Gość: Marecki parapety w S-2 IP: 212.160.138.* 08.02.05, 09:57 Mam pytanie, po ekipie od parkietu i ich kleju została mi plama na parapecie, czy ktoś wie z czego są parapety w S-2 i ewentualnie czy można taką plamę zlikwidować? Pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: parapety w S-2 08.02.05, 11:41 W umowie piszą "Parapety - konglomerat". Czy to coś pomoże - nie wiem, ale jak ktoś pytał z czego są parapety i mówiłem, że z konglomeratu to wszyscy kiwali głowami ze zrozumieniem ;). Przy okazji: w spółdzielni przewidują, że zezwolenie na użytkowanie będzie w dniach 16-28 lutego, a akty notarialne chcą zacząć podpisywać od 1 czerwca (ale nie wiedzą czy się uda w tym terminie). pzdr Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki dzieki IP: 212.160.138.* 08.02.05, 13:17 Dzieki za info. co do odbioru tzn. ze najpózniej od 1 marca powinny ruszyc windy, powinni dac piloty do garaży itp... i naliczać czynsz???? Ciekawy jestem jak rozliczą ciepłą wodę którą do tej pory się zużyło (na liczniku) a której do tej pory nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: dzieki 08.02.05, 14:19 Heh, mam fajne niusy :) No więc, ciepła woda jest od dzisiaj od jedenastej a windy mają ruszyć jutro. pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: dzieki 09.02.05, 09:55 Hmmm... Godzinę temu obijano płytami windę w naszej klatce, więc chyba naprawdę będzie włączona. Normalnie nie wierzę :). pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
jaci Re: dzieki 09.02.05, 14:08 To by była na prawdę miła niespodzianka biorąc pod uwagę planowaną na dzisiejszy wieczor dostawe parkietu :-) Znow upiecze mi sie noszenie po schodach na 6 pietro i bol plecow przez nastepny tydzień :-) PZDR! JC Odpowiedz Link Zgłoś
jaci Re: dzieki 09.02.05, 22:44 Niestety prezes mnie nie zaskoczyl i nie zrobil mi niespodzianki. Winda nie zostala uruchomiona i 50m2 parkietu wnoszone bylo po schodach na 6 pietro. Zakwasy murowane, ale dzieki przyjaciolom ktorzy pomogli mi to wszyskto wtargac na gore, może nie będą trwały tydzien - za co im w tym miejscu dziekuje. PZDR! JC. Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi 2 tony 10.02.05, 10:26 Ja policzyłem z grubsza wagę wniesionych materiałów, etc. na moich i brata plecach - 2 tony! Zakwasów nie było, ale koszmarny bół w plecach mam do tej pory. Winda wciąż nie działa. Woda ciepła jest teoretycznie od 8.02. Wczoraj 10 minut spuszczaliśmy i zrezygnowaliśmy - cały czas mętna, brązowa letniawa breja. Dopóki nie będzie większego poboru dopóki nici z kąpieli w ciepłej wodzie... Co do stawek - dlaczego śmieci mają być liczone z metra. Ja mam spore mieszkanko i mieszają w nim 2 dorosłe osoby. Obok mnie jest 2 razy mniejsze mieszkanko z 2 dzieci. Tu zagadka - kto będzie produkował więcej śmieci? Nie rozumiem dlaczego mamy płacić czynsz od 1 lutego? Decyzja zapadła 8 lutego. Nawet nie jestem pewien czy jest już decyzja o pozwoleniu na użytkowanie budynku (a już na pewno nie jest to 1 luty). Poza tym winda nie działa, garaże i piwnice nie oddane. Cieć ma mieć umowę od 1 marca (wtedy też budynek przejmuje "administracja"). Jak miałem awarię i zwróciłem się do administracji, to mnie odesłali na budowę, bo "nie przejęli budynku". Proponuję obywatelskie nieposłuszeństwo i niepłacenie czynszu za luty (właściwie to do momentu podłączenia wszystkiego co jest niezbędne do życia)! Czy ktoś się dowiadywał a propos oferty internetu, telefonu i TV, która wisi na drzwiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: 2 tony IP: 212.160.138.* 10.02.05, 10:57 Faktycznie nie powinni czynszu naliczac od 1 lutego jak decyzja o której jeszcze nie zostalismy poiunformowani oficjalnie zapadła póżniej... a jak jeszcze policzą za cały luty windy i garaz to juz q..a bedzie kolosalne przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi Re: 2 tony 10.02.05, 13:42 Kolosalnych przegięć to u nas dostatek. Pomijając fakt, że w pierwszej umowie jako termin oddanie miałem marzec 2003r., to w umowie "docelowej" bylo napisane, że blok zostanie oddany do końca października (prezes się zaklinał, że na pewno będzie co najmniej ze 3 miesiące wyprzedzenia). Nawet napisali co to znaczy oddanie (gotowość budynku do odbioru przez gminę). No cóż budynek zgłosili dopiero w styczniu... Czyli co najmniej 3 miesiące opóźnienia od opóźniania. Z dobrych źródeł wiem, że nasze bloki byłyby gotowe grubo przed wakacjami, ale z powodu rozpoczęcia kolejnych budynków (z których jeden zasłonił mi widok, choć miało być tak pięknie... zgodnie z zapewnieniami spółdzielni) specjalnie opóźniali nasze bloki (odsetek i tak nie muszą płacić, to co komu zależy...) Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: 2 tony 10.02.05, 17:53 Winda działa. Od dzisiaj jednak. U mnie ciepła woda jest ok. Przezroczysta i ciepła ;). Śmieci - faktycznie - przekonujące to co pisze szuflandia. Tylko co można by z tym zrobić? Na razie czekać na oficjalną informację? Pisać wnioski? Skąd info o tym, że ma być czynsz od 1 lutego? Nawet jeśliby się spółdzielnia uparła na pobranie "opłaty eksploatacyjnej" itp. to nie sądzę, żeby próbowali liczyć po całości wszystko razem z opłatą za garaż, itp. Przecież nikt nie pójdzie na to, żeby płacić za użytkowanie garażu, którego nie może użytkować. W każdym razie tutaj obywatelskie nieposłuszeństwo na pewno poprzemy. Także opłata eksploatacyjna przed "przejęciem budynku" jest mocno podejrzana. Nie będzie natomiast podejrzane 19/28 opłaty za windę. Ech... wolę się nie stresować i poczekam na oficjalne info ;). Decyzji o pozwoleniu na użytkowanie na 99,99% nie ma. Siódmego odebrałem pismo (z datą z czwartego) ze spółdzielni, że prawdopodobnie w dniach 16-28 lutego będzie. To by się mniej więcej zgadzało z terminem przejęcia budynku przez administrację... pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi Re: 2 tony 14.02.05, 09:15 Opłaty Spółdzielnia chce od 1 lutego i to w pełnej wysokości za wszystko (garaż, winda, admin etc.). Dostaliśmy "rachunek" z kluczami i pilotami 10.02. Taki prezent na Walentynki żebyśmy Prezesa bardziej pokochali ;o) Trzeba by też wymóc poprawę niedoróbek - u nas jest parę rzeczy w "części wspólnej" klatki, które zagrażają bezpiecznemu użytkowaniu, a nawet zdrowiu czy życiu (mówię całkiem serio - niestety)! P.S. Taka mała niedogodność - wszystkie domofony podłączyli pod mój numer - mam pełną kontrolę ruchu w klatce, tylko częste dzwonki troszkę przeszkadzają!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki tak nie może być!!!!! IP: 212.160.138.* 14.02.05, 09:46 to nie mozemy płacic wstecz. Kurka za winde mozemy zapłacic 2/3 kwoty bo działa dopiero od 9-ego lub 10-ego. Za garaz tez zapłacic trzeba proporcjonalnie, czyli za okres faktycznego uzytkowania. Czynsz tez.. ktos wie kiedy dokłądnie nastpił odbiór budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 09:35 Dzisiaj montują kable do monitoringu, który zacznie działać jak ... kupią kamery (sic!) Nie przeszkadza to jednak Spółdzielni już pobierać w czynszu (przypomnę od 1 lutego) opłaty za monitoring i ... konserwację kamer... No comments Odpowiedz Link Zgłoś
jaci Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 12:28 Ja zamierzam płacić: - za windę - od momentu jej urochomienia, - za garaż, czynsz, remontowy, śmieci, etc. - od momentu przyjęcia budynku przez gminę (wczesniej nie mogę tam mieszkać to z jakiej paki mam płacić, - za monitoring i konserwację kamer - od momentu ich uruchomienia. Reszta to opłaty licznikowe wiec to zupełnie odrębna kwestia. To chyba rozsądne i uzasadnione podejście. Szuflandia, co miałeś na myśli pisząc o "niedoróbkach w części wspólnej klatki, które zagrażają bezpiecznemu użytkowaniu, a nawet zdrowiu czy życiu" i której klatki to dotyczy. Ja niczego nie zauważyłem ale nie chciałbym sie oprzeć o przypadkiem nieprzykręconą poręcz na 6 piętrze. PZDR JC Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: tak nie może być!!!!! 15.02.05, 14:50 jaci: rozsądne, uzasadnione, popieram. Hmmm... skoro dostępne są garaże to może piątka już zezwolona? (Szuflandia, z piątki jesteś, prawda? ;)) Bo pismo o zezwalaniu było tylko na temat S-2. pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi Re: tak nie może być!!!!! 16.02.05, 08:59 Będę przewrotny - z czwórki jestem... ;o) Dzisiaj na korytarzu na podłodze stały skrzynki na listy (potocznie zwane "unijnymi", tzn. takimi do których każdy może śmieci wrzucić i z nich listy wyjąć...) Jeżeli chodzi o "nowatorskie rozwiązania" architekta, które mogą zakończyć się tragicznie - to najgorsze jest to, że są to "pułapki" - zazwyczaj dowiesz się o nich jak Ci coś na główę spadnie, albo jak spadniesz ze schodów.... U nas w windzie jakiś palant już połamał/wyrwał płytę zabezpieczjącą... Wracałem wczoraj późną nocą i jeszcze wszystko było OK. Fajnych mam sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Kabacki Dukt 3 - opłaty IP: 212.160.138.* 08.02.05, 14:59 Dowiedziałem sie o propozycji opłat dla budynku Kabacki Dukt 3. Powinny lada dzień zostac zatwierdzone. Proponowane wielkosci to mniej wiecej: - opłata eksploatacyjna - 2,14 zł/metr - fundusz remontowy - 0,40 zł/metr - opłata ze śmieci - 0,20 zł/ metr - dźwig - 19,54 zł za lokal - parking 21 zł z groszami za lokal - kamery chyba 2 zł za lokal. Niestety nie zapytałem co dokładnie wchodzi w tą opłatę eksploatacyjną, czy jakis ryczałt za wodę ??? Aha poodbno komputer wyzerował liczniki za ciepłą wodę w momencie jej załączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Internet i kablówka? IP: 212.160.138.* 01.03.05, 10:24 Witam, Już częśc osób mieszka, cześć zaraz się wprowadza, może czas pomyśleć o kablówce i internecie? Kiedyś był jakiś pomysł osiedlowego internetu, czy jest to realne czy jesteśmy skazani na AsterCity? Odpowiedz Link Zgłoś
szuflandia.wpi Re: Internet i kablówka? 03.03.05, 09:12 U nas wisi ogłoszenie "telnapu" (www.telnap.pl) - oferte maja (jezeli chodzi o zwłaszcza o telefon) niezbyt atrakcyjną i zdaje się jako że położyli kable w budynku mają "monopol". Poza tym ciężko się dodzwonić, a jak się uda to odzywa się jakaś znużona panienka i trudno cos od niej więcej się dowiedziec. Inni providerzy (aster, netia, etc.) są obecnie "niezainteresowani" naszym rejonem - obsługa panienek z ich infolinii jest beznadziejna - są bardzo niekompetentne i generalnie mają jedną odpowiedź na pytania - "nie umiem panu powiedzieć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: Internet i kablówka? IP: 212.160.138.* 03.03.05, 10:26 Ciekawe jakie firmy są w innych blokach na Kabackim Dukcie... Teoretycznie powinniśmy miec możliwość wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki telefon, kablówka c.d. IP: 212.160.138.* 09.03.05, 15:28 Czy ktoś już sobie założył - zakłada telefon lub kablówkę lub internet albo wszystko naraz w S-2? To nic nie kombinujemy z osiedlowym łączem internetowym - kiedyś był ponoć taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: telefon, kablówka c.d. 09.03.05, 17:27 Hej! Ponieważ nie wiem co mógłbym innego zrobić w sprawie osiedlowego łącza, zostaje mi tylko wyrazić nim zainteresowanie i liczyć na to, że ktoś się zainteresuje naszym zainteresowaniem ;). Na razie net mamy poprzez Sferię (jak i telefon). Niby działa, ale ile się naklnę przy okazji... A kablówkę pewno za nie bardzo długo będziemy kombinować, i tu chyba się nic na razie nie da wymyślić tylko tego telnapa brać... pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meganka Poszukuje mieszkania na Kabackim Dukcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.05, 11:15 A ja sobie to czytam, troche sie przerazam, ale i tak szukam mieszkania w tej inwestycji. Moze ktos z Was wie o kims kto sprezdaje?? pozdrawiam wszystkich sasiadow z Kabat Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: Poszukuje mieszkania na Kabackim Dukcie 17.03.05, 14:06 Czasem w spółdzielni (Orla 6b) na tablicy ogłoszeń się pojawiają jakieś oferty sprzedaży, oferty kupna też są i wyglądają na sfatygowane zainteresowaniem (porozdzierane) więc jakiś tam ruch chyba jest. Bezpośrednio o nikim nie wiem... pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: telefon, kablówka c.d. 17.03.05, 14:09 Zamówiłem tv+internet w telnapie. W poniedziałek mają odpalić. Tym samym chyba zostanę królikiem doświadczalnym ;). pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: telefon, kablówka c.d. 22.03.05, 14:16 Albo i nie, monterzy stwierdzili, że w tej klatce już cztery montaże zrobili, hiehie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: telefon, kablówka c.d. IP: 212.160.138.* 22.03.05, 15:39 I co jak testy? Jak chodzi i ile będziesz płacić? W telefonie mnie troche odstarsza wysoka cena za rozmowy z komórkami, jakies 1,7 zł czy coś takiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
mayi Re: telefon, kablówka c.d. 23.03.05, 11:01 Telefon sobie zostawiłem w sferii, bo taniej. Kablówka działa, Internet też działa, ale testów wydajnościowych jeszcze nie robiłem ;). A co do stabilności, to jeszcze za krótko, żeby coś powiedzieć. 35zł/pakiet pełny + 69zł/128:64kbps (od kwietnia ma być 256:92kbps). Z rzeczy do rozważenia: cyrograf na 1,5 roku, co by złotówę za instalację wydać. A po Świętach pewno się zobaczy jak działa VoIP jakoweś. pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Co słychac? IP: 212.160.138.* 01.04.05, 08:42 Witam, co słychać? Kto już mieszka? I jak się mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawik Re: Co słychac? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 15:06 Witam! Tak sie zlozylo ze dopiero teraz koncze prace "remontowo-modernizacyjne", planuje zamieszkanie w polowie maja.Czy w poblizu naszego osiedla sa sklepy meblowe, (jakies proste meble kuchenne i pokojowe)Bede wdzieczny za informacje.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.a Re: Co słychac? 13.05.05, 15:03 Witam, Z tego co jest napisane na kartkach wywieszonych na drzwiach wejściowych do budynku Kabacki Dukt 4 to 17 maja 2005 o 17:30 jest zebranie członkowskie. Program zebrania zawiera kwestię wyboru rady osiedla. Czy oznacza to, że nasz blok to całe osiedle? Czy więcej budynków też będzie reprezentowanych? Co do spraw, które możnaby poruszyć na zebraniu to proponowałbym zwrócić uwagę prezesowi, że ochrona mogłaby łaskawie w końcu zająć pomieszczenie dla niej zarezerwowane na parterze niższej części budynku, albo w ramach większej oszczędności (nie chcą płacić czynszu za to pomieszczenie chociaż było to wcześniej ustalone) wynieść się w ogóle, a SAM mógłby dogadać się np. z Idealnym Mieszkaniem co do jednej firmy ochroniarskiej. Czy ktoś ma jakieś inne uwagi, czy może kandydata do rady osiedla? A sąsiedzi z Kabackiego Duktu 3 może jakieś sugestie? Pozdrawiam, Przemek.A Odpowiedz Link Zgłoś