Dodaj do ulubionych

Zacisze Bis

IP: 217.11.141.* 13.11.03, 17:52
Witam serdecznie,
Wlasnie zarezerwowalam mieszkanko w planowanej inwestycji Budimexu. Czy sa tu
gdzies przyszli/potencjalni sasiedzi?
pozdrowionka
:)
Obserwuj wątek
    • marudny Re: Zacisze Bis 13.11.03, 22:15
      hmm moze sasiadem nuie jestem ale czestym bywalcem na wyspowej tak :-)
      • Gość: IWO Re: Zacisze Bis IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 17:19
        halo halo jest tam kto??
        czy ktos interesuje sie ta inwestycja?
        widzieliscie juz umowe?
        IWO
        • Gość: Miwrzo Re: Zacisze Bis IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 17.11.03, 22:17
          Witam przyszla sasiadke. Tak widzialem umowe przedswtepna. Jako niedorobiony
          absolwent prawa troche ja przestudiowalem. Nie jest za bardzo korzystna,
          glownie ze wzgledu na VAT, obowiazkowy de facto garaz za 20 tysi i... na pewno
          co jeszcze.

Bardziej denerwuje mnie u handlowców Budimexu co innego i tutaj mam pytanie?
          Czy widziala Pani przekroj poprzeczny mieszkania? Plan zagospodarowania terenu?
          Handlowcy nic nie wiedza, albo sciemniaja. Raz mowia, że antresola jest za 1200
          innym razem, ze za metr jest 1200. Raz z garazem, ze obowiazkowy, raz ze
          inaczej. Nie znaja za bardzo warunkow technicznych mieszkan itp, itp.
          • Gość: IWO Re: Zacisze Bis IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:58
            Witam przyszlego sasiada:)
            Pani???:)))) nie nie nie:) proponuje "Ty":)Dobrze?

No coz ja dostalam informacje, ze garaz nie jest obowiazkowy.

Zapis o VATcie rozumiem w ten sposob, ze wplyw na cene nastapi tylko i
            wylacznie wtedy jak wzrosnie VAT na sprzedaz gruntow (a wiadomo przeciez, ze
            nastapi z 0% na 22%). Radze zapytac handlowca jaki w przypadku Twojego
            mieszkania jest koszt gruntu, to juz dzis mozesz sobie policzyc o ile wiecej
            pieniazkow musisz przygotowac.
            Zastanawiam sie tylko czy taki zapis daje pewnosc, ze podwyzka VATu na
            materialy budowlane nam nie podniesie ceny

Martwi mnie troche wysokosc kapitalu spolki Budimex Zacisze (zaledwie 50 000).
            Czy nie bedzie problemow potem przy braniu kredytu????

Moze nalezaloby podpisac umowe w formie aktu notarialnego?? Nie napisali w tej
            umowie zdania, ze przekaza nieruchomosc bez zadnych obciazen wlasnosci
            (napisali, ze przekaza w stanie wolnym od hipotek, ale zdaje sie, ze
            nieruchomosc moze miec rowniez inne obciazenia niz hipoteka.

No i te straaaszne kary za doslownie wszystko.
            chociaz...trzeba przyznac, ze maja fantatyczne warunki platnosci (10%+90%)

Planow zagospodarowania nie widzialam i handlowcy rowniez poinformowali mnie,
            ze nie maja o tym pojecia.
            plan poprzeczny? tzn zwymiarowany? noooo nie widzialam.
            Czy jako "niedorobiony absolwent prawa" znalazles w tej umowie jakies haczyki?
            pozdrawiam
            IWO
            • Gość: miwrzo Re: Zacisze Bis IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 19.11.03, 09:27
              Iwo - haczykiem jest wlasnie po czesci ow &7 pkt 4 umowy. Odpowiadajac na twoja
              watpliwosc - wedlug tego punktu jesli wzrosnie vat na materialy budowlane
              (chociaz jak slyszalem w Agromanie do 2007 roku nie wzrosnie), to oczywiscie
              doplacimy to my kupujący, co wiecej przepis ten jest tak sformulowamy, ze jesli
              rzad wymysli do 2005 roku jakas dodatkowa oplate (akcyza na mieszkania, oplata
              od inwestyccji na Targowku itp) to obciaza ona nas :(((
              • Gość: IWO Re: Zacisze Bis IP: 217.11.141.* 19.11.03, 10:46
                no nie. teraz wzrosnie VAT na materialy budowlane i na grunt. Natomiast VAT na
                sprzedaz mieszkan ma byc niezmienny do 2007 (tak wynegocjowalismy z UE)
                IWO
                • Gość: Miwrzo Re: Zacisze Bis IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 25.11.03, 08:42
                  Czyli mozemt juz sobie podniesc cene jaka zaplacimy za mieszkanko o 7%, no
                  niezle. IWO a na jakie lokum sie zdecydowales? Ja 38 metrow plus antresola na 3
                  pietrze.
                  • Gość: IWO Zacisze Bis IP: 217.11.141.* 25.11.03, 09:37
                    Ja zarezerwowalam 37,94 m2 na I pietrze :)
                    Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiales: do ceny grtuntu (w moim przypadku to jest
                    15 000 PLN) nalezy dodac 22% (czyli ja np zaplace o 3 300 pln wiecdej).
                    Ale to co mnie naj naj najbardziej niepokoi w tej umowie to fakt, ze nie ma tam
                    zdania, ze w dniu podpisania umowy sprzedazy Budimex przeniesie na mnie
                    wlasnosc w stanie wolnym od jakichkolwiek obciazen :((((
                    Czy komukolwiek z forumowiczow udalo sie zmienic ten zapis???????? Czy
                    ktokolwiek podpisal juz umowe???
                    pozdrawiam
                    IWO
    • Gość: miwrzo Re: Zacisze Bis IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 26.11.03, 20:52
      Tak rzeczywiscie, ale to moze byc efektem tego ze mamy doczynienia tak na
      prawde z umowa przedwstepna, a wiec umowa co do zawarcia umowy. Poza tym jesli
      w umowie nie znajduje sie jakies twierdzenie, nie oznacza to ze wzledem tej
      umowy jest ono dozwolone. Np. w umowie nie ma tez powiedziane, że drzwi
      wejsciowe beda od strony klatki schodowej, ale jest oczywiste, że beda od
      strony klatki. Przy wykladni zapisow umowy cywilnej i jej podpisywaniu
      obowiazuje zasada prawna, ze nie doszlo do tzw "błędu" a więc twoje wyobrażenie
      o jej skutkach jest w zgodzie z tym co deklaruje druga strona. Jesli pani
      handlowiec zadeklarowala, lub odpowiedziala na pytanie ze nieruchomosc bedzie
      wolna od obciazen (a tak mozna domnimywac z zapisu), to gdyby okazalo sie, ze
      sprzedaja ja obciazona mielibysmy doczynienia z bledem i niewaznoscia umowy. To
      co jednak pisze to tylko prawnicza teoria. Budimex moze miec to oczywiscie
      gdzies a sad cywilny na sutek slabych dowodow, powiedziec, ze bledu nie było -
      taki life. Przepraszam za moj wywod, ale zapytam sie o to bo ja bede umowe
      podpisywal dzisiaj, albo jutro. Na wszelki wielki dalem zapytanie na forum
      obecnych mieszkancow Budimexu na Zaciszu polecam www.wyspowa.waw.pl
      • Gość: IWO Re: Zacisze Bis IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 20:57
        dzieki za info o forum Zacisza.
        i co, podpisales umowe?
        jak bylo?
        zgodzili sie zmienic niektore zapisy? a jak tak to jakie?
        ja jestem wlasciwie zdecydowana na 99,9%
        IWO
      • Gość: pawelm11 Jako mieszkaniec Zacisza radze IP: 5.5R1D* / *.statoil.com 01.12.03, 09:58
        Siemanko

Tak jak napisalem jestem mieszkancem Zacisza
        Z BN nie ma wiekszych problemow ( szczegolnie prawnych dot. wlasnosci gruntu
        zawarcia aktu notarialnego itp)
        Problemy wystepuje jedynie z jakoscia wykonania ( bo ktos nie dal papy pod
        terrakota, cos peka, okno zle zamontowane ale generalnie jest ok no i
        naprawiaja ;-)), jakimis obietnicami np. mial byc szpaler drzew i kilka metrow
        do plotu a do mieszkanka od plotu jest 80 cm.

Jesli chodzi o sytuacje Zacisza Bis to jeszcze BN jest w powijakach i nie mieli
        do konca opracowanej koncepcji tego budynku. Chociaz pewne rzeczy sa juz znane
        takie jak rozdzial Bisa od istniejacego osiedla ( czyli nasza infrastruktura
        nie bedzie otwarta dla Was) z tego wzgledu ze BN nie chcial zbudowac na terenie
        Bisa czegos ( miejsca na trzepak, malego boiska, miejsca grillowego czy
        czegokolwiek) proporcjonalnie do ilosci mieszkan. A TO JEST DUZY MINUS DLA OBU
        OSIEDLI

Pozdrawiam
        Pawel M
        • Gość: Anna Re: Jako mieszkaniec Zacisza radze IP: 217.153.119.* 01.12.03, 10:47
          Witam,
          czy mógłbyś napisać coś więcej. Szczególnie jeżeli chodzi o umowę przedwstępną
          (w umowie niepokoi mnie zapis "jeżeli łączna powierzchnia przedmiotu umowy
          różni się od przyjętej w umowie o więcej niż 3% strony dokonają korekty ceny
          itd."-czy może się zdarzyć coś takiego), jak oceniasz późniejszy Zarząd
          osiedlem, jak wysoki jest czynsz itd..
          • pawelm11 Re: Jako mieszkaniec Zacisza radze 01.12.03, 12:38
            Te 3 % to stary numer BN. Kupujesz 50m2 i takiej wielkosci dostajesz
            mieszkanie ale bez tynkow. W efekcie mieszkanie po otynkowaniu jest mniejsze
            wlasnie o te 1-3 %
            Jesli chodzi o zarzad to nie jest najgorzej....chociaz pewnie bedzie zmiana ale
            czekamy troche na Was
            Czynsz niski ( Rada Osiedla dba o korzystne umowy)
            Wjedz na strone gdzie jest nasze forum pewnie bedzie bardziej interaktywnie

forum.wyspowa.waw.pl/index.php
            • Gość: IWO Zarzad nieruchomoscia IP: 217.11.141.* 01.12.03, 15:12
              W zalaczniku do umowy dotyczacym zarzadu nieruchomoscia jest info, ze beda
              pobierac od nas zaliczki na fundusz remontowy. Ale... przeciez Developer
              zobowiazany jest do udzielenia 3letniej gwarancji. Wiec nie moze byc mozwy o
              zadnych remontach z naszej kaski przez ten okres.
              Co o tym myslicie?
              IWO
              • pawelm11 Re: Zarzad nieruchomoscia 01.12.03, 16:22
                dziwne my wprowadzilismy fundusz remontowy po 3ch latach
                Pozdr
                • Gość: IWO Re: Zarzad nieruchomoscia IP: 217.11.141.* 01.12.03, 17:55
                  ha- no wlasnie. A teraz wpisuja to w zalaczniku do umowy. A potem jak nie
                  zechce placic to..... :((
                  IWO
                  • Gość: an Re: Zarzad nieruchomoscia IP: 217.153.119.* 02.12.03, 08:58
                    Witam ponownie,
                    czy Łodygowa może być i czy ma być powiększona?
                    • pawelm11 Re: Zarzad nieruchomoscia 03.12.03, 10:09
                      Gość portalu: an napisał(a):

> Witam ponownie,
                      > czy Łodygowa może być i czy ma być powiększona?
                      NIe moze byc ale bedzie do 2ch pasow w jedna strone ;-)
    • Gość: IWO przeniesienie wlasnosci IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 00:51
      Czy wglebialiscie w zapis w umowie mowiacy o przeniesieniu wlasnosci...?

W moim glebokim przekonaniu inwestycja jest bezpieczna gdy sa dobre warunki
      platnosci (tutaj sa BARDZO BARDZO FANTASTYCZNE) i jak w umowie jest zapis, ze
      developer PRZENIESIE WLASNOSC W STANIE WOLNYM OD WSZELKICH OBCIAZEN WOBEC OSOB
      TRZECICH.
      Niestety Budimex nie chce sie zgodzic na taki zapis. W umowie jest tylko info,
      ze w dniu podpisywania umowy sprzedazy nieruchomosc bedzie wolna od obciazen
      hipotecznych (a to nie jest to samo co "wszelkich obciazen"), lub beda mieli
      zgode bankow na zdjecie hipoteki.
      Troche mnie to przeraza. Jesli mam wydac tak duzo kasy to przynajmniej niech
      to bedzie moje!
      Czy rozmawialiscie o tym ze "swoimi" handlowcami? Czy wiecie co nie pozwala
      Budimexowi na taki zapis?
    • dorsanto Re: Zacisze Bis 10.01.04, 01:35
      witam przyszłych sąsiadów. Ja też zarezerwowałem mieszkanie na Zaciszu Bis.
      Umowę mam podpisać w przyszłym tygodniu. Byłem na spotkaniu z handlowcem
      7.01.04. Jest podpisanych umów około 20. Jeśli chodzi o umowę to próbowałem
      negocjować. Skończyło się na wyjaśnieniu tylko punktów. Handlowcy już wiedzą
      dużo więcej na temat tej inwestycji.
      MOże ktoś wynegocjował lepsze waruki w umowie? Jak jest z punktem o
      przeniesieniu własności bez obciążeń hipotecznych?
      Pozdrowienia i do usłyszenia
      Tadzik
    • Gość: Iwona L Re: Zacisze Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 17:12
      Witam przyszłych sąsiadów Zacisza Bis. Mam nadzieję, że będziemy się wspierać
      na forum, informować o przebiegu budowy itp. Zarezerwowałam mieszkanie na 3
      piętrze 131.Pozdrawiam.
      • Gość: ferro Re: Zacisze Bis IP: 194.9.223.* 30.01.04, 18:09
        Podoba mi się ta inwestycja. Ale umową po pierwszej lekturze jestem
        przerażony.
        1. Mam wrażenie, że umowa właściwie nie zobowiązuje dewelopera do oddania
        takiego mieszkania jakie chcę kupić. Powierzchmia może się zmienić dowolnie i
        nie ma dla BN żadnych konsekwencji niedotrzymania jej. Traci wyłącznie wtedy,
        gdy przypadkiem wzrośnie o 0,0-3,0%
        2. Opóźnienia BN w budowie uchodzą bezkarnie. Podobnie długotrwałe naprawy
        przed odbiorem. Tymczasem ja mam płacić na datę i to nawet jeśli budowa nie
        posuwa się naprzód.
        3. BN może sobie odstąpić od umowy prawie za darmo (10% wpłaconych kwot, czyli
        przez większą część czasu trwani inwestycji - 10% z naszych 10% = 1% wartości
        mieszkania). A ja za odstąpienie mam zapłacić 10%.
        Pytanie do tych, co podpisali: czy udało Wam się umowę w sensownym stopniu
        znegocjować?
        • Gość: Iwona L Re: Zacisze Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 20:39
          Jak w każdej umowie przedwstępnej jest wiele niejasności, kruczków prawnych,
          które przeciętni ludzie nie znają. Z umowa chodziłam do prawnika, który wskazał
          mi punkty, które mogę nieco zmienić. Nie udało mi sie wszystkiego, ale niektóre
          tak. Wszystko zależy od handlowca, który będzie Cię prowadzić. Może Ci sie uda
          coś wynegocjować. Atutem tej firmy jest to, że 90% wpłacasz przy odbiorze
          kluczy. Powodzenia
          • dorsanto Re: Zacisze Bis 30.01.04, 22:18
            Witam sąsiadów.
            Ja w swojej umowie nic nie zmieniałem. Wiem że Budimex swoje budowy oddaje w
            terminie. Moim zdaniem o termin oddania nie masz co się obawiać. Jeżeli ktoś
            jest naprawdę zdecydowany na zakup mieszkania w tej okolicy to nie ma powodów
            do odstępowania od umowy, także zerwanie umowy ze strony kupującego praktycznie
            nie wchodzi w grę. Ryzyko jakie ponosimy jest tylko 10%.
            Gdy pytamy o zmiany w umowie pani handlowiec mówi że proszę zaznaczyć to co
            chcemy aby było zmienione i przyjść na spotkanie. Następnie kończy się to
            wyjaśnieniem tych punktów (oczywiście sensownie) i pozostaje praktycznie to
            samo co było.
            Dobrą sprawą jest to że są komórki lokatorskie no i miejsce w garażu nie jest
            drogie.
            Bardzo miła i rzeczowa jest Iwona Pasterska z Budimexu.
            Czy może ktoś wie kiedy będzie pozwolenie i kiedy w końcu ruszy?
            Pozdrawiam
            Tadzik
            • Gość: Iwona L Re: Zacisze Bis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 21:59
              Witaj sąsiedzie, mam nadzieję, że z niecierpliwością czekasz, aż ruszy budowa.
              Iwona L.
              • Gość: Mriusz Re: Zacisze Bis IP: *.mz.gov.pl / *.mz.gov.pl 20.04.04, 17:41
                Ja podpisałem (wraz z żoną) umowę na lokal 87. Czytałem prawie wszystkie
                wiadomości na temat BUDIMEXu oraz ZB i wydaje mi sie ze jest ok. Umowa w
                porównaniu z innymi developerami przedstawia sie korzystnie wiec się nastawiam
                optymistycznie. No i czekam na czerwiec 2005
                • Gość: Slk Re: Zacisze Bis IP: *.pl 20.04.04, 23:15
                  witam (przyszłego) sąsiada!
                  proponuję dyskutujmy w jednym miejscu, np. na forum Zacisza BIS
                  forum.wyspowa.waw.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka