25.05.04, 20:42
Mam pytanie. Czy któraś miała wykonane takie badanie? Zarówno położna jak i
lekarze wyjaśniali mi pokrótce na czym ono będzie polegało, ale opinia osoby
która to przeżyła będzie dla mnie najbardziej wiarygodna. Skierowanie mam do
szpitala na 31 maja i mam nadzieję, że do tego czasu dowiem się od Was czegoś
więcej.
Pozdrawiam
przerażona (nie znosząca szpitali) volenka i Zuzia - Rozrabiara
Obserwuj wątek
    • balonik22 Re: OCT 31.05.04, 17:02
      witam jestem mamunia 6-cio tyg. malenstwa, mialam robione oct ale pytanko ktory
      to tydzien? bo z tego co wiem robi sie je po terminie i polega na tym ze:
      podlaczaja cie pod ktg(bada skurcze macicy i tetno dzidzi) 20-30 minut lezysz
      sobie tak bez niczego i robi sie zapisik, pozniej podlaczaja cie pod kroplowke
      z hormonem wywolujacym skurcze (oksytocyna)i powtarzaja zapis. badanie ma na
      celu pokazanie jak twoj organizm reaguje na ten hormon i czy ewentualnie wywola
      porod!
      ale obilo mi sie tez o uszy /(tylko ze nie jestem do konca pewna) ze podobnie
      nazywajace sie badanie wiec nie wiem czy to wlasnie nie o to chodzi, ma na celu
      ustalenie terminu porodu jesli nie jestes dokladnie pewna kiedy zaszlas w ciaze
      pozdrawiam i nie martw sie bo jedyny bol to wenflon:) buzi pa
      • orion3 Re: OCT 31.05.04, 22:58
        Rzeczywiście mniej więcej na tym to polega. OCT (oxytocin contraction test) ma
        za zadanie sprawdzenie wydolności łożyska w warunkach obciążenia (czyli skurczu).
        Oksytocyna wywołuje czynność skurczową (spokojnie, nie taką jak przy porodzie),
        a zapis KTG potrzebny jest do weryfikacji czy dziecko ma się dobrze.
        Zwykle badanie to przeprowadza się w sytuacji wątpliwości co do dobrostanu
        płodu. Jest to badanie do kwalifikacji do porodu drogami natury - na przykład,
        jeżeli zdarzają się decelerecje w spoczynku (zwolnienia w czynności serca płodu)
        w KTG, a OCT test jest negatywny (tzn zapis jest prawidłowy) - oznacza to, że
        najprawdopodobniej łożysko jest sprawne i dobrze zaopatruje płód w tlen.
        Co oznacza, że są szanse na poród drogami natury.
        Czego Ci życzę,
        Orion

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka