Dodaj do ulubionych

Ciastka maślane

11.01.18, 10:02
Czy są w ogóle gdzieś dostępne w sklepach dobre polskie ciastka na maśle? Chodzi mi o coś w typie brytyjskiego shortbreada, gdzie masło jest faktycznie bazą, a nie dodatkiem, i najlepiej bez dodatkowych aromatów. Mam wrażenie że wszystkie sklepowe tzw. ciastka maślane są tak naprawdę margarynowe (skład typu 3% masła, 20% tłuszczu roślinnego) i do tego aromatyzowane etylowaniliną.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Ciastka maślane 11.01.18, 10:22
      sa,
      jest b. fajna firma ktora nazywa sie consonni. maja b. krotkie listy skladnikow.
      pierwsze z brzegu ichniej produkcji sklep.consonni.pl/produkt/26/ciasteczka-kruche-maslane-270g
      lepszego producenta nie znajdziesz.
      • pavvka Re: Ciastka maślane 11.01.18, 10:56
        Dużo masła jest, to już coś, ale znowu ta wanilina :-/
        • ania_m66 Re: Ciastka maślane 11.01.18, 11:08
          zyjesz na ksiezycu?
          niestety, ceny prawdziwej wanilii eksplodowaly w ostatnich latach mniej wiecej osmiokrotnie.
          powody sa dwa - bardzo duzy popyt przemyslu spozywczego i liczne katastrofy zwiazane z ociepleniem klimatu ktore zniszczyly lwia czesc zbiorow w ostatnich latach.
          20 malych strakow kosztuje obecnie 60-70 euro na ebayu.i powiem ci szczerze, ze tez mi jest za drogo.
          konsumenci nie sa sklonni pacic tych kosztow w gotowych wyrobach.
          i ja to rozumiem.
          podobno za 2-3 lata ceny maja spasc.
          pavvka napisał:

> Dużo masła jest, to już coś, ale znowu ta wanilina :-/
          >
          • pavvka Re: Ciastka maślane 11.01.18, 11:34
            Ale po co w ogóle aromatyzować? Dobrej jakości ciastka tego nie potrzebują. W pierwszym poście wspomniałem o shortbreadzie jako punkcie odniesienia. To są właśnie ciastka bez dodatkowych aromatów, po prostu maślane w smaku i zapachu. A jeśli już mają być aromatyzowane, to jest mnóstwo innych możliwości oprócz wanilii (prawdziwej czy sztucznej). Niechby był np. olejek pomarańczowy, to już by było 100 razy lepsze.
            • ania_m66 Re: Ciastka maślane 11.01.18, 12:04
              no dobrze, ale nie prosciej z tak sprecyzowanymi wymaganiami po prostu je samodzielnie upiec?
              to b. latwy wypiek jest. zamiast grymasic na gotowe?
              jesli nie, to moze po prostu w dobrych cukierniach popytaj?
              bo raczej nie sadze, ze znajdzie sie drugi taki fajny producent jak ten przeze mnie wskazany.
              kupuje od nich bezy mokka (rewelacja!), kruche ciasteczka marcepanowe, biszkopty (ktore maja w sobie odrobine syropu glukozowego na koncu listy skladnikow, czego kiedys nie mialy) i ciasteczka brzydkie bez maki.
              wszystkie sa przepyszne.
              • pavvka Re: Ciastka maślane 11.01.18, 12:33
                ania_m66 napisała:

> no dobrze, ale nie prosciej z tak sprecyzowanymi wymaganiami po prostu je samod
                > zielnie upiec?

Kurczę, mnie by się wydawało, że to właśnie najprostsze wymagania na świecie. Chciałbym zwyczajne ciastka bez zbędnych dodatków.
                • krysia20000 Re: Ciastka maślane 11.01.18, 15:16
                  Więc weź zagnieć 300g mąki z 200g masła i 100g cukru, schłódź, rozwałkuj na pół cm grubości, wytnij kieliszkiem kółka, ponakłuwaj widelcem i wsadź do piekarnika w 120-130st na 15-20 minut. Ostudź i zwyczajnie zjedz.
                  • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 11.01.18, 20:54
                    krysia20000 napisał(a):

> ka w 120-130st na 15-20 minut. Ostudź i zwyczajnie zjedz.

Niby od kiedy nie można wyżerać gorących, parzących język i podniebienie ciastek? Datę poproszę.
                    • krysia20000 Re: Ciastka maślane 12.01.18, 00:38
                      Od przedwczoraj możemy wpisać. Płatki odparzonej śluzówki już zdjąłem z podniebienia, ale pęcherzykowate nierówności jeszcze czuję.
                  • pinkink3 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 09:13
                    To naprawde takie proste? Zadnych jaj, proszkow ani wanilii?
                    • pinkink3 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 09:16
                      Zrobiłabym, bo mam ładne foremki od pierniczkow ale skąd ja wezmę krupczatkę...
                      • krysia20000 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 11:23
                        Szortbredy nie są na krupczatce robione, choć mogą. Wystarczy zwykła mąka pszenna bez spulchniaczy, do której możesz dodać inne przemiały, żeby pomanipulować kruchością miąższu. Najprawdopodobniej protoplasta szortbreda był robiony z owsa, bo w Szkocji to zboże było łatwiej dostępne niż pszenica.

Formuła jest prosta: 3 części mąki, 2 części masła, 1 część cukru. Z cukrem też możesz pokombinować i część kryształu lub drobnoziarnistego zastąpić pudrem.

Piecze się w niskiej temperaturze, bo powinny być blade, najwyżej jasnozłote, BEZ nutki orzechowego przypalenia maślanych protein, charakterystycznej dla magdalenek czy finansjerek, ale nie szortbredów.

Tradycyjne kształty są cztery: kwadraty (squares), prostokąty (fingers), kółka (buttons) i trójkąty (petticoat tails).

Tu jest przykładowa prezentacja:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,148441791,148441791.html
        • javio Re: Ciastka maślane 18.01.18, 06:51
          Firma garmażeryjna spod Białegostoku robi "Ciasteczka maślane". Skład przepisuję z pudełka: mąka pszenna, masło (34%), cukier puder, jaja, sól. Dzisiaj jedliśmy, bardzo smaczne.
          Swoje wyroby sprzedają w wielu miejscach w Polsce:
          www.lech.bialystok.pl/sklepy-garmazeria-podlasie-wedliny
    • nobullshit Re: Ciastka maślane 11.01.18, 17:10
      Muszą być polskie? W Carrefourze w dziale francuskim są pyszne - i niedrogie - galettes bretonnes, masło 23%, świeże jaja, bez waniliny. Zawierają kilka E, ale chyba z tych niegroźnych.

OT. Dlaczego uciekłeś ze Świątyń? Brakuje nam Cię. Kot.
      • pavvka Re: Ciastka maślane 11.01.18, 19:55
        Nie muszą :) Głównie to mi żal, że nie ma już Marksa & Spencera, gdzie można było kupić shortbread. Spróbuję w Carrefourze.

Nie uciekłem ;) Po prostu jakoś tak wyszło, że dawno nie zaglądałem...
        • nobullshit Re: Ciastka maślane 12.01.18, 00:14
          pavvka napisał:
          > Nie uciekłem ;) Po prostu jakoś tak wyszło, że dawno nie zaglądałem...
          To zajrzyj. :)
          Mogę Ci upiec ciasteczka i wysłać pocztą.
    • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 11.01.18, 20:53
      Lukullus ma coś takiego - twórcy mają maślany fetysz, więc być może to cię ukoi. Nie musisz kupować na próbę (są, zdaje się, obłędnie drogie) - możesz poprosić o listę składników którąś z uroczych pań ekspedientek.

Noi - Krysia ma rację, o ile masz piekarnik, warto spróbować zrobić samemu. Tylko na krupczatce i wymieniając połowę masła na beurre noisette, imo.
      • kocia_noga Re: Ciastka maślane 13.01.18, 21:12
        Jeszcze lepsze na krupczatce z semoliny.
        • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 13.01.18, 22:19
          No więc ja uważam, że semolina jest przereklamowana i uparcie robię kruche na krupczatce. Ciastka z M&S miewały jeszcze w składzie mąki ryżowa i kukurydziana. Imo to oszustwo, poza tym krupczatka zupełnie wystarcza.
          • krysia20000 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 00:22
            W shortbreadach bardziej oszustwem będzie ściemnione masło, bo ciastka powininny być blade. Z tego samego powodu wśród składników nie ma jaj. Domieszka nieglutenowych osłabiaczy mączywa w postaci ryżowych, czy kukurydzianych przemiałów jak najbardziej dopuszczalna.
            • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 14.01.18, 00:26
              Nie wiem, co to jest mączywo, wiem natomiast, że palone masło nadaje temu skromnemu wypiekowi rangę objawienia.
              • krysia20000 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 01:24
                Ten skromny wypiek palonego masła nie potrzebuje. To ani canelle, ani pastel de nata, żeby zachwycać orzechową nutą i mocnym rumieńcem. Ma być blady jak celtycka cera.

"Shortbread is baked at a low temperature to avoid browning. When cooked, it is nearly white, or a light golden brown."

" Bake for 50-60 minutes but keep an eye on the oven. A uniform light golden colour is the rule of thumb. The trick is to not let it turn golden brown."

"Bake in a preheated oven 160°C/325°F/Gas 3 for about 20 minutes or until very pale in colour."

"Bake the any of the above shortbread biscuits in a pre-heated oven 160C/325F/Gas Mark 3 for between 20 to 30 minutes, or until they are pale and golden - but NOT brown!"

"you don't really want it to be undercooked, but when it's starting get a bit dark around the edges it's probably beginning to get a bit overdone already."

"Keep an eye on it – you want a lovely light golden colour"
                • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 14.01.18, 19:09
                  No widzisz, Kryśka, tak się różnimy, żebyśmy się pewnie nigdy w kuchni nie dogadały. Ty idziesz w klasykę, ja nie mam do niej kompletnie szacunku. Dodatek palonego masła do teo ultra-prostego wypieku jest moim, i jak mi się wydaje, genialnym wynalazkiem. A twoje szortbredy 'powinny być blade'.
                  • krysia20000 Re: Ciastka maślane 14.01.18, 19:47
                    Nie chodzi mi o sztywne trzymanie się klasyki za wszelką cenę, a o jakieś umowne rozgraniczenie między jednym wypiekiem a drugim. Szortbread to nie jedyny przecież rodzaj kruchego ciastka maślanego, ale czymś się spośród nich wyróżnia. Tą różnicą jest między innymi ich bladość i niespieczony posmak masła. Zbrylone mąką kawałki słodkiego maślanego tłuszczu i gdyby można było jeszcze więcej w nie wpakować masła bez ryzyka roztopienia się w piecu, to pewnie by w tą stronę dążyły. Taka uroda, nic lepszego czy gorszego od wypieków maślanych, które charakteryzuje śmiały, głęboki rumieniec (magdalenki, finansjerki, kanele). I to nie mój wymysł, o czym świadczą wyjątki z różnych receptur, którymi się posiłkowałem powyżej i które zwracają uwagę na tę cechę charaterystyczną wypieku. Królem szortbredów i punktem odniesienia od 1898 roku są szkockie Walkersy, w kolorze jasnym, nawet te z kawałkami czekolady. W wielu przysmakach chodzi właśnię o tę jankową5... wróć! autystyczną nieomal wierność 'tradycyjnej' recepturze, terroirowi, autentyczności składników, itp. Co nie powinno oczywiście krępować kreatywności i nie mówię, że ciastka maślanego, w którym połowa masła została zorzechowiona nie zjem ze smakiem, bo zjem. Tylko nie nazwę szortbredem, Imogeno. :)

A w kuchni się dogadujemy, wirtualnie co prawda, ale tak. Nie myśl sobie, że nie czytam tego, co tu już od 175 lat wypisujesz.
                    • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 08.02.18, 19:23
                      Mając głęboko w swoim pięknym nosku tradycję i rozgraniczania, zamierzam zrobić shortbready na palonym maśle i krupczatce po raz nasty na pewną miłą rocznicę. Całkiem możliwe, że dodam do nich jeszcze jakieś nieortodoksyjne dodatki i nadal będę je uparcie nazywać 'shorbredami', ponieważ współuczestnik miłęj rocznicy shortbready uwielbia.

He he he.
                      • roseanne Re: Ciastka maślane 08.02.18, 21:11
                        wlasciwa postawa :)
                        • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 09.02.18, 23:20
                          Otóż to :)
                      • krysia20000 Re: Ciastka maślane 09.02.18, 19:22
                        Strasznie głęboki ten nosek być musi, że aż 3 i pół tygodnia zajęło dodłubanie się do tradycji. Też z powodu uwielbienia współuczestnika mąka ryżowa i kukurydziana to IYO oszustwo?
                        • bene_gesserit Re: Ciastka maślane 09.02.18, 23:23
                          Ja jestem od teorii, współuczestnik od praktyki. Czyli je, co ja piekę.

Noi, uparcie: mąka jest? Jest. Masło jest? Owszem. Co z tego, że krupczatka i palone. I zamiast oszukańczej mąki ryżowej będzie laskowa. <demoniczny_śmiech>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka