Dodaj do ulubionych

chodzicie na basen??

23.04.03, 11:42
Jestem ciekawa, czy któraś z Was chodzi sobie popływać. Słyszałam różne
opinie na temat basenu w czasie ciąży - z jednej strony jest to sport, który
można naprawdę bezpiecznie uprawiać w ciąży, a z drugiej niestety możliwość
złapania infekcji.
Moja lekarka bardzo mi poleca basen, zwłaszcza jako środek łagodzący różne
bóle pleców (związane u mnie z krzywym kręgosłupem). Ale nie wiem za bardzo,
w czym się wybrać - czy są jakieś specjalne stroje kąpielowe, takie z
większym brzuszkiem (jeżeli tak, to gdzie je można kupić??) czy po prostu
sprawić sobie strój kilka numerów większy??
Obserwuj wątek
    • asjasz Re: chodzicie na basen?? 23.04.03, 15:03
      Ja mam dopiero zamiar się zapisać.
      Lubię pływać, a od zeszłego lata nie chodziłam na basen. Teraz gdy jestem w
      ciąży chcę poćwiczyć - mocno się "zastałam". A co do infekcji to na
      forum "zdrowie kobiety" Pani Doktor poleca podmywanie preparatem Tantum Rosa.
      Kostiumy podobno bardzo się rozcięgają, ale specjalne mozna kupić chyba w
      Mother Care - piszą o tym dziewczyny w jednym z wczesniejszych wątków.

Pozdrowienia, może spotkamy się w wodzie (będę chodziła w W-wie na Grzybowską
      przy szkole)
      asia
    • pieskuba Re: chodzicie na basen?? 23.04.03, 16:45
      Oj, chodziło się w ciąży, chodziło i to w przypadku obydwu dzidziusiów. I muszę
      Wam powiedzieć, dziewczyny, że właściwie marzyłam o tym, żeby się zamienić w
      hipopotama i już zostać w tym basenie na stałe. I w jednej, i w drugiej ciąży
      utyłam baaardzo i basen to jedyne miejsce, gdzie czułam się względnie lekko.
      Kostium po prostu musiał być trochę większy, ale te z lycrą rozciągają się tak,
      że brzuch spokojnie się mieści.

Obyło się bez żadnych infekcji, ale i tak bliżej terminu porodu wypada zrobić
      badanie bakteriologiczne, żeby ewentualnie czegoś dzidziusiowi nie przekazać.

Miłego pływania.
      • ainer1 który basen? 01.12.03, 18:53
        Witam serdecznie.

odświeżam wątek - ale po co zakładac nowy skoro już taki był?
        Jestem w 25 tygodniu i włąsnie zastanawiam sie nad basenem.
        Mozecie jakis polecic w Warszawie?
        Czysty i niechlorowany?

Renia
        • kaja2003 ostroznie 01.12.03, 22:21
          Czesc ,
          Powiem szczerze, ze tez mialam duzo ochote na basen, ale wszyscy mi go
          odradzili ze wzgledu na infekcje.

Mysle , ze nie warto ryzykowac.
          Pozdrawiam.
    • wzosia Re: chodzicie na basen?? 05.12.03, 11:32
      Chodzę regularnie. Rozmawiałam na ten temat z lekarzem. Pani doktor powiedziała
      rozsądnie, że jeżeli ktoś przed ciążą chodził na basen i nie ma skłonnosci do
      infekcji (co według mnie wyklucza regularne chodzenie na basen) oraz ciąża nie
      jest zagrożona to POLECA. Ale jeśli ktoś zajmował się na codzień przełączaniem
      kanałów w telewizji zamiast uprawiać aktywnie sporty i nagle w ciąży musi
      chodzić na basen(bo podobno zdrowiej itd.) to ODRADZA. Po 1 bo będzie to
      nadmierny wysiłek dla tej osoby (brzuszek + basen). Po 2 nie wiadomo jak z
      infekcjami. Wówczas lepiej ćwiczyć w domu.
    • martaurb Re: chodzicie na basen?? 11.12.03, 09:21
      Ja normalnie hodze plywac co tydzien i w ciazy tez sie to nie zmienilo (wydaje
      mi sie ze mniejsza szkoda jest pojscie i poplywanie, jezeli w ogole mozna tu
      mowic o szkodzie, niz siedzenie w domu przed telewizorem i objadanie sie "bo
      trzeba za dwoje") za wyjatkiem krotkiej przerwy na wyleczenie infekcji pochwy
      (ktora z basenem nie miala nic wspolnego, jedynie z ciaza i zmianami
      hormonalnymi).
      A teraz mam przerwe w plywaniu i cierpie! Przeziebilam sie, siedze w domu (sila
      rzeczy przed komputerem, telewizorem lub z ksiazka - to ostatnie akurat mi sie
      podoba) i mam wrazenie ze lada moment sie udusze!
    • martaurb Re: chodzicie na basen?? 11.12.03, 09:26
      Ah! I zapomnialam dodac ze plywam caly czas w moim normalnym kostiumie - kilka
      numerow wiekszy moglabym zgubic ;-) (przeciez odziezy tez nie kupujesz
      wiekszej, tylko normalna z miejscem na brzuszek! Przynajmniej tak jest w moim
      przypdku i czasami mam problem ze znalezieniem rozmiaru 38 w rzeczach
      ciazowych, b zcesto ludziom sie kojarzy "ciaza=rozm conjmniej 42"!), nad kupnem
      nowego ciazowego sie zastanawialam ale doszlam do wniosku ze nie ma sensu,
      skoro moj normalny nadal dobrze na mnie wyglada, nigdzie sie nie wpija ani nie
      uwiera? I tak jest tyle wydatkow na mnie(no bo wszystkie normalne ciuchy mialam
      zawsze dosc dopasowane, wiec nie mieszcze sie juz od dawna w NIC!) i na
      Malenstwo (ale to akurat czysta przyjemnosc ;-) ze po co stwarzac sobie kolejny?
      Pozdrawiam i zycze milego plywania!
      • svistak Re: chodzicie na basen?? 16.12.03, 17:12
        Brzuszek to by się jeszcze zmieścił (mimo obwodu 107 cm w 32 tyg.)ale biust-
        niestety nie. Powiększył się o 3 (słownie: trzy) numery. Mój usztywniany w tym
        newralgicznym punkcie kostium zatem odpada... :-(((((
        • martaurb Re: chodzicie na basen?? 16.12.03, 18:04
          Moj biust tez pierwszy byl w ciazy ;-)
          Z rozmiaru 70C mam teraz 80D, ale kostium na szczescie bez usztywnien, wiec sie
          rozciagnal (choc przyznaje, ze czasami sie czuje jak jakas z serialu "wodny
          patrol" czy jakis tam z Pamela Anderson, ale sie pocieszam, ze plywam a jak
          wychodze z wody to owijam sie recznikiem ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka