fumcia84 21.10.04, 23:20 Jakie są pierwsze objawy ciąży - z wyjątkiem nudności i braku okresu. Kiedy robić test by był najbardziej wiarygodny? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duska19 Re: Pierwsze objawy 22.10.04, 08:45 Wczesnej ciąży mogą towarzyszyć, choć nie zawsze, typowe dolegliwości ciążowe takie jak: zmiana apetytu, zwiększenie wydzielania śliny, poranne nudności oraz utrzymujący się obrzęk i bolesność sutków. Obserwuje się również powiększenie obwodu brzucha, zmiany skórne w postaci wzmożonej pigmentacji kresy białawej brzucha oraz brodawek sutkowych oraz powiększenie sutków. Do tzw pewnych objawów ciąży należy utrzymywanie się podwyższonej temperatury ciała powyżej 14 dnia cyklu. W prawidłowym 28-dniowym cyklu podstawowa temperatura ciała jest obniżona w pierwszej połowie cyklu, natomiast wzrasta o ok. 0.5 stopnia w drugiej połowie cyklu. Spada ponownie w momencie rozpoczęcia miesiączki. Odpowiedz Link
fumcia84 Re: Pierwsze objawy 22.10.04, 10:29 A czy mogą występować bóle miesiączkowe, ale bez krwawień?I czy możliwe są dziwne bóle brzucha, bo ja od kilku dni odczuwam jakby ściskanie, lekkie skurcze, jakbym zjadła coś niestrawnego. Jestem jeszcze przed miesiączką (mam dosta w najbliższych dniach), ale zainteresowały mnie te bóle, bo nigdy takich nie miałam. A temperature wczoraj wieczorem miałam 36,8 - 36,9. Odpowiedz Link
strzala04 Re: Pierwsze objawy 23.10.04, 16:23 Ja miałam bóle, ale w krzyżu, a temperaturę to miałam znacznie wyższą zaraz po zajściu, 37,4 a raz nawet 37,6. Poza tym piersi rosna, tzn. stają się cięższe i obolałe i faktycznie brzuch jest opuchnięty, tak jak przed okresem. Odpowiedz Link
muoda.n Re: Pierwsze objawy 23.10.04, 21:50 wlasnie...czyl ten bol piersi to jest bol sutkow raczej tak? mnie bola juz drugi dzien, troche przy dotyku, no i bola jak sie je "uwolni" ze stanika... tyle ze tempka w sumie w normie i to mnie martwi...;/ @ miala przyjsc dzisiaj ale jak narazie jej nie ma ;) dalej mam nadzieje Odpowiedz Link
strzala04 Re: Pierwsze objawy 24.10.04, 09:44 to jest ból sutków i faktycznie bolą przy "uwolnieniu", a najbardziej to rano jak wstaję z łóżka to muszę je podtrzymywać rękami;) Temperatura powinna być jednak wyższa, ale nie trać nadziei. Odpowiedz Link
muoda.n Re: Pierwsze objawy 24.10.04, 10:54 dzis mierzylam rano i bylo 36.88 czyli prawie 36.9 ;) ehhh...mam taka cicha nadzieje ze to Dzidzia...piersi dalej bola, @ nie ma... Odpowiedz Link
alice1 Re: Pierwsze objawy 24.10.04, 11:16 Moim pierwszym objawem był straszny ból głowy pare dni po owulacji. Trzymał mnie ponad tydzień. I piersi zrobiły się takie jakieś przeźroczyste, wszystkie żyłki było widać i oczywiście były ciężkie i bolące:)))) Odpowiedz Link
fumcia84 Re: Pierwsze objawy 24.10.04, 12:31 Ja się nie starałam, w sumie zabezpieczam się, ale pewnego dnia po prostu tak poczułam, intuicja czy coś, ale chyba sobie wmówiłam, albo moja intuicja źle działa, ostatnio dużo pomagam koleżance z jej dziećmi, i oglądąłam (przypadkowo) kilka filmów gdzie bohaterki były w ciąży - może pod wpływem wydarzeń i snów (że spodziewam się dziecka, że mam dziecko itp) sobie coś ubzdurałam. Okres powinnam dostać wczoraj, zwykle występuje u mnie w 25-31 dniu cyklu (dziś jest 29), poza tym ostatnio przez kilka dni dziwnie bolał mnie brzuch, a dziś rano było mi niedobrze (dość długo) po zjedzeniu śniadania, ale może dlatego że się speszyłam i szybko jadłam. Pozatym nie dość że było mi niedobrze to jeszcze pilnie musiałam się załatwić. Ale teraz brzuch mnie pobolewa jak przed @, więc raczej to fałszywy alarm. Nie chcę robić testu, bo mimo że nie planowałam, będzie mi przykro, chyba poczekam na @.A temperaturę od 3 dni (bo od tylu mierzę) mam w granicach 36,8-37,1. Rozmawiałam z chłopakiem i on nie przypomina sobie żeby w ciągu ostatniego cylku była sytuacja, że moglibyśmy zmajstrować malucha, używamy prezerwatyw i zawsze po przytulaniu sprawdzam czy jest cała. Więc napewno to nie dzidzia :( Ale wiecie to dziwne uczucie, nawet jak staje się to przypadkowo i później się okazuje że to fąłszywy alarm, to ja odczuwam smutek, smutek z powodu czegoś (kogoś) czego (kogo) nie było :( Odpowiedz Link
mamaszyma Re: Pierwsze objawy 27.10.04, 08:59 Ja miałam objawy takie jak mam zwykle przed okresem, czyli bolały mnie piersi, bolał mnie brzuch i miałm wiekszy apetyt. Po jakims tygodniu od zajścia w ciążę (!) było mi niedobrze kilka razy dziennie, ale myslałam, ze cos zjadłam. No i mam teraz rocznego synka, a od dwóch dni znowu mi niedobrze.... Odpowiedz Link
fumcia84 Re: Pierwsze objawy 27.10.04, 11:26 dostalam @, więc jednak cos musiałam zjeść niestrawnego ;) Odpowiedz Link
kuleczek Re: Pierwsze objawy 27.10.04, 21:34 Ja miałam już od kilku dni po zapłodnieniu silne osłabienie. Robiło mi się czarno przed oczami jak nigdy dotąd. Pobolewał brzuch jak przed okresem. Właściwie cały czas polegiwałam bo nie miałam na nic siły i ochoty. Odpowiedz Link