Dodaj do ulubionych

SAM 81 - bud. 5

• Gość: Marecki parapety w S-2 IP: 212.160.138.* 08.02.05, 09:57
      Mam pytanie, po ekipie od parkietu i ich kleju została mi plama na parapecie,
      czy ktoś wie z czego są parapety w S-2 i ewentualnie czy można taką plamę
      zlikwidować?
      Pozdrawiam
      Marek
      • mayi Re: parapety w S-2 08.02.05, 11:41
        W umowie piszą "Parapety - konglomerat". Czy to coś pomoże - nie wiem, ale jak
        ktoś pytał z czego są parapety i mówiłem, że z konglomeratu to wszyscy kiwali
        głowami ze zrozumieniem ;).

Przy okazji: w spółdzielni przewidują, że zezwolenie na użytkowanie będzie w
        dniach 16-28 lutego, a akty notarialne chcą zacząć podpisywać od 1 czerwca (ale
        nie wiedzą czy się uda w tym terminie).
        pzdr
        Adrian
        • Gość: Marecki dzieki IP: 212.160.138.* 08.02.05, 13:17
          Dzieki za info.
          co do odbioru tzn. ze najpózniej od 1 marca powinny ruszyc windy, powinni dac
          piloty do garaży itp... i naliczać czynsz????
          Ciekawy jestem jak rozliczą ciepłą wodę którą do tej pory się zużyło (na
          liczniku) a której do tej pory nie było.
          • mayi Re: dzieki 08.02.05, 14:19
            Heh, mam fajne niusy :)
            No więc, ciepła woda jest od dzisiaj od jedenastej a windy mają ruszyć jutro.
            pzdr
            A.
            • mayi Re: dzieki 09.02.05, 09:55
              Hmmm...
              Godzinę temu obijano płytami windę w naszej klatce, więc chyba naprawdę będzie
              włączona. Normalnie nie wierzę :).
              pzdr
              A.
              • jaci Re: dzieki 09.02.05, 14:08

To by była na prawdę miła niespodzianka biorąc pod uwagę planowaną na
                dzisiejszy wieczor dostawe parkietu :-) Znow upiecze mi sie noszenie po
                schodach na 6 pietro i bol plecow przez nastepny tydzień :-)

PZDR!
                JC
                • jaci Re: dzieki 09.02.05, 22:44

Niestety prezes mnie nie zaskoczyl i nie zrobil mi niespodzianki. Winda nie
                  zostala uruchomiona i 50m2 parkietu wnoszone bylo po schodach na 6 pietro.
                  Zakwasy murowane, ale dzieki przyjaciolom ktorzy pomogli mi to wszyskto wtargac
                  na gore, może nie będą trwały tydzien - za co im w tym miejscu dziekuje.

PZDR!
                  JC.
                  • szuflandia.wpi 2 tony 10.02.05, 10:26
                    Ja policzyłem z grubsza wagę wniesionych materiałów, etc. na moich i brata
                    plecach - 2 tony! Zakwasów nie było, ale koszmarny bół w plecach mam do tej
                    pory.

Winda wciąż nie działa. Woda ciepła jest teoretycznie od 8.02. Wczoraj 10 minut
                    spuszczaliśmy i zrezygnowaliśmy - cały czas mętna, brązowa letniawa breja.
                    Dopóki nie będzie większego poboru dopóki nici z kąpieli w ciepłej wodzie...

Co do stawek - dlaczego śmieci mają być liczone z metra. Ja mam spore
                    mieszkanko i mieszają w nim 2 dorosłe osoby. Obok mnie jest 2 razy mniejsze
                    mieszkanko z 2 dzieci. Tu zagadka - kto będzie produkował więcej śmieci?

Nie rozumiem dlaczego mamy płacić czynsz od 1 lutego? Decyzja zapadła 8 lutego.
                    Nawet nie jestem pewien czy jest już decyzja o pozwoleniu na użytkowanie
                    budynku (a już na pewno nie jest to 1 luty). Poza tym winda nie działa, garaże
                    i piwnice nie oddane. Cieć ma mieć umowę od 1 marca (wtedy też budynek
                    przejmuje "administracja"). Jak miałem awarię i zwróciłem się do administracji,
                    to mnie odesłali na budowę, bo "nie przejęli budynku".
                    Proponuję obywatelskie nieposłuszeństwo i niepłacenie czynszu za luty
                    (właściwie to do momentu podłączenia wszystkiego co jest niezbędne do życia)!

Czy ktoś się dowiadywał a propos oferty internetu, telefonu i TV, która wisi na
                    drzwiach?
                    • Gość: Marecki Re: 2 tony IP: 212.160.138.* 10.02.05, 10:57
                      Faktycznie nie powinni czynszu naliczac od 1 lutego jak decyzja o której
                      jeszcze nie zostalismy poiunformowani oficjalnie zapadła póżniej... a jak
                      jeszcze policzą za cały luty windy i garaz to juz q..a bedzie kolosalne
                      przegięcie.
                      • szuflandia.wpi Re: 2 tony 10.02.05, 13:42
                        Kolosalnych przegięć to u nas dostatek.

Pomijając fakt, że w pierwszej umowie jako termin oddanie miałem marzec 2003r.,
                        to w umowie "docelowej" bylo napisane, że blok zostanie oddany do końca
                        października (prezes się zaklinał, że na pewno będzie co najmniej ze 3 miesiące
                        wyprzedzenia). Nawet napisali co to znaczy oddanie (gotowość budynku do odbioru
                        przez gminę). No cóż budynek zgłosili dopiero w styczniu... Czyli co najmniej 3
                        miesiące opóźnienia od opóźniania.

Z dobrych źródeł wiem, że nasze bloki byłyby gotowe grubo przed wakacjami, ale
                        z powodu rozpoczęcia kolejnych budynków (z których jeden zasłonił mi widok,
                        choć miało być tak pięknie... zgodnie z zapewnieniami spółdzielni) specjalnie
                        opóźniali nasze bloki (odsetek i tak nie muszą płacić, to co komu zależy...)
                    • mayi Re: 2 tony 10.02.05, 17:53
                      Winda działa. Od dzisiaj jednak. U mnie ciepła woda jest ok. Przezroczysta i
                      ciepła ;).
                      Śmieci - faktycznie - przekonujące to co pisze szuflandia. Tylko co można by z
                      tym zrobić? Na razie czekać na oficjalną informację? Pisać wnioski?

Skąd info o tym, że ma być czynsz od 1 lutego? Nawet jeśliby się spółdzielnia
                      uparła na pobranie "opłaty eksploatacyjnej" itp. to nie sądzę, żeby próbowali
                      liczyć po całości wszystko razem z opłatą za garaż, itp. Przecież nikt nie
                      pójdzie na to, żeby płacić za użytkowanie garażu, którego nie może użytkować. W
                      każdym razie tutaj obywatelskie nieposłuszeństwo na pewno poprzemy. Także opłata
                      eksploatacyjna przed "przejęciem budynku" jest mocno podejrzana. Nie będzie
                      natomiast podejrzane 19/28 opłaty za windę. Ech... wolę się nie stresować i
                      poczekam na oficjalne info ;).

Decyzji o pozwoleniu na użytkowanie na 99,99% nie ma. Siódmego odebrałem pismo
                      (z datą z czwartego) ze spółdzielni, że prawdopodobnie w dniach 16-28 lutego
                      będzie. To by się mniej więcej zgadzało z terminem przejęcia budynku przez
                      administrację...

pzdr
                      A.
                      • szuflandia.wpi Re: 2 tony 14.02.05, 09:15
                        Opłaty Spółdzielnia chce od 1 lutego i to w pełnej wysokości za wszystko
                        (garaż, winda, admin etc.). Dostaliśmy "rachunek" z kluczami i pilotami 10.02.
                        Taki prezent na Walentynki żebyśmy Prezesa bardziej pokochali ;o)

Trzeba by też wymóc poprawę niedoróbek - u nas jest parę rzeczy w "części
                        wspólnej" klatki, które zagrażają bezpiecznemu użytkowaniu, a nawet zdrowiu czy
                        życiu (mówię całkiem serio - niestety)!

P.S. Taka mała niedogodność - wszystkie domofony podłączyli pod mój numer - mam
                        pełną kontrolę ruchu w klatce, tylko częste dzwonki troszkę
                        przeszkadzają!!!!!!!!!!
                        • Gość: Marecki tak nie może być!!!!! IP: 212.160.138.* 14.02.05, 09:46
                          to nie mozemy płacic wstecz. Kurka za winde mozemy zapłacic 2/3 kwoty bo działa
                          dopiero od 9-ego lub 10-ego. Za garaz tez zapłacic trzeba proporcjonalnie,
                          czyli za okres faktycznego uzytkowania. Czynsz tez.. ktos wie kiedy dokłądnie
                          nastpił odbiór budynku?
                          • szuflandia.wpi Re: tak nie może być!!!!! 14.02.05, 13:02
                            A nastąpił????
                            ;o)
                            • szuflandia.wpi Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 09:35
                              Dzisiaj montują kable do monitoringu, który zacznie działać jak ... kupią
                              kamery (sic!) Nie przeszkadza to jednak Spółdzielni już pobierać w czynszu
                              (przypomnę od 1 lutego) opłaty za monitoring i ... konserwację kamer...

No comments
                              • jaci Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 12:28

Ja zamierzam płacić:
                                - za windę - od momentu jej urochomienia,
                                - za garaż, czynsz, remontowy, śmieci, etc. - od momentu przyjęcia budynku
                                przez gminę (wczesniej nie mogę tam mieszkać to z jakiej paki mam płacić,
                                - za monitoring i konserwację kamer - od momentu ich uruchomienia.
                                Reszta to opłaty licznikowe wiec to zupełnie odrębna kwestia.
                                To chyba rozsądne i uzasadnione podejście.

Szuflandia, co miałeś na myśli pisząc o "niedoróbkach w części wspólnej klatki,
                                które zagrażają bezpiecznemu użytkowaniu, a nawet zdrowiu czy
                                życiu" i której klatki to dotyczy. Ja niczego nie zauważyłem ale nie chciałbym
                                sie oprzeć o przypadkiem nieprzykręconą poręcz na 6 piętrze.

PZDR
                                JC
                                • mayi Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 14:50
                                  jaci: rozsądne, uzasadnione, popieram.

Hmmm... skoro dostępne są garaże to może piątka już zezwolona? (Szuflandia, z
                                  piątki jesteś, prawda? ;)) Bo pismo o zezwalaniu było tylko na temat S-2.

pzdr
                                  A.
                                  • szuflandia.wpi Re: tak nie może być!!!!! 16.02.05, 08:59
                                    Będę przewrotny - z czwórki jestem... ;o)
                                    Dzisiaj na korytarzu na podłodze stały skrzynki na listy (potocznie
                                    zwane "unijnymi", tzn. takimi do których każdy może śmieci wrzucić i z nich
                                    listy wyjąć...)

Jeżeli chodzi o "nowatorskie rozwiązania" architekta, które mogą zakończyć się
                                    tragicznie - to najgorsze jest to, że są to "pułapki" - zazwyczaj dowiesz się o
                                    nich jak Ci coś na główę spadnie, albo jak spadniesz ze schodów....

U nas w windzie jakiś palant już połamał/wyrwał płytę zabezpieczjącą...
                                    Wracałem wczoraj późną nocą i jeszcze wszystko było OK. Fajnych mam sąsiadów...
    • Gość: Marecki Kabacki Dukt 3 - opłaty IP: 212.160.138.* 08.02.05, 14:59
      Dowiedziałem sie o propozycji opłat dla budynku Kabacki Dukt 3. Powinny lada
      dzień zostac zatwierdzone.
      Proponowane wielkosci to mniej wiecej:
      - opłata eksploatacyjna - 2,14 zł/metr
      - fundusz remontowy - 0,40 zł/metr
      - opłata ze śmieci - 0,20 zł/ metr
      - dźwig - 19,54 zł za lokal
      - parking 21 zł z groszami za lokal
      - kamery chyba 2 zł za lokal.
      Niestety nie zapytałem co dokładnie wchodzi w tą opłatę eksploatacyjną, czy
      jakis ryczałt za wodę ??? Aha poodbno komputer wyzerował liczniki za ciepłą
      wodę w momencie jej załączenia.

• Gość: Marecki Internet i kablówka? IP: 212.160.138.* 01.03.05, 10:24
      Witam,
      Już częśc osób mieszka, cześć zaraz się wprowadza, może czas pomyśleć o
      kablówce i internecie? Kiedyś był jakiś pomysł osiedlowego internetu, czy jest
      to realne czy jesteśmy skazani na AsterCity?
      • szuflandia.wpi Re: Internet i kablówka? 03.03.05, 09:12
        U nas wisi ogłoszenie "telnapu" (www.telnap.pl) - oferte maja (jezeli chodzi o
        zwłaszcza o telefon) niezbyt atrakcyjną i zdaje się jako że położyli kable w
        budynku mają "monopol". Poza tym ciężko się dodzwonić, a jak się uda to odzywa
        się jakaś znużona panienka i trudno cos od niej więcej się dowiedziec. Inni
        providerzy (aster, netia, etc.) są obecnie "niezainteresowani" naszym rejonem -
        obsługa panienek z ich infolinii jest beznadziejna - są bardzo niekompetentne i
        generalnie mają jedną odpowiedź na pytania - "nie umiem panu powiedzieć"
        • Gość: Marecki Re: Internet i kablówka? IP: 212.160.138.* 03.03.05, 10:26
          Ciekawe jakie firmy są w innych blokach na Kabackim Dukcie...
          Teoretycznie powinniśmy miec możliwość wyboru.
    • Gość: Marecki telefon, kablówka c.d. IP: 212.160.138.* 09.03.05, 15:28
      Czy ktoś już sobie założył - zakłada telefon lub kablówkę lub internet albo
      wszystko naraz w S-2?
      To nic nie kombinujemy z osiedlowym łączem internetowym - kiedyś był ponoć taki
      pomysł.
      • mayi Re: telefon, kablówka c.d. 09.03.05, 17:27
        Hej!
        Ponieważ nie wiem co mógłbym innego zrobić w sprawie osiedlowego łącza, zostaje
        mi tylko wyrazić nim zainteresowanie i liczyć na to, że ktoś się zainteresuje
        naszym zainteresowaniem ;). Na razie net mamy poprzez Sferię (jak i telefon).
        Niby działa, ale ile się naklnę przy okazji... A kablówkę pewno za nie bardzo
        długo będziemy kombinować, i tu chyba się nic na razie nie da wymyślić tylko
        tego telnapa brać...
        pzdr
        A.
        • Gość: meganka Poszukuje mieszkania na Kabackim Dukcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 11:15
          A ja sobie to czytam, troche sie przerazam, ale i tak szukam mieszkania w tej
          inwestycji. Moze ktos z Was wie o kims kto sprezdaje??
          pozdrawiam wszystkich sasiadow z Kabat
          • mayi Re: Poszukuje mieszkania na Kabackim Dukcie 17.03.05, 14:06
            Czasem w spółdzielni (Orla 6b) na tablicy ogłoszeń się pojawiają jakieś oferty
            sprzedaży, oferty kupna też są i wyglądają na sfatygowane zainteresowaniem
            (porozdzierane) więc jakiś tam ruch chyba jest. Bezpośrednio o nikim nie wiem...
            pzdr
            A.
      • mayi Re: telefon, kablówka c.d. 17.03.05, 14:09
        Zamówiłem tv+internet w telnapie. W poniedziałek mają odpalić. Tym samym chyba
        zostanę królikiem doświadczalnym ;).
        pzdr
        A.
        • mayi Re: telefon, kablówka c.d. 22.03.05, 14:16
          Albo i nie, monterzy stwierdzili, że w tej klatce już cztery montaże zrobili,
          hiehie.
          • Gość: Marecki Re: telefon, kablówka c.d. IP: 212.160.138.* 22.03.05, 15:39
            I co jak testy?
            Jak chodzi i ile będziesz płacić?
            W telefonie mnie troche odstarsza wysoka cena za rozmowy z komórkami, jakies
            1,7 zł czy coś takiego....
            • mayi Re: telefon, kablówka c.d. 23.03.05, 11:01
              Telefon sobie zostawiłem w sferii, bo taniej.
              Kablówka działa, Internet też działa, ale testów wydajnościowych jeszcze nie
              robiłem ;). A co do stabilności, to jeszcze za krótko, żeby coś powiedzieć.
              35zł/pakiet pełny + 69zł/128:64kbps (od kwietnia ma być 256:92kbps).
              Z rzeczy do rozważenia: cyrograf na 1,5 roku, co by złotówę za instalację wydać.
              A po Świętach pewno się zobaczy jak działa VoIP jakoweś.
              pzdr
              A.
    • Gość: Marecki Co słychac? IP: 212.160.138.* 01.04.05, 08:42
      Witam, co słychać? Kto już mieszka? I jak się mieszka?
      • Gość: slawik Re: Co słychac? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 15:06
        Witam!
        Tak sie zlozylo ze dopiero teraz koncze prace "remontowo-modernizacyjne",
        planuje zamieszkanie w polowie maja.Czy w poblizu naszego osiedla sa sklepy
        meblowe, (jakies proste meble kuchenne i pokojowe)Bede wdzieczny za
        informacje.Pozdrawiam.
        • przemek.a Re: Co słychac? 13.05.05, 15:03
          Witam,
          Z tego co jest napisane na kartkach wywieszonych na drzwiach wejściowych do
          budynku Kabacki Dukt 4 to 17 maja 2005 o 17:30 jest zebranie członkowskie.
          Program zebrania zawiera kwestię wyboru rady osiedla. Czy oznacza to, że nasz
          blok to całe osiedle? Czy więcej budynków też będzie reprezentowanych? Co do
          spraw, które możnaby poruszyć na zebraniu to proponowałbym zwrócić uwagę
          prezesowi, że ochrona mogłaby łaskawie w końcu zająć pomieszczenie dla niej
          zarezerwowane na parterze niższej części budynku, albo w ramach większej
          oszczędności (nie chcą płacić czynszu za to pomieszczenie chociaż było to
          wcześniej ustalone) wynieść się w ogóle, a SAM mógłby dogadać się np. z
          Idealnym Mieszkaniem co do jednej firmy ochroniarskiej.
          Czy ktoś ma jakieś inne uwagi, czy może kandydata do rady osiedla? A sąsiedzi z
          Kabackiego Duktu 3 może jakieś sugestie?
          Pozdrawiam,
          Przemek.A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka