15.10.18, 04:38
Dawno nie bylo. Nie ma to jak posmiac.

Golab z Nowej Zelandii wybrany ptakiem roku.
Gatunek zywi sie owocami drzew. Czesto sfermentowanymi.
Znany jest wiec z latani pod wplywem, wiszenia na galeziach, lezenia na trawnikach oraz wlatywania w miejsca gdzie nie powinnien.
Golebie sa skrzetnie zbierane przez miejscowych i umiejscawiane w klatach az do wytrzezwienia.

Az caly artykul po angielsku ale wystarczy obejrzyc film.

W zyciu nie slyszalam o czyms takim...

www.theguardian.com/world/2018/oct/15/new-zealand-bird-of-the-year-drunk-gluttonous-kereru-pigeon-wins
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Smieszne 15.10.18, 09:05
      Cudny pomysl, taka izba wytrzezwien dla golebi:) "Pijany jak golab", haha!
      • minniemouse Re: Smieszne 15.10.18, 10:26
        Smieszne rzeczywscie, a mi jak przez mgle lata ze tutaj z kolei chyba wiewióry jedza tez jakies sfermentowane owoce (crabapples) i tez potem jak pijane biegaja i sie przewracaja :)
        • iwannabesedated Amarula... 15.10.18, 17:32
          ... to taki owoc, którym się upijają słonie. Potem mają kaca tak strasznego, że nigdy więcej w żyiu już owocu nie tykają. Z amaruli się robi słodki trunek w typie Baileys - narodowy trunek RPA.

Apropos zaś pijanego drobiu, to mam przepis na "pijanego kurczaka". Może pewnie też być.. perliczka albo co. Bierzesz butelkę piwa, część wylewasz na ptaka, potem wstawiasz butelkę z nab.. ehem, nasadzonym nań ptakiem (I kid you not) do piekarnika. Piwo na skutek temperatury wypływa z butelki i nasącza drób. Pycha, skórka chrupiąca, ptaszydło soczyste, tłuszcz wytopiony. Sama dobroć. Tyle, że stojąc tam wpiekarniku z wbitą w d..ę butelką stanowi widok upiorny...
        • iwannabesedated Amarula... 15.10.18, 17:37
          ... to taki owoc, którym się upijają słonie. Potem mają kaca tak strasznego, że nigdy więcej w żyiu już owocu nie tykają. Z amaruli się robi słodki trunek w typie Baileys - narodowy trunek RPA.

Apropos zaś pijanego drobiu, to mam przepis na "pijanego kurczaka". Może pewnie też być.. perliczka albo co. Bierzesz butelkę piwa, część wylewasz na ptaka, potem wstawiasz butelkę z nab.. ehem, nasadzonym nań ptakiem (I kid you not) do piekarnika. Piwo na skutek temperatury wypływa z butelki i nasącza drób. Pycha, skórka chrupiąca, ptaszydło soczyste, tłuszcz wytopiony. Sama dobroć. Tyle, że stojąc tam wpiekarniku z wbitą w d..ę butelką stanowi widok upiorny...
          • kan_z_oz Re: Amarula... 17.10.18, 12:33
            Stowka, ja mam cale stada pagug upitych na owocach tego drzewa.
            • iwannabesedated Papugi... 17.10.18, 14:02
              ... kląskają? Po ponoć się po tym rozpoznaje pijaną papugę. Przestaje skrzeczeć.
              • kan_z_oz Re: Papugi... 18.10.18, 11:02
                Iwanna, przeprszam ale sie pomylilam. Papugi u mnie zzeraja owoce umbrella tree. Moja amarula dopiero wsadzona i zajmie jeszcze troche czasu aby zaczela produkowac owoce. Sorry za fake news.
                Nie wiem tez co robia upite papugi zzerajace owoce drzewa parasolowego.
                • kan_z_oz Magpies 22.10.18, 09:16
                  czyli rodzaj wrony z bialymi dodatkami. Obecnie sezon na mlode. Ptaki te sa niezmiernie terytorialne i znane z tego, ze atakuja tych co sie znajda zbyt blisko gniazd lub w poszukiwaniu jedzenia.
                  Atakowani sa parlamentarzysci oraz senatorowie jedzacy w przerwach obrad. Mamy wiec Parlament House pod atakiem - ptakow. Zostaly zorganizowane sily aby problem rozwiazac. Ktos nawet wspomnial aby moze zaistalowac na stale kota.

www.smh.com.au/politics/federal/australia-s-most-aggressive-magpies-wreak-havoc-in-parliament-20181022-p50b6d.html
                  Mamy nowy towar gdzie widze przyszlosc. Ktos potrzebuje ptaki na politykow? haha
                  • minniemouse Re: Magpies 22.10.18, 22:42
                    magpie to po polsku sroka :)
                    • kan_z_oz Re: Magpies 23.10.18, 10:48
                      Az sie zarumienilam. Nie wiedzialam.
                      Dzieki.
                      • minniemouse Re: Magpies 23.10.18, 11:05
                        czemu mialas sie zarumienic? nie musialas wiedziec przeciez :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka