lilaa 24.06.03, 23:46 WLASNIE BYLAM U LEKARZA BO ZACZELAM PLAMIC, NIE MAM MDLOSCI NIC MI NIE JEST, TYLKO TE PLAMIENIA. LEKARZ POWIEDZIAL ZE TO BARDZO POWAZNIE ZAGRAZA CIAZY. PODZIELCIE SIE DOSWIADCZENIAMI, MOZE PODNIESIE MNIE TO NA DUCHU. DZIEKI Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sikorka_28 Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 08:03 nie martw się, to na pewno nie pomoże maleństwu. A nie dał Ci jakiegoś lekarstwa na podtrzymanie ciąży i kwasu foliowego. Może powinnaś pójść do innego to skonsultować. Powodzenia!!!! Odpowiedz Link
lilaa Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 08:07 od poczatku ciazy bralam duphaston i folik teraz ten pierwszy mam zwiekszona dawke. rozwaza tez pojscie do szpitala. lekarz jest w porzadku, tylko martwi mnie ciaza nawet jesli wszystko bedzie dobrze i nie strace dziecka to czy bedzie zdrowe? Odpowiedz Link
chooligan Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 09:06 To może oznaczać zbliżające sie poronienie. Powinnaś natychmiast dostac hormony na podtrzymanie (Duphaston?). Miałas USG potwierdzające ciąże? Odpowiedz Link
agnisiaz Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 10:20 a długo juz plaszami ponieważ moja koleżanka też jest w 8 tygodniu i zaczęła plamić lekarz stwierdził że może tak być jeśli na te dni przypadałaby miesiączka - może to powtórzyć się przez 3 miesiące, ale jeśli plamisz ciągle to zasięgnij porady w szpitalu aga Odpowiedz Link
zorka7 Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 11:16 Jestem teraz w 12 tyg., ale wlasnie w okolicy 7-go tez plamilam - przez jakies 5 dni. Od poczatku ciazy biore 2 razy dziennie duphaston, gdy zaczelam plamic natychmiast wybralam sie do mojego ginekologa - zrobil usg by wykluczyc poronienie. Wszystko okazalo sie byc w porzadku - dowiedzialam sie od niego, ze czesto plamienia w pierwszym trymestrze zdarzaja sie w okolicy przypadajacych miesiaczek. Wazne by temu nie towarzyszyly skurcze, a same plamienia sie nie nasilaly... Odpowiedz Link
bluetab70 Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 11:40 leżeć, leżeć i jeszcze raz leżeć. skonsultuj z lekarzem, czy nie zwiększyć duphastonu do 3xdziennie??? a może skuteczniejsza będzie luteina?? ja po kolejnym plamieniu dostałam ( oprócz luteiny) granulat Acidum e- aminocapronicum. i dodatkowo wit. E. Jeśli plamienie nie ustępuje, wybierz sie do szpitala, tam dostaniesz domięśniowo progesteron - chyba najskuteczniejsze. Odpowiedz Link
yaishi Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 11:42 Witaj! Miałam plamienie ok 6 tyg., okazało się że pojawiła się u mnie bardzo silna nadżerka a na usg dodatkowo wykryto krwiaka i spłaszczony pęcherzyk ciążowy. Musiałam leżeć, dostałam duphaston. Plamienia ustały, krwiak się wchłonął a dzidziuś rośnie /teraz jest 36tydzień/. Najlepiej wg mnie skonsultować to z innym lekarzem, sprawdzic na usg czy ok i się nie zamartwiać na zapas. Może po prostu tak jak dziewczyny pisały powinnaś w tym czasie mieć miesiączkę. Uszy do góry! Na pewno będzie dobrze! yaishi Odpowiedz Link
b_monia Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 12:37 Ja również miałam plamienie mniej więcej w tym samym czasie co Ty. Równiez okazało się, że obok naszej Kruszynki jest krwiak. Od razu dostałam No-spę i Dufaston 4x dziennie i przez 5 tygodnie bezwzględny zakaz poruszania się. Byłam przykuta do łózka, mogłam jedynie wstawać do toalety. Nawet posiłki miałam podawane. Po tym czasie krwiak się wchłonął, a teraz jestem w 30 tygodniu, normalnie funkcjonuję, pracuję i wszystko jest prawidłowo. Dlatego mysle, że powinnaś udac się do "prawdziwego" lekarza, a wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link
biancia Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 25.06.03, 13:57 Witaj, Ja rownież plamiłam, właściwie to do dzisiaj mi się to zdarza ( 16 tydzień). Nie mam i nie miałam żadnego krwiaka a plamienie jest u mnie spowodowane niedomaganiem ciałka żółtego, które w pierwszym trymestrze odpowiada za utrzymanie ciąży. Lekiem na to dla mnie był progesteron w zastrzykach - nie musiałam po nie jechac do szpitala - przepisała mi je lekarka i robiłam je w domu, było ich gdzieś 15 sztuk. Moja lekarka powiedziała, że duphaston jest za słaby. Poza tym plamienia mam też przez to, że mam tą ciążę bardzo nisko. Nie denerwuj się - bo Tobie nie wolno - tylko spytaj lekarza o progesteron w zastrzykach - nazywa się to proluton. Całuski bianka Odpowiedz Link
betty_julcia Re: Miałam to samo ! 25.06.03, 20:27 Dokładnie w 8 tyg ciąży na pierwszej potwierdzającej ciążę wizycie u ginekologa po tym jak powiedziałam o plamieniu od razu chciano mnie zostawić na ok 2-3 tyg w szpitalu bo po USG okazało się że mam małego krwiaka i odklejającą się kosmówę. Dostałam duphaston, nospę i zalecenie oszczędzania się i leżenia gdyż nie zgodziłam się na leżenie w szpitalu. Ale przestrzegałam zaleceń lekarza bo wiedziałam że kosmówka dalej będzie się odklejać jak będę szalała. Dziś jestem w 37 tyg ciąży i wszystko jest ok. Muszę dalej się oszczędzać,po drodze miałam różne drobne dolegliwości, miesiąc w szpitalu ale ciąża jest zdrowa i donoszona. Powodzenia Odpowiedz Link
socka2 Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 29.06.03, 23:04 ja plamilam w 12 tyg. ciazy - pojechalam na pogotowie, zbadano mnie, serducho malenstwa i wszystko bylo ok - prawdopodobnie bylo to w czasie, gdy miala byc miesiaczka(mimo, ze bylam w ciazy mialam 1 miesiaczke). Nastepnego dnia pojechalam do Polski (2500 km), dzidzia jest OK, teraz smacznie spi. Ale nie lekcewaz niczego, idz do innego lekarza, niech Cie zbada. Pozdrawiam i zycze wspanialych nastepnych tygodni. Ania Odpowiedz Link
szymonka2 Re: PLAMIENIA W 8 TYG ? 07.07.03, 21:49 Ciesze sie ze jest tyle kobiet u ktorych plamienie nie okazalo sie grozne ale ja tez to mialam i moja lekarka zbagatelizowala to krwawienie i skonczylo sie na tym ze stracilam moja 10 tyg fasolke.Boze jak to bolalo dlatego ku przestrodze zrob alarm przy kazdym najmniejszym plamieniu.Mi nie pomogly ani kwas foliowy ani duphaston.Nie pozwol aby cie uspokojono bez sprawdzenia tej sytuacji w kazdy mozliwy sposob.Jak trzeba to jedz do szpitala bo pozniej mozesz sobie nie wybaczyc ze nie zaeregowalas w pore.Ja do tej pory wiem ze moglam gdybym tylko wiedziala zrobic larmo imoze dzis mialabym juz dwojke a nie jedno dziecko.Powodzenia tylko pamietaj bez nerwow i z rozwaga.Nerwy tylko szkodza wszystkie dzalania rob ze stoickim spokojem i badz pewna swojego zdania i tego ze warto walczyc o kazda najmniejsza informacje. Odpowiedz Link