Gość: ania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 17:01 Czy slyszalm ktos o Spoldzielni Mieszkaniowej Pasteura a w szczegolnosci o ich inwestycji na ulicy Bema w Warszawie? Prosze o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tk Re: pasteura - ul. bema IP: *.crt.tpsa.pl 07.02.03, 09:19 Ja słyszałem, mieszkam tam. Ale z tego co wiem to chyba zostało zaledwie kilka wolnych mieszkań i to raczej o dużym metrażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasteura - ul. bema IP: 217.8.186.* 07.02.03, 16:16 Czy nie martwi Cię, że mają obciążoną hipotekę i czy przejeżdżające niopodal pociągi są do wytrzymania. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: pasteura - ul. bema IP: 195.94.201.* 07.02.03, 16:28 Przyglądałem się kiedyś tej lokalizacji: 1) Są tam nie tylko pociągi (<> co 0,5 godziny, wolne ale hamujące z piskiem osi), ale też dość głośna i śmierdząca trasa toruńska (dużo tirów ze wschodu); 2) Okoliczne bloki są znane z menelstwa. Co do hipoteki, to trudno coś wybudować z własnych środków, a banki zwykle żądają zabezpieczeń. Pytanie raczej brzmi: czy umowa jest tak skontruowana, że bank zechce "zejść" z zabezpieczenia na wydzielonym lokalu (prawie do lokalu mieszkalnego) ? Plus to cena w porównaniu do odległości do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasteura - ul. bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 08:27 Dzieki za odpowiedz! Kwestia Trasy Torunskiej i pociagow zalezy wedlug mnie od lokalizacji mieszkania w samym bloku. Mieszkania od strony ul. Bema na wysokich pietrach powinny byc ok. Okolica typowo 'wolska' jednak ratuje bliska odleglosc ulicy Kasprzaka (i przystanku autobusowego). Z tego co wiem to faktycznie zostalo malutko mieszkan. Spoldzielnia wydaje sie byc uczciwa ale nigdy nic nie wiadomo. Hipoteka nie jest na korzysc bankow (nie brali kredytu na inwestycje) tylko sprawa jest bardziej zagmatwana. Zastanawia mnie czy Spoldzielnia powaznie planuje szybkie jej rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: pasteura - ul. bema IP: *.crt.tpsa.pl 10.02.03, 09:24 Z tego co wiem hipoteka była (nie wiem czy nadal jest) obciążona na rzecz spółdzielni Pasteura w ramach jakichs obustronnych umów z właścicielem gruntów Wydawnictwem Bellona. W zamian za przekazanie działki do użytkowania przez wydawnictwo spółdzielni zobowiązała się ona do przekazania wydawnictwu jakichś lokali. Zresztą dostałem pismo że spółdzielnia wystąpiła do sądu o ustanowienie hipoteki (na razie wspólnej potem będą wydzielać na poszczególnych właścicieli) więć, chyba że się nie znam ale wydaje mi się że jakby była obciążona hipoteka na rzecz jakiegoś banku to nie można by było ustanowić jej na rzecz wspólnoty mieszkańców. Zresztą przed podpisaniem umowy dałem do przeczytania ją prawnikowi i sprawdzał też hipotekę i powiedział że jest OK. A mieszkam od Bema i jest cisza jak makiem zasiał, nie wiem jak z drugiej strony, a bliskość centrum rzeczywiście duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasteura - ul. bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 15:05 Tak, ta bliskosc centrum, cena oraz fakt, ze mieszkanie jest wybudowane jest bardzo kuszacym argumentem. Dla mnie tez umowa wydaje sie 'czysta' niemniej jednak negatywne niespodzianki tez sie zdarzaja wiec staram sie byc bardzo ostrozna. Niestety zostaly same lokale od strony torow bo te 'lepsze' od Bema juz zeszly. Pietra sa dosc wysokie (8-10) wiec powinno byc cicho ale nie dane mi bylo samemu sie przekonac jaki tam jest halas jak podjezdza pociag, dlatego wiec pytam..;-)) Z tego co rozmawialam z paroma osobami, ktore tam mieszkaja to opinie sa dosc pozytywne. Podejrzewam wiec, ze wkrotce staniemy sie sasiadami!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrOzda Re: pasteura - ul. bema IP: *.siemens.pl 10.02.03, 16:14 > Z tego co rozmawialam z paroma osobami, ktore tam mieszkaja to opinie sa dosc > pozytywne. Podejrzewam wiec, ze wkrotce staniemy sie sasiadami!;-) No cóż jeśli lubisz Wolę ( ja tak :) ) a nie wyjdzie Ci z Pasteura to może zainteresujesz się Osiedlem Zawiszy jakieś 1,5 kilometra na północ wzdłuż torów :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasteura - ul. bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 16:26 Myslalam tez o lokalzacji na ul. Zawiszy. Bardzo kuszaca perspektywa ale z reguly staram sie placic za cos 'namacalnego' - do mieszkania na Bema mozna sie juz wprowadzic. Nie chce przez to powiedziec, ze Budimex to zla firma i cos pojdzie nie tak ale zwykle minimalizuje ryzyko niepowodzenia i dlatego odrzucilam ta oferte (chociaz cena bardzo ladna...) Ta Wola do Prymasa Tysiaclecia jest do zaakceptowania - przez pewien czas mieszkalam na Zytniej i zle nie bylo... poza tym dojazd dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrOzda Re: pasteura - ul. bema IP: *.siemens.pl 10.02.03, 17:04 > > juz wprowadzic. Nie chce przez to powiedziec, ze Budimex to zla firma i cos > pojdzie nie tak ale zwykle minimalizuje ryzyko niepowodzenia i dlatego > odrzucilam ta oferte (chociaz cena bardzo ladna...) No cóż faktycznie lepiej jest kupować gotowe.Jednak w tym przypadku ryzykujesz tylko i aż 10% wartości mieszkania.Pozostałe 90% dopłacasz w momencie otrzymania kluczy. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: pasteura - ul. bema IP: *.crt.tpsa.pl 11.02.03, 08:30 Życzę więc powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: pasteura - ul. bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 10:12 dzieki! pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś