i absolutnie bogaty z domu od
                pokolen. A jaki jezyk... Chyba sie biedny zaszyje w domu po cichu, wylacze
                radio i telewizor, wyrzuce narzedzia, zeby mnie nie podkusilo wiercic Bron Boze
                w domu a ze znajomymi bede sie umawial tylko na miescie. Przeciez nie zniose
                zeby mnie ktos nazywal holota, prawda?
                • Gość: Pawel Re: pora skończyć tą dyskusję IP: lonwhs* / *.uk.deuba.com 18.12.02, 17:23
                  Podziwiam Was, tyle dysuktowac nad czyms takim...

pzdr

Pawe

• Gość: misia Re: pora skończyć tą dyskusję IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 19.12.02, 09:00
                    Na wstępie pragnę poinformować, że nie chcę żadnyc przeprosin. Dlaczego? Niech
                    pan MAriusz sam sie domysli. A tak swoja droga to niebywała jest
                    nadinterpretacja moich wypowiedzi. Nie wspomniałam o tym iz moje parapetówki
                    bedą głośne, wulgarne itp. A po przeczytaniu tego forum właśnie takich rzeczy
                    sie dowiedziałam. Swoja droga dziwne jest przestrzeganie przez niektórych norm
                    społecznych. Wacku, Mariuszu macie swoje prawa, ale ja też je mam. I zamierzam
                    podobnie jak wy je egzekwować.
                    Agato chciałabym Cię poznac. Boje sie, ze jest to jednak niemożliwe, bo
                    podejrzewam, iż ktoś tak wyszukany po prostu nie istnieje. Masz świetna zabawe
                    prawda ubliżajć wszystkim po kolei? Może bedziesz mieć również na tyle odwagi
                    aby się ujawnić i uwiarygodnić swoje wypowiedzi.Odwagi!!!!!!!!
                    • Gość: Ja Ale wkoło jest wesoło IP: 217.153.44.* 19.12.02, 09:43
                      Witam,

widzę, że czujecie się jakbyście już mieszkali na swoim. Przypominam, że wasze
                      śliczne mieszkanka w dalszym ciągu należą do WP (akt notarialny).

Chciałbym zapytać czy ktoś z Was orientuje się czy prezes dotrzymał słowa w
                      sprawie zgłoszenia budynkuu do odbioru przez Gminę?
            • Gość: student Re: Parapetowy, imprezy, etc IP: *.interneo.pl 22.12.02, 11:28
              Witam !
              Czytam posty dotyczace imprez w mieszkaniu i jestem w szoku... ludzie opanujcie
              sie! Znam kilka blokow gdzie mieszkaja znajomi i u nich nie ma takich
              problemow. Mialem okazje byc w jednym z lokalow w trakcie "interwencji" bardzo
              wrazliwego lokatora, a mianowice Pana Wacka ;). Z mojego punktu widzenia byla
              ona bezpodstawna.Cywilizowany swiat polega na tym ze ludzie pomagaja sobie
              wzajemnie i nie zamykaja sie w swoich "dziuplach" na cztery spusty, myslac
              tylko o wyscigu szczurkow...
              A wchodzenie z kijem od baseballa do mieszkania gdzie jest zgraja imprezowiczow
              to jest troche nierozsodne ;)
              Pozdrawiam
              I Wesołych Świąt... niech mikołaj wam Relanium przyniesie pod choinke ...
    • Gość: p Wesolych Swiat IP: *.acn.waw.pl 20.12.02, 21:49

Merry Christmas & Happy New Year

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
      Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, oraz Nowego 2001 Roku
      pragnę złożyć wszystkim najserdeczniejsze życzenia zdrowia,
      szczęścia, pomyślności, spełnienia marzeń, oraz ukonczenia pierwszego etapu WP.

Pozdrawiam wszyskich sasiadow.

Pawel

Dziekuje sasiadowi z 8 pietra za pomoc przyw wyminie kola.
      P.s.
      Wczoraj na budowie zlapalem gume, czy wp mi zaplaci za wulkanizacjie opony?
      Mamy bardzo zyczliwych i pomocnych sasiadow.
      • Gość: p Re: Wesolych Swiat IP: *.acn.waw.pl 20.12.02, 21:53
        PRZEPRASZM POMYLILEM LAT
        poprawim sie na "oraz 2003 Roku"-oczywiscie
      • Gość: Milo Wonneschauder Re: Wesolych Swiat IP: *.man.polbox.pl 21.12.02, 12:14
        Wszystkim sąsiadom spokojnych, ciepłych Świąt i dużo RADOŚCI z nowego
        mieszkania!
    • Gość: Sebek Wszystkiego NAJ IP: 212.244.51.* 23.12.02, 11:45
      Wszystkim Sąsiadom oraz Panom Prezesom WP życzę Zdrowych, Ciepłych i Rodzinnych
      Świąt Bożego Narodzenia no i szczęśliwego zakończenia budowy I etapu w
      nadchodzącym 2003 roku.
    • smooczyca Re: WERSAL PODLASKI - wesolych i wogole ...:) 25.12.02, 21:25
      Kochani Sasiedzi (wy dobrzy i wy zli :)))))

Poniewaz juz swieta za nami to zycze Wam przede wszystkim swietnej zabawy
      sylwestrowej, szybkiego odebrania aktow notarialnych i przede wszystkim
      duuuuuzo wiecej dystansu do otaczajacej nas rzeczywistosci !!!!
      Chyba nie sztuka jest "nawrzucac" sobie na wzajem, przeciez bedziemy razem
      mieszkac !!! Spotykac sie na parkingu, jechac razem winda i wychodzic z dziecmi
      (lub bez) na spacery - wiec ..... usmiechu Kochani ! Bo tego Wam wszystkim
      brakuje !!!!

-
      Uczen pyta Mistrza: "Dlaczego jestes taki madry ?"
      M: - bo jak siedze to siedze, jak stoje to stoje a jak ide to ide ...
      U: - przeciez robie tak samo ..
      M: - Ty jak siedzisz to stoisz, jak stoisz to idziesz, jak idziesz to
      siedzisz ........
      • Gość: Mirek Gładź i malowanie IP: spc:* / 126.20.48.* 27.12.02, 12:28
        Czy Ktoś z szanownych sąsiadów mógłby mi polecić swojego wykonawcę gładzi z
        malowaniem ?
        • Gość: gosanna Re: Gładź i malowanie IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 02.01.03, 16:58
          Dzień Dobry Sasiadom w Nowym Roku!

Coz to sie stalo, ze nikt nie pisze?
          Czy nikt sie juz nie burzy, ze nasz budynek ( jajo) nie jest jeszcze oddany
          gminie? Mi osobiscie zalezy na akcie notarialnym. Ponadto doszły mnie sluchy o
          klopotach Wersalu, czy ktos wie jakie to klopoty i jakie mogą miec wpływ na
          naszą sytuację ?
          Bede wdzieczna za wszelkie informacje.

Poza tym zycze wszystkim sasiadom Szczesliwego Nowego Roku 2003 oraz
          zakonczenia naszych "budowlanych" problemów !
    • Gość: Wacek Autostrada IP: 195.205.132.* 03.01.03, 10:15
      Witam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

Życzę też ekipom WP udanego "zasłużonego" odpoczynku, którym się delektują od
      21 grudnia. Od tego czasu na budowie nie dzieje się nic.

W nawiązaniu do dzisiejszego artykułu w GW czy ktoś wie, że wydanie przez gminę
      pozwolenia na budowę jaja miało być kartą przetargową mającą zmusić rząd do
      budowy autostrady A2 przez Ursynów w tunelu? Jajo jest zlokalizowane najbliżej
      trasy przebiegu trasy.

Czy nasza przyszła wspólnota mieszkaniowa powinna się jakoś ustosunkować do
      budowy autostrady / drogi szybkiego ruchu? Mówiąc to mam świadomość, że w
      momencie podejmowania decyzji o zakupie mieszkania w WP wiedziałem o planach
      przebiegu autostrady.

Niezależnie od tego zwracam się do Pana Prezesa o konstruktywną odpowiedź na
      temat terminu:
      1. Ostatecznego wykończenia budynku
      2. Oddania do użytku piwnic i parkingu
      3. Podpisywania aktów notarialnych
      4. Wypłaty odsetek za zwłokę
      5. Zagospodarowania otoczenia budynku

Chciałem też zwrócić uwagę, że na drogach dojazdowych na osiedlu panuje
      lodowisko i prędzej czy później któryś z samochodów zostanie uszkodzony. Czy
      nie możnaby wysłać tam kogoś z wiadrem piasku?

Wacek
      • Gość: gosanna Re: Autostrada IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 03.01.03, 14:00
        Przeczytajcie Państwo dzisiejszą Wyborczą ( Stoleczna )
        Zgadzam się z Wackiem, że trzeba określić nasze stanowisko w tej sprawie.
        Ponieważ od dawna teren wzdluz Plaskowickiej przeznaczony był na autostradę,
        gmina o tym wiedziała i wydala pozwolenie na budowe naszego budynku.
        Domniemywam stad, iz zakladano, że autostrada bedzie szla tunelem.
        Wedlug mnie autostrada predzej czy pozniej zostanie wybudowana i bedzie musiala
        przebiegac przez Ursynów. Stad nie sadze, aby protesty przeciw jej
        umiejscowieniu na Ursynowie cos daly.
        Nalezy domagac się natomiest, aby szla ona w tunelu, co zasadniczo ograniczy
        negatywne jej oddzialywanie na nas.

pozdrawiam
    • Gość: Sąsiad W sprawie Wacka IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 07.01.03, 13:06
      To już przestaje być nawet śmieszne!

Ilekroć gdziekolwiek w bloku odbywają się jakieś imprezy i śłychać głośną
      muzykę, której odgłosy docierają do X piętra, nasz społeczny, nieugięty,
      stojący na straży prawa do ciszy nocnej Wielce Szanowny Wacek bez chwili
      zastanowienia wskakuje w kapcie i w nieprzyjemny sposób nachodzi o godz. 24
      swoich sympatycznych sąsiadów z góry. Przyzwyczajenie?
      Prawdę mówiąc to żenujące, jak również bezpodstawne oskarżenia o zaśmiecanie
      balkonu.

Zastanawiam się także, czy zwracanie się do o kilka lat młodszych sąsiadów
      per "synku" nie jest przypadkiem wynikiem poczucia niespełnionego obowiązku
      założenia rodziny. Jeśli tak, to może czas o tym pomyśleć, zająć się sobą a nie
      nachodzić Bogu ducha winnych sąsiadów w środku nocy.

Pozdrowienia dla wszystkich uprzejmych, miłych i sympatycznych sąsiadów.
      Na szczęście Tacy, i to w przeważającej większości, także tu mieszkają
      • Gość: Wacek Re: W sprawie Wacka IP: 195.205.132.* 07.01.03, 16:03
        Szanowni Sąsiedzi,

Ktoś tutaj napisał kiedyś, że jak komuś coś przeszkadza, to, żeby nie wypisywać
        na forum tylko najpierw porozmawiać z zainteresowanym. Tak też chciałem to
        załatwić, ale widać nie poskutkowało.

Wobec tego

Szanowny Panie,

Nie wiem kim Pan jest i mnie to nie interesuje dopóki mnie to nie dotyczy.
        Zwracałem już raz Panu uwagę na Pańskie zachowanie, ale nie chciałem
        kontynuować dyskusji, bo był Pan pod wpływem alkoholu. Chciałem zaznaczyć, że
        ten budynek to nie akademik i imprezy + codzienne nocne słuchanie muzyki w
        mieszkaniu nr 105 (w ubiegłą sobotę do godziny 2.30) nie będą tolerowane.

Jak Pan zapewne wie, ale chciałem poinformować Szanownych Sąsiadów, moje
        mieszkanie zostało przez Panów zalane jeszcze przed wprowadzeniem (choć już po
        częściowym wykończeniu). W tej sprawie Szanownych Panów "nachodziłem".

Co do zaśmiecania mojego balkonu to niedopałki po papierosach jeszcze na nim
        leżą po ubiegłym weekendzie. Można przyjść i zobaczyć, choć już pokryły się
        śniegiem. Myślę, że z nieba nie spadły.

Dyskusję uważam za zakończoną, a sprawę będę rozwiązywał dalej z właścicielem
        mieszkania, które Wielmożny Pan grzecznościowo zajmuje.

Wacek
      • agatha2002 Re: W sprawie Sasiada z Cyber cafe 07.01.03, 16:03
        Może to zdziwi niektórych, ale stanę w obronie Wacka.
        Uważam, że komentarz sąsiada który pisze z cyber cafe jest po prostu nie na
        miejscu. Poza tym nie lubie tchórzy, którzy próbują publicznie oczerniać
        porządnych ludzi i próbują zdobyć poparcie u "uprzejmych, miłych i
        sympatycznych sąsiadów".
        Nie znam Wacka osobiście, ale jestem pewna, że jest madrym facetem.
        Bardzo sobie cenię jego kąśliwe, ale niezwykle blyskotliwe uwagi które
        zamieszcza na forum.
        Ja rownież organizowałam kilka małych przyjęć dla znajomych, ale widocznie moi
        goście zachowywali sie na tyle kulturalnie, że Wacek nie interweniował.
        Szczerze mówiąc ja też czasem mam dość tych nieustannych wrzasków w naszym
        budynku, a juz wczorajsza impreza z Coco Jumbo w "podkładzie" o malo nie
        doprowadziła mnie do furii. Co za prostactwo!
        Sąsiedzie może to ty wczoraj organizowałeś tą imprezę z jak to nazwałeś "glośną
        muzyką"? Dziwisz się, że Wacek nie wytrzymał i cię nawiedził? bo ja nie.
        Następnym razem to ja, a nie Wacek podam numery mieszkań gdzie odbywaja się
        dzikie ekscesy w środku tygodnia.

• Gość: Milo Wonneschauder Re: W sprawie Sasiada z Cyber cafe IP: *.wawpie.ext.ids.pl 09.01.03, 09:28
          Mnie Sąsiedzie Pańska wypowiedź niestety także nie przekonuje. Zachowują się
          Panowie głośno i wulgarnie, co wyraźnie słychać także w moim mieszkaniu. Jesli
          ostatnio jest jakby ciut spokojniej, to przypisać to wypada uporowi Pana Wacka,
          któremu z tego miejsca serdecznie dziękuję.

pozdrawiam ciepło

mw
        • Gość: Wolny Strzelec DO AGATKI - DOMATORKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 10.01.03, 10:47
          Droga Agatko!!!
          Już sam Pani login świadczy o Pani podejściu do otaczającego Panią świata.
          Wydaje mi się, że raczej sie nie znamy (nie mieszkam w budynku, który stał się
          sławny na tym portalu - co sprawiło, że został obiektem moich zainteresowań).
          Teksty pisane przez Panią są dość prymitywne. Sugerowane akcje, jakie chce
          Pani przeprowadzać, w wyniku odbywania się kolejnych spotkań towarzyskich, u
          niektórych mieszkańców doprawadzają mnie do łez (ze śmiechu oczywiscie). Nie
          wierze, żeby Pani była tak "PIEKIELNIE" świeta, aby Pani imprezy nie zakłócały
          porządku innym sąsiadom. Ciekawy jestem czy zna Pani pojęcie TOLERANCJI??? Moim
          zdaniem sąsiedzi, którzy mieszkają w Pani pobliżu, są tolerancyjni i rozumieją
          potrzeby człowieka takie jak kontakty towarzyskie.
          Według mnie nie zawracali sobie "DUPY" takimi głupotami i nie robili
          zamieszania. Musi Pani zdać sobie sprawę, że niektórzy mają własne życie i nie
          obchodzi ich SZUKANIE ZA WSZELKĄ CENĘ SENSACJI (jak robią to niektórzy
          mieszkańcy)! Mam nadzieje, że pójdzie Pani po rozum do głowy i da sobie spokój.
          Pozdrowienia i miłego "CICHEGO" imprezowania :-) [xXx] Pitch Black
          • agatha2002 Pustosłowie Strzelca 10.01.03, 17:11
            Nawet nie ma czego komentować - tak beznadziejnego tekstu nie widziałam nigdy w
            życiu.
            Strzelec weź sobie strzel... i wstydu oszczędź.

• agatha2002 dzicz 23.01.03, 09:43
            Z przykrością muszę donieść tu na forum, że w sobotę w jednym z mieszkań na II
            pietrze "jaja" odbyła się bardzo "kulturalna" impreza.
            Efektem tej zabawy było wyłamanie przez gości naszego sąsiada drzwi wejściowych
            do "jaja" i za....ganie klatki schodowej.
            Mam nadzieję, że kierownictwo budowy wie komu wystawić rachunek za zniszczenia.
    • arkadiuszr Prace wykończeniowe? Mogę polecić pracowników. 09.01.03, 22:30
      Witam sąsiadów. Mogę polecić fachowców, którzy wykonali u mnie prace
      wykończeniowe.

Dnia 19-11-2002 Pan Mariusz J. napisał na naszym forum:
      > chcialbym zapytac czy ktos z Was nie poszukuje ekipy ludzi do wykonczenia
      > mieszkania. W mojej spoldzielni (SAM-81) polecili mi dwoch Gorali - w tej
      > chwili koncza ostatnie swoje mieszkanie w moim bloku, poprosili o poszukanie
      > znajomych, ktorzy chcieliby wykonczyc/wyremontowac mieszkanie. Goraco ich
      > polecam ! Wykonuja wszystko - ceramike, parkiety (mi zalezalo na kims kto
      > dobrze polaczy terakote z parkietem i - zrobili to dobrze), rowniez bialy
      > montaz (lacznie z przesuwaniem rurek) jest w cenie. Do tego stopnia jestem z
      > nich zadowolony ze wlasnie wysylam to zapytanie na Wasza liste (pojdzie
      >jeszcze na watek SAM'a :).

Skontaktowałem się z Panem Mariuszem, odwiedziłem na kabatach jego mieszkanie.
      Obejrzałem także jeszcze jedno, wykończone przez wyżej wymienionych fachowców.
      Zdecydowałem się na skorzystanie z ich usług.

Już jakiś czas temu zakończyli u mnie prace, teraz ja polecam ich zdecydowanie.
      Są to osoby dokładne, sumienne i rzetelne. Prace wykonują szybko w rozsądnej
      cenie. W dodatku bardzo pomocne, i niezwykle miłe, co przeświadczyło o moim
      niniejszym liście do Państwa.

Jeśli więc szukają Państwo osób sprawdzonych, zapraszam do odwiedzenia mnie i
      obejrzenia ich pracy. Podam dane Panów pracowników oraz odpowiem na wszelkie
      pytania pod adresem email: arkadiuszr@adlex.fr.pl

Arkadiusz R.

PS. Najpewniej w niedzielę będą u mnie w mieszkaniu, więc jeśli ktoś jest
      zainteresowany kontaktem osobistym to proszę bardzo.
      • Gość: przemek Re: Prace wykończeniowe? Mogę polecić pracowników IP: 212.160.156.* 14.01.03, 10:08
        Jesli ktos poszukuje specjalistow do wykonczenia mieszkania - polecam moich.
        Robia wszystko: glazura, terakota, parkiety, hydraulika, gips, itd. Bardzo
        dobrzy fachowcy, zorganizowani, nie zawracajacy glowy wlascielowi pierdolami -
        mozna ich zostawic a mieszkanie bedzie wykonczone pod klucz i sprzatniete.
        Pracuja dla mnie (dla mojej rodziny i znajomych) po raz trzeci.
        Jesli macie jakies dodatkowe pytania prosze o kontakt na e-mail:
        anakinskywalker@interia.pl.

Kontakt do moich podwykonawcow: Mariusz Leszczynski, tel. 0-602-128-347.
        Jesli ktos z Was zyczy sobie podejsc i zobaczyc efekty ich pracy, to zapraszam
        do mieszkania nr 4 w jajku. Mieszkanie nie jest jeszcze calkowicie skonczone,
        ale wlasnie na tym etapie mozna chyba najlepiej ocenic jak pracuja.
    • fiesta77 Re: WERSAL PODLASKI 10.01.03, 20:30
      Kupiłam od Wersalu Podlaskiego mieszkanie w 16-piętrowym przy KEN i wreszcie po
      ponad sześciomiesięcznym opóźnieniu otrzymałam klucze. Z tym, że jeszcze nie
      wszystko jest zrobione co miało być, a kiedy będzie akt notarialny, tego nikt
      nie wie. Kierownik budowy po prostu kłamie w żywe oczy a Wersal Podlaski działa
      tak, że nie dotrzymuje umowy a każe klientowi za to płacić kary i straszy
      sądem. Trzeba uważać na umowę przedwstępną z Wersalem Podlaskim, bo jest bardzo
      niekorzystna dla klienta. Trzeba tą umowę negocjować i nie dać sie tak ja. Z
      tym, że deweloper jednak wystepuje z pozycji prawie monopolistycznych, gdyż
      popyt na mieszkania jest duży i "jak się nie podoba, to dziękujemy pani,
      następny proszę". Wtedy, gdy podpisywałam umowę, mieszkania szły jak świeże
      bułeczki i nie miałam nawet czasu wziąć umowy do domu, aby ją przestudiować z
      prawnikiem. Teraz dopiero przypadkowo znalazłam dobre rady w internecie w
      Gazeta.pl
      Podaję link muzeum.gazeta.pl/Iso/Plus/Dom/Devispol/420pul.html
      Najlepiej wszystkie linki tam podane sprawdzić. Umowa z wersalem zawiera
      wszystkie te złe dla klienta opcje. Poza tym Wersal Podlaski manipuluje umową i
      klientem, tak aby zwolnić się z wszelkiej odpowiedzialności a wyciągnąć
      dodatkowe pieniądze od klienta. Umowa jest niesprawiedliwa prawie w każdym
      punkcie. Jak będę miała czas, to ją gzieś opiszę w internecie (punkt po
      punkcie) i pokażę co jest złe i jak powinno być.
      • Gość: m Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 13.01.03, 22:52
        Gratuluje odbioru mieszkania.
        Pozwolę sobie jednak na mały komentarz.
        Co do tego, że cię prezes zmusza do zapłacania wszyskich rat - a czego ty
        oczekujesz - czy ty nie widzisz o się dzieje na rynku budowlanym?
        Każda firma teraz bardzo potrzebuje gotówki a klienci Wersalu ociągają się z
        wpłatami. Niech się cieszą, że jest taka sytuacja na rynku i nikt nie
        rozwiązuje z nimi umów za niepłacenie - bo wtedy potraciliby ulgi budowlane.
        Podsumowujac, to, że firma domaga sie zaległych rat bo z twojej wypowiedzi
        zrozumialem, że takie masz, to chyba nic dziwnego nie jest.
        Po drugie a propos umów z wersalem to nie są one wcale takie złe. Gdy ja
        podpisywałem swoją to trochę się zorientowałem jakie zapisy nie powinny się tam
        znaleźć i takich zapisów w zasadzie tam nie było. Na przykład zwracam uwagę na
        niektóre takie zalety umów z Wersalem:
        1) stałe ceny, nie ma indeksacji
        2) płatności pod warunkiem zakończenia kolejnych etapów prac

A jeśli chodzi o twój link, to naprawde nie rozumiem o co ci chodzi - jest tam
        ze 20 punktów z czego bodajże jeden tyczy się naszego developera. A umowy można
        negocjować - ja to robilem i Wersal sie z tym nie krył.
        A jeśli piszesz, że developerzy występują z pozycji monopolistycznych to chyba
        tego rynku mieszkaniowego za bardzo nie rozumiesz. Nadwyżka popytu (przy
        obecnych cenach oczywiście) to moze ostatnio była w grudniu 2001 jak wycofywali
        ulgę budowlaną i wprowadzali VAT 7%. Zapotrzebowanie to w Warszawie a i owszem
        jest - tylko, że ludzie nie mają pieniędzy, żeby pokryć choćby koszty budowy -
        ceny mogą się wahać ale nie developer nie może mieć ujemnej marży.

Poza tym nie zgadzam się, że Wersal próbuje "wyciągać jakiekolwiek dodatkowe
        pieniądze od klientów". Nie słyszałem o takich praktykach tej firmy. Z tego co
        zauważyłem to w sprawie II etapu KEN zachował się dosyć porządnie zaciągając
        kredyt w banku hipotecznym na dokończenie budowy - co spowoduje, że będzie miał
        mniejszy zysk na tej inwestycji ale skończy roboty w miarę terminowo. Inni
        developerzy nie decydują się na takie ruchy bądź nie mogą takiego kredytu
        dostać i kończy się cała sytuacja np. rocznym opóźnieniem albo jeszcze więcej.
        Są też i tacy co naprawdę przychodzą do klientów po więcej pieniędzy niż było
        przewidziane w umowie.

Podsumowując koleżanko:

Jak będzie miała czas nie opisuj nic punkt po punkcie bo nikt na tym nie
        skorzysta. Przykro mi, ze klienci I etapu dostaki mieszkania z opoznieniem ale
        bynajmniej nie wynikalo to ze zle sformułowanych umów, choć do developera
        oczywiście pretensje można mieć bo kilku błędów się nie ustrzegł a mógł.
        No i tyle. A na koniec trochę optymizmu. Jak się wszystko już szczęśliwie
        skończy to wszyscy będziemy mieli naprawdę ładne mieszkania o dobrym
        standardzie wykończenia i w naprawdę bardzo dobrej lokalizacji.
        • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 14.01.03, 09:49
          No chyba trochę przesadziłeś z tym listem pochwalnym. Szczególnie ubawił mnie
          wysoki standard wykonania. Zapraszam na wycieczkę po jaju. Mogę wskazać
          dziesiątki usterek.

Co do opóźnienia, to mam wrażenie, że w naszym przypadku, przy obecnym tempie
          robót, będzie ono bliskie roku. Wydaje mi się, że obecnie w naszym budynku nie
          dzieje się prawie nic. Nadal rozgrzebana jest klatka schodowa i hall, nie ma
          piwnic i parkingu. O otoczeniu budynku już nie wspomnę. Wiadomo, zamarzło...

Pozdrawiam,

Wacek
          • Gość: gosc123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.it.pl 14.01.03, 13:48
            Drogi kolego fiesta77. Twoja wypowiedz jest troche oderwana od rzeczywistosci i
            wynika z niej jedynie tyle ze nie za bardzo masz pojecie jak wyglada rynek
            nieruchomosci w warszawie a link ktory podeslales ma sie nijak do tego co
            napisales.
            A co do wypowiedzi Wacka, to jest jak zwykle pesymistyczna choc trudno sie z
            nia nie zgodzic. Na normalnie funkcjonujacym rynku nieruchomosci taki developer
            jak Wersal wypadl by dosc miernie glownie dlatego ze opoznienie w oddaniu
            mieszkan jest bardzo duze. W Warszawie jednak jest to rzeczywiscie jeden z
            solidniejszych developerow. Zanim kupilem mieszkanie w Wersalu objechalem mase
            spoldzielni, developerow itd. Moge wskazac na Ursynowie 3 spoldzielnie ktore
            mialy oddac mieszkania w polowie zeszlego roku a bloki stoja nadal w stanie
            surowym. Poza tym wady o jakich opowiadaja mi moi znajomi w odbieranych wlasnie
            mieszkaniach w roznych spoldzielniach bija na glowe drobne usterki Wersalu.
            Poza tym odebranie mieszkania w terminie zdarza sie obecnie bardzo rzadko.
            Pozostaje nam zacisnac zeby i poczekac az wszystko skoncza. Chociaz ciagnie sie
            to wszystko jak "flaki z olejem" to jednak posuwa sie do przodu.

A propo umowy ta z Wersalem wydala mi sie dosc rozsadna w porownaniu z innymi
            ktore czytalem. Byli dosc elastyczni w ustalaniu rat a jezeli chodzi o odsteki
            karne to mysle ze nie bede mial problemu z ich odzyskaniem.
            • agatha2002 Re: WERSAL PODLASKI 14.01.03, 15:10
              Zastanawiam się czy Wersal Podlaski jest tak bogatą firmą, że płaci niektórym
              robotnikom za podpieranie ścian?
              Jeśli ktoś chciałby obejrzeć to doborowe towarzystwo to zapraszam do jajka po
              godzinie 17-ej w dni powszednie i w soboty np. od 9-ej.
              Czy wśród dziesiątek porzadnych prawcowników Wersalu muszą się znajdować tacy
              menele?
              W ubiegła sobotę ok godz. 11-ej po raz kolejny widziałam "znajome twarze" znane
              mi od kilku tygodni ze skrajnego obiboctwa.
              Czy Kierownik Czyżewski mógłby zająć się tą sprawą?
              Obawiam się, że te "wystane" dniówki pochodzą również z moich pieniędzy?
              Jeżeli nie mają co robić to niech zmiatają do domu, niekoniecznie mam ochote to
              oglądać i za to płacić.

• Gość: przemek Garaże IP: 212.160.156.* 15.01.03, 09:40
                A tak na marginesie, garaże będą oddane najwcześniej 15 marca, czyli za
                miesiąc. Chłopaki sie nie wyrobili podobno przez mrozy. Informacja od
                Kierownika Czyżewskiego. Wszystkich zmotoryzowanych serdecznie pozdrawiam.
                • Gość: Mariusz Re: Garaże IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 15.01.03, 09:56
                  K....rwa!
                  Ja rowniez mam pewne informacje, ktore moga byc dosc ciekawe.

Rozmawialem z p.Czyzewskim, Cwalina oraz pania z biura warszawskiego WP.
                  Wyslalem im rowniez emaila.

Otoz glebszy poziom jest podobno praktycznie skonczony natomiast pierwszy
                  zamarzl. WP sie zgapil i nie ma skad wypozyczyc dmuchaw cieplego powietrza zeby
                  ogrzac garaz. Wg jednak tego co uslyszalem, istnieje mozliwosc, ze glebszy
                  poziom zostalby oddany do uzytku wczesniej - wystarczy zakonczyc ostatnia czesc
                  instalacji oraz pomalowac posadzke. Moglibysmy wowczas wszyscy na nim parkowac
                  do ukonczenia pierwszego poziomu (miejsc by wystarczylo). Trzeba jednak na to
                  checi WP, bo czesc instalacji laczy sie z poziomem pierwszym i pewnie musialaby
                  byc na ten czas zaslepiona.

Takie informacje otrzymalem. Nie sa one jednak potwierdzone na 100%, poniewaz
                  osoby z WP mialy o tym dopiero rozmawiac. Mysle jednak, ze pod naszym naciskiem
                  moglyby cos zrobic. Zreszta instalacje na pierwszym poziomie tez pewnie mogliby
                  juz wykonac, bez wzgledu na zamarznieta posadzke.

Jezeli kazdy z nas zadzwoni to p.Czyzewskiego, Cwaliny, biura WP, Prezesa to
                  mysle, ze poskutkuje. Przeciez nie bedziemy sie meczyc parkujac w roznych
                  dziwnych miejscach az do 15 marca!!!
                • Gość: Wacek Re: Garaże IP: 195.205.132.* 15.01.03, 10:03
                  Gość portalu: przemek napisał(a):

> A tak na marginesie, garaże będą oddane najwcześniej 15 marca, czyli za
                  > miesiąc. Chłopaki sie nie wyrobili podobno przez mrozy. Informacja od
                  > Kierownika Czyżewskiego. Wszystkich zmotoryzowanych serdecznie pozdrawiam.

Taaaaak? A od kiedy były mrozy w czerwcu?

A tymczasem:

Na budowie fajnie jest
                  Można sobie w błocie popluskać,
                  Gumę można złapać też
                  I podwozie wymuskać.

Łubudubu, łubudubu, niech nam żyje prezes naszego klubu. Niech żyje nam!

Wacek
    • Gość: mar66 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ichip.pw.edu.pl 15.01.03, 12:51
      Zamierzam podpisac umowe na budowe mieszkania w budynku nr 5 wybierajac tryb
      finansowania 5% + 95%. Wszystkich "doswiadczonych" we wspolpracy z WP prosze o
      ewentualne ostrzezenia lub uwagi.
      Pozdrawiam wszystkich
      mar66
      • Gość: op Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 17:21
        Poprzednie inwestycje zrealizowane byly terminowo i bez
        większych usterek. Ogólnie mieszkańcy są zadowoleni.

Etap I KEN'u to delikatnie mowiac "maly" poslizg, a
        opinie mieszkańców tego etapu mozesz przeczytać na tym
        forum.

Nie wiem czy można negocjować cenę i warunki umowy przy
        trybie finansowania 5% + 95%.

Pamiętaj tylko, że przy w/w trybie wpłacasz 105% ceny
        mieszkania. Powiedzą Ci to też w WP (tak jest
        skalkulowana cena m2).

Największym plusem jest małe ryzyko - tylko 5%.

Pozdrawiam

P.S No i teraz się zacznie.
        • Gość: Aja jaj Re: WERSAL PODLASKI IP: *.man.polbox.pl 15.01.03, 19:32
          Dzisiaj mrozik puścił i widać pięknie ułożoną kostkę. Po prostu szlak mnie
          trafił. Kostka między KEN 2 i KEN 3 to po prostu makabra. Jest tak nierówna, a
          od razu po ułożeniu była, że ja im tego nie przepuszcze. Niech zrywają i robią
          od nowa. Nie miałem okazji obejrzeć kostki na naszym pięknym podwórku bo nie
          mam maski do nurkowania. Jeżeli będzie taka jak ta wpomniana to skandal. Proszę
          mieszkańców o zapoznanie się z jakością naszej kostki i własny osąd naszego
          ukochanego deva (oczywiście lopera).

pozdr
    • Gość: mar66 Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.76.37.* 15.01.03, 21:18
      Witam,

Prosze wszystkich doswiadczonych o pomoc w wyjasnieniu nastepujacego
      problemu. W najblizszym czasie zamierzam podpisac umowe przedwstepna
      sprzedazy lokalu mieszkalnego z WP w etapie III. W
      harmonogramie wplat znajduje sie nastepujacy zapis:
      "Kwota w wysokosci (...) bedzie platna do dnia X, ale nie wczesniej
      niz po wykonaniu 100% stanu surowego"
      Terminy innych wplat sa okreslone w podobny sposob. Nie mam pewnosci
      czy zobowiazanie sie do wplaty w jakims terminie nie jest wiazace i
      czy oba warunki nie wykluczaja sie wzajemnie w przypadku opoznienia
      robot, bo co prawda np. stanu surowego jeszcze nie ma ale termin wplaty
      minal. Interpretacja tak sformulowanego zapisu moze byc rozna. Moze
      ktos mial podobna sytuacja. Wszelka pomoc bedzie mile widziana.

Pozdrawiam
      mar66
      • Gość: 123 Re: zapisy w umowie - wyjasnienie IP: 10.201.55.* 16.01.03, 14:27
        wyjasniam.
        zapisy o terminie platnosci sa skonstruowane sprytnie, troche zagmatwane,ale po
        wczystaniu sie w paragraf dotyczacy platosci odsetek za zwloke wszystko sie
        wyjasnia.
        Otoz WP daje Ci opcje placenia.
        Opcja I: placisz wg sztywnych dat. Przy takim sposobie wplaty w razie
        opoznienia na budowie przysluguje Ci prawo do odsetek za zwloke.
        Opcja II: placisz wg postepow na budowie (np. "nie wczesniej jak stan surowy
        zamkniety"). W takim wypadku NIE masz prawa do odsetek w przypadku opoznien na
        budowie.
        Co wybrac? Moim zdaniem opcje druga. Pierwsza wchodzi w gre jedynie wtedy,
        jesli wynegocjujesz sobie odsetki za zwloke wyzsze od oprocentowania kredytu.
        • Gość: Wacek Re: zapisy w umowie - wyjasnienie IP: 195.205.132.* 16.01.03, 17:06

> wyjasniam.
          > zapisy o terminie platnosci sa skonstruowane sprytnie, troche zagmatwane,ale
          po
          >
          > wczystaniu sie w paragraf dotyczacy platosci odsetek za zwloke wszystko sie
          > wyjasnia.
          > Otoz WP daje Ci opcje placenia.
          > Opcja I: placisz wg sztywnych dat. Przy takim sposobie wplaty w razie
          > opoznienia na budowie przysluguje Ci prawo do odsetek za zwloke.
          > Opcja II: placisz wg postepow na budowie (np. "nie wczesniej jak stan surowy
          > zamkniety"). W takim wypadku NIE masz prawa do odsetek w przypadku opoznien
          na
          > budowie.
          > Co wybrac? Moim zdaniem opcje druga. Pierwsza wchodzi w gre jedynie wtedy,
          > jesli wynegocjujesz sobie odsetki za zwloke wyzsze od oprocentowania kredytu.

Można też tak jak ja negocjować wykreślenie z umowy punktu, który mówi, że
          odsetki nie należą się jeśli płaciło się zgodnie z postępem robót. W mojej
          umowie stoi, że odsetki należą się niezależnie od dotrzymania terminów
          płatności w wysokości 0,025% (tj. 2,5 raza więcej niż w umowie standardowej)
          wartości mieszkania za każdy dzień opóźnienia oddania budynku przez WP. I
          znając terminowość WP, proponuję walczyc o taki zapis.

Wacek
    • agatha2002 Re: WERSAL PODLASKI budować na odwal się 16.01.03, 09:25
      Szanowni Państwo,

Co z tego, że mamy już prawie rok opóźnienia, co z tego, że płytki i marmur są
      ułożone krzywo i się zapadają, co z tego, że w ścianach są dziury i
      nierówności, co z tego, że toniemy w błocie, co z tego, że raz w tygodniu jest
      awaria prądu lub windy, co z tego, że ułożona kostka spłynie wraz z wiosennymi
      roztopami, co z tego,że podłączą nam kablówkę której nie chcemy, co z tego, że
      nawet nie można wejść do "jajka" bo morze wody stoi przed drzwiami, co z tego,
      że garaże zalane, zamarznięte...itd.
      NIC.
      Wersal nam powie w końcu: "przecież wybudowaliśmy, a o resztę teraz martwcie
      się sami".
      A do tego nikt nas nawet k.... (PIIII) nie przeprosi za te miesiące życia w
      budowlanym syfie.
      Cieszmy się i radujmy, że mamy swoje "norki" i śpiewajmy hymny pochwalne nad
      jakością i organizacją prac WP!
      Jeżeli to Państwu nie przeszkadza życzę słodkiego, miłego życia.
      Moim zdaniem trzeba się zorganizować i coś z tym dziadostwem zrobić.
      Bo tak dalej być nie może!
      • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI budować na odwal się IP: 195.205.132.* 16.01.03, 11:06
        A no nic z tego. Co do jakości, to z niektórymi rzeczami i tak będziemy musieli
        się pogodzić. Listę usterek mógłbym znacznie wydłużyć.

A co do przeprosin, to ja takowych od WP nie oczekuję. Oczekuję jedynie
        przelewu w wysokości odsetek za zwłokę od dnia 1/07/2002 do dnia wydania przez
        gminę pozwolenia na użytkowanie. Na dzień dzisiejszy uzbierało się już tego
        niecałe 10.000 zł. W przeciwnym razie składam pozew do sądu. Jeżli ktoś sobie
        życzy, to można to zrobić wspólnie. Będzie hurtowo. Jedyne co możemy robić
        teraz to zdjęcia, które będą dowodem na ten cały bajzel.

Pozdrawiam,

Wacek
        • Gość: czarny Re: WERSAL PODLASKI budować na odwal się IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 22:47
          Wacku jesteś pewien, że możemy ubiegać się o odsetki karne od WP włącznie do
          dnia w którym gmina odbierze budynek, a nie do dnia w którym odebralismy swoje
          mieszkania ???

Pozdrawiam
          Wszystkich Mieszkańców
          • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI budować na odwal się IP: 195.205.132.* 17.01.03, 11:16
            Na pewno to nic nie wiem. Jednak po pierwsze w umowie jest napisane, że WP
            zobowiązuje się wybudować budynek, a w nim mieszkanie do dnia 30/06/2002. W
            związku z tym odsetki liczy się do dnia oddania całego budynku, a nie
            mieszkania. Poza tym, dopóki gmina nie wyda pozwolenia na użytkowanie, w
            budynku można mieszkać tylko nielegalnie. Każdy sąd powinien zatem przyjąć, że
            wcześniej korzystanie z rzeczy / mieszkania było prawnie niemożliwe.

Wacek
      • Gość: adam nie ma jak to mieszkac na budowie :( IP: 62.29.138.* 21.01.03, 12:29
        witamy wszystkich sasiadow goraco!!

przychodzac na plac budowy przy KEN I,II od czasu kiedy jestesmy(z moja
        Nazeczona) wlascicielami umowy mieszkania na 4 pietrze w JAJKU, a bedzie to
        jakies 1,5 roku,przyswiecala nam naiwna nadzieja, ze terminy beda dotrzymane,
        jak powszechnie wiadomo tak nie jest. Nam mieszkancom pozostaje przyzwyczaic
        sie do mysli, ze jakos unikniemy zagrozenia np. przyslowiowej spadajacej cegly
        z dachu. Mowie o tym,iz widze, ze wielu z nas zostalo zmuszonych do
        wprowadzenia sie do mieszkan i zarazem zycia na wielkim placu budowy, gdzie
        trzebaby wedlug przepisow chodzic w kasku-co wydaje sie na obecny etapie dosc
        zabawne ? co nie?

osobiscie sami stwierdzilismy, ze dosyc czekania i chec wprowadzenia sie do
        nowego mieszkania kieruje nas ku wysilkowi w jego wykonczeniu, wiec pewnie nie
        dlugo dolaczymy do Was, a moze i wersal sie ruszy do wykanczania terenu i
        garazy, bo najlepszy czas letni, gdzie bylo upalnie, przebimbali,mowiac, ze
        finansow brakuje, podczas gdy wystarczy pomnozyc liczbe mieszkancow przez cene
        mieszkan, a wyjdzie suma , za ktora madry Project Manager wybudowalby osiedle
        i przynajmniej jeszcze fragment tej zapowiadanej autostrady, w tunelu
        oczywiscie...;)

wyplacenie odsetek za opoznienie jest po prostu delikatnym rozwiazaniem, ktore
        moze zalagodzic zdenerwowanie mieszkancow nie banalnym opoznieniem

liczmy na to, ze sprawy nabiora prawidlowego toru i na wiosne zazieleni sie
        trawa na trawnikach |(oby !!!!)

adam&nadia 4p JAJKO

• Gość: Mariusz Akustyka budynku IP: 213.31.220.* 17.01.03, 14:02
      Czy ktos sprawdzal lub dowiadywal sie, czy jajo spelnia wymogi akustyczne dla
      takiego budynku? Kiedy rozpoczela sie budowa jaja?

Teraz zartem:
      Jaki idiota zaprojektowal moja sypialnie na styku lazienki i kuchni + dziennego
      pokoju sasiada?!
      • Gość: Mirek Wady IP: 195.117.240.* 17.01.03, 14:52
        Pewnie ten sam, który nie pomyślał, że woda spływając z balkonu powyżej na
        niższy będzie zostawiała brudne zacieki.
        • Gość: Wacek Re: Wady IP: 195.205.132.* 17.01.03, 17:08
          www.baus.com.pl
    • Gość: Majka Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.pl 26.01.03, 11:36
      Wkrótce odbieramy nasze wersalowe mieszkanie i mam do Was kilka pytań: czy
      wtedy mierzona jest powierzchnia (z automatu czy na prośbę), kiedy zgłosić
      zauważone już usterki (w trakcie odbioru czy przed), jakie pułapki czyhają
      (wiem już o oknach). I jeszcze pytanie trochę z innej beczki: gdzie
      zamawialiście kuchnie? Pozdrawiam Majka
      • Gość: przemek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.160.156.* 27.01.03, 10:02
        Ja przy odbiorze kierowalem sie zasada, nie odbieram jesli sa jakies
        (niepoprawione) usterki. Z tym, ze niektore rzeczy przerastaly naszych
        fachowcow z WPn np. krzywa podloga. Niestety byla niewielka roznica, ktora
        musialem naprwaic wylewka samopoziomujaca. Nie polecam tez gipsow z WP, dla
        tych osob, ktore maja umowe z wykonczeniem. Nalezy sie czepiac.
      • Gość: Wacek POLICJA W JAJU IP: 195.205.132.* 27.01.03, 10:06
        Wychodzę sobie o godz. 2.30 w nocy z sobotę na niedzielę na nocny spacerek i co
        widzę. Z jaja wychodzi dwóch policjantów wprost do zaparkowanego pod wejściem
        radiowozu. Czyżby była jakaś impreza, a ja to przeoczyłem? A może zagnieździła
        się już u nas mafia pruszkowska.

A tak na marginesie to jak WP chce skończyć wreszcie ten nasz budynek, jak przy
        wykańczaniu parkingu pracuje robotników sztuk 1 w porywach do 2. Jak tak dalej
        pójdzie to szybciej skończą etap II. Czy nie uważacie, że przydałoby się jakieś
        spotkanko z Prezesem.

Proponowane tematy.
        1. Przyspieszenie zakończenia budowy.
        2. Akty notarialne
        3 Odsetki za zwłokę

Pozdrawiam,

Wacek
        • Gość: 123 Re: POLICJA W JAJU IP: *.stacje.agora.pl 27.01.03, 10:58

>
          > Jak tak dalej
          > pójdzie to szybciej skończą etap II.

Niestety, II etap buduje zupelnie inna firma, Wersal Development, wiec w tej
          chwili ogladamy wyscig dwoch firm, a nie dwoch etapow...
          Swoja droga, tempo rzeczywiscie imponujace, WP o tej porze mial mniejsze
          zaawansowanie prac.

A a propos tej policji w jaju, czytajac tytul postu juz myslalem, ze na osiedlu
          nie tylko bedziemy mieli poczte, ale i komisariat policji. No coz, Wacku, sam
          jeden bedziesz nam musial wystarczyc jako nasz osiedlowy pieszy partol
          interwencyjny:)
          pozdrawiam
          • Gość: Wacek Re: POLICJA W JAJU IP: 195.205.132.* 27.01.03, 11:22
            No z tymi dwoma firmami to bym nie przesadzał. Dwie firmy są w sensie prawnym.
            Różny jest system finansowania, ale ludzie Ci sami.

Wacek
            • Gość: 123 Re: POLICJA W JAJU IP: *.stacje.agora.pl 27.01.03, 12:14
              Wacku,

nie rozumiem Twojej odpowiedzi -przeciez szybkie tempo na KN3i4, a wolne u nas
              nie wynika ze zlosliwosci panow kierownikow budowy, lecz z pieniedzy na te
              inwestycje. Z prawnego punktu widzenia buduja je dwie rozne firmy, maja
              rozne "budzety" itd. To, ze budowe nadzoruja te same osoby (bo lwia czesc
              wykonawcow i tak jest kupowana z zewnatrz) oznacza logicznie tyle, ze maja
              zlecenie pracy od dwoch roznych firm.
              A pisze o tym tylko dlatego, by tzw. II etapem nie oceniac kondycji finansowej
              WP i nie prognozowac tempa wykanczania naszej budowy.
              • Gość: Wacek Re: POLICJA W JAJU IP: 195.205.132.* 27.01.03, 12:50
                A mnie się jednak trochę wydaje, że jesienią panowie Prezesi WP zdecydowali, że
                skoncentrują się na II etapie, żeby ratować firmę, a I etap jakoś się tam
                powolutku dokończy. I tak mieszkańcy I etapu powpłacali pieniądze, więc nie ma
                co sobie nimi głowy zawracać. Efekt widać na załączonym obrazku. WP na nas
                głęboko w ...

Wacek
                • Gość: adio Garaze na przyszlosc IP: 62.29.138.* 27.01.03, 15:11
                  Witam Sasiadow,

jako mieszkaniec JAJKa i klient Wersalu mam pewne watpliwosci co do przyszlosci
                  jeszcze nie wybudowanych garazy.
                  Mianowicie, tak sie sklada , ze znam dobrze poprzednia inwestycje Wersala jakim
                  jest jego obecna warszawska siedziba czyli Wawozowa 28-30-32.
                  Jest to spokojne i ladne osiedle, male i kameralne i jego mieszkancy nie mieli
                  takich problemow jakie mamy my wprowadzajacy sie na "Wielka Budowe" przy KENie .

Ale!! na garazu pod budynkiem na Wawozowej po ponad dwoch latach od oddania
                  pojawil sie wychodzacy spod tynku grzyb i po minionych kilka tygodni temu
                  mrozach odchodzi tynk wraz z farba i chociaz na dworze jest juz dodatnia
                  temperatura to woda , ktora kiedys nie zostala osuszona zamarzla i rozsadza
                  tynki. Taki jest rezultat kiedy garaze sa nie wysuszone "do konca na pieprz"
                  tylko malowane sa mokre sciany !!!!!! swoja droga to na Kabatach-na Wawozowej
                  ubieglej wiosny po roztopach byla powodz, nie wiem czy pamietacie jak zalalo
                  tez metro ? wiec te nasiakniete woda mury to pewnie rezultat tej powodzi,
                  niemniej jednak wykanczanie garazy powinno byc przeprowadzone w warunkach ,
                  ktore zabezpiecza je na przyszlosc , chyba ze chcemy kopiowac scenariusz
                  Wawozowej.
                  Szkoda tylko, ze te garaze sa juz niezbedne , bo jak widac samochodow wciaz
                  przybywa a my toniemy w blocie, deweloper ma wiec spora zagwoztke.
                  poza tym to, nie wiem , ale o uszkodzenie samochodu na podworku nie trudno sam
                  zawislem na nie widocznym w blocie krawezniku, prawo miski olejowej nie
                  urwalem a na pewno zarysowalem prog, jak myslicie powinienem sie starac o
                  odszkodowanie ??

• Gość: adio sprawa TV kablowej IP: 62.29.138.* 27.01.03, 15:36

jeszcze druga sprawe chcialbym poruszyc, nie wiem ilu z Was zalozylo juz
                    gniazda tej telewizji Spray, ALE!!!

sprawdzcie sobie oferty Sraya a ASTERCITY
                    www.spray.net.pl
                    www.astercity.com.pl

z tego co wiem i sie dowiadywalem to przepustowosc Astercity jest naprawde
                    dobra i mila w uzyciu tzn. 512kb/s przychodzaca i 128 wychodzaca ,
                    Spray na pewno nie jest lepszy, po drugie spray to defacto Netia i zarowno
                    jesli chodzi o telefon, na rynku warszawskim kiepsko sobie radzi i nie sadze
                    zeby byla wielka alternatywa dla tpsy.

cenowa oferta Spraya jest w kazdym punkcie malo zachecajaca !!!!
                    oni sa drodzy !!! lepsze jest astercity, ktos podobno ma tam jakies kontakty??
                    czy mozemy zaczac wspolprace w ich kierunku??? albo jakas inna alternatywa???

pozdrawiam adio / jajko
                    • Gość: realista Re: sprawa TV kablowej IP: proxy / *.netia.pl 27.01.03, 18:21
                      Przepraszam, ze sie wtrace, ale mocno nieprecyzyjnym jest stwierdzenie, ze
                      Netia kiepsko sobie radzi na rynku warszawskim.
                      Czy masz w ogole rozeznanie segmentu docelowego dzialalnosci Netii w Warszawie?

Jesli rozprawiasz o ofercie firmy Spray, to pamietaj, ze nijak ma sie to do
                      tego co moze oferowac na rynku Netia, poniewaz to nie Netia decyduje o tym, z
                      jakich uslug korzystaja jej kontrahenci, ale oni sami decyduja o tym.
                      Jesli rozpatrujesz oferte Spray, pozostaw oferte jego dostawcow, poniewaz nie z
                      nimi podpisujesz umowe i nie u nich wybierasz produkty.
                      Prosze o potraktowanie mojej wypowiedzi jako niezaleznej od wysylanego przeze
                      mnie IP.
                      Swoja droga, sam w KN4 bede dazyl do stworzenia mozliwosci Astercity
                      swiadczenia uslug w naszych budynkach.

Pozdrawiam,
                      realista
                      • Gość: adio Re: sprawa TV kablowej IP: 62.29.138.* 29.01.03, 10:59
                        Gość portalu: realista napisał(a):

> ......, ze sie wtrace, ale mocno nieprecyzyjnym jest stwierdzenie, ze
                        > Netia kiepsko sobie radzi na rynku warszawskim.
                        > Czy masz w ogole rozeznanie segmentu docelowego dzialalnosci Netii w
                        Warszawie?
                        >
                        to nie byl najlepszy moj wywod i to ja przepraszam,ze przenosze rozsiewane
                        plotki, szczerze powiedziawszy nie znam docelowych planow Netii (domyslam sie,
                        ze sa tajne jak strategia kazdej innej firmy), ale jako potencjalny klient
                        zyczylbym firmie,aby faktycznie mogla sie rozwijac i oferowac coraz lepsze
                        warunki klientom. w zadnym wypadku nie podpisuje sie pod antyreklama.

> Jesli rozprawiasz o ofercie firmy Spray, to pamietaj, ze nijak ma sie to do
                        > tego co moze oferowac na rynku Netia, poniewaz to nie Netia decyduje o tym, z
                        > jakich uslug korzystaja jej kontrahenci, ale oni sami decyduja o tym.

zgadzam sie , to kontrahent przedstawia swoje zapotrzebowanie i szuka firmy,
                        ktora temu podola. wiadomo, ze mieszkancow nowego(naszego) osiedla bedzie
                        interesowal mozliwie najszybszy, wzglednie tani, dostep do internetu ,
                        telefonu..czy Netia
                        moglaby cos ciekawego nam przedstawic? jakies stale lacze ? czemu nie ?
                        chetnie bysmy to pozniej rozreklamowali po Warszawie.

Pozdrawiam rowniez,
                        adio

• Gość: realista Re: sprawa TV kablowej IP: proxy / *.netia.pl 29.01.03, 14:19
                          Dziekuje za twoja wypowiedz.
                          Rzecz w tym, ze Netia nie ma kompleksowej oferty mediowej, czyli telefonu,
                          internetu i telewizji razem wzietych.
                          Z tego co widac u innych dostawcow, to wlasnie tak zintegrowana oferta jest
                          najtansza, a o to mieszkancom chodzi w pierwszej kolejnosci (jak widzimy na
                          watku).
                          Wedlug mnie najwazniejsza kwestia jest poznanie struktury prawnej koncepcji
                          infrastruktury technicznej pod dostawce. Czy dostawca uslug doprowadza sygnal
                          zbiorczo tylko do budynku, a stad instalacja jest rozprowadzona po mieszkaniach
                          czy moze operator telekomunikacyjny doprowadza sygnal bezposrednio do danego
                          mieszkania.
                          Czy kable rozprowadzone po bydunku sa integralna czescia naszej nieruchomosci
                          czy sa wlasnoscia operatora, co uniemozliwiloby korzystanie z alternatywnej
                          oferty na tej samej instalacji.

Dopiero ta analiza wykaze czy faktycznie jest pole manewru co do wplywu
                          mieszkancow na wybor operatora. Czy moze ktos w was zorientowal sie w tych
                          kwestiach?
                          Byc moze szkoda czasu na biadolenie, poniewaz np. juz wskazana firma kladzie
                          wlasna instalacje i polozenie drugiej bedzie tak kosztowne, ze nie ma co sobie
                          zawracac glowy, bo juz jest za pozno.

Pozdrawiam,
                          realista
                          • Gość: adio Re: sprawa TV kablowej IP: 62.29.138.* 29.01.03, 16:41
                            > Wedlug mnie najwazniejsza kwestia jest poznanie struktury prawnej koncepcji
                            > infrastruktury technicznej pod dostawce. Czy dostawca uslug doprowadza sygnal
                            > zbiorczo tylko do budynku, a stad instalacja jest rozprowadzona po
                            mieszkaniach
                            >
                            > czy moze operator telekomunikacyjny doprowadza sygnal bezposrednio do danego
                            > mieszkania.
                            > Czy kable rozprowadzone po bydunku sa integralna czescia naszej nieruchomosci
                            > czy sa wlasnoscia operatora, co uniemozliwiloby korzystanie z alternatywnej
                            > oferty na tej samej instalacji.
                            >
                            > Dopiero ta analiza wykaze czy faktycznie jest pole manewru co do wplywu
                            > mieszkancow na wybor operatora. Czy moze ktos w was zorientowal sie w tych
                            > kwestiach?
                            > Byc moze szkoda czasu na biadolenie, poniewaz np. juz wskazana firma kladzie
                            > wlasna instalacje i polozenie drugiej bedzie tak kosztowne, ze nie ma co
                            sobie
                            > zawracac glowy, bo juz jest za pozno.
                            WLASNIE O TO CHODZI !!!
                            ujales to doskonale!!
                            w tym sek , ze jesli Wersal zaplaci(l) za takowa instalacje i my jestesmy jej
                            wlascicielami po odebraniu budynku i mieszkan to w kazdej chwili mozemy
                            decydowac komu oddamy ja w uzytkowanie, czyli z jakiej firmy bedziemy
                            korzystac , czy z AsterCity, czy Spraya, czy ???..wlasnego serwera itp.
                            postaram sie dowiedziec o te prawna sytuacje, bo ona odpowie nam na wiele pytan
                            i zmartwien!!

mysle, ze kazdy z Nas w umowie z Wersalem ma pozycje , ze "dostaje" instalacje
                            TV,telefonu itp. czyli tak naprawde to placi za nia, wiec bedziem jej
                            wlascicielem, tylko pytanie,czy podlaczenie calego osiedla, czy tylko przylacze
                            korytarz-mieszkanie...

..domyslam sie, ze telefon i internet,czyli jakies lacze np. 2Mb badz
                            zwielokrotnione do osiedla lezy jak najbardziej w ofercie Netii,
                            mozebysmy nawet unegocjowali upust ;)) fakt, ze tv kablowa zajmuja sie
                            pomniejsi lokalni dystrybutorzy, niemniej jednak takie rozwiazanie tez jest
                            przyszlosciowe .
                            wiec narazie pozdrawiam / adio

• Gość: A Mityng z Prezesem IP: 212.191.166.* 27.01.03, 18:22
                      Witam,

uważam, że trzeba się spotkać z Prezesem. Niby coś się ruszyło, trochę
                      tynkowania, malowanie klatek w VIII piętrowym, jednak mam zastrzeżenia. Jakość
                      robót - wspomniane garaże i podwórko, jak i ich tempo. Na naszej inwestycji
                      pracuje 4 gości na rusztowaniu na rusztowaniach obok (w kolejnym etapie) 10
                      osób. Coś jest chyba nie tak.
                      Zapłaciłem i wymagam jak najszybszego dokończenia naszego etapu.

Jestem za spotkaniem z Prezesem. Proponuję sobotę.

Pozdr.
                      • Gość: czarny Re: Mityng z Prezesem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 00:11
                        tak sobota - niech Pan prezes sie okresli, czy chcialby do nas przyjść w gości,
                        bo to co sie dzieje wygląda mi na niezły..............
                        Czekamy Panie prezesie, proszę naszą propozycję potraktować poważnie i spotkac
                        się z nami w sobotę. Chcemy omówić termin zakończenia tej inwestycji, sprawy
                        związane z podpisywaniem aktów notarialnych i sprawy rekompensat jakie należą
                        się nam za zby już długą zwłokę. Dziękuję.
                        • Gość: Milo Wonneschauder Re: Mityng z Prezesem IP: kawa:* / 10.0.0.* 28.01.03, 14:54
                          Panie Prezesie zapraszamy!!! Serdecznie!

mw
                          • Gość: Eliza Re: Sprawa kablówki IP: *.tele2.pl 28.01.03, 15:36
                            Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić (przepraszam za moja niewiedzę!) problem z
                            telewizją kablową. Dlaczego WP wybrał i usiłuje nas zmusić do korzystania z
                            usług SPRAYA, chociaż ciągle pojawiają się głosy, że oferta Astercity jest
                            lepsza i przede wszystkim o wiele tańsza. Mnie osobiście mieszkanie w WP
                            kosztowało dużo nerwów i niemało pieniędzy, więc nie chcę ponosić kolejnych
                            kosztów, związanych tym razem z droższą telewizją kablową. Czyżby WP miał jakiś
                            udziały w tej firmie. Przepraszam za niestosowny żart.

P.S. Pytanie do realisty.
                            A czy Pan sprawdził ofertę (dokładnie, rzeczowo ... itd.) SPRAYA pod względem
                            ceny i warunków, czy ten protekcjonalny ton wypowiedzi, to tylko pouczanie
                            innych i chęć zabłyśnięcia na forum?

Pozdrawiam
                            • agatha2002 Precz ze Sprayem! 28.01.03, 16:27
                              Ja nie bedę wnikać w to ile i kto wziął za "wciśnięcie" nam Spraya.
                              Bo tego jestem pewna - zresztą niektórzy już o tym głośno mówią.
                              My jako mieszkańcy nie możemy sie zgodzić, żeby firma o żadnym, powtarzam
                              żadnym doświadczeniu zakładała nam kablówke, internet i telefony będąc przy tym
                              kilkadziesiątkrotnie droższa niż konkurencja.
                              Kilka dni temu widziałam ogłosznie na windzie że mieszkańcy mają się zgłaszać
                              to jakiegoś ludka w sprawie TV kablowej.
                              To jest wprost oburzające!
                              Ja mam dzwonić do kogoś na komórkę po to, żeby ten ktoś mnie z wielką łaską
                              przyłączyl do sieci i "oskubał" np z 800 zł?!!!
                              Samo to ogłoszenie świadczy o skrajnie bezczelnym podejściu Spraya do klientów.
                              Jestem na NIE. Nie chcę mieć Spraya w moim domu. Najwyżej założe CYFRĘ +.
                              Jestem za spotkaniem z Prezesem tak szybko jak to możliwe.
                              • Gość: 123 Re: Precz ze Sprayem? IP: *.stacje.agora.pl 28.01.03, 20:17

Ja tylko tak w kwestii formalnej

> My jako mieszkańcy nie możemy sie zgodzić, żeby firma o żadnym, powtarzam
                                > żadnym doświadczeniu zakładała nam kablówke, internet i telefony

Zrobili siec w:
                                Ursus: Ebejot, Edbud, Vittera, Na skraju mista
                                Chomiczowka: BARC
                                Targówek: Energomontaz, Ziemia MAzowiecka, Mostostal
                                Bemowo: PRK 7
                                Bialoleka: Dom Development

> będąc przy tym
                                > kilkadziesiątkrotnie droższa niż konkurencja.

Kilkadziesiatkrotnie? Np 8000% drozsi? No niezly text...

> Kilka dni temu widziałam ogłosznie na windzie że mieszkańcy mają się zgłaszać
                                > to jakiegoś ludka w sprawie TV kablowej.
                                > To jest wprost oburzające!
                                > Ja mam dzwonić do kogoś na komórkę po to, żeby ten ktoś mnie z wielką łaską

powiedzmy sobie szczerze - z olbrzymia łaska, wrecz z obrzydzeniem

> przyłączyl do sieci i "oskubał" np z 800 zł?!!!
                                Telefon kosztuje ok. 300 PLN (wg info "ludka" + info ze stron internetowych).

Przyznam sie szczerze, ze na kablowkach, internetach itd nie znam sie za
                                bardzo. I wlasnie dlatego jakiekolwiek decyzje, jakies spotkania z prezesem,
                                bojkoty kablowek, wybory innych kablowek itd mam zamiar zrobic na realnych
                                danych, a nie na, nazwijmy to delikatnie, informacjach z magla. Bo glupio
                                bedzie, jesli w koncowym rozrachunku okaze sie, ze jednak Spray tu-i-owdzie
                                bylby tanszy...
                                Wiec moze tak, (to naprawde konstruktywny wniosek), zaczniemy porownywac
                                realnie Spraya z AsterCity czy czyms tam jeszcze.

zrobie poczatek:
                                Spray ceny netto:
                                - zalozenie telefonu analogowego - 300 PLN
                                - zalozenie dostepu ISDN - 600 PLN
                                - lacze stale do serwera SPRAY (o co chodzi?) - 500 PLN
                                - abonament za telefon analogowy - 30 PLN
                                - abonament za telefon cyfrowy 40 PLN
                                - abonamet internetowy analogowy (???) - 115
                                - abonament interntoewy cyfrowy - 155
                                - polaczenie lokalne - 0,28 / 3 min w dni robocze
                                - polaczenie internetowe na numer dostepowy - 0,25
                                - polaczenie zamiejscowe - 0,35
                                - polaczenie do komorek - 1,32
                                - polaczednia zagraniczne (najtansze) - 1,20
                                - billing - 3,00
                                - zalozenie kablowki - 98 PLN ("ludek" mowil, ze bedzie duzo taniej, ale
                                zgubilem kartke)
                                - abonament za kablowke - 24 PLN
                                - liczba programow - wg stron inetrnetowych - 42, wg "ludka" - trzydziesci
                                kilka (moze chodzi o ta nowa ustawe o prawach autorskich).

I jeszcze oferta pakietowa (tu juz ceny brutto):
                                - instalacja "wszystkiego" - 667, abonament tv - 17
                                - instalacja telefon + tv - 426, abonament tv - 29 (czyli normalny)

No to moze teraz Aster City (netto)
                                - inastalacja telefonu analogowego - 294 PLN
                                - instalacja dostepu ISDN - 600 PLN
                                - abonament analogowy 32 PLN
                                - abonament cyfrowy 41 PLN
                                - polaczenie lokalne - 0.29 PLN
                                - polaczenia zamiejscowe - ?
                                - polaczenia inetrnetowe - 0.50 PLN
                                - polaczenia komorkowe - 1.40 PLN
                                - polaczenia miedzynarodowe - 1.39 PLN (najtansze)
                                - billing - 5 PLN
                                - tv - 62 programy
                                - podlaczenie tv - 61 PLN
                                - abonament tv - 39 PLN

Oferta zintegrowana: 302 PLN lub 819, w zlaeznosci od tego, czy masz prawo do
                                danej promocji.

No wiec, szanowni, raczej w porownaniu STANDARDOWYCH CEN roznicy nie widac, raz
                                lepsi sa ci, raz tamci.
                                Cenniki uposcilem, porownywalem pozycje porownywalen ze soba. Pominalem np.
                                drozsze abonamenty telef. w Astercity.

Oczywiscie podlaczenie osiedla moze rzadzic sie zupelnie innymi prawami, ceny
                                maga byc zupelnie inne, ale chodzi mi o ogolne nastawienie, ze ktos od kogos
                                jest drozszy.

Roznice moga tkwic jednak w sprawach technicznych, organizacyjnych itd.
                                Moze ktos moze zrobic odnosne, obiektywne zestawienie?

pozdrawiam

• arkadiuszr Re: Precz ze Sprayem? 28.01.03, 22:25
                                  Gość portalu: 123 napisał:
                                  > zrobie poczatek:

Wspaniale, wreszcie ktoś konkretnie :)

> Spray ceny netto:
                                  > - zalozenie kablowki - 98 PLN ("ludek" mowil, ze bedzie duzo taniej, ale
                                  > zgubilem kartke)
                                  > - abonament za kablowke - 24 PLN
                                  > - liczba programow - wg stron inetrnetowych - 42, wg "ludka" - trzydziesci
                                  > kilka (moze chodzi o ta nowa ustawe o prawach autorskich).

Dzwoniłem do owego "ludka z windy" i poinformował mnie co następuje:
                                  - TV kablową zakłada INNA firma, którą reprezentuje właśnie "ludek z windy";
                                  - Spray, jak powiedział ludek, będzie prawdopodobnie zakładał internet i
                                  telefony;
                                  - Wg informacji którą, od tej osoby, otrzymałem założenie TV kosztuje 140zł
                                  brutto;
                                  - Miesięczny abonament 36 zł;
                                  - W ofercie 36 kanałów;

Nie otrzymałem informacji jak firma oferująca usługi TV się nazywa. Co do
                                  internetu i telefonów "ludek z windy" jako, cytuje "osoba nie z firmy Spray",
                                  nie potrafił udzielić żadnych konkretnych informacji.

Arkadiusz R.

PS. Numer do owej tajemniczej osoby zagubiłem, ale postaram się odszukać i
                                  podam na forum.
                                  • Gość: czarny Do Pana prezesa !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 23:39
                                    Panie prezesie czy coś wiadomo na temat naszego spotkania ???
                                • Gość: Wacek Re: Precz ze Sprayem? IP: 195.205.132.* 29.01.03, 11:33
                                  Dziękuję za tę analizę.

Myślę, że problemem nie jest to, który cennik jest atrakcyjniejszy, bo ten może
                                  się bardzo szybko zmienić. Problemem jest fakt, że ktoś próbuje nam narzucić
                                  korzystanie z jednej firmy. A wiadomo do czego prowadzi monopol.

Wolałbym, żeby w naszych budynkach były dwie konkurencyjne firmy. Część
                                  wolałaby Spray z jego uboższą i nieco tańszą ofertą. Inni wybraliby AsterCity,
                                  ze względu na jego większą stabilość. Taka konkurencja działa tylko motywująco.

W miejscu, gdzie kiedyś mieszkałem, są na klatce schodowej 2 metalowe skrzynki:
                                  jedna należy do TP SA, druga do Netii. Jak komuś się nie podoba jedna firma
                                  może za 1zł. przełączyć się do drugiej. Zanim pojawiła się druga skrzynka za
                                  podłączenie telefonu trzeba było płacić znacznie więcej.

Wacek
                                  • Gość: harry2517 Re: Poczta? IP: *.netia.pl 29.01.03, 11:56
                                    Hej,
                                    Mam pytanie do mieszkańców.
                                    Jak sobie radzicie z pocztą? Czy ktoś z Was otrzymał już jakąkolwiek
                                    przesyłkę pocztową na adres Al. KEN 56, 02-797 Wawa?

pozdrawiam
                                    Harry2517
                                    • Gość: adio Re: Poczta? IP: 62.29.138.* 29.01.03, 16:46
                                      Gość portalu: harry2517 napisał(a):
                                      Czy ktoś z Was otrzymał już jakąkolwiek
                                      > przesyłkę pocztową na adres Al. KEN 56, 02-797 Wawa?

z tego co sie dowiedzialem to nasz kod to

02-792

na osiedlu bedzie/jest oddzial poczty gdzie bedzie mozna odbierac
                                      przesylki,listy polecone itp. i bedzie funkcjonowal listonosz w niedalekiej
                                      przyszlosci...a rejonowa nasza poczta miesci sie na ul.Belgradzkiej 42

pozdrawiam adio /jajko

• Gość: gosc456 Re: Precz ze Sprayem? IP: *.it.pl 29.01.03, 13:02
                                    Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Dziękuję za tę analizę.
                                    >
                                    > Myślę, że problemem nie jest to, który cennik jest atrakcyjniejszy, bo ten
                                    może się bardzo szybko zmienić. Problemem jest fakt, że ktoś próbuje nam
                                    narzucić korzystanie z jednej firmy. A wiadomo do czego prowadzi monopol.
                                    >
                                    No wlasnie, nikt wczesniej nie porownal ofert obu dostawcow ale juz wiekszosc
                                    wiesza psy na Sprayu. Pojawiaja sie do tego jakies niestworzone historie o
                                    abonamencie kilkadziesiat drozszym niz w Aster City co jak juz ktos udowodnil
                                    okazalo sie kompletna bzdura.

> Wolałbym, żeby w naszych budynkach były dwie konkurencyjne firmy. Część
                                    > wolałaby Spray z jego uboższą i nieco tańszą ofertą. Inni wybraliby
                                    AsterCity, ze względu na jego większą stabilość. Taka konkurencja działa tylko
                                    motywująco. W miejscu, gdzie kiedyś mieszkałem, są na klatce schodowej 2
                                    metalowe skrzynki:
                                    >
                                    > jedna należy do TP SA, druga do Netii. Jak komuś się nie podoba jedna firma
                                    > może za 1zł. przełączyć się do drugiej. Zanim pojawiła się druga skrzynka za
                                    > podłączenie telefonu trzeba było płacić znacznie więcej.

Niestety troche inaczej jest z kablowka tzn. nie ma zwykle miejsca dla 2
                                    operatorow. Zwykle operator podpisuje umowe z developerem na wylacznosc. Koszty
                                    jakie trzeba poniesc zeby doprowadzic sygnal do budynku sa na tyle duze ze na
                                    pewno nie oplaca sie robic tego dwom niezaleznym oparatorom.

>
                                    > Wacek
                                  • agatha2002 Precz ze Sprayem! 29.01.03, 15:31
                                    Problemem nie jest tylko brak konkurencji.
                                    Spray zadbał też o to, żeby żadna inna firma nie mogła podłączyć kablówki na
                                    osiedlu.
                                    To celowe działanie!
                                    Po szczegóły techniczne proszę udać się do dyrektora WP odpowiedzialnego za tę
                                    inwestycję.
                                    On zna wszystkie tajniki tej sprawy.
                                    • Gość: xx Re: Precz ze Sprayem! IP: altea:* / 172.10.11.* 29.01.03, 15:46
                                      agatha2002 napisała:

> Problemem nie jest tylko brak konkurencji.
                                      > Spray zadbał też o to, żeby żadna inna firma nie mogła podłączyć kablówki na
                                      > osiedlu.
                                      > To celowe działanie!
                                      > Po szczegóły techniczne proszę udać się do dyrektora WP odpowiedzialnego za

> inwestycję.
                                      > On zna wszystkie tajniki tej sprawy.
                                      • Gość: Sebek Re: Precz ze Sprayem! IP: 212.244.51.* 29.01.03, 16:08
                                        Zastanawiam się czemu Wersal Podlaski postępuje z Klientami jak z.... (tu niech
                                        każdy wstawi sobie co uzna za stosowne) i chce zablokować możliwość zdrowej,
                                        uczciwej konkurencji.
                                        Firma z Certyfikatem Dewelopera nie powinna bawić się w szemrane interesy z
                                        jakąś podrzędną kablówką.
                                        Myślę, że są ważniejsze tematy do rozmowy z Prezesem niż kablówka, ale ten też
                                        warto poruszyć.
                                        Czy ktoś z Forumowiczów kontaktował się z Biurem WP i ustalił (potwierdził)
                                        spotkanie z Prezesem?
                                        Znając życie okaże się, że Prezes już nie czyta tego wątku i na spotkanie nie
                                        przyjdzie.
                                        • Gość: ania Droga IP: *.ipartners.pl / 217.153.26.* 30.01.03, 09:10
                                          Czy sa jakies nowe informacje dotyczace planowanej budowy autostrady pod
                                          naszymi blokami? Ania
                                        • Gość: ania piwnice IP: 217.153.26.* 12.02.03, 14:25
                                          W nizszym budynku pojawily sie drzwi w piwnicy. A jak w jaju?
                                          • Gość: Mariusz Re: piwnice-NIE, a garaze? IP: 213.31.220.* 12.02.03, 14:41
                                            Jeszcze nie (stan na wczoraj wieczor) pomimo, ze Cwalina (nasz kierownik budowy
                                            nad Czyzewskim) twierdzil, ze w tym tygodniu bedzie mozna odbierac piwnice.
                                            Wczoraj jednak w jaju trwalo malowanie i nie wygladalo, ze sie szybko
                                            skonczy.....
                                            Cos nowego w sprawie garazy?!
                                      • Gość: Rudy Re: Precz ze Sprayem! IP: *.acn.pl 26.02.03, 21:45
                                        Gość portalu: xx napisał(a):

> agatha2002 napisała:
                                        >
                                        > > Problemem nie jest tylko brak konkurencji.
                                        > > Spray zadbał też o to, żeby żadna inna firma nie mogła podłączyć kablówki
                                        > na
                                        > > osiedlu.
                                        > > To celowe działanie!
                                        > > Po szczegóły techniczne proszę udać się do dyrektora WP odpowiedzialnego z
                                        > a
                                        > tę
                                        > > inwestycję.
                                        > > On zna wszystkie tajniki tej sprawy.

Witam wszystkich sąsiadów, szczegolnie z jaja, który najwyraźniej zdominował
                                        tę dyskusję. Ja zamieszkam obok KEN 54 i dowiedziałem się o tym forum, dopiero
                                        z wygniecionej kartki o zebraniu, która ktoś ze złością zerwał na mojej
                                        klatce. Pomyślałem, ot już są u nas podziały na polityczne frakcje, a tu
                                        niespodzianka, mamy szansę na samorządność...
                                        Wiem na pewno - Spray nie ma mozliwosci zadabac o to, by inni operatorzy nie
                                        mogli zbudowac sieci w naszych budynkach. To bezprawne, o ile jeszcze
                                        obowiazauje prawo telekomunikacyjne. Jeżeli to prawda, to można ich zakablować
                                        (sic!) do URTiP.
                                        (Tak na marginesie dyskusji o konkurencji, to ja akurat dotąd mieszkałem w
                                        takim rejonie Ursynowa, gdzie konkurują również dwi kablówki UPC i Atercity
                                        (rewelacyjny dostęp do Internetu).
                                        Jeżeli ktoś nie lubi Spray,to może spokojnie składać podanie o telefon do
                                        każdego innego operatora, który chce świadczyć w Warszawie tzw. usługi
                                        powszechne. Dostanie zapewne odpowiedź wymijającą, ale zgodnie z szykowaną w
                                        Sejmie nowelizacją, obowiązek świadczenia usług powszechnych ma być
                                        doprecyzowany i tacy operatorzy jak Tepsa nie będą mogli się wykręcić. Jednym
                                        słowem nie wszystko stracone i spiskowe porozumienia WP ze Spray się nie
                                        utrzymają.

• miszaty Re: Precz ze Sprayem! 27.02.03, 08:46
                                          No fajnie, że można sobie będzie wybrać operatora kablówki to wiadomo, nie
                                          wiadomo tylko kiedy ! Na wczorajszym spotkaniu rozbawił mnie Pan Prezes
                                          mówiąc, że za parę miesięcy czy pół roku będziemy mogli to zrobić. Zrozumiałem
                                          to tak :
                                          "Drodzy lokatorzy, teraz zapłaćcie firmie Spray (PPI czy jak tam ona się w
                                          końcu nazywa) po 1.000 złotych a potem możecie sobie zmienić (oczywiście
                                          jeżeli po raz drugi zapłacicie za okablowanie budynku i podłączenie sygnału).
                                          A jeśli nie chcecie Spray'a to przymusu nie ma - możecie dalej siedzieć bez TV
                                          i telefonu !"
                                    • Gość: harry2517 Re: Precz ze Sprayem! IP: proxy / *.netia.pl 03.02.03, 09:50
                                      A co powiecie na internet w ofercie Stoenu:
                                      www.stin.pl/index.php?id=335
                                      2 mbps za 75 zł miesięcznie bo bardzo dobra cena.

Gdyby ktoś pytał, to ja jestem za.

pozdrawiam
                                      Harry2517
        • Gość: Maja Drodzy sąsiedzi! IP: *.muszyna.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 19:27
          Wszystkich serdecznie pozdrawiam ! Od dłuższego czasu przyglądam
          się "rozmowie" wszystkich moich sąsiadów z jaja i powiem Wam że to
          najzabawniejsza moja codzienna lektura od kilku miesięcy! Zwłaszcza wypowiedzi
          Wacka i Agatki należy zaliczyć do najbardziej interesujących.Tej ostatniej
          pani polecam jakąś terapię u psychologa bo z treści jej listów na forum wynika
          że jej cierpliwość jest na skraju wyczerpania. Agatko nie denerwuj się tak
          mocno bo nigdy nie dożyjesz zielonej trawki na naszym osiedlu! A poza tym
          złość piękności szkodzi! A co do Wacka to nadajesz się na niezłego detektywa-
          wiesz co i jak w WP, ale skąd Pan na to wszystko ma czas- z zawodu musi pan
          być niezłym dziennikarzem- a jak nim Pan nie jest to powinien pan się poważnie
          nad tym zastanowić!
          W jaju mieszklam od 3 tygodni i nie narzekam, wręcz przeciwnie cieszę się z
          własnego kąta! Oczywiście spacer po błocie przy jaju nie należy do
          przyjemności ale kochani sąsiedzi kto Wam powiedział że od razu będziemy
          mieszkali w PAŁACU! Apeluję do WSZYSTKICH SĄSIADÓW o cierpliwość,
          wyrozumiałość i TOLERANCJĘ! Bądźmy dobrej myśli! Wszystko się jakoś z czasem
          ułoży!
          Pozdrawiam!
          Maja
      • Gość: Casper Kwestia garazy IP: *.spedpol.com.pl 29.01.03, 13:46
        Witam forumowiczow!

Pytalem kierownika budowy o termin oddania garazy. Wiecie czego sie
        dowiedzialem?

Realny termin ich oddania to koniec lutego!
        Nie wiem jak Wy, ale ja sie ciesze. Jeszcze miesiac mozna bedzie wytrzymac.
        Nalezy tylko trzymac kciuki aby nie bylo opoznienia. Do zrobienia pozostaly
        jedynie podlogi wiec mam nadzieje, ze zadnego opoznienia nie bedzie.

A jesli chodzi o piwnice to pewnie juz w przyszlym tygodniu bedzie mozna je
        odbierac!

Pozdrawiam
        Casper
        • Gość: Kuskus Re: Kwestia garazy IP: 193.172.25.* 29.01.03, 17:12
          Niestety ja mam mniej optymistyczne informacje. Na wykonczenie garazy potrzebuja jeszcze co najmniej 2 miesiace.
          Czyli realnie pewnie kwiecien (najwczesniej). Potem ma byc odebranie przez gmine (znajac zycie dobrze bedzie jak
          sie wyrobia przed wakacjami). No a akty...mozna sie tylko domyslac, ze pewnie na jesieni. Czyli jak by nie patrzec
          wychodzi roczek opoznienia. Ja w lutym odbieram moje mieszkanie w bloku numer II. Czy przy odbiorze odbywalo sie
          jakies rozliczenie koncowe? (kwestia doplacania lub zwroty przez Wersal pewnych naleznosci). Czy kwestia
          odsetek za zwloke znalazla sie w koncowym rozliczeniu? (czy moze bedziemy sie musieli skrzyknac i isc do sadu).
          Czy przy odbiorze robia opomiarowanie mieszkania i czy byly u Was jakies znaczace roznice w porownaniu z
          planami?

Pozdrawiam
          • Gość: Wacek Re: Kwestia garazy IP: 195.205.132.* 30.01.03, 10:12
            Gość portalu: Kuskus napisał(a):

> Niestety ja mam mniej optymistyczne informacje. Na wykonczenie garazy
            potrzebuj
            > a jeszcze co najmniej 2 miesiace.
            > Czyli realnie pewnie kwiecien (najwczesniej).

A ile ma trwać skoro przy garażach pracują 2 osoby.
            Przecież tam jeszcze trzeba:
            - dokończyć wylewkę
            - zrobić podjazdy
            - pomalować podłogę i ściany
            - zrobić oświetlenie
            - dokończyć instalację ppoż, a może i wentylację

i nie wiadomo co jeszcze.

> I. Czy przy odbiorze odbywalo sie
            > jakies rozliczenie koncowe? (kwestia doplacania lub zwroty przez Wersal
            pewnych
            > naleznosci).

Jak się bardzo naciśnie kierownika budowy to dostanie się rozliczenie. Ja
            dostałem ok. miesiąca po odbiorze. Wyszczególnionego tam zwrotu za kuchenkę nie
            dostałem do dziś

Czy kwestia
            > odsetek za zwloke znalazla sie w koncowym rozliczeniu? (czy moze bedziemy sie
            m
            > usieli skrzyknac i isc do sadu).

O odsetkach nie ma ani słowa. Jeśli odmówią wypłaty pozostanie druga opcja.

> Czy przy odbiorze robia opomiarowanie mieszkania i czy byly u Was jakies
            znacza
            > ce roznice w porownaniu z
            > planami?

Żadnych pomiarów nie było. Powierzchnia mojego mieszkania jest o ok. 1 m2
            mniejsza niż na planie ze względu na wliczanie do powierchni tynków i
            niektórych ścianek działowych.

Jakiś czas temu Pan Prezes na łamach Rzeczpospolitej deklarował, że wszystkie
            prace będą dokończone w grudniu. Może należałoby zainteresować autorkę tekstu
            dalszym ciągiem historii.

Wacek
      • Gość: Arti Re: HAŁAS KEN-u IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 05.02.03, 12:48
        Witam,
        Kupiłem mieszkanie w KEN3. Mam do Was pytanie - czy odczuwacie bliskość KEN-u?
        Trochę boję się hałasu setek (tysięcy) przejeżadżających samochodów, chociaż
        będę mieszkał dosyć wysoko - 6 piętro. Będę wdzięczny za odpowiedź.
        Powodzenia w "walce o to co nasze"
        A.
    • Gość: Mariusz Wizyta Spray'a - TV kablowa + inne wiesci IP: 213.31.220.* 30.01.03, 13:11
      Wlasnie wczoraj przezylem uruchamianie mi TV przez firme Spray (wlasciwie to
      nie przez nia tylko przez firme z nia powiazana). Nie znam sie na tym, ale czy
      norma jest, ze kablowke zakladaja faceci z wygladem kryminalistow i wieziennymi
      tatuazami?! Umowilem sie na 18-ta a przyszli o 20.30! Oczywiscie zadnej
      wczesniejszej informacji. W rezultacie w miedzyczasie podpisalem umowe na
      Cyfre+ i rezygnuje ze Spraya. Chyba pozostane rowniez tylko przy komorce bez
      stacjonarnego telefonu.

Rozmawialem rowniez ostatnio z dobrym znajomym z branzy budowlanej. WP mial
      klopoty w zeszlym roku. Nie placil podwykonawca i w efekcie wielu z nich
      wykonczyl! Teraz sie troche wydobyli i sa bezpieczni. Czy jednak oddanie etapu
      I nie jest ryzykowne dla ich cash flow?! Nie wiem, nie jestem finansowcem.
      Trzeba by zrobic stosowna analize. Mam jednak wrazenie, ze traktuja nas
      wylacznie jak bol glowy. Teraz ich uwaga jest poswiecona nastepnym etapom.

Sprawa garazy. Czyzewski mowil niedawna, ze to potrwa okolo miesiaca ale znajac
      jego notoryczne przestrzeliwanie terminow, to dwa miesiace sa bardziej realne.
      Pewnie w miedzyczasie mogliby zrobic jakas prowizorke ale im na tym po prostu
      nie zalezy.

To sa jednak tylko biadolenia. Czy ktos mzna jakas metode nacisku? Czy
      moglibysmy powolac wlasnego inspektora nadzoru? Moze cos innego? Czy macie
      jakas propozycje? Samo spotkanie z Prezesem to za malo chyba, ze zmusilibysmy
      go do podpisania jakiegos zobowiazania z odpowiednimi klauzulami karnymi. Czy
      ktos sie na tym zna?

Mam wrazenie, ze utknelismy w martwym punkcie. WP prowadzi roboty tak, jak
      chce, zupelnie nas ignorujac.
      • Gość: gosanna czynsz_oplaty IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 30.01.03, 14:13
        Szanowni sasiedzi!

Chcialabym sie od tych Panstwa, ktorzy juz odebrali mieszkanie dowiedziec czy
        placicie czynsz lub inne oplaty dla wersalu, bowiem dopiero teraz zauwazylam,
        ze w protokole odbioru lokalu jestem zobowiazana do uiszczania oplat
        eksploatacyjnych. Czy placi sie je ryczltem czy na podstawie rachunku?

Bardzo prosze o informacje.

pozdrawiam
        • Gość: Ajbi Re: czynsz_oplaty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 17:55
          Czynsz (wstepny) trzeba płacić od metra kw. mieszkania -cena jest podana w
          protokole odbioru 2,30 zł za m kw. Jednakże ja jeszcze nie płacę, ponieważ nie
          mam dokładnie wyliczonej powierzchni mieszkania. Wersal sam powinien bez
          wezwania wymierzyć mieszkanie oraz skorygować cenę ogólną mieszkania (tak jak w
          umowie zapisane jest). Na moje życzenie wymierzono mieszkanie, ale obliczenie
          powierzchni nie zgadza się i będę to wyjaśniać. Im oczywiście wyszło więcej. W
          czynszu są ujęte opłaty, takie jak np. woda, wywóz smieci. Woda jest przecież
          na licznik, więc o jaką wodę chodzi??? Natomiast za wywóz śmieci przy
          wykańczaniu mieszkania, płacę firmie wykończeniowej, która we własnym zakresie
          to robi. Przecież Wersal nie dał żadnego śmietnika, to o jakie śmieci chodzi.
          Coś mi się wydaje, że przerzucono na nas opłaty, które powinny iść w koszty
          budowy. Mieszkanie niby oddane, ale wielu rzeczy jeszcze nie ma zrobionych,
          więc do końca nie jest oddane.
          • Gość: 123 Re: czynsz_oplaty IP: *.stacje.agora.pl 03.02.03, 13:37

Cos mi sie wydaje, ze przeginasz...

Gość portalu: Ajbi napisał(a):

> Czynsz (wstepny) trzeba płacić od metra kw. mieszkania -cena jest podana w
            > protokole odbioru 2,30 zł za m kw. Jednakże ja jeszcze nie płacę, ponieważ
            > nie
            > mam dokładnie wyliczonej powierzchni mieszkania. Na moje życzenie wymierzono
            > mieszkanie, ale obliczenie
            > powierzchni nie zgadza się i będę to wyjaśniać. Im oczywiście wyszło więcej.

1. wg tego, co napisales, to w koncu masz wymierzone mieszkanie. Wiec
            powinienes placic.
            2. ile mogla sie zmienic powierzchnia Twojego mieszkania? +- 5 m2? Jesli nawet
            tyle, to mowimy o 10 PLN miesiecznie. Nieplacenie z powodu niebezpieczenstwa
            przeplacenia kilku zlotych jest niepowazne.

> W
            > czynszu są ujęte opłaty, takie jak np. woda, wywóz smieci. Woda jest przecież
            > na licznik, więc o jaką wodę chodzi???

Np. oplata ryczaltem. Wyobraz sobie, ze licznik bedziesz mial odczytany za rok.
            I co, zaplacisz kilkaset zlotych na raz?

> Przecież Wersal nie dał żadnego śmietnika, to o jakie śmieci chodzi.

Stoja dwa smietniki. Na dworze, trudno ich nie zauwazyc.

> Coś mi się wydaje, że przerzucono na nas opłaty, które powinny iść w koszty
            > budowy. Mieszkanie niby oddane, ale wielu rzeczy jeszcze nie ma zrobionych,
            > więc do końca nie jest oddane.

No to nie wchodz na budowe, nie korzystaj z pradu, nie wyrzucaj smieci, nie lej
            wody itd. Jak byc konsekwentnym, to do konca.

Zmora wspolnot mieszkaniowych sa nieplacacy lokatorzy. Mam takie wrazenie ze
            Twoj post pokazuje, jak rodza sie takie postawy.
      • Gość: Wacek Re: Wizyta Spray'a - TV kablowa + inne wiesci IP: 195.205.132.* 30.01.03, 14:30
        Mariusz!

Prasa, tylko prasa. Proponuję powrócić do Rzeczpospolitej.

Wystarczy przenieść się na wątek II czy III etapu. Wciąż są ludzie
        zafascynowani tą firmą. Nie wiem jak oni to robią. Trzeba im trochę popsuć PR.
        Może to ich zmobilizuje.

Prezes i tak niczego nie podpisze.

Wacek

PS: Dzisiaj Panowie rozładowywali TIRa z kostką brukową. Chyba ich znowu zima
        zaskoczyła i będzie poślizg hi,hi,hi.
        • Gość: Mariusz Pomoc prawna jest niezbedna. IP: 213.31.220.* 30.01.03, 15:00
          Prasa to dzialanie bardzo posrednie. Zbyt posrednie jak na mnie - przerabialem
          je przy War Inwescie. Wtedy znacznie konkretniejszy byl prokurator i wniosek o
          upadlosc. Przede jednak wszystkim PRAWNIK. Dobry. Od przyszlego tygodnia
          najprawdopodobniej zaczne sie z takimi spotykac. Takimi, ktorzy specjalizuja
          sie w budowlance....... to wynika ze specyfiki mojej pracy. Popytam sie, co
          mozna zrobic. Moj wlasny jest na to troche za slaby.
          • Gość: Maja Drodzy Sąsiedzi! IP: *.muszyna.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 19:57
            Wszystkich serdecznie pozdrawiam! Od dłuższego czasu przyglądam się "rozmowie"
            wszystkich mieszkańców z jaja i powiem Wam że to jest najzabawniejsza moja
            codzienna lektura od kilku miesięcy! Zwłaszcza wypowiedzi Wacka i Agatki
            należy zaliczyć do najbardziej interesujących i sensacyjnych! Tej ostatniej
            pani polecam jakąś terapię u psychologa bo z treści jej liztów na forum wynika
            że jej cierpliwość jest na skraju wyczerpania. Agatko nie denerwuj się tak
            mocno bo nigdy nie dożyjesz zielonej trawki na naszym osiedlu! A poza tym
            złość piękności szkodzi!A co do Wacka to nadajesz się na niezłego detektywa
            lub też dziennikarza- wiesz kto z kim, jak i gdzie!!!
            W jaju mieszkam od 3 tygodni i nie narzekam, wręcz przeciwnie cieszę się z
            własnego kąta! Oczywiście spacer po błocie przy jaju nie należy do
            przyjemności ale kochani sąsiedzi kto Wam powiedział że od razu będziemy
            mieszkali w PAŁACU! Apeluję do wszystkich sąsiadów o cierpliwość,
            wyrozumiałość i TOLERANCJĘ! Cóż nam z tego że będziemy się denerwowali,
            wypisywali obelgi na WP i na siebie! Bądźmy dobrej myśli! Więcej optymizmu!
            Wszystko się jakoś z czasem ułoży!
            POZDRAWIAM!
            MAJA!
            • Gość: Wacek Re: Drodzy Sąsiedzi! IP: 195.205.132.* 31.01.03, 13:20
              Droga Maju,

Witam Cię serdecznie. W sekrecie mogę Ci powiedzieć, że w czasie studiów
              pracowałem w radio, więc zawód dziennikarza nie jest mo obcy. Obecnie robię coś
              zupełnie innego, tzn. zarządzam finansami i krew mnie zalewa jak widzę co się
              działo i dzieje w WP, szczególnie w tej dziedzinie. A już tłumaczenia Prezesa,
              że budowa stoi, bo klienci nie wpłacali na czas pieniędzy doprowadzały mnie do
              białej gorączki.

Zapewniam Cię, że ja też się cieszę ze swojego pierwszego w życiu własnego
              mieszkania, na które każdą złotówkę zarobiłem własną pracą. Tę radość
              zawdzięczam swojej pracy, a nie WP. Uważam, że płacąc terminowo niemałe
              pieniądze mogę wymagać od WP jakości i terminowości. Tymczasem co sie dzieje
              każdy widzi na załączonym obrazku.

Dlatego uważam, że za wszystkie niedogodności związane z opóźnieniem należy się
              nam niemała rekompensata. I tej będę dochodził środkami przewidzianymi prawem.
              To jest biznes, a nie sentymenty. WP był i jest nieudolny i musi za to
              zapłacić. To czy Szanowni Sąsiedzi również będą walczyć o swoje czy też
              poprzestaną na radości z nowego mieszkania, zależy tylko od Was.

Ja zachowam swoje prawo do zdania, że WP JEST FIRMĄ NIESOLIDNĄ.

Pozdrawiam,

Wacek
              • agatha2002 Ręce opadają 31.01.03, 15:08
                Czytam wypowiedź Majeczki i własnym oczom nie wierzę!
                Kobieto, czy Ty masz po kolei w głowie?
                Nie uważasz, że cierpliwość i tolerancja ma swoje granice?
                Czy prawo do mieszkania w PAŁACU i jeżdzenia limuzynami ma tylko prezes
                rogowski za nasze pieniądze???!!!
                Ciekawe czy on chciałby być mieszkańcem w którymś z tych budynków które teraz
                stawia - zapewniam Cię, że nie.
                Wpłaciłam całą kwotę rok temu i muszę mieszkać w tym bałaganie.
                Zobacz kobieto jak wygląda budynek, ile w nim zrobiono na przestrzeni ostatnich
                miesięcy.
                To prawdziwa kpina z klientów.
                Trudno się nie denerwować w takiej sytuacji i być optymistą.
                Dziwię się, że są tacy którzy jeszcze kupują mieszkania w WP.
                Mieszkamy na placu budowy w kurzu i błocie, wszelkie terminy są zawalane....
                więc zielona trawa prędzej w twoim nosie urośnie niż na pobojowisku które jest
                przed naszymi domami.
                I zapewniam wszystkich Forumowiczow, że bez naszej aktywności nic się samo nie
                ułoży.
                W takie bzdury może wierzyć tylko Maja - jej prawo.
                Ja swoje zdenerwowanie mogę rzeczywiście jakoś wyeliminować (nawet przy pomocy
                psychologa), ale Ty Maju swojej naiwności i głupoty z pewnością NIE.
                Nie ma takich specjalistów którzy mogliby Ci pomóc.

Popieram pomysł Mariusza z prawnikiem, wydaje mi się, że nadchodzi czas na to,
                żeby pogonić trochę WP.

Kiedy ma być spotkanie z Prezesem?

• Gość: gosc456 Re: Ręce opadają IP: *.it.pl 31.01.03, 17:53
                  Droga Kolezanko Agato,

Maja to nie jedyna pozytywnie nastawiona osoba na tym osiedlu , ale jest ich
                  sporo wiecej. Znam kilka osob z ktorymi jednoczesnie kupowalem mieszkanie na
                  tym osiedlu, a kilka poznalem po wprowadzeniu sie i wszyscy chociaz
                  zaniepokojeni opoznieniem w budowie sa dosc optymistycznie nastawieni co do
                  przyszlosci.
                  Chociaz nie znam Mai osobiscie to nie sadze zeby miala nie pokolei w glowie a
                  juz nazywanie ja glupia to chyba lekka przesada. Jezeli kupujac nowe mieszkanie
                  nie bralas pod uwage ewentualnych problemow to swiadczy to jedynie o Twoim
                  braku wyobrazni. Od dawna wiadomo jak wyglada rynek nieruchomosci w Polsce, jak
                  wiele developerow/spoldzielni zbankrutowalo i na jakie problemy mozna napotkac.
                  Jedno jest pewne, ludziom ktorzy maja troche inne odczucia niz Ty nie chce sie
                  juz ani pisac na tej liscie ani tym bardziej czytac takich postow. Twoje
                  ograniczaja sie jedynie do gledzenia, narzekania i nic nie wnosza a cala lista
                  dyskusyjna ogranicza sie do jednego wielkiego narzekania w ktorym biora udzial
                  te same osoby.
                  • agatha2002 Re: Ręce opadają 03.02.03, 11:18
                    Drogo Kolego 456

Cieszy mnie, że jesteś tak bardzo zadowolony!
                    Nie bardzo jednak wiem z czego.
                    Większość ludzi jest jednak niezadowolona - wystarczy porozmawiać z tymi ludżmi
                    w windzie czy na klatce.
                    Na szczęście nieliczni z nich piszą na forum - wtedy by ono wyglądało jak
                    książka skarg i zażaleń.
                    Jestem niezmiernie szczęśliwa, że Wersal nie zbankrutował (to według Ciebie
                    duży sukces), ale to nie zmienia faktu, że WP olewa mieszkańców I etapu.
                    Tak samo olał niektóre firmy podwykonawcze, które nie miały tyle szczęścia i
                    zbankrutowały.
                    O umiejętnościach zarządczych czy komunikacyjnych szefów WP można by napisać
                    podręcznik - jak tego nie robić.
                    Pozdrawiam i życzę przejrzenia na oczy!

• Gość: Krystyna Re: Ręce opadają IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 23:13
                  Kochani!Czytam Wasze wypowiedzi na temat "solidności"WP i włos mi sie jeży na
                  głowie.Nie widziałam na forum żadnego przyszłego mieszkańca nowobudowanego
                  przez WP domu przy ul.Bartyckiej 20.Czyżby nie było chętnych na nowe
                  mieszkania?Szukam osób , które już kupiły lub mają zamiar kupić mieszkanie na
                  Bartyckiej. WP obiecuje, że mieszkania będą oddane w IV kw. bieżącego roku. Po
                  lekturze forum myśle , że to tylko obietnice.Co Wy o tym myślicie?Czekam na
                  odpowiedź, bu już bym musiała wpłacić rate za mieszkanie( na Bartyckiej -
                  oczywiście).
                  Pozdrawiam
          • Gość: 123 Re: Pomoc prawna jest niezbedna. IP: *.stacje.agora.pl 30.01.03, 21:14
            ... przepraszam, ze sie zapytam, ale pomoc prawna w sprawie czego jest
            niezbedna?... Nie zalapalem...
            • Gość: Wacek Re: Pomoc prawna jest niezbedna. IP: 195.205.132.* 31.01.03, 13:22

> ... przepraszam, ze sie zapytam, ale pomoc prawna w sprawie czego jest
              > niezbedna?... Nie zalapalem...

W celu przyspieszenia zakończenia budowy, zmuszenie WP, aby przestał nas
              traktować jak kulę u nogi, podpisania aktów notarialnych i wypłaty odsetek za
              zwłokę.

Wacek
              • Gość: Ja Kaloryfery IP: 212.191.166.* 03.02.03, 13:47
                Witam,

mam do Was pytanie zwiazane z regulacją temperatury kaloryferów. Otóż ja mam z
                tym problemy, nie mogę ustawić kaloryferów tak aby były ciepłe. Cała regulacja
                sprowadza się do dwóch opcji gorący lub zimny, nie można ustwić pośredniej
                temperatury.
                Proszę o informację czy w Waszych mieszkaniach występuje ten sam problem.

Pozdrawiam
                • Gość: Wacek Re: Kaloryfery IP: 195.205.132.* 03.02.03, 16:23
                  Kaloryfery mają zawory termostatyczne. Jeśli ustawisz na przykład na "3", to
                  kaloryfer utrzymuje stała temperaturę w pomieszczeniu ok. 20 stopni. Przy dużym
                  słońcu wpadającym przez okno może być zimny, a wieczorem gorący. Tak samo
                  kaloryfer przy takim samym ustawieniu automatycznie staje się cieplejszy gdy
                  otworzysz okno lub odkręcisz kółko do wentylacji, które się nad nim znajduje
                  (Nie wiem jak się to cudo nazywa).

U mnie ten patent działa bardzo dobrze. W mieszkaniu jest cieplutko przy
                  ustawieniu pokręteł na 3. W dzień kaloryfery są zazwyczaj zimne, a wieczorem
                  mocniej przygrzewają.

Wacek
                  • Gość: Eliza Re: Kaloryfery IP: *.tele2.pl 03.02.03, 17:14
                    Ja mam z kaloryferami podobne problemy. Są albo zimne albo gorące. Zupełnie nie
                    mogę wyregulować temperatury. Na początku myślałam, że muszą się "wyrobić", ale
                    skoro inni mają podobne problemy, to chyba udam się z tym do kierownika budowy.
                    Pozdrawiam
    • arkadiuszr Internet w naszych domach 03.02.03, 22:09
      Witam.

Mnie także bardzo nie podoba się próba wciśnięcia na siłę jakiegoś operatora. W
      kwestii dostępu do internetu różnice mogą być wielkie zarówno pod względem ceny
      jak i jakości świadczonych usług.

Wybiarając operatora powinniśmy po za ceną i prędkością łącza zwracać uwagę
      także na następujące kwestie:

- czy istnieje limit miesięcznego przesyłu danych (Bardzo ważne aby go nie
      było! Czasem firmy oferują niski abonament, lecz sprowadza się do tego, iż
      comiesięcznie trzeba dokupywać od firmy powiększenie limitu transferu);

- czy istnieje minimalna gwarantowana szybkość transferu (a nie tylko szybkość
      podana w formie "do X", np. do 1 mbit);

- czy podana prędkość w umowie to prędkość danych przychodzących i wychodzących
      (często firmy podają tylko szybkość na wejsciu a na wyjściu jest dużo niższa);

- czy użytkownicy w sieci mają publiczny adres IP (bardzo ważne np. przy
      rozmowach głosowych przez internet), lub czy istnieje możliwość jego
      dodatkowego wykupienia;

- czy dostawca usług internetowych deklaruje gwarantowany czas naprawy usterek
      np. do 24h, lub telefoniczną linię pomocy;

- wspaniale byłoby uzyskać od jakiejś osoby korzystającej już z usług danej
      firmy informacje o niezawodności działania(praktycznie każda sieć
      kiedyś "pada", kwestia jak często to się dzieje!);

- jeśli firma będzie dostawcą zarówno internetu jak i telefonu oraz kablówki
      czy oferuje rabat w opłacie instalacyjnej lub abonamentowej za zakupienie tych
      wszystkich mediów razem;

Jestem za zorganizowaniem się w tej kwestii. Zamierzam jutro zadzwonić do
      znanych nam firm i uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania.

Arkadiusz R.
      • agatha2002 Re: szukajmy czegoś lepszego niż Spray 05.02.03, 09:26
        Dzięki Arku za rzeczowe przedstawienie sprawy.
        Możliwości podłączenia Internetu jest dziś sporo, z TV jest tak samo.
        Jeśli uda Ci się coś ciekawego ustalić napisz o tym koniecznie na forum.
        Myślę, że na razie warto się wstrzymać z podłączaniem naszego lokalnego
        monopolisty Spraya bo z pewnością znajdziemy lepsze propozycje.
        Gdzieś tu na forum GW była wzmianka o problemach jakie mieli ludzie ze Sprayem
        na innym osiedlu.
        Jak znajdę ten post to podam link.
        A tak przy okazji przestraszył mnie nieco post Mariusza na temat wizyty
        instalatorów ze Spraya.
        Mariusz ciesz się, że nie przyszli w kominiarkach! :-)

Pozdrowienia dla Wszystkich!
        • Gość: 123 utracony RAJ IP: *.stacje.agora.pl 05.02.03, 16:15
          Kochani,
          a moglo byc tak pieknie!

Wersal oddalby nam mieszkania o czasie!
          W umowie mielibysmy napisane, ze nie mamy zadnego podlaczenia do tv i telefonu.
          Po roku zawiazalaby sie wspolnota, ktora rozpoczelaby prace nad wyborem
          dostawcy sygnalu
          Po pol rok zostalby w koncu wybrany, przy czym zarzad wspolnoty tradycyjnie
          posadzony bylby o wziecie lapowki.
          Zawiazalaby sie od razu grupa, walczaca zajadle z wybranym prywatnym
          monopolista.
          Zal, bardzo zal.
          A co mamy w zamian?
          Telewizor od reki. Telefon lada chwila. Ohyda.

A teraz powaznie.
          JAK organizacyjnie wyobrazacie sobie - i KIEDY - zalatwianie innego operatora,
          majac na uwadze to, ze nieruchomoscia zarzadza WP (mamy to w umowach) do czasu
          zawiazania sie wspolnoty (oj, czasu minie), i co proponujecie DO TEGO czasu?

• Gość: Mariusz Garaze, cd...... IP: 213.31.220.* 04.02.03, 09:53
      Czyzewski: posadzki musza wyschnac. Potem malowanie. Do zrobienia poza tym
      zostaly tylko drobiazgi, ktore mozna zrobic nawet w trakcie uzytkowania
      (np.czujniki). Prawdopodobnie (!) do konca miesiaca powinnismy uruchomic
      przynajmniej jeden poziom.

Gdybym byl dzieckiem, dzwonilbym do Czyzewskiego wieczorem posluchac bajek na
      dobranoc.....
      • Gość: Wacek Re: Garaze, cd...... IP: 195.205.132.* 04.02.03, 10:05
        Taaaaaaak?

A ja się pofatygowałem dzisiaj o godz. 9.00. Ciemno jak nie powiem gdzie. Ani
        jedna żywa duszyczka tam nie pracuje. Nie wiem co przeszkadza w montażu
        oświetlenia, czujników czy wybrukowaniu podjazdów.

Poza tym nic nie dzieje się w piwnicach. Widziałem jak w tamtym tygodniu
        rozładowywano TIRa z drzwiami do piwnic, ale dotychczas nie są zamontowane.
        Liczba pracujących tam robotników - 0.

Pozdrowienia dla wszystkich optymistów i tolerancyjnych.

Wacek
        • nedal Instalacja 05.02.03, 11:14
          Witam,

w sprawie telewizji kablowej, internetu i telefonu: z tego co się dowiedziałem
          to właścicielem instalacji jest firma Spray, a nie przyszła wspólnota
          mieszkaniowa.
          W związku z powyższym nie ma szans na rezygnację z usług firmy Spray (czego ja
          na razie nie proponuję, gdyż nie znamy szczegółów oferty tej firmy dla nszego
          osiedla).
          Druga kwestia to aspekt prawny takiego stanu rzeczy. Jedynym miejscem, w którym
          developer wspomina o tej instalacji jest załącznik do umowy specyfikujący
          standard wykończenia. Mówi on o wykonaniu instalacji umożliwiającej odbiór tv,
          dostęp do internetu i tel. stacjonarnej.
          Powstają pytania:
          1. Czy załącznik mówi tylko o instalacji wewnątrz mieszkania czyli de facto
          kilka metrów kabla i gniazdko czy o całej instalacji rozprowadzonej po osiedlu?
          2. Czy powyższa sytuacja jest zgodna z prawem i naszymi umowami?

Nie chodzi w tym momencie o uczucia lub ich brak w stosunku do firmy Spray,
          lecz o ustalenie czy nie zostaliśmy pozbawieni części naszej wspólnej
          nieruchomości.

Pozdrawiam
          Mieszkaniec
          • Gość: Mirek Re: Instalacja IP: 195.117.240.* 05.02.03, 12:22
            Nie mam przed sobą umowy, ale wydaje mi się, że jest w niej punkt mówiący o
            zgodzie na przekazanie instalacji (podpisując myślałem, że chodzi o rury,
            energetykę węzły co)właściwym dostawcom. I ten punkt może powodować, że
            instalacja TV i telefoniczna jest już własnością Spraya.
            • Gość: przemek Re: Instalacja IP: 212.160.156.* 05.02.03, 15:07
              Wlasnie rozmawialem z pania ze Spraya. Ona generalnie nic nie wie, podobno
              oferta mam nam byc przedstawiona w marcu. Tak twierdzi jej dyrektor. Jedno
              jest pewne, zaden czlowiek ze Spraya nie byl wyslany przez nich do skladania
              ofert na KEN-ie. Dla niecierpliwych pozostaje Cyfra+ w promocji za 279 zl, bez
              Internetu. Z tym, ze do kazdego abonamentu trzeba doliczyc 10 zl kaucji.
              • agatha2002 Re: Instalacja 05.02.03, 15:45
                Wcale mnie nie dziwi, że w Sprayu nic nie wiedzą.
                Natomiast ciekawa jestem w takim razie kto zakładał kablówkę u Pana Mariusza :-)
                Chłopaki z Wołomina?
                • nedal Instalacja SRAY 06.02.03, 16:01
                  Witam,

rozmawiałem ze SPRAY'em pan Galiński, wywieszający ulotki na naszych budynkach
                  i polecany przez kierownictwo budowy nie współpracuje z firmą SPRAY. Gdy
                  rozmawiałem z panem Galińskim powiedział, że współpracuje ze SPRAY'em.

1. Pytanie czy ten człowiek (Galiński) zakłada kablówkę czy anteny satelitarne?
                  2. Jeżeli kablówkę to wygląda na to, że jednak jest miejsce na dwóch operatorów.

Co Wy na to?
                  Pozdrawiam
                  • Gość: przemek Re: Instalacja SRAY IP: 212.160.156.* 06.02.03, 17:06
                    To jesli z nim rozmawiales to czemu nie spytales sie co robi: czy podlacza
                    kablowke, a jesli tak to z jakiej firmy, czy zaklada antety satelitarne? A
                    przez kogo z imienia i nazwiska jest p. Galiński polecany na naszej budowie?
                    Przez Czyzewskiego? Jesli tak to trzeba zadzwonic do Wersalu i spytac sie o co
                    chodzi. Poza tym oferta Spraya, to podobno takze Internet i telefon. Moze po
                    prostu ten Galiński chce wyludzic kase?
                    • nedal Re: Instalacja SPRAY 07.02.03, 09:36
                      Nie pytałem, ponieważ powiedział, że zajmuje się tylko telewizją, a mnie
                      interesuje zintegrowana oferta internet, kablówka i telefon. Ogłoszenia z
                      ulotkami Galińskiego wywieszane są na papierze Wersalu Podlaskiego, ponadto
                      takie ogłoszenie wisi też w pomieszczeniu kierowników w baraku. A kto
                      konkretnie mi go polecił to w takich okolicznościach nie jest ważne. Można
                      przyjąć, że nagabują wszyscy kierownicy.
                      Oferta Spray'a ma być zintegrowana i zostanie nam zaprezentowana w marcu.
                      Jeżeli ktoś z Was jest dociekliwy i ma chęć to niech wybada co to za sprawa z
                      tym Galińskim. Ja niestety nie mam dzisiaj takiej możliwości.

Pozdr.

Gość portalu: przemek napisał(a):

> To jesli z nim rozmawiales to czemu nie spytales sie co robi: czy podlacza
                      > kablowke, a jesli tak to z jakiej firmy, czy zaklada antety satelitarne? A
                      > przez kogo z imienia i nazwiska jest p. Galiński polecany na naszej budowie?
                      > Przez Czyzewskiego? Jesli tak to trzeba zadzwonic do Wersalu i spytac sie o
                      co
                      > chodzi. Poza tym oferta Spraya, to podobno takze Internet i telefon. Moze po
                      > prostu ten Galiński chce wyludzic kase?
                      • Gość: Mariusz Re: Instalacja SPRAY IP: 213.31.220.* 07.02.03, 12:34
                        Sytacja wyglada nastepujaco:
                        Spray sie podzielil na dwie firmy:
                        jedna zajmuje sie telefonami - nadal nazywa sie Spray
                        druga kablowka - inna nazwa (jaka?).
                        Oferta bedzie dla nas wspolna. Ja jednak juz zamontowalem Cyfre+ i korzystam z
                        komorki.
                        • nedal Re: Instalacja SPRAY 07.02.03, 15:24
                          Jak rozmawiałem ze SPRAY'em to poinformowano mnie, że przedstawią nam
                          zintegrowaną ofertę a nie sam telefon jak wynika z Twojego posta.

> Sytacja wyglada nastepujaco:
                          > Spray sie podzielil na dwie firmy:
                          > jedna zajmuje sie telefonami - nadal nazywa sie Spray
                          > druga kablowka - inna nazwa (jaka?).
                          > Oferta bedzie dla nas wspolna. Ja jednak juz zamontowalem Cyfre+ i korzystam
                          z
                          > komorki.
                          • Gość: przemek Re: Instalacja SPRAY IP: 212.160.156.* 13.02.03, 11:10
                            Tak wiec wszystko jasne, Galinski jest z zupelnie innej kablowki niz Spray,
                            ale nie jest to niestety Aster City, tylko jakas dziwna firemka. Generalnie
                            oferuja przylaczenie 34 kanalow, w tym TVN 24, ale juz nie HBO. Ceny takie
                            sobie: 140 za podlaczenie i ok 30 za abonament miesieczny. Ja sie jednak na to
                            nie zdecydowalem, rzeczywiscie ci co przyszli podlaczac wygladali jakos
                            dziwnie, walilo gorzala, spoznili sie 2 godz. a jak przyszli, to bez oferty i
                            umowy. Mieli ja doniesc za 15 min. a doniesli za 1,5 godz.
                            Czekam na oferte Spraya, ale to dziwne, ze podlaczaja kablowke z zupelnie
                            nieznanej firmy (polecanej przez Czyzewskiego) przed oddaniem budynku. Znaczy
                            sie, ze nie tylko jedna instalacja kablowa bedzie dostepna w jajku.
                          • Gość: przemek Re: Instalacja SPRAY IP: 212.160.156.* 13.02.03, 11:11
                            Tak wiec wszystko jasne, Galinski jest z zupelnie innej kablowki niz Spray,
                            ale nie jest to niestety Aster City, tylko jakas dziwna firemka. Generalnie
                            oferuja przylaczenie 34 kanalow, w tym TVN 24, ale juz nie HBO. Ceny takie
                            sobie: 140 za podlaczenie i ok 30 za abonament miesieczny. Ja sie jednak na to
                            nie zdecydowalem, rzeczywiscie ci co przyszli podlaczac wygladali jakos
                            dziwnie, walilo gorzala, spoznili sie 2 godz. a jak przyszli, to bez oferty i
                            umowy. Mieli ja doniesc za 15 min. a doniesli za 1,5 godz.
                            Czekam na oferte Spraya, ale to dziwne, ze podlaczaja kablowke z zupelnie
                            nieznanej firmy (polecanej przez Czyzewskiego) przed oddaniem budynku. Znaczy
                            sie, ze nie tylko jedna instalacja kablowa bedzie dostepna w jajku.
                            • Gość: Anpi Re: Instalacja SPRAY IP: 217.153.108.* 13.02.03, 12:15
                              A czy może ktoś sprawdzał czy "ludek" (bardzo ładne określenie) nie postawił na
                              dachu jakiejś zwykłej anteny i nie robi wszystkich w jajo (?!) sprzedajac im
                              kablówke ???
                              • Gość: przemek Re: Instalacja SPRAY IP: 212.160.156.* 13.02.03, 17:00
                                Nie nie bylem na dachu, po prostu nie wzialem tej kablowki
                                • Gość: Anpi Re: Instalacja SPRAY IP: 217.153.108.* 14.02.03, 09:40
                                  Moje pytanie o antene na dachu wzielo sie stad, ze "ludek" oferuje obecnie 6
                                  kanalow, a tyle to my mamy na antenie pokojowej.
      • Gość: yanek sprzedam kabine prysznicowa (jajo) IP: *.katowice.pik-net.pl 11.02.03, 09:24
        Najpierw kupiłem kabinę, później zmieniła mi się koncepcja łazienki.
        Kabina prysznicowa „JAVA” - 90x90, półokrągła, z hartowanego szkła, obramowanie
        w kolorze matowego chromu + brodzik + syfon i cały osprzęt potrzebny do tego
        żeby kabina zamontowana została. Cały komplet za 2.100.

Tel. 602 509 342
        yanek7@onet.pl

Cena w sklepie 2.300

www.aquaform.com.pl/polska/index_oferta_aquaform_kabiny.htm
        Wygląda tak jak na załączonym linku, tylko ze szkło bez żadnych wzorków –
        czysta szklana tafla.

Do odbioru / pooglądania w jednym z mieszkan jaja;)
        • Gość: Wacek Piwnica i garaż IP: 195.205.132.* 13.02.03, 14:39
          Czy ktoś ma jakieś najnowsze informacje na temat terminu oddania piwnic i
          garażu? Przecież WP robi sobie z nas jaja.

Pogoda chyba nie przeszkadza w oddaniu piwnic, a tam wciąż nikt nic nie robi.
          No może prawie nic. Wczoraj rano, jak wychodziłem do pracy minąłem się w
          drzwiach z panem, który w pocie czoło taszczył ............. jakieś 10 puszek
          piwa.

Wacek
          • Gość: Casper Re: Piwnica i garaż IP: *.spedpol.com.pl 14.02.03, 13:48
            Witam!

Ja wiem tylko tyle, ze drzwi do piwnc sa rozladowane i "w trakcie montazu". W
            przyszlym tygodniu powinny zaczac sie odbiory piwnic - tyle sie dowiedzialem w
            biurze budowy. W sumie nie bylem ostatnio w naszych podziemiach i nie
            sprawdzalem jak wyglada postep prac. Nie wiem wiec czy sie wyrobia do tego
            przyszlego tygodnia.
            Schodziles moze ostatnio na dol?

A co do garazy to pewnie zauwazyles, ze wszytskie wejscia sa pozamykane.
            Wnioskuje stad, ze to co mowia kierownicy (ze podloga jest pomalowana tylko
            przy tej temperaturze nie schnie i dlatego nie moga robic nic dalej) moze byc
            prawda. Choc w sumie nie musi..., ale domniemywam ze jednak jest.

Pozdrawiam
            Casper
            • Gość: Mariusz Re: Piwnica i garaż IP: 213.31.220.* 17.02.03, 09:49
              Z tego co sie orientuje (stan na czwartek wieczorem) to pod jajem drzwi
              zalozone sa w polowie piwnic z jednego pietra. Wszedlem rowniez do garazu na "-
              2". To co schnie to wylewka a nie farba. Dopiero po wyschnieciu betonu mozna
              malowac. Instalacja tez wyglada marnie - wg mnie brakuje duzej czesci
              wentylacji, zero oswietlenia, zero zraszaczy.Hmmmm.... zero robotnikow (ale tu
              moge byc subiektywny)!
              Zatem obiecanki Czyzewskiego i Cwaliny znow sa bez pokrycia, choc podobno
              Prezes naciska. Ja bym mu doradzil zmiane kierownictwa robot!!! Zwlaszcza tej
              osoby, ktora zdecydowala o wykanczaniu budynku wewnatrz przed zima a garazy
              nieogrzewanych w grudniu......
              Na szczescie posuwaja sie roboty w srodku-powoli ale juz bardziej
              systematycznie niz poprzednio (malowana porecz na klatce schodowej, poprawki
              malowania i marmuru).
              • Gość: przemek Re: Piwnica i garaż IP: 212.160.156.* 18.02.03, 09:25
                Dzis rano w jajku strasznie sie lala woda pod windami, normalnie jak wodospad.
                Schodzac na dol spytalem sie jakiegos goscia z Wodociagow Bialystok, czy to
                tak ma byc. On posluchal, chwile sie zastanowil i stwierdzil, ze nie. Tylko,
                ze ta woda sie pewnie lala od pol godziny. Ciekawe jak wygladaja piwnice i
                garaze.
                • Gość: Wacek Re: Piwnica i garaż IP: 195.205.132.* 18.02.03, 10:07
                  Dzisiaj się lała. Za to wczoraj wieczorem zjechałem na -2, żeby zobaczył co tam
                  się dzieje. Jednak nie zobaczyłem, gdyż stała tam woda po kostki.

Poza tym nie zauważyłem jakichkolwiek postępów prac od początków zeszłego
                  tygodnia. Jeśli nie podejmiemy żadnych kroków to nie będziemy mieli garaży i
                  piwnic do grudnia.

Rozumiem, że jest mróz i nie można malować garaży. Ale nie rozumiem co
                  przeszkadza w montażu wentylacji (w tym w mieszkaniach), zraszaczy,
                  oświetlenia, drzwi do piwnic itd.

proponuję zorganizować spotkanie z Prezesem. Czy są chętni?

Wacek
                  • Gość: przemek Re: Piwnica i garaż IP: 212.160.156.* 18.02.03, 12:19
                    Nie jestem przekonany czy inicjatywa "Spolecznych Spotkan z Prezesem Celem
                    Przyspieszenia Budowy" cos da. Co my mu mozemy powiedziec, a co on nam? My
                    powiemy, ze garaze mialy byc w grudniu a on, ze bada za miesiac. no i co mu
                    zrobimy? Pokrzyczymy i nic. Prezes i jego Wersal ma nas w dupie, niezaleznie
                    od pogody i prace beda sie posuwaly tak jak im sie bedzie chcialo. Albo nie
                    bedzie.

O tym, ze Wersal ma nas w dupie przekonalem sie tez w inny sposob: mojego
                    czlowieka, ktory poprosil o przestawienie ciezarowki, bo nie mogl wyjechac,
                    robotnicy Wersalu (albo podwykonawcy) pobili i wgnietli mu drzwi od samochodu.
                    Wszystko mialo miejsce w godzinach pracy. Czyzewski umyl rece, kierownik
                    podwykonawcow i prezes Wersalu tez. Powiedzieli, ze nie w stanie upilnowac
                    swoich ludzi w pracy i zeby moj czlowiek ich scigal z powodztwa cywilnego.
                    Wolne zarty! To tak ku przestrodze tych co juz sie wprowadzili albo maja
                    zamiar.
                    • Gość: Wacek Re: Piwnica i garaż IP: 195.205.132.* 18.02.03, 13:14
                      Uważam jednak, że takie spotkania mają oddziaływanie motywujące, choć na krótki
                      okres. Jeżli nic nie będziemy robić na pewno nic się nie ruszy.

Przy okazji chciałem poinformować, że w ubiegłą sobotę w jednym z mieszkań na X
                      piętrze puściło podłączenie grzejnika. W efekcie zalało całe mieszkanie gorącą
                      wodą. Nie można było od razu odciąć dopływu wody, bo szafki c.o. były
                      zamkniete. Ku przestrodze oraz uwadze przyszłym klientów WP.

Wacek
                      • Gość: Wacek Promocja WP: Lustro gratis!!! IP: 195.205.132.* 19.02.03, 11:59
                        Rozumiem, że wszystkich Szanownych Sąsiadów pochłania poszukiwanie nowych
                        sprzętów do nowiutkiego mieszkanka. Jeśliby czyjść budżet był bardzo
                        ograniczony proponuję zrezygnować z lustra.

Lustro proponuje za darmo WP!!!

Wystarczy wyjść w jasny dzień na klatkę schodową w jaju, wychylić się przez
                        barierkę, spojrzeć w dół i już można jak w lustrze przeglądać się w świetle
                        dziennym odbijającym się od tafli wody stojącej na poziomie - 2.

Już wkrótce ten wynalazek będzie miał dodatkowe zastosowanie: studni. Widocznie
                        WP przygotowuje się na przerwę w dostawie wody.

Pozdrawiam,

Wacek
        • Gość: greg Malarz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.03, 00:09
          czy ktos moze mi podac namiar do dobrego malarza, ktory nie wyczysci zbytnio
          mojego portfela z kasy.

pozdrawiam
    • Gość: Amelia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 10:01
      Zattara, chcę zamieszkać z Tobą w Wersalu
    • Gość: Wersallover Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.77.7.* 19.02.03, 15:03
      Dawno nie czytałem nowych przemyśleń moich szanownych sąsiadów i może dlatego
      znowu jestem pod wrażeniem ludzkiej naiwności (mówiąc bardzo oględnie). Mogę
      wszystkich zapewnić, że Wersal zdąży wcisnąć wszystkim kit taki jaki będzie
      chciał niezależnie od długości tego wątku na forum, ilości spotkań z Prezesem
      oraz wyrazów oburzenia pod adresem kierowników budowy. Chciałbym jeszcze raz
      zaapelować do wszystkich o zdrowy rozsądek. Jedyną metodą, która może przynieść
      rozwiązanie nagromadzonej już góry problemów jest powierzenie prowadzenia spraw
      wspólnoty (niestety jeszcze niedoszłej) profesjonalistom zarówno teraz jak i po
      ukonstytuowaniu się jej. Mówiąc wprost potrzebujemy dobrego prawnika, jeśli nie
      kilku. Bardzo mi przykro, ale nie ma nic darmo. Jeśli będziemy próbować
      oszczędzać, to stracimy dużo więcej, a koszty obsługi prawnej przy większej
      liczbie osób nie powinny być dotkliwe. Kiedy kilka miesięcy temu wyszedłem z
      taką propozycją na forum, pojawiło się jedynie kilka głupich uwag. Mam
      nadzieję, że moi sąsiedzi odrobinę już dojrzali i odzew będzie większy tym
      razem. Dla zainteresowanych jeszcze mała uwaga - zbliża się milowymi krokami
      okres przedawnienia z tytułu umów przedwstępnych - za trzy miesiące Wersal już
      nie będzie musiał niczego wykańczać. Proszę o ewentualny kontakt na
      zawrek@wp.pl. Pozdrawiam. Sąsiad z jajka.
      • Gość: Walker Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 16:55
        Madrze gada, trzy lata temu mialem problemy z deweloperem o nazwie Unikat -
        spotkalismy sie, zrzucilismy na prawnika - wyszlo po 300 pln na lebka - i
        udalo sie sprawe doprowadzic do szczesliwego konca - ale u nas sytucja byla o
        wiele powazniejsza i deweloper nieuczciwy - mowiac prawde oszust - a
        opoznienia jakie sie dzieja na budowie Wersalu - no coz - pradwe mowiac to
        wszyscy moi znajomi ktorzy sie budowali mieli tego typu problemy.
        Nie zebym dzialania Wersalu pochwalal ale wszyscy widzimy jaka jest sytuacja i
        kazda firma robi bokami i nie wiem czy jest o co rwac wlosy z glowy.
        Nie sledze dokladnie watku i nie wiem o co dokladnie sie chcecie klocic z
        Wersalem - o przekazanie mieszkan notarialnie, czy o opoznienia w budowie ale
        jedyna skuteczna metoda jest wynajecie prawnika i powierzenie mu sprawy
        • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 19.02.03, 18:41
          Właściwie chyba nie zostało nam nic jak tylko rozpocząć zdecydowaną akcję
          mającą na celu zmobilizowanie WP do ukończenia budowy.
          Na razie wszystko wskazuje na to, że Wersal całkowicie zignorował klientów I
          etapu.
          Jeżeli w związku z tymi działaniami potrzebna będzie pomoc prawna to jestem za
          nią gotów zapłacić.
          Myślę, że propozycja Wacka co do spotkania z Prezesem jest bardzo dobra.
          Dawno już nie mieliśmy okazji posłuchać kolejnego zestawu niedotrzymywanych
          obietnic.
          Dotychczasowe spotkania jednak były w jakimś stopniu mobilizujące więc warto
          takie spotkanie zorganizować.
          • Gość: gosanna Re: WERSAL PODLASKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 20.02.03, 08:29
            Szanowni Sąsiedzi,

Tez jestem za wynajęciem prawnika, jestem gotowa za to zapłacic, bo doprowadza
            mnie do szalu cała ta budowa.

Jajo jest nieskończone, parking niegotowy, teren niezagospodarowany, brak aktów
            notarialnych.

pozdrawiam
            • Gość: Casper Re: WERSAL PODLASKI IP: *.spedpol.com.pl 20.02.03, 09:35
              Czesc!

Dolaczam chec uczestnictwa w spotkaniu z Prezesem jak i w przedsiewzieciu
              pt. "Wynajem prawnika".
              Uwazam jednak, ze najpierw powinnismy wynajac prawnika, zapoznac go ze
              wszystkimi szczegolami naszej sytuacji i z prawnikiem wybrac sie na spotkanie
              z "Szanownym Panem Prezesem"!!

Pozdrawiam
              Casper
    • Gość: Finansista Re: KOSZT WYKOŃCZENIA - JAKI??? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 20.02.03, 09:57
      Witam Drogich Sąsiadów,
      Przymierzam się właśnie do wykończenia mojego mieszkania.
      Czy możecie mi powiedzieć ile - w przybliżeniu - muszę na ten cel zarezerwować
      PLN-ów?
      Mieszkanko - 3 pokoje / 65 m2.
      w pokojach chciałym położyć podłogi z desek (żadnych paneli i parkietów).
      Kuchnia + łazienka - glazura i terakota. Wszystko / powiedzmy/ w średnich
      cenach.
      Będę wdzięczny za podpowiedź - muszę po prostu wziąść kredyt na ten cel.
      Pozdrawiam

Finansista
      • Gość: Wacek Re: KOSZT WYKOŃCZENIA - JAKI??? IP: 195.205.132.* 20.02.03, 10:03
        Mnie wyszło ok. 750 zł. / m2, w tym ściany, podłogi, łazienka, drzwi wewnętrzne
        (bez mebli kuchennych).

Wacek
        • Gość: Finansista Re: KOSZT WYKOŃCZENIA - JAKI??? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 20.02.03, 12:17
          Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Mnie wyszło ok. 750 zł. / m2, w tym ściany, podłogi, łazienka, drzwi
          wewnętrzne
          >
          > (bez mebli kuchennych).
          >
          > Wacek

750 PLN * 65 m2 = 48 750 PLN
          Wydaje mi sie, że jest to chyba bardzo dużo (kumpel urządzał mieszkanie 2
          poziomowe w zeszłym roku (w tym 2 łazienki) - w sumie ok. 100 m2 i wydał 70
          000 PLN-ów (w tym ok 15000 na schody!)
          Czyżby ceny tak skoczyły??????
          Czy mógłbyś dać krótkie zestawionko (z tego co wiem, to WP wykańcza M za
          (chyba) 300 z 1 m2 (40% tego co ty dałeś!!!).
          Pozdrawiam
          • Gość: Wacek Re: KOSZT WYKOŃCZENIA - JAKI??? IP: 195.205.132.* 20.02.03, 13:25
            Wszystko zależy od standardu wykończenia. Ja uważam, że zmieściłem się w cenie
            średniej. Niektórzy potrafią wydać 2000 PLN / m2, inni wykończą za 300 PLN.
            Kupiłem drogie drzwi wewn. (2000 zł para) oraz parkiet (220 zł / m2 ze
            wszystkim), relatywnie tanią glazurę i terakotę(40 zł. / m2)oraz polską
            ceramikę. Na większość zakupów do łazienki wynegocjowałem rabat do 15%.
            Kupiłem też np. niemieckie baterie Taron Grohe średnio po 600 zł. (cena w
            sklepie ok. 1000 zł.) Ale można też kupić polskie lub włoskie baterie w
            Castoramie za 200 zł. Na ścianach WP będziesz musiał położyć gładź gipsową (ok.
            10 zł za m2 ściany). Przy Twoim metrażu wyjdzie min. 2000 zł. Osobną kwestią
            jest koszt robocizny. Tu dysproporcje ceny i jakości mogą być ogromne. Poza tym
            wydałem ok. 1500 zł. na drobiazgi typu złączki, kolanka, rurki, śrubki, kleje,
            fugi, gipsy. Trudno w to uwierzyć, ale po podliczeniu tyle wyszło.

Co do ceny WP, to podejrzewam, że mieści tam się tania glazura, tanie panele i
            tania ceramika.

W sumie jednak wykańczanie mieszkania i kontakty z "fachowcami" są jak dobry
            film sensacyjny.

Pozdrawiam,

Wacek
    • Gość: Mariusz Prawnik IP: 213.31.220.* 20.02.03, 10:12
      Czesc!
      Rowniez jestem za wynajeciem prawnika. Ze wzgledu na moja prace mam namiary na
      kilku z duzych, miedzynarodowych kancelarii, ktorzy specjalizuja sie w
      budowlance. Trzeba sie tylko zorganizowac, co bedzie najtrudniejsze. Czy ktos
      ma pomysl w tym temacie?
      Aha! Jezeli zorganizujemy spotkanie z Prezesem, to ja zobowiazuje sie do
      przeslania faxem i ustnego zaproszenia przedstawicieli Izby Budowlancow na to
      spotkanie. Nie gwarantuje jednak ich obecnosci! Mogliby miec stymulujacy wplyw
      na Prezesa. Moze rowniez zaprosilibysmy tam naszych prawnikow?
      Czy jest szansa, ze Prezes podpisalby jakies zobowiazanie do zakonczenia robot?
      Mariusz
      PS.Potrzeba mniej wiecej tygodniowego wyprzedzenia. Moze przyszly sroda
      wieczorem? Kto umowi Prezesa?
      • Gość: Wacek SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 195.205.132.* 20.02.03, 10:28
        Umówiłem wstępie spotkanie z Prezesem na przyszłą środę 26/02 na godz 16.30 w
        biurze na Wąwozowej.

Czy możecie potwierdzić ile osób jest zainteresowanych spotkaniem oraz
        zawiadomić sąsiadów.

Pozdrawiam,

Wacek
        • Gość: przemek Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 212.160.156.* 20.02.03, 10:34
          Ja bede.
        • Gość: Sebek Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 212.244.51.* 20.02.03, 11:29
          Ja też będę.
          Proponuję żeby przed spotkaniem zorganizować zebranie mieszkańców np. w
          najbliższą sobotę lub niedzielę.
          Moglibyśmy chwilę porozmawiać na temat spraw, które powinny zostać poruszone na
          spotkaniu z Prezesem.
          Czy ktoś jest za?
          • agatha2002 Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 20.02.03, 12:24
            Na spotkanie z Prezesem może warto zaprosić np:
            1. przedstawicieli Krajowej Izby Budownictwa.
            2. dziennikarkę "Rzeczpospolitej", która opisywała kiedyś historię opóżnień na
            budowie.
            ???????
            Ja mam już dość tej zabawy w kotka i myszkę!
            • Gość: Sasiadka Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 195.94.201.* 20.02.03, 13:00
              agatha2002 napisała:

> Na spotkanie z Prezesem może warto zaprosić np:
              > 1. przedstawicieli Krajowej Izby Budownictwa.
              > 2. dziennikarkę "Rzeczpospolitej", która opisywała kiedyś historię opóżnień
              na
              > budowie.
              > ???????
              > Ja mam już dość tej zabawy w kotka i myszkę!

Agatho2002,

Troszeczke luzu...
              Nie trzeba tak krzyczec...
              Niektorzy moga tez miec juz dosc, ale Twoich postow...
              • Gość: przemek Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 212.160.156.* 20.02.03, 13:13
                Tez proponuje - bez histerii. Prawnika mozemy zaangazowac zawsze, w koncu oni
                z tego zyja. Chyba jednak lepiej to zrobic po spotkaniu z Prezesem i
                powiadomieniu go, ze jesli nie zostana dotrzymane obietnice, co do oddania
                garazy w marcu i aktow notarialnych, wtedy to zrobimy. Tylko nie ustawiajmy
                formy tego spotkania jako zebranie wkur... komitetu blokowego. Takie rzeczy
                nigdy nie skutkuja.

Agatha 2002: jak chcesz kogos zaprosic z osob, ktore wymienilas, to po prostu
                zrob to. Jestem ciekawy czy Ci sie uda ;)
              • Gość: misza1 Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 213.158.197.* 20.02.03, 13:15
                O jakim luzie sąsiadko piszesz ?
                Ja się nie luzuję jak chodzę w błocie przed domem.
                Jak nie mam gdzie postawić samochodu wieczorem
                Jak mam ciągle spadki napięcia ( prąd budowlany ) i wyłączanie prądu
                Kręcących się bez sensu robotników po brudnych zabłoconych klatkach
                Jak nie wiem czy i jak będą wypłacone odsetki kiedy garaże, zdjęte rusztowanie,
                teren ogrodzony etc
                Największy luz mnie ogarnia gdy sobie pomyśle,że to wszystko przecież nie jest
                moje ( brak aktu N) oraz gdy płacę kredyt powiększony o x% dopóty nie będę miał
                aktu w ręku.

Luzik naprawdę, maniana - gratuluję dobrego samopoczucia.
                • Gość: przemek Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: 212.160.156.* 20.02.03, 13:54
                  Wszyscy mamy takie same warunki, chodzimy w blocie, nie mamy gdzie parkowac,
                  zablocone klatki na ktorych mozna sie zabic wnoszac pralke, styropianowe
                  windy, itd. To co? Mamy sie wszyscy znerwicowac i pochlastac? Popelnic
                  zbiorowe samobojstwo? Wszystko wskazuje na to, ze w najblizszym czasie sie
                  niewiele zmieni wiec posluchaj dobrej rady Sasiadki i wyluzuj. Jak sie
                  zapienisz to nic Ci to nie da. Pobijesz Prezesa w swojej zlosci? :)
                  • Gość: Mariusz FAX IP: 213.31.220.* 20.02.03, 14:45
                    Rada zeby nic nie robic nie jest najlepsza...... OK, bez szalenstw ale nie
                    badzmy pasywni. Jak na razie zrobilem to, co obiecalem. Rozmawialem z Kapitula
                    Certyfikatu Dewelopera i poprosilem ich o przyjscie na spotkanie z Prezesem.
                    Wyslalem rowniez fax w tej sprawie (ponizej-mozecie go skopiowac i tez wyslac-w
                    grupie sila). Oni z kolei poprosili nas o PISEMNE skargi na WP. Mozecie
                    wykorzystac formularz tego faxu.
                    Pozdrawiam,
                    M.

Do:Krajowa Iza Budownictwa
                    Kapituła Certyfikatu Dewelopera

Tel: +48 22 62 36 626
                    Fax: +48 22 623 66 28

Szanowni Państwo,

Chciałbym zwrócić się do Państwa z prośbą o interwencję w stosunku do jednej z
                    firm chlubiącej się Certyfikatem Dewelopera. Ta firma to Wersal Podlaski.

Jestem klientem pierwszego etapu budowy przy Al.KEN w Warszawie (róg
                    ul.Płaskowickiej). Firma ma duże opóźnienie prac – budynek miał być oddany w
                    zeszłym roku. Wysłuchaliśmy już wiele obietnic Prezesa firmy co do zakończenia
                    prac jednak terminy przez niego podane nigdy nie są dotrzymywane. Obecnie na
                    przykład czekamy już trzeci miesiąc na oddanie garaży.

26 lutego o 16.30 w biurze Wersalu Podlaskiego na ul.Wawozowej 32 w Warszawie
                    odbedzie się spotkanie nas, czyli klientów WP oraz Prezesa Rogowskiego. Bardzo
                    prosimy o obecność reprezentantów Kapituły Certyfikatu Dewelopera na tym
                    spotkaniu. Inaczej znow usłyszymy wiele obietnic bez pokrycia. Może dzięki
                    Państwa obecności Prezes zgodzi się podpisać pisemne zobowiązanie do
                    dotrzymania własnego słowa!

Z poważaniem,

• agatha2002 Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 20.02.03, 18:09
                Oj ja dobrze wiem, kto może mieć dosyć moich postów.
                To zawsze te same osoby piszące z tego samego IP, a zmieniające jedynie nicki.
                Są niestety w naszym budynki "wichrzyciele" którzy mają jakieś powiązania z WP.
                Przypominam sobie takiego jednego co przychodził na spotkania z prezesem i
                zawsze brał stronę Wersalu, a innych strofował jak dzieci.
                Jemu podobni cały czas nawołują tu na forum do tego, żeby zachować spokój.
                Tylko czy wtedy ktokolwiek się zainteresuje tym całym bałaganem???
                Nie zamierzam siedzieć cicho bo sytuacja wymaga solidarnych i zdecydowanych
                działań.
                Cierpliwym przypominam, że już wkrótce będziemy obchodzic rocznicę planowanego
                oddania budynku.
                • Gość: Walker Re: SPOTKANIE Z PREZESEM ŚRODA 26/02 G. 16.30 IP: *.acn.waw.pl 23.02.03, 11:24
                  Ja tez juz mam dosyc twoich postow i atakowania wszystkich i o wszystko.
                  Troche mniej agresji.
    • Gość: aga Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.94.206.* 20.02.03, 16:11
      Czy ktos podlacza sobie moze kablowke na KEN 54?
      Czy mozecie polecic jakas firme? ew. jakiej unikac?
      • Gość: przemek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.160.156.* 20.02.03, 17:22
        Dobre pytanie. Podobno kablowke na KEN-ie mial zakladac Spray
        (www.spray.net.pl), ale dzis do nich dzwonilem i maja to w planach
        najwczesniej za dwa miesiace (!). Po mieszkaniach chodzi jeszcze jakis "ludek"
        z innej, malej kablowki i podobno podlacza. Po info o nim odsylam do
        wczesniejszych postow z poprzedniej strony. Dodatkowo chodzi jeszcze inny
        ludek i zaklada Cyfre za 279 PLN za wszystko. W sumie trodno powiedziec co
        wybrac, ale taka olewka ze strony Spray'a mnie osobiscie wkurza i chyba zaloze
        sobie Cyfre.
        • Gość: polnow SPOTKANI I KABLOWKA IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 18:49
          Witam wszystkich sasiadow !!!

W spr. KABLOWKI !!!

Dzis dzownile do tego ludka ktory chodzi po budowie i podrzuca ulotki /wykaz
          programow pelnego pakietu/. Jest ona predstawicielm firmy MARGO-SAT ktora jest
          podwykonawca WP i robi infrastrukture pod TV I INTERNRT (narazie) w planach
          TEL, oni wspolpracuja z SPRAY, UPC, ASTER CIYT, narazie oni dostarczaja
          kablowke a nie SPRAY, w palnach ponoc jest oddanie tej dzialki albo SPREjowi
          albo ASTER CITY ale aster ma klopoty finansowe i nieche tego. Odanie ma
          nastapic za 2 -4 miesiace. Podlaczeni unich kosztuje 40 zl a abonament za
          kablowke 36 zl. Dzwonilem do ASTER CITY i pani z dzialu planowania rozwoju
          powiedzial ze w planch na najbliszy rok maja chec podlaczenia budynkow naszych.

W spr SPOTKANIA !!!

Ja na nim bede.
          Mysle tez ze wczesniej powinnismy sie wszyscy spotkac i omowic prebieg
          spotkaniz prezessem
          Mam pomysl wydrukowani i powieszenia na klatkach informacji o spotkani i naszym
          formu poniewaz duzo ludzi o tym nie wie. Moge to wykonac.

Pozdrawiam wszystkich sasiadow.
          • Gość: Wacek Re: SPOTKANI I KABLOWKA IP: 195.205.132.* 21.02.03, 10:12

> Mam pomysl wydrukowani i powieszenia na klatkach informacji o spotkani i
            naszym
            >
            > formu poniewaz duzo ludzi o tym nie wie. Moge to wykonac.

Dzięki. W jaju ogłoszenia już wiszą. Pojawią się też dzisiaj w KN54

Wacek
      • Gość: Sebek Re:o TV kablowej raz jeszcze IP: 212.244.51.* 20.02.03, 18:48
        Droga Ago,

Wersal podobno wszedł w jakiś dziwny układ z firmą Spray i zapewnił tej firmie
        monopol na naszym osiedlu.
        Spray to niewielka firma, która ma już jakieś instalacje w Warszawie, ale moim
        zdaniem jest to firma bałaganiarska, nieprofesjonalna i z ubogą ofertą
        programową.
        Ja osobiście Ci odradzam podejmowanie decyzji w tym momencie.
        Być może uda się wspólnymi siłami doproawdzić do przyłączenia do naszego
        osiedla innej, konkurencyjnej dla Spraya TV kablowej.
        Jeśli nie jesteś TV maniakiem to proponuję Ci na razie antenę pokojową.
        Dzięki niej możesz odbierać takie programy jak TVP1, TVP2, TV Regionalny,
        Polsat, TV4, TVN.
        Jest możliwość podłączenia jakiejś dziwnej TV kablowej zwanej TV kablową
        tajemniczego "ludka".
        Osoby które miały okazję "poznać" bliżej monterów tej TV kablowej szybko
        zwątpiły w sens jej zakładania i pobiegły do agenta ubezpieczać mieszkanie :-)
        Panowie o ktorych mowa przypominają bowiem członków jakiegoś gangu, a nie
        profesjonalną ekipę.
        Możesz również skorzystać z oferty TV cyfrowej zwanej Cyfrą +. Wtedy będziesz
        miała chyba ponad 200 kanałów no i antenę satelitarną na balkonie.
        Jej jednak minusem jest stosunkowo wysoka cena.
        Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam
        • Gość: Anpi Pytania IP: 217.153.108.* 21.02.03, 09:49
          Na wstepie zgłaszam chęć uczestniczenia w spotkaniu z Prezesem.
          Mimo wielkiej cierpliwosci, zaczyna mnie nerw szarpac na to co sie dzieje na
          naszym osiedlu. Pomijam "drobiazgi" z gatunku - miesiac czekamy na
          zainstalowanie sprawnej klamki w drzwiach wejściowych - podobno nie ma kontaktu
          z firmą, która klamki montuje (!!!).
          Cały czas mój niepokój wzbudzają rusztowania przy moim balkonie. Kto
          ewentualnie poniesie odpowiedzialność za "niekontrolowane" wjście do naszych
          mieszkań ??? Nie znam sie na rozwiązaniach prawnych ale czy jako niewłaściciele
          możmy mieszkanie ubezpieczyć ?

I jeszcze pytanko o godzinę ewentualnego spotkania mieszkańców w sobota lub
          niedzielę ?

Pozdrawiam
          Anpi
          • Gość: Sebek Spotkanie mieszkańców IP: 212.244.51.* 21.02.03, 11:04
            Szanowni Sąsiedzi,

Może spotkamy się w hallu na parterze "jajka" w niedzielę o 12-ej?
            Myślę, że warto choć chwilę porozmawiać o naszych wspólnych sprawach zanim
            udamy się do Prezesa Rogowskiego.
            Jeśli nie będziemy się dobrze znali i nie będziemy działać wspólnie to moim
            zdaniem nie mamy co liczyć na prędkie zakończenie budowy.
            Uważam, że nadszedł też czas na to, aby bardzo poważnie rozważyć możliwość
            zaangażowania prawnika, który by nas reprezentował.

• Gość: Wacek Re: Spotkanie mieszkańców IP: 195.205.132.* 21.02.03, 11:47
              Pomysł spotkania samych mieszkańców jest bardzo dobry. Ja akurat nie mogę w
              niedzielę. W moim przypadku wchodzi w grę sobota do 12 lub poniedziełek, wtorek
              po 20. Ale jeśli większość woli niedzielę to akcpetuję podjęte uchwały.

Wacek
              • Gość: Eliza Re: Spotkanie mieszkańców IP: *.tele2.pl 21.02.03, 12:14
                Również uważam, że spotkanie mieszkańców przed spotkaniem z prezesem jest
                konieczne. Odpowiada mi termin: niedziela o godz. 12.
                Pozdrawiam
                P.S. Wchodzą też w grę godziny wieczorne w tygodniu.
                • Gość: Casper Re: Spotkanie mieszkańców IP: *.spedpol.com.pl 21.02.03, 13:23
                  Witam!

Szczerze powiem, ze dla mnie lepszym terminem bylyby godziny 19-21 w
                  Poniedzialek lub Wtorek. W Niedziele mnie po prostu nie bedzie a nie chcialbym
                  przegapic spotkania.

Pozdrawiam
                  Casper
                  • Gość: Sebek Re: Spotkanie mieszkańców - Pon. 24/02 godz. 20 ? IP: 212.244.51.* 21.02.03, 13:50
                    Więc może spotkajmy się w "jajku" w poniedziałek o 20-ej?
                    Najważniejsze żeby nasze spotkanie zgromadziło jak najwięcej osób.
                    Mnie poniedziałek też odpowiada, a będzie więcej czasu na to żeby zawiadomić
                    wszystkich sąsiadów.
                    • Gość: Wacek Re: Spotkanie mieszkańców - Pon. 24/02 godz. 20 ? IP: 195.205.132.* 21.02.03, 15:08
                      Dla mnie OK.
                      • Gość: Casper Re: Spotkanie mieszkańców - Pon. 24/02 godz. 20 ? IP: *.spedpol.com.pl 21.02.03, 16:07
                        Dla mnie tez - jak najbardziej!

pzdr
                        Casper
                        • Gość: przemek Re: Spotkanie mieszkańców - Pon. 24/02 godz. 20 ? IP: 212.160.156.* 21.02.03, 17:24
                          dobra ja tez bede
          • Gość: niemen Re: Pytania IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.02.03, 11:34
            Odpowiadajac na twoje pytanie odnośnie ubezpieczenie mieszkania to jest taka
            możliwość. Ja widząc co się dzieje na budowie i jak dlugo stoją rusztowania za
            moim balkonem ubezpieczyłem swoje mieszkanie od wypadków (zalanie itp) oraz
            ubezpieczyłem od kradzieży i zniszczeń. Musisz podać firmie kwotę (orientacyjną
            wykończenia mieszkania (plytki, parkiet, ściany, itp) oraz oddzielnie jeśli
            chodzi o kradzież wartość sprzętów które posiadasz w mieszkaniu. Jesli moge Ci
            podpowiedzieć to ubezpieczyłem mieszkanie w firmie Allianz która ubezpieczyła
            mi je bez dokumentów wlasności, na podsatawie umowy przedwstepnej zakupu.
            To tyle w tej kwesti.
            Pozdrawiam
            Niemen
            • Gość: Anpi Re: Pytania IP: 217.153.108.* 21.02.03, 12:55
              Dziekuje za informacje.

Pozdrawiam
              Anpi
              z budynku II
              • Gość: jagoda Re: Pytania IP: 126.17.38.* 24.02.03, 14:34
                ............ przepraszam o co chodzi z tym ogłoszeniem ??? co mnie ominie ,
                niestety :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka