agasegd 06.05.05, 09:13 dziewczyny proszę powiedzcie mi wszystko co wiecie o USG dopochwowym - dzisiaj mam mieć i mam nadzieję, że potwierdzi moje (i gina) przypuszczenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: USG dopochwowe 06.05.05, 09:26 usg dopochwowe to takie badanie w którym sondę prowadzają Ci do pochwy a nie przykładają do brzucha :) Sonda wygląda trochę jak wibrator na który lekarz zakłada zwykle prezerwatywę (względy higieniczne) - taką sondę wprowadza do pochwy i.... na monitorze pojawiasz się Ty od środka :) Badanie nie boli, czy jest krępujące to kwestia osobista bo i tak gapi się człowiek w monitor a nie sobie międy nogi. Nie wiem czy będziesz miała robione na fotelu ginekologicznym czy na leżance - ale nie ma się co obawiać. Mam nadzieję że się spoełni to na co czekasz :) powodzonka i pozdrowionka :) Odpowiedz Link
an_ni Re: USG dopochwowe 06.05.05, 09:34 dla poczatkujacej warto powiedziec ze to moze troche bolec, zanim pochwa przyzwyczai sie do obecnosci tego ciala obcego wtedy trzeba i nie ma sie co krepowac powiedziec lekarzowi ze po raz pierwszy masz to badanie zeby byl ostrozny i mowic kiedy boli bo lekarz musi byc cierpliwy i delikatny Odpowiedz Link
luna333 Re: USG dopochwowe 06.05.05, 09:57 hmm mi chyba nałożył jakiś środek poślizgowy bo nic a nic nie bolało -zresztą byłam taka zaaferowana bo zobaczyłam upragnioną fasoleczkę z serduszkiem :) pewnie to zależy od lekarza Odpowiedz Link
agaw00 Re: USG dopochwowe 06.05.05, 11:25 dziewczyny co wy wypisujecie!! nie straszcie jej po pierwsze usg dopochwowe nic nie boli jedynie jak lekarz bada janiki to może lekko ucisnać ale gdy podejrzewa sie ciąze bada najdelikatniej po drugie na kamere zawsze nakłada sie pezerwatywe i srodek nawilzający. To usg jest o tyyle fajne że dokładniejsze od "brzusznego" we wczesnym stadium ciązy. Odpowiedz Link
kapoosta Re: USG dopochwowe 06.05.05, 11:39 Nic nie boli, za pierwszym razem może być trochę krępujące, tak jakbadanie ginekologiczne. Ja na któreś kolejne poszlam z mężem, oczywiście wcześniej go przygotowalam do tego widoku, ale jak zobaczył nasze maleństwo na monitorze to fakt, że lekarz mi grzebie między nogami umknął niepostrzeżenie. Nie ma się co bać. Odpowiedz Link
izzunia Re: USG dopochwowe 06.05.05, 13:04 ej no... ja po kazdym usg dopochowym przez dwa-trzy dni mialam obolale podbrzusze:( i za kazdym razem mnie bolalo, ale prawda jest taka, ze to pewnie subiektywne odczucie, np przy cytologi tez czuje delikatny bol... wiec to na pewno kwestia danej osoby. Iza Odpowiedz Link
agaw00 Re: USG dopochwowe 06.05.05, 14:55 Iza wiesz co szkowałas mnie tym co napisałaś!!!tzn że jak kochasz się z męzczyzna to tez cie boli 3 dni? (tak porównałam bo stopien draznienia jest chyba identyczny)słuchaj albo twój próg bólu jest żaden albo zmień lekarza bo cos tu jest nie tak - słuchaj ja ci zycze jak najlepiej ale jak ciebie boli usg czy cytologia!! to jak zniesiesz skurcze a co mówic o samym porodzie. Słuchaj może wpadłas na jakiegos strasznego lekarza ja raz tak miałam jak poroniłam ale wierz mi to jest dopiero ból nie do zniesienia a facet był po prostu mało delikatny - ale w zyciu nawet najbolesniejszy zabieg nie bolał mnie 3 dni. p.s. całkiem serio - niektóre kobiety uważaja nawet że usg dopochwowe jest bardzo przyjemne:) Odpowiedz Link
an_ni Re: USG dopochwowe 06.05.05, 15:25 sorry ale chyba jestes masochistka twarda jak kamien i dluga sonda porownujesz do czlonka??! mam kilka odniesien i albo trafilam na mieczakow albo jakas super wrazliwa jestem ... tylko o tym nie wiem ... to nie jest straszny bol ale dyskomfort i nienaturalne uczucie w zadnym przypadku nie porownywalny nawet do wibratora ... Odpowiedz Link
an_ni Re: USG dopochwowe 06.05.05, 14:44 jak nie powiemy od serca i uczciwie (bo mnie bolalo) a potem napisze nam tu z placzem bolalo mnie czy to w porzadku ?? czy nic nie stalo sie dziecku? itp trzeba mowic otwarcie Odpowiedz Link
wertypolo Re: USG dopochwowe 06.05.05, 12:43 Nic nie boli. Mialam robione 2 razy i wszystko bylo ok Odpowiedz Link
agasegd Re: USG dopochwowe 06.05.05, 13:13 serdeczne dzięki za słowa otuchy i wyjaśnienia. Od razu mi lepiej. Powiedzcie mi proszę jeszcze tylko - pierwszy dzień OM był 30.03. Czy są zatem jakiekolwiek szanse, żeby gin stwierdził, sory - zobaczył. Bo mi wczoraj powiedział, że na 80% - tak, ale zrobimy dzisiaj USG Odpowiedz Link
agaw00 Re: USG dopochwowe 06.05.05, 14:50 ja widziałam w 5 tygodniu taka kropeczkę - ale zdjęcie kaząłam sobie wydrukować:) Odpowiedz Link
anulaaa Re: USG dopochwowe 06.05.05, 15:45 ja miałam takie usg już kilkanaście razy w życiu i powiem wam szczerze że nigdy mnie nic nie bolało-poza tym sonda jest dłuuga ale lekarz nie wsadza jej całej... osobiście wydaje mi sie że to bardziej sprawa psychiki no i delikatności lekarza.... Odpowiedz Link