Dodaj do ulubionych

pielęgnacja skóry ,,brzucha"

22.03.05, 19:57
Witam dziewczyny,

jestem w 16 tyg. i ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy nie należy
przygotować skóry na brzuchu do wiadomo, ,,rozciągnięcia".Chodzi mi o jej
pięlegnacje - balsamy, kremy - ale jakie - tłuste, nawilżające, na rozstępy?
Czy używacie czegoś czy jest to konieczne i pomocne, od kiedy?

Pozdrawiam serdecznie, Magda
Obserwuj wątek
    • annalalik Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 22.03.05, 21:28
      Moja znajoma w czasie całej ciąży stosowała zamiast balsamów czy kremów
      najzwyklejszą oliwkę dla niemowląt. Lekarz jej tego nie zabronił - bo oczywiście
      skonsultowała się z nim. Uniknęła dzięki temu rozstępów. Dodam jeszcze, że przed
      ciążą stosowała ujędrniające balsamy na co dzień więc skóra była przygotowana.
    • majka.majka Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 22.03.05, 22:05
      Ja od 11 tc stosuję tylko oliwkę dla dzieci, polecił mi ją lekarz i na razie
      jest ok.
      Pozdrawiam (17 tydz. trwa)
      • graszka-po Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 09:40
        pierwsze słysze ,żeby lekarz odradzał stosowania oliwki podczas ciąży...mam 5
        letniego synka i cała ciąże to znaczy gdzies tak od 4 miesiąca smarowałam
        brzuszek właśnie oliwka dla niemowląt...moj lekarz mi powiedział,że napewno nie
        zaszkodzi a troche pomoże...fakt,że mam troche rozstępów po tej ciazy ,ale to
        nie tak wiele i le się spodziewałam;-]
        • annalalik Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 09:44
          Mojej bratowej lekarz zabronił oliwki - ale to chyba wynikało z jego niewiedzy.
          Zdarza się... :)

Ania

10 cykl - kolejna szansa
          • graszka-po Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 09:46
            no ale jeśli komus oliwka nie służy...to zawsze mozna poszukać jakiegoś
            balsamiku;-]
    • agaw00 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 10:30
      dziewczyny pomóżcie!
      ja zawsze stosowałam oliwke i była najlepsza! a teraz w ciąży jakby reakcja
      odwrotna skóra jest tak sucha że wyglądam jak krokodyl. Myję się oliwkowym
      balsamem smaruje oliwke a tu jest coraz gorzej!! w końcu przeszłam na balsam @
      10 Nivea Visage - troche pomaga ale chwilowo.
      Myslicie że ciąza mogła spowodowac ttakie wysuszenie skóry? i co ja mam teraz
      wcierać?
      • annalalik Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 10:38
        To pewnie reakcja twojego organizmu - kiedyś coś było dobre a w ciąży może być
        inaczej. Idź do ginekologa może coś doradzi (np zasugeruje wizytę u dermatologa)
        • magdaleg Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 26.03.05, 19:25
          Ja polecam wszystkim kobietkom w ciąży doskonały krem przeciw rostępom PENATEN -
          wspaniale rozprowadza się na skórze odpowiednio nawilża, a przy tym
          fantastycznie pachnie:)Pozdrawiam serdecznie
      • kika_kika Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 10:39
        A co ja mam powiedziec??? Mam uczulenie na oliwke, na balsam johnsonsbaby i
        teraz kupie sobie ten niby nivea - super nawilżający bo ja on mi nie pomoże to
        się wściekne. Mam jeszcze odrobine starego nivea - lotion i on mi pomaga tylko
        mi strasznie śmierdzi. MOże ten nie będzie smrodiwy... o co sie modle bo skóre
        mam jak papier. Aha oliwka - zanim zaczęła mnie uczulać tez powodowała u mnie
        skóre krokodylka...
        • nupik Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 10:48
          polecam w ciemno MUSTELE, droga ale idealnie naciaga skore, nawilza, zero
          rozstepow, nie probowalam niczego innego wiec moge tylko z czystym sumieniem to
          plecic. Aha , nie zapomnij tez o piersiach i biodrach, nie tylko na brzuchu
          robia sie te ohydztwa niestety...Piersi rosna szybko i tez skora potrzbuje
          opieki, na wszytsko uzywalam Musteli.
          pozdrawiam
          nupik 38tc
          • dixi Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 12:22
            a ja polecam wam balsam ziai z serii dla dzieci Ziajka, na butelce pisze ze na
            rozstepy do stosowania od 4 mca ciązy; balsamik polecila mi aptekarka, ma
            ateest inst. matki i dziecka, zawiera wyciag z centellia asiatica czy tak
            jakos - skuteczny w zapobieganiu i zwalczaniu rozstepow ja stosuje od miesiaca -
            na razie (27 tc) nic mi sie nie rozstepuje (odpukac :)
            wczesniej probowalam mustele, ale wyjatkowo mi nie pasowala - wchlaniac sie to
            nie chce wcale, do tego zapach nieciekawy, opinie o efektach tez rozne... moim
            zdaniem przereklamowany;
            a to, czy rozstepy beda, czzy nie, zalezy glownie od predyspozycji organizmu i
            jezeli sie ma sklonnosci, to najlepszy balsam nie pomoze - ale lepiej chyba cos
            robic niz nic i potem zalowac;
            • filimoni Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 17:48
              Mi lekarz polecił fisan na rozstępy ,stosuję już drugą ciążę i 0 rozstępów! Do
              dostania w aptekach, kosztuje około 18zł.
              Pozdrawiam.
              • agaw00 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 23.03.05, 19:56
                Czy ten Fisan to jakaś maśc , że l, balsam??
                mozna go dostac bez recepty?? naprawdę jest taki dobry - niezła cena!? bo jak
                widze Vichy po 100 zł to mnie trzęsie a podobno nie każdemu pomaga
        • sabi35 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 01.04.05, 13:35
          To nic dziwnego, że macie uczulenie na oliwki dla dzieci, przecież one są
          zrobione z ropy i parafiny ciekłej plus syntetyczne zapachy. Kupujcie raczej
          naturalne oleje, najbardziej natłuszczający jest sezamowy, najdelikatniejszy
          migdałowy, a namniej natłuszczający z jojoby. Uważajcie też na balsamy i
          strzeżcie się parafiny, bo to może bardzo drażnić skórę.
    • barbulka Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 25.03.05, 07:26
      Kiedyś moja kosmetyczka mówiła, żeby pielęgnować skórę też po ciąży. Polecała
      mi nawet jakieś specjalne preparaty na ciążę i po.
      A liczcie się z tym, że nawet jak będziecie stosować te kremy i balsamy to i
      tak niestety mogą pojawić się rozstępy. Ja tak smarowałam się od samego
      początku, tez na piersiach i udach, ale co miało wyjść to wyszło :((( Moim
      koleżankom też. Może były tylko mniejsze?
      • mama-in-spe Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 25.03.05, 16:16
        Ja smaruję kremami, nie lubie oliwek, najfajniejsza jest Mustela, używałam też
        Istituto Ganassini z apteki, a teraz już drugą Ziajkę wykańczam. Brzuchol taki
        duży, że mi taki jeden krem na 2 tygodnie starcza:)
        Rozstępy już mam - stare na biodrach z okresu dojrzewania, w ciąży jeszcze się
        nie pojawiły, ale jednak mam skłonności i psychicznie ejstem nastawiona, że się
        pojawią:/
        A to prawda, że trzeba sie smarować także po porodzie, ja też o tym czytałam.
    • nefretete_sl Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 26.03.05, 15:46
      Polecam krem z firmy GERBER przeciw rozstępom z kompleksem ujędrniającym.
      Stosuje się go od 4 miesiąca ciąży do 3 miesiąca po urodzeniu dziecka. W aptece
      jest mnóstwo kremów dla przyszłych mam. Pozdrawiam!
    • vikas Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 26.03.05, 17:00
      Moje siostry mają rozstępy po ciążach,ma je też nasza mama
      więc myślałam,że i ja ja jestem genetycznie na nie skazana.
      Mam na piersiach niewielkie z okresu dojrzewania.Będąc w ciąży
      29 tc bliżniaczej myślałam,że cała będę wielkim rozstępem,ale nie!
      Może to zasługa wcześniejszych balsamów,oliwki dla dzieci której używam
      od samego początku.Polecam też wspomniany tu Fissan to krem z witaminą A+E
      trochę tłustawy,ale dobry i niedrogi 18-20 zł w aptekach.
      • beettinna Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 27.03.05, 12:49
        Agaw00 napisałaś że stosujesz balsam z Q 10 nivea,podobno to Q10 jest
        podstawowym składnikiem w kosmetykach którego trzeba w ciąży unikać,w wielu
        pismach i poradnikach tak czytałam,pozdrawiam gorąco
    • migusia Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 29.03.05, 19:15
      a dla osób o szczególnie wrażliwej skórze skłonnej do alergii polecam
      najzwyklejszą parafine ciekłą z apteki. jest bezzapachowa i nie uczula, a
      działa tak samo jak wszelkie oliki, zresztą oliwki przecież robione sa na bazie
      parafiny. aha, dodatkowy plus to fakt ze kosztuje grosze.
    • agaw00 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 30.03.05, 11:00
      Dziewczyny
      Czy składnik kosmetyków Q 10 jest faktycznie bardzo szkodliwy. Ja uzywam prawie
      wszystko co go zawiera: kremy, mleczka, balsamy.
      Jakie ma działaenie Q10???
      POMOCY!!
    • monia_81 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 30.03.05, 21:08
      Witam! jestem juz mamą 8 miesięcznego Kacpra. W ciąży przytyłam prawie 30 kilo
      i brzuch miałam wielki ( ponad 120cm) ale nie mam zadnych rozstępów. Polecam
      stosowanie na rozstępy kremu z Avon. Naprawde skuteczny!
      pozdrawiam wszystkie mamy :)
    • malena-24 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 31.03.05, 12:35
      od trzeciego miesiaca ciazy stosuje krem na rozstepy dla kobiet w ciazy z
      firmy: GALENIC, dostepny w aptekach, cena: ok. 85 zł. jest wydajny, dobrze sie
      wchłania. jestem w 20 tc i nie zauwazylam nowych rozstepow, oprocz tych z
      okresu dojrzewania. polecila mi go aptekarka. polecam wejsc na strone:
      www.wizaz.pl (pozniej poszukajcie w prawym gornym rogu - KWC) tam dziewczyny
      testuja rozne kosmetyki i pisza swoje opinie o nich.moj krem wypadl calkiem,
      calkiem :)) pozdrawiam Malena
      • olaborkowska Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 01.04.05, 12:44
        Gorąco polecam Mustellę. Jestem po raz trzeci w ciąży (39 tydzień) i nie mam
        ani jednego świeżego rozstępu. W poprzednich ciążach smarowałam się czym
        popadnie i nieregularnie, rozstępów całe mnóstwo. Mam jeszcze takie z okresu
        dojrzewania. A teraz - nic. Naprawdę jest Mustella jest świetna.
        • mama-in-spe Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 01.04.05, 13:16
          Dziewczyny, koenzym Q 10 w kosmetykch absolutnie NIE jest szkodliwy w ciązy.
          Zakazane sa jedynie takie dodatki do kosmetyków, które (będąc w dużym stężeniu)
          przenikają przez naskórek do skóry właściwej, czyli głownie witamina A (ale nie
          w zwykłych kremach z drogerii, tylko w tych aptecznych, zazwyczaj na receptę!).
          Nie poleca się też kremów antycellulitisowych, z uwagi na dużą koncentrację
          aktywnych składników.
          • beettinna Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 01.04.05, 13:50
            Ta witamina A w kosmetykach to Retinol, z tym składnikiem kremy i inne
            kosmetyki są podobno groźne w ciąży,pozdrawiam
            • agaw00 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 04.04.05, 12:10
              Bettinko Retinol a koenzym Q10 to dwie rózne sprawy!!
              ja uzywam Nivea Visage Q10 -ale mi napedziłaś stracha. Jednak to prawda że
              takie kosmetyki nie przenikają do skóry własciwej.
    • dobimigdal Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 01.04.05, 15:22
      Czesc!Juz od pierwszych tygodni ciazy powinno sie pielegnowac skore.Ja od
      drugiego trymestru stosuje oliwke bambino i jak na razie nie mam zadnych
      brzydki paseczkow, a juz jestem w 32 tc.Niestety skupilam sie tylko na
      brzuchu...i na posladkach mi wyskoczyly:(
      wiec smaruj najlepiej wszedzie.Pozdrawiam, pa
      • luna333 Re: pielęgnacja skóry ,,brzucha" 04.04.05, 18:03
        ja używam krem GERBER przeciw rozstępom z kompleksem ujędrniającym - kosztuje
        około 22-25zł -wcieram go codziennie w piersi, brzuch, pośladki, biodra i
        trochę na udach oraz po wewnętrznej stronie nóg przy kolanach - czyli tam gdzie
        po okresie dojrzewania nie mogę się na siebie patrzeć :) krem przyjemnie
        pachnie, szybko się wchłania i skóra po nim przyjemna :) oprócz tego myję się
        kremowym olejkiem pod prysznic firmy NIVEA i w resztę ciała wcieram mleczko
        nivea do suchej skóry albo brązujący balsam kolastyny - ładnie po nim skóra
        wygląda :) olejki mnie wysuszają więc wszelakie odpadają, ale kumpela mi mówiła
        żeby się po kąpieli smarować oliwą z oliwek - taką co polewamy sałatki czyli
        jadalną - mówiła że ciało po takiej kuracji rewelacyjne chmmm jeszcze nie
        próbowałam ale zaczynam się nad tym poważnie zasatanawiać :) co do tego kiedy
        należy zacząć się smarować czymkolwiek przeciw rozstępom to od 3m-ca ciąży mimo
        że brzuszek wyskakuje dużo później to trzeba dać czas skórze na ujędrnienie no
        i łudzić się że rozstępy nie pojawią się - choć to ponoć trochę genetycznie
        zakodowane :)
        pozdrv :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka