Dodaj do ulubionych

Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ?

07.03.05, 08:30
Jestem w 8 tyg. Od tygodnia biorę dopochwowo luteine. Samopoczycie fatalne,
boli mnie żołądek, mam problemy z wizytami w toalecie, bolesne wzdecia, no i
jeszcze mdłosci.
Apetyt tez mizerny, a cokolwiek zjem to wypycha mnie niemiłosiernie.
Czy to moga byc objawy zwiazane z braniem luteiny czy po prostu
uroki bycia w ciaży ?

Ktos miał tak ?

Pozdrawiam
Krysia
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 07.03.05, 11:20
      W ciąży jelita w ogóle gorzej pracują i możesz sama z siebie niezależnie od
      przyjmowania Luteiny mieć takie objawy. Powstaja one wskutek zwiekszonej w
      ciąży produkcji progesteronu. Luteina jest preparatem progesteronu, wiec może
      te objawy nasilać. Czemu lekarz Ci ja przepisał? Możesz wykonać oznaczenie
      progesteronu w surowicy krwi i sprawdzić czy masz jego niedobor i czy ten lek
      jest konieczny.
      • vanike Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 08.03.05, 09:41
        wg. mnie to uroki ciąży.
        Ja brałam luteinę dop. od 2 do 20tc 2xdziennie po 2 tab. i jakoś przeżyłam.
        Męczyły mnie tylko swędzenia. Coś jakby grzybica, zapalenie... ale lekarz nie
        potrafił stwierdzić czy to wina luteiny bo To pojawiło się dopiero w 10tc.
        Zapytaj lekarza dlaczego musisz to brać. Ja wiedziałam dlaczego. Mam za mało
        tego hormonu.
        Pozdrawiam
        Vanike
    • krysia_waw Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 08.03.05, 11:55
      Zapisał mi, poniewaz pierwsz ciaze poroniłam w 10 tyg. Wiec pewnie to taka
      profilaktyka. W pierwszej ciazy czułam sie rewelacyjnie. Teraz to tragedia.
      Cudem udaje mi sie rano wstac i dotrwac do konca dnia. Mam nadzieje ze to
      przejdzie.
      A sa jakies bezpieczne preparty, ktore mozna brac na problemy z jelitami ?

Krysia
      • 1monika Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 09.03.05, 10:39
        Czesc krysiu
        Takie fatalne samopoczucie swiadczy przewaznie o tym, ze ciaza rozwija sie
        prawidlowo. Tak, ze nie martw sie tym. Ja w pierwszej ciazy prawie nie
        widzialam na oczy-wymiotowalam paskudnie do samego konca, jeszcze na porodowce.
        Zycze ci wszystkiego najlepszego.
        Ja od wczoraj biore luteine doustnie 3x2tbl. (jestem w 5tc)
        Zaczelam lekko plamic na brazowo i lekarz odrazu przepisal. Boje sie.
        Mam nadzieje, ze te plamienia minal, ze bedzie ok. Tak pragne tego dziecka

• nefretete_sl Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 12.03.05, 08:52
          Ja biore Luteine od pon. bo zaczełam plamić w 6 tygodniu, biorę ją 2x2tabl. ale
          dalej plamie mimo że zażywam ją 6 dzień. Długo mozna tak plamić? Odpiszcie
          prosze, bo ja się stresuje non stop :(
          • patka05 do Odpowiadasz na : do nefretete_sl 12.03.05, 14:05
            Najważniejsze pytanie: leżysz?

patka & dzidzia 7tc
            • nefretete_sl Re: do 13.03.05, 13:45
              Tak leże, wstaje tylko jak musze
              • patka05 do nefretete_sl 13.03.05, 18:48
                Plamienia mogą trwać różnie, zwylke po tygodniu solidnego leżenia na luteinie
                lub duphastonie, jeśli wszystko jest ok z dzidzią, to ustępują.
                Ale nie ma na to reguły, znam kobietę, która plamiła na przemian z krwawieniem
                przez 4 tygodnie ale w końcu plamić przestała i urodziła zdrową dziewczynkę.

Co mówi Twój lekarz? O tych plamieniach i o dawce luteiny jaką ci przepisał?
                Może zapytaj o zwiększenie dawki?

Najważniejsze to się nie martw (wiem, że to trudne, sama walczyłam z plamieniami
                i strachem o dzidzię, już drugi raz) ale stres jest najgorszym Twoim wrogiem
                teraz. Ja wierzę, że szczęśliwa mama to recepta na zdrowe maleństwo. Leż
                spokojnie, czytaj, staraj się relaksować. Albo planoj życie z maleństwem
                (pozytywne oddziaływanie wizualizacji) albo jeśli nie potrafisz przestać się
                martwić- po prostu staraj się myśleć o czymś innym niż dziecko.
                W każdym razie powinnaś zakładać, że wszystko skończy się dobrze i urodzisz
                zdrowe maleństwo.
                Może pomogłoby Ci badanie? Może widok bijącego serduszka Twojej dzidzi na USG
                poprawi Ci nastrój i doda nadziei, że wszystko skończy się dobrze?

Trzymaj się ciepło!

patka & dzidzia
                To już siódmy tydzień!
                • 1monika Re: do nefretete_sl 13.03.05, 18:56
                  Mam ten sam problem. Zaczelam plamic we wtorek (5tc). Poszlam do lekarza,
                  dostalam Luteine 3x2 tbl. doustnie. Mija prawie tydzien a ja ciagle plamie.
                  Dzis tej Luteiny nie wzielam, moze to glupie, ale chyba natura wie co robi.
                  W pierwszej ciazy plamilam i krwawilam-nic nie bralam, normalnie pracowalam,
                  samo przeszlo. Teraz mam 3 letnia coreczke.
                  Nefretete u mnie to jest taka brazowa maz, nic mnie nie boli,
                  a jak jest u ciebie?
                  • nefretete_sl Re: do nefretete_sl 15.03.05, 09:18
                    To moje 1 dziecko, więc przejmuje się wszystkim na zapas. Ja już od 2 dni nie
                    plamie, miałam takie jakie lekko różowawe te plamienia ale mineły, brzuch mnie
                    nie bolał. Leż i nie ruszaj się za dużo to Ci przejdzie ;)
                • nefretete_sl do: patka05 15.03.05, 09:14
                  Witam :) Dzięki Patka za pocieszenie i miłe słowa. Przestałam plamić w niedziele
                  i do dziś mam spokój - NIE PLAMIE!!! ale oczywiście dalej leże. Do lekarza idę
                  21.03 do kontroli, więc dowiem się czy wszystko ok - mam nazieje że będzie
                  wszystko dobrze. Pozdrawiam gorąco!
    • krysia_waw Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 09.03.05, 15:10
      Dzieki Monika1,
      Mam nadzieje ze to tylko objawy tego ze dzidzius zdrowo rosnie.
      Trzymam kciuki za Twoje malenstwo.
      Ja nie moge sie doczekac kolejnego usg, zeby zobaczyc ze wszystko oki.
      Najchetniej to chodziłabym na konrole co tydzien:-)

Pa.
      Krysia

• rybcia.rybcia Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 09.03.05, 15:52
      A ja mam takie pytanie, czy macie po luteinie dopochwowo wydzieline taka zolta?
      Ja mam ale tego nei jest wiele i nie wiem czy to plamienia czy moze po luteinie.
    • krysia_waw Re: Czy po LUTEINIE az tak fatalnie ? 14.03.05, 07:55
      Ja mam wydzielinę, ale białą. Tak jakby nie wszystko sie wchłonęło po luteinie.
      Lekarz mowil ze to normalne i ze to co ma sie wchlonąć to sie wchłonie.
      Ale jakby nie było wkładka non-stop potrzebna.

Krysia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka