Dodaj do ulubionych

"Osiedle Leśne" Bemowo

• Gość: Kamaru Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 17:08
      Witam bardzo serdecznie wszystkich przyszlych sasiadow Osiedla Lesne. Rozwazam
      bardzo powaznie kupno mieszkania w tej inwestycji a konkretnie w budynku D. Czy
      macie jakies wiadomosci na temat wysokosci budynkow II etapu osiedla i w jakiej
      odleglosci od budynku D beda sie znajdowac.

Z gory dziekuje za odpowiedz
      serdecznie pozdrawiam

Kamaru
      • Gość: Dalen Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.acn.pl 30.11.03, 11:28
        W MI na Abrahama jest juz nowa makieta, na ktorej umieszczono budynki z II
        etapu. Odleglosc miedzy nimi a budynkiem D ma wynosic 30 m.
        Pozdrawiam
        Dalen z budynku D
        • Gość: Ralfi Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 192.11.224.* 01.12.03, 12:32
          Witam Sasiadow !
          Wiem, ze temat trasy AK i NS jest wiecznie zywy, ale zaniepokoila mnie ostatnia
          wymiana postow na forum naszych sasiadow z Osiedla Parkowego (szczegolnie
          koncowka):

"potem biegłaby między wschodnią granicą osiedla Bemowo-Lotnisko, omijając
          tereny Aeroklubu Warszawskiego przy ul. Księżycowej

nie jest to powrót do koncepcji trasy biegnącej za halą Legii do skrzyżowania
          przy CH Bemowo ?
          Jeżli tak to trzeba sobie postawić pytanie ilu będzie potencjalnych
          protestujących ? Niewielu - my, Pekao i JW + kilka bloków przy lotnisku - słaba
          siła przebicia. Jeżeli to wszystko prawda to jedyne o co można by walczyć to
          jak najdłuższy tunel koło nas.

Tak na serio to jest to centymetr na planie Wwy w skali 1:26000 - czyli 260m.
          Jest to taka odległość jak od mojej pracy do trasy AK. Oznacza to, że normalnie
          bardziej będą hałasować samolociki z lotniska - ale np. gdy wieczorem wyjdziesz
          na balkon to szum będzie wyraźnie słychać. Nie wydaje się to mimo wszystko
          jakieś straszne - w końcu mieszkamy w mieście a nie w Puszczy Kampinoskiej. Na
          pocieszenie (po staropolsku) pozostaje nam fakt, że JWC i Osiedle Leśne (a
          raczej Autostradowe) będą mieć gorzej :)"

Czy oni wiedza cos o czym my zapomnielismy ?!
          • Gość: W & A Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 01.12.03, 23:44
            Witamy wszystkich Sąsiadów,

całkiem niedawno staliśmy się szczęśliwymi (taką mamy nadzieję) posiadaczami
            mieszkania w budynku D :).
            Od dłuższego czasu śledzimy informacje na temat MI pojawiające się na forum i
            mamy nadzieję, że nasz wybór jest słuszny, mimo kilku niepokojących zdarzeń
            związanych głównie z paniką dotyczącą firmy Moduł2000 i oczywiście niemiłe
            sygnały nt nieszczęsnej trasy N-S. O ile sprawa Modułu jakoś się wyjaśniła
            (miejmy nadzieję, że do końca) o tyle najwięcej "ale" budzi przebieg N-S. I co
            do tej trasy to wydaje nam się, że jest koncepcja, która pozwoli nam wszystkim
            żyć. Chodzi o puszczenie części trasy N-S biegnącej od północy w ul. gen.
            Maczka do trasy AK i dalej trasą AK na południe do miejsca gdzie trasa AK
            łączyłaby się z trasą wschód - zachód. I nie leży to tylko w naszym interesie i
            kilku zainteresowanych osiedli, ale również gminy (same trasy? - świetna
            reklama, jeśli do tego planowany teren rekreacyjny gminy ma wypaść w "serku"
            między drogami szybkiego ruchu) i naszego kochanego developera. Jest coraz
            więcej zamieszania związanego z budową ww dróg a jej przebieg za naszymi
            plecami nie będzie chyba służył lepszej sprzedaży mieszkań w kolejnych etapach?

pozdrawiamy
            Włodek i Ania
            • Gość: niezdecydowana Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.12.03, 15:36
              Mam wątpliwości, czy plan budowy tras wogóle jeszcze interesuje przyszłych
              mieszkańców Osiedla Leśnego. Przestudiowałam caaaaaałe forum i mam wrażenie,
              że ta sprawa nie jest traktowana priorytetowo a raczej drażni forumowiczów.
              Czy więc będą jakiekolwiek protesty????!!!! Nie wiadomo.
              • Gość: bagata Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:12
                Oczywiście, że nas intersuje ale jak narazie to są tylko plany, które mogą ulec
                zmnianie. czy uważasz niezdecydowana, że powinniśmy już strajkować i
                protestować? Czy zastanawiałaś się ile wcześniej było planów dotyczących tej
                trasy? Myślę, że są bloki (osiedla), ktore powinny się bardziej martwić niż my.
                Zauważ, że na forum podejmujemy decyzje jak narazie co do kupna mieszkań jak
                również do tego czy wogóle wybudują i jak wybudują, a z protestami to mamy czas
                do oficjalnego podjęcia decyzji przez Gminę Bemowo co do przebiegu trasy.
                pzdr,
                bagata
                • oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 02.12.03, 17:47
                  Jasne, że przebieg tras szybkiego ruchu jest ważny. Nie zauważyłem "irytacji"
                  uczestników forum. Nikt tego problemu nie bagatelizuje ale i nie robimy z
                  przebiegu tras tematu nr 1. Najważniejsze, że budowa prowadzona jest sprawnie
                  i "mury pną się do góry". Mieszkania na parterach w A B C są już
                  niemalże "gotowe". :-)
                  Trasa łącząca autostradę A2 z Trasą Toruńską jest już chyba ostatecznie
                  wytyczona. Dokładny przebieg zaprezentowało "Życie Warszawy". Nie będzie ona
                  stanowiła problemu dla naszego osiedla. Jest w sumie znacznie oddalona (jak na
                  warunki dużego miasta), ma biec w wykopie i być otoczona ekranami
                  utrudniającymi wydostawanie się hałasu. A poza tym jest na zachód od osiedla.
                  Natomiast trasa, o której ostatnio się pisze, jako o "wylotówce" na Gdańsk
                  jest większym problemem. Tu też nie ma co dramatyzować, ale od niej będziemy
                  bliżej i my będziemy w tym przypadku na zachodzie od trasy. To gorzej ze
                  względu na wiatr zachodni, którego jest przewaga w Warszawie. Trasa
                  zaplanowana wcześniej jako N-S od Mokotowa na Tarchomin przez Most Północny
                  nie powinna być raczej wybudowana w samym środku Bemowa. Pomysł miasta, aby
                  biegła wzdłuż zachodniej granicy miasta jest dużo lepszy. W prasie można było
                  przeczytać, że nawet władze parku kampinoskiego nie są przeciwne przebiegowi
                  trasy w otulinie parku. Z drugiej strony trasa bardziej jest potrzebna w
                  mieście. Szkoda mi tylko tych mieszkańców Bemowa, którym trasa N-
                  S "przebiegnie" pod samymi oknami. Fakt, że jeśli do realizacji obu projektów
                  dojdzie, to nowe osiedla Bemowa (a w tym Leśne) i miejsce wypoczynku dla tego
                  osiedla (Fort Bema) znajdzie się pomiędzy dwiema zapewne ruchliwymi trasami.
                  Tylko, że to miasto i większość mieszkańców żyje w pobliżu ruchliwych arterii.
                  Osobiście nie uważam, że planowane trasy są "groźne" dla nowych bemowskich
                  osiedli i decyzji o kupnie mieszkania właśnie tam nie żałuję. Raduje mnie
                  fakt, że budowa przebiega zgodnie z harmonogramem i czekam niecierpliwie na
                  jej zakończenie. Pozdrawiam sąsiadów. Oktob

PS. Dziękuję za regularne publikowanie zdjęć na stronie naszego osiedla. Nie
                  mam czasu jeździć na budowę i dzięki nim wiem na bieżąco, co dzieje się na
                  budowie. Jeszcze raz dziękuję !
                  • Gość: Ralfi Re: "Osiedle Leśne" Bemowo w GWyborczej IP: 192.11.224.* 04.12.03, 11:19
                    Witam Sasiadow !
                    Polecam wczorajszy artykul GW na temat naszego osiedla, str 40
                    w "nieruchomosci".
                    Ech, serce rosnie....o ile to prawda z tym Prezesem !
                    Moze sie uda namowic Merkurego na wlozenie artykulu na nasze strony :-)
                    Milej lektury !
                    Ralfi
                    • Gość: W & A Re: "Osiedle Leśne" Bemowo w GWyborczej IP: *.chello.pl 04.12.03, 20:32
                      Hej,

byliśmy dziś na budowie naszego osiedla. Ależ miło patrzeć jak zdjęcia
                      umieszczone na stronach Leśnego szybko przestają być aktualne.
                      Ralfi, co chodzi z tym artykułem?

pozdr
                      Włodek i Ania
                      • Gość: Franek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo w GWyborczej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 23:11
                        Hej,
                        Artykuł jest promocją całego osiedla - jak się czyta, to chyba można dojść do
                        wniosku, że jesteśmy najszczęśliwszymi ludźmi w stolicy. Ja np. dowiedziałem
                        się, że na terenie naszego osiedla ma być basen i hipodrom!!!
                        Generalnie ok. super reklama.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Franek Sąsiedzi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 21:31
                          Kochani,

Mam pytanie do Wszystkich: czy ktoś z Was wie co się buduje przy ulicy
                          Obrońców Toubruku - na przeciwko JW Constraction oraz Mostostalu Siedlce.
                          Budowa ta wygląda na naszych sąsiadów. Na razie jest to tylko teren ogrodzony.
                          Dzięki za wszelkie info!
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Oktob Re: Sąsiedzi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 12:54
                            Ogrodził to miejsce chyba KBM Południe i będzie budował. Chyba się skurczył
                            przez to teren dla Mostostalu-Invest i nasze osiedle będzie mniejsze o ostatnie
                            planowane etapy. KBM wybudował (chyba)już budynek po drugiej stronie Obrońców
                            Tobruku (taki zielonkawy) przed JWC.
                            W sobotnim "Życiu Warszawy" nasze osiedle zostało nieco obsmarowane.
                            Dziennikarz pogadał z jakąś przedstawicielką ekologiczną (LOP czy coś w tym
                            stylu). Pani starsznie skrytykowała to, że wydano zezwolenie na budowę naszego
                            osiedla. Jej zdaniem nic nie powinno się budować w tym pięknym parku.
                            Przedstawicielka MI zadeklarowała, że wycinka była zgodna z prawem i po
                            zakończeniu budowy nastąpią nasadzenia młodych drzewek. Tzw. ekolodzy w to nie
                            wierzą. Całe szczęście, że nie oprotestowali nam budowy i nie poprzykuwali się
                            do okolicznego drzewostanu, bo budowa tkwiłaby jeszcze w martwym punkcie. A tak
                            to prawie we wszystkich budynkach powstaje już 1 piętro !!!
                            • Gość: fuji Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:36
                              • Gość: fuji Re: Sąsiedzi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:39
                                Jeśli ekolodzy mieli protestować to ym lepiej dla nas, bo to może oznaczać, że
                                będziemy naprawdę mieli sporo zieleni wokół siebie. Ciekaw jestem apropo tego
                                artykułu a Gazety Wyborczej z 3XII. Pisali tam o basenie i hipodromie, ale nie
                                wiem czy im chodzi o basen i koniki które są niedaleko osiedla czy chcielib
                                jakiś kompleksik sportowy postawić na osiedlu. Byłoby zresztą super gdyby było
                                coś takiego dostępne tylko dla mieszkańców.
                                PS. Dziś dostałem list polecony apropo zapłaty kolejnej transzy ....
                            • Gość: Franek Re: Sąsiedzi! IP: *.crowley.pl 09.12.03, 07:49
                              Dzięki za inf. Tak się, zastanawiam czy rzeczywiscie teren MI się skurczył?
                              Może ktoś z MI nam podpowie. Mnie się wydaje, że KBM Południe buduje na
                              granicy działki z MI.
                              Nasze budynki, rzeczywiście rosną w siłę i do góry. A tak apropos - Merkury
                              dzięki za uaktualnienia strony.
                              Pozdrawiam

ps. też dostałem info o płatności
                        • Gość: Ela i Artur "Osiedle Leśne" Bemowo w GWyborczej IP: 193.109.127.* 09.12.03, 11:35
                          Witam wszystkich i bardzo przepraszam za długie milczenie ...

Przesyłam treść artykułu z GW:

NIERUCHOMOŚCI nr 48 dodatek do Gazety Stołecznej nr 281, wydanie waw
                          (Warszawa) z dnia 2003/12/03, dział DEWELOPERZY I SPÓŁDZIELNIE, str. 40
                          MATERIAŁY INWESTORA

AGNIESZKA KATRYNICZ

BEMOWO. Osiedle Leśne
                          Zabytkowe sąsiedztwo
                          Miejsce jest tak urokliwe, że sam będę tam mieszkał ? mówi Krzysztof
                          Ostromęcki, prezes Mostostalu Invest. Na 12 hektarach terenów byłych
                          Wojskowych Zakładów Lotniczych, tuż obok Fortu Bema, jego firma buduje osiedle
                          Leśne. Pierwsi lokatorzy wprowadzą się pod koniec 2004 r.

Osiedle będzie budowane etapami przez pięć lat. Najpierw powstaną dwa budynki
                          ? cztero- i pięciopiętrowy, mniej więcej z 200 mieszkaniami. Docelowo
                          powstanie 800 mieszkań o powierzchniach 30-115 m kw. w budynkach cztero- i
                          sześciopiętrowych. Na razie cena za m kw. waha się od 3250 do 4100 zł brutto,
                          jednak ? jak usłyszeliśmy w firmie ? następne etapy będą droższe.

Sześcienne bryły budynków ma urozmaicać elewacja z drewna, kamienia, a w
                          częściach wspólnych ? z marmurów i granitów, oraz wykończenia ze stali
                          szlachetnej. Każde mieszkanie będzie miało wykończony gresem balkon, loggię
                          lub taras. Do lokali na parterach mają przynależeć ogródki. Projekt Krzysztofa
                          Szumielewicza (pracownia Apar) przewiduje też zielone tarasy na dachach.
                          Standard mieszkań mają podwyższać ogromne (od podłogi do sufitu) drewniane
                          okna.

? Gdyby nie to, że oddajemy mieszkania bez podłóg i białego montażu, można by
                          śmiało powiedzieć, że to budynki apartamentowe ? twierdzi Iwona Kurkus z
                          działu marketingu Mostostalu Invest.

? W dodatku zastosowana technologia modułowa pozwala na elastyczną aranżację
                          wnętrz. Sprzedajemy po prostu mieszkania na miarę ? podkreśla prezes
                          Ostromęcki.

Firma zatrudniła architekta wnętrz, dzięki czemu już w fazie budowy można
                          dokonać zmian w rozkładzie mieszkania, np. wyburzyć lub dobudować ściany.

Jak podkreślają przedstawiciele inwestora, najwięcej nabywców znajdują duże
                          metraże (70-100 m kw.), więc często mieszkania trzeba łączyć.

Osiedle będzie miało swój wewnętrzny park ? tereny zielone mają stanowić
                          połowę terenu. Zaplanowano na nich ścieżki rowerowe, korty tenisowe, hipodrom,
                          basen. Taki wymóg postawiła dzielnica ? tereny wokół Fortu są zabytkowe.

Budynki powstają w technologii słupowo-płytowej. Generalnym wykonawcą jest
                          Mostostal Warszawa.

AGNIESZKA KATRYNICZ

Konkurencja w okolicy
                          Okolice ul. Obrońców Tobruku to jeden wielki plac budowy. Nic dziwnego ? była
                          gmina Bemowo po przejęciu dawnych terenów wojskowych podzieliła je na działki
                          i sprzedała deweloperom. Obecnie na Bemowie powstaje co dziesiąte mieszkanie w
                          Warszawie.

Tuż obok osiedla Leśnego powstają:

Osiedle Parkowe Mostostalu Siedlce. Ceny: 3450-3800 zł brutto za m kw., odbiór
                          mieszkań przewidziany jest na listopad 2004 r.

Ogrody Bema II ? osiedle J.W. Construction ma być gotowe w II kwartale 2005 r.
                          Ceny: 3394-3735 zł netto za m kw.

Osiedle Olszyny II ? inwestycja Pekao Development. Ma być gotowe pod koniec
                          2004 r. Ceny: 3600-3900 zł brutto za m kw.

PS. Już zapłaciliśmy swoją II ratę.
                          • Gość: Ralfi Re: "Osiedle Leśne" Bemowo w GWyborczej IP: *.proxy.lucent.com 09.12.03, 18:33
                            Ech, serce rosnie jak sie to znowu czyta.....:-)
                            Zeby tylko nie przyszlo im do glowy zmiejszyc tempa budowy ?
                            Slyszalem w MI, iz wkrotce ma ruszyc sprzedaz II etapu (maja juz jakies plany
                            z APAR). Szansa, iz nasze osiedle bedzie na czas coraz bardziej rosnie. Fajnie
                            sie tak pocieszac w kontekscie nastepnych rat. Pozdrawiam !
                            • Gość: Franek Osiedle Leśne! IP: *.crowley.pl 15.12.03, 11:50
                              Co się dzieje, nic już nie piszemy! Wobec czego podciągam wątek do góry i
                              dziękuję Merkuremu za aktualizację naszej strony.
                              A budowa idzie do góry, miło patrzeć, dzisiaj piersze opady śniegu, mam
                              nadzieję, że nie spowolnią naszej inwestycji. Pozdrawiam śniegowo wszystkich!
                              • Gość: Oktob Re: Osiedle Leśne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 17:27
                                Pewnie właśnie dlatego nie piszemy. Budowa trwa nieprzerwanie, budynki rosną w
                                oczach i jak tylko zima zbytnio nie przeszkodzi, to na wiosnę stan surowy
                                będzie na bank osiągnięty, a w lecie I etap skończony. I później znów się
                                zachnie ruch na forum - wykańczanie, przesuwanie ścian, parkiety, glazury,
                                domofony, telewizja, telefony ....
                                A na razie - Wesołych Świąt i radosnego Nowego Roku !
                                • Gość: W & A Re: Osiedle Leśne! IP: *.chello.pl 15.12.03, 18:30
                                  Witamy Sąsiadów,
                                  faktycznie nasz wątek trochę się zagrzebał pod stertą innych :). Co do budowy -
                                  pięknie idzie naprzód. W budynkach A, B i C panowie budowlańcy kończą powoli I
                                  piętro, a w D parter i oby ta zima była dla budowlańców lekka.
                                  A tymczasem idą Święta i Nowy Rok (nawet Merkury przystroił świątecznie stronę
                                  Leśnego - ekstra), tak więc póki co wszystkim sąsiadom życzymy Wesołych Świąt i
                                  Szczęśliwego Nowego Roku. Jego druga połowa zdaje się będzie dla nas dosyć
                                  intensywna :)
                                  pozdrawiamy
                                  Włodek i Ania
                                  • Gość: aga&misza Re: Osiedle Leśne! IP: *.chello.pl 16.12.03, 12:26
                                    Witam!
                                    My również po długim milczeniu życzymy wszystkim sąsiadom Wesołych Świąt, spokojnego, szczęśliwego Nowego Roku. Oby kolejny zaczynał się już w naszych nowych, 4 ścianach:)
                                    Agnieszka i Michał
                                    Pozdrowienia
                                    • Gość: RaK Re: Osiedle Leśne! IP: 193.128.25.* 17.12.03, 10:23
                                      Witam Świątecznie sąsiadów!
                                      Rzeczywiście ruch zmalał na formu, ale jak na razie budowa idzie super więc
                                      teoretycznie nie ma gorących temató.
                                      Jedna rzecz jednak chodzi mi po głowie - do budynku bedą dociągnięte
                                      okablowanie pod internet, ale nie mamy tego na planach - czy ktoś z Was wie jak
                                      to będzie wyglądało - czy możemy na planach oznaczyć gdzie chcemy takowe
                                      gniaztko, czy też będzie to dociągnięte jedynie do mieszkania - i reszta we
                                      własnym interesie.
                                      Może warto również o to zadbać - aby później nie kuć ścian??

Pozdrawiam,
                                      RaK
                                      D39
                                      • Gość: Ralfi Re: Osiedle Leśne! IP: 192.11.224.* 17.12.03, 13:20
                                        Witam,
                                        Teamt Internetu jst mi rowniez bliski i pytalem o to w MI. Odpowiedz mowi o
                                        tym, iz okablowanie bedzie do poziomu klatki, a konkretnie szachtu wodno-kanal
                                        (ewentualnie do gniazda RTV) danego mieszkanie bez wchodzenia na jego teren, co
                                        lezy juz w gestii mieszkanca.
                                        Wszsytkiego dobrego na Swieta i Nowy Rok we wlasnym gniazdku na Lesnym dla
                                        wszystkich Sasiadow !
                                        Ralfi&Ola

P.S. Budowa idzie super, wiec stad pewnie mniejsza ilosc watkow. I zebysmy
                                        tylko takie problemy mieli :-)
                                        • fallen.uriel Re: Osiedle Leśne! 17.12.03, 14:21
                                          Witajcie,
                                          Jesteśmy nowymi sąsiadami z bloku D, od niedawna czytamy forum, wykorzystując
                                          temat internetu pozwolę się przyłączyć do dyskusji na forum :-)

A może warto byłoby pomyśleć o WLAN'ie?? Sieć bezprzewodowa to bardzo wygodne
                                          rozwiązanie, bez zbędnych kabli, kucia w ścianach, można postawić komputer w
                                          dowolnym miejscu w mieszkaniu...

Mielibyśmy dwie pieczenie na jednym ogniu - internet + osiedlową sieć lokalną.

tomek i Aneta

PS. Również życzymy wszystkim wesołych świąt!
                                          • Gość: Ona Re: Osiedle Leśne! IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 17.12.03, 15:29
                                            Oto wizja Gwiazdki 2005, życzymy sobie oraz Wszystkim Drogim Sąsiadom aby
                                            okazała się prawdziwa:
                                            Wielkie było wczoraj w Niebie zamieszanie,
                                            bo prezentów świątecznych trwało pakowanie,
                                            Pół wielkiego wora, bardzo wypchanego,
                                            było dla mieszkańców Osiedla Leśnego,
                                            dla każdego mieszkanie z loggią lub tarasem,
                                            położone prześlicznie pod zielonym lasem,
                                            Mikołaj się sprawdził, sprawnie wybudował,
                                            bez usterek technicznych lokal sprezentował,
                                            a akt notarialny dał bez zbędnej zwłoki.
                                            Stoją więc na Bemowie piękne, nowe bloki,
                                            a w nich ludzie radośni, pięknie uśmiechnięci,
                                            cieszy się więc Mikołaj,anioły i święci,
                                            a mieszkańcy marzą tylko po kryjomu
                                            aby Anioł nie był gospodarzem domu

• Gość: Pinokio Re: Osiedle Leśne! IP: 217.153.26.* 17.12.03, 16:59
                                              Gość portalu: Ona napisał(a):

> Oto wizja Gwiazdki 2005, życzymy sobie oraz Wszystkim Drogim Sąsiadom aby
                                              > okazała się prawdziwa:

Witam
                                              Ślicznie Wszystkim Wszystkiego Najlepszego Zyczę z Okazji Świąt. Taka wizja to
                                              coś wspaniałego , ale proszę : Nie dzielcie skóry na niedźwiedziu.;-)
                                              Lepiej byc poźniej miło zaskoczonym niż rozbudzić nadzieje i marzenia i się
                                              rozczarować z czasem. Choć marzyć po cichu można - to piekna rzecz ;-))
                                              Pozdrawiam
                                              Andrzej / budynek B

• Gość: W & A Re: Osiedle Leśne! IP: *.chello.pl 17.12.03, 17:20
                                            Witam nowych Sąsiadów z D :)

I od razu włączam się do dyskusji - może internet przy gniazdach RTV będzie
                                            najlepszym rozwiązaniem (na wszelki wypadek poprosiłem o umieszczenie gniazdek
                                            w każdym pokoju (niestety z dodatkowo opłatą) :)
                                            Co do WLANu - czytałem ostatnio jeden z wątków dotyczących tego tematu. Dwóch
                                            panów chciało sobie korzystać w ten sposób z internetu w swoim bloku, jednak
                                            okazało się, że uruchamiane urządzenia w mieszkaniach (ich i sąsiadów -
                                            telewizory i inna elektronika) bardzo to zakłócały. Na tyle, że albo zamontują
                                            anteny na zewnątrz swoich mieszkań (brrr co za pomysł) albo skończą jednak na
                                            kabelku.
                                            Oczywiście wieczorami jak sąsiedzi szli spać to internet chodził ponoć ekstra,
                                            ale minusów na razie mają więcej.

pozdrawiam wszystkich
                                            Włodek
                                            • fallen.uriel Re: Osiedle Leśne! 17.12.03, 17:48
                                              Z WLAN'em prawda jest taka, że trzeba by wziąć Access Point'a i przejść się po
                                              klatkach z Notebookiem i zobaczyć jaki jest faktyczny zasięg...
                                              Ale to dopiero po wybudowaniu osiedla i najlepiej przy włączonych tych
                                              wszystkich zakłócaczach (mikrofale, telewizorki itp.)...

pozdrawiam'y

tomek i Aneta
                                              • Gość: misza Re: Osiedle Leśne! IP: *.chello.pl 17.12.03, 20:10
                                                Witam!
                                                Osobiście uważam, że lepiej nie dokładac sobie kolejnego źródła promieniowania, mamy już antenę wojskową wprost w okno mieszkania. Może wyda się to komuś staroświeckie lub naiwne, ale uważam że antena, komórki- moja, żony a pewnie niedługo i dziecka;), mikrofale i inne wynalazki wystarczą mi narazie.
                                                Kawałek kabelka za listwą przypodłogową nie zaszkodzi;)
                                                Pozdrawiam serdecznie
                                                PS: Ona -rewelacja, takie życzenia są cykbajerka-proponuję by Mercury umieścił je i tym samym uwiecznił na naszej stronie.
                                                Michał i Aga
                                                • Gość: miś Re: Osiedle Leśne! IP: 217.17.46.* 18.12.03, 11:05
                                                  Hej

jestesmy tez szczesliwymi posiadaczami m na Osiedlu Leśnym i zastanawiamy się
                                                  jaki jest adres strony, kórą załozyliście, na której Merkury zamierszcza
                                                  najświeższe zdjęcia?

Pozdrawiam
                                                  Miś
                                                  • Gość: W & A Re: Osiedle Leśne! IP: *.chello.pl 18.12.03, 17:50
                                                    lesne.webpark.pl

i witamy nowych sasiadów :)
                                                    który budynek?

pozdr
                                                  • merkury7 Re:Świąteczne życzenia 18.12.03, 18:34
                                                    Serdecznie pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                                                    Już jest Świąteczne wydanie strony Osiedla Leśnego (www.webpark.leśne.pl)
                                                    Merkury
                                                  • Gość: Ata Re: Osiedle Leśne! IP: *.man.polbox.pl 19.12.03, 10:26
                                                    Dziekuję za świąteczne życzenia, również w imieniu mojej rodzinki. Wszystkim
                                                    przyszłym mieszkańcom życzę pomyślnego zakończenia inwestycji i samych
                                                    przyjemnych chwil z tym związanych. A budowa rośnie w oczach- wczoraj wieczorem
                                                    byłam na Leśnym - 2 piętro w dużym zaawansowaniu. Jeszcze raz pozdrawiam i
                                                    życzę spokojnych świąt.Ata z rodzinką
                                                  • Gość: fuji Re: Osiedle Leśne! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 22:51
                                                    Moja wiadomość miała być 500 ale ...... :)

Faktycznie budowa idzie jak narazie super. Co tydzień widać postęp. Dziś
                                                    dostałem kartkę z życzeniami od Mostostal Invest. fajny pomysł ....

Chciałbym życzyć wszystkim Sąsiadom z Osiedla Leśnego wszystkiego najlepszego z
                                                    okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń.Życzenie te
                                                    kieruje też do wszystkich pracowników Mostostal Invest oraz Firmy Bazet Sp zoo.
                                                    Mam nadzieję, iż za rok wszyscy z radością będziemy patrzyli jak śliczne jest
                                                    Nasze osiedle ....

fuji.
                                                  • Gość: Franek Re: Osiedle Leśne! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 08:00
                                                    Co nie udało się fuji, udało się mnie - 500!!!

My również dołączamy się do życzeń Świąteczno - Noworocznych. Niech ten nowy
                                                    rok będzie szczególny dla wszystkich mieszkańców Osiedla Leśnego,niech się
                                                    spełnią Wasze marzenia i pragnienia, a porażki z 2003r., przerodzą się w pasma
                                                    sukcesów w 2004r.
                                                    Dla praconików Mostostal Invest i firmy BAZET wytrwałości i więcej takich
                                                    klientów jak my wszyscy!

Na koniec życzę, aby za równy rok, takie same życzenia moglibyśmy napisać z
                                                    mieszkań na Osidlu Leśnym (ja napiszę !)

Iza i Franek
    • oktob Postęp prac na budowie 20.12.03, 12:21
      Postęp prac na budowie jest imponujący:
      - bud. A ma już prawie drugie piętro (jeszcze bez stropu)
      - bud. B i C wkrótce będą miały drugie piętra
    • oktob Postęp prac na budowie 20.12.03, 12:25
      Postęp prac na budowie jest imponujący:
      - bud. A ma już prawie drugie piętro (jeszcze bez stropu)
      - bud. B i C wkrótce będą miały drugie piętra
      - bud. D ma już parter i wkrótce dorobi się pierwszego piętra

Pełen optymizm na Święta i Nowy Rok.

Wszystkiego najlepszego !

PS. Przepraszam - wiadomość nie była napisana do końca, a "wysłała" się
      sama ... (jako 501)
      • Gość: Ela i Artur Re: Postęp prac na budowie IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.171.* 08.01.04, 11:45
        Byłem dzisiaj na budowie. Prace postępują tylko w budnku A - stawiają
        rusztowania pod zalanie stropu (były już postawione przed mrozem ściany nośne).
        Mam nadzieję, że w takie mrozy stropu jednak nie będą zalewać.
        Nie znam się zbytnio na budowaniu, ale raczej nasze budynki powstają w dość
        klasyczną metodą, więc coby nie mówili o nowych technologiach, chemii
        dodawanej do betonu, diod rozgrzewających itd... to lepiej będzie jak trochę
        dłużej będą budować, a i bloczki postoją trochę dłużej. W końcu muszą nam
        potem służyć przez jakieś kilkadziesiąt lat.

Merkury! stronka jest gitowa.

Pozdrawiam sąsiadów w nowym roku
        Artur
      • Gość: RaK Re: Postęp prac na budowie IP: 193.128.25.* 12.01.04, 10:39
        Czy coś się dzieje na budownie od 1 stycznia??
    • suzin Świąteczne życzenia 22.12.03, 12:46
      Chciałbym wszystkim naszym drogim sąsiadom, w imieniu swoim i biot, życzyć
      Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku oraz spełnienia wszystkich marzeń.
      Mam nadzieję, że karnawał 2005 będzie dobrą okazją do urządzania pierwszych
      parapetówek w naszych nowych mieszkankach :)

A teraz trochę z innej beczki. Wpadł mi w ręce najnowszy numer Bemowskiego
      Informatora Samorządowego. Są w nim dwa artykuły, które mogą nas zainteresować.
      Pierwszy dotyczy budowy tras szybkiego ruchu przez Bemowo. Jest w nim jedna
      istotna informacja - władze samorządowe będą chciały, aby łącznik z autostradą
      od ul. Kaliskiego do połączenia z trasą AK biegł w tunelu. Osobiście jakoś nie
      za bardzo mi się chce w to wierzyć. Jest to bardzo długi odcinek (ze 3-4 km), w
      dodatku od Radiowej nie ma w pobliżu żadnych osiedli mieszkaniowych (nie licząc
      naszego), tylko zakłady lotnicze. Koszty byłyby więc olbrzymie. Nie należy za
      bardzo wierzyć w zapewnienia polityków, no ale niech walczą. Jak by się udało
      schować tę trasę w tunelu to tylko z korzyścią dla nas. Przy okazji pomyślałem
      sobie, że jeśli dojdzie w przyszłości do budowy trasy N-S to dopiero wtedy
      trzeba będzie walczyć o budowę tunelu, przynajmniej na odcinku od Radiowej do
      Powstańców Śląskich. Mam nadzieję, że do tego czasu będziemy prężnie działającą
      wspólnotą i będziemy mogli przeforsować swoje żądania.
      Drugi artykuł dotyczy jeszcze bliższego sąsiedztwa - Fortu Bema. Podobno ma tu
      powstać Bemowskie Centrum Kultury Europejskiej (niezła nazwa :)) - centrum
      kulturalno-sportowe z boiskami, halą sportowo-rozrywkową (!), fosą
      przystosowaną do pływania kajakami oraz licznymi kafejkami, galeriami itd.
      Wszystko oczywiście w pełni dostępne i przystosowane dla niepełnosprawnych. W
      artykule nie precyzują tylko kiedy ma to powstać :)
      Postaram się zeskanować te artykułu i wrzucić na forum.

Pozdrawiam
      Łukasz
      • suzin Re: Świąteczne życzenia 22.12.03, 12:53
        PS. Polecam również mapę lotniczą Bemowa na stronie www.omap.home.pl. Mapa jest
        z 2001 r., ale jest bardzo dobrej jakości i mozna sobie dokładnie obejrzeć
        okolice budowy naszego osiedla. Mozna też wymierzyć sobie dokładną odległość do
        interesujących nas tras. Do obsługi mapy potrzebne jest niestety szybkie łącze.
        Ale za to dobra zabawa gwarantowana!
        Łukasz
        • Gość: bagata Świąteczne życzenia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 21:50
          Chcielibyśmy się również dołączyć swoje życzenia...................z okazji
          zbliżających się świat życzymy Wszystkim przyszłym sąsiadom dużo optymizmu w
          nadchodzącym roku jak również pogody ducha i oczywiście odebrania mieszkania w
          przyszłym roku.
          pzdr,
          bagata i Maciek
          • merkury7 Re: Świąteczne życzenia 23.12.03, 23:15
            Serdeczne życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęścia i radości w
            Nowym Roku, pogodnych, rodzinnych i wesołych Świat, pięknych i dużych
            prezentów jak to ostatnio mówią - dobry prezent, dobry prezent, rośnij prezent,
            rośnij (z myślą o osiedlu)- życzy wszystkim sąsiadom powstającego Osiedla
            Leśnego oraz tym, którzy przyczyniają się do jego wybudowania Merkury.
            Aby uprzyjemnić święta umieściłem zdjęcia z ostatnich kilku dni- swoje i
            Skromnego(dzięki).
    • Gość: Oktob Już Nowy Rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 12:41
      Czy ktoś miał chwilę czasu i podczas wolnych dni był na budowie i widział
      postęp prac ??
      • merkury7 Re:Informacje 04.01.04, 19:09
        Witam w nowym roku!
        Z okazji Nowego Roku dokonałem gruntownej zmiany strony www. W związku z
        ograniczeniem dostępnej pojemności ze strony serwera WP, strona zostanie
        przeniesiona na nowy adres o czym poinformuję. Ze starej będzie przekierowanie
        na nowy adres. Zamieściłem zdjęcia z budowy i okolicy z dnia 1.01.2004.Czy ktoś
        z sąsiadów lub z MI posiada foto z planu zagospodarowania całego rejonu.Dobrze
        byłoby podłączyć na stronie.
        Merkury
        • Gość: Ralfi Re:Informacje IP: 192.11.224.* 05.01.04, 10:56
          Witam !
          Gratuluje Markury. Kawal dobrej roboty z ta strona :-) A zdjecia lotnicze super!
          Swietna robota. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku raz jeszcze.

P.S. Z dzisiejszej GW stolecznej.

"W ciągu pięciu lat drogowcy chcą dociągnąć do Warszawy autostradę i opleść
          miasto siecią tras ekspresowych. Rząd zarzeka się, że tym razem budowa tras
          szybkiego ruchu rozpocznie się na dobre, również na Mazowszu. Jeśli ambitne
          plany zostaną zrealizowane, pod koniec 2008 r. będzie można m.in. wybrać się
          autostradą do Łodzi czy Poznania. Być może w drodze na działkę nie trzeba
          będzie stać w ogromnych korkach w Jankach czy w Łomiankach. "Tylko na same
          przygotowania do budowy dróg ekspresowych w rejonie Warszawy chcemy wydać w tym
          roku 260 mln zł. Za kilka miesięcy powinien rozpocząć się wykup gruntów oraz
          projektowanie trasy ekspresowej, która połączy autostradę w Konotopie przez
          Bemowo z Trasą AK. Budowa tego odcinka zacznie się w 2005 r. i potrwa ponad dwa
          lata" - mówi Wojciech Dąbrowski, szef mazowieckiego oddziału Generalnej
          Dyrekcji Dróg i Autostrad. Do 2008 r. ma powstać trasa od zachodnich rogatek
          Warszawy do lotniska Okęcie oraz do ul. Puławskiej. Wciąż jednak nie wiadomo,
          jak będzie wyglądać przedłużenie tej drogi. W tym roku powstanie szczegółowa
          koncepcja trasy wzdłuż ul. Płaskowickiej i dalej, mostem przez Wisłę, do trasy
          na Lublin. Niedługo rozpocznie się projektowanie innej trasy szybkiego ruchu -
          łączącej Al. Jerozolimskie z miejscowością Wolica na trasach do Katowic i
          Krakowa.W ciągu pięciu lat ma powstać także wschodnia obwodnica Warszawy (od
          Marek przez Wesołą do szosy na Lublin) oraz trasa szybkiego ruchu łącząca Trasę
          AK z drogą w kierunku Gdańska"
        • Gość: RaK Re:Informacje IP: 193.128.25.* 05.01.04, 13:23
          Merkury7 - stronka wygląda super - nabrała "klimaciku" osiedla :))
          Super że zdjęcia są podzielkne na daty, no i lotnicze zdjącka też bardzo ok.
          Czy ktoś może na nich zaznaczyć jak ma biec planowana droga szybkiego ruchu -
          bo ja już zupełnie straciłem w tym rozeznanie.

Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku,
          RaK

P.S.
          Czy teraz z racji mrozów roboty budowlane staną? Ziemne na pewno - ale te mamy
          już za sobą - nie wiem jednak czy przy takich temperaturach mogą powistawć
          ściany??
          • Gość: Franek Re:Informacje IP: *.crowley.pl 05.01.04, 15:29
            Strona - rewelacja. Mam nadzieję, że mrozy nie przeszkodzą w pracach na naszej
            budowie. Podobno technologia jest teraz taka, że w każde mrozy można budować.

Pozdrawiam noworocznie wszystkich
            • Gość: W & A Re:Informacje IP: *.chello.pl 05.01.04, 22:39
              Witamy,

co do strony Leśnego - nieźle, nieźle. Dojrzewa jak nasza budowa, która jednak
              podczas okresu świąteczno-noworocznego miała chyba wolne. Szkoda, bo pogoda
              raczej była sprzyjająca. Ale i nam obiło się o uszy, że teraz w każde mrozy
              można budować - no... może do minus 10. Podziwiamy tylko zahartowanie
              budowniczych :).

pozdrawiamy Wszystkich Sąsiadów
              Włodek i Ania
    • Gość: rafiki_yako Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 62.29.137.* 06.01.04, 11:26
      Witam wszystkich.

"Przekopałem się zaledwie przez mniej więcej 1/5 wszystkich meili i z rosnącym
      zainteresowaniem czytam dalej.

Jest jednak coś, co mnie dziwi (choć może wcale nie powinno; moje zdziwienie
      wynika z porównania tempa robót i terminów oddania do użytku u innych
      deweloperów).

Oglądając Waszą całkiem fajną stronkę www.lesne.webpark.pl zauważyłem, że
      postęp prac jest spory i że jeśli dalej będą budować w tym tempie, to za 6-10
      miesięcy budynki powinny być gotowe. Jednocześnie już z dwóch wypowiedzi na
      Forum (w tym jednej dość "świeżej") wynika, iż planowany termin oddania (czy
      też ukończenia realizacji) inwestycji to grudzień _2005_!

Na Boga, dlaczego tak długo? Przecież do tego terminu są jeszcze aż dwa lata!
      Czyżby w tak długim czasie tak sprawny i cieszący się doskonałą renomą
      wykonawca nie był w stanie się wyrobić? Z czego wynika tak długi termin?

Ponieważ szukamy mieszkania (i oczywiście zainteresowało nas Osiedle Leśne), to
      chodzimy sobie po różnych deweloperach i po różnych budowach i albo - jeśli
      budynek ma już przynajmniej ściany zewnętrzne - to termin zakończenia/oddania
      nie jest dłuższy niż 6-8 miesięcy, albo (jak na przykład w przypadku inwestycji
      Bemowo Park) jeśli roboty są na etapie wykopanych dołów pod fundamenty - czekać
      mamy do listopada-grudnia TEGO roku, czyli ok. 12, a nie 24 miesiące.

Dlaczego więc tak długi czas? Po obejrzeniu (zapewne część z Was oglądała)
      programu "Rozmowy w Toku", w którym m.in. specjalista i przedstawiciel jakiejś
      organizacji ochrony konsumenta wypowiadał się, iż KATEGORYCZNIE nie należy
      deweloperowi wpłacać ŻADNYCH pieniędzy, dopóki budynki (przynajmniej w stanie
      surowym, na etapie ścian zewnętrznych i konstrukcji wewnętrznych) nie będą
      fizycznie stały. Wprawdzie w przypadku Osiedla Leśnego budynki już stoją (i
      rosną), to jednak zastanawia mnie ten termin - grudzień 2005.

Przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie niechęci do ustępstw MI w kwestii
      negocjowania umowy przedwstępnej. W różnych poradnikach (w tym także
      zamieszczanych w Internecie w Gazecie-Poradach) kładzie się nacisk na to, by
      odpowiedzialność za ewentualne nie wywiązanie się lub wycofanie z umowy powinna
      być podobna dla obydwu stron. Zatem czy na przykład klienci za opóźnione
      wpłaty wartości mieszkania mają płacić (po przeliczeniu do skali rocznej) 50,
      czy nawet sto procent wartości mieszkania, podczas gdy (również w skali
      rocznej) MI za ew. opóźnienia w realizacji inwestycji zapłaci na przykład 15%?

Trochę mnie to wszystko martwi, choć na samo osiedle i mieszkanko w nim z wielu
      powodów jestem "napalony".

Dajcie znać. Jak ktoś chce, to może też pisać na mój e-mail:
      rafiki_yako@poczta.onet.pl

Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości i spełnienia marzeń w 2004 r.

Wojtek
      • Gość: Franek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.crowley.pl 06.01.04, 14:15
        Krótko. Termin oddania I etapu (4 bloków)31.12.2004r. Choć w oficjalnym
        komunikacie giełdowym podano III kwartał tego roku.

Wszysycy są fajni jak się mądrzą i nie kupują mieszkania (chodzi o te porady w
        gazetach i wogóle). Jak jednak przychodzi do kupna mieszkania to nie ma
        wyboru.

Pozdrawiam
        • Gość: Ewa Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 192.11.224.* 07.01.04, 15:25
          Wojtku,
          Jest dokładnie tak jak pisze Franek, porady w gazetach są to tzw. "dobre rady
          Sobiesława Zasady". Spróbuj znaleźć solidnego developera, który buduje w fajnym
          miejscu, niedrogo i jeszcze pójdzie na ustepstwa co do zapisów w umowie.. Z MI
          negocjowac mozesz terminy płatnosci, jak wynika zarówno z moich jak i innych
          forumowiczów wypowiedzi to sie da zrobic. Nie ma tez problemu ze spisaniem
          umowy notarialnie. Natomiast zapisy odnosnie kar itp. sa sztywne, choc
          oczywiscie zapytaj sprzedawców i przekonaj się sam.

pozdrawiam,
          Ewa
          • txw Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 10.01.04, 11:37
            Witam wszytkich Forumowiczow!
            Kupilismy w ub.roku mieszkanie w budynku D (Mercury czy mozesz nas wpisac na
            stronie?). Aktualnie zamierzamy poszerzyc nasz "stan posiadania" o stanowisko
            garazowe. Czy mozecie sie podzielic informacjami nt. ceny i warunkow platnosci
            jesli w Waszym przypadku odbiegaly od umownych? Nasze obawy budzi pow.
            stanowiska, ktora jest niewielka? 11,5 m2 nawet przy sredniej wielkosci pojazdu
            to prawie drzwi w drzwi z sasiadem :(
            Pozdrawiam,
            Dalen
            • Gość: Misza Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 10.01.04, 21:49
              Witaj Dalen!
              Niestety nie możemy sobie na razie pozwolić na zakup garażu, więc nie umiem Ci wiele powiedziec na temat warunków zakupu, może inni sąsiedzi będą bardziej pomocni, ponieważ jednak śledzę systematycznie nasze formu podpowiem, że dyskusja na temat garaży już miała miejsce-może uda Ci się ją odszukać.
              Witaj (-cie?) w gronie wybranych;)
              Michał
            • Gość: Modest Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 11.01.04, 01:18
              Witam nowych sasiadow

Ja zdecydowalem sie na kupno miejsca przy podpisywaniu umowy. Wartosc garazu zostala doliczona do ceny mieszkania przez co raty odpowiednio sie zwiekszyly.
              Cena: 30 000 z VATem.
              Jesli decydujesz sie na garaz dopiero teraz to pewnie beda chceli abys wplacil 40 % w ciagu 7 czy ilus dni a reszta zostanie proporcjonalnie doliczona do pozostalych rat za mieszkanie (to tylko moje domysly).
              Jesli chodzi o powierzchnie to rzeczywiscie jest to malo, jednak w praktyce wydaje mi sie, ze nie bedzie tak zle.

Podobno powierzchnia garazy ma byc pokryta jakas warstwa antyposlizgowa, czy ktos moze wie cos wiecej na ten temat ?

Pozdrawiam
              • Gość: RaK Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 193.128.25.* 12.01.04, 08:33
                Witam!

To widzę że cena wzrosła - kiedy podpisywalismy umowę w ubiegłym roku w wakacje
                cena za jedno miejsce była 25 000 + VAT.

Pozdrawiam,
                RaK

• Gość: Modest Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 12.01.04, 20:46
                  Witam

Ja bym powiedzial, ze raczej spadla,
                  25 000 + 22 % VAT = 30 500 zl
                  Ja placilem rowne 30 000 z VAT (umowa podpisana w pazdzierniku)

pozdrawiam
                  • Gość: RaK Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 193.128.25.* 13.01.04, 09:04
                    Sorry - mój błąd - nie wiem co mnie podkusiło żeby napisać + VAT - 25 000 to
                    był total.

Pozdrawiam,
                    RaK

P.S.
                    Czyli jednak rośnie :)
    • Gość: Ela i Artur VAT na grunty budowlane - c.d. IP: 193.109.127.* 11.01.04, 21:41
      Z tego co się dowiedziałem z ostatniego Newsweeka grunty budowlane od 1 maja
      będą obłożone 22% podatkiem VAT. Aktualnie są zerowym. My na takiej operacji
      tracimy prawie 3tyś.
      Dobrze by było, aby do III raty były wliczone (opcja 1) udziały w gruncie z
      następnych 3 rat, albo ewentualnie nawet do niej doliczone (opcja 2). Wtedy
      nie zapłacimy tego podatku.
      Jutro zadzwonię do MI i dam znać czy da radę coś zrobić. Najlepiej, jeżeli
      była by to opcja 1.

Pozdrawiam
      Artur
      • Gość: RaK Re: VAT na grunty budowlane - c.d. IP: 193.128.25.* 12.01.04, 08:37
        Witaj!

Pomysł z wliczeniem pełnej kwoty udziałów w gruncie w III racie wydaje się
        super.
        Jeśli tylko jest to możliwe z prawnego punktu widzenia?? No i MI musi się
        zgodzić - pls o info jak zdobedziesz informacje z MI.
        Ważne aby kwota III raty nie była wyższa od planowanej - tylko split składowych
        by się zmienił.

RaK
        • Gość: Ela i Artur Re: VAT na grunty budowlane - c.d. IP: 193.109.127.* 12.01.04, 15:04
          Witam!

Ciągnę dalej sprawę VAT-u na grunty.

1) Pierwszą niewiadomą jest to jak wysoki będzie VAT:
          Jak dowiedziałem się od pani z MI, co prawda będzie wprowadzony VAT od 1 maja,
          na grunty budowlane, ale nie wiadomo jeszcze czy 7% czy 22%. Prawdopodobnie
          grunty pod budownictwo mieszkaniowe zostaną obłożone 7% natomiast pod pawilony
          usługowe itp. podatkiem 22%. Więc nawet w najgorszym przypadku nie stracimy,
          aż taki dużo.

2) Drugą niewiadomą są wytyczne w przepisach przejściowych pomiędzy ustawami,
          których jak dotychczas nie ma.
          Są następujące prawdopodobne scenariusze:
          a) płacimy podatek za wszystko, także za już opłacone udziały w gruncie. W
          końcu formalnie wypłacamy tylko zaliczkę, a zakupu dokonujemy dopiero przy
          podpisaniu umowy notarialnej. W takim przypadku nic nie pomoże wcześniejsze
          wpłacanie na poczet udziału w gruntach. Jest to bardzo pesymistyczna wersja i
          mam nadzieję, że się nie ziści.

b) płacimy podatek tylko za nie zapłacone części, czyli w tym momencie jest
          szansa, aby poprzez zmianę tytułu wpłaty uniknąć jego zapłacenia. Pani z MI
          powiedziała, aby wystosować pismo do MI, z prośbą o zmianę tytułu wpłaty, ale
          to czy to zrobią jest już w kompetencji zarządu. Co do możliwości zmiany
          tytułu wpłaty w księgowości, to pani z księgowa powiedziała, że są
          (technicznie).

Tak czy inaczej warto napisać takie pismo do MI. Przy pomyślnych wiatrach
          związanych z przepisami przejściowymi i dobrą wolą MI uda się coś
          zaoszczędzić.

Poinformuję na forum jak dostanę odpowiedź.

Pozdrawiam sąsiadów
          Artur
          • Gość: Ela i Artur Re: VAT na grunty budowlane - c.d. IP: 193.109.127.* 23.02.04, 17:27
            Przepraszam za tak długą zwłokę, ale dwa tygonie czekałem na odpowiedź MI, a
            potem ja wyjechałem na dwa tydnie więc opowiadam z lekkim opóźnieniem.

Do rzeczy: MI nie robił problemów przy takiej zmianie w umowie.

Pozdrawiam
            Artur
    • Gość: Robert iNTERNET !!!!! IP: 217.153.138.* 12.01.04, 18:12
      OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
      CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
      WIRELESS
      o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)**
      za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując
      że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na
      dostęp do Internetu.
      Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
      o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
      • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
      2048 kb/s*
      • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
      • nielimitowany transfer danych
      • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
      uczestnikami sieci lub wymiana danych)
      • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
      • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
      serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
      Telekomunikacyjnej które dotyczą:

1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
      SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
      STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
      2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
      OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
      INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
      612-09-96 lub 501-590-613
      e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
      SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
      • Gość: Franek Postęp prac! IP: *.energis.pl 17.01.04, 23:12
        Cześć Wszystkim,

Byliśmy dzisiaj na naszej budowie. Miło było popatrzeć jak o godzinie 14-45
        budowa pracowała (a przecież to sobota). A budynki rosną i rosną...
        Pozdrawiamy wszystkich
        • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.01.04, 11:01
          To prawda, że budowa idzie jak burza ale czy ktoś ma jakieś info na temat II
          etapu budowy Osiedla. Zgodnie z planem sprzedaż II etapu miała ruszyć IX-X
          2003 ... Jeśli tak będzie wyglądała sprzedaż następnych VII-VIII etapów,
          budowa całego osiedla ma szansę zakończyć się za 15 lat! Jeśli jest ktoś kto
          mieszkał w bezpośrednim sąsiedztwie placu budowy to zrozumie moje obawy:
          hałas, błoto, teren niebezpieczny dla dzieci, etc..
          Pozdrawiam Przyszłych Mieszkańców
          Mia
          • Gość: bagata Re: Postęp prac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 15:01
            Witam,
            Właśnie chciałam się zapytać o sprzedaż kolejnych etapów.
            Czy ktoś mam jakiekolwiek informacje na ten temat?
            pzdr,
            bagata
            • Gość: Modest Re: Postęp prac! IP: *.chello.pl 20.01.04, 21:03
              Witam

Z tego co wiem to sprzedaz II etapu juz sie rozpoczela, budowa ma sie rozpoczac w marcu, natomiast zakonczenie planowane jest (dopiero) na IV kw. 2005.

pozdrawiam.
              • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 09:11
              • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 09:15
              • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.01.04, 09:15
                Budowa 2 budynków przez 1,5 roku ???????!!!!!!!!!!!
                • Gość: Modest Re: Postęp prac! IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 21.01.04, 09:41
                  Witam

Czy moze masz informacje jak duze sa te budynki ?

• Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.04, 10:44
                    Niestety nie mam żadnych aktualnych info nt. II etapu. Interesuję się budową
                    Osiedla Leśnego od maja ubiegłego roku i będąc wówczas w biurze widziałam plan
                    I i II etapu. Ten rozkład budynków widać zresztą tu: www.mostostal-
                    invest.com.pl/index2.htm .
                    Pozdrawiam
                    Mia
                    • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.04, 10:46
                    • Gość: Mia Re: Postęp prac! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.04, 10:49
                      Sorry, coś mi się nie udało z tym adresem ale te 2 budynki są na planie
                      Osiedla obok I etapu. A może wkrótce pojawią się na stronie Osiedla Leśnego?
                      • Gość: W & A II etap IP: *.chello.pl 21.01.04, 19:43
                        Witam,
                        nic takiego nie znalazłem pod podanym przez Ciebie adresem. Jakie dwa
                        budynki??? Poza tym od maja ubiegłego roku sporo się chyba zmieniło, ponieważ
                        ja widziałem na planie w siedzibie MI miejsce na 5 czy 6 budynków w II etapie,
                        więc logiczne jest, że wszystkich 5 czy 6 budynków nie wybudują wcześniej niż
                        przed 2005. A kolejne etapy są oddalone od I i II etapu na tyle, że nam chyba
                        nie będą przeszkadzać.
                        pozdrawiam
                        Włodek
    • Gość: Sebastian Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 141.155.86.* 21.01.04, 20:47
      Witam,
      W przyszlym tygodniu podpisuje umowe na zakup mieszkania w budynku D.
      Nigdy jeszcze nie kupowalem mieszkania od developera? Czy ceny w MI sa
      negocjowalne? Czy komukolwiek udalo sie negocjowac cena na os. Lesnym?
      • Gość: Oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 21:18
        Raczej nie podlegają negocjacji. Mieszkania dobrze się sprzedają - z
        pierwszego etapu zustało kilka, może kilkanaście. Nie rób sobie więc dużych
        nadziei. Spróbować jednak zawsze można, nic nie ryzykujesz. Popróbuj
        ponegocjować terminy wpłat. O wpłatach związanych z postępem prac nie
        wspominam bo to raczej norma, a i postęp widać gołym okiem.
    • Gość: Sebastian Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 12.154.142.* 22.01.04, 20:19
      Czy to prawda, ze wiekszosc osob kupujacych w MI nie w wymaga umowy
      przedwstepnej w formia aktu notarialnego? Wiem, ze taka umowa ogranicza bardzo
      ryzyko w przypadku bankructwa MI. Czy ktos moze podzielic sie uwagami na ten
      temat?
      • Gość: Ona Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.mz.gov.pl / *.mz.gov.pl 23.01.04, 14:49
        Wynikało to z faktu,iż w początkowej fazie latem 2003 r. Mostostal raczej nie
        chciał słyszeć o umowie przedwstępnej w formie aktu notarialnego. Oficjalne
        uzasadnienie jest takie,że treść samej umowy ewaluwowała, zapisy w trakcie
        kolejnych miesięcy zostały dopracowane.Potem polityka firmy się zmieniła i
        teraz nie robią trudności z podpisaniem aktu. Decyzja co do formy podpisania
        umowy jest sprawą indywidulnej oceny ryzyka tej inwestcji. Będziesz trochę
        pewniejszy, ale będziesz miał jednak mniej kasy w kieszeni. Co do aktualnej
        kondycji finansowej Mostostalu to chyba nie jest zła. Nieruchomość na której
        budowana jest nasze osiedle nie ma póki co żadnych obciążeń. Zasilamy ich
        gotówką regularnie, a dobre wyniki sprzedaży etapu I pozwalają sądzić,że
        podobnie będzie z drugim etapem.
        • merkury7 Re: Strona www 25.01.04, 20:00
          Dodałem FORUM na stronę internetową Osiedla Leśnego www.lesne.webpark.pl
          • oktob postępy na budowie i inne 03.02.04, 20:01
            Już jakiś czas nie byłem na budowie i ciekaw jestem postępów. Czy ktoś
            ostatnio widział nasze osiedle ?

Dość dużo ciekawych doświadczeń lokatorów osiedla "Olszyny" na Bemowie można
            poznać czytając forum na www.olszyny.info My mamy jeszcze sporo czasu do
            przeżywania podobnych zdarzeń jak odbiór mieszkań, urządzanie i wyposażanie,
            parapetówki i parkowanie w miejscach niedozwolonych. Ale chyba warto poczytać
            żeby pewnych błędów (ale nie parapetówek) uniknąć u nas. Pozdrawiam

PS. Czy z forum zdecydowanie przenosimy się na www.lesne.webpark.pl ?
            • Gość: Modest Re: postępy na budowie i inne IP: *.chello.pl 03.02.04, 21:41
              Witam

Tak sie sklada, ze bylem dzisiaj.
              Budynek A ma juz prawie dach, bud. D ma cale pierwsze pietro
              Bud. B i C lekko w tyle za A, widac postepy w porownaniu ze zdjeciami na naszej stronie.
              Szkoda, ze - w przeciwienstwie do tego, co mialo miejsce w grudniu - ok godz. 18 niewiele sie juz dzialo.

pozdrawiam
              • oktob Re: postępy na budowie i inne 04.02.04, 10:39
                Dziękuję za optymistyczne wieści. Może spokój na budowie o 18 spowodowany był
                tym, że wylali co mieli wylać i i tak musieli czekać do następnego dnia, aż
                beton zastygnie.
                • Gość: Franek Re: postępy na budowie i inne IP: *.crowley.pl 04.02.04, 16:15
                  Na oficjalnej stronie mostostalu są aktualne z 29.01.04r. zdjęcia z naszej
                  budowy.

Pozdrawiam
                  p.s. piszmy już wszyscy na naszym forum (na naszej stronie)
                  • Gość: sep Re: postępy na budowie i inne IP: 81.18.218.* 04.02.04, 18:00
                    witam,
                    zdradzcie mi ile wiecej wynosza caslkowite ceny mieszkan w odroznieniu od tych,
                    ktore figuruja na stronie?
                    sep
                    • Gość: Oktob Re: postępy na budowie i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 20:20
                      jak to "ile więcej" ? Ceny były podane i za m2 wynosiły 3500 - 3700 w I etapie
                      + balkon + miejsce garażowe (nieobowiązkowe) + ogródek przy mieszkaniach na
                      parterze. Nic więcej. Cena nie jest waloryzowana i zapisana w umowie jest
                      ostateczna. Dopłaty może wymagać tylko VAT od gruntu.
                      • tigerr MI - CZy moge im zaufac????!!!!!!! 04.02.04, 23:52
                        Jutro mam podpisac umowe przedwstepna na mieszkanie na os. Lesnym. Musze
                        przyznac, ze spedza mi sen z powiek to, ze tak na prawde nie mam zadnego
                        zabezpieczenia przed utrata moich pieniedzy w przypadku klopotow MI. Prosilem
                        o swieze wyniki finansowe ale bezskutecznie. Nie ma rachunku powierniczego i
                        tak na prawde to zostaje tylko nadzieja, ze wszystko skonczy sie dobrze. Czy
                        MI to spolka wiarygodna? Jak oceniacie szanse na pojawienie sie problemow z
                        realizacja?
                      • Gość: Monika & Tomek Re: postępy na budowie i inne IP: *.u.mcnet.pl 05.02.04, 16:53
                        W ubiegłym roku ceny za m2 na Os. Leśnym zaczynały się od 3200, a po wakacjach
                        3250 PLN. A w nowym roku nowe ceny, tzn., od 3300 PLN (info. z ogłoszenia MI w
                        Gazecie Wyborczej)

Pozdrowionka dla przyszłych mieszkańców OL,

Monika
                        • Gość: Ralfi Re: postępy na budowie i inne IP: *.proxy.lucent.com 09.02.04, 10:54
                          Ehlo Sasiedzi !
                          Bylem w sobote na budowie. Mimo 14.30 :-) oraz kiepskiej pogody prace szly dosc
                          zwawo. Podpytywany straznik mowil, iz placa im na czas:-)
                          Moze sie uda to komus potwierdzic. Milego tygodnia !
                          • Gość: W & A Re: postępy na budowie i inne IP: *.chello.pl 17.02.04, 17:23
                            Hej,
                            trzeba podciągnąć wątek bo na razie forum na stronie osiedla ma spore problemy
                            z serwerem. Czy ktoś widzial ostatnio budowę? Z tego co widziałem bud A i B
                            mają już po 3 piętra. Bud C będzie miał 3 piętro również lada moment.
                            Najwolniej idzie panom budowlańcom z budynkiem D (pół drugiego piętra)i okiem
                            totalnego lamera budowlanego oceniam, że nie dadzą rady dojść do dachu przed
                            20.03. Z drugiej strony pogoda najpewniej wkrótce ulegnie zdecydowanej poprawie
                            a i prace przy D ruszą z kopyta po skończeniu konstrukcji trzech pierwszych
                            budynków. Trochę zaskoczył mnie brak budowlańców w sobotę ok 12.40 - chyba, że
                            wszyscy naraz mieli przerwę obiadową :), ale może pogoda sprawia większe
                            problemy niż to wygląda na oko.
                            W ubiegłotygodniowej Stołecznej był artykuł o "bliskich" nam ekspresówkach. Do
                            połowy roku zapadnie decyzja o przebiegu trasy N-S.
                            Budowa łącznika między Trasą Toruńską a planowaną autostradą (na południu od
                            osiedla) ruszyć ma w ciągu roku.
                            pozdrawiam Sąsiadów
                            Włodek
                            • Gość: Franek! Re: postępy na budowie i inne IP: *.crowley.pl 18.02.04, 15:29
                              Witam sąsiadów,
                              Dzisiaj byłem na budowie. Prace trwały, nie powiem że w szaleńczym tempie, ale
                              pewnie trwfiłem na przerwę robotników. Miło było jednak popatrzeć jak wszystko
                              idzie do góry.
                              Pozdrawiam
                              p.s. markury kiedy nasze forum będzie działać poprawnie?
                              • merkury7 Re: Strona www "Osiedle-Leśne" 19.02.04, 11:48
                                Witam!
                                Zamieściłem kilka fotek budowy z 14.02.2004.Jak widać forum na stronie padło z
                                przyczyn leżących po stronie srwera obsługującego. Nie wiem jak długo.
                                Aktualnie znalazłem nowy serwer darmowy obsługujący forum, ale wymaga to
                                znalezienia trochę czasu na zinstalowanie.
                              • Gość: Ona Re: postępy na budowie i inne IP: *.mz.gov.pl / *.mz.gov.pl 20.02.04, 10:40
                                Czy śledzicie na Forum wątek Osiedla Iskra - Mostostal invest - proszę o
                                informację. Z dyskusji tam prowadzonej wypływają pewne wnioski także dla nas.
                                Pewne wątki nas nie dotyczą, ale np. trzeba i u nas będzie dopilnować żeby
                                obmiar powierzchni został dokonany w stanie surowym, przed położeniem tynków -
                                w tej chwili trawa tam lokalny konflikt bo MI nie wykonał obmiaru powierzchni w
                                stanie surowym a potem doliczył po 2 cm na tynki, chociaż ich faktyczna grubość
                                wynosiła, według niektórych uczestników Forum tylko 1 cm.
                                A wniosek generalny - jeżeli chce się coś wywalczyć, to trzeba działać
                                wspólnie.
                      • dontstop Re: postępy na budowie i inne 01.04.04, 12:21
                        A to ciekawe mnie policzyli po 3 800 w budynku D, na moje pytania dotyczące
                        różnego przelicznika za metr w różnych mieszkaniach dawali zupełnie pokretne
                        odpowiedzi.
                        Czy ktoś dokładnie wie jak w końcu jest z tym podatkiem od gruntu, wchodzi, czy
                        nie? Jeżeli tak to idąc za głosem piszących na forum może należy zrobić zmianę
                        w umowie, tym bardziej że płatność została wyznaczona na koniec kwietnia i
                        mozna parę złotych uratować

Pozdrawiam wszystkich lokatorów szcególnie tych z czwartego piętra budynku "D"
                        bo to moi przyszli sąsiedzi z góry
                        Grzegorz

• Gość: Ela i Artur Wzmianka o fortach bema w ŻW IP: 193.109.127.* 23.02.04, 17:33
      Przekopiowałem z dzisiejszego Życia Warszawy.
      Dla dociekliwych jest także link do strony pod spodem.
      Na stronie jest także ankieta na temat co ma powstać na fortach Bema.

Pozdrawiam
      Artur

Ruina Bema

Co zrobić z zabytkowymi fortami?

Ośrodek sportowo--rekreacyjny czy osiedle mieszkaniowe? Na razie XIX-
      wieczneForty Bema niszczeją. W ramach naszej akcji "Warszawa da się zmienić" w
      pierwszej kolejności postanowiliśmy zająć się Fortami Bema. Obecnie ten ponad
      40-hektarowy teren jest zupełnie niewykorzystany. Jeszcze niedawno była tutaj
      cygańska restauracja. Teraz między zabytkowymi, XIX-wiecznymi fortyfikacjami
      straszą tylko połamane ławki i zniszczone dekoracje.

Władze dzielnicy, które zarządzają terenem, chcą, by powstał tu ośrodek
      rekreacyjno-sportowy. Kiedy? Nie wiadomo. - Najpierw Forty muszą zostać
      zmodernizowane. Wojsko zupełnie o nie nie dbało - mówi Włodzimierz Całka,
      burmistrz Bemowa. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku władze dzielnicy ogłoszą
      przetarg na opracowanie koncepcji kompleksu sportowo-rekreacyjnego, z basenami,
      kortami i terenami do jazdy na rowerze. - Ale bez zabudowy mieszkaniowej -
      zapewnia burmistrz. - Chcemy, by z Fortów mogli korzystać wszyscy warszawiacy.

Data: 2004-02-23

zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=32911
    • Gość: Ela i Artur Stanowisko Rady Dz. Bemowo w sprawie Trasy AK IP: 193.109.127.* 25.02.04, 12:21
      Jeszcze coś znalazłem o trasie (nic nowego, ale zawsze):

link:
      www.bemowo.waw.pl/poziom.jsp?part=stanowisko§ion=aktualnosci

Stanowisko Nr 1/04 Rady Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy
      z dnia 19 lutego 2004 r. w sprawie przebiegu Trasy Armii Krajowej
      przez teren Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i wyboru wariantu
      drogi ekspresowej S-7.

Przebieg Trasy Armii Krajowej w południowej części Dzielnicy Bemowo m.st.
      Warszawy (na odcinku od południowej granicy Dzielnicy do ul. Warszawskiej) jest
      zgodny z koncepcją Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Pod ul.
      Warszawską trasa biegłaby w wykopie. Skrzyżowanie ul. Warszawskiej z Trasą
      Armii Krajowej - powinno być typu "karo", z wjazdami i wyjazdami na ul.
      Warszawską. Od ul. Lazurowej w kierunku wschodnim, do około 50 m za ul. Rosy
      Bailly, trasa musi przebiegać w tunelu. Na tym odcinku nie przewiduje się
      wjazdów, wyjazdów (skrzyżowań) z ul. Lazurową, ul. Powstańców Śląskich oraz ul.
      Radiową. W dalszej jej części Trasa AK biegłaby zgodnie z koncepcją GDDKiA.
      Przy realizacji Trasy AK konieczna jest budowa zachodniego odcinka ul.
      Powstańców Śląskich, pomiędzy ul. Hery a ul. Pełczyńskiego. Należy przewidzieć
      również możliwość wykonania dwóch przejazdów drogowych (wiadukty) nad trasą AK,
      w obszarze ul. Marynin oraz ul. Pełczyńskiego do ul. Dywizjonu 303.
      Dla drogi ekspresowej - S-7, przy rozpatrywaniu wariantów prezentowanych przez
      GDDKiA, najkorzystniejszym wariantem ze względu na aspekt społeczny
      (zmniejszenie uciążliwości dla mieszkańców Dzielnicy Bemowo), a także na aspekt
      finansowy (niższe koszty jej realizacji przez m.st. Warszawę) byłby wariant I
      wychodzący z węzła Trasy AK z Wisłostradą, prowadzący Wybrzeżem Gdyńskim i
      dalej po śladzie ul. Pułkowej.
      Wariant II zakłada poprowadzenie drogi S-7 w korytarzu zarezerwowanym w planie
      zagospodarowania przestrzennego dla Trasy N-S , tj. od węzła z Trasą AK w
      rejonie Fortu Bema do węzła "Kiełpin" w Łomiankach. Wariant ten spowoduje
      przecięcie Bemowa jeszcze jedną drogą ekspresową z ograniczonym dostępem dla
      ruchu lokalnego, dlatego też wariant ten jest wyjątkowo niekorzystny dla naszej
      Dzielnicy. Jednocześnie przypominamy, iż Rada Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy
      była przeciwna przebiegowi Trasy określonemu w wariancie II, podejmując w tej
      sprawie uchwałę Nr XIV/42/03 z dnia 26 czerwca 2003 r. w sprawie wystąpienia do
      Rady m.st. Warszawy o zmianę planowanego przebiegu Trasy N-S na odcinku od ul.
      Gen. Maczka (Powązkowska) do linii kolejowej w rejonie ulic: Dywizjonu 303 i
      Marynin, na obszarze Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy, określonego w studium
      uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy.

Dla wariantu II alternatywą może być proponowany przez Dzielnicę Bemowo po
      przeprowadzonych konsultacjach z mieszkańcami wariant III, to jest
      poprowadzenie drogi S-7 wzdłuż bocznicy kolejowej do Huty Lucchini i włączenie
      jej w Trasę AK na wysokości Fortu III "Blizne", jednak bez możliwości
      wprowadzenia ruchu w ul. Lazurową (Nowolazurową) zarówno z Trasy AK jak i drogi
      S-7. Droga S-7 na odcinku od Trasy AK do ul. Kocjana powinna być poprowadzona w
      wykopie i łączyć się z Trasą N-S w rejonie Fortu II "Wawrzyszew". Wybór
      zachodniego wariantu III rodzi pozytywne skutki poprzez skrócenie długości tych
      tras oraz zmniejszenie kosztów ich realizacji przez GDDKiA a także
      zminimalizuje uciążliwości dla mieszkańców Bemowa.

Przewodniczący
      Rady Dzielnicy Bemowo m. st. Warszawy

Marcin Bonicki
      • Gość: fuji pytanko o vat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.04, 15:27
        Sąsiedzi. Pwoedzcie jak w końcu jest z tym VAT. Czy jak podpisaliśmy umowę np.
        w lipcu 2003 jak ja będę coś dopłacał ? Czy tylko od tego co wpłacę po 1 maja ?
        Czy od całości ceny ? Czy tylko od gruntu ? Czy może wogóle bo buduje
        developer ???

Wiem że trochę to było już maglowane ale co nie otworzyć każdy mówi co innego.
        Pozatym to pytanko może rozrusza nasze forun :)))

Pozdrawiam
        • Gość: Alicja drzwi antywłamaniowe IP: *.wcp.pl 03.03.04, 16:12
          Witam serdecznie sąsiadów;

Właśnie dzisiaj miałam telefon od Pani Architekt z MI w sprawie drzwi
          antywłamaniowych. Poproszono mnie żebym (jeśli się zdecyduję) przesłała do
          jutra faks z informacją że będę chciała mieć zamontowane takie drzwi. Na moje
          pytanie jakie dokładnie drzwi antywłamaniowe - dostałam odpowiedź że albo Gerda
          albo Witex (kolor dąb lub podobny) i że dopłata będzie wynosiła około 500 zł i
          nic więcej się nie dowiedziałam. Proszę o podpowiedz sąsiadów - może ktoś wie
          jakie dokładnie drzwi ?

pozdrawiam
          Alicja
          • Gość: Monika & Tomek Re: drzwi antywłamaniowe IP: *.u.mcnet.pl 03.03.04, 16:52
            Witaj Alicjo,

Według mnie drzwi antywłamaniowe są zagwarantowane w Umowie podpisanej z MI.
            Patrz Załącznik nr 2 do Umowy - Standard wykończenia lokalu mieszkalnego. W
            pozycji "Okna i drzwi" jest zapis "drzwi wejściowe antywłamaniowe, bez drzwi
            wewnętrznych". Dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego miałabyś dopłacać
            do "takowych drzwi antywłamaniowych" chyba, że w Twojej Umowie jest inny zapis.

Pozdrawiam serdeczie,

Monika
            • Gość: Liman Re: drzwi antywłamaniowe IP: *.beck.pl 03.03.04, 18:16
              Ja mam umowę podpisaną aktem notarialnym. Sprawdzę wieczorem, jeżeli w
              załączniku są drzwi antywłamaniowe to zażądam od nich wyjaśnień. Spotkałem się
              z tłumaczeniem że antywłamaniowe dotyczą tylko budynków A,B,C a D ma jakieś
              inne. Podstawy tych twierdzeń nie znam. Morze wypowie się ktoś z Mostostalu
              Invest?
              • Gość: RA Re: drzwi antywłamaniowe IP: *.dialup.telenergo.pl 03.03.04, 22:20
                W mijej umowie (bud. D) jest zapis "drzwi wzmocnione" - cokolwiek to znaczy,
                nie wiem, nie wie tego również p. Ostrowska.
                MOże ktos z Was to wie
                Pozdrawiam
                • Gość: W & A Re: drzwi antywłamaniowe IP: 81.18.210.* 03.03.04, 22:57
                  Hej,
                  u nas też stoi "wzmocnione". Mam nadzieję, że to nie podstęp w stylu "zmienimy
                  zapis na antywłamaniowe za dodatkową opłatą 500 pln" i tak naprawdę chodzi o
                  kwestię zapisu. Może podzwinić po sklepach i zapytać się co to znaczy
                  wzmocnione?
                  pozdrawiam
                  W
                  • Gość: W & A Re: drzwi antywłamaniowe IP: 81.18.210.* 03.03.04, 23:50
                    hmm
                    jednak jest jakaś różnica między antywłamaniowe i wzmocnione. Pani Ostrowska
                    mogła nie wiedzieć, a ja pobieżnie sprawdziłem, że coś takiego jest:
                    www23.brinkster.com/dorex/Drzwi.htmpozdr
                    • Gość: Alicja Re: drzwi antywłamaniowe IP: *.wcp.pl 04.03.04, 10:25
                      witam serdecznie;

Informuję że wysłałam do MI faks, w którym poinformowałam, że jestem
                      zainteresowana drzwiami antywłamaniowymi ale proszę o dokładniejsze informacje -
                      jakie dokładnie drzwi wzmocnione miały być montowane, jakie dokłądnie drzwi
                      antywłamaniowe są proponowane i ile dokładnie miałaby wynosić dopłata - jeśli
                      dostanę odpowiedz - umieszczę ją na forum.

Pozdrawiam
                      Alicja
                      • Gość: Liman Re: drzwi antywłamaniowe IP: *.beck.pl 05.03.04, 12:01
                        Słyszałem że to te drzwi:
                        www23.brinkster.com/dorex/star_sx.htm
    • Gość: edyta Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 195.94.206.* 04.03.04, 16:30
      Proszę o informację w sprawie umowy z Mostostal Invest - inwestycja Osiedle
      Leśne II etap. Czy ktoś z Was podpisał już taka umowę? Czy są jakieś problemy.
      Moim zdaniem jest pogmatwana sprawa z gruntami. Prosze o odp.
      pozdr.
      • Gość: Franek Wpis do KW ! IP: *.crowley.pl 09.03.04, 10:22
        Ja mam pytanie do tych osób co podpisali umowę przedswtępną w formie aktu
        notarialnego i złożyli wniosek do sądu o wpisanie swoich praw w dział III KW.

Czy dostaliście już informacje z sądu, o wpisaniu waszych wniosków?
      • Gość: Franek Wpis do KW! IP: *.crowley.pl 09.03.04, 10:23
        Ja mam pytanie do tych osób co podpisali umowę przedswtępną w formie aktu
        notarialnego i złożyli wniosek do sądu o wpisanie swoich praw w dział III KW.

Czy dostaliście już informacje z sądu, o wpisaniu waszych wniosków?
      • Gość: ttina Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 14:18
        Również miałam zastrzeżenia do zapisu informującego o gruntach. W ubiegłym
        tygodniu sprawa się wyjaśniła...od 13 marca MI otrzymał prawa wieczyste do
        użytkowania terenu i od razu zmieniona została treśc umowy...My dzisiaj
        podpisujemy umowę, budynek E ...prosimy o kontakt przyszłych sąsiadów.
        • Gość: RaK Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 193.128.25.* 24.03.04, 08:53
          Witaj!

Budynek E - to znaczy że sprzedają drugi etap???

• Gość: bagata Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 13:29
            II etap sprzedają już od 1 marca ale tylko dwa bloki z 6 które budują.
            Mieszkania są bardzo podobne tylko znacznie droższe.
            pzdr,
            bagata
            • Gość: RaK Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 193.128.25.* 30.03.04, 13:13
              A ile kosztują mieszkanka w II etapie?

• dontstop Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 17.03.04, 07:13
      Cześć bogata,

Jestem (albo raczej będę) twoim sąsiadem
      budynek D
      Pozdrawiam

Grzegorz
      • Gość: Ralfi&Ola Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.proxy.lucent.com 17.03.04, 11:15
        Witaj Grzegorz,
        Bedziesz tez naszym sasiadem. Witamy i zyczymy powodzenia !
        EHLO !
        • Gość: RAdek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.dialup.telenergo.pl 17.03.04, 19:15
          CZeść ja też będe WAszym sąsiadem "D"

Radek
          • teasy Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 17.03.04, 19:59
            witam wszystkich byłam dzis w MI i znalazłam mieszkanko w budynku D i chyba je
            wezmę
            • Gość: bagata "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 08:06
              Witam zatem wszystkich nowych oraz przyszłych sąsiadów. Gratuluję (miejmy
              nadzieję :-)), dobrego wyboru.
              pzdr,
              bagata
              • Gość: Franek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.crowley.pl 18.03.04, 08:30
                Ja i moja żona również witamy Was, zwłaszcza mieszkańców budynku D (my też tam
                mamy swoje mieszkanko). Przypominam o odziałającej stronie i forum:
                www.lesne.webpark.pl
                Zapraszamy
                • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 18.03.04, 16:55
                  Pozdrowienia dla wszystkich nowych (i nie tylko) Sąsiadów

i krótkie pytanko:
                  Czy ktoś z Miłych Sąsiadów ma jakieś informacje na temat komórek lokatorskich,
                  kiedy w końcu będzie można je nabyć? Czy komuś to się już udało?

Monika
            • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 18.03.04, 17:13
              teasy napisała:

> witam wszystkich byłam dzis w MI i znalazłam mieszkanko w budynku D i chyba
              je
              > wezmę

teasy.. a to 2-pokojowe może? Pytam z ciekawości, bo we wtorek zarezerwowałam
              2pok. na parterze w D i mi powiedzieli, że to ostatnie mieszkanie..
              Nie jestem zdecydowana co do parteru, próbowałam znaleźć sąsiadów "z góry" na
              forum, ale chyba nie są tutaj aktywni. Lepiej poznać sąsiadów w takim przypadku
              wcześniej, niż później walczyć z wrzucaniem do ogródka różnych rzeczy. Wiem, że
              to dość pesymistyczna wizja, jednak lepiej sprawdzić co się da wcześniej.
              Dziś znajomy prawnik oberzał umowę. Generalnie jest ok, ale pierwsza rzecz, to
              śmiesznie małe kary za opóźnienie oddania, opóźnienie o 3 miesiące daje
              niewielką kwotę, co wcale ich nie mobilizuje do wcześniejszego oddania
              budynków. A druga rzecz to 7% kara w przypadku odstąpienia od umowy. To troche
              dużo w porówaniu z innymi deweloperami.
              Nie jest też określone kto zapłaci za plac zabaw dla dzieci. Umowa nie wyraża
              dostatecznie jasno intencji strony. Będzie, ale bez istotnych szczegółów -
              czyli skąd będą na to pochodziły środki..
              • Gość: Guzik & Asia Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 18.03.04, 20:12
                Witam,
                Ja, tzn. MY :) juz kupiliśmy 2-pokojowe na parterze w D, wiec pewnie to ostanie
                jest obok naszego (tak, że będziemy najbliższymi sąsiadami przez ściane :).
                A co do umowy, wszystkie umowy, które widzialem u deweloperów były mniej lub
                bardziej niekorzystne. Wszyscy deweloperzy też, w obliczu niesamowitego popytu
                i liczby chetnych mają to w nosie i nie zamierzają nic w umowach zmieniać, a
                juz na bank nie zmienią niekorzystnych dla siebie zapisów. Tak, że pozostaje
                albo się zdecydować albo czekac na Ustawę o rachunku powierniczym, ale kto wie
                kidy to nastąpi .....??????
                Pozdrawiam i witam wszystkich sąsiadów!!!
                • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 18.03.04, 22:22
                  Gość portalu: Guzik & Asia napisał(a):

> Witam,
                  > Ja, tzn. MY :) juz kupiliśmy 2-pokojowe na parterze w D, wiec pewnie to
                  ostanie
                  >
                  > jest obok naszego (tak, że będziemy najbliższymi sąsiadami przez ściane :).
                  > A co do umowy, wszystkie umowy, które widzialem u deweloperów były mniej lub
                  > bardziej niekorzystne. Wszyscy deweloperzy też, w obliczu niesamowitego
                  popytu
                  > i liczby chetnych mają to w nosie i nie zamierzają nic w umowach zmieniać, a
                  > juz na bank nie zmienią niekorzystnych dla siebie zapisów. Tak, że pozostaje
                  > albo się zdecydować albo czekac na Ustawę o rachunku powierniczym, ale kto
                  wie
                  > kidy to nastąpi .....??????
                  > Pozdrawiam i witam wszystkich sąsiadów!!!

Jeśli od strony południowej to wygląda na to, że tak - jeśli się zdecyduję.
                  Wciąż niepokoi mnie sprawa budowy łącznika. Jeśli wystartują w tym lub w
                  przyszłym roku, to przy tempie budowania dróg w naszym kraju dojście do
                  Obozowej będzie zamknięte przez długi czas. Dla mnie to uciążliwe, bo nie mam
                  samochodu, a tamtędy najlepiej dojść do tramwaju. No i jak z głośnością. 800
                  metrów, to wcale nie jest tak dużo. Nie wiem, czy planowane są dźwiękoszczelne
                  osłony. Jeśli chodzi o łącznik z drugiej strony, to wiem, że tam wspólnoty
                  prężnie działają na korzyść swoją, a więc na niekorzyść nas - szczególnie
                  budynku D (od strony południowej) i II etapu OL.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców OL.
                  Ola
                  Jeśli chodzi o rachunek powierniczy, to dla tej inwestycji (dla I etapu) nie
                  jest przewidziany, poza tym prawie wszytkie mieszkania już się sprzedały.
                  Projekt już trafił (albo niebawem trafi) do Sejmu. Pierwsze czytanie, drugie
                  czytanie (jeśli będą chcieli w końcu zacząć). Sądząc po tym, że to dość
                  kontrowersyjna sprawa (nie ma porozumienia między bankami a deweloperami, Ci
                  drudzy mają wiele uwag), to może to potrwać.. Jednak będzie musiało nastąpić. W
                  krajach UE to jest standard i w ramach dostosowywania naszego prawodawstwa do
                  uniejnego będziemy musieli to zrobić. (nie pamiętam niestety jaki jest okres
                  przejściowy na tego rodzaju regulacje). Jest bardzo prawdopodobne, że II etap
                  również obejdzie się bez rachunku powierniczego.
                  • Gość: Liman Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.beck.pl 05.04.04, 13:59
                    Czy na waszych planach budynki A i C są na równi w obrysie zewnętrznym z
                    budynkiem D. Bo jeżeli tak to w rzeczywistości budynek D wystaje o kilka metrów
                    (ok 8) poza budynek A. ??? O co chodzi?
              • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 06.04.04, 11:50
                Mam dla Was informację. Jeśli chodzi o plac zabaw dla dzieci w parku
                bezpośrednio przylegającym do OL, będzie to teren dostępny dla mieszkańców
                zielonego mieszkanka również. Inwestorzy zawarli porozumienie co do wspólnego
                zagospodarowania tego terenu - nie wiem jednak kiedy to nastąpi. Pomimo, że nie
                zdecydowałam się na osiedle leśne, wczoraj podpisałam umowę na sąsiedniej
                inwestycji - zielone mieszkanko II. Pozdrawiam serdecznie przyszłych sąsiadów.
                • oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 06.04.04, 18:05
                  Nie jest to dobra wiadomość. Nie chodzi mi o to, że sąsiedzi z zielonego
                  mieszkanka to niesympatyczni ludzie i przykro będzie z nimi dzielić park. Ale
                  zgodnie z ofertą osiedle ma być zamknięte, ogrodzone itd. Nie rozumiem,
                  dlaczego ogrodzenie ma być wspólne z zielonym mieszkankiem. Jestem temu
                  zdecydowanie przeciwny. Park ma być zlokalizowany między etapami I, II a
                  następnymi. A więc lokatorzy zielonego mieszkanka będą sobie spacerowali po
                  terenie osiedla leśnego, a przede wszystkim przez kolejne etapy - od III do
                  ostatniego. Coś tu jest nie tak. Nie wydaje mi się, że koszt urządzenia parku
                  przekracza możliwości mostostalu. Przecież w ogólnym rozrachunku będzie to
                  zrobione za nasze pieniądze, pieniądze lokatorów osiedla leśnego.
                  • Gość: W Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 06.04.04, 21:14
                    Wydaje mi sie, ze lokatorka sasiedniego osiedla ma na mysli albo jakis inny
                    plac zabaw, albo jest to lep innego developera. Nie wierze w porozumienie i
                    otwarcie osiedla wraz z placem zabaw na mieszkanców osiedla innego developera.
                    • Gość: fuji Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 22:54
                      Też uważam że byłoby to dziwne gdyby mieszkańcy innego osiedla korzystali z
                      placu zabaw umiejscowionego w środku naszego osiedla. Trzeba by to wyjaśnić u
                      źródła czyli najlepiej i w Mostostalu i w zielonym mieszkanku. Park powienien
                      należeć do jednego osedla tym bardziej że w umowie mamy osiedle zamknięte,
                      strzeżone a więc dostępne tylko dla nas i naszych gości. Nie to żebym miał coś
                      przeciw osobom z zielonego mieszkanka ale skoro osiedle zamknięte to
                      zamknięte .... inaczej traci to sens jak i bezpieczeństwo na takim osiedlu. A
                      może wypowie się na formu ktoś z Mostostal Invest i rozwieje nasze wątpliwości
                      ustosunkowując się do naszego zapytania ??

fuji.
                  • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 07.04.04, 09:16
                    Dla przyszłych mieszkańców Zielonego Mieszkanka też nie. Budinvest PBM Poludnie
                    ma udziały w tym parku, nam ich się nie sprzedaje. Nie pamiętam, jak było to w
                    umowie z MI - to znaczy czy sprzedawano Wam udziały w tamtym parczku. Sądzę, że
                    jest prawdopodobne, iż park będzie ogrodzony oddzielnie z osobnym wejściem. Z
                    powodu budowy nie będziemy mogli sobie swobodnie chodzić tamtędy, a dookoła.
                    Docelowo być może będzie i tak, że obydwa osiedla będą ogrodzone, choć szczerze
                    mówiąc nie wydaje mi się. Jeśli chodzi o sfinansowanie urządzenia parku - nie
                    tylko MI ma tam udziały, tak więc musi się liczyć z innymi. Nie wiem też czy
                    tylko MI i PBM Poludnie są jedynymi udziałowcami. Nie sprawdzałam ksiąg tamtej
                    działki, gdyż nie ona była przedmiotem sprzedaży.

oktob napisał:

> Nie jest to dobra wiadomość. Nie chodzi mi o to, że sąsiedzi z zielonego
                    > mieszkanka to niesympatyczni ludzie i przykro będzie z nimi dzielić park. Ale
                    > zgodnie z ofertą osiedle ma być zamknięte, ogrodzone itd. Nie rozumiem,
                    > dlaczego ogrodzenie ma być wspólne z zielonym mieszkankiem. Jestem temu
                    > zdecydowanie przeciwny. Park ma być zlokalizowany między etapami I, II a
                    > następnymi. A więc lokatorzy zielonego mieszkanka będą sobie spacerowali po
                    > terenie osiedla leśnego, a przede wszystkim przez kolejne etapy - od III do
                    > ostatniego. Coś tu jest nie tak. Nie wydaje mi się, że koszt urządzenia parku
                    > przekracza możliwości mostostalu. Przecież w ogólnym rozrachunku będzie to
                    > zrobione za nasze pieniądze, pieniądze lokatorów osiedla leśnego.
                    • oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 07.04.04, 18:24
                      Udziały w parku nieodpłatnie mają uzyskać lokatorzy osiedla leśnego po
                      zakończeniu budowy wszystkich etapów.
                      • Gość: Oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 18:29
                        Takie są zapisy w umowie. Przekazanie - nieodpłatne - praw do udziału w gruncie
                        parku ma nastąpić za kilka lat. Lokatorzy osiedla leśnego zobligowali się do
                        nieodpłatnego przejęcia udziałów w gruncie przypadającym na park. I później
                        będą płacili podatek gruntowy od posiadanego skrawka parku - proporcjonalnie do
                        udziału.
                        Wariant grodzenia indywidualnie WSZYSTKICH etapów osiedla leśnego i dodatkowo
                        parku oraz udostępnienie go lokatorom innych okolicznych osiedli jest
                        zdecydowanie nie do zaakceptowania.
                        • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 11.04.04, 10:33
                          hmm. To Wy to macie przynajmniej w umowie. We wtorek po świętach upewnię się,
                          że chodzi o tą samą działkę.
                          Życzę Wam Wesołych Świąt i pozdrawiam,
                          vondas

Gość portalu: Oktob napisał(a):

> Takie są zapisy w umowie. Przekazanie - nieodpłatne - praw do udziału w
                          gruncie
                          >
                          > parku ma nastąpić za kilka lat. Lokatorzy osiedla leśnego zobligowali się do
                          > nieodpłatnego przejęcia udziałów w gruncie przypadającym na park. I później
                          > będą płacili podatek gruntowy od posiadanego skrawka parku - proporcjonalnie
                          do
                          >
                          > udziału.
                          > Wariant grodzenia indywidualnie WSZYSTKICH etapów osiedla leśnego i dodatkowo
                          > parku oraz udostępnienie go lokatorom innych okolicznych osiedli jest
                          > zdecydowanie nie do zaakceptowania.
                    • Gość: Seba Wniosek o upadlosc MW IP: *.cable.mindspring.com 08.04.04, 00:22
                      Czy ktos wie cos wiecej na temat wniosku o upadlosc Mostostalu Warszawa?
                      • Gość: afad Re: Wniosek o upadlosc MW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 00:51
                        Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy potwierdził, że otrzymał wniosek o o ogłoszenie
                        upadłości Mostostalu Warszawa SA, podała spółka w piątkowym komunikacie.
                        “Zarz±d Mostostal Warszawa SA informuje, że w dniu 11.03.2004 r. Spółka została
                        poinformowana, co zostało potwierdzone przez Sąd, o złożeniu przez Miejskie
                        Przedsiębiorstwo Robót Drogowych S.A. w Sądzie Rejonowym dla M.St.Warszawy Sąd
                        Gospodarczy XVII Wydział Gospodarczy ds. upadłościowo-układowych, wniosku o
                        ogłoszenie upadłości Mostostal Warszawa SA” – podano w komunikacie.

Wniosek o upadłość Mostostalu został złożony przez Miejskie Przedsiębiorstwo
                        Robót Drogowych z Warszawy. Jak podała piątkowa “Rzeczpospolita”, powodem
                        złożenia wniosku jest nieuregulowanie płatności za roboty wykonane przy budowie
                        Trasy Siekierkowskiej, na której MPRD było podwykonawcą Mostostalu.

Raport na temat tego wniosku Mostostal przekazał Komisji Papierów Wartościowych
                        i Giełd (KPWiG) z prośbą o utajnienie, zgodnie z prawem o publicznym obrocie
                        papierami wartościowymi, ponieważ jej upublicznienie mogłoby istotnie naruszyć
                        interes gospodarczy spółki i jej akcjonariuszy.

“Zarz±d Mostostal Warszawa SA traktuje ten wniosek jako bezzasadny, ponieważ
                        nie istnieją żadne przewidziane Ustawą podstawy do ogłoszenia upadłości
                        Emitenta, a ponadto złożony przez wierzyciela w złej wierze” – głosi
                        uzasadnienie wniosku o utajnienie informacji.

Mostostal zwraca bowiem uwagę, że nie uznaje wierzytelności zgłaszanych przez
                        MPRD, wobec czego “jako takie, według prawa, powinny być dochodzone w trybie
                        postępowania cywilnego i egzekucyjnego, a nie w trybie prawa upadłościowego”.

Powodem nieuznawania roszczeń jest m.in. odmienna interpretacja postanowień
                        umowy.

“Sąd wyznaczył na dzień 7 kwietnia br. rozprawę, w wyniku której Emitent
                        spodziewa się oddalenia wniosku o upadłość” – podała także spółka. (ISB)

pozdrawiam
                        • Gość: Modest Re: Wniosek o upadlosc MW IP: *.chello.pl 08.04.04, 15:50
                          Sąd odroczył do 5 maja rozprawę o upadłość Mostostalu Warszawa
    • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 20.04.04, 03:59
      Drodzy Lesni Ludzie,
      cos cisza zapadła na Naszym osiedlu. Czyzby nie było pytań, watpliwosci,
      problemów. Wspaniale. To może zaczniemy sie dzielic naszym szczęściem. Mozna tu
      lub na Naszym forum members.lycos.co.uk/merkury7/index.php
      Mamy tyle spraw do omówienia Kochani

Pozdrawiam
      • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 20.04.04, 04:33
        Kochani,

tak sobie spogladam od paru dni na Nasze forum i zaczynam sie niepokoić
        że ....... CISZA. Może zaczniemy się udzielać i rozmawiac na tematy które Nas
        nie unikna a zarazem zaowocują powstaniem wspaniałej "Leśnej społeczności".
        Przejrzyjcie proszę fora np na stronie gazety pojawia sie tam tyle wątków które
        i Nas dotkną predzej czy później. Może warto sie juz teraz nad nimi zastanowić
        i ustalić wspólą strategię.
        Chociażby sprawa ochrony i jej obowiązków. Parking dla gości i dla Tych którzy
        sie nie zdecydowali na wykup miejsca parkingowego. Administrator osiedla. Wiem
        że o wykończeniu trudno teraz piasać ale.... można juz stawiac pewne wymagania
        i posiadać wyobrażenia. Czystość na osiedlu. Telewizja i internet.
        Kochani tyle tematów mamy do omówienia. A tu nic tylko cisza jakby wszystko
        było wspaniale i wszystko zorganizowane. Ja wiem że wszyscy się cieszą że
        podpisali umowy i żyją tym że juz w przeciagu roku zamieszkaja ale ten rok
        powinniśmy wykorzystać na zacieśnianiu współpracy, poznawaniu sie i
        organizowaniu zycia na osiedlu.

Pozdrawiam

ZAPRASZAM NA STRONĘ NASZEGO OSIEDLA: lesne.webpark.pl/
        lub NA FORUM NASZEGO OSIEDLA: members.lycos.co.uk/merkury7/index.php

Do zobaczenia
        • Gość: Gucio Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 217.8.186.* 11.05.04, 09:03
          Witam

w pełni zgadzam się z przedmówcą. Sądzę, że my przyszli mieszkańcy OL i
          właściciele budowanych tam lokali powinniśmy się spotkać, być może nawet
          wspierani poradą prawną, by w końcu skończyć ,,zabawę'' z Mostostalem. MI nie
          rozumie chyba, że sprzedaje mieszkania, które mają służyć ich przyszłym
          właścicielom, a nie kretyńskiej wizji i projektowi Aparu, który w jak okazuje
          projektuje okna, które nie mogą się otwierać, bo przeszkadzają im kaloryfery,
          bądź urocze, betonowe i niekoniecznie przez to zielone ogródki. Ustalny więc
          miejsce i termin spotkania.
    • ikad "Osiedle Leśne" Bemowo 01.05.04, 12:15
      Czy ktoś może kontrolował ostatnio prace na budowie? Czy idzie sprawnie czy
      wciąż szykuje sie obsówka.

Pozdrawiam
      • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 06.05.04, 10:55
        Niestety na budowie ostatnio nie byłam, ale otrzymałam informację z MI, że
        dokonano wyceny zmian aranżacyjnych w lokalach i trzeba dać "Mostostalowi"
        odpowiedź, czy się z tą wyceną zgadzamy do 15 maja br. (dot. bud. A), bo
        inaczej potraktują to jako zgodę.

Pozdrawiam,

Monika
        • Gość: andy Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 81.15.161.* 06.05.04, 12:21
          Już robia instalacje elektryczne wewnątrz budynków ;-))
          pozdrawiam
          • Gość: biot Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 80.72.37.* 06.05.04, 13:51
            Byliśmy wczoraj aby od środka obejrzeć nasze mieszkanko. Instalacje elektryczne
            sa zrobione - przynajmniej w naszym bloku. Jestem ciekawa czy ktos z
            mieszkanców parteru widział juz wybetonowane "ogródki"(chodzi o część ogródków
            nad garażami). Nie wiem ile osób kupowało kawałek betonu zamiast ogródka ale my
            napewno nie a to wlasnie ujrzeliśmy podczas zwiedzania. Czekamy na wyjasnienia
            MI ale wolno to idzie. Czy są jeszcze jacyś pokrzywdzeni wsród was drodzy
            sasiedzi? Chyba nikt nie wyobrażał sobie ze wychodząc na balkon zobaczy
            betonowe podwórko? Moze ktoś wie coś więcej?
            Pozdrawiam
            Renata
            • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 10.05.04, 15:58
              Drodzy przyszli Sąsiedzi!

Myślę, że nadszedł czas, aby zacząć szybko aktywować naszą społeczność.

Sprawa, moim zdaniem, najpilniejsza w tej chwili to wewnątrzosiedlowy osiedlowy
              park. Rozmawiałam w piątek z przedstawicielem Mostostalu właśnie w sprawie
              parku, a dokładniej w kwestii pojawiajacych się opinii przyszłych mieszkańców
              Osiedla Zielone Mieszkanko II o ich rzekomym współużytkowaniu parku (była już o
              tym mowa na forum). Dowiedziałam się, że na dzień dzisiejszy MI rozpisał
              konkurs na zagospodarowanie terenu przeznaczonego na nasz wewnątrzosiedlowy
              park. Konkurs rozstrzygnie się za około 2 miesiące i wtedy będzie wiadomo jak
              nasz park będzie wyglądał. W związku z tym mamy jeszcze trochę czasu na
              działania naszej przyszłej wspólnoty (to jedna kwestia).
              Druga - Przedstawiciel Mostostalu wyjaśnił mi, że Mostostal-Invest wspólnie z
              Budinvest PBM Południe (budują Zielone Mieszkanko II) prowadzą inwestycję
              doprowadzenia kanalizacji na oba osiedla (jak rozumiem w celu obniżenia
              kosztów). Jednocześnie nie ma żadnych oficjalnych decyzji co do
              współużytkowania parku przez oba osiedla. Ale nieoficjalnie takie rozmowy muszą
              być prowadzone skoro wiedzą o tym przyszli mieszkańcy ZMII. Myślę, że MI chce w
              ten sposób również obniżyć koszty zagospodarowania tego terenu. Ja osobiście
              nie mam nic przeciwko mieszkańcom ZMII, ale podpisując umowę z MI wyraziłam
              zgodę na nieodpłatne otrzymanie części udziału w gruncie przeznaczonym pod park
              i nie było tam mowy o tym, że mieszkańcy innego osiedla będą również korzystać
              z tego parku. Przecież to już niebyłby "wewnątrzosiedlowy" park. Ponieważ
              dostęp do parku ma być poprzez karty zbliżeniowe, już teraz można sobie
              wyobrazić, że mieszkańcy OL nie będą w stanie rozpoznać, kto korzysta z parku.
              Rozumiem motywacje MI, żeby zaoszczędzić nam wydatków na późniejsze utrzymanie
              tego skrawka ziemi, ale ja osobiście wolę zapłacić troszkę więcej i mieć
              pewność, że po terenie naszego parku nie krecą się osoby, które być tam nie
              powinny. Za to w końcu płacimy dosyć poważne pieniądze. A poza tym,
              podejrzewam, że na naszym osiedlu będzię przynajmniej jedna, a może nawet i
              więcej wspólnot osiedlowych, na osiedlu ZMII sytuacja może wyglądać podobnie. W
              związku z tym mogą pojawić się w przyszłości problemy z partycypowaniem w
              kosztach utrzymania parku i egzekwowaniem tych pieniążków.

Mam nadzieję, że MOSTOSTAL-Invest zanim zacznie oficjalne rozmowy w tej sprawie
              z Budinvest PBM Południe zapyta nas, przyszłych mieszkańców OL, o wyrażenie
              zgody na taka wspólną inwestycję. Inaczej sobie tego nie wyobrażam.

W związku z powyższym, proszę wszystkich forumowiczów - sąsiadów z OL o
              wypowiedź w tej sprawie. Myślę również, że dobrze byłoby się spotkać i coś
              postanowić zanim będzie za późno!!!

Pozdrawiam i czekam na dyskusję,

Monika
              • oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 10.05.04, 17:06
                Zastanawiam się po co MI sam sobie tworzy kłopoty i powolutku próbuje wywołać
                konflikt z przyszłymi lokatorami. Punkty zapalne pojawiające się ostatnio to:

1. Park "do spółki" z Zielonym Mieszkankiem

2. Kaloryfery "nałożone" na duże okna

3. Betonowe (w całym tego słowa znaczeniu) ogródki na płycie garażu

Myślę, że nie ma lokatora OL, który zgodzi się na powyższe rozwiązania.
                Pozostaje ustalenie terminu spotkania z przedstawicielami MI i dobitne
                wyrażenie swojego zdania w kwestiach niewyjaśnionych. Być może
                tylko "niewyjaśnionych", a rzeczywistość jest inna - lepsza.

Spotkanie najlepiej odbyć w dzień powszedni, w godzinach urzędowania biura
                sprzedaży MI. Spotkanie w weekend lub wieczorem, kiedy nie będzie
                przedstawicieli MI nie ma sensu.
                • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 12.05.04, 01:52
                  Ja też mam, Oktob, nadzieję że rzeczywistość jest inna - lepsza, a problemy po
                  części wynikaja z niejasności i nieporozumień, które to spowodowane są brakiem
                  informacji ze źródła. Choc betonowe ogródki nie pozostawiają chyba wątpliwości.
                  Co do spotkania masz rację, że ma sens w tygodniu, kiedy będą dostepni
                  przedstawiciele MI by mogli wszystko z nami zweryfikować i wyjaśnic.

Pozdrawiam
              • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 12.05.04, 16:14
                Moniko,
                (i inni mili przyszli sąsiedzi OL)
                Wydaje się, że to ja rozpętałam burzę w kwestii parku znajdującego się bliżej
                Waszego osiedla..
                Otóż chciałabym sprostować pewne kwestie.
                Park - jest współwłasnością MI i PBM'u (wg informacji, którą uzyskałam w PBM).
                Z tego co piszecie, MI przekazał Wam nieodpłatnie część udziałów, PBM nie
                zdecydował się na to, w związku z tym sprawa mogłaby nas nie dotyczyć.
                Jednocześnie uzyskałam informację, że mamy (jako przyszli mieszkańcy ZMII mieć
                do niego dostęp) - nie pytałam o szczegóły, nie sprawdzałam również ksiąg, żeby
                potwierdzić uzyskane już wcześniej informacje co do własności, bo skoro ww.
                działka nie była przedmiotem umowy, to ksiąg tych nie sprawdzałam. A czy ktoś z
                Was sprawdzał te księgi?
                Pani w biurze PBM powiedziała, że PBM wspólnie z MI zastanawiali się co zrobić
                w tej kwestii - to tyle. Nie było mowy o żadnym rzekomym użytkowaniu - to była
                propozycja, napisałam o tym w nadziei, że może Wy wiecie coś więcej na ten
                temat niż ja w tamtej chwili.
                Obiecałam dowiedzieć się w PBM'ie jak wygląda w kwestii parku - może znowu
                dowiem się o czymś sensacyjnym, jednak brak czasu nie bardzo mi na to ostatnio
                pozwala.
                Nie sądzę, żeby to był powód do zmartwień, bo jeśli istotnie PBM jest również
                właścicielem tej działki i zechce przyszłym mieszkańcom ZMII przekazać również
                nieodpłatnie udziały, to będzie musiał zastosować identyczny jak MI system
                dostępu do niego - i to nie stanowiłoby teoretycznie problemu - gdyby nie
                liczba mieszkańców obu osiedli. Ja osobiście mam w nosie czy będę miała dostęp
                do niego, czy nie - na terenie fortów jest dostatecznie dużo miejsca na spacery.

Pozdrawiam serdecznie,
                vondas

Gość portalu: Monika & Tomek napisał(a):

> Drodzy przyszli Sąsiedzi!
                >
                > Myślę, że nadszedł czas, aby zacząć szybko aktywować naszą społeczność.
                >
                > Sprawa, moim zdaniem, najpilniejsza w tej chwili to wewnątrzosiedlowy
                osiedlowy
                >
                > park. Rozmawiałam w piątek z przedstawicielem Mostostalu właśnie w sprawie
                > parku, a dokładniej w kwestii pojawiajacych się opinii przyszłych mieszkańców
                > Osiedla Zielone Mieszkanko II o ich rzekomym współużytkowaniu parku (była już
                o
                >
                > tym mowa na forum). Dowiedziałam się, że na dzień dzisiejszy MI rozpisał
                > konkurs na zagospodarowanie terenu przeznaczonego na nasz wewnątrzosiedlowy
                > park. Konkurs rozstrzygnie się za około 2 miesiące i wtedy będzie wiadomo jak
                > nasz park będzie wyglądał. W związku z tym mamy jeszcze trochę czasu na
                > działania naszej przyszłej wspólnoty (to jedna kwestia).
                > Druga - Przedstawiciel Mostostalu wyjaśnił mi, że Mostostal-Invest wspólnie z
                > Budinvest PBM Południe (budują Zielone Mieszkanko II) prowadzą inwestycję
                > doprowadzenia kanalizacji na oba osiedla (jak rozumiem w celu obniżenia
                > kosztów). Jednocześnie nie ma żadnych oficjalnych decyzji co do
                > współużytkowania parku przez oba osiedla. Ale nieoficjalnie takie rozmowy
                muszą
                >
                > być prowadzone skoro wiedzą o tym przyszli mieszkańcy ZMII. Myślę, że MI chce
                w
                >
                > ten sposób również obniżyć koszty zagospodarowania tego terenu. Ja osobiście
                > nie mam nic przeciwko mieszkańcom ZMII, ale podpisując umowę z MI wyraziłam
                > zgodę na nieodpłatne otrzymanie części udziału w gruncie przeznaczonym pod
                park
                >
                > i nie było tam mowy o tym, że mieszkańcy innego osiedla będą również
                korzystać
                > z tego parku. Przecież to już niebyłby "wewnątrzosiedlowy" park. Ponieważ
                > dostęp do parku ma być poprzez karty zbliżeniowe, już teraz można sobie
                > wyobrazić, że mieszkańcy OL nie będą w stanie rozpoznać, kto korzysta z
                parku.
                >
                > Rozumiem motywacje MI, żeby zaoszczędzić nam wydatków na późniejsze
                utrzymanie
                > tego skrawka ziemi, ale ja osobiście wolę zapłacić troszkę więcej i mieć
                > pewność, że po terenie naszego parku nie krecą się osoby, które być tam nie
                > powinny. Za to w końcu płacimy dosyć poważne pieniądze. A poza tym,
                > podejrzewam, że na naszym osiedlu będzię przynajmniej jedna, a może nawet i
                > więcej wspólnot osiedlowych, na osiedlu ZMII sytuacja może wyglądać podobnie.
                W
                >
                > związku z tym mogą pojawić się w przyszłości problemy z partycypowaniem w
                > kosztach utrzymania parku i egzekwowaniem tych pieniążków.
                >
                > Mam nadzieję, że MOSTOSTAL-Invest zanim zacznie oficjalne rozmowy w tej
                sprawie
                >
                > z Budinvest PBM Południe zapyta nas, przyszłych mieszkańców OL, o wyrażenie
                > zgody na taka wspólną inwestycję. Inaczej sobie tego nie wyobrażam.
                >
                > W związku z powyższym, proszę wszystkich forumowiczów - sąsiadów z OL o
                > wypowiedź w tej sprawie. Myślę również, że dobrze byłoby się spotkać i coś
                > postanowić zanim będzie za późno!!!
                >
                > Pozdrawiam i czekam na dyskusję,
                >
                > Monika
                • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 13.05.04, 10:13
                  Droga vondas,

Nie mam do Ciebie żalu, że "rozpętałaś" tą burzę w kwestii parku, a wręcz
                  przeciwnie. Dzięki temu dowiedziałam się o faktach, których istnienie MI
                  zataił. Nie wiem tylko w dobrej, czy w złej wierze?

Pozdrawiam,

Monika
                  • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 13.05.04, 10:20
                    I jeszcze jedna ważna kwestia.

Drodzy przyszli sąsiedzi OL,

W związku z pilnymi sprawami, które należy wyjaśnić dot. OL: park, betonowe
                    ogródki, kaloryfery itp. na forum OL na stronie www.lesne.webpark.pl padła
                    propozycja spotkania w tą sobotę o godz. 11.00 Dlatego proszę o uwagi czy
                    odpowiada Wam ten termin i kto ewentualnie mógły przyjść.

Pozdrawiam,

Monika

PS. Spotkanie byłoby oczywiście przed biurem sprzedaży na budowie.
                  • vondas Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 13.05.04, 10:54
                    MI zataił przed Wami, a PBM teraz miga się od konkretniejszych wypowiedzi..
                    Najwyraźniej ktoś wcześniej powiedział za dużo i teraz mają problemik :)

Pozdrawiam serdecznie,
                    vondas

Gość portalu: Monika & Tomek napisał(a):

> Droga vondas,
                    >
                    > Nie mam do Ciebie żalu, że "rozpętałaś" tą burzę w kwestii parku, a wręcz
                    > przeciwnie. Dzięki temu dowiedziałam się o faktach, których istnienie MI
                    > zataił. Nie wiem tylko w dobrej, czy w złej wierze?
                    >
                    > Pozdrawiam,
                    >
                    > Monika
                    • Gość: Monika & Tomek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 14.05.04, 10:14
                      Spotkanie przyszłych mieszkańców OL odbedzie się w bieżącą sobotę (16.05) o
                      godz. 11.00 przed biurem sprzedaży na OL przy ul. Księcia Bolesława.

Po informacje dot. spotkania zapraszam na forum NASZEGO OSIEDLA:
                      members.lycos.co.uk/merkury7/index.php

Monika

PS. Pls. o potwierdzenie kto jeszcze będzie mógł przyjść
                      • Gość: jolka/ D25 Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.waw.cdp.pl 19.05.04, 17:22
                        Witajcie,

strasznie zaluje, ze nie moge sie pojawic,
                        musze wyruszyc na wazna uroczystosc komunijna do Szczecina,
                        jesli bylby to przyszly weekend lub spotkanie w tygodniu
                        to bardzo chetnie.

Pozdrawiam
                        Jolka
                        • Gość: andy Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 81.15.161.* 19.05.04, 18:48
                          To bylo w minioną sobote;))
                          ja tez niestey praktycznie kazdy weekend jestem wyjazdowy i rzadko kiedy mam
                          inaczej . tez zaluje ze nie moglem byc
                          a moze ktoś napisze o frekwencji i co sie dzialo ? bo po zainteresowaniu na
                          forum ostatnio to mozna miec wrazenie nie nie z abardzo
                          • Gość: ZeNon Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 20:53
                            Informacje dot. spotkania znajdziecie na forum NASZEGO OSIEDLA pod adresem:
                            www.lesne.webpark.pl

Pzdr
                          • Gość: jolka Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.waw.cdp.pl 21.05.04, 09:19
                            ha ha ha

faktycznie, wyraznie napisana data spotkania :)
                            widocznie szczesliwi nie licza godzin ni lat :)

Milego weekendu
                            Jolka
                            • Gość: gośś nocny Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.04, 22:51
                              Drodzy przyszli mieszkańcy!
                              Jakie efekty spotkania? nic na razie nie robimy, a nasz kochany developer dalej
                              pokazuje lwi pazór.
                              CZy bylisnie może wsród szczęsliwców, którzy otrzymali od naszego kochanego
                              developera "plan kaloryferów", na który czakaliśmy 3 tyg? Jeśłi nie, to
                              wyobrażcie sobie, że efekt konsultacji specjalistów to kilka ODRĘCZNYCH KRESEK
                              kolorowym flamastrem, bez podania żadnych wymiarów....
                              Dodatkowo otrzymalismy list, że nasz kochany developer chce zlikwidowac alejki
                              spacerowe pod budynkiem b, a także zatem pod budynkami a i c. Znaczy to mniej
                              więcej tyle, że pod naszymi blokami nie będzie nawet miejsca na ławeczkę.Każda
                              młoda mama na spacer będzie musiała jechać do parku... Nie wspomnę już o
                              niemożności wjazdu straży pożarnej. Wszystko to aby 4 mieszkańców parteru (w
                              tym Dyrektor Sprzedaży Naszego Kochanego Developera) miało większe o kilka
                              metrów kw ogródki
                              ja mówię NIE takiej propozycji i proszę Was o to samo!!!!!

KOchani róbmy coś , bo nas zeżre żywcem ... kto? kochany nasz developer, za
                              nasze własne pieniądze:)
                              życzliwy protestujący sąsiad
                              • suzin Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 01.06.04, 13:56
                                Gość portalu: gośś nocny napisał(a):

> CZy bylisnie może wsród szczęsliwców, którzy otrzymali od naszego kochanego
                                > developera "plan kaloryferów", na który czakaliśmy 3 tyg? Jeśłi nie, to
                                > wyobrażcie sobie, że efekt konsultacji specjalistów to kilka ODRĘCZNYCH
                                KRESEK
                                > kolorowym flamastrem, bez podania żadnych wymiarów....

No cóż, ja dostałem i wygląda to dokładnie tak samo. W dodatku grzejniki są
                                rozmieszczone bez sensu - jeden mam w szafie, drugi obok okna, choć p.
                                Ostrowska mnie zapewniała, że przy oknie o wysokości 180 cm grzejnik zmieści
                                się pod oknem. Zobaczymy czy rzeczywiście.

> Dodatkowo otrzymalismy list, że nasz kochany developer chce zlikwidowac
                                alejki
                                > spacerowe pod budynkiem b, a także zatem pod budynkami a i c. Znaczy to mniej
                                > więcej tyle, że pod naszymi blokami nie będzie nawet miejsca na
                                ławeczkę.Każda
                                > młoda mama na spacer będzie musiała jechać do parku... Nie wspomnę już o
                                > niemożności wjazdu straży pożarnej. Wszystko to aby 4 mieszkańców parteru (w
                                > tym Dyrektor Sprzedaży Naszego Kochanego Developera) miało większe o kilka
                                > metrów kw ogródki
                                > ja mówię NIE takiej propozycji i proszę Was o to samo!!!!!

Drogi gościu nocny. Zanim zaczniesz protestować to może zapoznasz się wczesniej
                                z paroma faktami. Otóż, wbrem temu co MI napisało w swoim piśmie, pomysł
                                likwidacji ścieżki wokół budynku B powstał dopiero po tym jak okazało się, że
                                niektórzy mieszkańcy parteru (w tym i ja) nie będą mieli normalnych ogródków,
                                gdzie mozna sobie zasiać trawę i posadzić jakieś drzewka, ale betonowe tarasy.
                                Przed podpisaniem umowy oczywiście mowa była tylko i wyłącznie o ogródkach, a
                                nie o żadnych tarasach (patrz posty wyżej oraz na forum osiedla
                                www.lesne.webpark.pl). Gdy zgłosiłem ten problem w biurze sprzedaży na bemowie
                                to też byli tym mocno zaskoczeni. Po kilku dniach pojawił się pomysł, że
                                zlikwidują scieżkę i w ramach rekompensaty (chociaż oczywiście oficjalnie nikt
                                tego tak wyraźnie nie powiedział) uzyskany w ten sposób teren przekażą
                                mieszkańcom z parteru. Ja za swój ogródek zapłaciłem sporą sumę i jak
                                zobaczyłem, że mam beton wylany równo z poziomem balkonu to mocno się
                                zdenerwowałem. Więc myślę, że powiększenie ogródka to dobra rekompensata.
                                Aczkolwiek nie będę się wypowiadał w imieniu wszystkich lokatorów z parteru,
                                ponieważ niektórzy mają całe ogródki na betonie i ewentualne ich powiększenie
                                ich nie interesuje.
                                Co do użyteczności tej ścieżki - wątpie by ktokolwiek chciał spacerować między
                                blokami - musisz wziąć po uwagę, że między blokami jest zaledwie kilkanaście
                                metrów. Po odjęciu po kilka metrów na ogródek z każdej strony nie zostaje wiele
                                miejsca na ścieżkę, nie mówiąc już o jakichś ławkach. No i głupio się spaceruje
                                zaglądając sasiadom przez okno.
                                Co do strazy pożarnej - przed likwidacją ściezki też nie było miejsca na dojazd
                                straży pożarnej. Między blokami A i B oraz B i C miejsca było za mało - po
                                odjęciu ogródków zaledwie parę metrów - żaden wóz strażacki by się tam nie
                                zmieścił. Z kolei między blokami ABC i D nie było w ogóle żadnego wjazdu.
                                Zaplanowano tam tylko zjad do garażu podziemnego, a nie wjazd na jego strop.
                                Biorąc pod uwagę, że strop garażu jest z metr ponad drogę dojazdową, to tej
                                przeszkody straż pożarna i tak nie pokona. Poza tym według starego planu
                                podziału ogródków cały obszar między budynkami A i D oraz C i D jest podzielony
                                między ogródkami.
                                Reasumując, drogi gościu nocny zastanów się czy jest o co walczyć.
                                Pozdrawiam
                                Łukasz
                                • Gość: M Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 04.06.04, 08:45
                                  Wieści z budowy (ze strony Mostostal-Invest) - 31.05.2004 r.

Osiedle Leśne - Bemowo - Zdjęcia z budowy
                                  31.05.2004

• oktob ochrona + recepcja 13.06.04, 12:25
                                    Przeglądałem właśnie forum innego osiedla. Mieszkańcy zauważyli, że pomimo
                                    ochrony i tak do budyku dostają się ulotkarze, kominiarze itd. Aby temu
                                    zapobiec u nas proponuję aby w ramach naszej osiedlowej ochrony"na wejściu" do
                                    osiedla ustawić stanowisko recepcji. Wtedy odwiedzający aby wejść na teren
                                    osiedla musiałby przejść przez recepcję, a recepcjonista wpuszczałby obcych na
                                    teren osiedla dopiero po potwierdzeniu zaproszenia gościa przez lokatora.
                                    • Gość: fuji Re: ochrona + recepcja IP: *.bremultibank.com.pl 15.06.04, 18:52
                                      Popieram w 100% tylko w taki sposób osiedle jest bezpieczne. Z recepcji dzwoni
                                      się do lokatora z pytaniem czy taka i taka osoba ma być wpuszczona. Koszt
                                      utrzymania budki i kogoś w niej nie jest chyba aż taki wysoki. Moja propozycja
                                      to walka o taką właśnie ochronę. Tu musimy się wykazać np. następne pismo
                                      oficjalne do MI. Naprawdę fajna sprawa mieszkać na osiedlu bezpiecznym i za to
                                      w końcu też płaciliśmy. Ochrona powinna też chodzić po osiedlu, kamery itp ale
                                      budka to super sprawa. Nie odpuszczajmy !!!!
                                    • Gość: Sarna Re: ochrona + recepcja IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.06.04, 12:05
                                      Kwestię budki ochrony trzeba koniecznie zgłosić już teraz. Gdy zaprojektują
                                      ogrodzenie na tego typu wnioski będzie już za późno. Popieram.
                                      Sarna
                                      • Gość: fuji Re: bankructwo bazet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 15:22
                                        Witam sąsiadów

Byłem dziś na budowie i rozmawiałem z ochroną bo robotników już nie było
                                        (sobota 14:00). Dowiedziałem się, podkreślam od nich, że Bazet zbankrutował, ma
                                        syndyka u siebie. MI nie będzie wynajmować innego podwykonawcy tylko ma sam
                                        zająć się dokończeniem osiedla. Czy w terminie tego nie wie nikt....
                                        Takie są głosy z budowy. Jeśli MI miałoby kończyć może łatwiej będzie wymóc na
                                        nich pewne rzeczy ....
                                        • Gość: Ona Re: bankructwo bazet IP: 212.160.156.* 21.06.04, 09:20
                                          Z informacji którą uzyskaliśmy od byłego pracownika Bazetu wynika iż przyczyną
                                          kłopotów tej firmy nie był kontrakt z Mostostalem na budowę naszego osiedla,
                                          Mostostal płacił im regularnie, do upadku Bazetu przyczyniła się natomist
                                          nierzetelność innych kontrahentów.
                                          • Gość: Sąsiad Re: bankructwo bazet IP: *.acn.waw.pl 22.06.04, 00:50
                                            Witam,

pozwoliłem sobie zamieścić wypowiedź Agi z wczoraj na forum Osiedla Leśnego.

members.lycos.co.uk/merkury7/viewforum.php?f=1&sid=11966421c046bc0179342d734c1943f2

Mam nadzieje że się nie pogniewa, ale nie wszyscy jeszcze uczestniczą w tamtym
                                            forum. Aga przepraszam :)

"Pon Cze 21, 2004 6:00 am Temat postu: nowy wykonawca

W sobotę odwiedziłam biuro sprzedaży na terenie budowy i otrzymałam od
                                            pracownika MI potwierdzenie informacji o kłopotach Bazetu. Wg jego informacji
                                            dalsze wykonawstwo przejmuje spółka matka czyli Mostostal Warszawa, a
                                            przejściowe kłopoty mają potrwać tylko jeszcze dwa tygodnie (załatwianie
                                            różnych formalności). Podobno od lipca budowa ruszy znów pełną parą i termin
                                            grudniowy ma zostać dotrzymany.
                                            Oby była to prawda......

aga "
                                            • Gość: Jolka prosba IP: *.waw.cdp.pl 23.06.04, 12:16
                                              Witam, Drogich, Przyszlych sasiadow!

Czy jest wsrod nas ktos, kto moglby mi pomoc w planowaniu wydatkow?
                                              Czy Ktos z Was wie na jakie dokladnie koszty powinnam sie przygotowac
                                              po odbiorze mieszkania.
                                              Kilka szczegolow:
                                              -wartosc mieszkania 180 800
                                              - kredyt hipoteczny

Bede bardzo wdzieczna za pomoc!
                                              Pozdrawiam wszystkich Sasiadow

Jolka
                                              • Gość: Liman Ochrona osiedlowa IP: *.beck.pl 25.06.04, 13:06
                                                Trafiłem w internecie na taki adres:
                                                portal.autocom.pl
                                                Chodzi tani system ochrony osiedla, (także funkcje wideofonu) za pomocą
                                                ogólnodostępnego systemu kamer podłączonych do telewizji, kablówki, internetu.
                                                Dostęp bez dodatkowego okablowania!
                • Gość: hania Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 16:42
                  ostrzegam wszytskich przed kupowaniem mieszkania w Osiedlu Leśnym, mają bardoz
                  dużo problemów, BAZET zbankrutowął, oni nie dostali kredytu w Banku, zostało
                  zakwestionowane pozwolenie na budowę, to równia pochyła
    • suzin Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 15.07.04, 09:45
      Hop do góry.
      Przypominam o adresie strony internetowej przyszłych mieszkańców Osiedla
      Leśnego:
      www.lesne.webpark.pl

Pozdrawiam
      Łukasz
      • Gość: kasia277 Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.mroczna.net.pl 18.07.04, 22:41
        mamy proble z wejściem na nasze forum, prosze o sprawdzenie, czy u was wszystko
        jest w porzadku
        dzieki

kasia
      • Gość: RaK Przestrzegam przez tą osobą - kredyt !!!!!!! IP: 213.206.148.* 06.10.04, 09:05
        Witajcie!

Zakupiłem mieszkanie w I etapie inwestycji na osiedlu lesnym. Teraz niektórzy z
        Was zapewnie mysla o kupnie mieszkania w II etapie.
        Chciałbym was ostrzec przez p.Jarkiem Pacholczykiem reprezentujacycm MultiBank.
        O ile do samego banku wiele zastrzezeń nie mam - to ta osoba doprowadzała mnie
        kilkakrotnie do flustracji - a w konsekwencji do reklamacji kredytu i
        wyznaczeniu nowej osoby do kontaktu ze mną. Przez cały proces uzyskania kredytu
        to ja musiłem "zabiegać o względy" tego pana - nie dzwonił, nie przygotowywał
        dokumentów w umówionym czasie a co najgorsze kilkakrotnie nie był w stanie
        podać ostatecznej raty kredytu bo to lub to zapomniał wstawić do kalkuklatora.
        Ale to jeszcze nic. Już po uruchomieniu kredytu okazało się że II transza raty
        nie wpłyneła przez 3,5 miesiąca od podpisania przeze mnie zlecenia na wypłatę
        tejże transzy. MI przysła więc wezwanie do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi
        do mnie. Ten człowiek po prostu olał sprawę kompletnie - i nawet w oddziale
        banku mnie przepraszali za jego zachowanie.
        Kupno mieszkania to duże wydazenia ale i spory stres. Często zaciagamy pożyczkę
        na długi okres i duże kwoty i wydawałoby się że płacąc prowizję i odsetki przez
        wiele lat powinniśmy być dobrymi klientami dla banku - a sam agent ma przecież
        od naszej umowy sporą prowizję - ale nie dośc że w tym przypadku nie czułem się
        klientem, to jeszcze ten p.Pacholczyk wykazał się totalnym lenistwem, brakiem
        kompetencji i częci do pracy.
        Jeszcze raz przestrzegam - chcecie kredyt w Multibanku - idzcie do
        jakiegokolwiek oddziału - ale nie dzwońcie do Pacholczyka - a on jeszcze
        bezczelnie zostawia swoje wizytówki w MI. I nie prawdę jest że ma wszystkie
        dokumenty i przyśpieszy sprawę!!!
        RaK - budynek D

• Gość: GOŚĆ Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 05.08.04, 15:47
      Podciągam wątek!
      • Gość: Oktob Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 18:40
        Prace na budowie trwają - wymiana poglądów obecnie na
        www.lesne.webpark.pl
    • Gość: Oktob Nowa strona OL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:46
      pod dotychczasowym adresem www.lesne.webpark.pl nie ma już niestety
      poprzedniej strony OL i dotychczasowej dyskusji na forum. proponuję zatem
      powrócić z wymianą pogądów na to forum jako zdecydowanie bardziej trwałe i
      niezmienne.
      • aska277 Re: Nowa strona OL 02.09.04, 21:20
        witam ,

szkoda, że nie ma już starego forum. czyzby Mostostal Invest przestraszył sie
        niepochlebnych opinii przyszłych mieszkańcow inwestycji Osiedle Leśnie? A może
        zebrania jakie miało sie odbyc w najbliższy poniedziałek?
        czy nowe forum jest pod kontrolą MI?
        • Gość: Guzik Re: Nowa strona OL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 21:31
          Rzeczywiście, ruch zupełnie niezrozumialy, zwlaszcza w momencie kiedy dyskusja
          stala sie nad wyraz interesująca. Nalezalo przynajmniej w jakis sposób przeniesc
          cale forum.
          Aska277 - o jakim spotkaniu w poniedzialek mowisz, bo najwyrazniej przegapilem
          ta informacje.

Pozdrawiam
          • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 03.09.04, 19:05
            Co, za kanał. Jak można było zrezygnować z forum w takim momęcie. Ktoś zna
            admina starej strony? Niezorientowanym przypominam że jeden z naszych
            współmieszkańców zdobył się na trud i w związku ze skandalicznym tempem prac
            zaaranżował w poniedziałek 06.09.2004 r. spotkanie z Mostostalem w celu,
            przedstawienia konkretnych danych na temat opóźnienia jakie będą miały nasze
            budynki. Przypominam że w budynku D poślizg szacowany jest na 3-4 miesiące.
            Chciałbym poprosić o wypowiedź admina starej strony na słuszne wątpliwości
            jakie się cisną do głowy.
            • Gość: gość Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 03.09.04, 19:15
              Moderators: Spawn07, merkury7
              Już wszystko rozumiem. A to polska właśnie.
              • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 03.09.04, 20:14
                Kliknąłem na link w kilkadziesiąt postów wyżej i forum ożyło :)
                members.lycos.co.uk/merkury7/
                • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 03.09.04, 20:41
                  Poczytałem sobie posty napisane przez merkury7, które mnie trochę uspokoiły,
                  niemniej jednak Panowie admini powinniście zgłosić problem z forum wcześniej,
                  zamiast pozbawiać ludzi dostępu do "gorących" informacji. Pozdrawiam, miłego
                  weekendu życzę. Liman
                  • Gość: aska277 Re: Nowa strona OL IP: 213.241.41.* 03.09.04, 20:52
                    dzieki za cynk do starego forum. zastanawia mnie fakt, ze nie wszystki posty
                    znalazly sie na nowym forum...
                    czy wiadomo w jakich godzinach jest spotkanie z inwestorem?
                    • Gość: II etap Re: Nowa strona OL IP: *.acn.waw.pl 04.09.04, 15:48
                      W imieniu przyszłych (ewentualnych) klientów MI, uprzejmie proszę o podzielenie
                      się wrażeniami i informacjami po spotkaniu z dyrekcją MI.
                      • Gość: nie spławią nas? Re: Nowa strona OL IP: 213.241.41.* 05.09.04, 17:03
                        ja chętnie przyłączyłabym się do dyskusji, ale nie wiem kiedy i gdzie ma sie
                        odbyc spotkanie. po zagorzałej dyskusji na forum nagle głosy mieszkanców
                        ucichły. Czyzbysmy dali sie łatwo "spławić"?
                        • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 06.09.04, 12:40
                          Spodkanie odbędzie się po 6 września, informacja od prezesa Mostostalu.
                          pozwoliłem sobie umieścić część dyskusji na starym forum odnoszącej się do
                          terminu spodkania:

Wysłany: Pią Sie 27, 2004 10:27 am Temat postu: Spotkanie z MI

--------------------------------------------------------------------------------

Rozmawialem wlasnie z Mostostalem. Podobno, nasze prosby o spotkanie z Zarzadem
                          zostale dostarczone do Dyrekcji i spotkanie odbedzie sie po 6 wrzesnia ze
                          wzgledu na urlopy. Miejmy nadzieje, ze do 6 wrzesnia bedziemy mieli mniej
                          zmartwien a budowa ruszy z miejsca.(...)
                          Pozdrawiam
                          Pery

Wysłany: Sob Sie 28, 2004 5:56 pm Temat postu:
                          --------------------------------------------------------------------------------

na osiedlu znajomego mieszkańcy zaczęli walczyc z deweloperem na łamach prasy.
                          efekt natychmiastowy. Moze zwrócenie się do prasy nie byłoby złym pomysłem. Oni
                          skorzystali z RP.

Wysłany: Nie Sie 29, 2004 10:01 am Temat postu: Spotkanie

Wyobrazcie sobie, ze MI oddzwonil do mnie sam z wiadomoscia, ze spotkanie
                          odbedzie sie po powrocie dyrektora z urlopu. Moze w koncu zaczna traktowac nas
                          powaznie i zrozumieja stara dobra polise ze "klient nasz pan". Widac wiec ze
                          lekki nacisk odniusl skutek. Musimy po prostu zaczac patrzec im dokladnie na
                          rece. Kilka ostatnich lat pokazalo, ze nie takie firmy padaly. Pilnujmy wiec
                          swoich pieniedzy.
                          Niepokoi mnie tylko to, ze nadal nikt nie chce udzielic informacji lub
                          chociazby zadeklarowac, ze wezma sie w koncu do roboty! Mam nadzieje, ze pan
                          dyrektor nie bedzie mial dla nas zlych wiadomosci.
                          Pozdrawiam
                          Pery
                          • Gość: Trojeczka Re: Nowa strona OL IP: *.proxy.lucent.com 06.09.04, 17:02
                            Nowe FORUM OL dziala pod adresem:
                            ivelios.proboards1.com/index.cgi#ForumOsiedleLene
                            Dziala OK i wsystkie posty tam sa !
                            EHLO !
                            • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 07.09.04, 13:37
                              Ja nie widzę nawet połowy postów, oraz nie mogę się ponownie zalogować.
                              • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 07.09.04, 15:59
                                Już się zalogowałem. Trzeba odznaczyć taką małą kropkę na dole :)
                                • Gość: Ona Re: Nowa strona OL IP: 62.111.149.* 08.09.04, 13:21
                                  Czy macie dzisiaj kłopoty z otwarciem naszej strony, bo u mnie nie chce się
                                  otworzyć?
                                  • Gość: michael Re: Nowa strona OL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 18:02
                                    witajcie! po wielu bojach udalo mi sie w koncu zarejestrowac na nowej stronce
                                    naszego osiedla, ale teraz nie udaje mi sie nawet otworzyc tej strony.
                                    przypominam w zwiazku z tym zainteresowanym o spotkaniu mieszkancow I etapu OL
                                    zaaniepokojonych przebiegiem prac na osiedlu - spotkanie z zarzadem 16 wrzesnia
                                    (czwartek) o 17.00 - pamietajcie,ze tylko max. osob bedzie moglo wejsc do
                                    srodka (biura MI na Goclawiu). pozdrawiam. Michal
                                    • Gość: RaK Re: Nowa strona OL IP: 213.206.148.* 13.09.04, 09:08
                                      Max ile osób?

• Gość: Monika & Tomek Re: Nowa strona OL IP: *.u.mcnet.pl 13.09.04, 11:43
                                        max. 15 osób
                                        • Gość: merkury7 Re: Nowa strona OL IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 13.09.04, 14:32
                                          Strona 12.09 była przeładowana do nowszej wersji i dlatego mogła chwilowo nie
                                          działać. Ale teraz jest OK. Dodatkowy adres strony www.osiedle-lesne.prv.pl.
                                          zapraszam wszystkich zainteresowanych.
                          • Gość: Ala Re: Nowa strona OL IP: *.pekao-fs.com.pl 14.09.04, 08:57
                            Czy odbyło się planowane na 6 września spotkanie z MI?Kto tam był i czego się
                            dowiedział.Proszę napiszcie coś.
                            • Gość: michael Re: Nowa strona OL IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 14.09.04, 14:26
                              spotkanie z MI zaplanowane jest na 16 września (czwartek) o 17.00, a nie na
                              6.09. Ja będę tam na pewno i postaram się napisać, co się działo i co
                              usłyszeliśmy.
                              Michał
                              • Gość: AA Re: Nowa strona OL IP: 80.51.224.* 17.09.04, 10:21
                                Ja nadal nie mogę dostać dostać sie na "leśne forum".
                                Napiszcie co było na zebraniu.
                                Czy wiemy coś więcej ????
                                Kiedy zostanie zakończona budowa ???
                                R
                                • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 17.09.04, 11:27

Re: Jak idą prace na budowie
                                  « Reply #56 on: Today at 03:35am »

Szanowni współmieszkańcy
                                  Postaram się streścić najważniejsze wątki poruszane na spodkaniu. Spotkanie
                                  odbyło się w dość przyjaznej atmosferze. Mostostal użył swojego największego
                                  autorytetu czyli Prezesa do złagodzenia naszych niepokojów. Dowiedzieliśmy się,
                                  że termin grudniowy jest terminem obowiązującym nadal. Mostostal ma już w tym
                                  momencie komplet wykonawców do poszczególnych etapów wykańczania naszych
                                  mieszkań jak również dysponuje harmonogramem ukończenia tych prac. Pan
                                  Kierownik Projektu podawał konkretne daty, które zapisali uczestnicy zebrania
                                  jak również zapraszał nas na spotkanie przy kolejnych terminach wykończenia
                                  (pierwsze ok. 24.09). W okolicach grudnia będzie wykonana elewacja w 80% (w
                                  najgorszym przypadku), zagospodarowany teren w całości ( otoczenie pierwszego
                                  etapu, bez parku), nie będzie zagospodarowanego parku (może się to odwlec w
                                  czasie liczonym w latach – porozumieć się ma 5 deweloperów, właścicieli
                                  gruntu). Będą stworzone 24 naziemne, wolnostojące miejsca parkingowe pomiędzy
                                  parkiem a budynkiem A i D oraz wykończony garaż. Klatki schodowe bez ostatniego
                                  malowania (malowanie po ok. 3 miesiącach kiedy wszyscy mieszkańcy się
                                  zagospodarują). Oddanie budynku do użytkowania może nastąpić teoretycznie
                                  dopiero wtedy gdy mieszkańcy dokonają białego montażu (jakieś nowe przepisy).
                                  Pod znakiem zapytania stawia to skorzystanie z ulgi budowlanej w przypadku gdy
                                  budynek nie zostanie oddany do użytkowania. Na Forum zastanowić się należy
                                  także nad wolnostojący miejscami parkingowymi. Do Mostostalu docierają tylko
                                  informacje, że nie chcemy miejsc w tamtej lokalizacji (między parkiem a
                                  budynkiem A i D). Prezes wyraził głębokie zdziwienie naszymi informacjami o
                                  współmieszkańcach, którzy proponują zrobienie większego parkingu naziemnego,
                                  tak aby nie parkować wszędzie gdzie popadnie (trawniki, miejsca niedozwolone
                                  itp.). Dostawcą kablówki, internetu i telefonów będzie AsterCity. To tyle
                                  krótkiego sprawozdania. Teraz moje refleksje. Uważam, ze usłyszeliśmy gładkie
                                  zapewnienia takie jak od miesięcy: „za 2-3 miesiące będzie cudownie i pięknie i
                                  wszystko nadrobimy...” Mostostal użył swojego najpoważniejszego i ostatniego
                                  autorytetu do przekonania nas, że wszystko będzie OK. Żeby ta wizja się ziściła
                                  prace na naszej budowie powinny pójść na trzy zmiany! Więc o efekcie naszego
                                  spotkania o rzetelności usłyszanych informacji będziemy mogli się przekonać
                                  monitorując postęp prac na budowie lub przyjmując zaproszenie na spotkania od
                                  Kierownika Projektu (24.09). Należy także podkreślić smutną prawdę , że na tak
                                  ważnym spotkaniu z Mostostalem pojawiły się najpierw 2 osoby!!! Dopiero potem
                                  dojechało jeszcze kilka. Szanowni współmieszkańcy! Jeżeli chcemy być podmiotem,
                                  a nie przedmiotem zdarzeń dotyczących naszych mieszkań, nie może być tak, że
                                  nasza delegacja jest mniejsza od ilości ludzi z Mostostalu! Apeluję tutaj o
                                  uczestnictwo na Forum tych, którym leży na sercu los naszych wspólnych marzeń...

Pozdrawiam
                                  Liman
                                  • Gość: AA Re: Nowa strona OL IP: 80.51.224.* 17.09.04, 15:13
                                    Z informacji od pracowników MI wiadomo mi było, ze miejsc parkingowych między
                                    parkiem a osiedlem ma nie być, ze względów ekologicznych.(!?)
                                    Może ustalmy, że kontaktujemy sie na tym forum, które działa bez zarzutu od
                                    samego początu. Ja chetni stawiłbym sie na spotkanie gdybym o tym wiedział, ale
                                    forum OL padło i do dnia dzisiejszego nie jestem w stanie sie zlogować, może
                                    inni też. Pytanie ile osób wiedziało o spotkaniu. Propozycja by MI przed
                                    koloejnym zebraniem poinformowała wszystkich listownie lub tel. o planowanym
                                    zebraniu (to nie bedzie duży koszt), wtedy przyjdziemy.

CZy ktoś podał podstawę prawną oddania budynku do użytkowania po dokonaniu
                                    białego montażu, a jak znajdzie sią ktoś kto wprowadzi się po 10 latach ??? ,
                                    albo nie sprzedadzą lokalu ????????????????
                                    Coś mi sie to nie klei w całość, wietrzę w tym szukanie drogi przez MI do
                                    opóźnienia oddania budynku.
                                    Po za tym i o ile mi wiadomo, by podpisać notarialnie kupno mieszkania, budynek
                                    musi być dopuszczony do użytkowania.

Dlaczego skoro oddanie ma być w grudniu to elewacja ma być wykonana w 80% ?????
                                    czy to maliwanie klatek po trzech miesiącach to te 20% ????

R

• Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 17.09.04, 17:12
                                      Bardzo ożywiona dyskusja toczy się teraz na nowym forum. Proponowałbym jednak
                                      spróbować się zalogować do nowego forum. Pozdrawiam.
                                      • Gość: Liman Re: Nowa strona OL IP: *.beck.pl 17.09.04, 17:41
                                        Mam do przyszłych sąsiadów (z obu forów) prośbę o przemyślenie i ustosunkowanie
                                        się do następujących stwierdzeń.
                                        1. Forum na stronach Gazety jest dla większości ludzi łatwiejsze do obsługi
                                        2. Podczas korzystania z forum Gazety pisało na nie więcej osób
                                        3. Jest stabilniejsze (nie zniknie)
                                        4. Jest głośne medialnie, tzn. łatwiej je znaleźć osobie szukającej informacji
                                        o MI, dziennikarzowi czy przyszłemu nabywcy (przyszłemu sąsiadowi)
                                        5. Jest dobrze „spozycjonowane” w popularnych przeglądarkach, może stanowić
                                        oręż w upominaniu się o swoje.

Może by więc podejść do sprawy praktycznie i do czasu aż nie kupimy mieszkań
                                        przenieść na nie dyskusję? Strony Osiedla Leśnego zostawić jako źródło
                                        wszystkich informacje o inwestycji i miejsce wymiany plików, zdjęć itp.? Przed
                                        nami jeszcze nie jedna poprzeczka do przeskoczenia na drodze do własnego M.
                                        Chciałbym abyście opowiedzieli się zdecydowanie Tak/Nie i nie kontynuowali
                                        zbędnej dyskusji. Pozdrawiam.

Ps. Tak. Ja jestem za przenosinami.
                                        • fulcrum2 II etap 20.09.04, 15:40
                                          Cześć,
                                          czy zagląda tu ktoś z II-ego etapu, czy jestem pierwszy? "I etap" pokazał jak
                                          ładnie można się zorganizować, może czas na nas?
                                          • Gość: arpert Re: II etap IP: *.crowley.pl 23.09.04, 15:10
                                            Zagląda, ale rzadko, bo jest nowe forum.
                                            Pozdrawiam,
                                            Robert, bud. H
                                            • Gość: Lu007 Re: II etap IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:02
                                              a gdzie jest to forum? chętnie porozmawiam z przyszłymi sąsiadami.

pozdr,
                                              Lukasz (bud J)
                                              • Gość: Monika & Tomek Re: forum IP: *.u.mcnet.pl 28.09.04, 13:49
                                                Adres forum OL poniżej:

ivelios.proboards1.com/index.cgi#ForumOsiedleLene

Monika
                                                Bud. A

• superkachna Re: forum 22.12.04, 19:21
                                                  Przepraszam, czy ktos moglby mi poradzic co mam jeszcze zrobic zeby sie
                                                  zarejestrowac na tym forum?... bo od 2 dni czekam na przeslanie password'a na
                                                  adres e-mail, ktory podalam zgodnie z zadaniem przy rejestracji! moze cos zle
                                                  zrobilam? nie wykluczam. Dzieki za pomoc.
                                                  • Gość: Itka Re: forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:58
                                                    Probuj jeszcze raz .... ja czasami mam problemy z zalogowaniem sie tam ale
                                                    zarejestrowac nawet mi sie udalo :D
                                                    Zapraszamy
                                                  • superkachna Re: forum 23.12.04, 20:06
                                                    Dzieki ale czego mam probowac?! bo jak probuje ponownie sie zarejestrowac to
                                                    system mi mowi zebym sie inaczej nazwala bo uzytkownik pod taka a taka nazwa
                                                    (czyli moja!) jest juz zarejestrowany! tylko ze nie dostalam zadnej wiadomosci
                                                    w sprawie password'a na ktorego mam sie logowac na forum osiedla lesnego.Co
                                                    robic???
                                                  • Gość: Itka Re: forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:19
                                                    hmmm hmhmmmm wiesz co, forwardne to do naszego adminka
                                                  • superkachna Re: forum 30.12.04, 21:14
                                                    Dzieki! A o co chodzi z tymi aneksami? bo ja nic nie wiem...
                                              • Gość: Aliosza Re: II etap IP: *.biol.uw.edu.pl 21.10.04, 17:14
                                                Hej czy zostaliscie poinformawani oficjalnie o rozpoczeciu budowy na II etapie?
                                                Aliosza
                                                • Gość: T Re: II etap - oszukani IP: *.lego.com 23.11.04, 11:23
                                                  Przestrzegam przed podpisywaniem umowy z MI bez konsultacji z prawnikiem i
                                                  wyjaśnieniu/sprecyzowaniu wszystkich punktów. Podpisaliśmy z MI umowę w
                                                  kwietniu na kupno wymarzonego mieszkania w II etapie z ogródkiem w bezposrednim
                                                  sąsiedztwie parku /tylko droga przeciwpozarowa/. W czerwcu przypadkowo
                                                  dowiedzieliśmy się, że bezpośrednie sąsiedztwo parku zostało
                                                  zastapione "ekologicznym" parkingiem. Wystosowalismy odpowiednie pismo do
                                                  zarzadu MI z prosba o wyjaśnienie zmiany, po czym bez żadnych podstaw prawnych
                                                  MI chce rozwiazać z nami umowę płacąc rekompensatę w wysokości 7 % wpłaconych
                                                  rat. Najprawdopodobniej sprawa oprze się o sąd...a my czujemy się
                                                  oszukani...tyle marzeń, energii, serca w to włożyliśmy...nie mówiąc o
                                                  finansach.
                                                  • Gość: Oktob Re: II etap - oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:45
                                                    Parkingi między osiedlem a parkiem istniały na planach "od zawsze". Nigdy
                                                    ogródki nie łączyły się na planach z parkiem.
                                                    Dziwi tylko fakt, że to nie Wy chcecie rozwiązać umowę, a chce tego developer.
                                                  • Gość: daisy Re: II etap - oszukani IP: *.lego.com 21.12.04, 12:24
                                                    Jaki termin określasz mianem "od zawsze"?,niestety 7 kwietnia 2004 w projekcie
                                                    II etapu planowany był wyłacznie parking podziemny oraz miejsca naziemne na
                                                    posesji znajdującj się przy wjeździe na osiedle.
                                                  • Gość: Oktob Re: II etap - oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:31
                                                    Od połowy 2003 - wtedy zaczęło powstawać osiedle i planowane były parkingi od
                                                    strony parku wewnątrzosiedlowego.
      • Gość: mmm Re: Nowa strona OL IP: 213.206.148.* 06.10.04, 08:54
        Jest dostępny
        • Gość: RaK Przestrzegam przez tą osobą - kredyt !!!!!!! IP: 213.206.148.* 06.10.04, 09:06
          Witajcie!

Zakupiłem mieszkanie w I etapie inwestycji na osiedlu lesnym. Teraz niektórzy z
          Was zapewnie mysla o kupnie mieszkania w II etapie.
          Chciałbym was ostrzec przez p.Jarkiem Pacholczykiem reprezentujacycm MultiBank.
          O ile do samego banku wiele zastrzezeń nie mam - to ta osoba doprowadzała mnie
          kilkakrotnie do flustracji - a w konsekwencji do reklamacji kredytu i
          wyznaczeniu nowej osoby do kontaktu ze mną. Przez cały proces uzyskania kredytu
          to ja musiłem "zabiegać o względy" tego pana - nie dzwonił, nie przygotowywał
          dokumentów w umówionym czasie a co najgorsze kilkakrotnie nie był w stanie
          podać ostatecznej raty kredytu bo to lub to zapomniał wstawić do kalkuklatora.
          Ale to jeszcze nic. Już po uruchomieniu kredytu okazało się że II transza raty
          nie wpłyneła przez 3,5 miesiąca od podpisania przeze mnie zlecenia na wypłatę
          tejże transzy. MI przysła więc wezwanie do zapłaty wraz z odsetkami ustawowymi
          do mnie. Ten człowiek po prostu olał sprawę kompletnie - i nawet w oddziale
          banku mnie przepraszali za jego zachowanie.
          Kupno mieszkania to duże wydazenia ale i spory stres. Często zaciagamy pożyczkę
          na długi okres i duże kwoty i wydawałoby się że płacąc prowizję i odsetki przez
          wiele lat powinniśmy być dobrymi klientami dla banku - a sam agent ma przecież
          od naszej umowy sporą prowizję - ale nie dośc że w tym przypadku nie czułem się
          klientem, to jeszcze ten p.Pacholczyk wykazał się totalnym lenistwem, brakiem
          kompetencji i częci do pracy.
          Jeszcze raz przestrzegam - chcecie kredyt w Multibanku - idzcie do
          jakiegokolwiek oddziału - ale nie dzwońcie do Pacholczyka - a on jeszcze
          bezczelnie zostawia swoje wizytówki w MI. I nie prawdę jest że ma wszystkie
          dokumenty i przyśpieszy sprawę!!!
          RaK - budynek D
        • marcinek00 Salon "PRZYTULNY DOM" ! 09.11.04, 13:44
          Szanowni Państwo!

W drugiej połowie listopada w pasażu handlowym przy ul. Obrońców Tobruku
          (inwestycja Mostostal Siedlce) zostanie otwarty salon „Przytulny DOM” a w nim:

· Drzwi wewnętrzne firm PORTA i INTERDOOR
          · Szafy wnękowe i zabudowa wnętrz
          · Rolety, Verticale, Żaluzje
          · Materace i Stelaże firm Koło, Dunlopillo, Relax
          · Meble sosnowe

Z nami zawsze porozmawiasz o rabatach !

Na hasło „Jestem z FORUM” 4 % rabatu na wszystkie produkty !

Serdecznie ZAPRASZAMY !!!!
          • marcinek00 JUZ OTWARTE Salon "PRZYTULNY DOM" ! 13.12.04, 23:41
            Szanowni Państwo!

SALON PRZYTULNY DOM JUZ OTWARTY !
            w pasażu handlowym przy ul. OSMAŃCZYKA 22 (inwestycja Mostostal Siedlce na
            tylach CENTRUM HANDLOWEGO BEMOWO przy ul. Powstańców Śląskich)

Bogata oferta :

· Drzwi wewnętrznych firm PORTA i INTERDOOR
            · Szaf wnękowych i zabudowy wnętrz
            · Rolet, Verticali, Żaluzji
            · Materacy i Stelaży firm Koło, Sembella, Dunlopillo, Schlaraffia
            · Mebli sosnowych

Na hasło „Jestem z FORUM” 4 % rabatu na wszystkie produkty od cen katalogowych!

• Gość: Szacunek Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 12:19
      Witam wszystkich mieszkańców budynków G, I, J. Wbrew zapisom dotyczącym terminu
      zakończenia budowy, które znalazły sie w umowach przedwstępnych (nie wiem czy
      wszyscy, którzy już je podpisali mieli podany taki termin jak ja) budowa
      budynków G, I oraz J zostanie zakończona dopiero 30 czerwca 2006 roku...
      W mojej umowie widnieje termin grudzień 2005, tak więc już teraz Mostostal
      Invest udzielając informacji Klientom, zakłada że termin ten nie zostanie
      dotrzymany... i to o pół roku...
      Nie chcę wysuwać pochopnych wniosków, bo, jak wczesniej wspomniałem, nie wiem
      jakie zapisy dotyczące terminu zakończenia budowy pojawiły sie w umowach innych
      mieszkańców z budynków G,I,J, którzy umowy już podpisali, ale wydaje mi się ze
      Ci którzy mają w umowach grudzień 2005 zostali przez MI wprowadzeni w błąd... i
      to duży błąd.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany wyjaśnieniem powyższych wątpliwości zapraszam do
      dyskusji na forum, lub na priva (adres mailowy dostępny na nowym forum:
      ivelios.proboards1.com/index.cgi)Pozdrawiam,
      Szacuneczek
      • fulcrum2 Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 24.11.04, 09:10
        Czesc,
        zapisalem sie na budynek G. W umowie jak wół jest napisany XII'2005, ostatnio w
        dodatku do środowej wyborczej zaczęli wpisywac termin IV'2006. Czerwiec o
        którym piszesz jest po prostu skandalem. Jak rozumiem będzie to podstawa do
        egzekwowania swoich praw (odsetki lub zerwanie umowy). Co myślicie o tym? W
        kontekście nagród europejskich, którymi MI się chlubio wygląda to niepoważnie.
        Zaczynam myśleć o małym artykuliku do GWyborczej.

Gość portalu: Szacunek napisał(a):

> Witam wszystkich mieszkańców budynków G, I, J. Wbrew zapisom dotyczącym
        terminu
        >
        > zakończenia budowy, które znalazły sie w umowach przedwstępnych (nie wiem czy
        > wszyscy, którzy już je podpisali mieli podany taki termin jak ja) budowa
        > budynków G, I oraz J zostanie zakończona dopiero 30 czerwca 2006 roku...
        > W mojej umowie widnieje termin grudzień 2005, tak więc już teraz Mostostal
        > Invest udzielając informacji Klientom, zakłada że termin ten nie zostanie
        > dotrzymany... i to o pół roku...
        > Nie chcę wysuwać pochopnych wniosków, bo, jak wczesniej wspomniałem, nie wiem
        > jakie zapisy dotyczące terminu zakończenia budowy pojawiły sie w umowach
        innych
        >
        > mieszkańców z budynków G,I,J, którzy umowy już podpisali, ale wydaje mi się
        ze
        > Ci którzy mają w umowach grudzień 2005 zostali przez MI wprowadzeni w błąd...
        i
        >
        > to duży błąd.
        > Jeśli ktoś jest zainteresowany wyjaśnieniem powyższych wątpliwości zapraszam
        do
        >
        > dyskusji na forum, lub na priva (adres mailowy dostępny na nowym forum:
        > ivelios.proboards1.com/index.cgi)Pozdrawiam,
        > Szacuneczek
        • Gość: UWAGA! Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.u.mcnet.pl 06.12.04, 11:18

"Kraj
          CBŚ zatrzymało 6 byłych szefów Mostostalu
          PAP, mat / 2004-12-06 10:55:00
          Sześciu byłych szefów gdańskiej firmy Mostostal zatrzymało Centralne Biuro
          Śledcze. Prokuratura stawia im zarzuty dotyczące działań na szkodę spółki oraz
          oszustw wobec podwykonawców na kwotę ok. 70 mln zł.

Rzecznik gdańskiej Prokuratury Okręgowej Konrad Kornatowski powiedział w
          poniedziałek PAP, że przesłuchania byłych członków zarządu firmy trwają. Dodał,
          że każdemu z zatrzymanych zostanie postawionych od kilku do kilkunastu
          zarzutów. Wszystkim grozi do 10 lat więzienia.

W 2003 r. gdański sąd ogłosił upadłość Mostostalu. "
          • fulcrum2 Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 08.12.04, 08:54
            Mistrzu,
            jeżeli nie wiesz co piszesz, to tego nie rób. Dla wyjaśnienia Mostostal Gdańsk
            to zupełnie inna firma, nie powiązana zupełnie kapitałowo z M Warszawa lub M
            Invest.
            pozdr

Gość portalu: UWAGA! napisał(a):

>
            > "Kraj
            > CBŚ zatrzymało 6 byłych szefów Mostostalu
            > PAP, mat / 2004-12-06 10:55:00
            > Sześciu byłych szefów gdańskiej firmy Mostostal zatrzymało Centralne Biuro
            > Śledcze. Prokuratura stawia im zarzuty dotyczące działań na szkodę spółki
            oraz
            > oszustw wobec podwykonawców na kwotę ok. 70 mln zł.
            >
            > Rzecznik gdańskiej Prokuratury Okręgowej Konrad Kornatowski powiedział w
            > poniedziałek PAP, że przesłuchania byłych członków zarządu firmy trwają.
            Dodał,
            >
            > że każdemu z zatrzymanych zostanie postawionych od kilku do kilkunastu
            > zarzutów. Wszystkim grozi do 10 lat więzienia.
            >
            > W 2003 r. gdański sąd ogłosił upadłość Mostostalu. "
            • marcinek00 Salon " PRZYTULNY DOM " JUz OTWARTE!! 13.12.04, 23:42
              Szanowni Państwo!

Bogata oferta :

· Mebli sosnowych

• Gość: Monika & Tomek Re: Salon " PRZYTULNY DOM " JUz OTWARTE!! IP: *.u.mcnet.pl 14.12.04, 09:18
                Szanowny Panie marcinek00,

Forum, którego Pan użył do darmowej reklamy swojej firmy służy, jak Pan się
                pewnie zorientował do innych celów, a mianowicie do wymiany informacji o
                powstającym Osiedlu Leśnym. Zatem proszę o nie zaśmiecanie tegoż forum.

Dziękuję,

Monika
      • marcinek00 Salon " PRZYTULNY DOM " JUZ OTWARTE ! 13.12.04, 23:40
        Szanowni Państwo!

Bogata oferta :

· Mebli sosnowych

• Gość: słaby Re: Salon " PRZYTULNY DOM " JUZ OTWARTE ! IP: 212.160.172.* 17.12.04, 12:36
          Tłumaczyć debilowi.... a on dalej nie rozumie.
          Sram na Przytulny Dom. Zresztą to oszuści. Bede mkieszkał na OL i nic na pewno
          od nich nie kupię.
          Pozdrawiam Szanownych Sąsiadów.
          słaby.
          • Gość: LESNY LUDEK Re: NOWE FORUM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 13:34
            ivelios.proboards1.com/index.cgi
            • Gość: gość Re: NOWE FORUM! IP: *.acn.waw.pl 25.12.04, 19:47
              No i ponownie sie zarejestrowalam na forum osiedla lesnego i zdaje sie ze
              ponownie do upadlego moge czekac na password'a!!! dla pewnosci juz kilkakrotnie
              sprawdzalam poprawnosc adresu e mail ktory podalam i jest ok; gdzie moge
              znalezc kogos kto sprawuje jakakolwiek piecze nad tym forum? a moze to znak
              zeby nie czytac tego o czym sie tam pisze?! POMOCY!
              • Gość: gawel Re: NOWE FORUM! IP: *.eu.sealedair.com 30.12.04, 15:25
                CO SADZICIE O II ETAPIE CHYBA NIE JEST TAK ZLE WYGLĄDA ZE BUDUJĄ CAŁOŚĆ A NIE
                ETAPAMI EFG I HIJ
                • Gość: gawel Re: NOWE FORUM! IP: *.eu.sealedair.com 31.12.04, 09:57
                  czy wpłacaliście juz drugą transzę mieszkańcy etap II czy ktoś oddał
                  anex byłem na bud.... stawiają 3-go żurawia może u nas wyrobią się na
                  czas
              • Gość: paul etap 2 Re: NOWE FORUM! IP: *.eu.sealedair.com 31.12.04, 11:58
                ja tez mam problemy z tamtym forum z którego etapu jesteś
                • superkachna Re: NOWE FORUM! 31.12.04, 12:20
                  Czesc, nie jestem pewna czy mnie pytasz ale jestem z II etapu; tez nie mozesz
                  wejsc na forum lesnego? te aneksy to wlasnie dotycza II etapu?
                  • Gość: paul etap 2 Re: NOWE FORUM! IP: *.eu.sealedair.com 31.12.04, 12:28
                    co sądzisz o anexie bo niektórzy podobno nie podpisują czy wpłacałaś już 2
                    transze bo wezwań to jeszcze nie przysyłali czy śledzisz co się dzieje na
                    bud... jak ci sie widzą postępy
                    • Gość: Itka Re: NOWE FORUM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:31
                      Aneksy dotycza II etapu: u nas w umowie fakt se bedzie lub nie bedzie spolki
                      Osiedle lesne zostal przewidziany i wg mnie to ma maskowac powazna,
                      niekorzystna dla klientow MI, zmiane: zauwazcie ze znika np termin "
                      zakonczenie budowy" a pojawia sie "zakonczenie budowy przedmiotu budowy" czyli
                      mieszkania : MI w ten sposob moze przesuwac termin oddania do uzytkowania w
                      nieskonczonosc a my bedziemy mieszkac w "cudzych" mieszkaniach pomimo wplacenia
                      calej kwoty .....
                      Nie rozumiem jakie macie problemy z forum Osiedla, ale tam to dokladnie opisuja.
                      II a raczej III transzy nie wplacimy chyba ze podpiszemy wlasnie ten aneks: w
                      umowach (przynajmniej tych starszych) mowa jest o ukonczeniu stanu zero budowy
                      (a nie przedmiotu budowy)
                      pozdrawiam
                      Itka
                      • Gość: gawel etap 2 Re: NOWE FORUM! IP: *.chello.pl 18.01.05, 19:11
                        widze ze juz nikt nie odwiedza tego forum, zakonczyli etap "0" w bud. E H I
                        dostalem wezwanie do zaplaty kolejnej transzy, tak w ogóle to widac ze robota
                        idzie na przod? :}
                        • Gość: Itka Re: NOWE FORUM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:17
                          Bo jest Nowe forum (na ktorym tez ja sie w wiekszosci produkuje- taka gadaliwa
                          jestem jak nie musze ust otworzyc).
                          Potwierdzam ze stam 0 niektorych budynkow zakonczony i dostalismy wezwanie do
                          zaplaty nastepnej transzy. Reszta budowy ma byc "zzerowana" w polowie lutego.
                          pozdrawiam
    • Gość: gawel Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 01.02.05, 19:47
      HEJ NIKT TU JUZ NIE ZAGLADA NIE MOGE SIE DOSTAC NA DRUGIE FORUM POMOCY?
      • superkachna Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 02.02.05, 12:27
        Czesc, ja tez tu zagladam ale faktycznie oprocz nas to juz nikt wiecej; i tez
        nie moge sie dostac na nowe forum i nie wiem kto moze pomoc; a jak w ogole
        budowa? a dostales plany z elektryka i ogrzewaniem?
        • Gość: gawel Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 02.02.05, 17:41
          nie jeszcze , myslalem ze takie rzeczy to pod koniec bud. a ty juz masz w
          ktorym bud masz mieszkanko, budowa idzie chyba ok widac ze pną sie do gory,zeby
          z wykonczeniem nie bylo tak jak w etapie 1
          • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 03.02.05, 11:09
            Witajcie,
            wpadłem tu by spróbować Wam pomóc w zalogowaniu się i uczestniczeniu w Forum
            Osiedla Leśnego.
            Co musicie zrobić? Musicie przejść ścieżkę rejestracji.
            Wpierw wchodzicie na stronę ivelios.proboards1.com/
            następnie, jak się już tam znajdziecie, klikacie na ikonkę i napis "register".
            Po jej kiknięciu przejdziecie do strony rejestracji gdzie wpisujecie wybrany
            przez siebie nik ("Choose username") i adres e-mail (adres musi być prawdziwy).
            Następnie przechodzicie na sam dół strony rejestracyjnej i zaznaczacie "I
            Agree" i klikacie poniżej w "Register". W tym momencie na wsz adres e-mail
            (który wpisaliście przy rejestracji) wysłana zostaje wiadomość "Welcome to
            Forum Osiedle-Lene" w której znajduje się Wasze tymczasowe hasło i link do
            zalogowania. Klikacie w link. Otworzy się Wam strona do logowania. Wpisujecie
            tam hasło które dostaliście e-mailem i klikacie "LOGIN". I już jesteście
            członkami społeczności FORUM OSIEDLA LEŚNEGO. Otworzy się Wam główna strona
            Forum.A tam studnia bez dna :) i mili ludzie.
            Jeśli chcecie zmienić swoje tymczasowe hasło na swoje ulubione to musicie
            kliknąć w ikonkę "profile" na samej górze strony. Przeniesie to Was do strony
            Waszych osobistych ustawień. Możecie zmienić tam swoje hasło, wybrać obrazek,
            napisać stopkę itp itd Wszelkie zmiany potwierdzacie kliknięciem na samym
            dole "change profile". Jak klikniecie na "change profil" otworzy się Wam okno
            Waszej "wizytówki". Aby powrócić po zmianach profilu do strony Forum możecie np
            kliknąć na ikonę "home".

Życzę powodzenia i do zobaczenia na FOL

pozdrawiam

------------------------
            • superkachna Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 03.02.05, 12:27
              Bardzo sie ciesze, ze ktos moze sprobuje mi pomoc. Otoz problem nie w tym ze
              nie wiem jak sie zarejestrowac lecz w tym ze niby mnie forum rejestruje ale
              dalej nic sie nie dzieje. Probowalam juz kilkakrotnie lecz nigdy, przenigdy nie
              dostalam zwrotnej wiadomosci o jakiejkolwiek tresci na moj adres e-mail
              (poprawny i dzialajacy). Zaczelam sie zastanawiac ze moze moj komputer ma
              zainstalowane jakies filtry ale inne maile dostaje bez przeszkod wiec nie wiem
              dlaczego tu akurat mialyby byc jakies problemy; mozesz mi jakos pomoc?
              • Gość: AM Trasa S7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:08
                Niedawno zakończyła się dyskusja na temat trasy S7 w TVP3 w programie "Kontr-o-
                wersje". Były łączenia "na żywo" z Bemowem i Babicami. Burmistrz Bemowa
                spokojny i rzeczowy, ale nie zajął zdecydowanego stanowiska na "nie". Wójt
                gminy Babice zdecydowanie na "nie" razem ramię w ramię ze zdecydowanymi
                mieszkańcami - hasło: żadnej trasy przez Babice !!! Mieszkańcy Babic
                (oczywiście mają już ekologiczne stowarzyszenie) starali się też, aby przebieg
                przez Babice skrytykował przedstawiciel Kampinoskiego Parku Narodowego, ale
                jego głos nie był mocnym "nie".

W studiu wypowiadali się:

- przedstawiciel GDDKiA - powiedział, że teraz czekają na opinie ze zleconych
                analiz. Prowadząca audycję powiedziała, że w prasie opowiedział się już za
                wariantem przez Babice. Nie zaprzeczył ;), ale powiedział, że w prasie można
                przeczytać wiele rzeczy

- przedstawiciel ZDM - powiedział, że ZDM nie ma nic do powiedzenia. Nie
                decyduje w tej sprawie. Najważniejsze, żeby trasa była dla mieszkańców, a nie
                dla tranzytu.

- radny / poseł (?) reprezentujący Platformę Obywatelską - ZDECYDOWANIE
                opowiedział się za przebiegiem trasy S7 przez Bemowo :'(

GDDKiA czeka na analizy zlecone dwóm profesorom, którzy obecnie rozważają,
                który wariant jest lepszy - wyniki za kilka tygodni. W sondzie telefoniczno-
                smsowo-internetowej 65% uczestniczących opowiedziało się ZA przebiegiem przez
                Bemowo. Nie podano ile osób wzięło udział w sondzie.

W dyskusji podkreślano, że trasa nie jest planowana dla tranzytu przez
                Warszawę. Podobno szacuje się, że tranzyt to będzie tylko 8-10% pojazdów na
                nowej trasie S7.

Przedstawiciel GDDKiA podkreślał też, że przebieg przez Babice zapewni lepsze
                połączenie z planowanym mostem północnym.

Czeka nas więc jeszcze trochę niepewności. Osobiście uważam, że trasa pobiegnie
                przez Babice ponieważ jej przebieg tam będzie uciążliwy jedynie dla
                kilkudziesięciu - kilkuset osób, a na Bemowie dla kilkunastu tysięcy
                mieszkańców.
              • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 04.02.05, 12:36
                Witaj Superkacha,
                nie wiem w czym dokladnie lezy problem w Twojej niemocy rejestracyjnej, ale
                pomyslałem sobie by zrobic pewna próba załatwienia sprawy w inny sposób. Otóż
                zarejestrowałem sie za Ciebie. Jako nik wpisalem Superkachna a jako adres e-
                mailowy superkachna@gazeta.pl Sprawdź teraz proszę czy przyszło cos na Twoją
                skrzynkę pocztową @gazeta.pl.
                ---------------------
                • superkachna Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 04.02.05, 13:20
                  Czesc, oczywiscie ze przyszlo!!!! nie wiem czemu sama na to nie wpadlam! jestem
                  zarejestrowana i zaraz bede probowala wejsc na forum lesnego. Bardzo, bardzo
                  dziekuje za pomyslowa pomoc. Mam wyjatkowo dobry tydzien. Pozdrawiam, K.
                  • Gość: gawel Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 04.02.05, 22:30
                    cesc inan ja tez mam problemy z zalogowaniem sie na tamtym forum dostalem haslo
                    i nic z tego jesli bys mogl to prosze cie o pomoc moj e-mail gawel_79@gazeta.pl
                    lub gawelg@vp.pl
                    • Gość: gawel Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 06.02.05, 13:55
                      wielkie dzieki INAN moge juz sie dostac na tamte forum
                      • nie_przez_bemowo NIE!!! dla TRASY NS przez BEMOWO 07.02.05, 11:34
                        Drodzy Mieszkańcy lub przyszli Mieszkańcy Bemowa,

Zapraszamy serdecznie na spotkania informacyjne o nowej obwodnicy z udziałem
                        urzędników ratusza, Bemowa i specjalistów z generalnej dyrekcji dróg:
                        • 7 lutego, godz. 17 - w szkole przy Oławskiej na Bemowie,
                        • 10 lutego, godz. 17 - w szkole przy Górczewskiej 201 na Górcach

Tylko wspólne stanowisko może coś zmienić. Stanowcze NIE dla trasy przez
                        BEMOWO. Przyjdźcie, jeśli chcecie, aby wasze dzieci mogły spokojnie dostać
                        się do szkół (znajdujących się w sąsiedztwie planowanej trasy). Nie odcinajmy
                        centralnego Bemowa od dostepu do terenów zielonych jakimi są Forty Bema.

Przyjdźcie koniecznie, jeżeli ten problem leży Wam na sercu. Decyzja jest
                        teraz w Waszych/Naszych rękach. Niedługo może już być za późno na protesty!

Pozdrawiam,

NIE_przez_BEMOWO

PS. Wszelkie transparenty z napisami "NIE! dla trasy przez BEMOWO" mile
                        widziane.

Zapraszamy na nowe forum "NIE!!! dla TRASY NS przez BEMOWO":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=25836&w=20325676

• inan Dostęp do FOL 07.02.05, 12:11
                        Witaj Gawle,
                        widze ze sie troche spóźniłem z pomocą Tobie. Dopiero dzis tu zajrzałem. Ale
                        cieszę się że sobie poradziłeś :)

pozdrawiam i do zobaczenia na FOL
                        ---------------------------
    • nie_przez_bemowo NIE!!! dla TRASY przez BEMOWO 07.02.05, 11:50
      Zapraszamy na nowe forum "NIE!!! dla TRASY NS przez BEMOWO":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=25836&w=20325676
    • Gość: kiki Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 195.85.249.* 28.02.05, 13:05
      nie wiem czy chce tam mieszkac, podobno beda dwie autostrady pod okanami
      co na ten temat wiecie
    • Gość: Piotr Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 04.03.05, 10:49
      Zastanawiam się czy podpisać umowę ale te straty właściciela Mostostalu Invest
      Mostostalu Warszawa niepokoją mnie ?
      • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 04.03.05, 14:49
        dobrze by było Piotrze byś napisał więcej konkretów a nie operował ogólnikami.
        Takie pisanie wprowadza niepotrzebny zamęt.

pozdrawiam
        -----------------------------------
      • Gość: gawel Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.chello.pl 05.03.05, 20:05
        jakie straty? Chodziło Ci chyba o autostrady tak, czy cos wiesz czego my jeszcze nie
        • Gość: Piotr Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 07.03.05, 12:38
          Nie chodzi mi o autostradę, dla zainteresowanych jest dzisiaj w ŻW artykuł o
          ich przebiegu, ale o straty finansowe jakimi się charakteryzuje działalność
          Mostostalu Warszawa właściciela MI oraz z tego co wiem jest on wykonawcą
          osiedla leśnego a mianowicie:
          MW (wyniki skonsolidowane uwzględniające również MI)
          były:
          w 2004 r. strata netto - 38,6 mln PLN, strata na poziomie operacyjnym - 38,9 mln
          przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 681,7 mln PLN.
          W poprzednim roku (2003) również były straty ale mniejsze przy większych
          przychodach.
          Chodzi mi o bezpieczeństwo ukończenia i przepisania na nas mieszkań, przecież
          nie ma rachunku powierniczego
          PZDR Piotr
          • Gość: arkady Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: 217.11.152.* 07.03.05, 12:43
            16 marca o godzinie 15:00 MANIFESTACJA POD MINISTERSTWEM INFRASTRUKTURY
            ŻĄDAMY AUTOSTRADOWEGO OBEJSCIA WARSZAWY! TRANZYT POZA MIASTO! NIE DLA
            TRANZYTOWYCH TRAS EKSPRESOWYCH PRZEZ NASZE OSIEDLA!
            • Gość: sąsiad Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.eu.sealedair.com 05.04.05, 14:23
              jesteśmy na ostatniej stronie tego forum trzeba je troche odświeżyć nasze
              domki jak widać pną się w górę
              • inan Re: "Osiedle Leśne" Bemowo 20.04.05, 09:24

zapraszamy:

ivelios.proboards1.com/

----------------------------
                -->inan<--
                • Gość: zaniepokojony Co się dzieje ze stroną OL? IP: *.u.mcnet.pl 10.05.05, 09:38
                  Proszę o informacje

• Gość: gawel etap II Re: Co się dzieje ze stroną OL? IP: *.chello.pl 10.05.05, 14:28
                    no wlasnie ja tez nie moge sie dostac na nasze forum panie administratorze zrob
                    pan porzadek
                    • Gość: Itka Re: Co się dzieje ze stroną OL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:25
                      updatuja strone, Obiecuja skonczyc szybko...
    • Gość: Itka Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:28
      updatuja costam i obiecuja skonczyc jak najszybciej. Frustrujace ;)
      • Gość: GAWEL Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.eu.sealedair.com 11.05.05, 15:52
        dzieki za info , widze ze wiesz wszystko i ostro pilnujesz co sie dzieje na
        obu forach ;)
        • Gość: RaK "Osiedle Leśne" Bemowo - sprzedam mieszkanie !!! IP: *.idea.pl 15.05.05, 11:58
          Sprzedam mieszkanie
          na Osiedlu Leśnym
          ( I etap, budynek D)

Powierzchnia mieszkania: 88 m2,
          Loggia: 10,5m2,
          Miejsce garażowe pod budynkiem.

- Piętro 4, 3 pokoje, duża łazienka i otwarta, duża kuchnia.
          - Pokój dzienny z dużymi (40 cm od podłogi) oknami na całej ścianie oraz z
          drzwiami wejściowymi na loggię!!!.
          - Okna mieszkania od strony Fortu Bema.
          - Mieszkanie nowe, niewykończone.

Rafał Koncewicz
          Tel: 600-95-99-96
          rafal.x.koncewicz@gsk.com
        • Gość: gawel etap II Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.eu.sealedair.com 17.05.05, 15:23
          NIEDAWNO BYLO COS ROBIONE Z FORUM OSIEDLA LESNEGO PO ZAKONCZENIU PRAC DOSTALEM
          NOWE HASLO ,ALE NIESTETY NIE MOGE SIE TERAZ DOSTAC NA FORUM PROSZE O POMOC
          • Gość: Itka Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:56
            Powinienies dostac na maila "activation key" i gdzies go tam wklepac ale nie w
            password (to nie jest nowe haslo)
            Jak Ci mozna pomoc?
            • Gość: gawel etap II Re: "Osiedle Leśne" Bemowo IP: *.eu.sealedair.com 19.05.05, 16:13
              DZIEKI JUZ SOBIE PORADZILEM :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka